X
GO

Overzicht onderzoek veldsla gangbaar glas

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek veldsla. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...

Veldsla rassen winter 2015

Veldsla rassen winter 2015

Rassenproef veldsla winter gangbare teelt 2015

Auteur: Crappé Sara/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, veldsla, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In de rassenproef veldsla winterteelt werden 11 rassen van 4 verschillende zaadhuizen onderling vergeleken: Accent (Enza), Amely (Enza), Audace (Clause), Baron (Bayer), Calarasi (Rijk Zwaan), Cirilla (Rijk Zwaan), Festival - CLX3340 (Clause), Revelle (Rijk Zwaan), Rodion (Bayer), Selexion (Bayer), Trophy (Clause). Welk ras geeft de beste resultaten (kwaliteit en opbrengst) tijdens de winterteelt? De proef lag aan op een praktijkperceel en werd gezaaid voor 4e gamma. Er werd gezaaid op 29/10/2015, oogsten vond plaats op 29/01/2016.

Objecten

 Accent (Enza)    Amely (Enza)    Audace (Clause)
 
Veldsla: Accent (Enza)
      
Veldsla: Amely (Enza)
      
Veldsla: Audace (Clause)
         
 Baron (Bayer)    Calarasi (Rijk Zwaan)    Cirilla (Rijk Zwaan)
 
Veldsla: Baron (Bayer)
   
Veldsla: Calarasi (Rijk Zwaan)
   
Veldsla: Cirilla (Rijk Zwaan)
         
 Festival CLX3340 (Clause)    Revelle (Rijk Zwaan)    Rodion (Bayer)
 
Veldsla: Festival - CLX3340 (Clause)
   
Veldsla: Revelle (Rijk Zwaan)
   
Veldsla: Rodion (Bayer)
         
 Selexion(Bayer)    Trophy (Clause)    
 
Veldsla: Selexion(Bayer)
   
Veldsla: Trophy (Clause)
   

Resultaten

Tabellen beoordelingen: Rassenproef veldsla winterteelt 2015

Image

Validiteit van de resultaten
De proef lag aan op een uniform perceel waardoor de verschillen tussen de rassen mooi op het veld zichtbaar waren en uitsluitend toegeschreven konden worden aan rassendiversiteit. 
Er werd voor zaai 20 L/m² beregend, na zaai werden 4 beurten van 2 L/m² gegeven tot aan de opkomst.

Bespreking
Accent (Enza) werd gekenmerkt door een trage opkomst en een tegenvallende veldvulling en uniformiteit. Accent vormde veel spranten, maar scoorde wel goed op geel blad. De opbrengst lag rond het gemiddelde. Accent vormde korte maar brede bladeren.

Amely (Enza) scoorde gemiddeld voor de parameters van de veldbeoordeling. Amely vertoonde aanleg voor geel blad. Dit ras vormde weinig spranten en kende een vrij hoge opbrengst. Amely vormde lange, smalle bladeren.

Audace (Clause) Scoorde gemiddeld voor de parameters van de veldbeoordeling. Audace vormde weinig geel blad en een aanvaardbare hoeveelheid spranten, ook de opbrengst was goed. De bladlengte en breedte waren gemiddeld.

Baron (Bayer) oogde erg mooi op het veld door een goede uniformiteit en veldvulling. Baron kende ook een snelle opkomst. Dit ras moet tijdig geoogst worden om geel blad te vermijden, spranten vormden geen probleem. Bij oogst had dit ras een vrij hoog gewicht behaald. De lengte en de breedte van de bladeren waren gemiddeld.

Calarasi (Rijk Zwaan) scoorde gemiddeld voor de parameters van de veldbeoordeling. Calarasi toonde wel wat aanleg voor het vormen van geel blad, maar vormde weinig tot geen spranten. Calarasi haalde een mooie opbrengst, het ras vormde eerder korte blaadjes. 

Cirilla (Rijk Zwaan) kende een wat tragere opkomst, maar scoorde anders gemiddeld op de parameters van de veldbeoordeling. Het ras had weinig aanleg voor de vorming van geel blad of spranten. De opbrengst was gemiddeld, de bladvorm bij dit ras was eerder kort en breed. 

Festival (Clause) behaalde een gemiddelde score voor de parameters van de veldbeoordeling. Tijdig oogsten is belangrijk voor dit ras om de vorming van geel blad en spranten te voorkomen. Festival behaalde gemiddelde opbrengst. Zowel de lengte als de breedte van het blad was bij dit ras gemiddeld. 

Revelle (Rijk Zwaan) kende een vrij snelle opkomst en scoorde gemiddeld tot goed op de parameters van de veldbeoordeling. Revelle vormde weinig spranten en toonde weinig gevoeligheid voor de vorming van geel blad. De opbrengst was zeker goed. Bladlengte en breedte waren gemiddeld. 

Rodion (Bayer) kende een eerder trage opkomst en oogde minder mooi op het veld. Rodion was niet uniform en vertoonde een tegenvallende veldvulling. Het ras scoorde wel gemiddeld tot goed op geel blad en de vorming van spranten, maar de opbrengst viel wat tegen. Het ras vormde smalle bladeren met een gemiddelde lengte. 

Selexion (Bayer) behoorde tot de rassen met een snelle opkomst. Dit ras stond echt minder uniform op het veld en kende ook een slechte veldvulling. Selexion vertoonde ook als enige ras aanleg voor lepelblad in deze teelt. Selexion vertoonde bij oogst toch al wat geel blad maar vertoonde geen grote gevoeligheid voor de vorming van spranten. De opbengst viel bij dit ras wat tegen. Selexion vormde korte en eerder brede bladeren.

Trophy (Clause) kende een gemiddelde opkomstsnelheid maar scoorde wel vrij goed op de parameters van de veldbeoordeling. Trophy behaalde een goede opbrengst en scoorde gemiddeld op geel blad en spranten. Trophy vormde eerder lange bladeren met een gemiddelde breedte. 

Besluit

De rassen in deze proef zijn zeker aan elkaar gewaagd, er zijn meerdere rassen die goede resultaten geven in deze teeltperiode. Enkele rassen vallen af door een te hoge gevoeligheid voor het vormen van spranten of geel blad. Rassen die zeker aan te raden zijn, zijn standaardras Audace (Clause), ook Baron (Bayer) en Revelle (Rijk Zwaan) weten te overtuigen door een goede opbrengst te combineren met sterke gewaseigenschappen.

Volledig rapport Rassenproef veldsla winter gangbare teelt 2015

publicatiejaar2015
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Veldsla
Print

Aantal keer bekeken (6498)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x