X
GO

Overzicht onderzoek andijvie gangbaar glas

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek alternatieve sla. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...

Andijvie (krul) rassen en bewaring najaar 2014

Andijvie (krul) rassen en bewaring najaar 2014

Bewaar- en rassenproef fijne krulandijvie najaarsteelt 2014

Auteur: Crappé Sara/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, andijvie, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In de zomer werd een rassenproef fijne krulandijvie aangelegd (type très fine maraichère). De rassenproef werd gevolgd door een bewaarproef om ook de sterkte van de rassen voor bewaring te kunnen nagaan. Er werden 4 rassen van 3 verschillende zaadhuizen opgenomen in de proef.

De proef lag aan in 4 parallellen, 2 parallellen werden geplant op 19/08/2014, de andere 2 op 20/08/2014. Oogsten van parallel 1 en 2 gebeurde op 24/09/2014, de andere 2 volgden op 01/10/2014. Na oogst werd telkens 1 bak per ras en per herhaling in de frigo bewaard gedurende 8 dagen waarna de bewaarbaarheid beoordeeld werd.

Objecten
Kassy (Clause), Galia (Nickerson Zwaan), Korbi (Rijk Zwaan), Zidane (Enza).

Beoordelingsmethode
De proef werd aangeplant door de proefveldhouder, ook de bemesting, gewasbescherming en proefonderhoud werden door de proefveldhouder uitgevoerd. Bij oogst werd een veldbeoordeling uitgevoerd alsook een oogstbeoordeling. Daarna werd per plot één veilingbak andijvie meegenomen naar het proefcentrum om vervolgens gedurende 7-8 dagen bewaard te worden in de frigo bij 3 °C. Na deze bewaarperiode werden de verschillende rassen beoordeeld op houdbaarheid.

Statistische analyse
Op de resultaten werd een Anova test uitgevoerd, wanneer de resultaten statistisch verschillend waren, werd gekozen voor een aanvullende Post-hoc test.

Resultaten

De tabellen met veld-,oogst-,bak-en bewaarbeoordeling zijn terug te vinden in het verslag Bewaar- en rassenproef fijne krulandijvie najaarsteelt 2014

Bespreking
Kassy (Clause) scoorde als enige van de rassen erg sterk op droogrand en gewoon rand. Dit ras vertoonde echter wel al behoorlijk wat schot op het moment van oogst. Een mooie krop krulandijvie vertoont een duidelijk contrast tussen het bleke hart en de groene bladeren van de krop, het contrast was bij dit ras echter erg zwak. Bij de bewaring scoorde dit ras minder goed op de frisheid van de onderkant van de krop. Het snijvlak lijkt wel minder snel te rood te kleuren in vergelijking met de andere rassen. De frisheid van de krop was na bewaring voldoende.

Galia (Nickerson Zwaan) toonde een erg mooi contrast tussen het bleke hart en de groene bladeren van de krop, wat een erg belangrijk kenmerk is voor krulandijvie. Alle rassen vertoonden droogrand, maar bij dit ras was dit zeker in grote mate aanwezig. Galia bleek in geen geval schotgevoelig en ook naar bewaring toe scoorde dit ras vrij goed. De roodverkleuring van het snijvlak speelde wat in zijn nadeel, maar qua frisheid van de volledige krop, moest dit ras zeker niet onderdoen.

Korbi (Rijk Zwaan) vertoonde een middelmatig contrast tussen het bleke hart en de donkere bladeren van de krop. Dit ras toonde ook een wat grotere gevoeligheid voor droogrand. Dit ras bleek erg gevoelig voor aantasting van smet waardoor erg veel blad verwijderd moest worden, toch behaalde dit ras nog een mooi gewicht. Tijdens de bewaring ging de frisheid van de kroppen erg snel achteruit, de roodverkleuring van het snijvlak bleef relatief beperkt.

Zidane (Enza) toonde een erg mooi contrast tussen het bleke hart en de donkergroene bladeren. Zowel de vulling van het hart als de fijnheid ervan zijn top. Zidane vertoonde wel al wat schot bij oogst en vertoonde ook wat rand, al was dit aanvaardbaar. Het snijvlak verkleurde vrij snel rood tijdens de bewaring, ook de frisheid van de onderkant van de krop ging snel achteruit. De bovenkant van de krop bleef er echter wel nog lang fris uitzien.

Besluit
Zidane (Enza) blijft een absolute topper onder de rassen krulandijvie. Het ras weet de belangrijke kenmerken van een mooie krop andijvie perfect te combineren. Een erg bleek hart gecombineerd met mooi fijn blad in het hart en een goede vulling. Het ras bewaard ook relatief goed, al gaat de frisheid van de onderkant van de krop wel snel achteruit en verkleurt het snijvlak erg snel rood.

Galia (Nickerson Zwaan) is zeker ene geduchte concurrent voor Zidane. Galia scoort goed op de gekende belangrijke kropkenmerken van fijne krulandijvie en ook bij de bewaring weet Galia een goede kwaliteit te behouden. De kroppen blijven er erg lang fris uitzien, de roodverkleuring van het snijvlak varieerde hier sterk van plant tot plant.

Volledig verslag Bewaar- en rassenproef fijne krulandijvie najaarsteelt 2014

publicatiejaar2014
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Andijvie
Print

Aantal keer bekeken (8417)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x