X
GO

Overzicht onderzoek andijvie gangbaar glas

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek alternatieve sla. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...

Andijvie (krul) rassen voorjaar 2011

Andijvie (krul) rassen voorjaar 2011

Rassenproef krulandijvie voorjaarsteelt 2011

Auteur: Vandewoestijne Elise/donderdag 15 december 2011/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, andijvie, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Krulandijvie wordt meer en meer gebruikt in voorgesneden groentepakketten. Goeie kwaliteit is uiteraard belangrijk: goede houdbaarheid, een voldoende gebleekt blad, voldoende volume, een gezond product, … staan centraal. Het gewas moet gevrijwaard blijven van rand en heeft idealiter een goede vulling.

In deze proef worden enkele krulandijvie rassen met elkaar vergeleken. Welke is de beste keuze voor een teelt onder glas in het late voorjaar?

Er werden 8 rassen opgenomen in deze proef. De proef lag aan als gerandomiseerde blokkenproef in 4 parallellen. Er werd gezaaid in 5 cm perspotten op 31 maart 2011 en werd geplant op 21 april. De planten werden afgedekt op 26 mei en de oogst was op 7 juni 2011.

Objecten
CLX1141 (Clause), Daisy (Clause), Glory (Clause), Korbi RZ = 11-406 RZ (Rijk Zwaan), Magaly = CLX1183 (Clause), Milady (Clause), Ophely = CLX1161 (Clause), Zidane (Enza).

Golbaal gezien komt het ras Zidane (Enza) het best uit de rassenproef. Zowel het blad als de krop zelf is vrij fijn en het kleurcontrast tussen het bleke hart en de donkere ombladeren is vrij groot. Ook qua gewicht scoort dit ras het best van alle rassen.

Ook het ras Daisy (Clause) behaalt goede resultaten. Ten opzichte van Zidane scoort dit ras beter voor randgevoeligheid. De gevoeligheid voor smet is dan weer groter en ook het contrast tussen harten ombladeren is niet zo uitgesproken groot. Het blad zelf is grover dan dat van Zidane.

Een ander ras dat goed scoort is het proefras CLX1141 (Clause). Zowel de diameter van het hart als het kleurcontrast met de overige bladeren is vrij groot. Het kropgewicht is bijna 100 gram lager dan dat van Zidane.

Volledig rapport Rassenproef krulandijvie voorjaarsteelt 2011

publicatiejaar2011
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Andijvie
Print

Aantal keer bekeken (3503)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x