X
GO

Overzicht onderzoek alternatieve sla gangbaar glas

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek alternatieve sla. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Alternatieve sla rassen lente hydroteelt 2015

Alternatieve sla rassen lente hydroteelt 2015

Rassenonderzoek alternatieve sla lenteteelt in hydrocultuur op mobiel gotensysteem 2015

Auteur: Crappé Sara/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, alternatieve sla, Thema, rassen, teelttechniek, proefverslag, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In deze rassenproef zijn verschillende types alternatieve sla opgenomen, per soort worden deze types vergeleken om de gebruikswaarde voor een hydroteelt tijdens de lente te evalueren. De types alternatieve sla opgenomen in de proef waren:

 

 

  • Lollo bionda
  • Groene eikenblad
  • Rode eikenblad
  • Yscos
  • Batavia. 

De rassenproef werd aangelegd in hydrocultuur op het mobiel gotensysteem. De proef werd gezaaid op 28/112014, geplant op 2/02/2015 en geoogst op 23/03/2015.

Besluit

Batavia
Donertie (Rijk Zwaan) is een veilige keuze voor de teelt van batavia in deze periode. Het ras weet een gemiddelde opbrengst te combineren met een lage gevoeligheid voor ziektes en rand.

Cherola (Syngenta), met een opvallend donkere bladkleur, geeft de hoogste opbrengst, echter met dit ras moet opgelet worden voor rand.

Yscos
Heeft in deze proef weinig succes. Beide rassen zijn bij oogst te hard aangetast door rand. De kroppen zijn te klein gebleven en de opbrengst ligt laag.

Groene eikenbladsla
82-75 RZ (Rijk Zwaan) doet het in deze proef erg goed. Een hoge opbrengst en een ras dat eigenlijk wat vroeger klaar is dan de andere.

Kimpusta (Rijk Zwaan), Kitonia (Rijk Zwaan) en LS 13901 (Syngenta) zijn aan elkaar gewaagd en kunnen zich onderling niet echt van elkaar onderscheiden.

Rode eikenbladsla
Hoewel 83-02 RZ (Rijk Zwaan) er overduidelijk uitspringt dankzij de diepe wijnrode bladkleur, behaalt dit ras in deze proef een te laag gewicht.

Soupiraï (Rijk Zwaan) en Zoumaï (Rijk Zwaan) zijn aan elkaar gewaagd, Zoumaï kan iets eerder geoogst worden dan Soupiraï.

Lollo bionda
Bij de lollo bionda types is het heel duidelijk dat Lozano de beste keuze is. Fijne bladkrul, weinig gevoelig voor rand en droogrand en een goede opbrengst.

Volledig rapport Rassenproef alternatieve sla lente in hydroteelt op het mobiel gotensysteem 2015

publicatiejaar2015
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Alternatieve sla
Print

Aantal keer bekeken (6629)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x