Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bladgewassen. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Deze proef werd opgezet om de invloed van de sturing van assimilatiebelichting (led) o.b.v. het principe van DLI en lichtintegratie na te gaan op de rendabiliteit van de hydroteelt van multicolorsla (Lactuca sativa / LACSA). DLI, of voluit ‘dagelijkse licht integraal’, staat voor de dagelijkse hoeveelheid PAR-licht die de plant ontvangt.
Elk gewas, ras en zelfs groeistadium beschikt over een specifieke lichtbehoefte die nodig is voor het bereiken van een optimale productiviteit en kwaliteit. Kennis hierover laat toe om exact te bepalen hoeveel extra licht nodig is, wanneer een zekere hoeveelheid zonlicht verwacht wordt, om aan die dagelijkse lichtbehoefte te voldoen. Bij de bepaling van deze streefwaarde moet er – naast het type gewas – echter ook nog rekening worden gehouden met enkele bijkomende factoren zoals de lichtdoorlatendheid van de serre, de geïnstalleerde belichtingscapaciteit en uiteraard ook de weersvoorspellingen tijdens de teeltperiode.
Deze proef werd opgezet om de invloed van de sturing van assimilatiebelichting (led) o.b.v. het DLI-principe na te gaan in de hydroteelt van rode eikenbladsla. Als richtwaarde voor de vaste dagelijkse lichthoeveelheid werd 9 mol/m²/dag genomen.
Het doel van deze proef is het nagaan van verschillen tussen de LED spectra van de DRB-LB2013(Philips) en AP673L (Valoya) lichten onderling en met het spectrum van de hogedruk natriumlamp Greenpower SON-T (400V/600W) (Philips) op het gebied van effect op productie (versgewicht) en kleuring van rode eikenbladsla, geteeld op een mobiel gotensysteem. De studie maakt onderdeel uit van werkpakket 2 binnen het LA-traject (VLAIO) waarvan de resultaten bepalend zijn voor het verdere verloop van het onderzoek, nl. de keuze van het type belichting voor slateelt waarmee verder gewerkt zal worden.
Het doel van deze proef is het nagaan van verschillen tussen de LED spectra van de DRB-LB2013 (Philips) en AP673L (Valoya) lichten onderling en met het spectrum van de hogedruk natriumlamp Greenpower SON-T (400V/600W) (Philips) op het gebied van productie (versgewicht) en kleuring van Lollo rossa, geteeld op een mobiel gotensysteem. De studie maakt onderdeel uit van werkpakket 2 binnen het LA-traject 'LightMan – Management van licht in bedekte teelten'.
Het PCG heeft geïnvesteerd in een nieuwe belichtingsinstallatie voor de serreafdeling met het mobiel goten systeem. Het proefcentrum speelde een voortrekkersrol in het onderzoek naar de beste praktijken bij het gebruik van een mobiel goten systeem, waaronder het gebruik van bijbelichting.
De middelen die mogen ingezet worden voor het uitvoeren van een bodemontsmetting worden steeds schaarser. Basamid, met als actieve stof dazomet, mag toegepast worden om de 3 jaar en heeft een wachttijd van 3 weken. Ook stomen is een mogelijkheid, bij deze niet-chemische bodemontsmetting is een temperatuur van 70 °C op 30 cm diepte vereist.
De afgelopen dagen zakte de buitentemperatuur voor het eerst deze winter voor lange tijd onder nul (Figuur 1). De recente ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt maken de keuze om te stoken iets gemakkelijker. Naast bescherming tegen vorstschade of het aanhouden van een constante groeisnelheid in het gewas, zijn er aan het gebruik van de stookinstallatie bij bladgroenten neveneffecten verbonden. Hieronder sommen we er een aantal op, zodat je er op kan anticiperen of er zelfs voordeel uit kan halen.
Twee jonge Belgische ondernemers hebben in Waregem hun eigen 'city farm' gebouwd. Zelf nemen de twee het woord 'landbouwrevolutie' in de mond wanneer ze spreken over hun bijzondere boerderij. Een boerderij in een container. De zon wordt er vervangend door speciale ledlampen en de sla wordt er in laagjes boven elkaar gekweekt. Het biedt niets dan voordelen: je hebt weinig ruimte nodig en geen last van droogte of zomerstormen. De sla groeit sneller en is even gezond. Is dit de boerderij van de toekomst?
Opletten met gebruik van Thiacloprid (Calypso) in sla, andijvie, radicchio rosso en suikerbrood. Om overschrijdingen van de nieuwe MRL’s te vermijden, heeft het Erkennigscomité voor bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik besloten de gebruiken van Calypso onmiddellijk in te trekken.
Vanaf 1 juni 2015 is Chloorpicrine voor 120 dagen toegelaten tegen bodemschimmels, -insecten en nematoden en Telone II is dan weer vanaf 20 mei al toegelaten voor een periode van 120 dagen tegen bodeminsecten en nematoden in volgende teelten onder bescherming.
In de zomer werd een rassenproef fijne krulandijvie aangelegd (type très fine maraichère). De rassenproef werd gevolgd door een bewaarproef om ook de sterkte van de rassen voor bewaring te kunnen nagaan. In de proef werden Kassy (Clause), Galia (Nickerson Zwaan), Korbi (Rijk Zwaan), Zidane (Enza) opgenomen. Na oogst werd telkens 1 bak per ras en per herhaling in de frigo bewaard gedurende 8 dagen waarna de bewaarbaarheid beoordeeld werd.
Rassen- en bewaarproef van krulandijvie voor de voorjaarsteelt met Daisy (Clause), Emily (Clause), Glory (Clause), Korbi RZ = 11-406 RZ (Rijk Zwaan), Magaly = CLX1183 (Clause), Milady (Clause), Ophely = CLX1161 (Clause), Primafine (Enza), Serafine (Enza), TH20 (Guatier), TH21 (Gautier), Zidane (Enza).
Krulandijvierassen onderzoek in de voorjaarsteelt met CLX1141 (Clause), Daisy (Clause), Glory (Clause), Korbi RZ = 11-406 RZ (Rijk Zwaan), Magaly = CLX1183 (Clause), Milady (Clause), Ophely = CLX1161 (Clause), Zidane (Enza).
Het opsplitsen van de licht- en donkerperiode in twee dynamische blokken voor de teelt van hydrosla is mogelijk. Uit proeven met zowel multicolorsla als kropsla bleek dat deze strategie in vergelijking met een klassieke sturing toelaat om te besparen op elektriciteitskosten, zonder in te boeten op productie of kwaliteit.
Om ook glastuinbouwers te inspireren hoe die circulaire toekomst er voor hen kan uitzien, organiseerde Boerenbond in samenwerking met PCG, Innovatiesteunpeunt, KBC, ILVO, Smart Digital Farming en het Vlaams departement L&V het evenement ‘Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla? Circulaire glastuinbouw in 2030’ dat op 4 juni doorging in het PCG. Dit netwerkevent voor tuinders en technologiebedrijven bracht eerst een mix van zowel resultaten van praktijkgericht onderzoek als de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Keynote speaker Henry Gordon Smith sloot de avond af met een nuchtere kijk op de wereld van urban farming en verticale teelten.
In this trial we wanted to test the efficacy of biocontrol products against Botrytis cinerea (BOTRCI) in lettuce (Lactuca sativa var. capitata). In particular, lipopeptides with different adjuvants were tested in a small scale set-up.
This trial has been set up to evaluate the efficacy of different biocontrol products against Botrytis cinerea (BOTRCI) in lettuce (Lactuca sativa var. capitata) in comparison to the references Prestop (Biological reference) and Hermosan (chemical reference).
Bladgewassen die de komende periode geoogst worden, hebben er een lange groeiperiode opzitten tijdens de donkerste maanden van het jaar. De groei verloopt opvallend trager dan tijdens de zomer en de teelt vraagt een aangepaste teelttechniek. Die donkere maanden zorgen ook voor een tragere afbraaksnelheid van gewasbeschermingsmiddelen en minder effect van groeiverdunning op het residu. Houd er altijd rekening mee om vroeg genoeg te stoppen met het uitvoeren van behandelingen zodat het geoogste product voldoet aan de geldende residunormen.
Bij verschillende serreslabedrijven in Vlaanderen werd de bodemgebonden pathogeen Fusarium oxysporum f.sp. lactucae vastgesteld. De schimmel dringt de plant binnen via de wortels en koloniseert vervolgens het vaatweefsel, dat uiteindelijk volledig zal verstoppen.
Binnen het FUNSLA-project hebben we een app opgesteld die een determinatie-applicatie bevat om de smetpathogenen te helpen determineren. Daarnaast zijn aan de app informatiefiches toegevoegd van de verschillende pathogenen.
Springstaarten kunnen onder glas voor grote problemen zorgen in bijvoorbeeld de teelt van veldsla, babyleaf of spinazie. Behandelen met insecticiden heeft geen effect. We nemen hier even de levenswijze van dit organisme dat behoort tot de klasse van Collembola en geen insect is, onder de loep.
De bacterie Acidovorax valerianellae blijft voor problemen zorgen in de veldslateelt en een oplossing is nog niet beschikbaar. Wel is geweten dat de bacterie gevoelig is voor warmte, waardoor de mogelijheid bestaat dat deze vernietigd kan worden met een brander.
De laatste tijd krijgen we op het PCG opnieuw meldingen binnen van veldsla waarbij de oudste bladeren vergelen. De vergeling beperkt zich niet tot de kiemlobben, ook de echte bladeren verkleuren geel. In het begin van de teelt groeit de veldsla wel goed, pas vanaf een bladlengte van ongeveer 5 cm beginnen de planten achter te komen in groei en treden er verwelkingsverschijnselen op.
Aantastingen van de bacterie 'Acidovorax valerianellae' leiden tot oogsten die bijna volledig onverkoopbaar worden. Veldsla die besmet is met Acidovorax is typisch te herkennen aan de zwarte vlekjes die zichtbaar zijn op voornamelijk de kiemblaadjes en de eerste echte blaadjes.
Recent treden in veldsla problemen op met een ziekte die geïdentificeerd werd als vermoedelijk een Pythium spp. Deze vooralsnog nieuwe Pythium stam werd al op enkele bedrijven vastgesteld, tot nog toe enkel in teelt voor de versmarkt, niet in teelt voor vierde gamma.
Op 4 maart organiseerde Inagro een studienamiddag over de actuele ziekteproblemen in de bladgewassenteelten onder glas. De sprekers van Inagro, PCG, UGent en PSKW focusten voornamelijk op de oplossingen die reeds werden gevonden in de projecten waarin zij samenwerken.