Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek water. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals waterhergebruik, biofilter, watergift, waterzuivering, ...
De droge periodes van de afgelopen jaren hebben kwetsbaarheden blootgelegd in het biologisch teeltsysteem van groenten in zowel de korte als de lange keten. Om deze droge periodes op te vangen, maken veel telers gebruik van verschillende irrigatiesystemen. Om een passend antwoord te kunnen bieden op de vele vragen die telers bij de verscheidene irrigatietechnieken hebben, werken drie CCBT partners Inagro, PCG en PSKW samen in een nieuw tweejarig project.
Wanneer we het hebben over de Bretoense tuinbouwsector, verschijnt bij velen het beeld van de regio met de uitgestrekte kustlijn en de opmerkelijke groene algengroei. Maar niet lang meer, als we Esther Lechevallier, onderzoekster aan het proefstation CATE, mogen geloven. Uit een bezoek aan enkele Bretoense tuinbouwbedrijven en het proefstation CATE blijkt dat er binnen de sector heel wat veranderingen aan de gang zijn. Er is veel aandacht voor duurzaam watergebruik, uitspoeling van nutriënten, gekke wortels en waterontsmetting.
Een uniforme beregening is vanzelfsprekend van groot belang voor een goede teelt en opbrengst. De uniformiteit van de beregening kan door verschillende factoren beïnvloed worden: druk in de leidingen, ouderdom van de doppen, onderhoud van het watersysteem, … Een niet uniforme beregening heeft natuurlijk een nadelig effect op productie en kwaliteit van de teelt. Hieronder enkele tips om problemen zoveel mogelijk te vermijden.
Landbouwers schatten het vochtgehalte van de bodem meestal in op basis van het gevoel. De belangrijkste parameters om te starten met irrigatie zijn de stand van het gewas en de bladkleur. Laat je niet enkel inspireren om te beregenen omdat de buren ermee gestart zijn maar kijk zelf naar je gewas en je grond. Neem een spade en graaf tot onder de bouwvoor.
PCS en PCG werken samen mee aan het RIGA-project. Dit is een Europese samenwerking met partners uit Spanje (Aimplas en Galloplast) en Italië (Cersaa en Irritec), waarin een meer duurzaam druppel irrigatiesysteem ontwikkeld wordt.
Tijdens de beurs en netwerkdag “Techniek in de Biotuinbouw: Klein én professioneel” werd een oproep gedaan naar telers om hun eigen innovatief en technisch ontwerp te komen voorstellen. Elke bezoeker kon stemmen op één van de zes ingezonden concepten. Allen konden ze op veel appreciatie rekenen, maar de wiedfiets spande uiteindelijk de kroon.
Puntlozing is één van de voornaamste oorzaken van vervuiling van oppervlakte-en grondwater met gewasbeschermingsmiddelen (GBM). Een belangrijk voorbeeld van puntlozing is lozing van spuitresten en spoelwater in de riool of in de nabijheid van oppervlaktewater. Reductie van dergelijke vervuiling blijft van groot belang om te komen tot een goede grond- en oppervlaktewater kwaliteit en zo te vermijden dat nog meer belangrijke gewasbeschermingsmiddelen van de markt zouden verdwijnen.
In het kader van het ADLO-project 'Telen zonder spui' hebben de proefcentra PCS, PCH, PCG, PSKW en Inagro een rekenprogramma uitgewerkt waarmee je zelf eenvoudig aan de slag kan om hierop een antwoord te bieden. Wil je berekenen hoe groot jouw waterbassin moet zijn voor een nieuwe serre of geplande uitbreiding? Of wens je na te gaan hoe jouw bedrijf scoort qua hemelwaterbenutting?
Eind 2013 keurde Vlaams minister-president Kris Peeters 9 demonstratie- projecten goed in het kader van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPOII). Twee van deze projecten dragen als titel 'Sensibilisering rond puntvervuiling en biozuiveringssystemen in alle land- en tuinbouwsectoren'. Ze hebben eenzelfde doel: het oppervlaktewater beschermen tegen de verontreiniging met gewasbeschermingsmiddelen, maar worden uitgevoerd in een andere regio.