X
GO

Overzicht onderzoek energie bio beschutte teelt

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek energie. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals klimaatsturing, ...

Metingen energie van start

Metingen energie van start

PCG participeert in Europees project rondom energie in glastuinbouw

Auteur: PCG team/dinsdag 15 november 2011/Categorieën: Bio beschutte teelt, Energie, Projecten, CCBT, Bedrijfsvoorl., Europa, EFRO, ENBOE, Interreg IV, North Sea Region, GREGR, Vlaamse Overheid, LNE, LNE, Thema, energie, Voorlichting, projectinfo, Niet-leden

Telen onder glas staat garant voor toelevering van lokaal geteelde verse groenten, fruit en sierteeltproducten. De glastuinbouwindustrie is een economisch belangrijke sector. De glastuinbouw wordt steeds belangrijker omdat deze sector een voedselvoorziening garandeert op lange termijn bij een veranderend klimaat. Jammer genoeg is het energieverbruik hoog. Het huidige energieverbruik in de glastuinbouw wordt geschat op 400 m³ olie per ha of een equivalent van 1040 l CO2/ha. Energiekosten maken tot 25% van de omzet uit van een glastuinbouwbedrijf. Energie efficiëntie, kostenreductie en productiviteitsverbetering dringen zich op.

Het PCG participeert daarom in het Europese Interreg North Sea Region project, genaamd Greengrowing. Het project zorgt voor disseminatie van kennis, technologie en ecoinnovatie naar KMO's en aanverwante industrieën.

Het project beoogt reductie van het energieverbruik met ten minste 10% en bijgevolg een vermindering van de CO2 emissie. Technieken zoals een verbeterde klimaatsturing, telen in gesloten kassen, meerlagen teelt, tolerantere teelten in combinatie met ICT zullen in dit kader geëvalueerd worden samen met betrokken KMO's.

Vorig jaar werd in de bioserre geïnvesteerd in een energiezuinige kas. Het betreft een maximaal geïsoleerde kas, waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van laag waardige warmte. Een gasabsorptiewarmtepomp samen met een boorgat energie opslag staat in voor de warmte productie en opslag.

Hierbij bij wordt naast warmte ook koude optimaal gebruikt (om te ontvochtigen) en CO2 ingezet voor productie-optimalisatie. We zijn nu inmiddels een jaar verder en tal van metingen werden geïnstalleerd. 

Via het CCBT project 'bedrijfsvoorlichting' kunnen we de biosector op de hoogte houden van de stand van zaken bij de opstart in het jaar 2011.

Klik op onderstaande link voor een toelichting van het systeem met aanvullend de metingen in functie van de opvolgingsstrategie. 

Vergote N., 2011: PCG participeert in Europees project rondom energie in glastuinbouw: Metingen gaan van start, Nieuwsbrief PCG, 14 (10): 2-4.

In samenwerking met

    

        

Met de financiële steun van

      

 

 

Print

Aantal keer bekeken (9841)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x