Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bodem en algemene bemesting.
Het PCG is een dynamisch Vlaams praktijkcentrum voor de groenteteelt dat beschikt over een eigen laboratorium. Dit laboratorium heeft een BELAC-accreditatie en erkenningen bij VLM en LNE en staat ter beschikking van eigen proeven en stalen van telers. Er worden voornamelijk bodemstalen geanalyseerd die genomen worden door erkende staalnemers.
Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een zelfstandig staalnemer (m/v). Sollicitatie en C.V. bereiken bij voorkeur per e-mail op vacature[at]pcgroenteteelt.be of per brief: PCG vzw, t.a.v. L. De Reycke, Bedrijfsleider, Karreweg 6, 9770 Kruishoutem.
Het ReNu2Farm-project is opgericht om de hergebruikspercentages van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in de primaire voedselproductieketen in Noordwest-Europa (NWE) te verhogen. Na de goedkeuring van de ReNu2Farm Capitalisation, zal het project gebruik van herwonnen meststoffen in nieuwe markten stimuleren om zodoende het gebruik van herwonnen meststoffen in van kunstmest in Noordwest-Europa te verminderen.
De regio van de Vlaamse Ardennen is heuvelachtig en daardoor erg erosiegevoelig. Verschillende Vlaamse partners hebben binnen het Europese Triple C-project hun krachten gebundeld om te strijden tegen wateroverlast en erosie. Hiervoor werkten ze nauw samen met de landbouwers, lokale besturen en waterloopbeheerders. Op dinsdag 7 september hebben we de resultaten gepresenteerd op het slotevenement in Oostende. Hoe dit alles in zijn werk is gegaan zie je in onderstaand filmpje.
De Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ kon dit jaar helaas niet doorgaan. Om toch even in te zoomen op het thema mechanisatie organiseren we op 4 december om 14u een korte online ‘webinar’ rond mechanisatie in de kleinschalige groenteteelt. We gingen filmen bij verschillende bio bedrijven, waaronder De Witte Beek, Geert De Clercq, de Zonnekouter en Aardevol. De online sessies starten telkens met een filmpje, gevolgd door een vraag-en-antwoord-sessie begeleid door Lieven Delanote, adviseur bio groenteteelt bij Inagro.
Kastelers die willen omschakelen naar biologische teelt streven ernaar hun bodem in een zo kort mogelijke tijdspanne klaar te krijgen voor een robuuste teelt. Zeker voor telers die een verkorting van de omschakelingsperiode kregen en die intensief vruchtgroenten willen gaan telen, is dit een hele uitdaging. De bodem die lang onder plastiek heeft gelegen, heeft vaak een laag organische stofgehalte, weinig voedingselementen en weinig bodemleven. Een koolstoftoediening van 16 ton C/ha over de 2 jaar verspreid, kan zorgen voor een gemiddelde toename van het totaal organisch koolstofgehalte in de bodem van 0,42%.
Een maaimeststof is een snede van een groenbedekker, doorgaans een vlinderbloemige of met een vlinderbloemige component, die als bemesting op een ander perceel wordt uitgevoerd. Bij het gebruik van maaimeststoffen circuleren nutriënten intern op het bedrijf. Een maaimeststof brengt organische stof aan en de vlinderbloemige component bindt luchtstikstof.
In het eerste deel van de brochure worden een aantal teeltmaatregelen voor koolstofopbouw uitgelicht. Het tweede luik omvat een omschrijving van de demonstratieproeven.
De proef lag aan bij een teler die net het verkorte programma voor omschakeling naar bio heeft doorlopen. Hierbij is de bodem genivelleerd geweest. De proef lag aan op het slechte gedeelte van de serre. Het is het eerste jaar dat er in de grond geteeld wordt nadat deze jaren onder plastiek gelegen heeft. De teler past voornamelijk breedwerpige irrigatie toe in de paprika.