X
GO

Lees meer ...

Prei rassenkeuze zomer en vroege herfst 2021

Prei rassenkeuze zomer en vroege herfst 2021

Actualiteiten openluchtteelten proeven december 2021

Auteur: Winnepeninckx Robrecht/vrijdag 7 januari 2022/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

Prei rassenkeuze zomer

Deze proef is gezaaid op 10 februari onder koud glas en uitgeplant op 6 mei op de percelen van het PCG te Kruishoutem. We hebben gerooid op 20 augustus.

Krypton (Nunhems) komt als beste uit de zomerproef 2021. Een makkelijke groei resulteert in de hoogste opbrengst en de goede kwaliteit (minder tripsdruk in 2021) zorgt voor een hoog tonnage Flandriaprei. Krypton is zoals gekend de referentie in schoningssnelheid.

Ook Bowler (Bejo), Oslo (Seminis) en 38 LE005 (Rijk Zwaan) doen het zeer goed in deze periode. Ze leveren allen een goede opbrengst met een goede kwaliteitssortering. Bij Bowler moet er wat extra aandacht gegeven worden aan de schotvorming door tijdig de percelen op te volgen en zo nodig te rooien. Oslo zal, zeker als late variëteit, volgend jaar moeten bevestigen in deze periode en mogelijks zijn de problemen met opgroeiende wortels dan niet aanwezig. 38 LE005 toont een hoog opbrengstpotentieel voor de vroege teelt maar ook deze resultaten zullen volgend seizoen moeten bevestigd worden.

Rassenonderzoek prei zomer 2021: Opbrengstresultaten

 

Prei rassenkeuze vroege herfst

De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruisem. Gezaaid op 9 maart en uitgeplant 16 juni. Door de trage gewasontwikkeling omwille van de natte teeltomstandigheden, voornamelijk bij de teeltstart, werd er pas geoogst op 12 oktober.

Nunton, Poulton en Sureton komen zeer goed uit de vroege herfstproef van 2021. Ze combineren een hoge opbrengst met een zeer kwaliteitsvol product. Zowel Sureton als Nunton kunnen in de bewaring sneller aan kwaliteit inboeten, dus tijdig rooien en met de nodige zorg behandelen is het advies.

Met Defender, Darter en Oslo is de teler verzekerd van kwaliteit. De productie ligt echter al beduidend lager terwijl de kwaliteit zeer goed behouden blijft tijdens de bewaring. Bovendien hebben deze rassen een sterke weerbaarheid tegen trips en roest. Dit kan een wezenlijk verschil maken in moeilijke teeltseizoenen zoals in 2020.

Batter doet het dit jaar beter dan in 2020: een hoge opbrengst met een goede kwaliteit. Dit is echter een ras dat vrij makkelijk een lange schacht vormt waardoor het voor de Vlaamse versmarkt wat moeilijker in Flandria zou kunnen geraken.

Het nieuwe ras Volutus (RZ 38LE407) van Rijk Zwaan deed het zeer goed in onze vroege herfstproef. Een mooi product met een behoorlijk opbrengstpotentieel en een goede houdbaarheid. Het lijkt echter wat gevoeliger voor trips en roest dan de betere rassen uit deze proef, maar toch de moeite om uit te proberen en verder op te volgen.

Rassenonderzoek prei vroege herfst 2021: Opbrengstresultaten

 

Rassenonderzoek prei vroege herfst 2021: Resultaten houdbaarheid

Print

Aantal keer bekeken (333)/Commentaren (0)

Links

x