X
GO
Mosterdblad rassen delicatessegroenten 2014

Mosterdblad rassen delicatessegroenten 2014

Demotuin delicatessegroenten: rassenproef mosterdblad 2014

Auteur: Tack Annelien/maandag 15 december 2014/Categorieën: Innovaties, delicatessegroenten, mosterdblad, Projecten, Leader, DELIM DELIV, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

 

 

 

In deze demonstratieve rassenproef werden 6 verschillende rassen mosterdblad met elkaar vergeleken. Voor de teelt van mosterdblad met als doel de afzet naar restaurants werden volgende hoofdvragen bekeken:

  • Welke rassen halen de hoogste opbrengst.
  • Welke rassen zijn het aantrekkelijkst wat betreft uiterlijk.
  • Hebben alle rassen die pittige mosterdsmaak?

Uiterlijke kenmerken werden gescoord op een schaal van 1 tot 9. Verder werd een kwantitatieve beoordeling van de opbrengst uitgevoerd.

Rassen
Golden frills (De Nieuwe Tuin), Golden streaks (De Nieuwe Tuin), Pizzo bladmosterd (De Nieuwe Tuin), Purple frills (De Bolster), Ruby streaks (De Nieuwe Tuin), Scarlet frills (De Nieuwe Tuin).

 
Golden frills (De Nieuwe Tuin)

 
Golden streaks (De Nieuwe Tuin)

 
Pizzo bladmosterd (De Nieuwe Tuin)

 
  Golden frills (De nieuwe tuin) 
  Golden streak (De nieuwe tuin) 
  Pizzo bladmosterd (De nieuwe tuin)
 
             
 
Purple frills (De Bolster)

 
Ruby streaks (De Nieuwe Tuin)

 
Scarlet frills (De Nieuwe Tuin)

 
  Purple frills (De bolster)
  Ruby streaks (De nieuwe tuin)
  Scarlet frills (De nieuwe tuin)
 

 

Bespreking
Golden frills (De nieuwe tuin) leverde een redelijk uniform en vroeg gewas op met een goede opkomst. Gaf redelijk fijne blaadjes met gemiddeld diepe insnijding en lichtgroen van kleur. Had een zeer uitgesproken mosterdsmaak en een redelijk goede houdbaarheid. Het gewas vertoonde nog geen schot na de 3 oogstbeurten. Dit ras haalde duidelijk de hoogste opbrengst.

Golden streak (De nieuwe tuin) leverde een iets minder uniform gewas dat wat later opkwam en maar een beperkte opkomst vertoonde. Dit ras werd gekenmerkt door iets bredere bladeren met minder diepe insnijding van het blad en een lichtgroene kleur. Het had een duidelijke pittige mosterdsmaak en een redelijk goede houdbaarheid. Het gewas vertoonde wel al redelijk veel schot na 3 oogstbeurten. Er werd een goede opbrengst behaald.

Pizzo bladmosterd (De nieuwe tuin) gaf een iets minder uniform gewas. Dit ras kwam vroeg op en vertoonde een zeer goede opkomst. Was duidelijk het ras met de breedste bladeren die het minst diep ingesneden waren. De blaadjes hadden een lichtgroene kleur. Deze blaadjes hadden de minst sterke mosterdsmaak (maar wel nog steeds duidelijk waarneembaar) en waren heel goed houdbaar. Het gewas vertoonde nog geen schot na 3 oogstbeurten. Er werd een eerder lage opbrengst behaald. 

Purple frills (De bolster) gaf een redelijk uniform en vroeg gewas met een zeer goede opkomst. De blaadjes waren redelijk fijn met diepe insnijdingen en hadden een paarse kleur met lichtgroene steeltjes. Dit ras had de meest pittige mosterdsmaak en een goede houdbaarheid maar vertoonde wel veel schot op het einde van de proef. Er werd een goede opbrengst bekomen.

Ruby streaks (De nieuwe tuin) vertoonde een erg heterogeen gewas met gemiddelde vroegheid en een lage opkomst. De blaadjes hadden een gemiddelde breedte, waren matig diep ingesneden en hadden een donkerpaarse kleur met lichtgroene steeltjes. Dit ras werd gekenmerkt door een matige mosterdsmaak, een redelijk goede houdbaarheid en veel schot in het veld. Gezien de lage opkomst werd een lage opbrengst behaald.

Scarlet frills (De nieuwe tuin) leverde een erg heterogeen gewas dat laat opkwam. De uiteindelijke opkomst was laag. Dit ras werd gekenmerkt door erg fijne, diep ingesneden blaadjes met een paarse kleur en lichtgroene steeltjes. De blaadjes hadden een duidelijke mosterdsmaak en waren redelijk goed houdbaar. Er werd geen schot vastgesteld in het veld. Ondanks de beperkte opkomst werd toch een redelijk hoge opbrengst gehaald.

Besluit
Bij de lichtgroene rassen steekt Golden frills (De nieuwe tuin) er bovenuit als uniform en vroeg gewas met een heel goede opbrengst, sterke mosterdsmaak en geen schot

Bij de paarse rassen haalt Purple frills (De bolster) de beste opbrengst. Het gewas vertoont een goede uniformiteit en vroegheid en een sterke mosterdsmaak. De schotgevoeligheid is wel een minpunt. Scarlet frills (De nieuwe tuin) vertoont daarentegen geen schot en ook een redelijk goede opbrengst. De uniformiteit en opkomst van het gewas valt dan weer tegen.

Volledig verslag Rassenproef mosterdblad demotuin delicatessegroenten 2014

In samenwerking met

      

publicatiejaar2014
afdelingInnovaties
Teelt of thema
  • Delicatessegroenten
  • Mosterdblad
Print

Aantal keer bekeken (16609)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x