X
GO
Bloemkool witverkleuring door combinatie afdekking en zonnestraling

Bloemkool witverkleuring door combinatie afdekking en zonnestraling

Actualiteiten openluchtteelten mei 2021

Auteur: DE REYCKE LUC/vrijdag 11 juni 2021/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, bloemkool_OL, Thema, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Op 20 april werden op het PCG bloemkolen geplant die voor de proef een aangietbehandeling kregen direct na planten. Gans het bloemkoolveld werd direct erna afgedekt met wildnet.

 

 

Op 26 april stelden wij vast dat alle afgedekte bloemkolen erg wit verkleurd stonden en de kolen waar een scheur in het net was (niet afgedekt) vertoonden geen witverkleuring.

De witverkleuring was enkel op de bladeren die direct contact hadden met het net. Ook vanuit de praktijk hebben wij melding gekregen van dergelijk verschijnsel.

De dagen na het planten was er geen vorst aan de grond, wel vanaf 26 april. Wij gaan ervan uit dat de sterke lichtintensiteit (zeer blauwe lucht) de oorzaak is van dit fenomeen, eerder dan vorst.

Velen denken dat de vorst aan de basis ligt maar de minimumtemperatuur aan de grond was van 20 april tot 23 april positief.

Op 24 en 25 april was de minimumtemperatuur aan de grond -0,7 en -0,8 °C.

Er werden op het PCG ook bloemkolen geplant die afgedekt werden met wildnet op 16 april. De daaropvolgende dagen vroor het aan de grond tot -2,2 °C. Hier werd geen witverkleuring van de bladeren vastgesteld.

Het is dan ook aan te raden om de bloemkool in geultjes te planten zodat de bladeren van de jonge plantjes niet in contact komen met het wildnet.

 

Bloemkool witverkleuring door combinatie afdekking en zonnestraling

 

Print

Aantal keer bekeken (1893)/Commentaren (0)

Links

x