X
GO
Ontdek het potentieel van crosne!

Ontdek het potentieel van crosne!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Auteur: Tack Annelien/maandag 17 september 2018/Categorieën: Innovaties, andere, Projecten, Leader, STANT, Thema, Afzet, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Posters, Niet-leden

Crosne (Stachys sieboldii syn. affinis) – ook gekend als Japanse Andoorn of Chinese Artisjok – is een plant afkomstig uit Noord-China. Bij intrede in Europa in de 19e eeuw werd deze plant voor het eerst op iets grotere schaal geteeld nabij de Franse stad ‘Crosne’. Aangezien de Chinese naam voor de Fransen moeilijk uit te spreken was, werd het gewas omgedoopt tot crosne.

 

 

SPECIALE VORM
precies larven
De knollen lijken op larven van insecten. De ingesnoerde deeltjes maken het kuisen van de knolletjes niet evident. Enkel afspoelen volstaat meestal niet om de resterende grond te verwijderen. Je kan ze wel vrij vlot reinigen door ze tussen een keukenhanddoek met wat grof zout af te schuren en ze vervolgens nog even te spoelen.

 

 
Crosne ongewassen knol (boven) - gewassen knol (onder)

    
Crosne veldgewas

  Foto: Ongewassen knol (boven) - gewassen knol (onder)    Foto: Crosne veldgewas

 


NIET KIESKEURIG
voorkeur voor lichte grond
Aangezien crosne winterhard is, kan je de knollen of plantjes het hele jaar door planten. Een ideale afstand is ongeveer 20 à 30 cm. De plant groeit ongeveer 50 cm hoog. Crosne is niet kieskeurig wat betreft standplaats, grondsoort en water- en mestbehoefte. Puur om praktische redenen voer je de teelt best wel uit in lichte grond. Het oogsten en kuisen van de knolletjes is namelijk nog minder evident als er in zware grond geteeld werd.

WINTERHARD KNOLGEWAS

nieuwe scheuten na de winter
In de winter sterven de bovengrondse delen van de plant volledig af. De knolletjes kan je oogsten zodra het loof is afgestorven (november - februari). Aangezien de knolletjes niet kapot vriezen, probeer je best de volledige opbrengst uit de grond te halen. Overblijvende knollen kunnen het jaar erop sporadisch wel terug boven komen. Als je ze uittrekt of afhakt, geraak je ze relatief eenvoudig kwijt.

WANNEER
te verkrijgen?
Oogst: november-februari
Bewaring: ± 6 maanden (in de grond)

WARE DELICATESSE

nootachtige smaak
Crosne wordt in verschillende regio’s beschouwd als een ware delicatesse. De knollen kunnen rauw gegeten worden, bv. in salades, maar zijn ook gekookt, gebakken, gefrituurd,… in talrijke gerechten te verwerken. De subtiele smaak is een beetje nootachtig en doet denken aan aardpeer of artisjok. In de Chinese en Japanse keuken wordt crosne heel vaak gepekeld.

 

Crosne bereiding knolletjes


BEWARING IN DE GROND
afdekken aanbevolen
Crosne bewaren lukt het best van al in de grond. Aangezien de knolletjes niet bevriezen kan je vanaf het loof is afgestorven nu en dan wat crosne uit de grond halen gedurende de volledige winter. In de grond blijven de knollen immers optimaal. Eenmaal geoogst is het moeilijker om het product vers te houden. Afdekken met zand is aangewezen aangezien de knolletjes snel uitdrogen.

 

Klik hier naar de infofiche Ontdek het potentieel van crosne!

 

Meer info?
Annelien Tack
Tijl Ryckeboer

 

In samenwerking met

      

Print

Aantal keer bekeken (6883)/Commentaren (0)

Tags: afzet

Documenten

Links

x