X
GO
Kruiden, eetbare bloemen en alternatieve groenten delicatessegroenten 2014

Kruiden, eetbare bloemen en alternatieve groenten delicatessegroenten 2014

Demotuin delicatessegroenten: diverse kruiden, eetbare bloemen en alternatieve groenten 2014

Auteur: Tack Annelien/maandag 15 december 2014/Categorieën: Innovaties, eetbare bloemen, delicatessegroenten, Projecten, Leader, DELIM DELIV, Thema, rassen, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

Het telen van delicatessegroenten voor restaurants vraagt een aparte manier van werken. Restaurants hebben meestal geen grote hoeveelheden nodig van één bepaalde soort, zij verwachten vooral een ruim aanbod aan producten waaruit zij kunnen kiezen. Niet alleen groenten, maar ook diverse kruiden en eetbare bloemen kunnen een deel uitmaken van het aanbod. De betere restaurants willen zich onderscheiden door het werken met lokale en speciale producten.

Via de demotuin delicatessegroenten laten we telers en chefkoks kennis maken met enkele minder gekende alternatieve groenten, kruiden en eetbare bloemen. Van enkele soorten werden opbrengstgegevens genoteerd. De meeste soorten werden echter puur demonstratief aangelegd. In de bespreking kan een korte omschrijving teruggevonden worden van elke soort.

 

 
ABC-kruid - Cook and herb

   
Catalogna Puntarelle Brindisina, capucienenbaard - Vreeken's zaden

    
Catalogna Puntarelle di Galatina Catalo, capucienenbaard - Vreeken's zaden

 
  ABC-kruid
(Cook and herb)

  Catalogna Puntarelle Brindisina,
capucienenbaard (Vreeken's zaden)

  Catalogna Puntarelle di Galatina Catalo,
capucienenbaard (Vreeken's zaden)

 
  Plant met eetbare bloemen. De bloemen zijn bolvormig en hebben een gele kleur met een rood hart. Ze zijn pikant van smaak en pittig als peper. Geven een verrassend, tintelend gevoel in de mond.
  Plant van de chicoreifamilie. Zowel stengels als bladeren kunnen gestoofd of rauw gegeten worden. Kenmerkend is het aanwezige “bittertje”. Deze soort werd in deze proef twee maal geoogst en haalde een opbrengst van gemiddeld ongeveer 200g per plant.
  Plant van de chicoreifamilie. Zowel stengels als bladeren kunnen gestoofd of rauw gegeten worden. Kenmerkend is het aanwezige “bittertje”. Deze soort werd in deze proef twee maal geoogst en haalde een opbrengst van gemiddeld ongeveer 200g per plant.
 
             
 
Crosne Japanse andoorn - Kruiden Claus

 
Dandelion Violet Red Rib - Kokopell

 
Dropplant - Cook and herb

 
  Crosne Japanse
andoorn
(Kruiden Claus)

  Dandelion Violet Red Rib
(Kokopell)

  Dropplant
(Cook and herb)

 
  Deze plant vormt eetbare ondergrondse knolletjes die gegeten worden als groenten. Ze hebben een nootachtige smaak.
  Plant van de chicoreifamilie. Zowel stengels als bladeren kunnen gestoofd of rauw gegeten worden. Kenmerkend is het aanwezige “bittertje”. Deze soort werd in deze proef twee maal geoogst en haalde een opbrengst van gemiddeld ongeveer 119g per plant.
  Plant met een sterke dropgeur en –smaak. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar.
 
             
 
Hennepbladstokroos - Cook and herb

 
Japanse chrysant - Cook and herb

 
Lamsoor - Kruiden Claus

 
  Hennepbladstokroos
(Cook and herb)

  Japanse chrysant
(Cook and herb)

  Lamsoor
(Kruiden Claus)

 
  Plant met eetbare bloemen. Vormt grote witte bloemen met een donker roze hart.
  Plant met eetbare bloemen met donkergeel hartje en lichtgele blaadjes.
  De bladeren zijn eetbaar en hebben een licht zilte smaak.
 
             
 
Muntverbena - Kruiden Claus

 
Oesterblad - Kruiden Claus

 
Olijfkruid - Cook and herb

 
  Muntverbena
(Kruiden Claus)

  Oesterblad
(Kruiden Claus)

  Olijfkruid
(Cook and herb)

 
  Subtiele mix tussen citroenverbena en munt met een frisse fruitige muntsmaak
  De grijsgroene blaadjes zijn eetbaar en hebben een knapperige, zilte smaak.
  Plant met een fris groen blad. De stengels en bladeren hebben een doordringende geur van olijven.
 
             
 
Rode incarnaatklaver - Cook and herb

 
Rossa di Treviso Tardiva, eco roodlof - Vreeken's zaden

 
Rouge de Vérone, chicorée sauvage - Semaille

 
  Rode incarnaatklaver
(Cook and herb)

  Rossa di Treviso Tardiva,
eco roodlof
(Vreeken's zaden)

  Rouge de Vérone,
chicorée sauvage
(Semaille)

 
  Klaverachtige met donkerroze eetbare bloemen.
  Plant van de chicoreifamilie. Vormt een hoog, smal kropje met spierwitte nerven en donker bruinrood blad. Kenmerkend is het aanwezige “bittertje”.
  Plant van de chicoreifamilie. In het centrum van het roodgroene blad ontstaat een purperrode rondgevormde krop, die bij open pellen witte strepen toont. Kenmerkend is het aanwezige “bittertje”.
 
             
 
Sessantina, eco broccoletto - Vreeken's zaden

 
Suikerwortel - Vreeken's zaden

 
Wasabi - Cook and herb

 
  Sessantina,
eco broccoletto
(Vreeken's zaden)

  Suikerwortel
(Vreeken's zaden)

  Wasabi
(Cook and herb)

 
  Behoort tot de koolachtigen. Zowel het blad (iets pittig) als de bijna bloeiende gele bloem (als broccoli) wordt gegeten. Deze soort haalde in deze proef een gemiddelde opbrengst van 34g per plant en een goede gewasgezondheid.
      Zowel de bladeren als de stengels zijn eetbaar en hebben een pittige smaak.
 
             
 
Witte bosaardbei - Kruiden Claus

 
Oca - Kruiden Claus

     
  Witte bosaardbei
(Kruiden Claus)

  Oca (Kruiden Claus)      
  Bosaardbeiplant met kleine, witgele aardbeien.
  Klaverzuringachtige die ondergrondse roze knolletjes vormt die fris en zoet zijn van smaak. Ook de blaadjes kunnen opgegeten worden, zij smaken pittig en licht zuur.
     

 

Volledig verslag Demotuin delicatessegroenten kruiden, eetbare bloemen en alternatieve groenten 2014

In samenwerking met

      

publicatiejaar2014
afdelingInnovaties
Teelt of thema
  • Delicatessegroenten
Print

Aantal keer bekeken (21490)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x