X
GO

Agenda nieuws

Wat hebben digestaat en compost te bieden als meststof en bodemverbeteraar?

Wat hebben digestaat en compost te bieden als meststof en bodemverbeteraar?

Programma dinsdag 10 september 2019 - van 12u00 tot 14u30

Auteur: Lauwers Lore/donderdag 4 juli 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Bodem en bemesting, Projecten, Europa, Horizon 2020, GRES, CVBB 2019-2021, bemesting, Bodem, Voorlichting, proefverslag, studiedag, Actueel, Niet-leden, Agenda, Agenda nieuws home

Datum evenement: 10-9-2019 12:00 - 16:30 Exporteer evenement

ILVO, Vlaco vzw, Provincie Oost-Vlaanderen, UGent en PCG nodigen u van harte uit op dinsdag 10 september voor een (gratis) openlucht infomoment. We tonen u de langetermijneffecten van digestaat en compost op de algemene bodemkwaliteit.
 

 
 
In een minimum van tijd:

 • krijgt u info over de belangrijkste onderzoeksresultaten van jarenlang wetenschappelijk onderzoek van ILVO, UGent, Vlaco en PCG aangaande de bodemkwaliteit én de link met het gebruik van digestaat en compost
 • toont ILVO u zijn uitgebreide composteersite met nieuwe overkapte opslagplaats
 • heeft Steunpunt Erosie (Provincie Oost-Vlaanderen) het met u over het belang van een gezonde bodem in de strijd tegen erosie
 • praat Vlaco u bij over de praktische kant van het gebruik van compost en digestaat in Vlaanderen.  

 

Programma

Bij ILVO in Merelbeke komen volgende zaken aan bod:

 • ILVO verwerkt eigen organisch bedrijfsafval op de eigen compostering. Ze produceren hier oba-compost. Om de kwaliteit van de compost nog te verbeteren, is de opslag van afvalstromen en compost van een overkapping voorzien. Op dit event wijden ze de overkapping graag in.

 • Omdat erosie voorkomen beter is dan het aanpakken van de gevolgen, sensibiliseert de Provincie Oost-Vlaanderen de landbouwers zo veel mogelijk. Via infomomenten creëert de Provincie een groter bewustzijn en maakt het nieuwe technieken toegankelijker voor landbouwers. Oost-Vlaamse gemeenten en landbouwers kunnen hulp krijgen bij erosiebestrijding via de erosiecoördinator. Maak kennis met hun werking tijdens dit infomoment. 

 • ILVO onderzoekt met de BOPACT-veldproef het langere termijn effect van bodemverbeterende maatregelen (compost en niet-kerende bodembewerking) op bodemkwaliteit, gewasopbrengst en ziektedruk voor twee bemestingssystemen in Vlaanderen, met name bemesting gebaseerd op runderdrijfmest of op varkensdrijfmest. Tijdens de rondleiding kan je dit proefveld bekijken.

  
Op de proefhoeve van Ugent in Melle voorzien we het volgende:

 • Ugent onderzoekt sinds 2010 in opdracht van Vlaco de bemestende waarde van verschillende digestaatproducten in een akkerbouwrotatie. Dit jaar staan er aardappelen op het veld. Je kan de aardappeloogst met eigen ogen komen bekijken.

 • Sinds 2016 onderzoekt PCG het effect van digestaatproducten op de oogst en bodem in de groenteteelt.Onder andere de combinatie van compost als bodemverbeterend middel en dunne fractie digestaat als meststof wordt uitgetest. Lore Lauwers geeft tekst en uitleg bij deze proef.

 • De vakgroep plantaardige productie van Ugent toont in een eigen proef ook de voordelen van compost voor de bodem. Dit doen ze ieder jaar bij 4 verschillende teelten. Kom het resultaat bekijken!

 • Waar kan je terecht voor compost en digestaat? Hoeveel mag je gebruiken? Kan je compost of digestaat zelf afhalen? Zijn compost en digestaat veilig om te gebruiken? Hoeveel nutriënten aangeven?  Vlaco beantwoordt deze vragen tijdens de rondleiding.

Wanneer?
Dinsdag 10 september 2019
U bent van harte welkom tussen 12:00 en 16:00 en de rondleidingen/infomomenten volgen naar uw keuze.

Starten kan met een broodje op de terreinen van ILVO in Merelbeke om 12:00 (let op, voor deze broodjeslunch is inschrijving noodzakelijk), de rondleidingen starten er om 12:30. Laatste rondleiding start om 14u.

In Melle (Proefhoeve van UGent) kan u instromen vanaf 13:30 en kan u afsluiten met een natje en een droogje vanaf 14:30u. Laatste rondleiding om 16u.


Inschrijven?
Inschrijven is niet verplicht, maar wel handig voor de organisatie van ons evenement. Inschrijven kan via deze link.
Let op, voor de broodjeslunch is inschrijven noodzakelijk.

 

Voor wie?
Met dit infomoment mikken we op landbouwers, loonwerkers, producenten van compost en digestaat, overheden en onderzoekers.


Waar?
De arena’s: de proefvelden en uitgebreide composteersite van ILVO in Merelbeke én de proefvelden van UGent in Melle.

Locatie 1: ILVO, Burgemeester van Gansberghelaan 111, Merelbeke. Parkeren: Burgemeester van Gansberghelaan 109, Merelbeke en langs de weg.
Locatie 2: UGent, Proefhoevestraat 22, Melle. Parkeren: langs de weg.

Er is geen vervoer voorzien tussen de twee demolocaties, maar er is voldoende parking en de rijafstand ertussen bedraagt slechts +/- 5 minuten

 

Met de steun van
Dit toonmoment wordt mede mogelijk gemaakt door Project Nutriman, een Horizon2020-project, dat tot doel heeft de kloof te dichten tussen enerzijds wetenschappelijke kennis rond innovatieve, beschikbare nutriëntrecuperatietechnieken en –producten en anderzijds de inzet door de Europese landbouwer EN Soilcom, een Interreg North Sea Region project. Dit project onderzoekt de productie van compost op maat voor de tuinbouw, boomkwekerij en sierteelt, met steun van Provincie Antwerpen.


In samenwerking met
 

Print

Aantal keer bekeken (1070)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x

Kalender

«september 2019»
madiwodovrzazo
2627
 • Slotstudiedag GOMEROS West-Vlaanderen
  27-8-2019 13:30 - 16:30
  2382

  Slotstudiedag GOMEROS West-Vlaanderen

  GOMEROS draait rond de actieve betrokkenheid van landbouwers bij het meedenken en het experimenteren in praktijkproeven. Het optimaliseren van het teeltsysteem en de praktische uitvoering van de maatregelen op het bedrijf staan hierbij centraal. Benieuwd naar de oplossingen en nieuwe teelttechnieken die ontwikkeld worden voor groenten en maïs op erosiegevoelige percelen? Kom dan zeker eens langs! Slotstudiedag GOMEROS West-Vlaanderen  - dinsdag 27 augustus 2019

   

  Lees meer
2829
 • Slotstudiedag GOMEROS Oost-Vlaanderen
  29-8-2019 13:30 - 16:30
  2383

  Slotstudiedag GOMEROS Oost-Vlaanderen

  GOMEROS draait rond de actieve betrokkenheid van landbouwers bij het meedenken en het experimenteren in praktijkproeven. Het optimaliseren van het teeltsysteem en de praktische uitvoering van de maatregelen op het bedrijf staan hierbij centraal. Benieuwd naar de oplossingen en nieuwe teelttechnieken die ontwikkeld worden voor groenten en maïs op erosiegevoelige percelen? Kom dan zeker eens langs!  Slotstudiedag GOMEROS Oost-Vlaanderen - donderdag 29 augustus 2019 
  Lees meer
30311
2
 • Save the date: Proefveldbezoek bataat
  2-9-2019 13:30 - 16:00
  2403

  Save the date: Proefveldbezoek bataat

  Op maandag 2 september 2019 organiseren we een proefveldbezoek in bataat. Het programma omvat het bezoeken van de verschillende proeven die aanliggen op PCG en het bespreken van de reeds verworven resultaten. Rassenonderzoek, onkruidbeheersing, teelttechniek en bewaring komen aan bod. Er worden ook enkele machinedemonstraties voorzien in de teelt van bataat. We starten om 13u30 op het PCG. Het bezoek is gericht naar professionele telers en sectorgerelateerden. Er wordt afgesloten met een gezellige babbel en een drankje!

  Lees meer
345
 • Slotevent Leve(n)de Bodem - Boeren met bodemverstand
  5-9-2019 10:30 - 15:30
  2368

  Slotevent Leve(n)de Bodem - Boeren met bodemverstand

  De bodem is de basis van een gezond gewas en een goede opbrengst. Land- en tuinbouwers stellen zich dan ook de vraag hoe ze de algemene toestand van hun bodem kunnen inschatten. Het Interreg-project Leve(n)de Bodem zocht en vond een antwoord. Op 5 september organiseren we een slotbijeenkomst. We blikken terug op de hoogtepunten van het project en kijken hoe we in de toekomst kunnen blijven werken aan een betere bodemkwaliteit.  Bekijk het programma.

  Lees meer
6
 • Demoplatform wortelen 2019
  6-9-2019 13:30 - 15:00
  2405

  Demoplatform wortelen 2019

  Het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid organiseert in samenwerking met PCGIngro, Inagro en Boerenbond op vrijdag 6 september 2019 een interessante en unieke WORTELDEMO met medewerking van diverse zaadhuizen. Op een praktijkveld van Johan Lavens te Westrozebeke is er een demoplatform aangelegd. Tijdens het proefveldbezoek worden de rassen- en gewasbeschermingsproeven toegelicht en kun je de resultaten van de mechanische onkruidbestrijding bekijken, inclusief de rijenbespuiting. Tevens zullen verschillende schoffel- en rijenspuitmachines getoond worden. Er zijn twee geleide bezoeken voorzien, een eerste om 13u30 en een tweede om 15 uur. Ligging perceel: Sprietstraat 4, 8840 Westrozebeke.

  Lees meer
78
91011
 • Aquacultuur in stroomversnelling
  11-9-2019 10:00 - 15:00
  2381

  Aquacultuur in stroomversnelling

  Het project Aquavlan2 heeft drie jaar lang de Vlaamse en Nederlandse aquacultuursector ondersteund via onderzoek en individuele begeleiding. Naast onderzoek in vier specifieke thema’s gaf het project via een vouchersysteem ook antwoorden aan individuele ondernemers in de sector. Op woensdag 11 september 2019 vindt in Middelburg de slotbijeenkomst plaats. Je bent van harte welkom op deze feestelijke afsluiting van het project.

  Lees meer
12131415
161718192021
 • PCG op de Werktuigendagen 2019
  21-9-2019 09:00 - 22-9-2019 18:00
  2407

  PCG op de Werktuigendagen 2019

  Het PCG staat in voor de aanleg en het onderhoud van de groentevelden voor demonstratie van oogstmachines en de aanleg van demovelden met verschillende groenteteelten voor de zaadhuizen. Tevens helpt het PCG mee aan de organisatie van het luik “tuinbouw” voor de Werktuigendagen. In 2019 staat beregening centraal met extra aandacht voor fertigatie en druppelbevloeiing.
  Lees meer
22
 • PCG op de Werktuigendagen 2019
  21-9-2019 09:00 - 22-9-2019 18:00
  2407

  PCG op de Werktuigendagen 2019

  Het PCG staat in voor de aanleg en het onderhoud van de groentevelden voor demonstratie van oogstmachines en de aanleg van demovelden met verschillende groenteteelten voor de zaadhuizen. Tevens helpt het PCG mee aan de organisatie van het luik “tuinbouw” voor de Werktuigendagen. In 2019 staat beregening centraal met extra aandacht voor fertigatie en druppelbevloeiing.
  Lees meer
 • Demo irrigatie tijdens Werktuigendagen
  22-9-2019 09:30 - 23-9-2019 13:30
  2453

  Demo irrigatie tijdens Werktuigendagen

  Naast de demonstraties met oogstmachines in prei en uien en demonstraties met plantmachines gaat er tijdens deze editie veel aandacht naar irrigatie. Er zijn demovelden met beregeningdruppelbevloeiing en fertigatie aangelegd in preiuien en aardappelen. De verschillen in opbrengst en kwaliteit zijn zeer duidelijk zichtbaar. Kom dit zien!
  Zowel zaterdag als zondag zullen er om 9u30 en 13u30 geleide bezoeken georganiseerd worden over dit thema. De proeven worden dan besproken en er zullen demonstraties gegeven worden van het leggen en het verwijderen van druppelslangen. Ook worden er profielputten gegraven om te tonen hoe de beworteling en het vochtgehalte in de bodem is in de verschillende objecten. Diverse firma’s lichten allerhande irrigatiemateriaal toe. Verder zijn er ook demonstraties voorzien met beregeningsboomgun corneraansturing van irrigatiesensorenLees meer

23
 • Demo irrigatie tijdens Werktuigendagen
  22-9-2019 09:30 - 23-9-2019 13:30
  2453

  Demo irrigatie tijdens Werktuigendagen

  Naast de demonstraties met oogstmachines in prei en uien en demonstraties met plantmachines gaat er tijdens deze editie veel aandacht naar irrigatie. Er zijn demovelden met beregeningdruppelbevloeiing en fertigatie aangelegd in preiuien en aardappelen. De verschillen in opbrengst en kwaliteit zijn zeer duidelijk zichtbaar. Kom dit zien!
  Zowel zaterdag als zondag zullen er om 9u30 en 13u30 geleide bezoeken georganiseerd worden over dit thema. De proeven worden dan besproken en er zullen demonstraties gegeven worden van het leggen en het verwijderen van druppelslangen. Ook worden er profielputten gegraven om te tonen hoe de beworteling en het vochtgehalte in de bodem is in de verschillende objecten. Diverse firma’s lichten allerhande irrigatiemateriaal toe. Verder zijn er ook demonstraties voorzien met beregeningsboomgun corneraansturing van irrigatiesensorenLees meer

242526272829
30123456