X
GO

Agenda nieuws

Lokale teelt, verwerking en veredeling van de (sub)tropische gewassen bataat en yacon

Lokale teelt, verwerking en veredeling van de (sub)tropische gewassen bataat en yacon

Ontdek de mogelijkheden van deze veelbelovende gewassen tijdens het Light-Up Café

Auteur: Tack Annelien/maandag 13 mei 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Andere gewassen, bataat, yacon, Innovaties, bataat, yacon, Thema, teelttechniek, Afzet, Voorlichting, studiedag, Actueel, Niet-leden, Agenda, Agenda nieuws home

Datum evenement: 24-5-2019 16:00 - 18:00 Exporteer evenement

Met het oog op gewasdiversificatie in Vlaanderen wordt de lokale teelt, verwerking en veredeling van de knolgewassen bataat (zoete aardappel) en yacon onderzocht. Beide gewassen zijn vrij ongevoelig voor ziektes en bieden dan ook een enorme meerwaarde voor de Vlaamse landbouw.

De consumptie van geïmporteerde bataat zit al jaren in de lift en de lokale teelt zou ook het aantal ‘voedselkilometers’ van dit gewas drastisch kunnen beperken. Bataat kun je trouwens verkrijgen in diverse kleuren: geel, oranje, wit of paars.

Yacon is daarentegen nog vrij ongekend maar bezit een hoog gehalte aan zoetstoffen die als gezond suikeralternatief en prebioticum gebruikt kunnen worden. Daardoor is het ook uiterst geschikt voor diabetici patiënten. 

Ontdek de mogelijkheden van deze veelbelovende gewassen tijdens het Light-Up Café. 
We delen graag onze kennis met jou.


Programma

 • Lokale teelt van innovatieve gewassen: de zoektocht naar geschikte variëteiten en het belang van veredeling
  Angelo Dewitte (VIVES)

 • Opkweek van kwalitatief stekmateriaal als plantgoed voor de teelt van bataat
  Louis-Philippe Verstraete

 • Teelt en bewaring van yacon, ervaringen uit enkele jaren pionierswerk
  Annelien Tack (PCG)

 • Mogelijkheden voor de verwerking van yacon en bijhorende uitdagingen
  Gaël Staelens (VIVES)

 

Het Light-Up Café is een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wetenschap, zich wil laten inspireren en mee wil denken en discussiëren over nieuwe trends en innovaties. Er is ruim de tijd om met de sprekers en met elkaar van gedachten te wisselen. We voorzien uiteraard ook een drankje om de werkweek af te sluiten. De bedoeling: docenten, onderzoekers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en organisaties en alle geïnteresseerde collega’s uit eigen huis én daarbuiten laten inspireren door te brainstormen rond één bepaald thema.


Wanneer?

Vrijdag 24 mei 2019
van 16u00 tot 18u00


Waar?
VIVES campus Roeselare
Polyvalente ruimte
Wilgenstraat 32 - ingang A
8800 Roeselare


Inschrijvingen?

Deelname aan het Light-Up Café is gratis, maar aanmelden is vereist via het aanmeldingsformulier via
https://www.vives.be/nl/onderzoek/cafe vóór 22 mei 2019.

 

Uitnodiging Lokale teelt, verwerking en veredeling van de (sub)tropische gewassen bataat en yacon - 24.05.2019


Meer info?
Annelien Tack


Print

Aantal keer bekeken (306)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x

Kalender

«juli 2019»
madiwodovrzazo
2425
 • Proefveldbezoek openluchtteelten groenten, bataat en kruiden 2019
  25-6-2019 13:30 - 15:30
  2342

  Proefveldbezoek openluchtteelten groenten, bataat en kruiden 2019

  Op dinsdag 25 juni 2019 organiseren we een proefveldbezoek aan de openluchtteelten in uien, wortelen, kolen, kruiden en bataat op het PCG. Het programma omvat het bezoeken van gewasbeschermings- en bemestingsproeven in deze teelten en een bezoek aan de teelttechnische proef van bataat. We starten om 13u30 op het PCG.
  Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. De proeven waarin geen of beperkte resultaten beschikbaar zijn: de onkruidbestrijdingsproef in wortel en de selectiviteitsproef herbiciden in peterselie en bataat. De selectiviteitsproef herbiciden in oregano is stopgezet omwille van de slechte opkomst. Er wordt afgesloten met een gezellige babbel en een drankje! Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli.

  Lees meer
2627282930
1234
 • Ondernemersgroep composteren en fermenteren
  4-7-2019 10:00 - 12:00
  2351

  Ondernemersgroep composteren en fermenteren

  Tijdens de derde bijeenkomst wordt een bezoek gebracht aan het biologisch melkveebedrijf van Cerpentier – De Cock in Stekene. Het bedrijf heeft ongeveer 75 ha landbouwgrond in gebruik en is sinds september 2017 volledig omgeschakeld naar bio. Onkruidbestrijding gebeurt mechanisch en naast het toepassen van dierlijke mest wordt gras-klaver ingezaaid om stikstof in de bodem te brengen. Daarnaast werd gestart met het composteren van stalmest samen met gehakseld hout en rietkragen van de verschillende sloten rond het bedrijf. Tijdens dit bedrijfsbezoek zal de omschakeling naar een biologisch melkveebedrijf uitvoerig aanbod komen en wordt het ‘boerderijcomposteren’ onder de loep genomen.

  Lees meer
567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234