X
GO

Agenda nieuws

Zaaiuien rassen industrie 2018

Zaaiuien rassen industrie 2018

Zaaiui rassenproef industrie 2018

Auteur: Winnepeninckx Robrecht/maandag 15 april 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Uien_ajuin_OL, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Een zo hoog mogelijke opbrengst opmaatste uien is belangrijk voor de verwerkende industrie. Ook de houdbaarheid en het schilgemak zijn belangrijke aandachtspunten.

 

 

Te warm en te droog voor een goede opbrengst.

De opbrengsten lagen dit jaar algemeen zeer laag, de maximale opbrengst in deze proef haalde de 40 ton niet. Er werden dan ook onvoldoende bovenmaatse uien ( +60 mm) geleverd. Hierdoor werd vooral de sortering +50mm opgewaardeerd. Het verschil tussen de beste en de laagste opbrengsten bedraagt in deze proef ruim 20%. Al vrij kort na zaai hebben de ingezaaide percelen behoorlijk afgezien van de warmte. De opkomst verliep niet optimaal en voor een goede onkruidbestrijding was het regelmatig te droog. De standdichtheid was met net geen 50% van de gezaaide hoeveelheid (3.2 eenheden) bijzonder laag. Dat het verdere verloop van het teeltseizoen 2018 bijzonder hard was hoeft niet meer gezegd te worden. Uien kunnen al vrij moeilijk tegen droogte, tijdens zeer warme periodes kunnen ze al helemaal geen groei meer genereren. Uien sluiten bij warme temperaturen al zeer snel de huidmondjes waardoor verdere assimilatie moeilijk wordt.

Een hoog tonnage opmaatse uien bleek dit jaar nog belangrijker dan anders. Het tonnage zestig-op was net zoals de totaalopbrengst te laag. Amper een kleine helft van de rassen in deze proef kon nog een redelijke maatsortering (vijftig-op) aanleveren. Deze proef werd door het PCG aangelegd op een productie perceel te Avelgem.

 

Objecten

Action (Syngenta), Bossito (Seminis), Medaillon (Syngenta), Motion (Syngenta), Progression (Syngenta), Rockito (Seminis), Hyway (Bejo), Hytech (Bejo), Hybelle (Bejo), Hytune (Bejo), Fasto (Hazera), Vento (Hazera), Centro (Hazera).

 

Bespreking

Hytune (Bejo): de opbrengst lag net onder die van Hybelle maar gaf wel de grofste maatsortering uit deze proef. Zowel Het tonnage zestig-op als vijftig-op lag telkens hoger dan bij de concurrerende rassen. Kende een gemiddeld gewichtverlies tijdens de bewaring maar gaf tegen halfweg februari wel een hoog aandeel kalende uien. Eerder hoogronde en bleke ui welke wat zachter uit de bewaring komt.

Fasto (Hazera): haalde een bovengemiddelde opbrengst (105%) en kon een relatief hoog tonnage uien vijftig-op aanleveren . Bleek goed te bewaren met weinig gewichtsverlies en een goed kwaliteitsbehoud. Een ronde ui welke medio februari nog heel hard aanvoelde.

Vento (Hazera): haalde met net geen 40 ton de hoogste opbrengst in deze proef. De productie lag hiermee bijna 10% boven het gemiddelde. De maatsortering is grover dan gemiddeld maar toch leveren verschillende rassen meer grove uien aan. Vrij ronde en donker ui welke na bewaring vrij veel gewichtverlies kende. Sporadisch werden inwendig bruine vellen waargenomen.

Hytech (Bejo): ook dit ras leverde nog een bovengemiddelde opbrengst met een hoog aandeel bovenmaatse uien. Ook na de bewaring kon dit ras nog goede resultaten voorleggen. Hoogronde en wat zachtere ui.

Centro (Hazera): de opbrengst lag een goede vijf procent boven het gemiddelde en het tonnage uien groter dan 50mm was vergelijkbaar met die van Vento. Bleek redelijk goed te bewaren met een gemiddeld gewichtsverlies. Een wat hoogronde ui met een diepgele kleur.

Rockito (Seminis): Gaf net de gemiddelde proefopbrengst met een behoorlijk aandeel uien in de maten groter dan 50mm. Mooie, wat hoogronde ui welke ook na bewaring nog zeer hard aanvoelde.

Hyway (Bejo): haalde met 56% van de zaaidichtheid het hoogste plantaantal uit deze proef. De opbrengst lag nog net boven het gemiddelde maar de maatsortering was met geen 50% opmaatse uien te fijn. Vrij ronde, donkere en harde ui.

Hybelle (Bejo): de opbrengst was vergelijkbaar met die van Vento, de maatsortering net iets grover. Een iets hoogronde en vrij bleke ui welke tijdens de bewaring vrij snel zachter wordt en vrij veel gewichtsverlies liet optekenen.

Action (Syngenta): kende een relatief goede standdichtheid maar het gewas ontwikkelde niet goed en de opbrengst lag ruim 6% onder het gemiddelde. Kon met 60% nog een relatief hoog aandeel uien in de sorteringen +50mm aanleveren, maar het tonnage lag te laag.

Motion (Syngenta): de productie lag ruim 8% onder het gemiddelde; toch kon dit ras nog een redelijk tonnage uien +50mm leveren. Dit ras had de laagste standdichtheid in deze proef (amper 40% van de gezaaide hoeveelheid). Eerdere platronde en harde ui waarbij regelmatig meerdere pitten (meerkernigheid) werden waargenomen.

Progression (Syngenta): de productie lag ruim onder het gemiddelde een het aandeel grove uien was veel te laag. Het gewas kon onvoldoende ontwikkelen en oogde tijdens de teelt niet gezond.

Medaillon (Syngenta): de opbrengst ligt bijna 10% onder het gemiddelde en het tonnage grove uien was te laag. Vormde hoogronde en zeer harde uien welke toch vrij veel gewichtsverlies lieten optekenen na bewaring.

Bossito (Seminis): Gaf de laagste opbrengst uit deze proef maar het aandeel grove uien was wel zeer goed. Vormde ronde en vrij harde uien welke toch veel gewicht verloren tijdens de bewaring.

 

Besluit

De productiefste rassen in deze proef leveren net geen 40 ton. Hytune en Fasto combineren een relatief hoge opbrengst met goede tonnages grove uien. De resultaten van Hybelle en Hytech kunnen daarmee vergeleken worden. Ook Vento en Centro blijken productief maar het aandeel grove uien ligt net lager. Rockito haalt net het gemiddeld tonnage opmaatse uien en valt, net zoals Fasto, op door een goede bewaring. 

 

Lees het volledig rapport Zaaiui rassenproef industrie 2018

 

Samenwerking

Deze proef kwam tot stand met de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling.

 

publicatiejaar2018
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Ajuin
Print

Aantal keer bekeken (12026)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x

Kalender

«mei 2021»
madiwodovrzazo
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456