X
GO

Agenda nieuws

Bataat teelttechniek invloed loofdoding 2018

Bataat teelttechniek invloed loofdoding 2018

Invloed van loofdoding bij bataat 2018

Auteur: Annelien Tack & Tijl Ryckeboer/maandag 15 april 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Andere_gewassen_OL, bataat_OL, Innovaties, bataat_INNO, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BATAAT, Thema, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

Deze proef werd aangelegd om de invloed van loofdoding bij bataat (Ipomoea batatas) na te gaan op de afrijping van de knollen in het veld. De schil van de knollen is namelijk bij oogst heel erg kwetsbaar. Maatregelen die de afharding van de schil bevorderen zouden kunnen leiden tot minder beschadigde knollen bij oogst. De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, als demonstratieve proef in 1 herhaling.


We teelden bataat op ruggen met een tussenafstand van 75 cm en 30 cm in de rij. De ruggen werden geïrrigeerd met vloeidarmen en overtrokken met zwarte mulchfolie.

De ruggen werden getrokken door loonwerker Stefaan Pattyn.

We gebruikten slips van het ras Orleans, ontwikkeld door de Louisiana State University, vermeerderd door Nativaland in Portugal en verdeeld door Lenders B.V. uit Nederland.


Bespreking
Vier verschillende manieren van loofdoden 1 week en 2 weken voor oogst werden vergeleken met een onbehandeld object waarbij vlak voor oogst werd gemaaid. De invloed van loofdoden 1 of 2 weken voor oogst op de afrijping van de knollen werd nagegaan.

Het maaien gebeurde met een aardappelloofklapper. Het branden werd uitgevoerd met een mechanische onkruidbrander achteraan de tractor die met een snelheid van 500 meter per uur over het gewas reed. Aanvullend werden 2 loofdodingsmiddelen getest die een erkenning hebben in de aardappelteelt. Er werd behandeld op droog gewas bij zonnig weer om een goede werking van de middelen ter verkrijgen.

Onbehandeld = vlak voor oogst maaien
De onderste stengels die tegen de rug lagen, werden met het maaien niet verwijderd. Deze dienden nog manueel losgetrokken te worden van de knollen bij het oogsten. Dichter tegen de rug maaien is geen optie aangezien heel wat knollen licht boven de rug uitsteken en bijgevolg zouden beschadigd worden wanneer dichter tegen de rug wordt gemaaid. Het loof was tot aan de oogst op 25 september 2018 groeizaam en mooi groen van kleur.

Maaien
De onderste stengels die achterbleven op de rug werden in dit object tot aan de oogst enkel blootgesteld aan de weersomstandigheden. We zagen dat de stengels tot aan de oogst op 25 september 2018 groen en stevig bleven. Ze vormden hier een daar ook reeds nieuwe blaadjes. Ook bij dit object dienden de stevige stengels nog manueel losgetrokken te worden bij het oogsten. De planten bleven aan de groei en zorgden nog voor een duidelijke meeropbrengst. Er kon geen afrijping van de knollen vastgesteld worden door 1 of 2 weken voor oogst het loof te maaien.

PM18/009
Het gewas werd rechtstreeks behandeld met PM18/009. Na 1 dag werd heel lichte bruinverkleuring van de bovenste bladeren van het gewas vastgesteld. Naarmate de dagen vorderden nam de bruinverkleuring toe en stierven de bovenste bladeren volledig af. De symptomen verergerden over een periode van ongeveer 10 dagen na toepassing. Bij oogst op 25 september 2018 (15 dagen na de toepassing) was echter een groot deel van de bladeren nog groen. Er werd geen volledige afdoding van het loof bekomen. Ook de stengels waren nog allen intact. Het gewas bleef groeizaam en er kon geen afrijping van de knollen worden vastgesteld bij oogst 1 of 2 weken na de toepassing.

Maaien + PM18/010
Bij dit object werd het loof eerst gemaaid met een aardappelloofklapper en werden de overblijvende stengels vervolgens behandeld met PM18/009. Er werd geen zichtbaar effect vastgesteld van de behandeling op de stengels. De stengels bleven groen en stevig en dienden nog manueel verwijderd te worden bij het oogsten. Het gewas bleef groeizaam er kon geen afrijping van de knollen werden vastgesteld.

Branden
Meteen na het branden konden we zien dat de cellen van de bladeren hun stevigheid verloren waren door het branden. De bladeren hingen meteen slap en kleurden hier en daar bruin. De symptomen verergerden nog een aantal dagen. Bij de eerste oogst, 1 week na branden waren de bladeren volledig afgestorven. De stengels waren echter nog intact. Ook 15 dagen na het branden bij oogst op 25 september 2018 waren de stengels nog groen en stevig. Zij dienden nog manueel losgetrokken te worden. Het gewas bleef groeizaam, er kon geen afrijping van de knollen vastgesteld worden.

Algemeen
We vonden in de proef dus geen beter alternatief dan het maaien van het loof. Bij elke manier van loofdoden bleven de stengels groen en stevig achter op het veld. De overblijvende stengels zorgen er voor dat het gewas groeizaam bleef en maakten na 14 dagen zelfs terug nieuwe blaadjes. Eén of twee weken voor de oogst maaien zorgde daardoor ook niet voor een betere afrijping van de knollen. Er werd tussen de objecten geen verschil aangetroffen in hardheid van de schil. Deze was bij alle objecten erg kwetsbaar en gemakkelijk weg te wrijven. Er werden in alle objecten knollen met beperkte kieming aangetroffen, ook in het onbehandelde object. Er konden geen conclusies getrokken worden over het eventuele effect van de manieren van loofdoden op de inductie van kieming bij de knollen.

Op voorhand maaien zorgde er voor dat verschillende knollen die bovenaan de rug zaten aan het zonlicht werden blootgesteld. Daardoor trad verkleuring op van de schil en werd ook schot geïnduceerd bij deze knollen. Er werd geen enkel voordeel vastgesteld van het vooraf verwijderen van het loof ten opzichte van het verwijderen vlak voor oogst.

   

Besluit
Algemeen kunnen we besluiten dat we geen beter alternatief vinden in de proef dan het maaien van het loof. Bij elke manier van loofdoden blijven de stengels groen en stevig achter op het veld. De overblijvende stengels zorgen er voor dat het gewas groeizaam blijft en maken na 14 dagen zelfs terug nieuwe blaadjes. Eén of twee weken voor de oogst maaien zorgt daardoor ook niet voor een betere afrijping van de knollen. Er wordt tussen de objecten geen verschil aangetroffen in hardheid van de schil. Deze is bij alle objecten erg kwetsbaar en gemakkelijk weg te wrijven. Er worden in alle objecten knollen met beperkte kieming aangetroffen, ook in het onbehandelde object. Er kunnen geen conclusies getrokken worden over het eventuele effect van de manieren van loofdoden op de inductie van kieming bij de knollen.

Op voorhand maaien zorgt er voor dat verschillende knollen die bovenaan de rug zitten aan het zonlicht worden blootgesteld. Daardoor treedt verkleuring op van de schil en wordt ook schot geïnduceerd bij deze knollen. Er wordt geen enkel voordeel vastgesteld van het vooraf verwijderen van het loof ten opzichte van het verwijderen vlak voor oogst.

 

Lees het volledig verslag Bataat teelttechniek invloed loofdoding 2018

 

Samenwerking
Dit onderzoek gebeurde in het kader van het Vlaio La-traject “Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen” met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 


publicatiejaar2018
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Bataat
Print

Aantal keer bekeken (10513)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x

Kalender

«mei 2021»
madiwodovrzazo
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456