X
GO

Agenda nieuws

Bataat teelttechniek gebruik zwarte mulchfolie en beregening met diverse plantdiepte 2018

Bataat teelttechniek gebruik zwarte mulchfolie en beregening met diverse plantdiepte 2018

Teelttechnische proef bataat 2018 met nadruk op gebruik zwarte mulchfolie en beregening met diverse plantdiepte 2018

Auteur: Annelien Tack & Tijl Ryckeboer/maandag 15 april 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Andere_gewassen_OL, bataat_OL, Innovaties, bataat_INNO, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BATAAT, Thema, teelttechniek, Water, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

In 2017 werd reeds een demonstratieve teelttechnische proef aangelegd om eerste inzichten te verwerven omtrent teelttechniek in de teelt van bataat (Ipomoea batatas). Dit met het oog op optimalisatie van de teelt binnen Vlaamse bodemkundige en klimatologische omstandigheden. In die proef zagen we vooral het opbrengst verhogend effect van het gebruik van zwarte mulchfolie. 

Naar aanleiding van de resultaten in 2017 legden we in 2018 de focus op het gebruik van zwarte mulchfolie en beregening, in een nieuwe teelttechnische proef.

De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, als gerandomiseerde blokkenproef. We teelden bataat op ruggen met een tussenafstand van 75 cm en 30 cm in de rij. De ruggen werden getrokken door loonwerker Stefaan Pattyn.

We gebruikten slips van het ras Orleans, ontwikkeld door de Louisiana State University, vermeerderd door Nativaland in Portugal en verdeeld door Lenders B.V. uit Nederland.

Bespreking
Omstandigheden in 2018, plantmethode en -materiaal,  onkruidbeheersing, oogstmethode, bewaring, gebruik van zwarte mulchfolie en irrigatie kan je lezen in het bijhorende rapport met foto's in annex 1: Fotoreportage gewas, annex 2: Fotoreportage sorteringen knollen.

In deze proef en in deze droge omstandigheden komt het belang van irrigatie naar voren. We zien een vermindering van meer dan de helft van de opbrengst indien niet beregend wordt. Frappant is wel dat het aandeel van de sorteringen S tot en met L1 in totaal iets hoger ligt bij het niet geïrrigeerde object, waar het dan wel veel terrein verliest bij de zwaardere sorteringen L2 tot en met Jumbo. Wel dient hierbij vermeld te worden dat het ras Orleans een iets grovere sortering heeft. Bij een ander ras met fijnere sortering kan dit helemaal anders zijn.

Net zoals ervaren in de teelttechnische proef aangelegd in 2017 werkt het gebruik van zwarte mulchfolie eveneens opbrengst verhogend, doch minder uitgesproken dan het verschil dat gemaakt wordt met irrigatie bij droge omstandigheden. De folie zorgt voor een voorsprong in het begin van de teelt, waarschijnlijk door de iets warmere ruggen en omdat het vocht iets beter wordt vastgehouden. Die voorsprong vertaalt zich in deze proef in gemiddeld 17 procent meeropbrengst.

Hoewel aangenomen wordt dat slips die dieper (schuin) geplant worden, meer opbrengst zouden genereren omdat er meer knopen de mogelijkheid zouden hebben om knollen te vormen, is er in deze proef toch geen verschil in resultaat tussen de twee verschillende plantdieptes van de slips. Zowel naar gewasgroei als naar opbrengst en sortering toe bij oogst zijn hier geen verschillen gevonden.


Lees het volledig verslag Bataat teelttechniek gebruik zwarte mulchfolie en beregening met diverse plantdiepte 2018

 

Samenwerking
Dit onderzoek gebeurde in het kader van het Vlaio La-traject “Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen” met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 

publicatiejaar2018
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Bataat
Print

Aantal keer bekeken (12332)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x

Kalender

«mei 2021»
madiwodovrzazo
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456