X
GO

Actueel nieuws

Infofiche Teelt van Crocus sativus — Saffraankrokus

Infofiche Teelt van Crocus sativus — Saffraankrokus

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

Auteur: Tack Annelien/donderdag 28 september 2017/Categorieën: Projecten, Provincie Oost-Vlaanderen, Plattelandsontwikkeling, BLOEM, Thema, teelttechniek, Voorlichting, projectinfo, Posters, Niet-leden

De saffraankrokus, Crocus sativus, behoort tot de lissenfamilie (Iridaceae) en kent zijn oorsprong in Griekenland of Zuidwest-Azië. Naast Crocus sativus zijn er nog heel wat andere krokussen zoals de C. hadriatus, C. niveus, C. thomasii, C. pallasii, C. oreocreticus … Deze krokussen hebben allemaal kleinere meeldraden dan de Crocus sativus en zijn dus minder geschikt voor de teelt van saffraan.

 

Teelt
De teelt van saffraankrokus gebeurt bij voorkeur op een lichte, goed gedraineerde, kalk- en humusrijke bodem. In juli tot half augustus worden de bollen op ongeveer 10 tot 15 cm diepte geplant op rijen met een onderlinge afstand van 15 cm. In de rij bedraagt de plantafstand 5 tot 12 cm.

Men plant 4 rijen naast elkaar en houdt dan een pad van ongeveer 25 cm breed aan op 15 - 20 cm diepte zodat een verhoogd plantbed ontstaat (Fig. 1). Plantafstanden zijn in functie van bolmaat en de tijd dat de bollen in de grond blijven. In de commerciële saffraanteelt blijven de bollen zo’n 5 jaar in de grond, waarna ze weer opgerooid worden. In landen met een koeler klimaat worden ze beter om de twee jaar gerooid en droog bewaard bij 23°C.

Na de bloei, tijdens de winterperiode, produceert iedere bol 3 tot 10 kleine nieuwe bolletjes die zich verder ontwikkelen wanneer de oude bol afsterft. Om bloemen te produceren is een bolmaat 8/9 vereist, bollen van maat 7/8 zullen in het eerste jaar slechts een bloeipercentage van 20% realiseren.

Gewasbescherming
Grote vijanden van de saffraankrokus zijn mollen, ratten en veldmuizen, afweer is noodzakelijk. Ook schimmels als Rhizoctonia en Fusarium kunnen voor heel wat uitval zorgen. Hiervoor kunnen de bollen eventueel preventief behandeld worden. Bollen worden daarom ook beter niet geplant op percelen waar eerder bol- of knolgewassen hebben gestaan.

Onkruidbestrijding gebeurt hoofdzakelijk manueel en is zeer arbeidsintensief, in de zomerperiode, als het ingedroogde loof werd weggehaald, kan men de onkruiden eventueel branden.

Oogst en verwerking
In functie van de weersomstandigheden worden de bloemen geoogst van eind september tot eind november, bij voorkeur in de ochtend. Een ervaren plukker kan 1200 tot 2400 bloemen per uur oogsten en kan nadien de saffraandraadjes verwijderen aan 500 tot 700 bloemen per uur. Voor 1 gram droge saffraan heeft men zo’n 130 tot 250 bloemen nodig.

Drogen gebeurt bij 35 - 50° C gedurende 15 tot 30 minuten afhankelijk van de hoeveelheid. Het verse product wordt bijgevolg 80 % ingedroogd. Na droging moet de saffraan hermetisch afgesloten worden en op een donkere plaats bewaard worden. Na 1 maand is de saffraan dan geschikt voor consumptie. Bewaren kan men op deze manier 3 tot 4 jaar.

Gebruik
Op culinair vlak wordt saffraan toegepast in diverse sauzen, rijst- en visgerechten zoals risotto, paella, rijstpap…

De chemische stof crocine is verantwoordelijk voor de kleur van saffraan en zorgt er tevens voor dat aan saffraan ook medicinale toepassingen toegekend worden. Zo heeft saffraan een anti-oxidante werking, is het effectief tegen depressies en wordt er ook een pijnstillende werking aan toegeschreven.

Infofiche Teelt van Crocus sativus — Saffraankrokus

Meer info?
Annelien Tack (PCG)
Justine Dewitte (PCG)

 

In samenwerking met
     

Print

Aantal keer bekeken (4548)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x