X
GO

Actueel nieuws

Infofiche Gebruik van eetbare bloemen

Infofiche Gebruik van eetbare bloemen

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

Auteur: Tack Annelien/donderdag 28 september 2017/Categorieën: Projecten, Provincie Oost-Vlaanderen, Plattelandsontwikkeling, BLOEM, Posters, Niet-leden

Het eten van bloemen is op zich geen nieuw concept, maar het is wel een gewoonte die aan een opmars bezig is. Eetbare bloemen zijn hét ingrediënt voor een instant lentegevoel op je bord. De verschillende soorten zijn veelzijdig in gebruik en kleurrijk. Niet alleen op je bord, maar ook in cocktails kan je ze tegenwoordig regelmatig aantreffen.

 

 

Waarom zou je bloemen eten?
Bloemen worden meestal gegeten voor hun specifieke smaak en/of voor hun aantrekkelijke uiterlijk. Sommige bloemen geven heel veel smaak, van kruidig, of pittig radijsachtig tot geurig of zoet. Anderen smaken vrij neutraal, bijna wat “poederig” of “zacht” en zijn daardoor bijvoorbeeld geschikt als eetbare garnering bij salades. In dat geval is het uiterlijk veel belangrijker dan de smaak. Er bestaan ook erg grote eetbare bloemen die daardoor zeer geschikt zijn om te vullen.

Iedere bloem heeft een eigen geur en smaak: van fris tot kruidig. De subtiele geur en smaak van Rozen is heerlijk in desserts en gebak. Ook in drankjes en door salades zorgen deze eetbare bloemen voor een bijzonder accent. De subtiel geurende bloemetjes van de Anjer hebben een kruidige, kruidnagelachtige smaak. Afrikaantjes zijn citrusachtig, heerlijk in combinatie met vis. De peperachtige en radijsachtige smaak van Violier is perfect in salades. De knapperige structuur en citrusachtige smaak van de Begonia is ideaal voor in chique cocktails.

 

Online consumentenbevraging
In kader van het project werd een online consumentenbevraging gedaan om het potentieel van eetbare bloemen op de Belgische markt in te schatten. De enquête werd door 51 chefs en 668 consumenten ingevuld. Het doel van de bevraging van de chefs was het schetsen van de huidige markt voor eetbare bloemen en het nagaan van de uitbreidingsmogelijkheden in de verkoop. Het doel van de bevraging van de consument was om een profiel te kunnen schetsen van de potentiële koper van eetbare bloemen.

Het grootste deel van de consumenten (85%) heeft ooit al eens eetbare bloemen op het bord gehad. De meerderheid (83%) eet de bloemen dan ook effectief op. 38% van de respondenten gaf aan dat ze eetbare bloemen zouden kopen, 23% twijfelt. Bij de groep respondenten die zijn eetgewoonten als traditioneel inschat, wordt duidelijk vastgesteld dat het percentage kopers veel lager ligt dan bij de respondenten die aangeven (eerder) experimenteel te koken. 

Consumenten zouden eetbare bloemen vooral kopen om het esthetische aspect ervan. Ze ogen mooi als versiering op het bord en kunnen een gerecht opwaarderen. Vooral gele, oranje en witte bloemen krijgen de voorkeur van de respondenten. Men zou eetbare bloemen vooral gebruiken tijdens de zomer en/of het voorjaar voor speciale gelegenheden zoals tuinfeesten, etentjes met vrienden en trouwfeesten en dit vooral in salades, hapjes, aperitieven en voorgerechten. De hoofdreden om de eetbare bloemen niet te kopen, is omdat men verwacht dat ze te duur zullen zijn. Bovendien vindt men dat er te veel verpakking bij komt kijken en vermoedt men dat de bloemen snel zullen verwelken.

De voorkeuren van de chefs waren op het vlak van soort gerecht en seizoen zeer gelijklopend met de consument. Op vlak van kleur kozen ze naast geel ook nog voor iets donkerdere tinten zoals rood en paars. De distributieketen wordt zo kort mogelijk gehouden door de bloemen zelf te telen of ze aan te kopen bij een groothandel of veiling. De top drie van bloemen waarmee gewerkt wordt zijn de Oost-Indische kers, de courgettebloem en het viooltje.

 

Waarschuwing
Niet alle bloemen kun je eten! Sommige bloemen kunnen giftig zijn (denk bijvoorbeeld aan Digitalis). Neem geen risico en eet geen bloemen als je niet heel zeker weet dat ze ook eetbaar zijn. Eet geen bloemen uit boeketten. Vaak zijn gekochte bloemen bespoten met bijvoorbeeld insecticiden en fungiciden.

Let ook op met bloemen uit de berm langs de weg, deze zijn vaak letterlijk vergeven van de autogassen. En sla vooral ook de bloemen maar over die in en langs randen in parken bloeien (in het kader van plassende honden). Eet vooral bloemen die geteeld zijn voor consumptie of onbespoten bloemen uit eigen tuin of de tuin van vrienden of familie. Gebruik bloemen in de keuken net als kruiden: met kleine hoeveelheden tegelijk.

Infofiche Gebruik van eetbare bloemen

Meer info?
Annelien Tack
Justine Dewitte

 

In samenwerking met
     

Print

Aantal keer bekeken (3441)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x