X
GO

Actueel nieuws

Tomaat en paprika studienamiddag IPM

Tomaat en paprika studienamiddag IPM

Hierbij wordt de bestrijding behandeld van verschillende plantenziekten en -plagen die frequent in deze teelten voorkomen.

Op donderdag 26 januari 2023 organiseert Proefcentrum Hoogstraten vanuit het vruchtgroenten onderzoek een studienamiddag rond ziekte en plagen (IPM). Op deze studienamiddag zal het recente IPM-onderzoek lopende bij de paprika- en tomatenteelt meegedeeld worden. Hierbij wordt de bestrijding behandeld van verschillende plantenziekten en -plagen die frequent in deze teelten voorkomen.

maandag 19 december 2022/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (2176)/Commentaren (0)/
Aandacht voor fytosanitair risico van nieuwe gewassen

Aandacht voor fytosanitair risico van nieuwe gewassen

Raadpleeg de fiches rond fytosanitaire risico’s in bataat, yacon en ulluco

Via een desktopstudie werden de verschillende mogelijkheden van insleep van virussen en/of nematoden geïdentificeerd en werd de verspreiding van deze nichegewassen in België nagegaan. Telers werden bevraagd over hun ervaringen met de kwaliteit en gezondheid van hun teelt. Op basis van de bevindingen stelden ILVO en PCG informatiefiches op voor bataat, yacon en ulluco die volgens de resultaten het grootste fytosanitair risico vormen en vragen om sensibilisatie. De fiches geven informatie over de virussen en nematoden die aangetroffen werden in deze teelten.

zaterdag 19 november 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (4050)/Commentaren (0)/
Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

In het kader van het VLAIO LA-traject ALTCHEM ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’.

Dit jaar verkennen we op het PCG opnieuw duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting.  Deze zomer hebben we diverse alternatieve ontsmettingsmethodes toegepast op grond die met Rhizoctonia solani besmet is. Op dit moment liggen er nog kropslateelten aan om op te volgen wat het effect is van de geteste alternatieven op de zwartrot.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (1051)/Commentaren (0)/
Vragenlijst komkommerbontvirus (CGMMV) en Cucurbit Aphid-borne Yellows Virus (CABYV)

Vragenlijst komkommerbontvirus (CGMMV) en Cucurbit Aphid-borne Yellows Virus (CABYV)

In het kader van het LA-traject 'Integrale aanpak van komkommerbontvirus (Cucumber green mottle mosaic virus of CGMMV)'

In deze enquête polsen we naar jullie ervaringen met het komkommerbontvirus (CGMMV) en Cucurbit Aphid-borne Yellows Virus (CABYV). De informatie over CGMMV die hier uit voortkomt zal worden gebruikt worden om de projectaanvraag (InPaKt: Integrale aanpak van komkommerbontvirus) te ondersteunen en de nood vanuit de sector te benadrukken.

dinsdag 4 oktober 2022/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (4283)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Uiendag demoplatform Sint-Baafs-Vijve 2022

Bezoekersgids Uiendag demoplatform Sint-Baafs-Vijve 2022

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het PCG, de Boerenbond, Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerden een uiendag demoplatform te Sint-Baafs-Vijve op vrijdag 2 september 2022.

Op vrijdag 2 september 2022 ging het demoplatform Uien door. De organiserende partners (Departement Landbouw en Visserij, PCG, Inagro, Boerenbond, Vegras en Ingro) hebben de krachten gebundeld om een interessant aanbod te kunnen geven van actuele thema’s in de uienteelt. Hierbij is er een sterke ondersteuning geweest vanuit verschillende firma’s die betrokken zijn in dit demoplatform. Naast deze demodag, voorzien we komende winter ook een studievergadering specifiek voor de uienteelt. Verdere info hierover volgt later.

donderdag 8 september 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5359)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG

Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9636)/Commentaren (0)/
Hygiëneprotocol Fusarium in sla Versie 4: 2 juni 2022

Hygiëneprotocol Fusarium in sla Versie 4: 2 juni 2022

In het kader van het LA-traject 'Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten'

Nu merken we de ziekte echter ook op in bedrijven met 2 tot 3 teelten per jaar. Onderzoek aan de Universiteit Gent (Labo Fytopathologie) toonde aan dat hier in België vooral fysio 4 (Fol 4) aanwezig is. Sinds de zomer van 2018 werd ook voor het eerst fysio 1 vastgesteld op enkele bedrijven (Fol 1). In Vlaanderen zijn beide fysio’s aanwezig, hierbij is fysio 4 (Fol 4) het meest verspreid. In 2021 zijn er een beperkt aantal nieuwe bedrijven met Fusarium aantasting in de serre bijgekomen. Wel is er een duidelijke toename van de aangetaste bedrijven met een zware aantasting op hun bedrijf.

vrijdag 17 juni 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (8289)/Commentaren (0)/
Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden

Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden

Actueel openluchtteelten juni 2022

Het droge voorjaar kende een abrupte onderbreking door de vele regen van afgelopen weken. Er is echter niet overal evenveel neerslag gevallen. De hoeveelheden variëren tussen 15 en 75 liter. De warme temperaturen die nu volgen, betekenen groeizame omstandigheden voor de vele gewassen die mogelijks door de voorgaande droogte wat moeilijkheden ondervonden maar beregenen is op de meeste plaatsen voorlopig nog niet nodig. Met de voorspelling van het extreem warme weer kan dit echter nog rap veranderen.

woensdag 15 juni 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5065)/Commentaren (0)/
Beschutte teelten planning onderzoek 2022

Beschutte teelten planning onderzoek 2022

Overzicht planning serres 2022

Het groeiseizoen in de serres is weeral volop gestart, daarom is het de hoogste tijd om een overzicht te geven van alle openkennis proeven die wij dit jaar gaan uitvoeren in onze serres.

woensdag 27 april 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (4477)/Commentaren (0)/
Prei gezond houden om verliezen te voorkomen

Prei gezond houden om verliezen te voorkomen

Actualiteiten openluchtteelten januari 2022

Eind 2021 kenden we opvallend zacht weer, dit in combinatie met de vele regenval heeft ervoor gezorgd dat veel percelen opnieuw groei kenden, waardoor deze nu bleker en zwakker staan door de lage stikstofvoorraad in de bodem. Het is daarom aangewezen om, van zodra het perceel dit toelaat, een staal te nemen voor bijbemesting, wat vanaf 16 januari opnieuw kan. Beperk de grootte van de giften.

donderdag 20 januari 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (5999)/Commentaren (0)/
Rassenscreening voor Fusarium fysio 1

Rassenscreening voor Fusarium fysio 1

23 kropslarassen en alternatieve slasoorten werden gescreend in 2021 op hun gevoeligheid voor Fusarium oxysporum f.sp. lactucae fysio 1.

De Fusariumproblemen in de Belgische slateelt breiden nog steeds uit. Meestal gaat het om aantasting door Fusarium oxysporum f. sp. lactucae, fysio 4 (Fol 4), maar momenteel zijn er ook verschillende bedrijven in Vlaanderen die te maken hebben met fysio 1 (Fol 1). Dit jaar legde PCG een rassenproef aan om te tonen welke rassen beter geschikt zijn voor bedrijven met Fol 1-aantasting. 23 kropslarassen en alternatieve slasoorten werden gescreend op hun gevoeligheid voor Fusarium oxysporum f.sp. lactucae fysio 1.

vrijdag 7 januari 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9069)/Commentaren (0)/
Lagedruk stomen leidt tot een betere opkomst en opbrengst

Lagedruk stomen leidt tot een betere opkomst en opbrengst

In het kader van VLAIO LA-trajecten Fossy (Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten) en ALTCHEM (Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting).

Er werd een proef aangelegd om de effectiviteit van lagedruk stomen te evalueren voor de bestrijding van Rhizoctonia solani en Fusarium oxysporum. Er werd een stoombreker uitgetest en een stoomfrees. De stoombreker was al eerder uitgetest, maar nu werd er een rasterrol bij gemonteerd om de bodem wat toe te duwen zodat er minder stoom ontsnapt. Het verschil was goed zichtbaar.

maandag 29 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (8882)/Commentaren (0)/
Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect

Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect

De Blauwe Keten en BioProtect (Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen)

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur is sinds vele jaren actief betrokken in Europese programma's en sensibiliseringsactiviteiten. Team Europa staat dan ook klaar om mogelijke initiatiefnemers te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van hun projecten. Wil je weten wat Europese subsidies concreet voor jou kunnen betekenen? Laat je inspireren door deze video.

maandag 22 november 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (9673)/Commentaren (0)/
Actualiteiten kolen en prei oktober 2021

Actualiteiten kolen en prei oktober 2021

Actueel openluchtteelten oktober 2021

Momenteel is er een oogstpiek voor het ras Giewont. Indien men kolen van een goede kwaliteit wenst te oogsten, dan kunnen de kolen op veel percelen niet in een keer weggeoogst worden en zijn twee oogstbeurten aangewezen. Na de neerslag is er nog veel groei geweest.

vrijdag 5 november 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8019)/Commentaren (0)/
Invloed valse meeldauw op bewaring uien

Invloed valse meeldauw op bewaring uien

Actualiteiten openluchtteelten september 2021

Her en der werden de uien afgelopen jaar zwaar getroffen door valse meeldauw. Na de oogst is valse meeldauw niet meer zichtbaar maar dragen we wel nog de gevolgen.

dinsdag 5 oktober 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7314)/Commentaren (0)/
Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei

Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei

Actualiteiten openluchtteelten september 2021

Nu de nachten langer worden, blijft het gewas langer nat, wat gunstig is voor de ontwikkeling van roest. Volg het gewas goed op, een goede referentie hiervoor is Harston omdat dit ras zeer gevoelig is voor roest. Purpervlekkenziekte zien wij dit jaar meer dan de voorbije jaren. Temperaturen hoger dan 20°C en een vochtige omgeving zijn ideale omstandigheden.

dinsdag 5 oktober 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7533)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids PREIdag 2021

Bezoekersgids PREIdag 2021

Bemesting / Rassenkeuze / Gewasbescherming / Beregening en mechanisatie.

Het PCG te Kruishoutem verricht al jaren praktijkonderzoek waarin een antwoord wordt gezocht voor verschillende knelpunten waar de preiteler mee geconfronteerd wordt. Tijdens de PREIdag op 10 september werden de resultaten van dit onderzoek getoond, aangevuld met informatie van firma’s en enkele demo’s. De PREIdag bestond uit een rondgang doorheen diverse thema’s: gewasbescherming, bemesting, rassenondezoek& plantenkwekers, irrigatie & mechanisatie.

woensdag 15 september 2021/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (12905)/Commentaren (0)/
Nieuw virus in de komkommerteelt

Nieuw virus in de komkommerteelt

Cucurbit Aphid-Borne Yellows virus (CABYV)

De afgelopen weken duikt het Cucurbit Aphid-Borne Yellows virus (CABYV) steeds meer op bij Nederlandse komkommertelers. Het van oorsprong mediterrane plantvirus verspreidt zich sinds juni snel. Boosdoener zijn luizen. Die zijn met het huidige middelenpakket echter niet eenvoudig te bestrijden.

maandag 30 augustus 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (8739)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
De regen laat zijn sporen na

De regen laat zijn sporen na

Actualiteiten openluchtteelt augustus 2021

Heel wat regio’s hebben de voorbije weken veel neerslag te verwerken gekregen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor heel wat zaken. Er was de voorbije weken heel wat achterstand bij het uitplanten van teelten zoals bloemkool, selder, bladgewassen, prei, enz. Sommige telers hebben ervoor gekozen om in natte omstandigheden te planten, andere hebben gewacht om te planten tot wanneer de bodem wat droger was. Voor de tweede vrucht bloemkool is de plantdatum belangrijk, aangezien het ras Giewont best vóór 15 juli wordt geplant zodat de oogstdatum niet doorschuift naar november, december.

dinsdag 24 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9863)/Commentaren (0)/
Telers met Verticillium problemen in aubergine gezocht!

Telers met Verticillium problemen in aubergine gezocht!

Herken je onderstaande symptomen en zie je het zitten om in 2022 een proefje aan te leggen op jouw bedrijf?

In 2022 willen we de meest beloftevolle rassen zowel geënt als ongeënt valideren op praktijkbedrijven die last hebben van Verticillium. Praktisch houdt dit in dat het PCG planten en een bodemanalyse voorziet en van jou verwachten we enkel dat je op regelmatige basis de gezondheid van de verschillende planten bijhoudt.

dinsdag 10 augustus 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (8938)/Commentaren (0)/
Waakzaamheid geboden voor ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus).

Waakzaamheid geboden voor ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus).

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, of kortweg het ToBRFV virus

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, of kortweg ToBRFV virus, is een relatief nieuw virus dat kan voorkomen op tomaat, Spaanse peper alsook op paprikarassen zonder ingebouwde resistenties. Het virus kan een grote impact hebben op de tomatenteelt, maar is niet gevaarlijk voor mensen of dieren. Het is makkelijk via contact overdraagbaar op gezonde planten en dus heel besmettelijk. ToBRFV maakt deel uit van de familie van de Tobamovirussen waar TMV (Tabaksmozaïekvirus) en ToMV (Tomatenmozaïekvirus) ook toe behoren. Het verschil met TMV en ToMV is dat dit nieuwe virus de algemeen ingekruiste resistentie, die gebaseerd is op het resistentiegen Tm2, doorbroken heeft.

woensdag 14 juli 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13228)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
Pochette de fiches techniques des produits biologiques pour la protection des cultures en plein air et dans les serres

Pochette de fiches techniques des produits biologiques pour la protection des cultures en plein air et dans les serres

Dans le cadre du programme Interreg V "Smartbiocontrol - BioProtect : La protection biologique dans la pratique: optimisation de l'efficacité de nouveaux biopesticides au champ"

Une enquête réalisée dans le cadre de ce projet a montré que l'un des facteurs qui freinent l'utilisation des produits biologiques de protection des cultures est le manque de connaissance des produits. Afin de répondre à ce besoin, 15 fiches techniques de 15 produits biologiques, principalement à base de micro-organismes, homologués en Belgique et/ou en France, ont été rédigées dans le cadre du projet. Les informations générales sont combinées aux résultats de tests disponibles et aux conseils des fabricants pour un résultat optimal.

vrijdag 9 juli 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (20889)/Commentaren (0)/
Hoe verlopen veldproeven in de proeftuinen? Comment se déroulent les essais sur le terrain dans les centres pratiques ?

Hoe verlopen veldproeven in de proeftuinen? Comment se déroulent les essais sur le terrain dans les centres pratiques ?

In het kader van het Interreg V 'Smartbiocontrol - BioProtect: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

De afgelopen vier jaar werkten onderzoekers en voorlichters uit de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen samen binnen het Interreg-project Smartbiocontrol rond nieuwe en duurzame biologische gewasbeschermingsmiddelen. Binnen het deelproject BioProtect, werkten o.a. Inagro, UGent en PCG mee aan het evalueren van nieuwe en bestaande biologische middelen in verschillende teelten in openlucht en onder beschutting.

vrijdag 9 juli 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (14800)/Commentaren (0)/
Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Proeven lopende in de serres en tunnels in juni 2021

Zo hebben we op het proefcentrum een eigen primeur te pakken met de hydroteelt van aubergine, waarbij we de combineerbaarheid van deze teelt nagaan met deze van omegabaars. We testen hierbij verschillende auberginerassen en ook natriumgehaltes in de voedingsoplossing.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19055)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoek aan de proeven: uien, prei, oregano, basilicum, koolgewassen, wortelen en bladgewassen

Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

dinsdag 29 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19221)/Commentaren (0)/
Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Les fiches techniques Ecopad: Lutte intégrée contre le mildiou des endives Phytophthora cryptogea / Gestion des déchets / Le thrips, Frankliniella occidentalis, en cultures de fraises / La drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii, en cultures de fraises / Raisonner la protection contre les maladies foliaires de la carotte / La mouche mineuse d’Alliacées / Chenilles sur chou / Evaluation de substances naturelles pour lutter contre les chenilles sur choux / Intercropping.

donderdag 13 mei 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15821)/Commentaren (0)/
Technische Product Fiches van het BIOPROTECT-project

Technische Product Fiches van het BIOPROTECT-project

In het kader van het Interreg V 'Smartbiocontrol - BioProtect: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

Technische Product Fiches: AQ10 WG / Karma / AMYLO-X WG / Contans® WG / ASPERELLO® T34 Biocontrol® / Serenade® ASO / Serenade® MAX / Blossom ProtectTM / LALSTOP K61® (voorheen Mycostop) / TEXIO WP / FytoSave / Prestop® / Trianum-P / NEXY / Proradix WP.

donderdag 22 april 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (20071)/Commentaren (0)/
Lagedruk grondstomen kan Rhizoctonia en Sclerotinia bestrijden

Lagedruk grondstomen kan Rhizoctonia en Sclerotinia bestrijden

Ook de nutriëntenconcentraties zijn voor en na het stomen gemeten. Enkel silicium vertoonde een duidelijk effect van stomen; alleen in behandelingen met stomen nam het siliciumgehalte toe.

De behandeling waarbij stoombreken werd toegepast resulteerde in een reductie van zowel Rhizoctonia als Sclerotinia ten opzichte van de controlebehandeling waarbij regulier breken en frezen werd toegepast. Stoomfrezen resulteerde in een sterkere reductie van Rhizoctonia en Sclerotinia dan stoombreken. Er was voor Sclerotinia op 15 cm diepte echter geen significant verschil zichtbaar. Bij stoombreken was namelijk 43 procent van de Sclerotinia nog niet afgedood en bij stoombreken 30 procent. Maar in de meeste gevallen was het effect van stoomfrezen vergelijkbaar met de behandeling waar zowel stoombreken als stoomfrezen werd toegepast. Laatstgenoemde behandeling resulteerde in een totale reductie van uitgroei van Rhizoctonia en Sclerotinia

donderdag 22 april 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (10255)/Commentaren (0)/
Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Technische fiches Ecopad: Geïntegreerde beheersing van Phytophthora bij witloof / Beheer van gewasresten / Trips, Frankliniella occidentalis, in de aardbeienteelt / De Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii, in de aardbeienteelt / Beredeneerde gewasbescherming tegen bladziekten in wortel / Preimineervlieg / Rupsen in kolen / Evaluatie van natuurlijke middelen tegen rupsen in koolgewassen / Intercropping

woensdag 21 april 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17043)/Commentaren (0)/
ToBRFV recent ook in België vastgesteld

ToBRFV recent ook in België vastgesteld

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV): begin 2021 werd België toegevoegd aan de EPPO-lijst met landen waar ToBRFV voorkomt.

De verschillende praktijkcentra en Scientia Terrae kunnen een basisprotocol ter beschikking stellen dat bij een mogelijke ToBRFV-besmetting kan worden aangepast aan de specifieke bedrijfssituatie. Belangrijk om weten is dat een besmetting geen uitzichtloze situatie hoeft te zijn; zo werden in het verleden gevallen in Duitsland gemeld die achteraf terug helemaal clean waren dankzij een strak hygiënebeleid.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5297)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
Uienteelt | Studieavond | Webinar

Uienteelt | Studieavond | Webinar

UIenKIJKdag 2020 georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met PCG, Inagro, Boerenbond, Ingro en Vegras

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerde een succesvolle studieavond Uienteelt (webinar). Deze webinar is volledig te bekijken via You Tube.

vrijdag 12 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17526)/Commentaren (0)/
Uienteelt | Studieavond | Presentaties

Uienteelt | Studieavond | Presentaties

UIenKIJKdag 2020 georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met PCG, Inagro, Boerenbond, Ingro en Vegras

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerde een succesvolle studieavond Uienteelt (webinar). 

vrijdag 5 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18042)/Commentaren (0)/
Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten

Voor de aanpak van Fusarium moet gezocht worden naar oplossingen door hygiëne, resistente rassen en (groene) gewasbeschermingsmiddelen. Ook door de grond te behandelen, kan je het inoculum terugdringen en zo de symptomen onder controle houden. Om verdere uitbreiding op het bedrijf en tussen bedrijven van de verschillende fysio’s zo veel mogelijk te beperken zijn hygiënemaatregelen noodzakelijk.

vrijdag 26 februari 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14897)/Commentaren (0)/
Eerste resultaten prei winterrassen 2020

Eerste resultaten prei winterrassen 2020

Actualiteiten openluchtteelten februari 2021

De proef werd op 27 januari geoogst en twee weken later geschoond. In deze proef waren zowel de bladbreuk als schade door Colletotrichum de belangrijkste redenen om uit te sorteren naar EA1 kwaliteit. In Inagro werd een rassenproef met dezelfde rassen aangelegd en afgedekt tijdens de vorst. Deze proef wordt eind februari geoogst. Het wordt interessant om te zien of er verschillen zijn in resultaten bij een oogst voor en na de vorst.

vrijdag 19 februari 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (3038)/Commentaren (0)/
Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

ECOPAD: 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' | 'La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie

De afgelopen 4 jaar hebben de partners van het Interreg-project ECOPAD grensoverschrijdend samengewerkt om volgens de pijlers van IPM nieuwe technieken (preventieve maatregelen, beslissingsondersteunende technieken en bestrijdingsmethoden) en inzichten te verwerven in de beheersing van enkele economisch belangrijke ziekten en plagenbinnen de grensoverschrijdende regio. Tijdens het slotseminarie op 9 februari 2021 werden onze resultaten toegelicht.

Au cours des quatre dernières années, les partenaires du projet Interreg ‘ECOPAD : La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie’ ont travaillé ensemble au-delà des frontières pour développer de nouvelles techniques (mesures préventives, systèmes d'aide à la décision et méthodes de lutte) et des connaissances sur la lutte contre maladies et ravageurs économiquement importants dans la région transfrontalière selon les piliers de la lutte intégrée en cultures légumières. Lors du séminaire de clôture le 9 février 2021, nous avons présenté nos résultats.

dinsdag 16 februari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16833)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7

ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 7 :

- Introduction

- Stratégie de Protection Biologique Intégrée contre la drosophile
à ailes tachetées Drosophila suzukii en culture de fraise

- La lutte biologique par conservation contre les thrips en culture de fraises

- Une meilleure connaissance des souches de Phytophthora
en endive sont nécessaires pour un meilleur contrôle de la maladie

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 7:

- Inleiding

Geïntegreerde beheersing van de Aziatische fruitvlieg
(Drosophila suzukii) in de aardbeiteelt

Biologische beheersing van trips in aardbeien door habitatmanagement

- Diepgaand onderzoek naar Phytophthora-stammen bij witloof nodig
voor goede beheersing

dinsdag 26 januari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15730)/Commentaren (0)/
Actueel prei januari 2021

Actueel prei januari 2021

Actueel openluchtteelten januari 2021

Groei van prei stimuleren door beperkte stikstofbemesting / Prei gewasbescherming  / Rassenaanbod prei breidt uit / Vraag zoveel mogelijk info bij het pachten van gronden

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4286)/Commentaren (0)/
BioProtect en Smartbiocontrol kijken terug op 4 jaar interregionaal onderzoek naar duurzame gewasbescherming

BioProtect en Smartbiocontrol kijken terug op 4 jaar interregionaal onderzoek naar duurzame gewasbescherming

Op donderdag 10 december 2020 verzamelden honderden geïnteresseerden zich online voor het slotsymposium van het Interreg FWV-project Smartbiocontrol. Smartbiocontrol is een Europees onderzoeksplatform dat de afgelopen 4 jaar nieuwe en duurzame biologische gewasbeschermingsmiddelen tegen verschillende plantenziekten ontwikkelde en ingang naar de praktijk bevorderde. Tot het overkoepelende Smartbiocontrol platform behoorden verschillende deelprojecten die zich elk richtten op een bepaalde fase in dit onderzoek.

maandag 21 december 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (5410)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten november 2020

Actueel openluchtteelten november 2020

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

donderdag 19 november 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6666)/Commentaren (0)/
Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Le vendredi 18 septembre 2020, une visite sur les champs d’essais s’est déroulée au PCG avec le thème  'La protection intégrée des cultures en plein air'. Les essais des projets ECOPAD et BIOPROTRECT dans les cultures de carottes, poireaux, basilic et chou-fleur ont été présentés.

dinsdag 27 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22308)/Commentaren (0)/
Actueel kolen oktober 2020

Actueel kolen oktober 2020

Actueel openluchtteelten oktober 2020

Gespreide oogst van bloemkool / Ziektebestrijding in koolgewassen / Afwatering controleren.

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4072)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
Actueel prei oktober 2020

Actueel prei oktober 2020

Actueel openluchtteelten oktober 2020

Ziektebestrijding prei / Trips op de meeste preipercelen onder controle / Afwatering controleren

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3165)/Commentaren (0)/
Wees ook in folietunnels alert voor ToBRFV!

Wees ook in folietunnels alert voor ToBRFV!

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, kortweg ToBRFV, is een relatief nieuw virus dat kan voorkomen op tomaat, Spaanse peper en paprika.

Recent werd een nieuwe vondst van ToBRFV gedaan bij een Duitse bioteler met folietunnels. Het ging hierbij om een besmetting in het ras San Marzano. De planten vertoonden niet de typische bladsymptomen die men kent van ToBRFV, maar de vruchten vertoonden wel verkleuringen die bij het virus horen. In België is er tot op heden nog geen melding gebeurd van aanwezigheid van het virus, maar we verwachten dat het vroeg of laat ook bij ons zal opduiken. Reden genoeg dus om ook in tunnels alert te blijven op de typische virussymptomen die hieronder nog eens op een rijtje gezet worden.

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (6876)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Rondgang in de gewasbeschermingsproeven die aan liggen in het kader van de Interreg V-projecten 'ECOPAD' en 'BIOPROTECT'

Op vrijdag 18 september 2020 ging het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' door op de proefvelden van het PCG. Rondgang in de proeven van wortelen, prei, basilicum, bloemkool en bonen met als thema: Bestrijding van ziekten & plagen en de efficiëntie van diverse gewasbeschermingsmiddelen en spuittechnieken.

vrijdag 2 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23108)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten september 2020

Actueel openluchtteelten september 2020

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4961)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids UIenKIJKdag demoplatform 2020

Bezoekersgids UIenKIJKdag demoplatform 2020

Het Dept. L & V in samenwerking met PCG, de Boerenbond, Inagro, Ingro en Vegras en met de volgende bedrijven: Bejo/De Groot en Slot, Hazera, Seminis, Syngenta en Takii Seed.

Het demoplatform omvatte diverse demoproeven aangelegd en uitgevoerd door PCG en Inagro. Daarnaast kwamen ook thema’s als zaai- en planttechniek, irrigatie en spuittechnieken aan bod.

vrijdag 4 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16743)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020

Bio beschutte teelten in tomaat, paprika en GreenResilient/Irrigatie in bio - Dinsdag 18 augustus 2020

Op 18 augustus 2020 ging het proefveldbezoek rond de bio beschutte teelten in tomaatpaprika en GreenResilient/Irrigatie in bio door op het PCG.

woensdag 2 september 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (24239)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6

ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 6 :

- Introduction

- Le timing est important pour la culture associée poireau-pois mange-tout

- Lutte contre les maladies foliaires de la grosse carotte, résultats 2019

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 6:

- Inleiding

- Timing belangrijk bij intercropping prei en suikererwt

- Bestrijding van bladziekten bij Flakkee wortelen, resultaten 2019

- Geïntegreerde beheersing van rupsen in kool

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15724)/Commentaren (0)/
Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle

Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle

Actueel openluchtteelten augustus 2020

Op de meeste praktijkpercelen uien en prei is trips dan ook goed onder controle. In de huidige droge en warme omstandigheden kan de druk echter snel toenemen. Voor een goede tripsbestrijding gebruik je best voldoende water (300-500 l/ha), spuit je met een grove druppel bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds en maak je geen complexe mengingen.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2805)/Commentaren (0)/
Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op

Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op

Actueel openluchtteelten augustus 2020

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3924)/Commentaren (0)/
Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting

Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting

In het kader van het Vlaio LA-traject 'Duurzaam en economisch verantwoorde alternatieven voor chemische bodemontsmetting - ALTCHEM'

De problemen met bodempathogenen nemen de laatste jaren in verschillende gewassen toe. Door het wegvallen van de gebruikelijke chemische bodemontsmettingsmiddelen of het inperken van de dosis ervan zijn deze ziekten alsmaar moeilijker te beheersen. Om de teelt van bepaalde gewassen rendabel te houden, dringen alternatieve methoden zich op.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (14699)/Commentaren (0)/
Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten

Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten

In het kader van het Vlaio LA-traject 'Fossy'

Binnen het vorige project FUNSLA werd een hygiëneprotocol opgesteld en werden rassenproeven opgezet en gewasbeschermings- en ontsmettingsmiddelen uitgetest. Hieruit bleek dat bepaalde alternatieve slarassen, zoals verschillende rassen van lollo bionda, een hoger tolerantieniveau hebben dan kropsla en dat sommige biologische en chemische producten kunnen worden ingezet om de symptomen licht te onderdrukken, maar geen enkel product vertoonde voldoende werkzaamheid. Tot op heden is geen enkel bedrijf erin geslaagd om opnieuw een volledig jaar ‘Fusarium-vrij’ te telen.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16214)/Commentaren (0)/
Praktische haalbaarheid van tussenteelten in paprika

Praktische haalbaarheid van tussenteelten in paprika

In het kader van het Vlaio LA-trajet 'Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas'

Bij een krappe teeltrotatie met een groot aandeel vruchtgroenten is het belangrijk om de populatie wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne spp.) onder controle te houden. Als de populatie aaltjes te groot wordt, gaat dit ten koste van de productie en de kwaliteit van het gewas, met economische verliezen tot gevolg. Door het inzetten van tussenteelten (= teelten die tussen de hoofdteelt vruchtgroenten gezaaid of geplant worden) die de wortelknobbelaaltjes sterker aantrekken dan de hoofdteelt kan deze laatste beter beschermd zijn. Idealiter doet de tussenteelt ook dienst als vanggewas en worden de aaltjes als het ware weggevangen waardoor de populatie daalt.

vrijdag 24 april 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (14451)/Commentaren (0)/
Prei stand van het gewas

Prei stand van het gewas

Actualiteiten openluchtteelt februari 2020

Door het aanhoudende warme weer is de prei momenteel overal in hergroeimodus. Je ziet dagelijks verandering. Vooral op lichte gronden is de meeste prei al behoorlijk zwaar en is zelfs de frigoprei al serieus ontwikkeld. Men vreest dat de oogst voor de bewaring op sommige percelen wel eens vroeg zou kunnen vallen dit seizoen. Anderzijds zijn er ook nog percelen prei (meestal op zware grond) waar de productie nog achter blijft en is continue groei meegenomen. Het ontbreekt op veel bedrijven aan enthousiasme om veel inspanningen te leveren aangezien de afzetprijzen al verschillende weken heel laag zijn.

maandag 24 februari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10221)/Commentaren (0)/
Nieuw samenwerkingsverband in de strijd tegen Acidovorax valerianellae

Nieuw samenwerkingsverband in de strijd tegen Acidovorax valerianellae

Acidovoraxbesmetting op uw bedrijf? Verwittig de proefcentra!

Voor het optimaliseren van een detectiemethode zijn we nog op zoek naar plantmateriaal besmet met Acidovorax valerianellae. Heb je een (vermoeden van) infectie met de bacterie op je bedrijf, neem dan zeker contact op met PCG glasteamen werk mee aan een oplossing voor het Acidovorax-probleem.

woensdag 15 januari 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13581)/Commentaren (0)/
Opgepast voor papiervlekkenziekte en Colletotrichum

Opgepast voor papiervlekkenziekte en Colletotrichum

Erkenning Mesurol 500 SC ingetrokken

Door de vele neerslag de voorbij weken liggen de meeste percelen er nat bij en blijft er dikwijls water tussen de rijen staan. Dit is de ideale omstandigheid voor het ontwikkelen van papiervlekkenziekte want waterplassen kunnen grote hoeveelheden sporen bevatten. We zien ook Colletotrichum uitbreiden door deze natte omstandigheden. 

woensdag 15 januari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8064)/Commentaren (0)/
Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat

Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat

We moeten extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

Afgelopen teeltseizoen werd bij verscheidene tomatentelers het gewas frequent bespoten met zwavelproducten waardoor Macrolophus zich minder vlot en talrijk kon opbouwen. In 2019 bleef tomatengalmijt beter onder controle, maar Tuta absoluta en Bemisia tabaci kregen meer vrij spel. Door de aanwezigheid van het ToBRFV-virus op enkele tomatenbedrijven bij onze noorderburen, moeten we extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

dinsdag 12 november 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12474)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019

Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019

In samenwerking met Departement Landbouw en Visserij, PCG, Ingro, Green Farm, Inagro en BB - Vrijdag 06.09.2019 - Westrozebeke

Op het demoplatform Wortelen hebben de organiserende partners (Departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG, Boerenbond, Taco, Greenfarm en Ingro) de krachten gebundeld om een interessant aanbod te kunnen doen van actuele thema’s in de wortelteelt. Hierbij is er een sterke ondersteuning geweest vanuit de zaadhuizen die betrokken zijn in dit demoplatform. Het demoplatform omvatte diverse demoproeven aangelegd en uitgevoerd door Inagro en PCG. Daarnaast kwamen ook thema’s als mechanische onkruidbestrijding, beregenen en bodemkwaliteit aan bod. Hartelijk dank voor de enthousiaste medewerking: het gastbedrijf van Johan en Christel Lavens-Baert en kinderen, de LG Westrozebeke voor de praktische ondersteuning, de deelnemende bedrijven en alle partners betrokken bij de organisatie.

woensdag 11 september 2019/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (23857)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek uien en aardappelen 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek uien en aardappelen 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in uien en aardappelen op de terreinen van de Werktuigendagen - 23.08.2019

Op 23 augustus 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in uien en aardaappelen op de terreinen van de Werktuigendagen. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in uien.

maandag 2 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21941)/Commentaren (0)/
Fytosanitaire risico’s van nieuwe gewassen

Fytosanitaire risico’s van nieuwe gewassen

In het kader van het FOD-project 'Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture - RI 18/A-293 PRONC-BE'

Plantmateriaal van nieuwe gewassen komt ons land binnen via verschillende kanalen. De fytosanitaire status van dit materiaal wordt echter zelden gecontroleerd. Vooral virussen en nematoden hebben een groot potentieel om zo ongemerkt ingesleept te worden in België. ILVO en PCG slaan daarom de handen in elkaar om het fytosanitair risico van verschillende knolgewassen in kaart te brengen.

dinsdag 20 augustus 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16192)/Commentaren (0)/
Smartbiocontrol zoekt naar alternatieven voor een klassieke chemische gewasbestrijding

Smartbiocontrol zoekt naar alternatieven voor een klassieke chemische gewasbestrijding

In het kader van het BioProtect-project: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen

Op dinsdag 4 juni 2019 ging het vierde Smartbiocontrol symposium door op het PCG. Smartbiocontrol is een Europees project dat streeft naar een geïntegreerde en innoverende aanpak voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe biocontrole producten. Het Smartbiocontrol project is een grensoverschrijdende samenwerking, het onderzoek gebeurt in de grensregio Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. In het project wordt naar oplossingen gezocht om een duurzame gewasbescherming uit te voeren.

woensdag 17 juli 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (23517)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2019

Komkommer - paprika - GreenResilient - minitunnels - 28 juni 2019

Op 28 juni 2019 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de biologische paprika en komkommerteelt te bekijken. Tevens werd een korte bespreking gegeven over het GreenResilient project en het gebruik van minitunnels. Een overzicht van deze bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (22495)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4

ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 4 :

- Introduction

- Étude de la sensibilité variétale de la grosse carotte aux maladies foliaires Résultats 2018

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

- Démonstration de la récolte de tiges de choux de Bruxelles

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 4:

- Inleiding

- Rasgevoeligheid van Flakkeese wortelen voor bladziekten Resultaten 2018

- Beredeneerde bestrijding van rupsen in kolen

- Demonstratie oogst spruitkoolstokken

donderdag 4 juli 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16207)/Commentaren (0)/
Opletten voor knollenbladwesp en aardvlooien in kolen

Opletten voor knollenbladwesp en aardvlooien in kolen

Actualiteiten openluchtteelten juni 2019

Op de plakvallen en op verschillende percelen wordt de knollenbladwesp of Athalia rosae waargenomen. / Op verschillende waarnemingsvelden worden aardvlooien (Phyllotetra sp.) waargenomen. / Zwartpoten in koolgewassen

dinsdag 18 juni 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14330)/Commentaren (0)/
Onderzoek naar inzet brander in vernietiging Acidovorax valerianellae

Onderzoek naar inzet brander in vernietiging Acidovorax valerianellae

Actualiteiten beschutte teelten maart 2018

De bacterie Acidovorax valerianellae blijft voor problemen zorgen in de veldslateelt en een oplossing is nog niet beschikbaar. Wel is geweten dat de bacterie gevoelig is voor warmte, waardoor de mogelijheid bestaat dat deze vernietigd kan worden met een brander.

donderdag 4 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15268)/Commentaren (0)/
Terugblik Preihappening

Terugblik Preihappening

Inspiratie voor de toekomst. En wat nu met de prei?

Op 15 februari organiseerde PCG een preihappening voor iedereen met een hart voor prei. Na jarenlang de Internationale Praktijkdag Prei in het najaar was het tijd voor iets nieuws: een preihappening waarin de toekomst voor de preiteelt centraal stond.

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11570)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Preihappening

Bezoekersgids Preihappening

Proefveldbezoek prei 15.02.2019

De voornaamste proefresultaten die voorgesteld werden tijdens de preihappening werden gebundeld in een bezoekersgids.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15292)/Commentaren (0)/
Presentaties Preihappening

Presentaties Preihappening

Wat nu met prei - 15.02.2019

Tijdens de rondgang op PCG werd ingegaan op verschillende onderzoeksthema’s die van belang zijn voor de preiteelt zoals onderzoek naar rassen, bemesting, actuele plagen, residuarm telen, smaak- en consumentenonderzoek en de teelt van hydroprei. De ondersteunende presentaties kan u hieronder vinden.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16467)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019

Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019

Organisatie Het Departement Landbouw en Visserij - 19.02.2019 Staden

In dit artikel vind je de presentaties van de studieavond industriebloemkool van dinsdag 19 februari 2019 in Staden. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 28 februari 2019/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (18595)/Commentaren (0)/
Biologische gewasbescherming in gangbare teelten?

Biologische gewasbescherming in gangbare teelten?

Deze enquête kadert binnen het InterregV-project “BIOPROTECT” 2018

Deze enquête kadert binnen het InterregV*-project “BIOPROTECT” dat als doel heeft de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen te optimaliseren en zo een betrouwbaar alternatief aan te reiken voor de klassieke chemische middelen aan land- en tuinbouwers uit de grensoverschrijdende regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. 

dinsdag 18 december 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (10391)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei en kolen en een bezoek aan de demoproef groenbedekkers - 15.11.2018

Op donderdag 15 november 2018 organiseerden we een proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, kolen, bataat en de demoproef groenbedekkers.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21291)/Commentaren (0)/
Melden ongewenste bodemoverlever en bodemstaalname in sla

Melden ongewenste bodemoverlever en bodemstaalname in sla

Actualiteiten teelten onder beschutting september 2018

Bij verschillende serreslabedrijven in Vlaanderen werd de bodemgebonden pathogeen Fusarium oxysporum f.sp. lactucae vastgesteld. De schimmel dringt de plant binnen via de wortels en koloniseert vervolgens het vaatweefsel, dat uiteindelijk volledig zal verstoppen.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12281)/Commentaren (0)/
Openluchtteelten actueel september 2018

Openluchtteelten actueel september 2018

Actualiteiten openluchtgroenten september 2018

Ook in 2018 geldt er in de groenteteelt de verplichting om bodemanalyses te laten uitvoeren in groenten uit groep I en II.
Op uw Mestbankloket zal binnenkort een overzicht van de door u reeds genomen stalen gepubliceerd worden. Hierop kan u ook zien hoeveel stalen u dient te nemen en of u dus al in orde bent of niet.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9209)/Commentaren (0)/
Houders fytolicentie mogen bijscholing niet vergeten

Houders fytolicentie mogen bijscholing niet vergeten

De eerste licenties verlopen al in september 2019

De meest voorkomende licentie is de P2-licentie voor professionele gebruikers, zoals land- en tuinbouwers. In België gaat het om 63.200 mensen of bijna 45.000 in Vlaanderen. De Vlaamse landbouwadministratie waarschuwt de licentiehouders evenwel om tijdig de bijscholingen te volgen die nodig zijn voor de verlenging van hun licentie. Vandaag heeft slechts 8% onder hen alle nodige vormingen al gevolgd, terwijl de eerste licenties al in september 2019 verlopen.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (8563)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 3 / Newsletter 3

ECOPAD Nieuwsbrief 3 / Newsletter 3

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Table des matières Newsletter 3 :

- Introduction

- Piégeage de Drosophila suzukii en culture de fraises

- La lutte biologique contre les thrips sur fraises

- Recherche sur les méthodes de lutte alternative contre la mouche mineuse du poireau, Phytomyza gymnostoma

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 3:

- Inleiding

- Het wegvangen van Drosophila suzukii in de aardbeienteelt

- De natuurlijke plaagbestrijding tegen trips op aardbeien

- Onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmogelijkheden van de preimineervlieg, Phytomyza gymnostoma

dinsdag 11 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11944)/Commentaren (0)/
De FUNSLA-app helpt je bij het herkennen en bestrijden van ziekten in sla

De FUNSLA-app helpt je bij het herkennen en bestrijden van ziekten in sla

In het kader van het LA-traject 'Geïntegreerde beheersingsstrategie voor grondgebonden schimmels en nematoden in bladgroenten onder glas'

Binnen het FUNSLA-project hebben we een app opgesteld die een determinatie-applicatie bevat om de smetpathogenen te helpen determineren. Daarnaast zijn aan de app informatiefiches toegevoegd van de verschillende pathogenen

dinsdag 22 mei 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22760)/Commentaren (0)/
Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden

Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden

Actualiteiten openluchtteelten april 2018

Op dit moment is de druk van koolvlieg niet echt groot. Toch laat je jonge planten best niet te lang onbeschermd op je bedrijf staan ... De voorbije week zijn er al heel wat planten afgeleverd, waaronder veel kolen. Jonge bloemkool- en broccoliplantjes zijn gevoelig voor valse meeldauw ... Aangezien het voorjaar vrij koud en nat was, zit er op de meeste percelen nog steeds weinig stikstof in de grond. 

donderdag 19 april 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11998)/Commentaren (0)/
Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes

Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes

Actualiteiten openluchtteelten maart 2018

Deze keer was het voordeel van het afdekken van prei heel gering of nihil. Dit in tegenstelling tot vaststellingen in het verleden waar de prei veel beter van onder de afdekking kwam. De toepassingsmethode bij een plantbakbehandeling is heel belangrijk voor een goed resultaat. Eerst dienen de planten nat gezet te worden, dan behandeld en na de behandeling ingeregend te worden zodat het product in de perspot of seedling zit om zo systemisch in de plant opgenomen te kunnen worden.

donderdag 22 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10442)/Commentaren (0)/
Bodemontsmetting in de glasteelt in 2018: Welke opties blijven over?

Bodemontsmetting in de glasteelt in 2018: Welke opties blijven over?

120-dagenregeling voor bodeminjectie van metam-producten vanaf 20 mei

Met de nieuwe Europese en zonale toepassingsvoorwaarden kan je metam-natrium (Terrasan en Solasan) en metam-kalium (Tamifume) sinds 1 januari 2017 alleen nog toepassen via druppelbevloeiing. Omdat deze techniek nog niet volledig op punt staat, werd in 2017 een 120-dagenregeling goedgekeurd voor bodeminjectie.

dinsdag 20 maart 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16854)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

06.03.2018 - Sint-Eloois-Winkel

Presentaties van de studieavond prei die doorging op dinsdag 6 maart 2018 in Sint-Eloois-Winkel. Deze infoavond werd georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met TACO, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 15 maart 2018/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (11560)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond industriebloemkool

Presentaties studieavond industriebloemkool

19.02.2018 – Open huis (Staden)

In dit artikel vind je de presentaties van de studienamiddag industriebloemkool van maandag 19 februari 2018 in Staden. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

dinsdag 27 februari 2018/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (16430)/Commentaren (0)/
Presentaties studienamiddag spruitkool

Presentaties studienamiddag spruitkool

26.02.2018 – PC de Craeye (Passendale)

In dit artikel vind je de presentaties van de studienamiddag spruitkool van maandag 26 februari 2018 in Passendale. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

dinsdag 27 februari 2018/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (17281)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 2 / Newsletter 2

ECOPAD Nieuwsbrief 2 / Newsletter 2

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Inhoudstabel Nieuwsbrief 2:

- Inleiding

- Labotesten om de bestrijding en monitoring van de Drosophila suzukii fruitvlieg in aardbei te verbeteren

- Eerste jaar strokenteelt wortel-ui toont de mogelijkheden van intercropping aan

- Onderzoek naar de rasgevoeligheid van industriewortel tegen bladziekten

 

     


Table des matières Newsletter 2 :

- Introduction

- Tests en laboratoire pour améliorer la surveillance et la lutte contre la mouche Drosophila suzukii sur fraise

- La première année de culture en bandes d’oignons et de carottes montre les possibilités des cultures associées

- Etude de la sensibilité variétale de la grosse carotte aux maladies foliaires

vrijdag 19 januari 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (9888)/Commentaren (0)/
In schoonheid eindigen is sterk starten

In schoonheid eindigen is sterk starten

Actualiteiten beschutte teelten november 2017

De komkommers zijn eruit en ook bij de onbelichte tomatenteelt loopt het seizoen nu langzaam op zijn einde richting afrit Kerstmis. Met andere woorden, het is het ideale moment om zich te bezinnen over het plan van aanpak voor de grote schoonmaak tijdens de teeltwissel. Zodra u het volledige gewas met bladmateriaal en de matten uit de serre geruimd heeft, en eventueel onkruid verwijderd is, is alles klaar om op te bouwen naar de volgende teelt.

dinsdag 28 november 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4529)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids demonamiddag spruitkool

Bezoekersgids demonamiddag spruitkool

Sint-Baafs-Vijve - 11.11.2017

Vanuit een gezamenlijk initiatief van Departement Landbouw en Visserij, Ingro, Taco, Inagro, PCG en BB organiseerden we een interessante en unieke SPRUITKOOLDEMO met medewerking van de zaadhuizen Syngenta, Sanac, Bejo en Hazera, constructeurs De Man, Tumoba en Dauchy-Frimout bvba. Op het praktijkveld van Rudi en Ria Vandekerckhove met een oppervlakte van 2,5 ha oogstklare spruiten is een demoplatform aangelegd.

maandag 20 november 2017/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (16716)/Commentaren (0)/
Groenbemesters ter beheersing van wortelknobbelaaltjes in verwarmde kas

Groenbemesters ter beheersing van wortelknobbelaaltjes in verwarmde kas

Maak gebruik van een vang- of antagonistisch gewas waarbij de populatie aaltjes daalt

Mogelijke beheersmaatregelen zoals het gebruik van resistente rassen of bodemontsmetting zijn ontoereikend. Bij bepaalde gewassen zijn inderdaad resistenties aanwezig, maar deze zijn vaak onvolledig. Gebruik maken van een vang - of antagonistisch gewas ;waarbij de populatie aaltjes daalt, lijkt meer aangewezen. Toch zijn dergelijke gewassen niet makkelijk te vinden. Tevens streven we hier naar gewassen met een korte teeltperiode, waarbij snel effect te zien is.

maandag 13 november 2017/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (5437)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2017

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2017

Proefveldbezoek Technisch Comité bio beschutte teelten - woensdag 04.10.2017

Op woensdag 4 oktober 2017 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de stand van zaken van de proeven en de projecten te bekijken. Een overzicht van de bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids. Tevens gaven zij inbreng voor de proefplanning van komend seizoen 2018.

vrijdag 3 november 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19735)/Commentaren (0)/
Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva

Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva

Een schimmelziekte die in tomaat ernstige schade kan aanrichten.

Cladosporium bladvlekkenziekte is een schimmelziekte veroorzaakt door Cladosporium fulvum (synoniemen: Fulvia fulva of Passalora fulva), die in tomaat ernstige schade kan aanrichten. Aangezien er een latente periode van minstens een week is tussen infectie en het vertonen van de symptomen, worden deze eerst zichtbaar op de oudere bladeren. Bij ernstige aantasting kunnen de symptomen uiteindelijk ook op jonger blad zichtbaar worden.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (12559)/Commentaren (0)/
Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei

Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei

Actualiteiten prei oktober 2017

Door de nattere maand september werden op verschillende waarnemingsvelden papiervlekken waargenomen. Aangezien papiervlekkenziekte een grondgebonden ziekte is, is het voor de bestrijding ervan heel belangrijk rekening te houden met de voorgeschiedenis van het perceel.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6016)/Commentaren (0)/
Fortamino sterke bio onderstam tomaat

Fortamino sterke bio onderstam tomaat

Op de acht onderstammen werd telkens Cappricia (Rijk Zwaan) geënt.

Op de acht onderstammen werd telkens Cappricia (Rijk Zwaan) geënt. Na de vijfde tros werd om de drie stengels één extra stengel aangehouden om uiteindelijk te komen tot een stengeldichtheid van 3,38 stengels/m². Vanaf 2 mei werd er wekelijks geoogst. Het toppen gebeurde op 26 augustus, op twee blaadjes boven de net openspringende tros.

maandag 25 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13313)/Commentaren (0)/
Fusarium in sla: Vlaamse en Nederlandse onderzoekers wisselen info uit

Fusarium in sla: Vlaamse en Nederlandse onderzoekers wisselen info uit

Chemische bodemontsmetting is onvoldoende werkzaam en na de ontsmetting kan Fusarium de grond heel snel opnieuw koloniseren.

Deze zomer kwamen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers samen om kennis uit te wisselen vanwege de aanhoudende problemen met Fusarium in sla. De onderzoekers van UGent, PSKW, Inagro, PCG, LTO Glaskracht, Wageningen University en Research, Botany, Proeftuin Zwaagdijk en Groen Agro Control informeerden elkaar over de stand van zaken van de diverse onderzoeken en bespraken mogelijke vervolgstappen om te komen tot meer concrete oplossingen voor de praktijk.

donderdag 21 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (8633)/Commentaren (0)/
Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen

Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september organiseerden PCG en PCA een proefveldbezoek om hun onderzoek rond uienteelt voor te stellen. Dat er veel interesse is in de teelt van uien bewezen de meer dan 100 aanwezigen.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10197)/Commentaren (0)/
Presentatie Beheersing Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in komkommer

Presentatie Beheersing Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in komkommer

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (23345)/Commentaren (0)/
Presentatie proefveldbezoek biologische middelen

Presentatie proefveldbezoek biologische middelen

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20528)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september 2017 ging het proefveldbezoek uien door met als thema's rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring.

maandag 4 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26619)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen

Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen

Proefveldbezoek groenten en aardappelen met als thema gewasbescherming - dinsdag 18.07.2017

Op dinsdag 18 juli 2017 organiseerde we een proefveldbezoek aardappelen en openluchtgroentenHet programma omvatte het bezoeken van de gewasbeschermingsproeven in de teelt van bloem-, spruitkool, kruiden, bataat, andijvie en aardappelen

dinsdag 18 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19786)/Commentaren (0)/
Stand van zaken project Mycospaerella

Stand van zaken project Mycospaerella

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Beheersing van Didymella bryoniae (Mycospaerella) in de teelt van komkommer'

Indien je echter vragen hebt of twijfel of er al dan niet Mycosphaerella aanwezig is op je bedrijf kan je nog altijd contact opnemen met jouw contactpersoon. We informeren je met alle plezier en komen indien gewenst een bezoek brengen. Ook kan een uitplating gebeuren om na te gaan of de vruchten al dan niet latent of actief aangetast zijn.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17118)/Commentaren (0)/
Nieuw bremia fysio benoemd

Nieuw bremia fysio benoemd

Actualiteiten beschutte teelten juni 2017

Een nieuw bremia fysio kwam echter algemeen voor in Europa en wordt zo het nieuwe fysio BI: 33EU. Enkel de Zuid-Europese landen werden tot nog toe gespaard van dit nieuwe fysio, in België werd het wel al opgemerkt.

woensdag 21 juni 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6642)/Commentaren (0)/
Smartbiocontrol als innovatief alternatief voor chemische gewasbescherming

Smartbiocontrol als innovatief alternatief voor chemische gewasbescherming

Interregproject verenigen 26 teams zich uit de grensregio Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen

Het PCG (Proefcentrum voor de Groenteteelt) uit Kruishoutem en partners presenteerden begin deze week het Interreg V-project ‘Smartbiocontrol’. Dit grensoverschrijdend project moet zorgen voor een innovatief alternatief voor de chemische gewasbescherming.

dinsdag 30 mei 2017/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21641)/Commentaren (0)/
Meer valse meeldauw bij de opkweek in kolen waargenomen

Meer valse meeldauw bij de opkweek in kolen waargenomen

Actueel openluchtteelten april 2017

Valse meeldauw wordt dit voorjaar, meer dan anders, waargenomen bij de opkweek van koolsoorten. Valse meeldauw komt meestal voor tijdens de opkweek en minder na het uitplanten maar bij een toegegroeid gewas op het productieveld kan er ook schade zijn.

donderdag 13 april 2017/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (12066)/Commentaren (0)/
Enquête bacterieziekten in prei en kool

Enquête bacterieziekten in prei en kool

In het kader van het LA-traject VLAIO 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei'

Op 1 oktober 2016 is het LA-traject (Vlaio) ‘Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei’ van start gegaan.Aanvullend aan het project zijn enkele bachelor studenten van KU Leuven aan de slag gegaan rond dit thema. Zij hebben een online enquête opgesteld om telers van prei en kolen te bevragen over bacteriële infecties en het gebruik van bacteriofagen.

woensdag 29 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13850)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Evoluties, nieuwigheden en tendensen! - Dinsdag 07.03.2017 – Cultureel centrum De Link (Sint-Eloois-Winkel)

Binnen de Vlaamse groentesector is de preiteelt een economisch belangrijke teelt. Aangezien prei kapitaals- en arbeidsintensief is, is het voor u als teler noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt. Met deze studieavond willen we u informeren over nieuwigheden en tendensen binnen de preiteelt.

woensdag 15 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16845)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond industriebloemkool

Presentaties studieavond industriebloemkool

Kwaliteit is van belang! - Open huis (Staden) - 13.02.2017

Op deze studieavond werden ook de resultaten van de uitgevoerde testen van de oogstmachines en proeven op het demoplatform te Ardooie toegelicht. Kwaliteit is voor ieder van belang, ook voor u als teler. Kwaliteitsbloemkolen telen start met een goede teelttechniek en een doordachte rassenkeuze. Bijzondere aandacht aan het oogstproces is noodzakelijk om tot het gewenste eindproduct te komen.

woensdag 15 februari 2017/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (10963)/Commentaren (0)/
Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD

Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD

In het kader van het ECOPAD-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie'

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker bij producten zoals fruit en groenten, die symbool staan voor versheid en gezondheid. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven dienen zich bijgevolg in te spannen om hun onderzoeksactiviteiten en kennisverspreiding op te drijven om een antwoord te bieden op de technische behoeften van de telers.

donderdag 10 november 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17925)/Commentaren (0)/
Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

In het kader van het LA-traject VLAIO 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei'

Jaar na jaar blijven kool- en preitelers bacterieziekten aanhalen als één van de belangrijkste en meest frustrerende problemen. In kool wordt voornamelijk zwartnervigheid vastgesteld veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. campestris; in prei wordt voornamelijk bacteriebrand vastgesteld veroorzaakt door Pseudomonas syringae pv. porri.

woensdag 2 november 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (799)/Commentaren (0)/
Faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

Faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

Actueel projecten openluchtteelten oktober 2016

Het LA-traject 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei' is gestart op 1/10/2016 en wordt uitgevoerd door KU Leuven als expert op vlak van bacteriofaagonderzoek, het ILVO als referentiecentrum voor bacteriële pathogenen in de landbouw en de praktijkcentra PCG, PSKW en Inagro. Het PCG is coördinator en heeft samen met PSKW en Inagro een hechte band met de landbouwsector.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19395)/Commentaren (0)/
Acidovorax valerianellae in veldsla: een groeiend probleem

Acidovorax valerianellae in veldsla: een groeiend probleem

Actueel nieuws teelten onder beschutting oktober 2016

Aantastingen van de bacterie 'Acidovorax valerianellae' leiden tot oogsten die bijna volledig onverkoopbaar worden. Veldsla die besmet is met Acidovorax is typisch te herkennen aan de zwarte vlekjes die zichtbaar zijn op voornamelijk de kiemblaadjes en de eerste echte blaadjes.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22083)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016

Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016

Proefveldbezoek en demonstratie spuittechniek in prei - zondag 09.10.2016

Het PCG organiseerde op zondag 9 oktober 2016 de tweejaarlijkse Internationale Praktijkdag Prei met als thema 'Boer zoekt consument'. Om aan de vraag naar informatie te voldoen, worden op het PCG veel praktijkproeven opgezet. Naast terugkerende thema’s zoals rassenkeuzegewasbescherming en bemesting komen deze editie ook verschillende proeven aan bod rond het thema differentiatie (korte/lange prei, dikke/fijne prei, gangbare/biologische teelt, …). Tijdens deze Internationale Praktijkdag Prei  lag de focus vooral op demonstraties rond spuittechniek zoals doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18852)/Commentaren (0)/
Een correcte spuittechniek in prei

Een correcte spuittechniek in prei

Demo tijdens Internationale Praktijkdag Prei - 09.10.2016

Tijdens de Internationale Praktijkdag Prei werd de focus bij de demonstraties vooral gelegd op spuittechniek in prei. Het uitvoeren van een correcte spuittechniek met het oog op een goede efficiëntie en het beperken van drift is ook afhankelijk van de juiste doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17821)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Dag van de Landbouw - open dag 2016

Bezoekersgids Dag van de Landbouw - open dag 2016

Open dag van het PCG voor het brede publiek - zondag 18.09.2016

De Dag van de Landbouw werd georganiseerd in samenwerking met de Boerenbond en de Landelijke Gilden. 2-jaarlijks zet het PCG op de 3de zondag van september zijn deuren open voor iedereen die kennis wil maken met de hedendaagse Vlaamse tuinbouw.

dinsdag 20 september 2016/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19158)/Commentaren (0)/
Alternatief voor de klassieke chemische middelen in het veld

Alternatief voor de klassieke chemische middelen in het veld

Onderzoek in het kader van het Interreg V-project 'Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

Het gebruik van biologische maatregelen ter bestrijding of het onder controle houden van ziekten en plagen is een belangrijk basisprincipe voor de biologische teelt. Ook in de gangbare teelt kan biologische gewasbescherming een goed alternatief vormen voor chemische bestrijding.

maandag 19 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10669)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten

Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten

Proefveldbezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Op donderdag 1 september 2016 organiseerde de openluchtafdeling van het PCG een bezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien. Een veertigtal aanwezigen woonden het bezoek bij. Hieronder vindt u een samenvatting van de proefresultaten.

maandag 19 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15606)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Uienwerkgroep augustus 2016

Bezoekersgids Uienwerkgroep augustus 2016

Proefveldbezoek uien - vrijdag 19.08.2016

Het PCG wil in zijn onderzoek sterk inzetten op de teelt van uien. Om de proefplanning voor het onderzoek in uien op te maken werd een werkgroep van uientelers  samengesteld en werden heel wat concrete ideeën voor proeven gelanceerd zoals het vergelijken van verschillende bemestingsstrategieën, onderzoek naar startfosfaten, efficiëntie van middelen en de toevoeging van uitvloeiers voor ziektebestrijding, rassenproeven, proeven rond optimale zaaidichtheden,…. Eind augustus werd de uienwerkroep bijééngeroepen om de proeven te komen bekijken.

donderdag 8 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10245)/Commentaren (0)/
Valse meeldauw kan hard toeslaan

Valse meeldauw kan hard toeslaan

In de uienteelt veroorzaakt door de schimmel Perenospora destructor

Eén van de belangrijkste ziekten in uien is valse meeldauw, veroorzaakt door de schimmel Perenospora destructor. Deze schimmel kan in een snel tempo het loof aantasten. Een versnelde afsterving van het loof leidt tot een kleinere sortering, afwijkende vormen, slechte bewaarbaarheid en lagere opbrengsten.

vrijdag 2 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10617)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in bladgewassen, prei en uien op donderdag 1 september 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

donderdag 1 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8915)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Proefveldbezoek bio beschutte teelten - vrijdag 08.07.2016

Op vrijdag 8 juli 2016 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en de onderstammenproef in tomaat en de bemestingsproef in rode paprika.

dinsdag 26 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (24338)/Commentaren (0)/
Gewasbescherming in de biologische teelt

Gewasbescherming in de biologische teelt

Preventief handelen is uiteraard een must: het bos door de bomen

Preventief handelen is uiteraard een must. Het aantal curatieve maatregelen is in biologische teelt beperkt, en vaak zijn er nadelige gevolgen aan gekoppeld zoals bepaalde toegelaten middelen die nefast zijn voor natuurlijke vijanden. Preventie begint reeds voor het zaaien, en blijft een aandachtspunt doorheen de teelt. Enkele voorbeelden zijn de keuze van resistente rassen, afdekking door wildnet of insectengaas, en een goede klimaatsturing in serre en tunnel.

vrijdag 22 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (56712)/Commentaren (0)/
Uitgesteld prei planten door aanhoudende regen

Uitgesteld prei planten door aanhoudende regen

Enkele tips om te zorgen voor een goede weggroei.

Door de aanhoudende neerslag heeft men in veel regio’s gedurende een periode van enkele weken niet kunnen planten. Momenteel worden veel oude(re) preiplanten uitgeplant. Dit is niet ideaal. Dikwijls is dit de basis voor aantastingen van zwakteschimmels zoals Fusarium, … Enkele tips om te zorgen voor een goede weggroei ...

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12408)/Commentaren (0)/
Alternatief voor witziekte in komkommer

Alternatief voor witziekte in komkommer

Actualiteiten proeven bio beschutte teelten juni 2016

Witziekte is in biologische komkommerteelt niet zo gemakkelijk te behandelen. Zwavel is erkend in komkommer maar bij frequente behandeling gaan vruchten aborteren. Ook de bladeren gaan parasolvormig krullen. Om die reden werd op het PCG een proef aangelegd om de effectiviteit van witziektemiddelen in een biologische komkommerteelt na te gaan. In de proef zijn zowel erkende, als (nog) niet erkende 'natuurlijke' middelen opgenomen. Onderzoek met Serenade ASO + bitterzout, Serenade ASO, FytoSave, Microsulfo, Fenicur, onbehandeld, Karma, Vacciplant, Agricolle en Prev Am.

woensdag 15 juni 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17673)/Commentaren (0)/
Bescherm de planten tegen bodemziektes

Bescherm de planten tegen bodemziektes

Actualiteiten beschutte teelten juni 2016

Het donkere weer van de voorbije weken zorgt ervoor dat de planten trager groeien en verzwakken. In deze omstandigheden moet altijd extra aandacht besteed worden aan het beschermen van de plant tegen bodemziektes.

dinsdag 14 juni 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15785)/Commentaren (0)/
Mycosphaerella in de komkommerteelt

Mycosphaerella in de komkommerteelt

Brochure in het kader van het project ‘Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer’.

De onderzoekspartners van het VLAIO-project rond D. bryoniae (Mycosphaerella) in de komkommerteelt willen u een praktische gids ter beschikking stellen. In de gids Mycosphaerella in de komkommerteelt  staat een duidelijk overzicht van de symptomen. Symptomen tijdig en correct herkennen door telers en voorlichters is van cruciaal belang om tijdig Mycosphaerella te beheersen. Na bijna 1 jaar onderzoek is dit de eerste stap om tot een goede beheersingsstrategie te komen.

dinsdag 31 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31468)/Commentaren (0)/
Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla

Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla

Test de nieuwe applicatie voor residuarm telen in prei en sla uit op uw bedrijf

Het doel van dit project is een gebruiksvriendelijke applicatie op te stellen waarmee de teler, naargelang het tijdstip in de teelt en het moment van oogst, een gewasbeschermingsmiddel kan kiezen waarmee de oogst aan deze bovenwettelijke eisen voldoet. Deze applicatie is vanaf nu klaar om getest te worden op verschillende bedrijven. Wie graag eens kennismaakt met het model en het graag eens uittest op zijn bedrijf, kan contact opnemen met PCG glasteam.

vrijdag 20 mei 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20360)/Commentaren (0)/
Richtlijnen voor onderzoek in bioglasteelt

Richtlijnen voor onderzoek in bioglasteelt

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Het handboek 'Onderzoeksrichtlijnen voor de biologische kasteelt' is door 21 experts van diverse Europese landen samengesteld. Deze richtlijnen voor diverse gestandaardiseerde onderzoeksprocedures kunnen onderzoekers helpen bij het opzetten van hun onderzoek in de biologische glasteelt.

dinsdag 3 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17326)/Commentaren (0)/
Bestrijding van papiervlekkenziekte in prei

Bestrijding van papiervlekkenziekte in prei

In deze proef werd de efficiëntie van diverse middelen voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei nagegaan.

De druk van papiervlekkenziekte (Phytophtora porri)in deze preiproef was vrij hoog. 35 dagen na de laatste proefbehandeling werden in het onbehandelde object gemiddeld 0,37 vlekken per plant waargenomen.

zondag 24 april 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7735)/Commentaren (0)/
Alternatieve beheersing bacterieproblemen in prei

Alternatieve beheersing bacterieproblemen in prei

Bacteriophages for biocontrol of bacterial blight in leek caused by Pseudomonas syringae pv. porri

Als innovatieve en alternatieve piste voor het beheersen van bacterieproblemen veroorzaakt door Pseudomonas syringae pv. porri in prei, werd de mogelijkheid van faagtherapie onderzocht. Bacteriofagen werden geïsoleerd uit bodemstalen genomen op aangetaste productiepercelen.

donderdag 7 april 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17276)/Commentaren (0)/
Serres hebben nood aan hygiënemaatregelen

Serres hebben nood aan hygiënemaatregelen

Studienamiddag 'Studienamiddag gewasbescherming in glasgroenten en aardbei' met sprekers van Inagro, PCG, UGent en PSKW- 4 maart 2016

Op 4 maart organiseerde Inagro een studienamiddag over de actuele ziekteproblemen in de bladgewassenteelten onder glas. De sprekers van Inagro, PCG, UGent en PSKW focusten voornamelijk op de oplossingen die reeds werden gevonden in de projecten waarin zij samenwerken.

maandag 28 maart 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25630)/Commentaren (0)/
Studiemoment toont dat ajuin in opmars is

Studiemoment toont dat ajuin in opmars is

Studiemoment uien toont dat de teelt in opmars is

Het PCG organiseerde op vrijdag 19 februari een studiemoment rond uien. De grote opkomst toonde dat er veel interesse is voor de teelt van uien.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19312)/Commentaren (0)/
Nieuwe aanwinst tegen papiervlekkenziekte in prei

Nieuwe aanwinst tegen papiervlekkenziekte in prei

Infinito: nieuwe aanwinst voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei

Sinds enkele weken is Infinito erkend voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei!

donderdag 24 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5410)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermingsproeven in prei - donderdag 03.03.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in prei op donderdag 3 maart 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en gewasbeschermingsproeven in deze teelt. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

zaterdag 5 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17609)/Commentaren (0)/
Het belang van de uienteelt in Vlaanderen!

Het belang van de uienteelt in Vlaanderen!

Presentaties van het studie- & netwerkmoment uien - vrijdag 19.02.2016

België werd in het verleden weinig onderzoek uitgevoerd naar de teelt van uien. Enkele jaren geleden startte het PCG met onderzoek naar deze teelt omwille van het groeiende areaal en de vraag naar bijkomende erkenningen voor onkruidbestrijdingsmiddelen. De eerste resultaten van dit onderzoek werden gecommuniceerd tijdens deze studienamiddag. Met dit netwerkmoment willen we de sector mee betrekken in de verdere sturing van het onderzoek.

zaterdag 5 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25531)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei dept. LV

Presentaties studieavond prei dept. LV

Als teler is het noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt - vrijdag 19.01 2016

Binnen de Vlaamse groentesector is de preiteelt een economisch belangrijke teelt. Aangezien prei kapitaals- en arbeidsintensief is, is het voor u als teler noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt. Met deze presentaties van de studieavond willen we u informeren over nieuwigheden en tendensen binnen de preiteelt.

donderdag 21 januari 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (24064)/Commentaren (0)/
Brochure Bacterieziekten in kool en prei

Brochure Bacterieziekten in kool en prei

In het kader van het IWT project 'Beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei'.

In deze informatiegids worden de belangrijkste bacterieziekten in koolgewassen en prei beschreven en vindt u informatie over het tijdstip van voorkomen, de symptomen, de gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling en de waardplanten. Deze gids is ook voorzien van verschillende foto’s die moeten helpen bij de herkenning en identificatie van bacterieziekten in kool en prei. Tot slot wordt er ook een antwoord gegeven op de veel voorkomende vragen zoals 'Hoe voorkomen?' en 'Wat te doen na infectie?'

donderdag 7 januari 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26827)/Commentaren (0)/
Bacterieziektes in kool en prei - presentaties

Bacterieziektes in kool en prei - presentaties

Presentaties studieavond bacterieziektes in kool en prei - 17.12.2015

Kool- en preitelers worden vaak geconfronteerd met bacterieziekten. 'Waar komen ze vandaan?' en 'Wat kunnen we eraan doen?' zijn vragen die aanbod kwamen op de studieavond 'Bacterieziektes in kolen en prei'. 

donderdag 7 januari 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (29441)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie - donderdag 29.10.2015

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie op donderdag 29 oktober 2015. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermingsproeven en bemesting in deze teelten. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en IWT.

vrijdag 30 oktober 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15930)/Commentaren (0)/
Zwartnervigheid in koolgewassen

Zwartnervigheid in koolgewassen

Typische symptomen zijn: V-vormig vergeelde bladranden, zwarte nerven en verdroogde bladeren.

In kolen is de druk van de bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris hoog. Typische symptomen zijn: V-vormig vergeelde bladranden, zwarte nerven en verdroogde bladeren.

woensdag 21 oktober 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23264)/Commentaren (0)/
Opgelet voor zwartpoten in bloemkool!

Opgelet voor zwartpoten in bloemkool!

Zwartpoten worden veroorzaakt door de bodemschimmel Rhizoctonia solani.

Op diverse praktijkpercelen worden hier en daar zwartpoten waargenomen, soms tot 20 % van de planten. Zwartpoten worden veroorzaakt door de bodemschimmel Rhizoctonia solani

woensdag 21 oktober 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8756)/Commentaren (0)/
Tipburn prevention in lettuce

Tipburn prevention in lettuce

Eindverslag IWT project 'Beheersing van rand in bladgewassen' (TIPRELET)

Het project TIPRELET - TIPburn PREvention of LEttuce Types - probeert de wetenschappelijke hiaten in te vullen door een innovatieve benadering van de randproblematiek, waarbij het dynamisch gedrag van slaplanten als respons op hun omgeving centraal staat.

dinsdag 15 september 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17227)/Commentaren (0)/
Oproep biologische komkommertelers

Oproep biologische komkommertelers

In het kader van het IWT-project Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer

Didymella bryoniae, beter gekend onder de naam Mycosphaerella, vormt al vele jaren één van de belangrijkste problemen in de komkommerteelt. Tijdens het IWT-project  “Beheersing van D. bryoniae in de teelt van komkommer” dat op 1 juli 2015 van start is gegaan, is de doelstelling om na 4 jaar onderzoek tot een beheersingsstrategie te komen dat toepasbaar is binnen elk type komkommerbedrijf. Om dit te realiseren zal er naast onderzoek op PSKW ook jaarlijks één bezoek plaatsvinden op alle komkommerbedrijven.

maandag 14 september 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15208)/Commentaren (0)/
Terugblik studiemoment en veldbezoek

Terugblik studiemoment en veldbezoek

Akkerbouwmatige groenteteelt - vrijdag 21.08.2015

Op 21 augustus 2015 organiseerden PCG en PCA in samenwerking met het Departement Landbouw en Visserij voor de 2de maal een studiemoment en veldbezoek rond akkerbouwmatige groenteteelt. Dit studiemoment werd georganiseerd onder het motto 'Sector ontmoet onderzoek', kennisuitwisseling tussen telers en de onderzoekers stond dan ook centraal.

donderdag 10 september 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20459)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek akkerbouwgroenten bezoekersgids 2015

Proefveldbezoek akkerbouwgroenten bezoekersgids 2015

Proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groenten - vrijdag 21.08.2015

Bezoekersgids proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groentenaardappelen, wortelen, uien en yacon van 21 augustus 2015.

vrijdag 28 augustus 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18060)/Commentaren (0)/
Sector ontmoet onderzoek 2015 presentaties

Sector ontmoet onderzoek 2015 presentaties

Studiemoment akkerbouwmatige groenteteelt - 21.08.2015

Presentaties van de sprekers 'Sector ontmoet onderzoek' van 21 augustus 2015 met als thema's: Actualiteiten in de uienteelt, Van waarnemingen en weersgegevens naar model in de aardappelteelt, Bodemkwaliteit in de praktijk en Rendabiliteit van grove industriegroenten.

vrijdag 28 augustus 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17822)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015

Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015

Proefveldbezoek: rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten - vrijdag 17.07.2015

Op vrijdag 17 juli 2015 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoek aan de proeven rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten. Het onderzoek is financieel ondersteunt door ADLO, CCBT, IWT en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

zaterdag 18 juli 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (27309)/Commentaren (0)/
120-dagenregeling voor chloorpicrine en Telone II

120-dagenregeling voor chloorpicrine en Telone II

Teelten onder beschutting: stand van zaken mei 2015

Vanaf 1 juni 2015 is Chloorpicrine voor 120 dagen toegelaten tegen bodemschimmels, -insecten en nematoden en Telone II is dan weer vanaf 20 mei al toegelaten voor een periode van 120 dagen tegen bodeminsecten en nematoden in volgende teelten onder bescherming.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19753)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Proefveldbezoek prei 2015

Bezoekersgids Proefveldbezoek prei 2015

Bemestings-, rassen- en gewasbeschermingsonderzoeken in winter- en late winterteelt prei - 26.02.2015

Bemestings-, rassen en gewasbeschermingsonderzoek in de winter- en late winterteelt prei met gewasbeoordelingen.

donderdag 26 februari 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13437)/Commentaren (0)/
Folder Bio advies door PCG

Folder Bio advies door PCG

Individuele bedrijfsbegeleiding: Biologische teelt beschutte teelten en kruiden

PCG adviseert voornamelijk telers die interesse hebben in en/of vragen hebben over bio be-schutte groenteteelt. Dit wil zeggen dat je er terecht kan met vragen over alle groenten die biologisch geteeld worden in serres (zowel koude kas als stookteelt) en koepels. Verder kan er ook begeleiding geboden worden over kruidenteelt, dit zowel in open lucht als in kas, in volle grond als in pot.

donderdag 26 februari 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (41440)/Commentaren (0)/
Guide pratique la protection intégrée

Guide pratique la protection intégrée

Réalisé dans le cadre du projet Interreg IV ‘Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives’

Le projet EMMA vise principalement à promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Ce type de culture est très exigeant en terme de qualité visuelle, de sécurité pour le consommateur.

Ce projet vise donc à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail conséquent de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (36299)/Commentaren (0)/
Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

in het kader van Interreg IV project ‘Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente- en aardbeienteelt’

In het grensoverschrijdend project werd gestreefd om een reeks technieken op punt te stellen. Enerzijds om tegemoet te komen aan de vraag naar reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (door een compilatie te maken van reeds bestaande methodes) en anderzijds om nieuwe technieken te ontwikkelen die voldoen aan de verwachtingen naar innovatie en aan talrijke onbeantwoorde vragen.

Dit project doet daarom zowel een beroep op de competenties en de complementariteit van de projectpartners, als op de ervaringen van de telers uit beide productieregio’s. Het doel is om de kennisuitwisseling en -verspreiding over de grenzen heen te verbeteren en nieuwe technieken te introduceren door het uitvoeren van onderzoek.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (38676)/Commentaren (0)/
Faagtherapie voor bacterieziekten?

Faagtherapie voor bacterieziekten?

IWT-project: “Beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei”

In het IWT project 100881 'Beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei' - waarin voornamelijk Pseudomonas syringae pv. porri in prei en Xanthomonas campestris pv. campestris in kool bestudeerd worden - wordt onderzocht of bacteriofagen als innovatieve biologische gewasbescherming kunnen ingezet worden tegen deze bacterieziekten. Bacteriofagen of kortweg fagen zijn kleine virussen, veilig voor de mens, die specifieke bacteriën infecteren.

dinsdag 16 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14054)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids rassen en bemesting in prei 2014

Bezoekersgids rassen en bemesting in prei 2014

Rondleiding rassen- en bemestingsproeven late herfstprei versmarkt en industrie op 28.11.2014

Op vrijdag 28 november 2014 organiseerden we een proefveldbezoek in de late herfstteelt van prei. Het programma omvatte het bezoeken van de proeven versmarkt- & industrierassen en bemesting in prei. De proeven liggen aan in het kader van ADLO.

dinsdag 2 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8752)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek IPM

Bezoekersgids proefveldbezoek IPM

Rondleiding proefveld in het kader van het ADLO project IPM en het Europees Interreg IV-projecten EMMA - 30.10.2014

Op donderdag 30 oktober 2014 organiseerden we een proefveldbezoek in het kader van IPM in vollegrondsgroenten. Het programma omvatte het bezoeken van de proeven over gewasbescherming, ziekten & plagen en bemesting. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en het Europees Interreg IV-projecten EMMA.

maandag 3 november 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25030)/Commentaren (0)/
La brochure Journée du poireau 2014

La brochure Journée du poireau 2014

Les visites de champs d’essai du Centre de Recherche Provincial pour le Maraîchage Flandre Orientale - 12.10.2014

Afin de répondre aux questions pratiques, le PCG réalise chaque année plusieurs essais. Les essais sur le choix variétal, la protection des végétaux et la fertilisation sont expliqués pendant les visites de champs d’essai.

dinsdag 14 oktober 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21619)/Commentaren (0)/
Brochure Leek Practical Day 2014

Brochure Leek Practical Day 2014

The visits of trial fields on the Provincial Research Centre for Vegetables East-Flanders - Sunday 12th October 2014

On Sunday the 12th of October 2014 PCG organized the biennial Leek Practical Day. This day is organised in collaboration with Boerenbond and the Flemisch Government ADLO.

In order to meet the demand for practical information, many trials are set up at PCG. Trials on variety selection, fertilization and crop protection will be clarified during the trial visits.

dinsdag 14 oktober 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16417)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Praktijkdag Prei 2014

Bezoekersgids Praktijkdag Prei 2014

Brochure met de bespreking van de proeven en de demo's - 12.10.2014

Om aan de vraag naar praktijkinformatie te voldoen, worden op het PCG veel praktijkproeven opgezet. Proeven met betrekking tot rassenkeuze, gewasbescherming en bemesting zullen tijdens de proefveldbezoeken worden verduidelijkt.

dinsdag 14 oktober 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21846)/Commentaren (0)/
Bedrijfsbegeleiding bioteelt en kruiden

Bedrijfsbegeleiding bioteelt en kruiden

Folder 'Bio advies en bedrijfsbegeleiding in bio beschutte teelt en kruiden door PCG'

PCG adviseert voornamelijk telers die interesse hebben in en/of vragen hebben over bio beschutte groenteteelt. Dit wil zeggen dat je er terecht kan met vragen over alle groenten die biologisch geteeld worden in serres (zowel koude kas als stookteelt) en koepels. Verder kan er ook begeleiding geboden worden over kruidenteelt, dit zowel in open lucht als in kas, in volle grond als in pot.

zaterdag 20 september 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28953)/Commentaren (0)/
Grondontsmetting in de glasteelt

Grondontsmetting in de glasteelt

Welke grondontsmettingsmiddelen komen in aanmerking?

Als de druk van bodemgebonden ziekten of plagen in de serre toeneemt, kiezen veel telers ervoor om een grondontsmetting te laten uitvoeren. De zomer is daarvoor de uitgelezen periode, omdat voor een goede effectiviteit relatief hoge bodemtemperaturen nodig zijn. Elk jaar is het opnieuw afwachten welke middelen hiervoor gebruikt kunnen worden.

maandag 21 juli 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (26713)/Commentaren (0)/
Groenbedekkers: GrintALL-proef

Groenbedekkers: GrintALL-proef

Start meerjarige proef met verschillende groenbemesters (Interreg project EMMA)

De teelt van groenbemesters is voor vele groentetelers een vaste activiteit binnen het teeltplan. De voornaamste redenen voor het zetten van een groenbedekker zijn de stikstofopname na de hoofdteelt en de bodemverbeterende eigenschappen (opbouw koolstofgehalte). Wat de bijkomende invloed is van deze groenbemesters op bvb. bodemziektes of de vermeerdering van plagen of aaltjes, is echter niet altijd geweten.

dinsdag 27 mei 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (31286)/Commentaren (0)/
Hoe verdedigt tomaat zich tegen stengelinfecties

Hoe verdedigt tomaat zich tegen stengelinfecties

Welke afweermechanismen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van bladsnijwonden tegen Botrytis infectie in tomaten.

Op 20 maart 2014 werd het doctoraat 'Hoe verdedigt tomaat zich tegen stengelinfecties' verdedigd aan de KULeuven. Het doctoraatsproject was een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen van prof. Bruno Cammue aan de KU Leuven, prof. Monica Höfte van de UGent en Rudi Aerts van de KU Leuven, campus Thomas More in Geel.

vrijdag 2 mei 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18915)/Commentaren (0)/
Kropsla raamregeling en gewasbescherming

Kropsla raamregeling en gewasbescherming

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de ingestelde lichtgrenzen.

De laatste weken zijn de dagen opmerkelijk langer en zonniger aan het worden en ook de temperatuur is gevoelig aan het stijgen. Door het klimaat in de serre automatisch te sturen met behulp van de straling, kan een regeling op maat van de plant bekomen worden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de ingestelde lichtgrenzen.

woensdag 19 maart 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10561)/Commentaren (0)/
Residu in prei

Residu in prei

IWT project: Teeltspecifieke webapplicatie ter ondersteuning van residuarm telen van groenten

In januari 2013 ging het IWT project 'Teeltspecifieke webapplicatie ter ondersteuning van residuarm telen van groenten' van start. Binnen dit project wordt getracht een predictief adviesmodel te ontwikkelen dat als hulpmiddel gebruikt kan worden om residuarme groenten te telen. Zo wordt getracht de vraag 'Hoe kunnen producenten voldoen aan de nieuwe residunormen om hun marktaandeel te behouden?' te beantwoorden.

woensdag 15 januari 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13871)/Commentaren (0)/
Emma Gazet nr 02 2013

Emma Gazet nr 02 2013

Promoten van een geïntegreerde duurzame groente- en aardbeiteelt in Oost- en West-Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais.

Telers worden aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens geconfronteerd met strenger wordende eisen op vlak van gewasbescherming. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van middelen, die een impact hebben op de bijenpopulaties, aan strengere restricties onderworpen en eisen warenhuizen lagere residuwaarden op groenten dan de wettelijke toegelaten normen. In onze grensoverschrijdende regio worden dezelfde tendensen vastgesteld: een significante daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

dinsdag 31 december 2013/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (26540)/Commentaren (0)/
Emma Gazette n°2 2013

Emma Gazette n°2 2013

Un guide pour les producteurs de légumes et de fraises dans la région de Flandre-Occidentale, Flandre Orientale et le Nord Pas-de-Calais.

Le projet 'EMMA' (Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives) a pour but de promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Il a aussi pour but de constituer un socle de références visant à la réduction des intrants pour ces cultures.

dinsdag 31 december 2013/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24033)/Commentaren (0)/
Lancering nieuwe pesticiden door Belgische en Franse onderzoekers

Lancering nieuwe pesticiden door Belgische en Franse onderzoekers

Onderzoek naar lipopeptiden in het kader van het Interreg IV-project Phytobio

Belgische en Franse wetenschappers, verbonden aan vijf universiteiten en twee proefcentra, lanceerden een nieuwe familie moleculen van natuurlijke oorsprong die klassieke schimmelwerende fungiciden (deels) kunnen vervangen. Deze lipopeptiden, afkomstig uit bacteriën, zullen ten vroegste over vier jaar vaak voorkomende schimmels kunnen aanpakken op sla, druiven, gerst, tarwe, tomaat en prei.

zondag 15 december 2013/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (9757)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Bemesting in de prakijk

Bezoekersgids Bemesting in de prakijk

Studienamiddag "Bemesting in de praktijk" - 13.12.2013

Bezoekersgids met gewasbeoordelingen van stikstofbemesting in prei, bemestingstechnieken en efficiëntie van chloorpotas tegen bacterieaantasting in prei en voorjaarszaai van groenbedekkers.

vrijdag 13 december 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8461)/Commentaren (0)/
Ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten

Ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten

Demofilm over het onderzoek in het Interreg IV project Phytobio - 11.10.2013

Demofilm ivm het Interreg IV project PHYTOBIO: ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten.

zondag 10 november 2013/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15275)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Proefveldbezoek Openlucht teelt

Bezoekersgids Proefveldbezoek Openlucht teelt

Proefveldbezoek najaar 2013 - 04.10.2013

Bezoekersgids Proefveldbezoek 4 oktober 2013 met (voorlopige) resultaten van de teelten ajuin, andijvie, ijsbergsla, prei,  koolsoorten, kropsla en wortel.

vrijdag 4 oktober 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13475)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2012

Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2012

Seminarie & proefveldbezoek en demonstratie van bemesting- en rooimachines in prei - 14.10.2012

Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2012: Seminarie 'Ergonomie in de preiteelt', proefveldbezoek ivm rassen en gewasbescherming, demonstraties van bemesting- en rooimachines in prei.

donderdag 4 oktober 2012/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (34148)/Commentaren (0)/
Comment produire et protéger le poireau en maraichage biologique? - Fiche Vetabio 2012

Comment produire et protéger le poireau en maraichage biologique? - Fiche Vetabio 2012

Les fiches légumes sont réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France-Wallonie-Flandres

Les stratégies pour protéger une culture de poireau contre les maladies et ravageurs en maraichage biologique:

 

 

 

  • La rouille (Puccinia allii)
  • Le thrips du poireau, (Thrips tabaci)
  • Le mildiou (Phytophtora porri)
  • La teigne du poireau, (Acrolepiopsis assectella)
  • L’alternaria (Alternaria porri)
  • La mouche mineuse du poireau (Phytomyza gymnostoma).
woensdag 11 juli 2012/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14488)/Commentaren (0)/
Plantenopkweek en gewasbescherming in prei in de biologische teelt - Fiche VETABIO 2012

Plantenopkweek en gewasbescherming in prei in de biologische teelt - Fiche VETABIO 2012

Opkweekmethoden, ziekten-, plaag- en onkruidbestrijding in bioprei

De opkweek van biologische preiplanten is een zeer delicate zaak. Alleen al de kostprijs van het zaaizaad maakt dat zorgzaam met het plantbed moet omgegaan worden. In deze brochure geven we een overzicht van de verschillende strategieën die mogelijk zijn voor wie zelf planten wil kweken. De onkruidbestrijding staat steeds centraal. Verder wordt in deze brochure aandacht besteed aan de meest voorkomende ziekten en plagen in prei en hoe deze kunnen worden aangepakt in de biologische teelt.

woensdag 11 juli 2012/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (23130)/Commentaren (0)/
Comment lutter contre le mildiou de l'oignon en maraîchage biologique? - Fiche Vetabio 2012

Comment lutter contre le mildiou de l'oignon en maraîchage biologique? - Fiche Vetabio 2012

Les fiches légumes sont réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France-Wallonie-Flandres

 

 

 

 

 

Comment lutter contre le mildiou de l'oignon en maraîchage biologique?

  • Bien choisir sa variété
  • Prendre de vitesse la maladie
  • 'Planter sain' par la thermothérapie
  • Garder une culture aérer
  • Limiter l’azote
  • Prévenir les risques : le modèle Miloni
  • Prévenir par le cuivre.
woensdag 11 juli 2012/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20823)/Commentaren (0)/
Bestrijding van valse meeldauw in uien in de biologische teelt - Fiche VETABIO 2012

Bestrijding van valse meeldauw in uien in de biologische teelt - Fiche VETABIO 2012

Teeltfiche met symptomen en maatregelen tegen valse meeldauw in de biologische uienteelt

Valse meeldauw (Peronospora destructor) is de belangrijkste ziekte in de biologische uienteelt. De schimmel tast ook sjalot en bieslook aan. Deze teeltfiche geeft een overzicht van de belangrijkste symptomen en maatregelen om valse meeldauw tegen te gaan in biologische uienteelt.

woensdag 11 juli 2012/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (24707)/Commentaren (0)/
Voorstelling Interreg IV EMMA-project

Voorstelling Interreg IV EMMA-project

EMMA 'Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives' of 'Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente - en aardbeiteelt'

Sinds 1 januari 2012 loopt een nieuw Europees onderzoeksproject gedragen door 2 Vlaamse (PCG en Inagro) en 3 Noord-Franse (FREDON, Pôle Légumes Région Nord, Chambre d’Agriculture de Région Nord Pas-de-Calais) onderzoekspartners. 

dinsdag 15 mei 2012/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (15358)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf ajuin: Eddy Van Vinckt in Aalter - Ferme pilote onions : Eddy Van Vinckt à Aalter (PCG)

Pilootbedrijf ajuin: Eddy Van Vinckt in Aalter - Ferme pilote onions : Eddy Van Vinckt à Aalter (PCG)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (15131)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf: Gebroeders Dobbels in Meulebeke - Ferme pilote : Les frères Dobbels à Meulebeke (PCG)

Pilootbedrijf: Gebroeders Dobbels in Meulebeke - Ferme pilote : Les frères Dobbels à Meulebeke (PCG)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (14997)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf kolen: Stan Deneudt in Dranouter - Ferme pilote choux fleur: Stan Deneudt à Dranouter (WPIG)

Pilootbedrijf kolen: Stan Deneudt in Dranouter - Ferme pilote choux fleur: Stan Deneudt à Dranouter (WPIG)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16989)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf witloof: Marnick De Visschere in Ardooie - Ferme pilote racine d'endives Marnick De Visschere à Ardooie (WPIG)

Pilootbedrijf witloof: Marnick De Visschere in Ardooie - Ferme pilote racine d'endives Marnick De Visschere à Ardooie (WPIG)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18707)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf witloof: Stefaan Gheeraert in Poperinge -  Ferme pilote endives: Stefaan Gheeraert à Poperinge (WPIG)

Pilootbedrijf witloof: Stefaan Gheeraert in Poperinge - Ferme pilote endives: Stefaan Gheeraert à Poperinge (WPIG)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15604)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf prei: Daniel Vandale uit Météren - Ferme pilote poireau :  Daniel Vandale à Météren (PLRN)

Pilootbedrijf prei: Daniel Vandale uit Météren - Ferme pilote poireau : Daniel Vandale à Météren (PLRN)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (12955)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf witloof: de GAEC de l’Abbaye bij Hubert en Gérard Debaene te Démicourt  - Ferme pilote endives : le GAEC de l’Abbaye - Hubert et Gérard DEBAENE à Démicourt

Pilootbedrijf witloof: de GAEC de l’Abbaye bij Hubert en Gérard Debaene te Démicourt - Ferme pilote endives : le GAEC de l’Abbaye - Hubert et Gérard DEBAENE à Démicourt

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8208)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf witloof: de GAEC de l’Abbaye bij Hubert en Gerard Debaene te Démicourt  - Ferme pilote endives : le GAEC de l’Abbaye - Hubert et Gerard DEBAENE à Démicourt

Pilootbedrijf witloof: de GAEC de l’Abbaye bij Hubert en Gerard Debaene te Démicourt - Ferme pilote endives : le GAEC de l’Abbaye - Hubert et Gerard DEBAENE à Démicourt

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme. In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8596)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf prei: J.M. Cornille in Frelinghien (FREDON) - Ferme pilote poireau : J.M. CORNILLE à FRELINGHIEN (Nord)

Pilootbedrijf prei: J.M. Cornille in Frelinghien (FREDON) - Ferme pilote poireau : J.M. CORNILLE à FRELINGHIEN (Nord)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11663)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 14 december 2011

Jade info nummer 14 december 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Einde van het project Jade 2 en zijn nieuwsbrief Jade info
  • Bestrijding van papiervlekkenziekte in prei
  • Bestrijding wollige slawortelluis op witloof dankzij natuurlijke vijanden
  • Tripsbestrijding in prei: Invloed van de toegepaste hoeveelheid spuitoplossing en de vochttoestand van het gewas
donderdag 15 december 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21368)/Commentaren (0)/
Jade Info nummer 13 november 2011

Jade Info nummer 13 november 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Vergelijking van verschillende strategieën voor de bestrijding van roest in prei, met het gebruik van een risicomodel
  • Nut van groenbedekkers in de strijd tegen bodemdegradatie
  • Bandbespuiting witloof voor de bestrijding van de wollige slawortelluis
dinsdag 15 november 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21195)/Commentaren (0)/
Brochure Ziekten en plagen in wortelen

Brochure Ziekten en plagen in wortelen

Meest voorkomende plagen, schimmel- en bacterieziekten in wortelen

Hierin worden van de meeste voorkomende plagen, schimmel- en bacterieziekten in de teelt van wortelen beschreven. Deze brochure kwam tot stand dankzij de projecten 'Stimuleren van de duurzame teelt van industriegroenten'in de Oost-Vlaamse Leadergebieden (Meetjesland, Schelde en Leie, respectievelijk Vlaamse Ardennen).

zaterdag 12 november 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (27771)/Commentaren (0)/
Brochure Ziekten en plagen in prei

Brochure Ziekten en plagen in prei

Met de meest voorkomende plagen, schimmel- en bacterieziekten en fysiologische afwijkingen in prei

Hierin worden van de meestevoorkomende plagen, schimmel- en bacterieziekten en fysiologische afwijkingenin de teelt van prei beschreven. Deze brochure werd gerealiseerd met de steun van IWT-Vlaanderen en LAVA in het kader van het TIS-project 'Stimuleren van geïntegreerde teelt in vollegrondsgroenten'.

zaterdag 12 november 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (28519)/Commentaren (0)/
Brochure Ziekten en plagen in koolgewassen

Brochure Ziekten en plagen in koolgewassen

Meest voorkomende plagen, schimmel- en bacterieziekten en fysiologische afwijkingen in kolen

Hierin worden van de meeste voorkomende plagen, schimmel en bacterieziekten en fysiologische afwijkingen in de teelt van kolen beschreven. Deze brochure werd gerealiseerd met de steun van IWT-Vlaanderen en LAVA in het kader van het TIS-project 'Stimuleren van geïntegreerde teelt in vollegrondsgroenten'.

zaterdag 12 november 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (34180)/Commentaren (0)/
Cursus: Omschakeling biologisch beschutte teelten

Cursus: Omschakeling biologisch beschutte teelten

Telers delen hun ervaringen tijdens cursus in het PCG ism CCBT - 19 en 26.10 en 2.11. 2011

Hieronder worden de presentaties weergegeven van de cursus 'Omschakeling biologisch beschutte teelten' die doorging op 19 & 26 oktober en 2 november 2011 in het PCG ism CCBT.

woensdag 2 november 2011/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (32898)/Commentaren (0)/
Jade Info nummer 12 juli 2011

Jade Info nummer 12 juli 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Bieden biologische middelen hulp in de strijd tegen Fusarium bij prei?
  • De impact van teeltmethoden op de ontwikkelingsdynamiek van bladluizen in sla
vrijdag 15 juli 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20695)/Commentaren (0)/
Jade Info nummer 11 april 2011

Jade Info nummer 11 april 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Gevoeligheid van witloofrassen t.a.v. Alternaria en roest
  • Voorstelling van het pilootbedrijf van de heer Cornille in Frelinghien (Frankrijk)
vrijdag 15 april 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20742)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 09 november 2010

Jade info nummer 09 november 2010

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Bemesting in bloemkool
  • Gevleugelde plagen in kolen: opmars en toename van 4 schadeverwekkers
  • Bescherming van witloofwortelen na rooi
  • Uitnodiging 'Demonstratienamiddag groenbedekkers' - Dinsdag 9 november 2010 van 13.30 tot 16 uur
maandag 15 november 2010/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20863)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 8 septembre 2010

Jade info numéro 8 septembre 2010

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • Techniques de pulvérisations pour lutter contre les pucerons sur chou de Bruxelles
  • Tolérances variétales des choux
  • Nouvelles avancées sur la cécidomyie du chou-fleur en France
woensdag 15 september 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16116)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 08 september 2010

Jade info nummer 08 september 2010

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Diverse spuittechnieken ter bestrijding van bladluizen in spruitkool
  • Ziektegevoeligheid koolrassen
    • Rasgevoeligheid voor trips - Thrips tabaci - bij witte kool
    • Rasgevoeligheid voor zwartnervigheid - Xanthomonas compestris - bij bloemkool
  • Recente ontwikkeling in de bestrijding van de koolgalmug in de Franse bloemkoolpercelen
woensdag 15 september 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20731)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 6 février 2010

Jade info numéro 6 février 2010

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • Optimiser la protection du poireau: ou en est-on de part et d’autre de la frontière; quelles sont les perspectives d’évolution?
  • Buses anti-dérive en poireau
  • Tolérances variétales en poireau
  • Invitation Journées Européennes
    Produits de protection en plantes bio : Usages, réglèmentations et perspectives européennes
maandag 15 februari 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19665)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 05 december 2009

Jade info nummer 05 december 2009

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Septoria bij selder
  • Uitnodiging bezoek aan pilootbedrijf witloof: le GAEC de la Fontaine
  • Ammoniumpolyfosfaat (APP) als startmeststof in prei en andijvie
dinsdag 15 december 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20878)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 5 novembre 2009

Jade info numéro 5 novembre 2009

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • La septoriose du céleri
  • Invitation visite d’une ferme pilote endive: le GAEC de la Fontaine chez la famille WAVRANT, Rue de la fontaine à Tilques près de St Omer dans le Pas de Calais (France).
  • Poly Ammonium Phosphate (PAP) comme engrais de démarrage.
zondag 15 november 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20255)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 3 mars 2009

Jade info numéro 3 mars 2009

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

 

 

Table des matières

  • La problématique des pigeons en choux
  • Tolérances variétales des choux et du poireau
  • Présentation fermes pilotes PLRN
  • Le besoin en azote au champ des variétés d’endive
zondag 15 maart 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23335)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 03 maart 2009

Jade info nummer 03 maart 2009

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Houtduiven veroorzaken veel schade in koolgewassen
  • Ziektegevoeligheid kool- en preirassen
    • Rasgevoeligheid voor trips (Thrips tabaci) bij witte kool
    • Rasgevoeligheid voor zwartnervigheid (Xanthomonas campestris) bij bloemkool
    • Rasgevoeligheid voor roest (Puccinia allii) bij prei
    • Rasgevoeligheid voor papiervlekkenziekte (Phytophthora porri) bij prei
  • Voorstelling pilootbedrijven PLRN: Gaec Gruson in Cuvillers en Daniel Vandale uit Météren
  • Stikstofbehoefte op het veld van witloofrassen
zondag 15 maart 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25503)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 02 december 2008

Jade info nummer 02 december 2008

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Geïntegreerde bescherming tegen de koolvlieg
  • Geïntegreerde bestrijding van Sclerotinia in witloof
maandag 15 december 2008/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23212)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 2 décembre 2008

Jade info numéro 2 décembre 2008

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • Protection intégrée contre la mouche du chou:
    • Eléments de biologie
    • Techniques de suivi du ravageur
    • Protection insecticide utilisable contre la mouche du chou
    • Stratégies de protection utilisables contre la mouche du chou
    • Essais de méthodes alternatives
  • Protection intégrée contre le sclérotinia de l’endive:
    • Présentation succincte du pathogène
    • Cycle biologique et symptômes sur endive
    • Eléments de lutte: Prophylaxie de base / Lutte chimique / Lutte biologique
    • En pratique
maandag 15 december 2008/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23138)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 1 octobre 2008

Jade info numéro 1 octobre 2008

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

Pendant la durée du projet, 14 bulletins 'JADE infos' ont publiés et distribués à tous les membres des partenaires. Les bulletins d'information a été aussi publiés sur les sites web de chaque opérateur. Ces bulletins techniques sensibilisent les producteurs à la production intégrée et contribuent à la connaissance des techniques alternatives.

woensdag 15 oktober 2008/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23662)/Commentaren (0)/
RSS
yesmovies