GO

Nieuws

Tripsbestrijding en stikstofbemesting blijven aandachtspunten in prei maandag 18 september 2023

Tripsbestrijding en stikstofbemesting blijven aandachtspunten in prei

Actueel nieuws prei 18/09/2023

Er is maar weinig veranderd ten opzichte van 2 weken geleden. De productie blijft aan een snel tempo toenemen en de kwaliteit is over het algemeen goed.

maandag 18 september 2023/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (427)/Commentaren (0)/
Bemonsteringsronde Bemisia, doet u mee? maandag 4 september 2023

Bemonsteringsronde Bemisia, doet u mee?

De komende weken organiseren we een bemonsteringsronde om een beter zicht te krijgen op de aanwezigheid van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België. Momenteel is er te weinig gekend over zijn verspreiding in België om in te schatten hoe belangrijk deze opkomende plaag is voor onze teelten. In onze bemonsteringsronde gaan we langs op serrebedrijven met vruchtgroenten en controleren we een aantal vangplaten op de aanwezigheid van Bemisia. Als we Bemisia aantreffen, wordt er nagegaan om welk type Bemisia het gaat.

maandag 4 september 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (144)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2023 vrijdag 1 september 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2023

Op donderdag 31 augustus 2023 werd het lopende bataat onderzoek in het kader van het Maxbat VLAIO LA-traject voorgesteld aan de sector. We bekeken het resultaat van de tussentijdse oogstbeurten over de rassen heen. Plantomstandigheden en eventuele bewaring van het plantmateriaal blijken een zekere invloed te spelen op de ontwikkeling van het gewas en de knollen. De Verfijning van de druppelirrigatiestrategie bij bataat kwam eveneens aanbod. Dit lopende onderzoek staat in het kader van het VLAIO LA-traject 'Datagedreven Regeling van druppelirrigatie voor een duurzame Productie in de tuinbouw'.

vrijdag 1 september 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (187)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten augustus 2023 maandag 21 augustus 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten augustus 2023

Op donderdag 3 augustus 2023 vond het proefveldbezoek openluchtteelten in prei en uien plaats op PCG. De lopende proeven werden toegelicht met het accent op onkruiden- en tripsbestrijding en Impact bodembewerkingen op N-vrijstellingen.

maandag 21 augustus 2023/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (685)/Commentaren (0)/
Valse meeldauw maar geen spint in onze tunnelteelt komkommer maandag 21 augustus 2023

Valse meeldauw maar geen spint in onze tunnelteelt komkommer

21/08/2023

Om antwoorden te vinden op een aantal teelttechnische vragen rond komkommerteelt in tunnel, werd een koepel opgeplant met komkommers. Binnen deze proef willen we nagaan of geënte planten in tunnel een meerwaarde kunnen vormen en evalueren we verschillende technieken om spint onder controle te houden. Tot op heden is er echter nog geen spint in de teelt waargenomen. Op dit moment lijkt valse meeldauw in onze koepel de bovenhand genomen te hebben.

maandag 21 augustus 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (183)/Commentaren (0)/
Neerslag welgekomen voor groei en tripsbestrijding dinsdag 25 juli 2023

Neerslag welgekomen voor groei en tripsbestrijding

Actueel nieuws prei 24/07/2023

Met de neerslag van de voorbije dagen en de regen die nog voorspeld wordt, zal alle prei vlot kunnen blijven doorgroeien. Het grote areaal (late herfst- en winter)prei is nog maar enkele weken geplant en heeft niet afgezien van de droogte. Enkel de zomerprei moest de voorbije weken regelmatig beregend worden om de groei in het gewas te houden.

dinsdag 25 juli 2023/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (285)/Commentaren (0)/
Optimale omstandigheden voor ziekten en plagen maandag 24 juli 2023

Optimale omstandigheden voor ziekten en plagen

Actueel nieuws uien 24/07/2023

Het warme weer van afgelopen maand zorgt voor een actieve insectenpopulatie. De tripsdruk is dan ook merkbaar gestegen, maar op behandelde percelen veroorzaken ze tot op heden nog geen grote schade. Uiteraard spelen groeizame omstandigheden hierin een grote rol. De groeiende aantallen trips trekken ook wel verschillende natuurlijke vijanden aan, die zo goed mogelijk gespaard moeten worden.

maandag 24 juli 2023/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (290)/Commentaren (0)/
Houd vocht in de grond! maandag 10 juli 2023

Houd vocht in de grond!

Actueel nieuws prei 10/07/2023

Momenteel zitten wij middenin de plantperiode voor de winterprei en op de meeste plaatsen loopt dit vlot. Het belangrijkste aandachtspunt is voldoende vocht in de bodem hebben en houden, zeker in de droogste regio’s. Waar geen voorvrucht stond en waar al wat neerslag gevallen is, zit er meestal nog voldoende vocht in de bodem maar op percelen met voorvrucht of in de droogste regio’s is beregenen voor het planten soms een must.

maandag 10 juli 2023/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (304)/Commentaren (0)/
Op weg naar een duurzame teelt van wortel en pastinaak zondag 9 juli 2023

Op weg naar een duurzame teelt van wortel en pastinaak

Platform wortel en pastinaak in samenwerking met Vegras en Ingro

Vegras, Ingro en PCG slaan de handen in elkaar en organiseren een proefplatform rond wortel en pastinaak. Gedurende het teeltseizoen 2023 onderzoeken we verschillende herbiciden, insecticiden, fungiciden, rassen en bemestingsstrategieën in beide teelten. De resultaten van dit uitgebreid onderzoek zullen worden gedeeld met de sector op dinsdag 19 september 2023.

zondag 9 juli 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (286)/Commentaren (0)/
Leeft er Bemisia in uw teelt? zondag 9 juli 2023

Leeft er Bemisia in uw teelt?

Monitoring voor Bemisia in vruchtgroenten 10/07/2023

Witte vliegen zijn een belangrijke plaag op kasgewassen en kunnen tot grote opbrengstverliezen leiden. In vruchtgroenten in België gaat het dan met name over kas- en tabakswittevlieg. De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid en welgekend in België. De tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, is een opkomende plaag die veel minder bekend is.

zondag 9 juli 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (317)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023 dinsdag 27 juni 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (439)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten 2023 dinsdag 27 juni 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten 2023

Op donderdag 22 juni 2023 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten. Het programma omvatte het bezoeken aan de diverse teelten: prei, uien en koolgewassen rassen, gewasbescherming, irrigatie, ... 

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (446)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten dinsdag 27 juni 2023

Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten

27/06/2023

Op 22 juni stelde PCG het lopende onderzoek voor op het proefveldbezoek openluchtgroenten. Er werd ingegaan op de lopende proeven en projectwerking binnen diverse thema’s zoals onder andere onkruidbeheersing, rassenonderzoek, plaagbeheersing, invloed van druppel- en subirrigatie en invloed van najaarsbewerkingen bij inzaai van een groenbedekker in functie van de bodemvochtbeschikbaarheid in het voorjaar.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (513)/Commentaren (0)/
Bang afwachten of trips dit seizoen onder controle te houden is maandag 26 juni 2023

Bang afwachten of trips dit seizoen onder controle te houden is

Actueel nieuws prei 26/06/2023

De voorbije week is er na een lange droge periode opnieuw neerslag gevallen. De neerslaghoeveelheden variëren echter sterk per regio waardoor er nogal wat verschil in groei te zien is. Algemeen is de groeikracht goed te noemen, ook de opkweek haalt een deel van de groeiachterstand door het koude voorjaar opnieuw weer in. Momenteel is de oogst van zomerprei in openluchtteelt gestart. Door het lastige voorjaar vermoeden wij dat er een grotere kans is voor een vroege ontwikkeling van een schotstengel wat wordt opgevolgd. Momenteel is de bestrijding van trips het belangrijkste aandachtspunt maar ook roest werd al op enkele percelen waargenomen.

maandag 26 juni 2023/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (237)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Uien profiteren van vocht maandag 26 juni 2023

Uien profiteren van vocht

Actueel nieuws uien 26/06/2023

Afgelopen week mochten we na een droge periode op veel plaatsen in Vlaanderen eindelijk wat regen verwelkomen. Vooral het westen van ons land werd plaatselijk rijk bedeeld. Voor de groei was het hoognodig dat er terug vocht voor handen was. Dit was namelijk te diep weggezakt wat het moeilijk maakte voor zaaiuien om aan het vocht te geraken. Op verschillende uienpercelen was de groei (bijna) stilgevallen op het moment van de buien. Dat de groei nu hervat wordt, is ideaal voor de komende periode.

maandag 26 juni 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (263)/Commentaren (0)/
Vraatschade in bataat door de rups van de windepijlstaart? maandag 26 juni 2023

Vraatschade in bataat door de rups van de windepijlstaart?

Actueel nieuws bataat 26/06/2023

De windepijlstaart is een trekvlinder uit Zuid-Europa die in jaarlijks wisselende aantallen richting België en Nederland komt. Over het algemeen kunnen de eitjes die deze vlinder legt in ons land niet zo goed overleven, maar door de minder strenge winters worden er al een aantal jaar meer rupsen waargenomen, zo is te zien op de website ‘waarnemingen.be’.

maandag 26 juni 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (290)/Commentaren (0)/
Vruchtgewassen in tunnel goed aan de groei zondag 11 juni 2023

Vruchtgewassen in tunnel goed aan de groei

In de biologische afdeling zijn na de verwarmde serres nu ook de koepels al enkele weken opgeplant. Tijd voor een korte update van de proeven in vruchtgewassen die dit jaar aanliggen.

zondag 11 juni 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (259)/Commentaren (0)/
Groentevliegen en herbiciden beïnvloeden jeugdgroei uien zondag 11 juni 2023

Groentevliegen en herbiciden beïnvloeden jeugdgroei uien

Actueel nieuws uien 08/06/2023

Uit verschillende streken ontvingen we op PCG melding van uien die wegvielen eens ze boven stonden.

zondag 11 juni 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (227)/Commentaren (0)/
Monitoring en goede gewasgroei zijn de basis van succesvolle tripsbeheersing maandag 29 mei 2023

Monitoring en goede gewasgroei zijn de basis van succesvolle tripsbeheersing

Actueel nieuws uien 29/05/2023

Een tijdige start en beredeneerde keuze qua behandelingen maakt tripsbeheersing haalbaar in uien.

maandag 29 mei 2023/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (332)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Waakzaamheid bij groeistart uien zondag 16 april 2023

Waakzaamheid bij groeistart uien

Actueel nieuws uien 16/04/2023

Diverse groentevliegen, waaronder bonenvlieg en uienvlieg, kunnen in uien grote schade veroorzaken. Deze schade uit zich in wegval van planten wat rechtstreeks invloed heeft op de opbrengst. Een vlotte opkomst bij warm weer en een fijne bodemstructuur kunnen reeds de schade beperken maar deze factoren heeft men natuurlijk niet allemaal in de hand.

zondag 16 april 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (1461)/Commentaren (0)/
Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023 woensdag 22 februari 2023

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

In het kader van het VIRTAB-project: “Assessing the risk of whitefly transmitted viruses for Belgian crops”.

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is familie van de alom bekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Beide zijn belangrijke plaaginsecten die heel wat siergewassen en groenten in kassen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen witte vliegen ook virussen overbrengen. De tabakswittevlieg is berucht omdat hij meer dan 100 virussen kan overdragen.

woensdag 22 februari 2023/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4184)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Tomaat en paprika studienamiddag IPM maandag 19 december 2022

Tomaat en paprika studienamiddag IPM

Hierbij wordt de bestrijding behandeld van verschillende plantenziekten en -plagen die frequent in deze teelten voorkomen.

Op donderdag 26 januari 2023 organiseert Proefcentrum Hoogstraten vanuit het vruchtgroenten onderzoek een studienamiddag rond ziekte en plagen (IPM). Op deze studienamiddag zal het recente IPM-onderzoek lopende bij de paprika- en tomatenteelt meegedeeld worden. Hierbij wordt de bestrijding behandeld van verschillende plantenziekten en -plagen die frequent in deze teelten voorkomen.

maandag 19 december 2022/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (4220)/Commentaren (0)/
Moeilijke groeiomstandigheden in prei dinsdag 15 november 2022

Moeilijke groeiomstandigheden in prei

Actualiteiten openluchtteelten november 2022

Op 18 september 2022 verzamelde de preisector op het PCG voor een toelichting van de lopende proeven en projectwerking. Samen zochten we naar antwoorden voor de moeilijke groeiomstandigheden in prei dit seizoen. De prei is op de meeste percelen goed aan het groeien maar toch is er gemiddeld genomen minder productie aanwezig. De kwaliteit is er sterk op vooruit gegaan. Enkele weken geleden was, door de extreme weersomstandigheden, de houdbaarheid van de prei na oogst niet goed. Ook dat is nu beter. Trips is op de meeste percelen onder controle, enkel op de buitenste bladeren blijft regelmatig nog wat levende trips over. Voor de prei die pas gerooid wordt in april, kan het nog aangewezen zijn om in het voorjaar een extra tripsbestrijding uit te voeren. De afgelopen maanden werd op sommige velden, meestal beperkt tot enkele rassen, vastgesteld dat prei veel verkrampter groeide met samenklittende bladeren, een blekere bladkleur, puntige bladtoppen en een beperkte groeiachterstand. Op dit moment denken wij aan een gebrek aan een of ander sporenelement. De zoektocht naar de specifieke oorzaak van deze symptomen is gestart. 

dinsdag 15 november 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2830)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022 vrijdag 21 oktober 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022

Een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden

Op 18 oktober organiseerde PCG een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden. Met als thema's: Onkruidbestrijding zonder bromoxynil / Druppelirrigatiestrategie / Rassenproef vroege herfst / Tripsbestrijding / Waarnemingen en waarschuwingen / Bemesting.

vrijdag 21 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8099)/Commentaren (0)/
De huidige W&W-systemen verbeteren vrijdag 14 oktober 2022

De huidige W&W-systemen verbeteren

In het kader van het LA-traject 'W&W 2.0: ‘Naar een community gebaseerd semiautomatisch W&W-systeem als robuuste pijler voor IPM in de groenteteelt in Vlaanderen’

Waarnemingen en Waarschuwingen (W&W) zijn reeds verschillende jaren een belangrijk onderdeel van optimale geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM). Door technieken als automatische insectenvallen, modellering in de cloud en digitale communicatiesystemen in te zetten, willen we de bestaande systemen verder verbeteren. Zo kunnen de W&W-systemen met gerichte berichtgeving de telers bijstaan in het optimaliseren van de gewasbescherming.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (3418)/Commentaren (0)/
Droogte speelt groei en kwaliteit parten vrijdag 14 oktober 2022

Droogte speelt groei en kwaliteit parten

Druppelirrigatie helpt opbrengst veilig te stellen

Het laat geen twijfel dat afgelopen seizoen niet eenvoudig was om kwalitatieve prei te telen met een goede opbrengst. De aanhoudende droogte veroorzaakte veel stress met alle gevolgen van dien. Op het PCG werden in het kader van TETEG (Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele en klimaat robuuste landen tuinbouw), DRIP en IPMTrips proeven opgezet en beoordelingen gedaan om deze impact te monitoren.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2351)/Commentaren (0)/
Hevig tripsseizoen is voorbij vrijdag 14 oktober 2022

Hevig tripsseizoen is voorbij

Actualiteiten openluchtteelten oktober 2022

Door het uitzonderlijke weer afgelopen seizoen ondervonden veel telers moeilijkheden met plagen. Vooral trips heeft lelijk huisgehouden op veel preipercelen, waar behandelingen door de droogte weinig effect hadden. De regen tijdens september heeft hier een einde aan gemaakt en de hergroei is volop bezig, maar de schade is nog niet onmiddellijk weg. Hoewel de tripsdruk sterk gedaald is, kunnen er nog actieve tripsen gevonden worden.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2590)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Uiendag demoplatform Sint-Baafs-Vijve 2022 donderdag 8 september 2022

Bezoekersgids Uiendag demoplatform Sint-Baafs-Vijve 2022

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het PCG, de Boerenbond, Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerden een uiendag demoplatform te Sint-Baafs-Vijve op vrijdag 2 september 2022.

Op vrijdag 2 september 2022 ging het demoplatform Uien door. De organiserende partners (Departement Landbouw en Visserij, PCG, Inagro, Boerenbond, Vegras en Ingro) hebben de krachten gebundeld om een interessant aanbod te kunnen geven van actuele thema’s in de uienteelt. Hierbij is er een sterke ondersteuning geweest vanuit verschillende firma’s die betrokken zijn in dit demoplatform. Naast deze demodag, voorzien we komende winter ook een studievergadering specifiek voor de uienteelt. Verdere info hierover volgt later.

donderdag 8 september 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7603)/Commentaren (0)/
Droogte legt tripsbestrijding lam dinsdag 6 september 2022

Droogte legt tripsbestrijding lam

Diverse groenteteelten hebben last van droogte

De weersomstandigheden van de afgelopen maanden hebben geleid tot een grote tripspopulatie in de meeste regio’s. Waar we in jaren met een occasionele regenbui nog enige controle  konden bieden, zien we dat meer en meer percelen schade oplopen. Er zijn echter wel regionale verschillen en ook de waterbeschikbaarheid heeft een duidelijke impact.

dinsdag 6 september 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2145)/Commentaren (0)/
Zero-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met rozemarijn zaterdag 13 augustus 2022

Zero-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met rozemarijn

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'.

Een alternatieve strategie bestaat erin om intercropping toe te passen met rozemarijnplanten aangezien meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen van rozemarijn een afstotend effect hebben op insecten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Daarom hebben we een veldproef opgezet waarbij we rozemarijn hebben aangeplant tussen de paprika’s en naast de paprika’s.

zaterdag 13 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9165)/Commentaren (0)/
Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw? vrijdag 12 augustus 2022

Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw?

In het kader van het Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu project 'Beoordeling van het risiRisico op wittevlieg overgedragen virussen in Belgische gewassen - VIRTAB'

De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid in België, maar de kennis over het voorkomen van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België is beperkt. We willen met dit project vooral een beeld krijgen van de verspreiding van de tabakswittevlieg in België en het risico van deze wittevlieg voor onze glastuinbouw. Daarom zoeken we deze zomer naar vers op vangplaat gevangen tabakswittevlieg.

vrijdag 12 augustus 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9948)/Commentaren (0)/
Duurzame koolvliegbestrijding donderdag 11 augustus 2022

Duurzame koolvliegbestrijding

In het kader van het Vlaio LA-traject ‘Duurzame beheersing van koolvlieg - SUSCABFLY’

Een gebrek aan praktijkkennis over deze maatregelen weerhoudt telers er echter van ze toe te passen. Het doel van het SUSCABFLY-project is om de kennishiaten over deze technieken weg te werken en verder te bouwen aan een duurzame beheersingsstrategie voor deze plaag.

donderdag 11 augustus 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (7986)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022 maandag 8 augustus 2022

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022

Bezoek aan de teelten tomaat, kurkuma en gember

Op donderdag 30 juni 2022 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9817)/Commentaren (0)/
Intercropping als mogelijke zero-fyto strategie tegen bladluis in sla? maandag 8 augustus 2022

Intercropping als mogelijke zero-fyto strategie tegen bladluis in sla?

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'.

In de beschutte bioslateelt kunnen bladluizen in de teelt voor veel schade zorgen. Een zware aantasting kan onvermarktbare kroppen opleveren. Ook virusoverdracht (en de bijhorende vlekvorming) kan de kroppen onvermarktbaar maken en dus een probleem vormen. De slaluis (Nasonovia ribisnigri) en de groene perzikluis (Myzus persicae) zijn hierbij vaak de grootste boosdoeners.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (8309)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022 vrijdag 8 juli 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG

Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12679)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022 vrijdag 8 juli 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022

Bezoek aan de proeven: tomaat, gember en kurkuma

Op donderdag 30 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse teelten: tomaat, gember en kurkuma). De rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG in zowel de verwarmde serres als de koepels worden toegelicht.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (11785)/Commentaren (0)/
Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden woensdag 15 juni 2022

Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden

Actueel openluchtteelten juni 2022

Het droge voorjaar kende een abrupte onderbreking door de vele regen van afgelopen weken. Er is echter niet overal evenveel neerslag gevallen. De hoeveelheden variëren tussen 15 en 75 liter. De warme temperaturen die nu volgen, betekenen groeizame omstandigheden voor de vele gewassen die mogelijks door de voorgaande droogte wat moeilijkheden ondervonden maar beregenen is op de meeste plaatsen voorlopig nog niet nodig. Met de voorspelling van het extreem warme weer kan dit echter nog rap veranderen.

woensdag 15 juni 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6766)/Commentaren (0)/
COMAPPI-conferentie als kruispunt tussen ZEPHY projectpartners en andere experten maandag 9 mei 2022

COMAPPI-conferentie als kruispunt tussen ZEPHY projectpartners en andere experten

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

Tijdens deze editie kwamen veel onderwerpen aan bod: van de Europese regelgevende aspecten van biocontrole tot geïntegreerde bescherming en agro-ecologie, inclusief het gebruik van besluitvormingstools, innovaties voor plaagbestrijding en wereldwijde benaderingen voor teeltsystemen en/of territoria.

maandag 9 mei 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (11576)/Commentaren (0)/
Beschutte teelten planning onderzoek 2022 woensdag 27 april 2022

Beschutte teelten planning onderzoek 2022

Overzicht planning serres 2022

Het groeiseizoen in de serres is weeral volop gestart, daarom is het de hoogste tijd om een overzicht te geven van alle openkennis proeven die wij dit jaar gaan uitvoeren in onze serres.

woensdag 27 april 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (5726)/Commentaren (0)/
Actualiteiten openluchtteelten april 2022 woensdag 27 april 2022

Actualiteiten openluchtteelten april 2022

Uien / bloemkool / prei

Eind maart is een groot deel van het uienareaal uitgezaaid. De regen die volgde, zorgde voor een goede werking van de toegepaste bodemherbiciden alsook een veelbelovende start voor de opkomst ...

woensdag 27 april 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6786)/Commentaren (0)/
La conférence COMAPPI comme carrefour entre les partenaires du projet ZEPHY et d'autres experts donderdag 21 april 2022

La conférence COMAPPI comme carrefour entre les partenaires du projet ZEPHY et d'autres experts

Le projet 'Zero Phyto : synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

Lors de cette édition, de nombreux thèmes ont été abordés depuis les aspects réglementaires européens encadrant le biocontrôle jusqu’à la protection intégrée et l’agro-écologie en passant par l’utilisation d’outils d’aide à la décision, les innovations pour la gestion des bioagresseurs et les approches globales pour des systèmes de cultures et/ou des territoires.

donderdag 21 april 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (10171)/Commentaren (0)/
Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden maandag 7 maart 2022

Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

De term 'intercropping' is overgenomen uit het Engels en kunnen we vertalen als 'combinatieteelt'. Het omvat verschillende teeltcombinaties waarbij men een tweede gewas tussenin het hoofdgewas teelt op hetzelfde perceel. Het tweede gewas noemen we verder de ‘tussenteelt’. De tussenteelt  kan de dichtheid van bepaalde plagen in het gewas verminderen en zo de aantasting beperken zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Inagro, het PCG en het CRA-W (Gembloux) legden enkele proeven aan in bioteelten van kool, sla en paprika om na te gaan of deze methode een mogelijk alternatief kan zijn voor de inzet van biopesticiden of het afdekken van de teelten tegen bepaalde plagen. De geteste 'tussengewassen' zijn gekozen in functie van rupsen en bladluizen als doelplagen.

maandag 7 maart 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (12440)/Commentaren (0)/
Presentaties online studieavond prei 2022 dinsdag 1 maart 2022

Presentaties online studieavond prei 2022

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Taco, B3W, REO Veiling en Boerenbond.

De presentaties van deze studieavond zijn nu beschikbaar: Nieuwe IPM-checklist & Pré-ecoregelingen / Bemesting prei haalbaar! / Topbodem voor gezonde preiteelt / Onkruidbestrijding in prei hoe aanpakken? / Trips: wat leren we uit ervaringen? / De kracht van biodiversiteit / Rassenkeuze: ken de sterkte van je ras! / Duurzame preiteelt in de praktijk / Prei op dragers.

dinsdag 1 maart 2022/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (11649)/Commentaren (0)/
Intrekking van bepaalde toepassingen voor spinosad vrijdag 21 januari 2022

Intrekking van bepaalde toepassingen voor spinosad

Niet meer toegelaten in de beschutte teelten van andijvie, slasoorten, spinazie en warmoes/snijbiet vanaf december 2021.

In december 2021 is een intrekking gebeurd van bepaalde toepassingen voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van spinosad.  De toepassingen in volgende teelten onder bescherming worden verwijderd en niet meer toegelaten: andijvie, slasoorten, spinazie en warmoes/snijbiet. Uit een recente evaluatie blijkt dat het gebruik in deze gewassen niet langer als veilig voor de consument kan worden beschouwd.

vrijdag 21 januari 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (7118)/Commentaren (0)/
Bladluisbestrijding in kropsla 2021 vrijdag 7 januari 2022

Bladluisbestrijding in kropsla 2021

Actualiteiten openluchtteelten proeven december 2021

Naast veldbespuitingen werd ook een product toegediend door middel van een plantbakbehandeling. Deze methode biedt de mogelijkheid reeds bij plant bescherming te bieden, waarbij de toepassing uniform kan gebeuren zonder veel verlies aan efficiëntie door drift of weer.

vrijdag 7 januari 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (9515)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids PREIdag 2021 woensdag 15 september 2021

Bezoekersgids PREIdag 2021

Bemesting / Rassenkeuze / Gewasbescherming / Beregening en mechanisatie.

Het PCG te Kruishoutem verricht al jaren praktijkonderzoek waarin een antwoord wordt gezocht voor verschillende knelpunten waar de preiteler mee geconfronteerd wordt. Tijdens de PREIdag op 10 september werden de resultaten van dit onderzoek getoond, aangevuld met informatie van firma’s en enkele demo’s. De PREIdag bestond uit een rondgang doorheen diverse thema’s: gewasbescherming, bemesting, rassenondezoek& plantenkwekers, irrigatie & mechanisatie.

woensdag 15 september 2021/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (14950)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten dinsdag 31 augustus 2021

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Actueel proeven bio beschutte teelten augustus 2021

Op dinsdag 6 juli 2021 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.

dinsdag 31 augustus 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15893)/Commentaren (0)/
PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht maandag 30 augustus 2021

PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht

Actualiteiten proeven openluchtteelten augustus 2021

Op 29 juni vond op het PCG een proefveldbezoek plaats om het lopende onderzoek toe te lichten. Er werd een grote verscheidenheid aan veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, irrigatie, teelttechniek en bemesting. De meeste proeven worden dan ook aangelegd om antwoorden te vinden op huidige problemen in de sector zoals het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, droogte en strengere wetgeving.

maandag 30 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15054)/Commentaren (0)/
De regen laat zijn sporen na dinsdag 24 augustus 2021

De regen laat zijn sporen na

Actualiteiten openluchtteelt augustus 2021

Heel wat regio’s hebben de voorbije weken veel neerslag te verwerken gekregen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor heel wat zaken. Er was de voorbije weken heel wat achterstand bij het uitplanten van teelten zoals bloemkool, selder, bladgewassen, prei, enz. Sommige telers hebben ervoor gekozen om in natte omstandigheden te planten, andere hebben gewacht om te planten tot wanneer de bodem wat droger was. Voor de tweede vrucht bloemkool is de plantdatum belangrijk, aangezien het ras Giewont best vóór 15 juli wordt geplant zodat de oogstdatum niet doorschuift naar november, december.

dinsdag 24 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11445)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2021 dinsdag 6 juli 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2021

Bezoek aan de proeven: komkommer, paprika, aubergine en kurkuma

Op dinsdag 6 juli 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoek van de diverse komkommer-, paprika-, aubergine- en kurkumaproeven die aanliggen op PCG.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19465)/Commentaren (0)/
Actualiteiten proeven juni 2021 dinsdag 6 juli 2021

Actualiteiten proeven juni 2021

Onderzoek i.v.m. plagen, onkruiden, wortelen, irrigatie en bemesting in de groenteteelt

Zevenbladluis in wortelen / Alternatieve methode om koolvlieg te bestrijden in bloemkool / Onkruidproeven in onder andere basilicum, oregano, sla en ajuin / Ondergrondse druppelirrigatie wordt vergeleken met bovengrondse druppelirrigatie en bovenberegening / Stikstofbemesting in alternatieve sla en het stikstofeffect is in eerste vrucht bloemkool na de vernietiging van groenbedekkers op 2 verschillende tijdstippen.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17005)/Commentaren (0)/
Trips in prei en zaaiuien dinsdag 6 juli 2021

Trips in prei en zaaiuien

Actualiteiten openluchtteelten juni 2021

We starten het tripsseizoen dit jaar met minder middelen dan vorig jaar, op dit moment zijn spinosad (Tracer, Conserve Pro, Boomerang) en abamectine (Vertimec) erkend. In tegenstelling tot vorig jaar is er (nog) geen 120 dagenregeling voor Benevia in prei.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11263)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021 dinsdag 29 juni 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoek aan de proeven: uien, prei, oregano, basilicum, koolgewassen, wortelen en bladgewassen

Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

dinsdag 29 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21754)/Commentaren (0)/
Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD donderdag 13 mei 2021

Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Les fiches techniques Ecopad: Lutte intégrée contre le mildiou des endives Phytophthora cryptogea / Gestion des déchets / Le thrips, Frankliniella occidentalis, en cultures de fraises / La drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii, en cultures de fraises / Raisonner la protection contre les maladies foliaires de la carotte / La mouche mineuse d’Alliacées / Chenilles sur chou / Evaluation de substances naturelles pour lutter contre les chenilles sur choux / Intercropping.

donderdag 13 mei 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17862)/Commentaren (0)/
Une culture intercalaire de poireaux peut protéger les poivrons contre les pucerons woensdag 12 mei 2021

Une culture intercalaire de poireaux peut protéger les poivrons contre les pucerons

Visite des champs d'essai rétrospective dans le cadre du projet "ZERO-PH(F)YTO F&L(G)".

Dans cet essai spécifique d’association poireaux-poivrons, nous avons d'abord examiné si une culture intercalaire de poireaux peut aider à protéger les poivrons (jusqu'à une certaine limite) contre les pucerons (principalement Myzus persicae) par rapport à la monoculture classique. Et si l'utilisation des pesticides peut être réduite en tant que telle. En partant de cette question, on a également voulu savoir quelle distance minimale  entre les poireaux et les poivrons permettrait  d’exprimer un effet d’une protection suffisante ?. Enfin, un effet synergique positif possible a été évalué sur le rendement du poivron lorsque les poireaux sont utilisés comme culture intercalaire dans la culture du poivron.

woensdag 12 mei 2021/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (20191)/Commentaren (0)/
Tussenteelt van prei in paprika’s tegen bladluizen woensdag 12 mei 2021

Tussenteelt van prei in paprika’s tegen bladluizen

Terugblik proefveldbezoek in het kader van het “ZERO-PH(F)YTO F&L(G)"-project.

In deze specifieke prei-paprikaproef werd ten eerste bekeken of een tussenteelt van prei de paprika’s (tot op een zekere grens) kan beschermen tegen bladluizen (vnl. Myzus persicae) in vergelijking met monocultuur. En of het middelengebruik als dusdanig verminderd kan worden. Voortbouwend op deze vraag werd ook onderzocht wat de kritische afstand tussen prei en paprika is waaronder nog een duidelijke bescherming geboden wordt. Ten laatste werd ook geëvalueerd of er eventueel een positief synergetisch effect is op de opbrengst van paprika wanneer prei als tussenteelt wordt gebruikt in de paprika.

woensdag 12 mei 2021/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (19422)/Commentaren (0)/
Monitoring cruciaal in het beheersen van schildwantsen donderdag 22 april 2021

Monitoring cruciaal in het beheersen van schildwantsen

Actualiteiten beschutte teelten april 2020

Nu het weer zijn koers richting lente lijkt te hebben ingezet en de onbelichte vruchtgroenteteelten volop in productie zijn, is het zaak alert te zijn voor plaaginsecten die de teeltwissel hebben overleefd of de serre komen ingevlogen. Besteed hierbij bijzondere aandacht aan de schildwantsen (Pentatomidae), die met hun stekend-zuigende monddelen ernstige schade en verliezen kunnen veroorzaken in de fruit- en groenteteelt.

donderdag 22 april 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14465)/Commentaren (0)/
Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project woensdag 21 april 2021

Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Technische fiches Ecopad: Geïntegreerde beheersing van Phytophthora bij witloof / Beheer van gewasresten / Trips, Frankliniella occidentalis, in de aardbeienteelt / De Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii, in de aardbeienteelt / Beredeneerde gewasbescherming tegen bladziekten in wortel / Preimineervlieg / Rupsen in kolen / Evaluatie van natuurlijke middelen tegen rupsen in koolgewassen / Intercropping

woensdag 21 april 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18787)/Commentaren (0)/
120 dagen regeling in kolen donderdag 18 maart 2021

120 dagen regeling in kolen

Actualiteiten openluchtteelten maart 2021

Vanaf 1 april 2021zijn zowel Force 1,5 GR (1,5% tefluthrin) als Sherpa 0,8 GR (0,8% cypermethrin) opnieuw inzetbaar tegen de koolvlieg gedurende 120 dagen. Deze granulaten zijn een welkome aanvulling op een plantbakbehandeling met bijvoorbeeld spinosad, vooral in regio’s met grote koolvliegdruk. Uit veldproeven weten we dat deze middelen een goede bescherming bieden. Zo zagen we in de proeven van 2019 en 2020 tussen de granulaten geen verschillen in efficiëntie. Vorig jaar stelden we bijna geen uitval vast onder behandelde planten t.o.v. 60% uitval onder de onbehandelde planten.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5257)/Commentaren (0)/
Uienteelt | Studieavond | Webinar vrijdag 12 maart 2021

Uienteelt | Studieavond | Webinar

UIenKIJKdag 2020 georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met PCG, Inagro, Boerenbond, Ingro en Vegras

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerde een succesvolle studieavond Uienteelt (webinar). Deze webinar is volledig te bekijken via You Tube.

vrijdag 12 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19029)/Commentaren (0)/
Uienteelt | Studieavond | Presentaties vrijdag 5 maart 2021

Uienteelt | Studieavond | Presentaties

UIenKIJKdag 2020 georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met PCG, Inagro, Boerenbond, Ingro en Vegras

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerde een succesvolle studieavond Uienteelt (webinar). 

vrijdag 5 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19779)/Commentaren (0)/
Tripsbestrijding is uitdagend, maar mogelijk vrijdag 19 februari 2021

Tripsbestrijding is uitdagend, maar mogelijk

Openluchtteelten proeven februari 2021

Er werden 7 proefbehandelingen uitgevoerd in de proef, geplant op 24 juni 2020 (ras Krypton). De eerste proefbehandeling werd uitgevoerd op 10 juli,2020, 16 dagen na planten. De daaropvolgende proefbehandelingen werden uitgevoerd volgens de waarnemingen en waarschuwingen. In de proef werden naast erkende middelen ook alternatieve middelen getest die in de toekomst mogelijks een erkenning kunnen krijgen. Deze middelen werden vergeleken t.o.v. de referentie Tracer.

vrijdag 19 februari 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (2199)/Commentaren (0)/
Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture dinsdag 16 februari 2021

Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

ECOPAD: 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' | 'La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie

De afgelopen 4 jaar hebben de partners van het Interreg-project ECOPAD grensoverschrijdend samengewerkt om volgens de pijlers van IPM nieuwe technieken (preventieve maatregelen, beslissingsondersteunende technieken en bestrijdingsmethoden) en inzichten te verwerven in de beheersing van enkele economisch belangrijke ziekten en plagenbinnen de grensoverschrijdende regio. Tijdens het slotseminarie op 9 februari 2021 werden onze resultaten toegelicht.

Au cours des quatre dernières années, les partenaires du projet Interreg ‘ECOPAD : La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie’ ont travaillé ensemble au-delà des frontières pour développer de nouvelles techniques (mesures préventives, systèmes d'aide à la décision et méthodes de lutte) et des connaissances sur la lutte contre maladies et ravageurs économiquement importants dans la région transfrontalière selon les piliers de la lutte intégrée en cultures légumières. Lors du séminaire de clôture le 9 février 2021, nous avons présenté nos résultats.

dinsdag 16 februari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18393)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7 dinsdag 26 januari 2021

ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 7 :

- Introduction

- Stratégie de Protection Biologique Intégrée contre la drosophile
à ailes tachetées Drosophila suzukii en culture de fraise

- La lutte biologique par conservation contre les thrips en culture de fraises

- Une meilleure connaissance des souches de Phytophthora
en endive sont nécessaires pour un meilleur contrôle de la maladie

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 7:

- Inleiding

Geïntegreerde beheersing van de Aziatische fruitvlieg
(Drosophila suzukii) in de aardbeiteelt

Biologische beheersing van trips in aardbeien door habitatmanagement

- Diepgaand onderzoek naar Phytophthora-stammen bij witloof nodig
voor goede beheersing

dinsdag 26 januari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17058)/Commentaren (0)/
Duurzame beheersing van koolvlieg maandag 21 december 2020

Duurzame beheersing van koolvlieg

In het kader van het LA-traject ‘Duurzame beheersing van koolvlieg’

Telers zijn vaak genoodzaakt om hun toevlucht te zoeken tot chemische gewasbescherming. Recente evoluties in de gewasbescherming en de stijgende vraag naar residuvrije fruit- en groenteproducten zetten hen echter onder druk. Het gebruik van duurzame en natuurlijke plaagbeheersingstechnieken kan een uitweg bieden uit deze impasse.

maandag 21 december 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8273)/Commentaren (0)/
Naar een geïntegreerde beheersing van tabakstrips in openluchtgroenten donderdag 19 november 2020

Naar een geïntegreerde beheersing van tabakstrips in openluchtgroenten

In het kader van het LA-traject 'Geïntegreerde beheersing van de bladtrips Thrips tabaci in openluchtgroenten'

De tabakstrips, Thrips tabaci, is verantwoordelijk voor ernstige economische schade als gevolg van een verminderde opbrengst, kwaliteit en verkoopbaarheid van verschillende groenten in Vlaanderen, waaronder prei, ui, spruit- en sluitkool. De korte levenscyclus en het vermogen om snel resistent te worden tegen insecticiden maken dat de tabakstrips moeilijk te bestrijden is. Er is nood aan een geïntegreerde beheersingsstrategie, waarbij zorgzaam en beredeneerd wordt omgegaan met de nog toegelaten chemische middelen en vooral wordt ingezet op preventie, plaagopvolging en aangepaste teelttechnieken die natuurlijke vijanden stimuleren.

donderdag 19 november 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (4175)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten november 2020 donderdag 19 november 2020

Actueel openluchtteelten november 2020

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

donderdag 19 november 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7842)/Commentaren (0)/
Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air' dinsdag 27 oktober 2020

Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Le vendredi 18 septembre 2020, une visite sur les champs d’essais s’est déroulée au PCG avec le thème  'La protection intégrée des cultures en plein air'. Les essais des projets ECOPAD et BIOPROTRECT dans les cultures de carottes, poireaux, basilic et chou-fleur ont été présentés.

dinsdag 27 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (24566)/Commentaren (0)/
Actueel prei oktober 2020 vrijdag 23 oktober 2020

Actueel prei oktober 2020

Actueel openluchtteelten oktober 2020

Ziektebestrijding prei / Trips op de meeste preipercelen onder controle / Afwatering controleren

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3415)/Commentaren (0)/
Zéro-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met prei vrijdag 23 oktober 2020

Zéro-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met prei

In het kader van het Interreg V-project France-Wallonie-Vlaanderen 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

Meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen (‘VOS’) van Allium spp. een afstotend effect hebben op insecten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Daarom hebben we, gelijktijdig met Université Picardie die een proef op laboschaal uitvoerde, een veldproef opgezet waarbij we beiden kozen voor prei als aanverwante plant met paprika. De proef op het PCG was een biologische tunnelteelt, waarbij we voor paprika het ras Sprinter (Vitalis) geënt op Scarface (Vitalis) kozen, en voor prei het ras Oslo (Vitalis).

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (8755)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020 vrijdag 2 oktober 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Rondgang in de gewasbeschermingsproeven die aan liggen in het kader van de Interreg V-projecten 'ECOPAD' en 'BIOPROTECT'

Op vrijdag 18 september 2020 ging het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' door op de proefvelden van het PCG. Rondgang in de proeven van wortelen, prei, basilicum, bloemkool en bonen met als thema: Bestrijding van ziekten & plagen en de efficiëntie van diverse gewasbeschermingsmiddelen en spuittechnieken.

vrijdag 2 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25669)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids UIenKIJKdag demoplatform 2020 vrijdag 4 september 2020

Bezoekersgids UIenKIJKdag demoplatform 2020

Het Dept. L & V in samenwerking met PCG, de Boerenbond, Inagro, Ingro en Vegras en met de volgende bedrijven: Bejo/De Groot en Slot, Hazera, Seminis, Syngenta en Takii Seed.

Het demoplatform omvatte diverse demoproeven aangelegd en uitgevoerd door PCG en Inagro. Daarnaast kwamen ook thema’s als zaai- en planttechniek, irrigatie en spuittechnieken aan bod.

vrijdag 4 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17834)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020 woensdag 2 september 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020

Bio beschutte teelten in tomaat, paprika en GreenResilient/Irrigatie in bio - Dinsdag 18 augustus 2020

Op 18 augustus 2020 ging het proefveldbezoek rond de bio beschutte teelten in tomaatpaprika en GreenResilient/Irrigatie in bio door op het PCG.

woensdag 2 september 2020/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (26325)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6 dinsdag 1 september 2020

ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 6 :

- Introduction

- Le timing est important pour la culture associée poireau-pois mange-tout

- Lutte contre les maladies foliaires de la grosse carotte, résultats 2019

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 6:

- Inleiding

- Timing belangrijk bij intercropping prei en suikererwt

- Bestrijding van bladziekten bij Flakkee wortelen, resultaten 2019

- Geïntegreerde beheersing van rupsen in kool

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16717)/Commentaren (0)/
Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle maandag 17 augustus 2020

Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle

Actueel openluchtteelten augustus 2020

Op de meeste praktijkpercelen uien en prei is trips dan ook goed onder controle. In de huidige droge en warme omstandigheden kan de druk echter snel toenemen. Voor een goede tripsbestrijding gebruik je best voldoende water (300-500 l/ha), spuit je met een grove druppel bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds en maak je geen complexe mengingen.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3364)/Commentaren (0)/
Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op maandag 17 augustus 2020

Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op

Actueel openluchtteelten augustus 2020

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4677)/Commentaren (0)/
Plantbakbehandeling tegen koolvlieg met granulaat toch sterkhouder maandag 17 augustus 2020

Plantbakbehandeling tegen koolvlieg met granulaat toch sterkhouder

Actueel openluchtteelten augustus 2020

Sinds dit jaar zijn middelen op basis van chloorpyrifos niet langer inzetbaar tegen koolvlieg. Uit voorgaande jaren bleek dat een combinatie van plantbakbehandeling met granulaat de beste bescherming bood, daarom werden dit jaar verschillende combinaties getest. Daarnaast testen we ook solo plantbakbehandelingen en afdekking met Howicover (zonder plantbakbehandeling). Volgend op de demonstratieproef van vorig jaar, waarbij een plantmachine werd getest die het kluitje injecteert vlak voor plant, werd nu ook een object aangelegd waarin dit principe nogmaals werd getest.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (4058)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5 woensdag 5 augustus 2020

ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 5 :

- Introduction

- Cultures associées de poireau – céleri-rave et d’oignons – pois mange-tout

- Recherche sur la sensibilité de variétés d’endives à Phytophthora cryptogea

- Piégeage de la drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii : de nouvelles informations complémentaires

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 5:

- Inleiding

- Intercropping prei met knolselder en ui met suikererwt

- Onderzoek naar de rasgevoeligheid van witloof voor Phytophthora cryptogea

- Vangen van de Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii : nieuwe, aanvullende informatie

woensdag 5 augustus 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18135)/Commentaren (0)/
Actualiteiten openluchtteelten juni 2020 vrijdag 19 juni 2020

Actualiteiten openluchtteelten juni 2020

Veel koolvliegeitjes op bloemkoolvelden / Bladluizen gesignaleerd in kolen / Start tijdig met tripsbestrijding in prei / Digitaal kunstmestregister uitgesteld tot 01/01/2021 / Vanggewasovereenkomst aanmelden voor 30/06/2020.

Veel koolvliegeitjes op bloemkoolvelden / Bladluizen gesignaleerd in kolen / Start tijdig met tripsbestrijding in prei / Digitaal kunstmestregister uitgesteld tot 01/01/2021 / Vanggewasovereenkomst aanmelden voor 30/06/2020.

vrijdag 19 juni 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5130)/Commentaren (0)/
Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis woensdag 20 mei 2020

Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis

Actualiteiten openluchtteelten mei 2020

Opgelet voor aardvlooien in kolen / De eerste koolmotjes worden gesignaleerd / Wees waakzaam voor zevenbladluis op de wortelpercelen / Wacht na het uitplanten van prei niet te lang met de onkruidbestrijding / Fosforklasse verlaging aanvragen op basis van oude papieren fosfaatanalyses kan nog tot 1 september 2020.

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8190)/Commentaren (0)/
120-dagen regeling voor Sherpa in bataat vrijdag 20 maart 2020

120-dagen regeling voor Sherpa in bataat

Openluchtteelt actueel maart 2020

Op bepaalde percelen kan aantasting door ritnaalden grote opbrengstverliezen betekenen in de teelt van bataat. De ritnaalden maken diepe gaten of gangen in de knollen waardoor ze onverkoopbaar worden.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5160)/Commentaren (0)/
120-dagenregelingen in koolgewassen vrijdag 20 maart 2020

120-dagenregelingen in koolgewassen

Openluchtteelt actueel maart 2020

Vanaf 31 januari 2020 zijn middelen op basis van chloorpyriphos (Dursban 5G, …) niet langer toegelaten. Vanaf 1 april 2020 zijn er echter 120-dagenregelingen van kracht voor de granulaten: Force 1.5G en Sherpa 0.8GR. Force zijn toegelaten aan 10 kg/ha, waarbij het product licht ingewerkt moet worden rond de plantvoet. Bij voorkeur wordt hiervoor een granulaatstrooier gebruikt bij het planten zodat het granulaat mooi rond de plantvoet ligt. Dezelfde toepassing geldt voor Sherpa aan een dosis van 12 kg/ha. Sherpa 0.8GR lost niet op in water. Ook hier is het heel belangrijk dat het product mooi rond de plantvoet ligt.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6472)/Commentaren (0)/
Nieuwe teelt, nieuw scoutingseizoen vrijdag 20 maart 2020

Nieuwe teelt, nieuw scoutingseizoen

Frequent monitoren is de basis van een goede gewasbescherming

Het nieuwe vruchtgroenteseizoen onder glas is al gestart terwijl de bestelling van plantgoed voor de meeste tunneltelers al de deur uit is. En daarmee doen we ook een oproep om ziekten en plagen grondig te (gaan) monitoren of scouten onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’. Voor de serretelers is het nu al van belang de populatieopbouw van de biologische bestrijders in de gaten te houden en voldoende te stimuleren. We kenden immers tot op vandaag een zachte winter waardoor we in het algemeen een vroegere opduik van plaaginsecten kunnen verwachten.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13228)/Commentaren (0)/
Uien- en bonenvlieg bestrijden zonder Mundial maandag 24 februari 2020

Uien- en bonenvlieg bestrijden zonder Mundial

Alternatieven, zoals Force-coating, zijn beschikbaar en kunnen in combinatie met goede teeltpraktijken de schade sterk reduceren.

Mundial kan niet langer ingezet worden om zaaizaad van uien of prei te beschermen tegen de uien- en bonenvlieg. Alternatieven, zoals Force-coating, zijn beschikbaar en kunnen in combinatie met goede teeltpraktijken de schade sterk reduceren. Sinds 2017 is Mundial (500 g/l fipronil, SC) niet langer toegelaten in België en vorig jaar liep ook de opgebruiktermijn van zaaizaad met Mundialcoating af. In uien zijn er daardoor bijna geen bestrijdingsmiddelen meer over tegen uienvlieg (Delia antiqua) en bonenvlieg (Delia platura). Beide vliegsoorten kunnen zware schade veroorzaken in uien, in de vorm van uitval na zaai of door vraatschade aan de bollen.

maandag 24 februari 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (13523)/Commentaren (0)/
Presentaties studienamiddag spruitkool 2020 vrijdag 7 februari 2020

Presentaties studienamiddag spruitkool 2020

PC De Craeye, Passendale - 17-02-2020

PC De Craeye, Passendale - 17 februari 2020

vrijdag 7 februari 2020/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21731)/Commentaren (0)/
Bestrijding van preimineervlieg dinsdag 12 november 2019

Bestrijding van preimineervlieg

In het VLAIO LA-Traject: ‘Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg Phytomyza gymnostoma Loew in prei’

De tweede vlucht van de preimineervlieg loopt op zijn einde. De bestrijding van preimineervlieg is niet zo evident want het is pas bij het schonen van de prei dat de schade vastgesteld wordt. Enerzijds is het belangrijk dat het middel op het juiste tijdstip toegepast wordt en anderzijds hadden we nog geen goed zicht op welke middelen efficiënt zijn. Om dit laatste punt uit te klaren werden de afgelopen jaren verschillende proeven uitgevoerd om de werking van verschillende middelen te testen tegen vliegen en larven.

dinsdag 12 november 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13690)/Commentaren (0)/
Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat dinsdag 12 november 2019

Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat

We moeten extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

Afgelopen teeltseizoen werd bij verscheidene tomatentelers het gewas frequent bespoten met zwavelproducten waardoor Macrolophus zich minder vlot en talrijk kon opbouwen. In 2019 bleef tomatengalmijt beter onder controle, maar Tuta absoluta en Bemisia tabaci kregen meer vrij spel. Door de aanwezigheid van het ToBRFV-virus op enkele tomatenbedrijven bij onze noorderburen, moeten we extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

dinsdag 12 november 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13381)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019 vrijdag 25 oktober 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019

In het kader van diverse projecten

Op dinsdag 22 oktober 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in prei. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG en het bespreken van de reeds verworven resultaten. Teelttechniek, druppelirrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 25 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (28113)/Commentaren (0)/
Trips in uien bestrijden vrijdag 18 oktober 2019

Trips in uien bestrijden

In 2019 werden hoge aantallen trips waargenomen op de plakvallen als gevolg van de hittegolf van eind juli.

In 2019 werden, net zoals in 2018, hoge aantallen trips waargenomen op de plakvallen als gevolg van de hittegolf van eind juli. De ontwikkeling van trips is immers sterk afhankelijk van de temperatuur, met een optimale ontwikkeling van trips bij warme en droge omstandigheden. In Oudenaarde werd een proef aangelegd om de werking van verschillende producten tegen trips te evalueren.

vrijdag 18 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17172)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019 woensdag 11 september 2019

Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019

In samenwerking met Departement Landbouw en Visserij, PCG, Ingro, Green Farm, Inagro en BB - Vrijdag 06.09.2019 - Westrozebeke

Op het demoplatform Wortelen hebben de organiserende partners (Departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG, Boerenbond, Taco, Greenfarm en Ingro) de krachten gebundeld om een interessant aanbod te kunnen doen van actuele thema’s in de wortelteelt. Hierbij is er een sterke ondersteuning geweest vanuit de zaadhuizen die betrokken zijn in dit demoplatform. Het demoplatform omvatte diverse demoproeven aangelegd en uitgevoerd door Inagro en PCG. Daarnaast kwamen ook thema’s als mechanische onkruidbestrijding, beregenen en bodemkwaliteit aan bod. Hartelijk dank voor de enthousiaste medewerking: het gastbedrijf van Johan en Christel Lavens-Baert en kinderen, de LG Westrozebeke voor de praktische ondersteuning, de deelnemende bedrijven en alle partners betrokken bij de organisatie.

woensdag 11 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25450)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek uien en aardappelen 2019 maandag 2 september 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek uien en aardappelen 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in uien en aardappelen op de terreinen van de Werktuigendagen - 23.08.2019

Op 23 augustus 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in uien en aardaappelen op de terreinen van de Werktuigendagen. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in uien.

maandag 2 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23375)/Commentaren (0)/
Alternatieven voor Pychlorex 5G in kolen maandag 19 augustus 2019

Alternatieven voor Pychlorex 5G in kolen

Resultaten koolvliegproef 2019

De combinatie van een plantbakbehandeling en granulaat bij planten leverde in het verleden al goede resultaten op. Zo leverden Tracer en Pychlorex 5G de beste resultaten in onze proef van 2018, met het hoogste aandeel gezonde planten en slechts 2,5% uitval door koolvlieg. Pychlorex 5G kan vanaf februari volgend jaar echter niet langer ingezet worden tegen koolvlieg, daarom testen we dit jaar verschillende combinaties van plantbakbehandelingen en alternatieve granulaten. Tevens hebben we ook Howicover getest als preventieve methode tegen koolvliegaantasting en een alternatieve toepassing voor de plantbakbehandeling.

maandag 19 augustus 2019/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (20222)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019 vrijdag 26 juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 16.07.2019

Op 16 juli 2019 organiseerden we een tweede proefveldbezoek in openluchtteelten. Omwille van de koudere weersomstandigheden in het late voorjaar waren tijdens het eerste proefveldbezoek nog niet in alle proeven (volledige) resultaten zichtbaar. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. 

vrijdag 26 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (29995)/Commentaren (0)/
Smartbiocontrol zoekt naar alternatieven voor een klassieke chemische gewasbestrijding woensdag 17 juli 2019

Smartbiocontrol zoekt naar alternatieven voor een klassieke chemische gewasbestrijding

In het kader van het BioProtect-project: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen

Op dinsdag 4 juni 2019 ging het vierde Smartbiocontrol symposium door op het PCG. Smartbiocontrol is een Europees project dat streeft naar een geïntegreerde en innoverende aanpak voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe biocontrole producten. Het Smartbiocontrol project is een grensoverschrijdende samenwerking, het onderzoek gebeurt in de grensregio Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. In het project wordt naar oplossingen gezocht om een duurzame gewasbescherming uit te voeren.

woensdag 17 juli 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (25168)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2019 vrijdag 5 juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2019

Komkommer - paprika - GreenResilient - minitunnels - 28 juni 2019

Op 28 juni 2019 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de biologische paprika en komkommerteelt te bekijken. Tevens werd een korte bespreking gegeven over het GreenResilient project en het gebruik van minitunnels. Een overzicht van deze bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (24142)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019 vrijdag 5 juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 25.06.2019

Op 25 juni 2019 organiseerden we een eerste proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli 2019.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26985)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4 donderdag 4 juli 2019

ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 4 :

- Introduction

- Étude de la sensibilité variétale de la grosse carotte aux maladies foliaires Résultats 2018

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

- Démonstration de la récolte de tiges de choux de Bruxelles

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 4:

- Inleiding

- Rasgevoeligheid van Flakkeese wortelen voor bladziekten Resultaten 2018

- Beredeneerde bestrijding van rupsen in kolen

- Demonstratie oogst spruitkoolstokken

donderdag 4 juli 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16965)/Commentaren (0)/
Technische dag en bezoek van de experimentele boomgaard donderdag 20 juni 2019

Technische dag en bezoek van de experimentele boomgaard

In het kader van Europese onderzoeksprojecten: BioProtect en ZERO-PH(F)YTO F&L

Op dinsdag 25 juni 2019 vanaf  13h30, wordt in  Loos-en-Gohelle, een technische dag en een bezoek van de experimentele boomgaard, georganiseerd door la FREDON Nord Pas-de-Calais, Frankrijk

donderdag 20 juni 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (16809)/Commentaren (0)/
Opletten voor knollenbladwesp en aardvlooien in kolen dinsdag 18 juni 2019

Opletten voor knollenbladwesp en aardvlooien in kolen

Actualiteiten openluchtteelten juni 2019

Op de plakvallen en op verschillende percelen wordt de knollenbladwesp of Athalia rosae waargenomen. / Op verschillende waarnemingsvelden worden aardvlooien (Phyllotetra sp.) waargenomen. / Zwartpoten in koolgewassen

dinsdag 18 juni 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15328)/Commentaren (0)/
Plantbakbehandeling en granulaten tegen koolvlieg maandag 29 april 2019

Plantbakbehandeling en granulaten tegen koolvlieg

De efficiëntie van verschillende middelen tegen koolvlieg onderzocht in bloemkool

Vorig jaar lag op het PCG een proef aan om de efficiëntie van verschillende middelen tegen koolvlieg te evalueren in bloemkool. In deze proef hebben we drie plantbakbehandelingen, vijf granulaten, een combinatie van granulaat en plantbak en afdekking met Howicover (klimaatnet) getest.

maandag 29 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15045)/Commentaren (0)/
Presentaties Preihappening dinsdag 12 maart 2019

Presentaties Preihappening

Wat nu met prei - 15.02.2019

Tijdens de rondgang op PCG werd ingegaan op verschillende onderzoeksthema’s die van belang zijn voor de preiteelt zoals onderzoek naar rassen, bemesting, actuele plagen, residuarm telen, smaak- en consumentenonderzoek en de teelt van hydroprei. De ondersteunende presentaties kan u hieronder vinden.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17482)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019 donderdag 28 februari 2019

Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019

Organisatie Het Departement Landbouw en Visserij - 19.02.2019 Staden

In dit artikel vind je de presentaties van de studieavond industriebloemkool van dinsdag 19 februari 2019 in Staden. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 28 februari 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20088)/Commentaren (0)/
Biologische gewasbescherming in gangbare teelten? dinsdag 18 december 2018

Biologische gewasbescherming in gangbare teelten?

Deze enquête kadert binnen het InterregV-project “BIOPROTECT” 2018

Deze enquête kadert binnen het InterregV*-project “BIOPROTECT” dat als doel heeft de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen te optimaliseren en zo een betrouwbaar alternatief aan te reiken voor de klassieke chemische middelen aan land- en tuinbouwers uit de grensoverschrijdende regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. 

dinsdag 18 december 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (10975)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018 dinsdag 20 november 2018

Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei en kolen en een bezoek aan de demoproef groenbedekkers - 15.11.2018

Op donderdag 15 november 2018 organiseerden we een proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, kolen, bataat en de demoproef groenbedekkers.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22656)/Commentaren (0)/
Intercropping van ui met suikererwt maandag 22 oktober 2018

Intercropping van ui met suikererwt

In het kader van het Interreg V-project Ecopad 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie'

In het kader van het Interreg V project ‘ECOPAD’ testten we dit seizoen het potentieel van intercropping als preventieve maatregel in een geïntegreerde teelt. Bij intercropping worden twee verschillende gewassen gecombineerd op het zelfde perceel in rijen of stroken. Met de combinatie wordt een positief effect beoogt ten opzichte van de afzonderlijke teelt.

 
maandag 22 oktober 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22351)/Commentaren (0)/
Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt! zondag 16 september 2018

Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt!

In het kader van het LA-traject ‘BALTO, Beheersing van Aculops lycopersici in tomaat’

Tomatengalmijt (Aculops lycopersici) is de laatste twee jaren sterk toegenomen in de Vlaamse tomatenteelt met een belangrijk economisch verlies als resultaat. Tomatengalmijt is niet zichtbaar met het blote oog of met een standaard loep. Telers merken hierdoor een aantasting te laat op, waardoor de mijt reeds in grote aantallen aanwezig is en zich heeft verspreid in de serre. Dit maakt de bestrijding des te moeilijker.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15951)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten zondag 16 september 2018

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Serres bio beschutte teelten PCG - 21.06.2018

Op donderdag 21 juni 2018 organiseerde het PCG een proefveldbezoek voor de bio beschutte teelten. Hierbij een korte terugblik over de bladluisproef in paprika en de bladbemestingsproef in komkommer.

zondag 16 september 2018/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (17994)/Commentaren (0)/
Houders fytolicentie mogen bijscholing niet vergeten zondag 16 september 2018

Houders fytolicentie mogen bijscholing niet vergeten

De eerste licenties verlopen al in september 2019

De meest voorkomende licentie is de P2-licentie voor professionele gebruikers, zoals land- en tuinbouwers. In België gaat het om 63.200 mensen of bijna 45.000 in Vlaanderen. De Vlaamse landbouwadministratie waarschuwt de licentiehouders evenwel om tijdig de bijscholingen te volgen die nodig zijn voor de verlenging van hun licentie. Vandaag heeft slechts 8% onder hen alle nodige vormingen al gevolgd, terwijl de eerste licenties al in september 2019 verlopen.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (8757)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 3 / Newsletter 3 dinsdag 11 september 2018

ECOPAD Nieuwsbrief 3 / Newsletter 3

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Table des matières Newsletter 3 :

- Introduction

- Piégeage de Drosophila suzukii en culture de fraises

- La lutte biologique contre les thrips sur fraises

- Recherche sur les méthodes de lutte alternative contre la mouche mineuse du poireau, Phytomyza gymnostoma

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 3:

- Inleiding

- Het wegvangen van Drosophila suzukii in de aardbeienteelt

- De natuurlijke plaagbestrijding tegen trips op aardbeien

- Onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmogelijkheden van de preimineervlieg, Phytomyza gymnostoma

dinsdag 11 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (12609)/Commentaren (0)/
Is de openlucht groenteteelt klaar voor natuurlijke vijanden? vrijdag 7 september 2018

Is de openlucht groenteteelt klaar voor natuurlijke vijanden?

De resultaten van deze enquête worden gebruikt voor een projectvoorstel ivm de optimalisatie van natuurlijke plaagbeheersing in de openlucht groenteteelt

Met deze bevraging wensen wij de kennis en bezorgdheden van groentetelers omtrent natuurlijke plaagbeheersing in kaart te brengen. Onder natuurlijke plaagbeheersing wordt het beheersen van plagen door in de natuur voorkomende nuttige insecten (o.a. lieveheersbeestjes, gaasvliegen, ...) verstaan.  Deze nuttige insecten worden ook wel natuurlijke vijanden genoemd. De resultaten van deze enquête zullen gebruikt worden bij het uitschrijven van een projectvoorstel met als hoofddoelstelling de optimalisatie van natuurlijke plaagbeheersing in de openlucht groenteteelt

vrijdag 7 september 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5905)/Commentaren (0)/
Tripsbestrijding in prei en uien maandag 23 juli 2018

Tripsbestrijding in prei en uien

Actualiteiten openlucht teelten juli 2018

Op sommige velden wordt tripsschade waargenomen, soms al op pas uitgeplante prei. Ook in uien zien we trips opnieuw snel vermeerderen.

maandag 23 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8402)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018 maandag 2 juli 2018

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018

Thema gewasbescherming - 21.06.2018

Het proefveldbezoek openlucht groenten met als thema gewasbescherming ging door op donderdag 21 juni 2018.

maandag 2 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15975)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2018 maandag 25 juni 2018

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2018

Serres bio beschutte teelten PCG - 21.06.2018

Op 21 juni 2018 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de biologische gewasbeschermingsmiddelen tegen bladluis in paprika en het gebruik van bladmeststoffen in de biologische komkommerteelt te bekijken. Tevens werd een korte inleiding gegeven over het GreenResilient project. Een overzicht van deze bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids.

maandag 25 juni 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21430)/Commentaren (0)/
Knollenbladwesp waargenomen op een groenteperceel dinsdag 22 mei 2018

Knollenbladwesp waargenomen op een groenteperceel

De rupsen leven vooral op kruisbloemigen (ook op onkruiden!), in mindere mate op schermbloemigen.

Op een groenteperceel in het Gentse werd de knollenbladwesp of Athalia rosae waargenomen. Deze bladwesp legt haar eitjes in het blad. De zwarte rupsen die ontluiken, vreten aan het bladweefsel en kunnen tot 2,5 cm groot worden. De 2de generatie komt voor tussen juli en augustus.

dinsdag 22 mei 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7420)/Commentaren (0)/
Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden donderdag 19 april 2018

Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden

Actualiteiten openluchtteelten april 2018

Op dit moment is de druk van koolvlieg niet echt groot. Toch laat je jonge planten best niet te lang onbeschermd op je bedrijf staan ... De voorbije week zijn er al heel wat planten afgeleverd, waaronder veel kolen. Jonge bloemkool- en broccoliplantjes zijn gevoelig voor valse meeldauw ... Aangezien het voorjaar vrij koud en nat was, zit er op de meeste percelen nog steeds weinig stikstof in de grond. 

donderdag 19 april 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12674)/Commentaren (0)/
Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes donderdag 22 maart 2018

Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes

Actualiteiten openluchtteelten maart 2018

Deze keer was het voordeel van het afdekken van prei heel gering of nihil. Dit in tegenstelling tot vaststellingen in het verleden waar de prei veel beter van onder de afdekking kwam. De toepassingsmethode bij een plantbakbehandeling is heel belangrijk voor een goed resultaat. Eerst dienen de planten nat gezet te worden, dan behandeld en na de behandeling ingeregend te worden zodat het product in de perspot of seedling zit om zo systemisch in de plant opgenomen te kunnen worden.

donderdag 22 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11136)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen! donderdag 15 maart 2018

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

06.03.2018 - Sint-Eloois-Winkel

Presentaties van de studieavond prei die doorging op dinsdag 6 maart 2018 in Sint-Eloois-Winkel. Deze infoavond werd georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met TACO, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 15 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12180)/Commentaren (0)/
Inzetten van nuttigen bij de start van een nieuwe teelt maandag 5 maart 2018

Inzetten van nuttigen bij de start van een nieuwe teelt

Het monitoren of scouten van ziekten en plagen en het uitzetten van de biologische bestrijders begint na aanplant.

Het nieuwe teeltseizoen is weer van start gegaan voor de vruchtgroenten en dus is het noodzakelijk om de komende tijd de juiste acties uit te voeren. Wanneer het gewas is aangeplant, begint ook het monitoren of scouten van ziekten en plagen en het uitzetten van de biologische bestrijders.

maandag 5 maart 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23042)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond industriebloemkool dinsdag 27 februari 2018

Presentaties studieavond industriebloemkool

19.02.2018 – Open huis (Staden)

In dit artikel vind je de presentaties van de studienamiddag industriebloemkool van maandag 19 februari 2018 in Staden. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

dinsdag 27 februari 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17251)/Commentaren (0)/
Presentaties studienamiddag spruitkool dinsdag 27 februari 2018

Presentaties studienamiddag spruitkool

26.02.2018 – PC de Craeye (Passendale)

In dit artikel vind je de presentaties van de studienamiddag spruitkool van maandag 26 februari 2018 in Passendale. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

dinsdag 27 februari 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18276)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 2 / Newsletter 2 vrijdag 19 januari 2018

ECOPAD Nieuwsbrief 2 / Newsletter 2

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Inhoudstabel Nieuwsbrief 2:

- Inleiding

- Labotesten om de bestrijding en monitoring van de Drosophila suzukii fruitvlieg in aardbei te verbeteren

- Eerste jaar strokenteelt wortel-ui toont de mogelijkheden van intercropping aan

- Onderzoek naar de rasgevoeligheid van industriewortel tegen bladziekten

 

     


Table des matières Newsletter 2 :

- Introduction

- Tests en laboratoire pour améliorer la surveillance et la lutte contre la mouche Drosophila suzukii sur fraise

- La première année de culture en bandes d’oignons et de carottes montre les possibilités des cultures associées

- Etude de la sensibilité variétale de la grosse carotte aux maladies foliaires

vrijdag 19 januari 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (10556)/Commentaren (0)/
In schoonheid eindigen is sterk starten dinsdag 28 november 2017

In schoonheid eindigen is sterk starten

Actualiteiten beschutte teelten november 2017

De komkommers zijn eruit en ook bij de onbelichte tomatenteelt loopt het seizoen nu langzaam op zijn einde richting afrit Kerstmis. Met andere woorden, het is het ideale moment om zich te bezinnen over het plan van aanpak voor de grote schoonmaak tijdens de teeltwissel. Zodra u het volledige gewas met bladmateriaal en de matten uit de serre geruimd heeft, en eventueel onkruid verwijderd is, is alles klaar om op te bouwen naar de volgende teelt.

dinsdag 28 november 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4611)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids demonamiddag spruitkool maandag 20 november 2017

Bezoekersgids demonamiddag spruitkool

Sint-Baafs-Vijve - 11.11.2017

Vanuit een gezamenlijk initiatief van Departement Landbouw en Visserij, Ingro, Taco, Inagro, PCG en BB organiseerden we een interessante en unieke SPRUITKOOLDEMO met medewerking van de zaadhuizen Syngenta, Sanac, Bejo en Hazera, constructeurs De Man, Tumoba en Dauchy-Frimout bvba. Op het praktijkveld van Rudi en Ria Vandekerckhove met een oppervlakte van 2,5 ha oogstklare spruiten is een demoplatform aangelegd.

maandag 20 november 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17643)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2017 vrijdag 3 november 2017

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2017

Proefveldbezoek Technisch Comité bio beschutte teelten - woensdag 04.10.2017

Op woensdag 4 oktober 2017 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de stand van zaken van de proeven en de projecten te bekijken. Een overzicht van de bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids. Tevens gaven zij inbreng voor de proefplanning van komend seizoen 2018.

vrijdag 3 november 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20903)/Commentaren (0)/
Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei dinsdag 31 oktober 2017

Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei

Actualiteiten prei oktober 2017

Door de nattere maand september werden op verschillende waarnemingsvelden papiervlekken waargenomen. Aangezien papiervlekkenziekte een grondgebonden ziekte is, is het voor de bestrijding ervan heel belangrijk rekening te houden met de voorgeschiedenis van het perceel.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6188)/Commentaren (0)/
Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig donderdag 21 september 2017

Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig

Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn?

Na een plotse sterke uitbreiding van de tomatengalmijt op bedrijven in 2016, is deze ook in 2017 wijdverspreid aanwezig. Hoewel de mijten in 2016 vrij goed beheersbaar waren, lijkt dit voor dit seizoen veel minder het geval. Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn? Tijd voor een overzicht.

donderdag 21 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9485)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen woensdag 20 september 2017

Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september organiseerden PCG en PCA een proefveldbezoek om hun onderzoek rond uienteelt voor te stellen. Dat er veel interesse is in de teelt van uien bewezen de meer dan 100 aanwezigen.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10736)/Commentaren (0)/
De schade van trips aan de prei kan groot zijn woensdag 20 september 2017

De schade van trips aan de prei kan groot zijn

Door de warme en droge weersomstandigheden van de voorbije zomer was de druk van trips de afgelopen maanden bijzonder hoog.

Vooral in West-Vlaanderen werden vaak meer dan 500 tripsen geteld op de plakvallen. Dit is nu net de regio waar het minste neerslag gevallen is en waar het meeste schade van trips waar te nemen is. Ondanks alle inspanningen van de telers en veelvuldig behandelen tegen trips kan de schade van trips aan de prei groot zijn. De voornaamste oorzaak hiervan was de slechte groei van de prei waardoor de middelen onvoldoende werkten. Door de groeizamere weersomstandigheden zou de tripsbestrijding nu beter moeten lukken.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8751)/Commentaren (0)/
Voedingstippen van de preimineervlieg waargenomen dinsdag 19 september 2017

Voedingstippen van de preimineervlieg waargenomen

Actualiteiten openluchtteelt september 2017

Op verschillende waarnemingsvelden (Putte, Bornem, Kruishoutem en Zulte) worden voedingsstippen van de preimineervlieg waargenomen. Ook op de gele plakvallen worden lage aantallen preimineervliegen geteld.

dinsdag 19 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7856)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat en komkommer: gangbaar en bioteelt dinsdag 5 september 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat en komkommer: gangbaar en bioteelt

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Bezoekersgids van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017. Het programma omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (23722)/Commentaren (0)/
Presentatie proefveldbezoek biologische middelen dinsdag 5 september 2017

Presentatie proefveldbezoek biologische middelen

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21936)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017 maandag 4 september 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september 2017 ging het proefveldbezoek uien door met als thema's rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring.

maandag 4 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (27722)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen dinsdag 18 juli 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen

Proefveldbezoek groenten en aardappelen met als thema gewasbescherming - dinsdag 18.07.2017

Op dinsdag 18 juli 2017 organiseerde we een proefveldbezoek aardappelen en openluchtgroentenHet programma omvatte het bezoeken van de gewasbeschermingsproeven in de teelt van bloem-, spruitkool, kruiden, bataat, andijvie en aardappelen

dinsdag 18 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21298)/Commentaren (0)/
Tripsen of donderbeestjes waargenomen in uien woensdag 12 juli 2017

Tripsen of donderbeestjes waargenomen in uien

Actualiteiten openluchtteelten juli 2017

In uien worden momenteel zeer veel tripsen – ook wel donderbeestjes genoemd – waar genomen. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat de tripsen zich zeer snel kunnen vermeerderen.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10001)/Commentaren (0)/
120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak dinsdag 11 juli 2017

120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak

Actualiteiten openluchtteelten juli 2017

Movento 100 SC (spirotetramat) is via een 120-dagenregeling toegelaten tegen wollige wortelluis in wortel en pastinaak. Het product mag aan een dosis van 0,75 l/ha, met max. 4 toepassingen/teelt (interval van 14 dagen) en vanaf 01/07/2017 tot en met 29/10/2017 gebruikt worden.

dinsdag 11 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7744)/Commentaren (0)/
Door de aanhoudende droogte is er veel trips woensdag 21 juni 2017

Door de aanhoudende droogte is er veel trips

Actualiteiten openluchtteelten juni 2017

Volg zeker de waarschuwingen goed op. Zomerprei kun je best grondig controleren op aanwezigheid van trips of strong>tripsschade. Indien er trips aanwezig is, kun je beter een extra behandeling plaatsen. Op de vangplaten worden nog steeds redelijke aantallen preivliegen geteld.

woensdag 21 juni 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6830)/Commentaren (0)/
Gestreepte aardvlo waargenomen in bloemkool woensdag 21 juni 2017

Gestreepte aardvlo waargenomen in bloemkool

Actualiteiten openluchtteelten juni 2017

Op een waarnemingsveld in Kruishoutem werd gestreepte aardvlo (Phyllotetra sp.) waargenomen op bloemkool. Deze keversoort is een plaag voor kolen en andere brassica’s.

woensdag 21 juni 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10833)/Commentaren (0)/
Smartbiocontrol als innovatief alternatief voor chemische gewasbescherming dinsdag 30 mei 2017

Smartbiocontrol als innovatief alternatief voor chemische gewasbescherming

Interregproject verenigen 26 teams zich uit de grensregio Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen

Het PCG (Proefcentrum voor de Groenteteelt) uit Kruishoutem en partners presenteerden begin deze week het Interreg V-project ‘Smartbiocontrol’. Dit grensoverschrijdend project moet zorgen voor een innovatief alternatief voor de chemische gewasbescherming.

dinsdag 30 mei 2017/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (23160)/Commentaren (0)/
Zevenbladluis duikt op in wortelpercelen woensdag 17 mei 2017

Zevenbladluis duikt op in wortelpercelen

Luizen kunnen in het algemeen voor drie soorten schade zorgen.

De zevenbladluis of Cavariella aegopodii duikt op in wortelpercelen. Deze luis overwintert op wilgen. In mei migreren de gevleugelde luizen naar de wortelen waar ze snel voor ongevleugelde licht- tot geelgroene nakomelingen kunnen zorgen.

woensdag 17 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3528)/Commentaren (0)/
Goed nieuws over de middelen chloorpyrifos  en Benevia 100 OD woensdag 17 mei 2017

Goed nieuws over de middelen chloorpyrifos en Benevia 100 OD

Schorsing van chloorpyrifos opgeheven en Benevia 100 OD, 120-dagen erkend tegen vliegen.

Schorsing van chloorpyrifos opgeheven & Benevia 100 OD, 120-dagen erkend tegen vliegen.

woensdag 17 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7413)/Commentaren (0)/
Verimark 20 SC, een nieuw middel tegen koolvlieg op de plantbak donderdag 13 april 2017

Verimark 20 SC, een nieuw middel tegen koolvlieg op de plantbak

Actueel openluchtteelten april 2017

Chloorpyrifos en dimethoaat kunnen sinds dit jaar niet meer ingezet worden voor de bestrijding van koolvlieg in diverse koolgewassen.

Enkel middelen op basis van spinosad (Tracer, Boomerang en Conserve Pro) en pyrethroiden/pyrethrinen (zoals Karate Zeon en Bio-Pyretrex) hebben nog een erkenning. Jonge koolplanten moeten - zeker door het wegvallen van deze erkenningen - preventief beschermd worden tegen koolvlieg.

donderdag 13 april 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13746)/Commentaren (0)/
Bloemkooloogstmachines centraal op demonstratiedag Ardooie donderdag 30 maart 2017

Bloemkooloogstmachines centraal op demonstratiedag Ardooie

Teelttechniek, een doordachte rassenkeuze en het oogstproces vormen belangrijke schakels om tot kwaliteitsvolle bloemkolen te komen.

De kwaliteit van industriebloemkool vormde eind september de rode draad op het demoplatform in Ardooie. Teelttechniek, een doordachte rassenkeuze en het oogstproces vormen belangrijke schakels om tot kwaliteitsvolle bloemkolen te komen.

donderdag 30 maart 2017/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (15292)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond 2: Rendabiliteit in openluchtgroenten dinsdag 28 maart 2017

Presentaties studieavond 2: Rendabiliteit in openluchtgroenten

Studieavond 2 in SKW 20.03.2017 en in Roeselare 23.03.2017

In maart werden enkele studie-avonden georganiseerd rond het thema rendabiliteit  in de openlucht groenteteelt. Dit kadert in het Dept L&V demonstratieproject ‘Openluchtgroenteteelt: verhogen van de rendabiliteit door inzicht in kostenstructuur’. Gedurende twee jaar werden samen met een groep telers heel wat data verzameld rond rendabiliteit per teelt. Andere aspecten zoals arbeid, investeringen en energiekost komen er eveneens aan bod.

dinsdag 28 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18524)/Commentaren (0)/
Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60% donderdag 16 maart 2017

Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60%

Actualiteiten openluchtteelten maart 2017

Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60% Wortelluizen vormen een witte, wollige massa op de wortels. De bleekgele doffe luizen zitten in deze massa.

donderdag 16 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14063)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen! woensdag 15 maart 2017

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Evoluties, nieuwigheden en tendensen! - Dinsdag 07.03.2017 – Cultureel centrum De Link (Sint-Eloois-Winkel)

Binnen de Vlaamse groentesector is de preiteelt een economisch belangrijke teelt. Aangezien prei kapitaals- en arbeidsintensief is, is het voor u als teler noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt. Met deze studieavond willen we u informeren over nieuwigheden en tendensen binnen de preiteelt.

woensdag 15 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17549)/Commentaren (0)/
Posters kennen en herkennen van plagen: monitoring in de glastuinbouw donderdag 16 februari 2017

Posters kennen en herkennen van plagen: monitoring in de glastuinbouw

Bladluis, spint, tomatengalmijt, trips, weekhuidmijt, witte vlieg en wolluis

Het kennen en vooral herkennen van plagen in een gewas blijft de basis voor een geslaagde IPM strategie. In kader van het demonstratieproject ‘Monitoring in de glastuinbouw’ werden dan ook posters opgesteld in verschillende talen zoals Engels, Frans, Arabisch, Spaans, Pools en Roemeens rond het herkennen van plagen. Zo verloopt communicatie rond ziekten en plagen gerichter en efficiënter waardoor er sneller ingegrepen kan worden. De posters zijn beschikbaar voor bladluis, spint, trips, tomatengalmijt, weekhuidmijt, wolluis en witte vlieg. De posters zijn vrij te downloaden.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (27170)/Commentaren (0)/
Des affiches de connaître et reconnaître les ravageurs donderdag 16 februari 2017

Des affiches de connaître et reconnaître les ravageurs

Les pucherons, les acariens, l' Aculops Lycopersici, les Thrips, le tarsonème, l' aleurodes et le cochenille farineuse

Les affiches ont été écrits  dans différentes langues comme l'anglais, le français, l'arabe, espagnol, polonais et roumain autour de ravageurs reconnaissant. Les affiches sont disponibles pour les pucherons, les acariens, l' Aculops Lycopersici, les trips, le tarsonème, les aleurodes, le cochenille farineuse. Les affiches sont à télécharger gratuitement.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20647)/Commentaren (0)/
Knowing and recognizing pests donderdag 16 februari 2017

Knowing and recognizing pests

Aphid, Spider mite, Tomato russet mite, Thrips, Broad mite, Whitefly and Mealybug

The posters are available for Aphid, Spider mite, Tomato russet mite, Thrips, Broad mite, Whitefly and MealybugThe posters are free to download.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19879)/Commentaren (0)/
Reconocer plagas en un cultivo donderdag 16 februari 2017

Reconocer plagas en un cultivo

Pulgón, Acaro, Tomato russet mite, Trips, Broad mite, Mosca blanca, Mealybug.

Reconocer plagas en un cultivo sigue siendo la base de una estrategia exitosa de MIP (Manejo Integrado de Plagas). Por el proyecto ‘Monitoring in de glastuinbouw’ (Monitoreo en la horticultura en invernaderos) se han desarollado posters para facilitar el (re)conocimiento de plagas en varios idiomas : neerlandés, francés, inglés, castellano, polaco, rumano y árabe.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20402)/Commentaren (0)/
Znajomość i rozpoznanie szkodnika donderdag 16 februari 2017

Znajomość i rozpoznanie szkodnika

Mszyce, Przędziorki, Roztocz szklarniowy na pomidorach, Wciornastki, Różnopazurkowce, Mączliki, WeŁnowce.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19774)/Commentaren (0)/
Cunoaştirea şi recunuoaştirea dăunătorilor donderdag 16 februari 2017

Cunoaştirea şi recunuoaştirea dăunătorilor

Afide, Acarian, Acarianul galicol, Thrips, Acarianul transparent, Musculița Alba,

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18140)/Commentaren (0)/
الثعرف على الافات - Knowing and recognizing pests donderdag 16 februari 2017

الثعرف على الافات - Knowing and recognizing pests

حشرة النباتات (Aphid), الثعرف على الافات (Spider mite), Aculops lycopersici (Tomato russet mite), رحلات (Thrips), الأسبوع الجلد العثة (Broad mite), الذبابة البيضاء (Whitefly), الدقيقي (Mealybug).

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19257)/Commentaren (0)/
Brochure Monitoring van plagen en nuttigen 2016 zaterdag 21 januari 2017

Brochure Monitoring van plagen en nuttigen 2016

In het kader van het Dept. L & V project: Monitoring in de glastuinbouw: Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding - woensdag 18.01.2017

Tijdens de demodag 'Monitoring van plagen en nuttigen in de serre' op 18 januari 2017 werd de brochure 'Monitoring van plagen en nuttigen in de glastuinbouw – Weet wat er leeft in je teelt' voorgesteld. Deze brochure, opgesteld in een handig zakformaat, is de ideale tool voor de teler om op zijn bedrijf op een efficiënte manier te monitoren. Ze bevat informatie over de herkenning van de belangrijkste plagen en nuttigen en legt uit op welke wijze en met welke hulpmiddelen deze insecten en mijten herkend en opgespoord kunnen worden. Daarnaast wordt het belang van schadedrempels verklaard en wordt getoond hoe de monitoringsresultaten als leidraad kunnen dienen voor een goede gewasbescherming.

zaterdag 21 januari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31644)/Commentaren (0)/
Efficiënt monitoren met behulp van gridcharts dinsdag 27 december 2016

Efficiënt monitoren met behulp van gridcharts

In het kader van het Dep. L & V project: Monitoring in de glastuinbouw: Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding

Bij kamerplantentelers en tomatentelers is monitoring al vrij goed ingeburgerd. maar in andere sectoren is dit vaak minder het geval. Om betrouwbare monitoringsresultaten te bekomen, is het vooreerst belangrijk om efficiënt te monitoren. Dit klinkt evident. maar toch  is het belangrijk om hier  even bij stilte staan.

dinsdag 27 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (22003)/Commentaren (0)/
Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD donderdag 10 november 2016

Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD

In het kader van het ECOPAD-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie'

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker bij producten zoals fruit en groenten, die symbool staan voor versheid en gezondheid. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven dienen zich bijgevolg in te spannen om hun onderzoeksactiviteiten en kennisverspreiding op te drijven om een antwoord te bieden op de technische behoeften van de telers.

donderdag 10 november 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19249)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016 maandag 10 oktober 2016

Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016

Proefveldbezoek en demonstratie spuittechniek in prei - zondag 09.10.2016

Het PCG organiseerde op zondag 9 oktober 2016 de tweejaarlijkse Internationale Praktijkdag Prei met als thema 'Boer zoekt consument'. Om aan de vraag naar informatie te voldoen, worden op het PCG veel praktijkproeven opgezet. Naast terugkerende thema’s zoals rassenkeuzegewasbescherming en bemesting komen deze editie ook verschillende proeven aan bod rond het thema differentiatie (korte/lange prei, dikke/fijne prei, gangbare/biologische teelt, …). Tijdens deze Internationale Praktijkdag Prei  lag de focus vooral op demonstraties rond spuittechniek zoals doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19641)/Commentaren (0)/
Een correcte spuittechniek in prei maandag 10 oktober 2016

Een correcte spuittechniek in prei

Demo tijdens Internationale Praktijkdag Prei - 09.10.2016

Tijdens de Internationale Praktijkdag Prei werd de focus bij de demonstraties vooral gelegd op spuittechniek in prei. Het uitvoeren van een correcte spuittechniek met het oog op een goede efficiëntie en het beperken van drift is ook afhankelijk van de juiste doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18851)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016 maandag 10 oktober 2016

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Proefveldbezoek bio beschutte teelten - maandag 03.10.2016

Maandag 3 oktober 2016 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de stand van zaken van de proeven en de projecten te bekijken. Een overzicht van de data zijn terug te vinden in de publicatie. Tevens gaven zij inbreng voor de proefplanning van komend seizoen 2017.

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19135)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Dag van de Landbouw - open dag 2016 dinsdag 20 september 2016

Bezoekersgids Dag van de Landbouw - open dag 2016

Open dag van het PCG voor het brede publiek - zondag 18.09.2016

De Dag van de Landbouw werd georganiseerd in samenwerking met de Boerenbond en de Landelijke Gilden. 2-jaarlijks zet het PCG op de 3de zondag van september zijn deuren open voor iedereen die kennis wil maken met de hedendaagse Vlaamse tuinbouw.

dinsdag 20 september 2016/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19639)/Commentaren (0)/
Alternatief voor de klassieke chemische middelen in het veld maandag 19 september 2016

Alternatief voor de klassieke chemische middelen in het veld

Onderzoek in het kader van het Interreg V-project 'Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

Het gebruik van biologische maatregelen ter bestrijding of het onder controle houden van ziekten en plagen is een belangrijk basisprincipe voor de biologische teelt. Ook in de gangbare teelt kan biologische gewasbescherming een goed alternatief vormen voor chemische bestrijding.

maandag 19 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11631)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten maandag 19 september 2016

Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten

Proefveldbezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Op donderdag 1 september 2016 organiseerde de openluchtafdeling van het PCG een bezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien. Een veertigtal aanwezigen woonden het bezoek bij. Hieronder vindt u een samenvatting van de proefresultaten.

maandag 19 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16486)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Uienwerkgroep augustus 2016 donderdag 8 september 2016

Bezoekersgids Uienwerkgroep augustus 2016

Proefveldbezoek uien - vrijdag 19.08.2016

Het PCG wil in zijn onderzoek sterk inzetten op de teelt van uien. Om de proefplanning voor het onderzoek in uien op te maken werd een werkgroep van uientelers  samengesteld en werden heel wat concrete ideeën voor proeven gelanceerd zoals het vergelijken van verschillende bemestingsstrategieën, onderzoek naar startfosfaten, efficiëntie van middelen en de toevoeging van uitvloeiers voor ziektebestrijding, rassenproeven, proeven rond optimale zaaidichtheden,…. Eind augustus werd de uienwerkroep bijééngeroepen om de proeven te komen bekijken.

donderdag 8 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10609)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016 donderdag 1 september 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in bladgewassen, prei en uien op donderdag 1 september 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

donderdag 1 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9747)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016 dinsdag 26 juli 2016

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Proefveldbezoek bio beschutte teelten - vrijdag 08.07.2016

Op vrijdag 8 juli 2016 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en de onderstammenproef in tomaat en de bemestingsproef in rode paprika.

dinsdag 26 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25561)/Commentaren (0)/
Gewasbescherming in de biologische teelt vrijdag 22 juli 2016

Gewasbescherming in de biologische teelt

Preventief handelen is uiteraard een must: het bos door de bomen

Preventief handelen is uiteraard een must. Het aantal curatieve maatregelen is in biologische teelt beperkt, en vaak zijn er nadelige gevolgen aan gekoppeld zoals bepaalde toegelaten middelen die nefast zijn voor natuurlijke vijanden. Preventie begint reeds voor het zaaien, en blijft een aandachtspunt doorheen de teelt. Enkele voorbeelden zijn de keuze van resistente rassen, afdekking door wildnet of insectengaas, en een goede klimaatsturing in serre en tunnel.

vrijdag 22 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (57692)/Commentaren (0)/
Wat en hoe monitoren in vruchtgroenten? woensdag 13 juli 2016

Wat en hoe monitoren in vruchtgroenten?

Een kosteloze basisopleiding van 1u te verkrijgen voor jou en/of een medewerker op jouw bedrijf.

Ben je bioteler en heb je behoorlijk wat vruchtgroenten in je teeltplanning? Dan kan je kosteloos een basisopleiding van 1u verkrijgen voor jou en/of een medewerker op jouw bedrijf.

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31945)/Commentaren (0)/
Plantbakbehandeling Tracer efficiënt tegen koolvlieg woensdag 13 juli 2016

Plantbakbehandeling Tracer efficiënt tegen koolvlieg

Een goede toepassingstechniek is belangrijk om goede resultaten te boeken.

Bloemkoolplanten worden best preventief beschermd tegen koolvlieg. De efficiëntie van een plantbakbehandeling met Tracer werd dit jaar nog maar eens bevestigd in een proef die geplant werd op 11/05/2016. Zoals te zien is op de foto, vielen zo goed als alle planten weg in het onbehandeld object. Planten die een plantbakbehandeling kregen, ondervinden tot nu toe geen schade van de koolvlieg. Een goede toepassingstechniek is belangrijk om goede resultaten te boeken. Enkele tips ...

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18942)/Commentaren (0)/
Koolmotalarm blijft nog steeds van kracht woensdag 13 juli 2016

Koolmotalarm blijft nog steeds van kracht

Telers die vroeg starten met behandelen, krijgen de rupsenpopulatie het best onder controle.

Koolmotten worden opnieuw massaal waargenomen. De nieuwe generatie ontluikt uit de poppen die reeds aanwezig zijn op de planten. Deze motten leggen eitjes waaruit kleine rupsen komen die zich tegoed doen aan het bladweefsel. De bestrijding is lastiger dan normaal. Het is daarom belangrijk om tijdig in te grijpen. Telers die vroeg starten met behandelen, krijgen de rupsenpopulatie het best onder controle. Enkele tips ...

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16180)/Commentaren (0)/
Uitgesteld prei planten door aanhoudende regen woensdag 13 juli 2016

Uitgesteld prei planten door aanhoudende regen

Enkele tips om te zorgen voor een goede weggroei.

Door de aanhoudende neerslag heeft men in veel regio’s gedurende een periode van enkele weken niet kunnen planten. Momenteel worden veel oude(re) preiplanten uitgeplant. Dit is niet ideaal. Dikwijls is dit de basis voor aantastingen van zwakteschimmels zoals Fusarium, … Enkele tips om te zorgen voor een goede weggroei ...

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12892)/Commentaren (0)/
Koolmotalarm in de koolgewassen! dinsdag 14 juni 2016

Koolmotalarm in de koolgewassen!

Niet alleen op kolen maar ook in grasland, spinazie, selder, uien, prei, etc.

Koolmotten worden massaal waargenomen. Niet alleen op kolen maar ook in grasland, spinazie, selder, uien, prei, etc. Omdat koolmotten zich enkel kunnen voeden op koolgewassen, is een behandeling enkel in koolgewassen aangewezen.

dinsdag 14 juni 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12539)/Commentaren (0)/
Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla vrijdag 20 mei 2016

Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla

Test de nieuwe applicatie voor residuarm telen in prei en sla uit op uw bedrijf

Het doel van dit project is een gebruiksvriendelijke applicatie op te stellen waarmee de teler, naargelang het tijdstip in de teelt en het moment van oogst, een gewasbeschermingsmiddel kan kiezen waarmee de oogst aan deze bovenwettelijke eisen voldoet. Deze applicatie is vanaf nu klaar om getest te worden op verschillende bedrijven. Wie graag eens kennismaakt met het model en het graag eens uittest op zijn bedrijf, kan contact opnemen met PCG glasteam.

vrijdag 20 mei 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21302)/Commentaren (0)/
Richtlijnen voor onderzoek in bioglasteelt dinsdag 3 mei 2016

Richtlijnen voor onderzoek in bioglasteelt

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Het handboek 'Onderzoeksrichtlijnen voor de biologische kasteelt' is door 21 experts van diverse Europese landen samengesteld. Deze richtlijnen voor diverse gestandaardiseerde onderzoeksprocedures kunnen onderzoekers helpen bij het opzetten van hun onderzoek in de biologische glasteelt.

dinsdag 3 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18265)/Commentaren (0)/
Luizenprobleem in wortelteelt maandag 25 april 2016

Luizenprobleem in wortelteelt

Belangrijke boosdoeners in wortelen zijn de zevenbladluis (Cavariella aegopodii) en de wollige wortelluis.

Het rendement wortelschijven en winterwortelen lag in 2015 lager dan normaal. De oorzaak hiervan is niet eenduidig maar vast staat dat de droge groeiomstandigheden en de massale aanwezigheid van bladluizen en wortelluizen dit resultaat beïnvloedden. Binnenkort zullen de eerste wortelen opnieuw gezaaid worden, hoog tijd om meer uitleg te geven over deze kleine insecten. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

maandag 25 april 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25577)/Commentaren (0)/
Workshop: Herkennen van plagen en nuttigen maandag 25 april 2016

Workshop: Herkennen van plagen en nuttigen

Deze workshop kadert binnen het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding' - 01.03.2016 (PCG)

Presentatie gebruikt in de workshop in het kader van het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding'. Om je als teler te helpen efficiënt te monitoren en zo het maximale uit je teelt te halen, demonstreerden de vier proefcentra PCS, PCG, PCH & PSKW tijdens deze demodag hoe dit kan, zowel in sier- als groenteteelt

maandag 25 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31416)/Commentaren (0)/
Monitoring in de vruchtgroenten zaterdag 16 april 2016

Monitoring in de vruchtgroenten

Teelten onder beschutting projecten april 2016

Binnen het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding' willen we telers ondersteunen en een antwoord bieden op heel wat praktische vragen. Waarom moet je monitoren? Hoe monitor je best? Hoe verwerk je deze data?

zaterdag 16 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (44442)/Commentaren (0)/
Serres hebben nood aan hygiënemaatregelen maandag 28 maart 2016

Serres hebben nood aan hygiënemaatregelen

Studienamiddag 'Studienamiddag gewasbescherming in glasgroenten en aardbei' met sprekers van Inagro, PCG, UGent en PSKW- 4 maart 2016

Op 4 maart organiseerde Inagro een studienamiddag over de actuele ziekteproblemen in de bladgewassenteelten onder glas. De sprekers van Inagro, PCG, UGent en PSKW focusten voornamelijk op de oplossingen die reeds werden gevonden in de projecten waarin zij samenwerken.

maandag 28 maart 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27046)/Commentaren (0)/
Studiemoment toont dat ajuin in opmars is vrijdag 25 maart 2016

Studiemoment toont dat ajuin in opmars is

Studiemoment uien toont dat de teelt in opmars is

Het PCG organiseerde op vrijdag 19 februari een studiemoment rond uien. De grote opkomst toonde dat er veel interesse is voor de teelt van uien.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20302)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016 zaterdag 5 maart 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermingsproeven in prei - donderdag 03.03.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in prei op donderdag 3 maart 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en gewasbeschermingsproeven in deze teelt. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

zaterdag 5 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18513)/Commentaren (0)/
Het belang van de uienteelt in Vlaanderen! zaterdag 5 maart 2016

Het belang van de uienteelt in Vlaanderen!

Presentaties van het studie- & netwerkmoment uien - vrijdag 19.02.2016

België werd in het verleden weinig onderzoek uitgevoerd naar de teelt van uien. Enkele jaren geleden startte het PCG met onderzoek naar deze teelt omwille van het groeiende areaal en de vraag naar bijkomende erkenningen voor onkruidbestrijdingsmiddelen. De eerste resultaten van dit onderzoek werden gecommuniceerd tijdens deze studienamiddag. Met dit netwerkmoment willen we de sector mee betrekken in de verdere sturing van het onderzoek.

zaterdag 5 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26773)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei dept. LV donderdag 21 januari 2016

Presentaties studieavond prei dept. LV

Als teler is het noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt - vrijdag 19.01 2016

Binnen de Vlaamse groentesector is de preiteelt een economisch belangrijke teelt. Aangezien prei kapitaals- en arbeidsintensief is, is het voor u als teler noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt. Met deze presentaties van de studieavond willen we u informeren over nieuwigheden en tendensen binnen de preiteelt.

donderdag 21 januari 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25125)/Commentaren (0)/
Plaagbeheersing in groenten (open lucht en beschutte teelt) en akkerbouw zaterdag 5 december 2015

Plaagbeheersing in groenten (open lucht en beschutte teelt) en akkerbouw

Workshop plant CCBT viert vijfjarig bestaan - 04.12.2015

Het CCBT vierde dit jaar het vijfjarig bestaan en nodigde daarom op 4 december de ruime sector uit voor een studiedag in Oostkamp. Als de koepel van het praktijkonderzoek voor de bioteelt vormt CCBT de brug tussen het onderzoek en de praktijk.. De deelnemers konden er zelf aan de slag in verschillende workshops. Het grootste aantal aanwezigen nam deel aan de worskhop ‘Plaagbeheersing in groenten en akkerbouw’.

zaterdag 5 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21035)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015 vrijdag 30 oktober 2015

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie - donderdag 29.10.2015

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie op donderdag 29 oktober 2015. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermingsproeven en bemesting in deze teelten. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en IWT.

vrijdag 30 oktober 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16973)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015 zaterdag 18 juli 2015

Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015

Proefveldbezoek: rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten - vrijdag 17.07.2015

Op vrijdag 17 juli 2015 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoek aan de proeven rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten. Het onderzoek is financieel ondersteunt door ADLO, CCBT, IWT en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

zaterdag 18 juli 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28433)/Commentaren (0)/
Opletten met gebruik van Thiacloprid (Calypso) woensdag 27 mei 2015

Opletten met gebruik van Thiacloprid (Calypso)

Teelten onder beschutting: stand van zaken mei 2015

Opletten met gebruik van Thiacloprid (Calypso) in sla, andijvie, radicchio rosso en suikerbrood. Om overschrijdingen van de nieuwe MRL’s te vermijden, heeft het Erkennigscomité voor bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik besloten de gebruiken van Calypso onmiddellijk in te trekken.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19225)/Commentaren (0)/
120-dagenregeling voor chloorpicrine en Telone II woensdag 27 mei 2015

120-dagenregeling voor chloorpicrine en Telone II

Teelten onder beschutting: stand van zaken mei 2015

Vanaf 1 juni 2015 is Chloorpicrine voor 120 dagen toegelaten tegen bodemschimmels, -insecten en nematoden en Telone II is dan weer vanaf 20 mei al toegelaten voor een periode van 120 dagen tegen bodeminsecten en nematoden in volgende teelten onder bescherming.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20817)/Commentaren (0)/
Emma Gazet nr 03 2014 vrijdag 24 april 2015

Emma Gazet nr 03 2014

Promoten van een geïntegreerde duurzame groente- en aardbeiteelt in Oost- en West-Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais.

Telers worden aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens geconfronteerd met strenger wordende eisen op vlak van gewasbescherming. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van  middelen, die een impact hebben op de bijenpopulaties, aan strengere restricties onderworpen en eisen warenhuizen lagere residuwaarden op groenten dan de wettelijke toegelaten normen. In onze grensoverschrijdende regio worden dezelfde tendensen vastgesteld: een significante daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

vrijdag 24 april 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (32039)/Commentaren (0)/
Emma  Gazette n° 03 2014 vrijdag 24 april 2015

Emma Gazette n° 03 2014

Un guide pour les producteurs de légumes et de fraises dans la région de Flandre-Occidentale, Flandre Orientale et le Nord Pas-de-Calais.

Ce projet vise à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

vrijdag 24 april 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (28831)/Commentaren (0)/
Monitoren plagen & nuttigen: tips en trics maandag 20 april 2015

Monitoren plagen & nuttigen: tips en trics

Ook het monitoren van nuttigen blijkt een belangrijke meerwaarde te hebben.

Herkennen van plagen én nuttigen is dé basis van een efficiënt monitoringssysteem. Op heel wat bedrijven wordt er reeds gemonitord via vangplaten. Maar wat met de plagen zoals spint, bladluizen, … . Ook het monitoren van nuttigen blijkt een belangrijke meerwaarde te hebben. Reden genoeg voor 4 praktijkcentra om begin 2015 een viertal workshops te organiseren waarin telers, teeltmedewerkers en geïnteresseerden wegwijs werden gemaakt in de wereld van de plagen en natuurlijke vijanden in de serres. Hieronder enkele belangrijke tips… 

maandag 20 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (50362)/Commentaren (0)/
Cursus: Herkennen van  plagen en nuttigen woensdag 8 april 2015

Cursus: Herkennen van plagen en nuttigen

Workshop kadert binnen het project “Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding”

Binnen het ADLO-project 'Monitoring in de glastuinbouw' willen we telers overtuigen van het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming. Het efficiënt herkennen van ziekten en plagen en het correct interpreteren van deze waarnemingen, op regelmatige tijdstippen, is de sleutel tot een duurzame gewasbescherming met minimale kosten en kwaliteitsvolle planten. Door de grote diversiteit aan plagen en ziektes, met vaak vergelijkbare schadesymptomen, is het belangrijk om het probleem correct en in een vroeg stadium te identificeren.

woensdag 8 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (40001)/Commentaren (0)/
Monitoring in de glastuinbouw vrijdag 3 april 2015

Monitoring in de glastuinbouw

Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding

Binnen het ADLO-project 'Monitoring in de glastuinbouw', dat net gestart is, willen we telers overtuigen van het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming. Het efficiënt herkennen van ziekten en plagen en het correct interpreteren van deze waarnemingen, op regelmatige tijdstippen, is de sleutel tot een duurzame gewasbescherming met minimale kosten en kwaliteitsvolle planten. Door samen te werken, over de sectoren groenten en sierteelt heen, zal een vruchtbare kennisuitwisseling ontstaan.

vrijdag 3 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (42456)/Commentaren (0)/
Monitoring in de glastuinbouw: nieuw ADLO-project gaat van start donderdag 2 april 2015

Monitoring in de glastuinbouw: nieuw ADLO-project gaat van start

Het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming

Binnen het ADLO-demonstratieproject 'Monitoring in de glastuinbouw', dat net gestart is, willen we telers overtuigen van het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming. Het efficiënt herkennen van ziekten en plagen en het correct interpreteren van deze waarnemingen, op regelmatige tijdstippen, is de sleutel tot een duurzame gewasbescherming met minimale kosten en kwaliteitsvolle planten.

donderdag 2 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (12182)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Proefveldbezoek prei 2015 donderdag 26 februari 2015

Bezoekersgids Proefveldbezoek prei 2015

Bemestings-, rassen- en gewasbeschermingsonderzoeken in winter- en late winterteelt prei - 26.02.2015

Bemestings-, rassen en gewasbeschermingsonderzoek in de winter- en late winterteelt prei met gewasbeoordelingen.

donderdag 26 februari 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13644)/Commentaren (0)/
Folder Bio advies door PCG donderdag 26 februari 2015

Folder Bio advies door PCG

Individuele bedrijfsbegeleiding: Biologische teelt beschutte teelten en kruiden

PCG adviseert voornamelijk telers die interesse hebben in en/of vragen hebben over bio be-schutte groenteteelt. Dit wil zeggen dat je er terecht kan met vragen over alle groenten die biologisch geteeld worden in serres (zowel koude kas als stookteelt) en koepels. Verder kan er ook begeleiding geboden worden over kruidenteelt, dit zowel in open lucht als in kas, in volle grond als in pot.

donderdag 26 februari 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (42382)/Commentaren (0)/

Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente- en aardbeiteelt

Project met de steun van Interreg IV France-Wallonie-Vlaanderen - Looptijd: 01/01/2012 - 31/12/2014

woensdag 31 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (856)/Commentaren (0)/
Guide pratique la protection intégrée donderdag 18 december 2014

Guide pratique la protection intégrée

Réalisé dans le cadre du projet Interreg IV ‘Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives’

Le projet EMMA vise principalement à promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Ce type de culture est très exigeant en terme de qualité visuelle, de sécurité pour le consommateur.

Ce projet vise donc à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail conséquent de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (38577)/Commentaren (0)/
Praktijkgids geïntegreerde bestrijding donderdag 18 december 2014

Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

in het kader van Interreg IV project ‘Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente- en aardbeienteelt’

In het grensoverschrijdend project werd gestreefd om een reeks technieken op punt te stellen. Enerzijds om tegemoet te komen aan de vraag naar reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (door een compilatie te maken van reeds bestaande methodes) en anderzijds om nieuwe technieken te ontwikkelen die voldoen aan de verwachtingen naar innovatie en aan talrijke onbeantwoorde vragen.

Dit project doet daarom zowel een beroep op de competenties en de complementariteit van de projectpartners, als op de ervaringen van de telers uit beide productieregio’s. Het doel is om de kennisuitwisseling en -verspreiding over de grenzen heen te verbeteren en nieuwe technieken te introduceren door het uitvoeren van onderzoek.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (40478)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek IPM maandag 3 november 2014

Bezoekersgids proefveldbezoek IPM

Rondleiding proefveld in het kader van het ADLO project IPM en het Europees Interreg IV-projecten EMMA - 30.10.2014

Op donderdag 30 oktober 2014 organiseerden we een proefveldbezoek in het kader van IPM in vollegrondsgroenten. Het programma omvatte het bezoeken van de proeven over gewasbescherming, ziekten & plagen en bemesting. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en het Europees Interreg IV-projecten EMMA.

maandag 3 november 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26154)/Commentaren (0)/
Onderzoek tripsbestrijding in prei woensdag 22 oktober 2014

Onderzoek tripsbestrijding in prei

Zoektocht naar alternatieve middelen

Tabakstrips kan aanzienlijke schade aanrichten in prei. Een gerichte en beredeneerde bestrijding is dan ook noodzakelijk.

woensdag 22 oktober 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11391)/Commentaren (0)/
Opsporingsbericht… Tuta absoluta gezocht! dinsdag 21 oktober 2014

Opsporingsbericht… Tuta absoluta gezocht!

In het kader van het IWT project "Beheersing van Tuta aboluta in de Vlaamse tomatenteelt"

Voor de zoektocht naar nieuwe natuurlijke vijanden zijn de betrokken proefcentra op zoek naar biologische bedrijven waar T. absoluta aanwezig is. Door het ontbreken van chemische middelen is de kans groter dat er op deze bedrijven natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Wilt u de onderzoekers helpen in hun zoektocht naar natuurlijke vijanden?

dinsdag 21 oktober 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14809)/Commentaren (0)/
La brochure Journée du poireau 2014 dinsdag 14 oktober 2014

La brochure Journée du poireau 2014

Les visites de champs d’essai du Centre de Recherche Provincial pour le Maraîchage Flandre Orientale - 12.10.2014

Afin de répondre aux questions pratiques, le PCG réalise chaque année plusieurs essais. Les essais sur le choix variétal, la protection des végétaux et la fertilisation sont expliqués pendant les visites de champs d’essai.

dinsdag 14 oktober 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22633)/Commentaren (0)/
RSS
12
123movies