GO

Nieuws

Presentatie werkgroep 1: De hennepteelt maandag 25 april 2016

Presentatie werkgroep 1: De hennepteelt

Presentaties 'Mogelijkheden voor de teelt van hennep in Vlaanderen' Werkgroep 1 - 15.03.2015

De hennepteelt werd uitvoerig toegelicht in de Werkgroep 1 'Mogelijkheden voor hennep in Vlaanderen' op 15 maart 2015 in Gent. Deze werkgroep heeft tot doel de geïnteresseerde telers, afnemers, onderzoekers,… samenbrengen te brengen om na te denken over mogelijkheden voor de teelt en vermarkting van hennep in Vlaanderen.

maandag 25 april 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17254)/Commentaren (0)/
Yacon een alternatieve voedingsbron: "Zoet en weinig calorieën" maandag 15 april 2013

Yacon een alternatieve voedingsbron: "Zoet en weinig calorieën"

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

Yacon (Smallanthus sonchifolius, Asteraceae, waartoe ook aardpeer en zonnebloem behoren) - ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd - is een knolgewas dat groeit in het Andesgebied (Zuid- Amerika). bij ons is de plant nog zo goed als onbekend. Ze duikt hier en daar wel al op in een moestuintje van een hobbyboer. Het is een zeer veelzijdige plant. in Zuid-Amerika worden alle delen van de plant gebruikt en op verschillende manieren verwerkt. Zo worden de knollen geoogst om rauw te eten als fruit of om te koken zoals aardappelen. Ook het bakken of frituren van stukjes yacon levert een lekker product. De knollen worden ook gebruikt om te verwerken tot lekker zoet sap of siroop. De siroop kan ook gebruikt worden als zoetstof (bv. in de thee of koffie). De bovengrondse plantendelen kunnen verhakseld en ingekuild worden om dienst te doen als veevoeder. De bladeren worden ook soms gedroogd om er thee van te maken.

maandag 15 april 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21703)/Commentaren (0)/
Prei(afval) bron van inhoudsstoffen? “Ongekende bron van nutriënten en antioxidanten” maandag 15 april 2013

Prei(afval) bron van inhoudsstoffen? “Ongekende bron van nutriënten en antioxidanten”

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

Uit onderzoek uitgevoerd door het ILVO blijkt namelijk dat het groene gedeelte van prei een belangrijke bron is van nutriënten en antioxidanten, zoals polyfenolen, vitamine C en organosulfiden. De identificatie en isolatie van de aanwezige waardevolle componenten in deze afvalstroom creëert dus kansen voor bestaande en nieuwe markten in onder andere de voedingsindustrie, chemie en cosmetica.

maandag 15 april 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (12596)/Commentaren (0)/
Hennep, een lekkere voedingsbron?! “Onverwachte voedingsbron” maandag 15 april 2013

Hennep, een lekkere voedingsbron?! “Onverwachte voedingsbron”

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

Hoewel hennep algemeen geassocieerd wordt met zijn hallucinogene eigenschappen, vertoont deze bijzondere plant vooral potentieel in andere toepassingsgebieden. In deze non-drugstoepassingen spreekt men van industriële hennep, duidend op variëteiten die quasi vrij zijn van THC (tetrahydrocannabinol, de chemische stof die voor het roeseffect zorgt) en die geteeld worden voor de productie van grondstoffen zoals vezel en zaad. De vezel kent al een hele toepassingsgeschiedenis in o.a. de bouw-, textiel- en papiersector (tot 8000 jaren geleden zijn er relicten van henneptextiel terug te vinden!). Ook het zaad staat echter reeds lang bekend als een uitstekende bron van allerhande voedingsstoffen. Echter, deze laatste toepassing blijft – zeker in België – vaak onderbelicht en dat is jammer, want het biedt een meerwaarde als aanvulling in ons dieet.

maandag 15 april 2013/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (20185)/Commentaren (0)/
Deder, alternatief oliehoudend gewas: “Nieuwe bron van hoogwaardige olie” maandag 15 april 2013

Deder, alternatief oliehoudend gewas: “Nieuwe bron van hoogwaardige olie”

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

Deder (Camelina Sativa L.), of ook wel huttentut, vals vlas of cameline genoemd, is een gewas dat vroeger in Europa werd geteeld voor gebruik van de oliehoudende zaden. Momenteel kent deze ‘nieuwe’ teelt een hernieuwde interesse door de stijgende vraag naar oliën voor menselijke voeding met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en een goede omega-6/omega-3 verhouding. Deder is hiervoor een geschikte plantaardige bron. Daarnaast staat de olie ook in de belangstelling als grondstof voor tweede generatie biodiesel.

maandag 15 april 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (11931)/Commentaren (0)/
Broccoliplus als functionele voeding: “Supergezond maar nog niet sexy genoeg” maandag 15 april 2013

Broccoliplus als functionele voeding: “Supergezond maar nog niet sexy genoeg”

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

De huidige maatschappij heeft in toenemende mate aandacht voor de gezondheidsaspecten van voeding. Uit onderzoek blijkt steevast dat de consumptie van Brassicasoorten (kruisbloemigen) en met name koolsoorten veel sterker geassocieerd is met een verlaagd risico op diverse soorten kanker dan de consumptie van groenten en fruit. Broccoli is de absolute topper onder de kruisbloemige groenten. Deze koolsoort is rijk aan de bijzondere zwavelstof glucorafanine, behorende tot de glucosinolaten

maandag 15 april 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (12898)/Commentaren (0)/
Inhoudsstoffen uit uien: “Ui, meer dan voedingsbron alleen” zaterdag 13 april 2013

Inhoudsstoffen uit uien: “Ui, meer dan voedingsbron alleen”

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

Bijna 80% van de uien wordt gesorteerd, verpakt en verhandeld. Uien worden voornamelijk geteeld als voedsel voor mensen. De meeste bedrijven richten zich hierop. Wel zijn er enkele bedrijven die ook ingrediënten uit uien verwerken en verhandelen. Zo bestaat er uienolie en uienpoeder.

zaterdag 13 april 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20622)/Commentaren (0)/
Stevia plantaardige & calorieloze zoetstofbron: “Zoetmaker van natuurlijke oorsprong” zaterdag 13 april 2013

Stevia plantaardige & calorieloze zoetstofbron: “Zoetmaker van natuurlijke oorsprong”

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

Het meerjarig plantje Stevia rebaudiana Bertoni is een bron van nagenoeg calorielozezoetstoffen, die zich hoofdzakelijk in de blaadjes van de plant bevinden. De plant is kruid- tot struikachtig, lid van de composietenfamilie en vindt zijn oorsprong in Paraguay. De zoetstoffen in het plantje, genaamd steviolglycosiden, worden niet gemetaboliseerd in het lichaam, waardoor ze mogelijkheden bieden voor het caloriearmer maken van voeding. De zoetstoffen zijn tevens stabiel bij hogere temperaturen tot 200°C en zouden mogelijks anti-oxidatieve en bacterie- en schimmelwerende eigenschappen bezitten. Sommige bronnen schrijven zelfs positieve gezondheidseffecten aan stevia toe. Algemeen heerst er een toenemende interesse in stevia: enerzijds omwille van de vraag naar natuurlijkere en gezondere zoetstoffen, anderzijds ook als innovatieve teelt binnen de tuinbouw.

zaterdag 13 april 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (9391)/Commentaren (0)/
Vlas en hennep als bouwstof voor biomaterialen: “Natuurlijke kwaliteit” zaterdag 13 april 2013

Vlas en hennep als bouwstof voor biomaterialen: “Natuurlijke kwaliteit”

Brochure in het kader van Interreg IVa-project: Groene grondstoffen: innovatief gebruik van landbouwgewassen

De markt voor lange vlasvezel wordt sterk bepaald door de vraag naar textielvezel. De korte vlasvezels en de lemen (houtig deel van de stengel), die bij de ontsluiting van de lange vlasvezels vrijkomen, werden vroeger als afvalproduct beschouwd. Tegenwoordig is er vanuit de industrie een grote interesse naar natuurlijke grondstoffen ter vervanging van oliegebaseerde grondstoffen voor productie van verschillende materialen. Korte vlasvezels en lemen zijn hiervoor waardevolle producten. Net als vlas kent ook hennep vandaag een afzet als grondstof voor isolatiematerialen, vezelversterkte composieten, technisch textiel en constructiematerialen (technische toepassingen).

zaterdag 13 april 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (19809)/Commentaren (0)/

Groene grondstoffen, innovatief gebruik van landbouwgewassen

Project met de steun van Interreg IVa Vlaanderen - Nederland - Looptijd: 01/01/2010 - 31/03/2013

De komende jaren staan we voor de uitdaging van een steeds groter wordend tekort aan fossiele grondstoffen en dat terwijl de bevolkingsaantallen toenemen en dus ook de vraag naar grondstoffen toeneemt. Dit tekort zorgt voor druk op de energiemarkt en op de markt van de grondstoffen: de synthetische stoffen – die een zeer belangrijke rol spelen in bouw en industrie – zijn niet onuitputtelijk voorradig. De plantaardige productie was in het verleden vooral georiënteerd op het voortbrengen van voedsel (Food) voor de mens en voeder (Feed) voor dieren. In het licht van bovenstaande problematiek ontstond de afgelopen jaren toenemende interesse voor andere toepassingen van biomassa.

zondag 31 maart 2013/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (483)/Commentaren (0)/
RSS
123movies