X
GO

Actueel nieuws

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

In het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Via VLIF Niet-Productieve Investeringen (VLIF-NPI) kan je als landbouwer subsidies ontvangen voor maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. Om de mogelijkheden en het bestaan van de NPI’s verder kenbaar te maken onder de sector werd het demonstratieproject GlaWInO opgestart dat zich focust op infiltratiesystemen bij glastuinbouwbedrijven. Wat kunnen we voor jouw bedrijf betekenen? Dat lees je hier!

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (286)/Commentaren (0)/
Watergift in bataat loont de moeite

Watergift in bataat loont de moeite

In het kader van het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’

Hoewel bataat vrij droogtetolerant is en goed kan recupereren na moeilijke omstandigheden, is de aanwezigheid van voldoende water cruciaal voor het eindresultaat. We bekeken in 2022 het effect van watergift op de uiteindelijke opbrengst.

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (133)/Commentaren (0)/
Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

In het kader van het demonstratieproject 'Bodemkracht: verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken'

Tijdens de voorbije twee teeltseizoenen werd er op verschillende proefvelden in Vlaanderen gezocht naar manieren om de gewasweerbaarheid tegen droogte te verhogen. Goede bodempraktijken kunnen voor een betere vochthuishouding in de bodem zorgen.

vrijdag 17 maart 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (216)/Commentaren (0)/
Bellevue, Orleans en Beauregard nek aan nek in 2022

Bellevue, Orleans en Beauregard nek aan nek in 2022

Resultaat rassenonderzoek bataat

Na een uitgebreide screening van de beschikbare bataat rassen in de periode 2018-2021, legden we in 2022 een beperktere demonstratieve proef aan met 6 rassen bataat.

dinsdag 7 maart 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (394)/Commentaren (0)/
Onderzoek in bataat gaat verder

Onderzoek in bataat gaat verder

In het kader van het VLAIO LA-project 'Maxbat'

Dat succesvol bataat telen in België mogelijk is, zoveel is duidelijk. Toch zijn er nog heel wat vragen waarop we vandaag het antwoord niet kennen en vraagt de uitbreiding van deze teelt diepgaander onderzoek.

dinsdag 21 februari 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (1167)/Commentaren (0)/
New cultivation information on turmeric available

New cultivation information on turmeric available

Within the framework of the Interreg Northwest Eruope project 'CURCOL - Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal - Curcuma based sustainable colours'

After 3 years of research on the cultivation of turmeric, it is clear that we can successfully grow turmeric in our region. With nice harvest results, even in unheated tunnel, PCG was able to produce some useful documents for growers. First of all, a cultivation manual for the cultivation of turmeric in northwest Europe. Exploratory research was also done on cultivation on an aeroponics system see this document. Finally, a first techno-economic analysis of cultivation was also prepared.

woensdag 15 februari 2023/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (1155)/Commentaren (0)/
Na de serre nu ook kurkuma in onverwarmde tunnel opgeplant

Na de serre nu ook kurkuma in onverwarmde tunnel opgeplant

In het kader van het Interreg NWE-project CurCol ‘CURcuma based sustainable COLors’.

Na twee jaar succesvol kurkuma telen in de verwarmde kas, werden dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheden van de kurkumateelt in een onverwarmde tunnel bekeken. De kurkumaplanten groeiden goed, maar de opbrengst lag toch lager dan de opbrengst uit de verwarmde kas in 2021. Een goede voorkieming bleek opnieuw belangrijk. De rhizomen van verschillende herkomsten toonden duidelijke verschillen in opbrengst en kleur. Er lag ook opnieuw een proef aan in de verwarmde serre zodat we kosten en opbrengsten kunnen vergelijken. Over deze proef en de vergelijking tussen serre en tunnel berichten we binnenkort.

vrijdag 20 januari 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (1531)/Commentaren (0)/
Tomaat mini enquête

Tomaat mini enquête

In het kader van het VLAIO LA-traject 'TarOMAAT: Naar een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen'

Het TarOMAAt project stelde zich tot doel te komen tot een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen door het beter controleren en bijsturen van de teelt. De nadruk in dit project lag op smaak, zonder factoren als productiviteit en andere meer klassieke kwaliteitsattributen buiten beschouwing te laten. Als belangrijkste vernieuwing werd gekeken naar SIFT-MS, een snelle techniek voor aromascreening, omdat het vruchtaroma gezien wordt als een belangrijke smaakmaker. KU Leuven, VCBT, PSKW, PCH, PCG verzoekt U om deel te nemen aan deze mini enquête van slechts vier korte vragen. Deze zal door het VLAIO worden gebruikt voor de eindevaluatie van het project.

maandag 19 december 2022/Auteur: Van Steenkiste Jana/Aantal keer bekeken (2625)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

In het kader van het demonstratieproject ‘Optimale Waterapplicatie (OptiwAPP’) wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Overzicht van innovatieve irrigatietechnieken met een beknopt overzicht van het gebruik/toepassing, kostprijs en voordelen van de diverse methoden.

dinsdag 8 november 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (3680)/Commentaren (0)/
Oogst kurkuma in aantocht

Oogst kurkuma in aantocht

In het kader van het Interreg NW-Europe project: ‘CURCOL - Curcumin based sustainable colours’ en het Interreg NSR-project: ‘SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production’.

Dit jaar focussen de proeven op het verhogen van het gehalte curcumine van de geteelde kurkuma, een inhoudsstof waaruit kleurstoffen kunnen worden gemaakt. Er ligt een bemestingsproef aan in de verwarmde serre waarin onderzocht wordt of een hogere kaliumbemesting invloed heeft op de opbrengst en het curcuminegehalte. Daarnaast worden dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheden van de kurkumateelt in de koepel onderzocht. Hierbij wordt bekeken welke rassen in een teelt in Vlaamse tunnels de hoogste curcuminegehaltes kunnen behalen. We bekijken ook of de manier van voorkieming de opbrengst beïnvloedt. Dit jaar werd het plantmateriaal namelijk op twee manieren opgekweekt, in een meerlagenteeltsysteem en in bakken in de serre.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (1026)/Commentaren (0)/
Eiwitgewassen in koude serres

Eiwitgewassen in koude serres

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Ketenbreed initiatief voor plantaardig eiwit uit Vlaamse koude serres - KIPEi'

De vraag naar lokale eiwitgewassen stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift, maar ons Belgisch klimaat kan de teelt in openlucht parten spelen. In een serre kunnen de klimatologische omstandigheden beter gestuurd worden. Daarom vroegen we ons af of de teelt in serres voor deze gewassen een meerwaarde kan betekenen. Indien wel, zouden de eiwitgewassen een alternatieve zomerteelt kunnen vormen voor serres die leeg blijven in de zomer, bijvoorbeeld door grote Fusarium-druk. 

dinsdag 9 augustus 2022/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (7067)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

Terugblik proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'CURCOL - Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal - Curcuma based sustainable colours' - 4 mei 2022 - on 4 May 2022

Op 4 mei 2022 organiseerde het PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt vzw) in Kruishoutem in het kader van het Interreg NWE project CURCOL ‘Curcumine based sustainable Colours’ een proefveldbezoek over de start van bio kurkumateelt. Het proefveldbezoek kon genieten van een grote belangstelling van meer dan twintig telers, kwekers, verwerkers en andere geïnteresseerden. De pas opgestarte proeven in zowel verwarmde serre als koepel werden toegelicht. Ook de proefresultaten van voorgaande jaren en de resultaten rond bewaring en voorkieming van kurkumarhizomen kwamen aan bod. Daarnaast presenteerde Harrie Vreman van NEXTGarden Ingrediënt Farm uit Nederland hun proefresultaten over de kurkumateelt in pot.

zaterdag 7 mei 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9272)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'CURCOL - Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal - Curcuma based sustainable colours' - 4 mei 2022 - on 4 May 2022

Tijdens het proefveldbezoek werd er dieper ingegaan op de bewaring en voorkieming van kurkumarhizomen en de opstart van de teelt in West-Europese omstandigheden. Vervolgens brachten we ook een bezoek aan de pas opgestarte teelten op PCG. In het najaar van 2022, zal een tweede proefveldbezoek Kurkuma plaatsvinden waar we het teeltverloop zullen bespreken en enkele afzetmogelijkheden aan bod brengen.

During the trial visit, we took a closer look at the storage and pre-germination of curcuma rhizomes and the start-up of the cultivation in Western European conditions. Subsequently, we visited also the newly started cultivations on PCG. In the autumn of 2022, a second trial visit of curcuma will take place, where we will discuss the complete cultivation and discuss a number of sales opportunities.

vrijdag 6 mei 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9833)/Commentaren (0)/
Presentaties proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

Presentaties proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'CURCOL - Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal - Curcuma based sustainable colours' - 4 mei 2022 - on 4 May 2022

Presentaties:  voorstelling project CURCOL: “CURcumine based sustainable COLours” - Project presentation CURCOL: “CURcumine based sustainable COLours” / voorstelling project NEXTGarden Ingredient Farm Project presentation NEXTgarden from the Netherlands by Harrie Vreman / Presentatie bewaarproef van Kurkuma 2021-2022 - Presentation storage trial of Turmeric 2021-2022

donderdag 5 mei 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (8706)/Commentaren (0)/
PCG zet verder in op onderzoek naar de teelt van gember

PCG zet verder in op onderzoek naar de teelt van gember

Deze proef werd uitgevoerd met steun van de REO Veiling en de Europese Unie, in het kader van GMO.

We onderzochten de invloed van teeltparameters, zoals plantdichtheid en startgewicht van het moederrhizoom, op opbrengst en kwaliteit.

vrijdag 21 januari 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (5803)/Commentaren (0)/
Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect

Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect

De Blauwe Keten en BioProtect (Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen)

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur is sinds vele jaren actief betrokken in Europese programma's en sensibiliseringsactiviteiten. Team Europa staat dan ook klaar om mogelijke initiatiefnemers te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van hun projecten. Wil je weten wat Europese subsidies concreet voor jou kunnen betekenen? Laat je inspireren door deze video.

maandag 22 november 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (9502)/Commentaren (0)/
Team Europa, Slimmer Europa: Smart aquaponics

Team Europa, Slimmer Europa: Smart aquaponics

Ontwikkeling van intelligente beheersinstrumenten voor aquaponics systemen aangepast aan professionals, stedelijke gemeenschappen en opleiding.

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur is sinds vele jaren actief betrokken in Europese programma's en sensibiliseringsactiviteiten. Team Europa staat dan ook klaar om mogelijke initiatiefnemers te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van hun projecten. Wil je weten wat Europese subsidies concreet voor jou kunnen betekenen? Laat je inspireren door deze video.

vrijdag 19 november 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (8628)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Interesse om als pilootbedrijf aan de slag te gaan met de EVA-app?

Interesse om als pilootbedrijf aan de slag te gaan met de EVA-app?

In het kader van de demo-projecten ‘Cross-sectorale uitrol van EVA in de plantaardige sector’ en ‘Bemesten met een plan? Ja dat kan’.

We zijn op zoek naar pilootbedrijven die interesse hebben om aan de slag te gaan met de EVA-app, een tool die origineel ontwikkeld werd door PCFruit om de fruitteler te helpen bij zijn bedrijfsvoering en administratie, maar intussen uitgebreid werd naar de akkerbouw en groenteteelt.

donderdag 9 september 2021/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (9580)/Commentaren (0)/
Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Proeven lopende in de serres en tunnels in juni 2021

Zo hebben we op het proefcentrum een eigen primeur te pakken met de hydroteelt van aubergine, waarbij we de combineerbaarheid van deze teelt nagaan met deze van omegabaars. We testen hierbij verschillende auberginerassen en ook natriumgehaltes in de voedingsoplossing.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (18784)/Commentaren (0)/
Aquaponics met aubergines en omegabaars

Aquaponics met aubergines en omegabaars

In het kader van het project Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen 'Smart Aquaponics'

De proef heeft een tweeledig doel: enerzijds willen we kijken naar de natriumtolerantie van aubergine door de vergelijking te maken tussen standaard hydrocultuur, hydrocultuur met toevoeging van extra NaCl in de meststofselectie en aquaponics waarbij een deel van het afvalwater van de omegabaarskweek dient voor de aanmaak van de voedingsoplossing. Anderzijds is het ook een rassenproef waarbij we de rassen Beyonce (Rijk Zwaan), Tracey (Rijk Zwaan) en Lemmy (Enza) gaan vergelijken, allen geënt op Maxifort (De Ruiter). We hopen naast de vergelijking binnen de standaard hydrocultuur ook enige verschillen te kunnen waarnemen op vlak van hun natriumtoleranties.

donderdag 17 juni 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15510)/Commentaren (0)/
Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt

Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt

Deze technische fiches zijn opgemaakt in het kader van het demonstratieproject ‘Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt’ met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

Om de opgedane kennis niet verloren te laten gaan, zijn er technische fiches opgemaakt van de diverse technieken die tijdens demonstraties en proeven aan bod kwamen. De fiches zijn geïnspireerd op de voorgestelde innovaties binnen het project Innoseta (http://www.innoseta.eu/nl/). Op het vlak van driftreductie en precisiespuittechnologie zijn er systemen op de markt die door landbouwers niet altijd gekend zijn. Bedrijfsleiders die de investering in een nieuwe spuitmachine overwegen, vinden houvast voor hun aankoopbeslissing in onderstaande technische fiches. Sommige van de beschreven technieken zijn merkonafhankelijk. Andere technieken zijn gebonden aan één merk van spuitmachines. Vaak zijn er dan alternatieven op de markt van concurrerende fabrikanten.

woensdag 17 februari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14587)/Commentaren (0)/
Kurkuma: van teelt tot biobased kleurstof

Kurkuma: van teelt tot biobased kleurstof

Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal

Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal. Wist je dat we in Europa per jaar ongeveer 87 miljoen ton verpakkingsafval produceren? Het goede nieuws is dat er een deel hiervan biobased verpakkingen zijn die recycleerbaar of biologisch afbreekbaar zijn.

maandag 23 november 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (26257)/Commentaren (0)/
Curcuma: from cultivation to biobased colorant

Curcuma: from cultivation to biobased colorant

Use of natural colorants in biobased packaging material

In the Interreg Northwest Europe project CurCol, we investigate the color production and application in bioplastic and paper packaging, based on the yellow natural colorant curcumin. And that process already starts with the cultivation of the turmeric plant.

maandag 23 november 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24991)/Commentaren (0)/
Weer een stap dichter richting de teelt van hydroprei

Weer een stap dichter richting de teelt van hydroprei

Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt.

In 2019 lag een proef aan op het PCG om de beschutte hydroteelt van prei in teeltgoten verder op punt te zetten. Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt. Hiervoor brachten we verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels.

maandag 19 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15021)/Commentaren (0)/
Nieuwsbrief ‘Smart Aquaponics’

Nieuwsbrief ‘Smart Aquaponics’

In het kader van het project Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen 'Smart Aquaponics'

Het project heeft o.a. als doel om een intelligent beheerssysteem te ontwikkelen en te demonstreren dat toelaat om bestaande installaties op een praktische manier te monitoren a.d.h.v. sensoren. Daarnaast zullen we ook tools ontwikkelen voor zij die nog niet zo bekend zijn met de wereld van aquaponics. Via een ‘smart game’ willen we dit op een laagdrempelige manier doen voor iedereen. 

woensdag 14 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20946)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Bezoekersgids proefveldbezoek en demonstratie bataat 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek en demonstratie bataat 2020

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en 'Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture' - RI 18/A-293 PRONC-BE

Op 10 september 2020 ging het proefveldbezoek & demonstratie rond de teelt van bataat door op het PCG. Bezoekersgids: 1. Teelttechnische proef aanleg bataat / 2. Rassenproef bataat /3. Efficiëntie en selectiviteit van onkruidbestrijdingsmiddelen in bataat / 4. Bewaring bataat / 5. Demonstratie machines / 6. Rassenonderzoek yacon / 7. Innovatieve teelt oca / 8. PRONC: Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture’

dinsdag 15 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18841)/Commentaren (0)/
Poster CurCol: Transitie naar kurkumine kleuren

Poster CurCol: Transitie naar kurkumine kleuren

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'Curcuma based sustainable colours '

Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in plastic en papieren verpakkingen. Het project beoogt drie pilots voor kleurstofproductie en -toepassing in verpakkingen, door barrières, business cases en actieplannen te definiëren. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.

vrijdag 11 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18738)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Micro-organismen reduceren nitraat in drainagewater via off-grid installatie

Micro-organismen reduceren nitraat in drainagewater via off-grid installatie

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden'

In een Moving Bed BioReactor halen micro-organismen nitraat uit drainagewater. Ze zetten het om in het onschadelijke stikstofgas.

woensdag 29 april 2020/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (17571)/Commentaren (0)/
Praktische haalbaarheid van tussenteelten in paprika

Praktische haalbaarheid van tussenteelten in paprika

In het kader van het Vlaio LA-trajet 'Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas'

Bij een krappe teeltrotatie met een groot aandeel vruchtgroenten is het belangrijk om de populatie wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne spp.) onder controle te houden. Als de populatie aaltjes te groot wordt, gaat dit ten koste van de productie en de kwaliteit van het gewas, met economische verliezen tot gevolg. Door het inzetten van tussenteelten (= teelten die tussen de hoofdteelt vruchtgroenten gezaaid of geplant worden) die de wortelknobbelaaltjes sterker aantrekken dan de hoofdteelt kan deze laatste beter beschermd zijn. Idealiter doet de tussenteelt ook dienst als vanggewas en worden de aaltjes als het ware weggevangen waardoor de populatie daalt.

vrijdag 24 april 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (14352)/Commentaren (0)/
Ontwerp van veerkrachtige productiesystemen in Europese biologische serres

Ontwerp van veerkrachtige productiesystemen in Europese biologische serres

Update van de eerste helft van het GREENRESILIENT-project

In de afgelopen tien jaar is er een sterke discussie geweest rond de principes van biologische landbouw, voornamelijk gedreven door Europese verschillen tussen biologische productiesystemen. Sommige systemen zijn sterk geïntensiveerd en richten zich op een hoge economische duurzaamheid, terwijl andere zich richten op het vergroten van de biodiversiteit en het implementeren van agro-ecologische principes.

vrijdag 6 maart 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (16586)/Commentaren (0)/
Hydroprei: weer een stap dichter richting de teelt

Hydroprei: weer een stap dichter richting de teelt

Hiervoor brachten we verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels.

In 2019 lag een proef aan op het PCG om de beschutte hydroteelt van prei in teeltgoten verder op punt te zetten. Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt. Hiervoor brachten we verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels. Het plantmateriaal kweekten we op in trays op kweektafels dat we nadien op de goten plantten.

maandag 24 februari 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5506)/Commentaren (0)/
Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document update

Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document update

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Met aquaponics worden 2 sectoren, de visteelt en de groenteteelt, samengebracht en veel technieken die gekend zijn in één van deze of beide sectoren kunnen helpen om aquaponics als geheel te optimaliseren. Deze technieken werden door de projectpartners gebundeld in een inventarisatiedocument waarvan de eerste versie nu beschikbaar is. Het document is een bundeling van verschillende hoofdstukken die elk een bepaald aspect van aquaponics aan bod laten komen. Zo is er een hoofdstuk dat meer info geeft over de wetgeving en dat doorverwijst naar de verantwoordelijke instanties in Vlaanderen en Nederland. In een ander hoofdstuk wordt ingegaan op filtertechnieken, terwijl een volgend onderdeel dan weer over waterontsmetting gaat.

dinsdag 1 oktober 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21931)/Commentaren (0)/
Nieuw ontwikkelde techniek moet nitraten in drainagewater aanpakken

Nieuw ontwikkelde techniek moet nitraten in drainagewater aanpakken

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden'

Ook bij een correcte bemesting en strengere maatregelen is het vaak niet te vermijden dat er via het drainagewater van landbouwpercelen nitraten vrijkomen in het oppervlaktewater. Binnen een LA-traject is een Best Beschikbare Techniek ontwikkeld om nitraten uit drainagewater te verwijderen met als doel meer MAP-meetpunten groen te krijgen. De eerste pilootinstallatie gaf bemoedigende resultaten. Ondertussen worden er nog twee geïnstalleerd die zich deze winter moeten bewijzen.

maandag 2 september 2019/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (15162)/Commentaren (0)/
Infofiche MBBR - Moving Bed Biofilm Reactor

Infofiche MBBR - Moving Bed Biofilm Reactor

VLAIO LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden'

De MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor) kan te velde nitraten uit drainagewater halen, daar waar geoptimaliseerde bemesting onvoldoende verbetering brengt aan de waterkwaliteit.

maandag 2 september 2019/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (11043)/Commentaren (0)/
Bioreactor moet nitraten uit drainagewater halen

Bioreactor moet nitraten uit drainagewater halen

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden'

In de winter worden aan de MAP-meetpunten vaak verhoogde nitraatconcentraties vastgesteld als gevolg van uitspoeling via drainage. Met een Moving Bed Bioreactor kunnen nitraten uit het drainagewater worden gehaald. De techniek wordt volop getest in onder meer Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Mogelijk komt ze op termijn in aanmerking als equivalente maatregel binnen MAP6.

maandag 2 september 2019/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (16991)/Commentaren (0)/
Handleiding om vaardigheden te verwerven in metaalbewerking bij lassen, boren, zagen

Handleiding om vaardigheden te verwerven in metaalbewerking bij lassen, boren, zagen

Handboek voor de werkplaats 2019

Deze handleiding, die werd opgesteld door het team van Atelier Paysan, is bedoeld als een theoretisch hulpmiddel voor zelfbouwers van machines. Ze is niet volledig, maar vormt een essentiële basis om door te nemen, om vaardigheden te verwerven in metaalbewerking. Deze handleiding werpt een eerste blik op de technieken en wetmatigheden die komen kijken bij lassen, boren, zagen enz.

vrijdag 30 augustus 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (784)/Commentaren (0)/
Bodemscanners in de kijker op openveldevent bodem

Bodemscanners in de kijker op openveldevent bodem

In het kader van het Interreg-V project Vlaanderen-Nederland ‘Leve(n)de bodem’

Drie machines om de bodem te scannen werden onlangs gepresenteerd op het ‘Openveldevent Bodem’ op het PCG in Kruishoutem. Met de Veris-MSP3-bodemscanner van Vantage-Agrometius is inmiddels voldoende praktijkervaring opgedaan bij het verzamelen van gegevens over de bodem. De SoilXplorer van CNH geeft vooral snel inzicht in enkele parameters en is praktijkrijp. Het multisensorplatform van de onderzoeksgroep Precision Scoring van Universiteit Gent is nog in ontwikkeling, maar verzamelt een scala aan gegevens. Alle drie de machines brengen op hun eigen manier verschillende bodemeigenschappen in kaart. Op basis daarvan kan vervolgens een actie zoals plaatsspecifiek bekalken of bemesten worden uitgevoerd.

vrijdag 9 augustus 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19379)/Commentaren (0)/
Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar

Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar

In het kader van de projecten Interreg Vlaanderen Nederland (Aquavlan 2) en Interreg France – Wallonie – Vlaanderen (Smart Aquaponics)

Dat de teelt van tomaten en Omegabaars een goede combinatie is, heeft het onderzoek op het PCG al bewezen. Bovendien wordt het reeds op professionele schaal in de praktijk toegepast bij de bedrijven Aqua4C en Tomato Masters. In 2018 en 2019 werden proeven aangelegd met komkommer in een aquaponicteeltsysteem. De resultaten tonen aan dat er potentieel is voor de combinatie van komkommer- en visteelt. 

woensdag 17 juli 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22735)/Commentaren (0)/
Smartbiocontrol zoekt naar alternatieven voor een klassieke chemische gewasbestrijding

Smartbiocontrol zoekt naar alternatieven voor een klassieke chemische gewasbestrijding

In het kader van het BioProtect-project: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen

Op dinsdag 4 juni 2019 ging het vierde Smartbiocontrol symposium door op het PCG. Smartbiocontrol is een Europees project dat streeft naar een geïntegreerde en innoverende aanpak voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe biocontrole producten. Het Smartbiocontrol project is een grensoverschrijdende samenwerking, het onderzoek gebeurt in de grensregio Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. In het project wordt naar oplossingen gezocht om een duurzame gewasbescherming uit te voeren.

woensdag 17 juli 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (23393)/Commentaren (0)/
Terugblik Circulaire glastuinbouw in 2030

Terugblik Circulaire glastuinbouw in 2030

Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla: circulaire glastuinbouw in 2030’

Om ook glastuinbouwers te inspireren hoe die circulaire toekomst er voor hen kan uitzien, organiseerde Boerenbond in samenwerking met PCG, Innovatiesteunpeunt, KBC, ILVO, Smart Digital Farming en het Vlaams departement L&V het evenement ‘Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla? Circulaire glastuinbouw in 2030’ dat op 4 juni doorging in het PCG. Dit netwerkevent voor tuinders en technologiebedrijven bracht eerst een mix van zowel resultaten van praktijkgericht onderzoek als de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Keynote speaker Henry Gordon Smith sloot de avond af met een nuchtere kijk op de wereld van urban farming en verticale teelten.

dinsdag 18 juni 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22886)/Commentaren (0)/
Resultaten enquête “Geef ons jouw mening over biologische bloemen”

Resultaten enquête “Geef ons jouw mening over biologische bloemen”

In het kader van het Plattelandsproject 'Biobloemen: kleur van op het bioveld tot bij de consument'

Binnen het project “Biobloemen: kleur van op het veld tot bij de consument” lanceerde PCG, in samenwerking met Bioforum Vlaanderen en PCS, een consumentenenquête. Het doel? Meer inzicht krijgen in wat mensen weten over biobloemen en wat ze van biobloemen verwachten. Het resultaat? 1152 mensen gaven aan wat ze belangrijk vinden.

donderdag 23 mei 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (21357)/Commentaren (0)/
Aërobe mineralisatie van aquaponicsslib: slibverwerking en nutriëtenrecuperatie

Aërobe mineralisatie van aquaponicsslib: slibverwerking en nutriëtenrecuperatie

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

We onderzochten het potentieel van nutriëntenrecuperatie en slibverwerking van aquaponicsslib. Een duurzamer aquaponicssysteem is mogelijk dankzij de mineralisatie van visslib. We bereikten 44% slibvermindering en konden de nutriënten recupereren

donderdag 25 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18327)/Commentaren (0)/
Terugblik Preihappening

Terugblik Preihappening

Inspiratie voor de toekomst. En wat nu met de prei?

Op 15 februari organiseerde PCG een preihappening voor iedereen met een hart voor prei. Na jarenlang de Internationale Praktijkdag Prei in het najaar was het tijd voor iets nieuws: een preihappening waarin de toekomst voor de preiteelt centraal stond.

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11486)/Commentaren (0)/
Presentaties aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst 2019

Presentaties aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst 2019

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'AQUA-VLAN 2'

Op vrijdag 22 maart kwam de klankbordgroep van Aquavlan2 opnieuw samen. De projectpartners ronden hun onderzoek af en deelden hun resultaten met de aquacultuursector. Zes onderwerpen vulden het programma, van duurzaam visvoer tot grondsmaakpreventie.

vrijdag 29 maart 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20604)/Commentaren (0)/
Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?

Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?

Studienamiddag BDB Leuven-Heverlee - 22.03.2019

Op vrijdag 22 maart organiseert de Bodemkundige Dienst een interessante studienamiddag "Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?". De klimaatsverandering dwingt de landbouw tot een efficiënter watergebruik, wat ook mogelijk is dankzij innovatie. Experten van binnen en buiten de Bodemkundige Dienst geven een overzicht van de huidige irrigatietechnieken met hun voor- en nadelen. Daarnaast evalueren ze welke innovaties het potentieel hebben om Vlaanderen in de toekomst klimaatbestendig en water-robuust te maken. Tijdens deze studiedag stellen de onderzoekers ook het boek 30 jaar irrigatieproeven op de Bodemkundige Dienst van België voor. 

donderdag 7 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8221)/Commentaren (0)/
Poster SMART AQUAPONICS

Poster SMART AQUAPONICS

Ontwikkeling van intelligente beheersinstrumenten voor aquaponics systemen aangepast aan professionals, stedelijke gemeenschappen en opleiding

SMART AQUAPONICS beoogt de implementatie van aquaponics* bij publieke organisaties en professionelen te bevorderen. Het einddoel van het project is om een aquaponics gids te publiceren en om drie digitale instrumenten te ontwikkelen (een online training, een ontwerphulpmiddel en een monitoring- en managementstool), die via smartphone en pc kunnen worden geraadpleegd. Het project duurt van 2018 tot 2021.

vrijdag 1 maart 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19430)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Geef ons jouw mening over biologische bloemen!

Geef ons jouw mening over biologische bloemen!

In het kader van het Plattelandsproject 'Biobloemen: kleur van op het bioveld tot bij de consument'

Geef jij weleens bloemen cadeau of doe je graag jezelf plezier met een boeketje? Koop je dan weleens seizoensbloemen die hier geteeld zijn? Of koop jij ook zonnebloemen in de winter? Ben je bezorgd om de impact van de bloementeelt op het milieu, en kies je liefst voor bloemen die geteeld zijn zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest?… Wij willen het graag weten! Vertel het ons allemaal anoniem in onze grote biologische bloemenenquête.

donderdag 28 februari 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (17999)/Commentaren (0)/
Laatste kans, ontvang tot € 30.000 bedrijfssteun

Laatste kans, ontvang tot € 30.000 bedrijfssteun

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Ben je een ondernemer met een idee voor de aquacultuursector? Dankzij het project Aquavlan2 krijg je de kans om dat idee tot een businessconcept uit te werken. Via een vouchersysteem kan je tussen €3.000 en €30.000 steun krijgen in de vorm van      expertise of diensten. De volgende en laatste voucherkeuringsronde is op 28 februari 2019. Dit is jouw laatste kans!

dinsdag 26 februari 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14371)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Biobloemen: kleur van op het bioveld tot bij de consument

Biobloemen: kleur van op het bioveld tot bij de consument

Vanuit de maatschappij stijgt de vraag naar duurzaam geteelde bloemen.

Op 1 november 2018 kon het plattelandsproject ‘Biobloemen: kleur van op het bioveld tot bij de consument’ uit de startblokken schieten.Voor dit project slaan het PCS (Proefcentrum voor Sierteelt), het PCG en BioForum de handen in elkaar en bundelen zij gedurende 2,5 jaar hun complementaire expertise om tegemoet te komen aan de nood ter ondersteuning van de biobloemensector, dit met financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

donderdag 31 januari 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (19098)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Posters studiedag led-belichting in de tuinbouw

Posters studiedag led-belichting in de tuinbouw

Ken je de diverse mogelijkheden van leds in de tuinbouw al?

Op vrijdag 7 december 2018 vond de studiedag led-belichting in de tuinbouw plaats op het PCS te Destelbergen. Led kan gebruikt worden in de serre als bijbelichting, zowel boven als tussen het gewas, maar ook als stuurlicht. Eveneens zijn toepassingen in een meerlagensysteem mogelijk. In de posters hieronder worden onderzoek, expertise en praktische tools voorgesteld. Zowel sierteelt, groenteteelt als aardbeienteelt komen hierbij aan bod.

donderdag 10 januari 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23176)/Commentaren (0)/
Letterlijk en figuurlijk proeven van yacon!

Letterlijk en figuurlijk proeven van yacon!

Op vrijdag 23 november organiseerde PCG een inspirerend netwerkmoment om het potentieel van yacon

Tijdens het netwerkmoment ‘Ontdek het potentieel van yacon!’, georganiseerd door PCG, konden producenten, verwerkers en handelaars proeven van wat yacon zoal te bieden heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos!

donderdag 3 januari 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16784)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Verwerking en toepassing van eendenkroos

Verwerking en toepassing van eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

De gekweekte eendenkroos kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld als veevoer, eiwit- of zetmeelbronDoor het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, Universiteit van Gent, Inagro en ABC Kroos is gekeken naar de kweek van eendenkroos op waterige reststromen, de samenstelling van eendenkroos en de verwerking en toepassing van (inhoudsstoffen uit) eendenkroos. Deze brochure focust op de samenstelling, verwerking en toepassing van eendenkroos.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20144)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Tijdens de studienamiddag ‘Micro-algen en eendenkroos, een duurzame toekomst’ werden de mogelijkheden voor de kweek, verwerking en toepassing van Spirulina en eendenkroos naar voren gebracht. De onderstaande infobrochures werden tijdens dit slotevent van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘De blauwe keten’ uitgedeeld.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (15647)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de sectoren te overtuigen over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. Om die reden werd een economische haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en fycocyanine. Hiervoor werd eerst een marktanalyse uitgevoerd, gevolgd door de ontwikkeling van een rekentool.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21744)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de voedingssector te overtuigen om over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. De economische haalbaarheidsstudie die wordt uitgevoerd in het project De Blauwe Keten zorgt hierbij voor ondersteuning om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (18645)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Teelthandleiding: eendenkroos

Teelthandleiding: eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Interessant is dat eendenkroos eveneens geschikt is om diverse nutriëntrijke restwaterstromen uit de landbouw te zuiveren. Mogelijkheden zijn restwater van de mestverwerking, spui uit bodemloze teelten of restwater van aquacultuur. Stikstof (N) en fosfor (P) zijn immers nodig voor de groei van eendenkroos. Op nutriëntrijke media kan eendenkroos 30 tot 45% eiwit bevatten. Hierbij springt vooral de aminozuursamenstelling van de plantaardige eiwitten in het oog: de hoge gehaltes lysine en methionine maken dat de eiwitkwaliteit sterk overeenkomt met de kwaliteit van dierlijk eiwit. Dit maakt eendenkroos een veelbelovend gewas voor zowel menselijke voeding als voor diervoeder (varkens, kippen en vissen).

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (19760)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina: een microalg met potentieel

Spirulina: een microalg met potentieel

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Spirulina is de belangrijkste commerciële bron van de natuurlijke kleurstof fycocyanine. Fycocyanine heeft een intens blauwe kleur en wordt veel gebruikt om snoepgoed te kleuren. Spirulina kan tot 20% fycocyanine bevatten. Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 5.000 ton Spirulina gekweekt en ongeveer 3% hiervan wordt verwerkt tot een fycocyanine-extract dat kan worden gebruikt als blauwe kleurstof. Fycocyanine biedt ook nog andere gezondheidsvoordelen aangezien het een antioxidant is met een aangetoonde werking tegen radicalen en zelfs een ondersteunende functie heeft van spieren bij het sporten.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20012)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Fycocyanine: natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

Fycocyanine: natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Microalgen zijn een waardevolle bron van natuurlijke pigmenten. Eén van de belangrijkste natuurlijke pigmenten afkomstig van microalgen is de blauwe kleurstof fycocyanine. Blauw komt in de natuur zelden voor en de vraag naar natuurlijke kleurstoffen door zowel de voedings-, textiel-, bouw- als papierindustrie neemt sterk toe. De belangrijkste commerciële bron van fycocyanine is de cyanobacterie Spirulina.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21855)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Fycocyanine toegepast als blauwe kleurstof voor textiel

Fycocyanine toegepast als blauwe kleurstof voor textiel

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Hoewel er een groot aantal natuurlijke kleurstoffen bestaat, is er voor bepaalde kleuren weinig keuze. Zo zijn er erg weinig blauwe kleurstoffen. Binnen het project “De Blauwe Keten” gaan we op zoek naar de toepassingsmogelijkheden van fycocyanine, een blauwe kleurstof die wordt gewonnen uit de microalg Spirulina.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20510)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings

Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Fycocyanine, een blauw eiwit uit Spirulina, is momenteel de enige natuurlijke blauwe kleurstof die gewonnen kan worden uit een organisme dat op voldoende grote schaal gekweekt kan worden. Om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen van de natuurlijke kleurstof fycocyanine in producten zoals papier, karton en biopolymeren, zijn industrieel onderzoek en praktijktesten op een aangepaste state-of-the-art pilot noodzakelijk. Millvision heeft enerzijds de mogelijkheden verkend voor toepassingen bij papier, karton en verpakkingen. Anderzijds zijn de mogelijkheden verkend voor de toepassing in coatings en biocomposieten ten behoeve van een (interieur)bouwontwerp.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (18659)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Presentaties netwerkmoment 2018 'Ontdek het potentieel van yacon!'

Presentaties netwerkmoment 2018 'Ontdek het potentieel van yacon!'

In het kader van het Leader project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!'

Op vrijdag 23 november 2018 ging op het PCG het netwerkmoment ‘Ontdek het potentieel van yacon!’ door. De resultaten van het lopende onderzoek op PCG en Vives Hogeschool Roeselare werden voorgesteld aan de aanwezige producenten, verwerkers en handelaars. Ook waren enkele bedrijven te gast die hun ervaring met yacon deelden. Kortom, inspirerende presentaties over het eindeloze potentieel dat yacon te bieden heeft.

Ben je zelf ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van yacon? Neem dan zeker eens een kijkje in de presentaties!

maandag 26 november 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17809)/Commentaren (0)/
Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers

Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het Europese project Aquavlan2 steunt aquacultuurondernemers met een idee. Via een uniek vouchersysteem worden bedrijfsspecifieke vragen beantwoord. In oktober heeft het vouchercomité twee vouchers goedgekeurd. Het Vlaamse bedrijf Aqua4c en de Nederlander Robbert Willemsen denken na over de productie van roze Omegabaars.  De tweede voucher is voor het Nederlandse bedrijf Sea Protein dat macrowieren wil produceren. 

vrijdag 23 november 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12667)/Commentaren (0)/
Stralende editie van Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’

Stralende editie van Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’

In samenwerking met Proefcentrum Pamel, Inagro, PCG en Pcfruit, aangestuurd door het CCBT.

Onder een stralende zon ging op dinsdag 18 september de Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ door op CSA-bedrijf De Klepper in Wolvertem. De vele bezoekers kwamen er kijken naar de nieuwste innovaties binnen de biologische teelttechniek. Mede dankzij de steun van de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse overheid kon dit tweejaarlijks evenement verder uitgroeien tot een vaste afspraak voor de biosector.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13081)/Commentaren (0)/
Verven met kleurstof gewonnen uit de microalg Spirulina

Verven met kleurstof gewonnen uit de microalg Spirulina

De toepassingsmogelijkheden van fycocyanine, een blauwe kleurstof die wordt gewonnen uit de microalg Spirulina

Binnen het project "De Blauwe Keten" gaat Centexbel op zoek naar de toepassingsmogelijkheden van fycocyanine, een blauwe kleurstof die wordt gewonnen uit de microalg Spirulina. Deze presentatie brengt een geïllustreerd verfprotocol dat je begeleidt bij het aanverven van katoen of linnen met deze natuurlijke blauwe kleurstof.

dinsdag 9 oktober 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (17538)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG

Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG

Het PCG werd uitgenodigd om het ontwikkelde hydroteeltsysteem voor prei te demonstreren.

Sinds 2015 voert het PCG al verkennende proeven uit voor de beschutte teelt van prei op water. De buitenlandse markten ontwikkelen meer en meer de vraag naar prei die volledig vrij is van gronddeeltjes, ready-to-use is, en idealiter ook nog eens zeer weinig of geen pesticiden bevat.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11996)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van ulluco!

Ontdek het potentieel van ulluco!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Ulluco (Ullucus tuberosus) behoort samen met de oca, mashua en de aardappel tot de belangrijkste voedingsgewassen uit de Andes.

maandag 17 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24768)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van crosne!

Ontdek het potentieel van crosne!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Crosne (Stachys sieboldii syn. affinis) – ook gekend als Japanse Andoorn of Chinese Artisjok – is een plant afkomstig uit Noord-China. Bij intrede in Europa in de 19e eeuw werd deze plant voor het eerst op iets grotere schaal geteeld nabij de Franse stad ‘Crosne’. Aangezien de Chinese naam voor de Fransen moeilijk uit te spreken was, werd het gewas omgedoopt tot crosne.

maandag 17 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24381)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van oca!

Ontdek het potentieel van oca!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Oca (Oxalis tuberosa) of knolklaverzuring is een plant uit de klaverzuringfamilie. Het is één van de belangrijkste voedingsgewassen uit het Andesgebergte. Ondanks dat het reeds in de 19e eeuw naar Europa werd ingevoerd, is het pas de laatste jaren dat deze kleurrijke knolletjes aan populariteit winnen.

maandag 17 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24150)/Commentaren (0)/
Proof of concept hydroprei bevestigt

Proof of concept hydroprei bevestigt

In het kader van het provinciaal proefproject 'Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur'

Recente internationale handelsovereenkomsten creëren interessante nieuwe exportmogelijkheden van één van onze vaandeldragers uit de groenteteelt: prei. Deze grotendeels onbenutte markten, en stilaan ook de Europese, verlangen echter een zeer kwalitatief product. PCG zet daarom in op onderzoek naar de beschutte hydroteelt van prei om dit te kunnen aanbieden.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16109)/Commentaren (0)/
Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector

Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Dankzij het vouchersysteem van het Interreg-project Aquavlan2 krijg je als aquacultuur-ondernemer een unieke kans. Je kan tot € 30.000 steun ontvangen om je idee tot een businessconcept uit te werken. Heb je zelf een idee? Dien dan jouw voucher in bij de aquaconsulent.

vrijdag 7 september 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11427)/Commentaren (0)/
Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document

Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Met aquaponics worden 2 sectoren, de visteelt en de groenteteelt, samengebracht en veel technieken die gekend zijn in één van deze of beide sectoren kunnen helpen om aquaponics als geheel te optimaliseren. Deze technieken werden door de projectpartners gebundeld in een inventarisatiedocument waarvan de eerste versie nu beschikbaar is. Het document is een bundeling van verschillende hoofdstukken die elk een bepaald aspect van aquaponics aan bod laten komen. Zo is er een hoofdstuk dat meer info geeft over de wetgeving en dat doorverwijst naar de verantwoordelijke instanties in Vlaanderen en Nederland. In een ander hoofdstuk wordt ingegaan op filtertechnieken, terwijl een volgend onderdeel dan weer over waterontsmetting gaat.

dinsdag 14 augustus 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19378)/Commentaren (0)/
Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur

Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Naast de waterfractie die hergebruikt kan worden op het tuinbouwbedrijf als basis voor de voedingsoplossing, beschikt het aquacultuurbedrijf ook over een andere reststroom: spuislib. Dit spuislib kan verder gevalideerd worden op verschillende manieren en kan toepassingen vinden als meststof, of voor de productie van biogas en groene stroom. In dit verwerkingsproces kunnen technieken als coagulatie en flocculatie helpen bij het indikken van de slibfractie. Door fermentatie kan bijvoorbeeld biogas geproduceerd worden. Wat overblijft, het digestaat, kan toepassing vinden als meststof in de landbouw en zo is de cirkel rond.

maandag 13 augustus 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17134)/Commentaren (0)/
Enquête: Een potentieel voor een Korte markt?

Enquête: Een potentieel voor een Korte markt?

Een fysieke supermarkt waar korte keten centraal staat

Van 26/05 tot 03/06 is het week van de korte keten. In verschillende steden bestaan reeds initiatieven korte keten maar deze zijn meestal gelinkt met internet. Stephanie Beckers zou graag te weten willen komen of er ook een potentieel kan zijn voor een fysieke supermarkt korte keten. Doe de enquête!

maandag 4 juni 2018/Auteur: PCG smaakteam/Aantal keer bekeken (15824)/Commentaren (0)/
Natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

Natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Kunnen we in de glastuinbouw op commerciële schaal micro-algen (Spirulina) kweken voor de productie van een natuurlijke blauwe kleurstof? Dit als vervanger van de artificiële variant Briljant Blauw (E133).

dinsdag 29 mei 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (23894)/Commentaren (0)/
‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

In het kader van het Horizon 2020 Fertinnowa-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'

Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron van praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector. Beschrijvingen van meer dan 125 technologieën werden in dit praktisch boek opgenomen.

maandag 14 mei 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (13335)/Commentaren (0)/
‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

een waardevolle bron met praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector

Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron met praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector.

maandag 14 mei 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (18974)/Commentaren (0)/
Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken

Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het project Aquavlan2 steunt ondernemers binnen aquacultuur met een idee. Via een vouchersysteem worden hun bedrijfsspecifieke vragen beantwoord.  Het vouchercomité gaf op 16 april 2018 goedkeuring aan twee nieuwe aanvragen. In totaal kregen reeds elf bedrijven een voucher toegekend. 

maandag 30 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11896)/Commentaren (0)/
Ken je knolletjes: resultaten consumentenenquête

Ken je knolletjes: resultaten consumentenenquête

In het kader van het Leader Vlaamse Ardennen project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Op 1 januari 2017 is het project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ aangevat in het Leader-gebied Vlaamse Ardennen. Binnen dit project willen we telers laten kennismaken met nieuwe, nog ongekende soorten die potentieel bieden voor onze regio. Om te bepalen op welke teelten kan ingezet worden, is het belangrijk om de interesse en aankoopbereidheid van de consument in  nieuwe soorten te kennen.

vrijdag 20 april 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14150)/Commentaren (0)/
Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water dat hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler. Die gebruikt het op zijn beurt om gewassen te kweken.

vrijdag 20 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10339)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Vele kleintjes maken een groot: Andesknollen, oca, ulluco, mashua en crosne

Vele kleintjes maken een groot: Andesknollen, oca, ulluco, mashua en crosne

Minder gekende gewassen die het Andesgebied als hun moederland mogen beschouwen.

Er zijn echter nog verschillende andere, minder gekende gewassen die het Andesgebied als hun moederland mogen beschouwen. Het gaat dan onder meer om oca of knolklaverzuring (Oxalis tuberosa), ulluco (Ullucus tuberosus) en mashua of knolcapucien. (Tropaeolum tuberosum). Tijdens een eerste test bekeken we of het haalbaar is om deze gewassen met succes te telen in de Kruishoutemse zandgrond. 

vrijdag 26 januari 2018/Auteur: Ryckeboer Tijl/Aantal keer bekeken (17706)/Commentaren (0)/
Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur

Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei.

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei om het systeem zoveel mogelijk te kunnen automatiseren. De eerste resultaten hiervan waren alvast veelbelovend.

vrijdag 26 januari 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5170)/Commentaren (0)/
Onderzoek naar extratie van blauwe kleurstof uit algen, eiwitten uit eendenkroos

Onderzoek naar extratie van blauwe kleurstof uit algen, eiwitten uit eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

In het project Blauwe Keten worden de mogelijkheden onderzocht voor algenteelt in de glastuinbouw in Vlaanderen en Zuid-Nederland. In onze kennisclip wordt het onderzoek aan u uitgelegd.

vrijdag 5 januari 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (16241)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder

Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Het PCG zet in op verdere teeltoptimalisatie om te komen tot een rendabel model voor glastuinbouwbedrijven die aan de slag willen gaan met de innovatieve teelt van micro-algen.

zaterdag 30 december 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13200)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Netwerkmoment rond eetbare bloemen trekt veel geïnteresseerden

Netwerkmoment rond eetbare bloemen trekt veel geïnteresseerden

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' - vrijdag 22 september 2017

Voor het telen en vermarkten van eetbare bloemen is heel wat kennis noodzakelijk. Niet enkel teelttechnisch dient er nog heel wat uitgeklaard te worden, ook op wetgevend vlak en bewaring is het een uitdaging. Toch kunnen eetbare bloemen ook kansen creëren voor een aantal bedrijven.

donderdag 2 november 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3457)/Commentaren (0)/
PCG op Werktuigendagen te Oudenaarde 2017

PCG op Werktuigendagen te Oudenaarde 2017

Thema's irrigatie/fertigatie, innovatieve teelten en groenbedekkers

In de voorbije editie van de Werktuigendagen werden drie thema’s door het PCG meer onder de aandacht gebracht. Het droge voorjaar van 2017 zal voor vele landbouwers nog een tijdje in hun geheugen gegrift staan, daarom mocht het thema irrigatie/fertigatie zeker niet ontbreken. Een volgende thema kaderde binnen de innovatieve teelten waarbij bataat de hoofdrol speelde. Een laatste thema waren de uien.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7973)/Commentaren (0)/
Neem deel aan de enquête rond ‘nieuwe groenten’

Neem deel aan de enquête rond ‘nieuwe groenten’

en win een groentemand

Staat u open voor het gebruik van nieuwe groenten? Dit willen we graag te weten komen aan de hand van een enquête in kader van het project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ dat loopt binnen het Leader gebied Vlaamse Ardennen. Met deze enquête wil het PCG de kennis van en interesse in nieuwe gewassen bij particuliere en professionele gebruikers in kaart brengen.

maandag 23 oktober 2017/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11688)/Commentaren (0)/
Aquacultuur op weg naar rendabiliteit?

Aquacultuur op weg naar rendabiliteit?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Op de kick off van het Interreg project Aquavlan2 in Inagro (Roeselare) kon een debat over aquacultuur niet uitblijven. Hoe zit het immers met de rendabiliteit van aquacultuur? Daarover debatteerden Jaap Broodman, directeur van de afdeling visserij en aquacultuur te Zeeland (NL), Bart Naeyaert en Alexander Vercaemer, beiden gedeputeerden van respectievelijk West- en Oost-Vlaanderen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11725)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquacultuur, voer voor specialisten?

Aquacultuur, voer voor specialisten?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Enige tijd geleden vond de kick-off van het Interreg-project Aquavlan2 plaats in Inagro te Roeselare. Aquacultuur in Vlaanderen en Nederland dus: hiermee wordt de teelt van vissen en schaal- en schelpdieren bedoeld, aan land of in zee. Aquavlan1 richtte zich vooral op het ontwikkelen van de aquacultuursector. Hierin wil Inagro de bestaande bedrijven ondersteunen met specifiek onderzoek, samen met hun partners Ugent, HZ, Odisee, PCG, ILVO, Empro... Zo zal er onderzoek gedaan worden naar het sluiten van kringlopen binnen de zoetwater aquacultuur (vb tuinbouw combineren met vis) en het sluiten van kringlopen in de maricultuur. Verder wordt naar opties gezocht voor nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14490)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics

Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het nutriëntenrijke water uit de zoetwateraquacultuur zou ook gevalideerd kunnen worden in de hydroteelt als basis voor de voedingsoplossing. Deze potentiële wisselwerking tussen aquacultuur en hydroponics ligt aan de basis van aquaponics.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9470)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Ontdek het potentieel van bataat!

Ontdek het potentieel van bataat!

Innovatief én duurzaam met verschillende kleuren en smaken met voor elk wat wils

Bataat (Ipomoea batatas) – ook wel zoete aardappel genoemd – is een knolgewas afkomstig uit de tropische en subtropische delen van Centraal- en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, behoort de ‘zoete aardappel’ niet tot de familie van de Solanaceae zoals de aardappelen, maar wel tot de Convulvulaceae, de windefamilie.

vrijdag 15 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22932)/Commentaren (0)/
Cursussen Aquacultuur 2017-2018

Cursussen Aquacultuur 2017-2018

Aquacultuur 1: theorie - Aquacultuur 2: praktijk, bedrijfsvoering en technische aspecten van recirculatiesystemen

Al enkele jaren kan je bij Odisee terecht voor een degelijke inleidende cursus aquacultuur. Ook dit jaar verzorgt de onderzoeksgroep Aqua-ERF (Aquaculture Education and Research Facility) van Odisee zo’n opleiding.

vrijdag 1 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11562)/Commentaren (0)/
“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof

“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Dit groene goud wordt al gebruikt voor verschillende toepassingen, maar onze focus zal liggen op de maximalisatie van de inhoud aan de natuurlijke blauwe kleurstof die deze microalg bevat, genaamd fycocyanine.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19896)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Smartbiocontrol als innovatief alternatief voor chemische gewasbescherming

Smartbiocontrol als innovatief alternatief voor chemische gewasbescherming

Interregproject verenigen 26 teams zich uit de grensregio Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen

Het PCG (Proefcentrum voor de Groenteteelt) uit Kruishoutem en partners presenteerden begin deze week het Interreg V-project ‘Smartbiocontrol’. Dit grensoverschrijdend project moet zorgen voor een innovatief alternatief voor de chemische gewasbescherming.

dinsdag 30 mei 2017/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21524)/Commentaren (0)/
Opstart piloot op PCG van nieuwe serreteelt: Spirulina

Opstart piloot op PCG van nieuwe serreteelt: Spirulina

Diverse sectoren zoals de textiel-, bouw- en papierindustrie zijn vragende partij

Het PCG heeft op 20 april de aftrap gegeven van het teeltseizoen van de microalg Spirulina. Na enkele verkennende testen te hebben uitgevoerd in het najaar van 2016 om een geschikt oogstsysteem te vinden, is de pilootopstelling terug operationeel.

maandag 29 mei 2017/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (18106)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquavlan2: aquacultuurproject met unieke mogelijkheden voor bedrijven

Aquavlan2: aquacultuurproject met unieke mogelijkheden voor bedrijven

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Aquavlan2 ondersteunt bedrijven in de aquacultuur- en glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland met technische innovatie. De verdere ontwikkeling van technieken moet hen in staat stellen om kringlopen in de zoute en zoete aquacultuur te sluiten, nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen te benutten en de grondsmaak in aquatische producten te voorkomen. Daarnaast krijgen ondernemers de unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een vouchersysteem. Zo wordt de sector verder uitgebouwd en versterken bestaande bedrijven hun concurrentievermogen op wereldschaal.

dinsdag 31 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (26192)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag 'Van Licht naar Gewicht'

Presentaties studiedag 'Van Licht naar Gewicht'

Klassieke en LED belichting, rendabiliteit van belichte teelten - dinsdag 17 januari 2017

Op 17 januari 2017 organiseerden de projectpartners van het LA-traject 'LightMan' (VLAIO), in samenwerking met Lycopersicon en Biobest, een studiedag rond belichte teelten. Meer dan 100 bezoekers volgden deze studiedag mee. Het gevarieerde assortiment aan sprekers wierp hun licht op de impact op enkele teelten (sla, tomaat, aardbei en paprika) evenals teelttechnieken wanneer u overgaat tot assimilatiebelichting. Zowel de traditionele SON-T lamp als verschillende types LED-belichting kwamen aan bod.

maandag 23 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20968)/Commentaren (0)/
Eerste oogst van bio bataat op PCG is een succes!

Eerste oogst van bio bataat op PCG is een succes!

In het kader van het project 'Teelt van bataat: potentieel voor onze regio?'

De resultaten van het eerste onderzoeksjaar op PCG zijn alvast veelbelovend. Het optimaliseren van een nieuwe teelt gebeurt stap voor stap. Het onderzoek naar de teelt van bataat in Vlaanderen wordt daarom in 2017 zeker verdergezet op het PCG. Via samenwerking met telers zal gewerkt worden rond optimalisatie van verschillende teeltaspecten zoals plantafstand, onkruidbeheersing, mechanisatie,… Ook het rassenonderzoek zal uitgebreid worden met nieuwe rassen.

vrijdag 16 december 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23615)/Commentaren (0)/
Nieuwe LED-installatie MGS-serre

Nieuwe LED-installatie MGS-serre

In het kader van het LA-traject 'LightMan: Management van licht in bedekte teelten' (VLAIO)

Het PCG heeft geïnvesteerd in een nieuwe belichtingsinstallatie voor de serreafdeling met het mobiel goten systeem. Het proefcentrum speelde een voortrekkersrol in het onderzoek naar de beste praktijken bij het gebruik van een mobiel goten systeem, waaronder het gebruik van bijbelichting.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18438)/Commentaren (0)/
Interreg V Vlaanderen-Nederland project: AquaVlan 2

Interreg V Vlaanderen-Nederland project: AquaVlan 2

Op het PCG wordt gewerkt met de Omegabaars in het aquaponicsysteem.

Binnen Aquavlan 2 wordt gewerkt aan de optimalisatie van zowel de maritieme als de zoetwater aquacultuur. De rol van het PCG is het optimaliseren van het concept aquaponics, hiervoor zal nauw samengewerkt worden met Inagro. Op het PCG wordt gewerkt met de Omegabaars in het aquaponicsysteem.

donderdag 10 november 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12867)/Commentaren (0)/
Irrigatieleidingen met nieuwe functionaliteiten

Irrigatieleidingen met nieuwe functionaliteiten

Antimicrobiële additieven in micro-irrigatie leidingen verminderen de vorming van een biofilm

In de huidige tijden waarin het klimaat minder voorspelbaar is en het hergebruik van grondstoffen steeds belangrijker wordt, zijn een efficiënt en duurzaam watergebruik, alsook het beperken van plastiekafval, absolute prioriteiten. In Mediterrane regio’s is het waterprobleem zelfs nog een stuk kritischer dan bij ons. Daarom is het gebruik van micro-irrigatiesystemen zeer voordelig, omdat op deze manier het water optimaal benut wordt, in vergelijking met de traditionele irrigatiesystemen. Deze systemen zorgen namelijk voor een water afgifte enkel daar waar de plant het nodig heeft.

woensdag 19 oktober 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21479)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek innovatieve teelten 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek innovatieve teelten 2016

Bezoek aan de teelten bataat, yacon en eetbare bloemen - donderdag 15.09.2016

Op donderdag 15 september 2016 organiseerde we een proefveldbezoek in de innovatieve teelten. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en demoproeven in de teelt van bataat, yacon en eetbare bloemen.

dinsdag 20 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21216)/Commentaren (0)/
Eerste Vlaamse zoete aardappel in de kiem

Eerste Vlaamse zoete aardappel in de kiem

In het kader van het project 'Teelt van bataat: potentieel voor onze regio?' met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen

Opgevuld, gegrild in de pan of op de barbecue, geroosterd tot frietjes of chips, of gewoon als puree. Sinds de zoete aardappel in opmars is, duikt hij in de meest diverse gedaanten op in onze keukens en restaurants. Het exotische oranje gewas is zó hip dat onderzoekers momenteel volop uitzoeken hoe hij met succes op Vlaamse bodem ­geteeld kan worden.

zondag 21 augustus 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21645)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Bedrijfsbezoeken eetbare bloemen: een kijkje over de grens

Bedrijfsbezoeken eetbare bloemen: een kijkje over de grens

Kwekerij van Wijgerden in Bruchem en Kwekerij Bastin in Aalbeek (Nederlandse provincie Limburg)

Op 10 mei 2016 werd een bezoek gebracht aan 2 Nederlandse bedrijven die elk op hun eigen manier de teelt van eetbare bloemen en kruiden hebben uitgebouwd op hun bedrijf. Eén ding hadden ze alvast gemeen: een heel gepassioneerde bedrijfsleider die vol enthousiasme vertelt over het bedrijf.

zondag 15 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (2484)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Eetbare bloemen sierlijk én smakelijk!

Eetbare bloemen sierlijk én smakelijk!

Een teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op het groente- en/of sierteeltbedrijf.

Dit project wil het potentieel dat eetbare sierteelt heeft, verder uitbouwen tot een duurzame en milieuvriendelijke teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op een groente- en/of sierteeltbedrijf.

vrijdag 22 april 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2507)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Nieuw systeem voor aquaponics in gebruik

Nieuw systeem voor aquaponics in gebruik

Innovatie 2016

PCG heeft in april een nieuw systeem voor aquaponics in gebruik genomen. In dit systeem wordt het nutriëntenrijke water uit de viskweek gebruikt voor de fertigatie van tomatenplanten.

zaterdag 16 april 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (29562)/Commentaren (0)/
Oogst eerste proefveld quinoa

Oogst eerste proefveld quinoa

Onderzoek quinoa i.s.m. ILVO, NPW, Dept. L& V, Inagro en PCG

PCG onderzocht via een verkennende screening een aantal bestaande herbiciden voor toepassing in de quinoateelt (Chenopodium quinoa). Wat de demonstratiewerking betreft werden er in 2015 twee velden aangelegd, één in de provincie Vlaams-Brabant (in samenwerking met het Nationale Proeftuin voor Witloof) en een tweede in Zwalm. Samen met het Departement Landbouw en Visserij werden daar enkele variëteitengezaaid. ILVO onderzocht het ideale zaaitijdstip en deed het een bemestingsonderzoek, waarbij op drie rassen verschillende dosissen stikstof op verschillende tijdstippen toegediend worden. Bij Inagro werd onder meer de biologische onkruidbeheersing bij quinoa onderzocht.

maandag 28 maart 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15091)/Commentaren (0)/
Micro-algen: toekomst voor glastuinbouw?

Micro-algen: toekomst voor glastuinbouw?

In het kader van het Vlaams-Nederlandse Interreg-project ‘De Blauwe Keten’

In het kader van het Vlaams-Nederlandse Interreg-project 'De Blauwe Keten' zullen een handvol projectpartners de komende drie jaar onderzoeken op welke manier de teelt van algen kan uitgroeien tot een innovatieve en rendabele sector. Momenteel worden de meeste micro-algen geïmporteerd uit Azië of de Verenigde Staten, terwijl ook de bestaande glastuinbouwinfrastructuur in Vlaanderen en Nederland zich perfect leent tot de uitbouw van een algensector.

maandag 8 februari 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20901)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Yacon, nieuw knolgewas aan de pers voorgesteld

Yacon, nieuw knolgewas aan de pers voorgesteld

Persmoment Argopolis: lancering van de nieuwe groente 'Yacon'

Eind vorige week werd in het Limburgse Kinrooi de Yacon als nieuw knolgewas gelanceerd. Oorspronkelijk komt deze groente uit het Andesgebergte in Peru.

woensdag 3 februari 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20289)/Commentaren (0)/
Spirulina, een groot potentieel?

Spirulina, een groot potentieel?

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'De Blauwe Keten'

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde micro-algen een groot potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn van de artificiële variant, Briljant Blauw (E133), wat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico’s. Daarnaast zijn ook veel andere sectoren, zoals textiel- papier- en bouwindustrie, vragende partij naar deze natuurlijke blauwe kleurstof, aangezien dit volledig past in de opmars van de biogebaseerde materialen.

donderdag 14 januari 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (24377)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Zoete aardappel of bataat

Zoete aardappel of bataat

Demonstratieproject rond duurzame ontwikkeling in de tuinbouw, gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen

In het kader van een voorbeeldproject rond duurzame ontwikkeling in de sector land- en tuinbouw, gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen, zal in 2016 het potentieel van de teelt van bataat voor onze streek onderzocht worden.

donderdag 7 januari 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (29211)/Commentaren (0)/
Algenteelt in 'De Blauwe Keten'

Algenteelt in 'De Blauwe Keten'

In het kader van het Interreg V project De blauwe keten

'De blauwe keten' is een aanzet om tot een nieuwe sector 'de teelt van micro-algen' te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler kan worden.

donderdag 7 januari 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21307)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Cressen rassen voorjaar koepel 2015

Cressen rassen voorjaar koepel 2015

Cressen telen in tunnel: demonstratieve rassenproef voorjaar 2015

Cressen rassenonderzoek in koepel voorjaarsteelt met Bloedzuring (Vreeken's zaden), Brassica Purple Frills (De Bolster),  Koolrabi Delikatesse blauwe (De Bolster), Radijs Topsi (Hild), Rode basilicum (Bingenheimer), Rode biet Bull's blood (Vreeken's zaden), Tatsoi rouge Fuego (Graines Voltz), Tatsoi vert Nogaro (Graines Voltz), Tuinkers G251 grootbladige (Bingenheimer), Zuring Nobel (Vreeken's zaden).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (40206)/Commentaren (0)/
Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!

Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!

In het kader van het project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' - met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

Dit project wil het potentieel dat eetbare sierteelt heeft, verder uitbouwen tot een duurzame en milieuvriendelijke teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op een groente- en/of sierteeltbedrijf.

maandag 16 november 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2250)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Delicatessegroentjes in de kijker!

Delicatessegroentjes in de kijker!

In het provinciehuis in Gent op de Europadag en op het PCG tijdens de Bioweek

Sinds 2013 voert het PCG binnen hun onderzoeksdomein ‘innovatie’, naast onderzoek naar kruiden, ook onderzoek uit naar verschillende andere nicheteelten. Binnen het leader-project “In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad” werd de teelt onder de loep genomen van verschillende mini- en zelfs microgroenten. Het project werd de laatste maanden in de kijker gezet bij het grote publiek op de Europadag te Gent en op het PCG tijdens de Bioweek.

maandag 6 juli 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2801)/Commentaren (0)/
Delicatessegroentjes: hoe kleiner, hoe fijner!

Delicatessegroentjes: hoe kleiner, hoe fijner!

Innovaties mei 2015

Op vraag van de sector werden verschillende gewassen uitgetest in koepel met als doel deze in het voorjaar te oogsten als microgroente of ‘cresse’ in het stadium van kiemlobben of maximum 1 echt ontluikend blaadje. Op het zaaibed werd een laag van 4 cm organisch materiaal aangebracht voor een betere onkruidbeheersing. Potgrond en groencompost werden vergeleken als organisch materiaal. Verder werd ook het breedwerpig inzaaien vergeleken met het zaaien op rijtjes in functie van het snijgemak.

donderdag 28 mei 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (32821)/Commentaren (0)/
Zelf kiemen en microgroenten kweken!

Zelf kiemen en microgroenten kweken!

In het kader van het Leader-project 'In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!'

Op zondag 3 mei 2015 had  de Zoom! Europadag in Gent plaats, georganiseerd door de provincie Oost-Vlaanderen. Van 13 tot 17 uur kon je in  Gent op vijf locaties deelnemen aan verschillende activiteiten voor gezinnen, jong en oud. doe-activiteiten, animatie en informatie, zoektocht of rondleiding ... voor elk wat wils! Op elke locatie stonden Europese projecten centraal. Op de stand van het PCG in het Proviciehuis Oost-Vlaanderen werd het project 'In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!' werd voorgesteld.
Korte handleiding om zelf kiemen en microgroenten te kweken.

donderdag 7 mei 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2472)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Wortelexudaten als innovatieve 'grond'stof

Wortelexudaten als innovatieve 'grond'stof

Eindverslag proefproject in de land- en tuinbouwsector met de steun van provincie Oost-Vlaanderen

Het PCG bouwde in 2014 een eerste aeroponics-opstelling om na te gaan welke perspectieven die technologie kan bieden voor de Vlaamse glastuinbouw. Dit eindverslag en het artikel uit Proeftuinnieuws geven een overzicht van de voor- en nadelen van aeroponics om zo een beeld te geven van wat er in de toekomst mogelijk kan zijn.

donderdag 19 maart 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16138)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Technologische toepassingen aquaponics

Technologische toepassingen aquaponics

Innovaties aquacultuur deel 3

In de reeks over de evoluties in de aquacultuur- en aquaponicswereld bekijken we deze maand de ontwikkelingen op het gebied van aquaponics gaat over het technologische niveau. Op zich zijn alle evoluties die we in de glastuinbouw meemaken op het gebied van energie-efficiëntie, natuurlijke bestrijders, raseigenschappen en recirculatietechnologie (ontsmetters, filters en sensoren) interessant voor aquaponicstoepassingen.

woensdag 25 februari 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (39302)/Commentaren (0)/
Micro-algen, het groene goud voor de glasteelt?

Micro-algen, het groene goud voor de glasteelt?

Voorbeeldproject i.v.m. duurzame ontwikkeling in de glastuinbouw met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen

Woorden als ‘duurzaam’, ‘biomassa’ en ‘biobased economy’ zijn anno 2014 niet meer weg te denken. Kan de teelt van micro-algen hierin een rol spelen? En in welke mate kan deze teelt potentieel bieden voor de Vlaamse land- en tuinbouw? Micro-algen kunnen in een zeer breed spectrum van toepassingen ingezet worden, gaande van veevoeder tot chemicaliën of biobrandstoffen.

maandag 2 februari 2015/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21976)/Commentaren (0)/
Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel

Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel

Innovaties aquacultuur deel 2

In de reeks over de evoluties in de aquacultuur- en aquaponicswereld bekijken we deze maand de ontwikkelingen op het gebied van consumentenbewustzijn. Een groeiende aandacht van de consumenten voor de duurzaamheid en het lokale karakter van de voedselproductie biedt immers kansen voor het creëren van toegevoegde waarde. 

vrijdag 16 januari 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (34939)/Commentaren (0)/
EROV: start smaakklassen

EROV: start smaakklassen

Leerlingen maken kennis met gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding. AVS Oost-Vlaamse Televisie - 08.10.2014

De leerlingen uit basisschool Campus Kompas uit Wetteren hadden de eer om de eerste van drie smaakklassen bij te wonen. EROV organiseert die smaakklassen, om leerlingen tussen 10 en 12 jaar kennis te laten te maken met gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding.

vrijdag 10 oktober 2014/Auteur: PCG smaakteam/Aantal keer bekeken (12354)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Limburg ondersteunt innovatieve groenteteeltprojecten

Limburg ondersteunt innovatieve groenteteeltprojecten

In het kader van het project 'Haalbaarheidsstudie: Teeltoptimalisatie, consumentenaanvaardbaarheid, verwerking en vermarkten van yacon' met de steun van het Groente-Innovatie Fonds

Voor het project Yacomix, werkt Boterakker vzw samen met onder andere het PCG en de KU Leuven om de yacon te introduceren als nieuwe teelt. Dit wortelgewas behoort tot de zonnebloemfamilie, is zeer ziektetolerant, heeft een zoetfrisse smaak waardoor het over veel 'foodpairing' mogelijkheden beschikt en bevat weinig calorieën. Het gewas zou zowel mogelijkheden bieden voor menselijke consumptie als voor hoogwaardige toepassingen. Het project onderzoekt zowel de teelttechnische aspecten als de vermarktbaarheid van de yacon.

maandag 6 oktober 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11750)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Innovatie ten top bij de bioboer!

Innovatie ten top bij de bioboer!

Terugblikken op de netwerkdag ’Techniek in de bio tuinbouw’ - 09.09.2014

Tijdens de beurs en netwerkdag “Techniek in de Biotuinbouw: Klein én professioneel” werd een oproep gedaan naar telers om hun eigen innovatief en technisch ontwerp te komen voorstellen. Elke bezoeker kon stemmen op één van de zes ingezonden concepten. Allen konden ze op veel appreciatie rekenen, maar de wiedfiets spande uiteindelijk de kroon.

donderdag 25 september 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (34834)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Demo delicatessegroenten 2014

Bezoekersgids Demo delicatessegroenten 2014

Proefveldbezoek in het kader van Leader project ‘In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad' - 26.08.2014

In het kader van het Leader-project 'In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad' biedt het PCG nu ook ondersteuning aan telers en restaurants om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en duurzame samenwerkingsverbanden te creëren met nadruk op afzet via de korte keten.

zaterdag 20 september 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18543)/Commentaren (0)/
Bezoek demotuin delicatessegroenten

Bezoek demotuin delicatessegroenten

Bezoek georganiseerd in het kader van het Leader-project “In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad!” op 26 augustus 2014

Op dinsdag 26 augustus werd op het PCG een bezoek georganiseerd aan de demotuin delicatessegroenten die aangelegd werd in het kader van het Leader-project 'In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad!' Ondanks het slechte weer kunnen we toch spreken van een succes.

zaterdag 20 september 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13632)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids opendeurdag PCG

Bezoekersgids opendeurdag PCG

Werking PCG in de kijker tijdens open dag - 21.09.2014

Op de open dag van 21 september 2014 was er een interactieve rondleiding voorzien die de werking van het proefcentrum in de kijker zette. Daarbij kwamen volgende thema's aan bod: delicatessegroenten en kruiden, smaaksessies, aquacultuur geïntegreerd binnen groenteteelt, energiezuinige serres met gasabsorptiewarmtepomp en energieopslag. Die dag was het ook Dag Van de Landbouw, verschillende land- en tuinbouwbedrijven werkten hieraan mee. Dit was de ideale gelegenheid om een aantal bezoeken te combineren?!

zaterdag 20 september 2014/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11001)/Commentaren (0)/
Disseminatie overzicht Interreg IVa Vlaanderen-Nederland project AquaVlan

Disseminatie overzicht Interreg IVa Vlaanderen-Nederland project AquaVlan

AquaVlan resultaten binnen 4 thema’s: schelpdierteelt, duurzame viskweek, zilte teelt en onderwijs

Hieronder vindt u terug welke resultaten er geboekt werden binnen dit  Interreg IVa Vlaanderen-Nederland project AquaVlan per thema en waar u de inhoud van het resultaat kunt opvragen en inkijken.

vrijdag 29 augustus 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22919)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Persmoment delicatessegroenten: PlattelandsPret

Persmoment delicatessegroenten: PlattelandsPret

In het kader van Leader project ‘In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad' - 26.08.2014

Deze week brengt PlattelandsPret: In my backyard, delicatessengroenten op een dienblad, een Leader-project van het Proefcentrum voor de Groenteteelt, waarin getracht wordt restauranthouders en groentekwekers met elkaar in contact te brengen, om aldus vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en nieuwe smaken voor te stellen.

dinsdag 26 augustus 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13944)/Commentaren (0)/
Brochure Innovatieve bemestingstechnieken

Brochure Innovatieve bemestingstechnieken

Samengesteld ter gelegenheid van werktuigendagen 2013 in Oudenaarde

Meststoffen zijn duur, de regelgeving is strikt. Juist doseren en meststoffen op een ideaal moment toedienen is de boodschap. Via deze brochure willen we u als teler informeren over nieuwe bemestingstechnieken die het gebruik van meststoffen kunnen optimaliseren. Het hoeft niet steeds een nieuwe machine te zijn, maar soms zijn het innovatieve aanpassingen aan bestaande- of occasiemachines. De vindingrijkheid is soms fenomenaal.

zaterdag 2 augustus 2014/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (21354)/Commentaren (0)/
Energiezuinige glastuinbouw in Europa

Energiezuinige glastuinbouw in Europa

Terugblik workshop & studiedag in het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing

In het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing organiseerden PCG en PCS op woensdag 23 oktober een studiedag die geheel in het teken stond van energiezuinige glastuinbouw in de Noordzee regio. De opzet van de studiedag was alle kennis uit verschillende deelnemende landen (België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen) omtrent energiebesparing te bundelen en over te brengen naar onze regio.

woensdag 30 oktober 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22294)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Verslagen van de bezoeken aan de regio's - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16059)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Proceedings - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15958)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Book of Abstracts - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14882)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Fact Sheets - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14297)/Commentaren (0)/
Energiezuinige serre PCG 2012

Energiezuinige serre PCG 2012

Ervaringen met de energiezuinige serres op het PCG 2012

In de bio-afdeling van het PCG werd in 2012 het energieverbruik voor bio-tomaat en bio-paprika opgevolgd in twee afdelingen van 400 m².

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24029)/Commentaren (0)/
Combinatie tomaat-visteelt verder verkend

Combinatie tomaat-visteelt verder verkend

in het kader van het Interreg IVa-project 'Duurzame Aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland' (AQUA-VLAN)

Na de succesvolle verkennende demonstratie van de combinatie van de teelten van tomaat en tilapia – een tropische zoetwatervis – van vorig jaar gaat het PCG na de vele positieve reacties ook dit jaar verder in op dit innovatieve onderzoek. Veel tuinders namen contact op met het PCG om meer te weten te komen over de mogelijke voordelen van deze ongewone combinatie. Overigens, niet alleen tuinders zien brood in deze combinatie. Mais Automatisering gelooft ook in de duoteelt. In opdracht van Mais test het PCG dit jaar een opstelling op haar praktijkrijpheid.

woensdag 29 december 2010/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19311)/Commentaren (0)/
Tilapia en tomaat

Tilapia en tomaat

Tilapia in combinatie met de teelt van tomaat. Boerenstebuiten tv - 01.03.2010

Neen, dit is geen recept, maar een reportage over een innoverend proefproject, dat nagaat of de kweek van de Tilapiavis kan gecombineerd worden met tomatenteelt of omgekeerd. Leveren tomatentelers in de toekomst ook lekkere tilapiafilet? Kijken is de boodschap.

maandag 1 maart 2010/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (14669)/Commentaren (0)/
Persmap 'Duurzame aquateelt in de Grensregio Vlaanderen - Nederland'

Persmap 'Duurzame aquateelt in de Grensregio Vlaanderen - Nederland'

Persmoment 11 februari 2010 in het kader van het project Interreg IVa 'AquaVlan' - 11.02.2010

Op 02 februari 2010 werd het project AquaVlan 'Duurzame aquateelt in de Grensregio Vlaanderen - Nederland'  aan de pers voorgesteld.

donderdag 11 februari 2010/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (13232)/Commentaren (0)/
Combinatieteelt vis en tomaat op Radio 2

Combinatieteelt vis en tomaat op Radio 2

Radio 2 Oost-Vlaanderen Avondpost 17u10 - 11.02.2010

De visteelt en het smaakonderzoek van tilapia komen aan bod tijdens dit interview.

donderdag 11 februari 2010/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (14227)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
RSS
123movies