X
GO

Actueel nieuws

De huidige W&W-systemen verbeteren

De huidige W&W-systemen verbeteren

In het kader van het LA-traject 'W&W 2.0: ‘Naar een community gebaseerd semiautomatisch W&W-systeem als robuuste pijler voor IPM in de groenteteelt in Vlaanderen’

Waarnemingen en Waarschuwingen (W&W) zijn reeds verschillende jaren een belangrijk onderdeel van optimale geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM). Door technieken als automatische insectenvallen, modellering in de cloud en digitale communicatiesystemen in te zetten, willen we de bestaande systemen verder verbeteren. Zo kunnen de W&W-systemen met gerichte berichtgeving de telers bijstaan in het optimaliseren van de gewasbescherming.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (1107)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG

Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9641)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming bladluizen - alternatieven voor zaadbehandeling 2021

Wortel gewasbescherming bladluizen - alternatieven voor zaadbehandeling 2021

Efficiëntie bestrijding van bladluizen in wortelen - alternatieven voor zaadbehandeling 2021

De proef werd aangelegd om de alternatieven voor de Cruiser-coating te evalueren tegen bladluizen in wortelen (Daucus carota / DAUCS). 

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (4434)/Commentaren (0)/
Wortel teelttechniek ruggentrek, voorbewerking en mulching op het watervasthoudend vermogen 2021

Wortel teelttechniek ruggentrek, voorbewerking en mulching op het watervasthoudend vermogen 2021

Invloed van tijdstip ruggentrek, voorbewerking en mulching op het watervasthoudend vermogen in wortel 2021

De basis van een goede waterhuishouding voor de plant is de bodem. Een goed bodembeheer zorgt voor een maximale waterbuffercapaciteit in de bodem. Daarnaast kan door aangepaste maatregelen en innovatieve producten meer weerstand opgebouwd worden via de bodem. Door deze producten en maatregelen wordt een voorsprong gerealiseerd die de gewasproductie veerkrachtiger maakt tegen droogte en hitte.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (4935)/Commentaren (0)/
PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht

PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht

Actualiteiten proeven openluchtteelten augustus 2021

Op 29 juni vond op het PCG een proefveldbezoek plaats om het lopende onderzoek toe te lichten. Er werd een grote verscheidenheid aan veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, irrigatie, teelttechniek en bemesting. De meeste proeven worden dan ook aangelegd om antwoorden te vinden op huidige problemen in de sector zoals het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, droogte en strengere wetgeving.

maandag 30 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12954)/Commentaren (0)/
De regen laat zijn sporen na

De regen laat zijn sporen na

Actualiteiten openluchtteelt augustus 2021

Heel wat regio’s hebben de voorbije weken veel neerslag te verwerken gekregen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor heel wat zaken. Er was de voorbije weken heel wat achterstand bij het uitplanten van teelten zoals bloemkool, selder, bladgewassen, prei, enz. Sommige telers hebben ervoor gekozen om in natte omstandigheden te planten, andere hebben gewacht om te planten tot wanneer de bodem wat droger was. Voor de tweede vrucht bloemkool is de plantdatum belangrijk, aangezien het ras Giewont best vóór 15 juli wordt geplant zodat de oogstdatum niet doorschuift naar november, december.

dinsdag 24 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9865)/Commentaren (0)/
Actualiteiten proeven juni 2021

Actualiteiten proeven juni 2021

Onderzoek i.v.m. plagen, onkruiden, wortelen, irrigatie en bemesting in de groenteteelt

Zevenbladluis in wortelen / Alternatieve methode om koolvlieg te bestrijden in bloemkool / Onkruidproeven in onder andere basilicum, oregano, sla en ajuin / Ondergrondse druppelirrigatie wordt vergeleken met bovengrondse druppelirrigatie en bovenberegening / Stikstofbemesting in alternatieve sla en het stikstofeffect is in eerste vrucht bloemkool na de vernietiging van groenbedekkers op 2 verschillende tijdstippen.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15053)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoek aan de proeven: uien, prei, oregano, basilicum, koolgewassen, wortelen en bladgewassen

Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

dinsdag 29 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19224)/Commentaren (0)/
Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Les fiches techniques Ecopad: Lutte intégrée contre le mildiou des endives Phytophthora cryptogea / Gestion des déchets / Le thrips, Frankliniella occidentalis, en cultures de fraises / La drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii, en cultures de fraises / Raisonner la protection contre les maladies foliaires de la carotte / La mouche mineuse d’Alliacées / Chenilles sur chou / Evaluation de substances naturelles pour lutter contre les chenilles sur choux / Intercropping.

donderdag 13 mei 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15821)/Commentaren (0)/
Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Technische fiches Ecopad: Geïntegreerde beheersing van Phytophthora bij witloof / Beheer van gewasresten / Trips, Frankliniella occidentalis, in de aardbeienteelt / De Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii, in de aardbeienteelt / Beredeneerde gewasbescherming tegen bladziekten in wortel / Preimineervlieg / Rupsen in kolen / Evaluatie van natuurlijke middelen tegen rupsen in koolgewassen / Intercropping

woensdag 21 april 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17045)/Commentaren (0)/
Peterselie gewasbescherming onkruiden 2020

Peterselie gewasbescherming onkruiden 2020

Selectiviteit van onkruidbestrijdingsmiddelen in peterselie (Petroselinum crispum / PARCR) 2020

1 Challenge, Stomp aqua, Centium 360 CS / 2 Frontier Elite, Stomp aqua, Centium 360 CS / 3 PM20/009 600, Stomp aqua, Centium 360 CS /  4 PM20/009 600, Stomp aqua, Centium 360 CS / 5 PM20/010, Stomp aqua, Centium 360 CS / 6 Bonalan,  Challenge, Stomp aqua, Centium 360 CS / 7 PM13/007

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15228)/Commentaren (0)/
Wortel Flakkee industrie rassen rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2020

Wortel Flakkee industrie rassen rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2020

Flakkee industriewortelen: screening rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2020

Flakkee industriewortelen: screening rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2018 rassenonderzoek met  Bastia (Bejo), Brava (Bejo), Wolin (Rijk Zwaan), Extremo (Vilmorin).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (7232)/Commentaren (0)/
Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 2020

Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 2020

Bestrijding van Alternaria en witziekte in Flakkeese wortelen 2020

De proef werd aangelegd om de efficiëntie na te gaan van verschillende schema’s met chemische en biologische middelen voor de bestrijding van Alternaria (Alternaria Dauci) en witziekte (Erysiphe heraclei) in Flakkeese wortelen. In alle schema’s werden de eerste twee behandelingen uitgevoerd met Ortiva Top (SC, 325 g/l azoxystrobin + difenoconazool) en Signum (WG, 33.4 % boscalid + pyraclostrobin), twee middelen die in de conventionele teelt worden toegepast. Daarna werden in verschillende schema’s enkele biologische middelen getest.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (5859)/Commentaren (0)/
Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

ECOPAD: 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' | 'La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie

De afgelopen 4 jaar hebben de partners van het Interreg-project ECOPAD grensoverschrijdend samengewerkt om volgens de pijlers van IPM nieuwe technieken (preventieve maatregelen, beslissingsondersteunende technieken en bestrijdingsmethoden) en inzichten te verwerven in de beheersing van enkele economisch belangrijke ziekten en plagenbinnen de grensoverschrijdende regio. Tijdens het slotseminarie op 9 februari 2021 werden onze resultaten toegelicht.

Au cours des quatre dernières années, les partenaires du projet Interreg ‘ECOPAD : La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie’ ont travaillé ensemble au-delà des frontières pour développer de nouvelles techniques (mesures préventives, systèmes d'aide à la décision et méthodes de lutte) et des connaissances sur la lutte contre maladies et ravageurs économiquement importants dans la région transfrontalière selon les piliers de la lutte intégrée en cultures légumières. Lors du séminaire de clôture le 9 février 2021, nous avons présenté nos résultats.

dinsdag 16 februari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16834)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten november 2020

Actueel openluchtteelten november 2020

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

donderdag 19 november 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6668)/Commentaren (0)/
Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Le vendredi 18 septembre 2020, une visite sur les champs d’essais s’est déroulée au PCG avec le thème  'La protection intégrée des cultures en plein air'. Les essais des projets ECOPAD et BIOPROTRECT dans les cultures de carottes, poireaux, basilic et chou-fleur ont été présentés.

dinsdag 27 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22311)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Rondgang in de gewasbeschermingsproeven die aan liggen in het kader van de Interreg V-projecten 'ECOPAD' en 'BIOPROTECT'

Op vrijdag 18 september 2020 ging het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' door op de proefvelden van het PCG. Rondgang in de proeven van wortelen, prei, basilicum, bloemkool en bonen met als thema: Bestrijding van ziekten & plagen en de efficiëntie van diverse gewasbeschermingsmiddelen en spuittechnieken.

vrijdag 2 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23108)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten september 2020

Actueel openluchtteelten september 2020

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4961)/Commentaren (0)/
Peterselie gewasbescherming onkruiden 2019

Peterselie gewasbescherming onkruiden 2019

Selectiviteit van herbiciden in schermbloemige kruiden (peterselie) 2019

Deze proef werd uitgevoerd om de selectiviteit en efficiëntie na te gaan van verschillende onkruidbestrijdingsschema’s in peterselie (Petroselinum crispum / PARCR).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7101)/Commentaren (0)/
Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 1 2019

Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 1 2019

Bestrijding van Alternaria en witziekte in industriewortel type Flackese 1 2019

Deze proef werd aangelegd om de bestrijding van Alternaria en witziekte in industriewortelen type Flakkee op te volgen en meer bepaald de mogelijkheid tot het reduceren van het aantal fungicide behandelingen na te gaan.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (5152)/Commentaren (0)/
Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 2 2019

Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 2 2019

Bestrijding van Alternaria en witziekte in industriewortel type Flackese 2 2019

Deze proef werd aangelegd om de bestrijding van Alternaria en witziekte in industriewortelen type Flakkee op te volgen en meer bepaald de mogelijkheid tot het reduceren van het aantal fungicide behandelingen na te gaan.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (5194)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2019

Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2019

Efficiëntie van diverse granulaten en zaadcoatingen tegen wortelvlieg 2019

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van coating en granulaten tegen wortelvlieg (Psila rosea / PSILRO) in wortelen (Daucus carota / DAUCS) na te gaan.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (5310)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming onkruiden 2019

Wortel gewasbescherming onkruiden 2019

Onkruidbestrijding in wortel 2019

Deze proef werd aangelegd om de doeltreffendheid van verschillende onkruidbestrijdingsschema’s na te gaan, vooral voor de bestrijding van zwarte nachtschade. Verder werden ook schema’s aangelegd met middelen die nog geen erkenning hebben in wortelen om de gewasveiligheid na te gaan.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5837)/Commentaren (0)/
Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op

Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op

Actueel openluchtteelten augustus 2020

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3924)/Commentaren (0)/
Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis

Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis

Actualiteiten openluchtteelten mei 2020

Opgelet voor aardvlooien in kolen / De eerste koolmotjes worden gesignaleerd / Wees waakzaam voor zevenbladluis op de wortelpercelen / Wacht na het uitplanten van prei niet te lang met de onkruidbestrijding / Fosforklasse verlaging aanvragen op basis van oude papieren fosfaatanalyses kan nog tot 1 september 2020.

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7158)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag wortelen 2020

Presentaties studiedag wortelen 2020

Zilverlink, Roeselare - 19 februari 2020

Studiedag Wortelen te Roeselare, 19 februari 2020

vrijdag 7 februari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20021)/Commentaren (0)/
Terugblik demo wortelen Westrozebeke

Terugblik demo wortelen Westrozebeke

In samenwerking met Departement Landbouw en Visserij, PCG, Ingro, Green Farm, Inagro en BB - Vrijdag 06.09.2019 - Westrozebeke

Mechanisch bestrijden van onkruid neemt toe. Naast een herbicidenproef lag eveneens een demo mechanische onkruidbestrijding. Door het wegvallen van herbiciden (o.a. Linuron) is onkruidbestrijding moeilijker geworden en blijft er na de laatste onkruidbestrijding soms nog onkruid over. Vooral zwarte nachtschade vormt een probleem. Sommige constructeurs/loonwerkers hebben dit aangepakt door machines te ontwikkelen om het onkruid mechanisch te verwijderen in de wortelteelt op ruggen.

maandag 23 september 2019/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (15688)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019

Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019

In samenwerking met Departement Landbouw en Visserij, PCG, Ingro, Green Farm, Inagro en BB - Vrijdag 06.09.2019 - Westrozebeke

Op het demoplatform Wortelen hebben de organiserende partners (Departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG, Boerenbond, Taco, Greenfarm en Ingro) de krachten gebundeld om een interessant aanbod te kunnen doen van actuele thema’s in de wortelteelt. Hierbij is er een sterke ondersteuning geweest vanuit de zaadhuizen die betrokken zijn in dit demoplatform. Het demoplatform omvatte diverse demoproeven aangelegd en uitgevoerd door Inagro en PCG. Daarnaast kwamen ook thema’s als mechanische onkruidbestrijding, beregenen en bodemkwaliteit aan bod. Hartelijk dank voor de enthousiaste medewerking: het gastbedrijf van Johan en Christel Lavens-Baert en kinderen, de LG Westrozebeke voor de praktische ondersteuning, de deelnemende bedrijven en alle partners betrokken bij de organisatie.

woensdag 11 september 2019/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (23857)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 16.07.2019

Op 16 juli 2019 organiseerden we een tweede proefveldbezoek in openluchtteelten. Omwille van de koudere weersomstandigheden in het late voorjaar waren tijdens het eerste proefveldbezoek nog niet in alle proeven (volledige) resultaten zichtbaar. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. 

vrijdag 26 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (28012)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 25.06.2019

Op 25 juni 2019 organiseerden we een eerste proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli 2019.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25142)/Commentaren (0)/
Kruiden gewasbescherming onkruiden 2018

Kruiden gewasbescherming onkruiden 2018

Selectiviteit van herbiciden in schermbloemige kruiden (dille, kervel, koriander, peterselie) 2018

De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, in 4 parallellen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 24 m². De proefbehandelingen werden uitgevoerd met de automatische proefveldspuit aan een spuitvolume van 400 l/ha. Er werden 3 behandelingen uitgevoerd. Proefbehandeling A werd uitgevoerd kort na zaai, voor-opkomst. Proefbehandeling B en C werden respectievelijk uitgevoerd in het 2-4 bladstadium en het 4-6 bladstadium.

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8001)/Commentaren (0)/
Wortel Flakkee industrie rassen rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2018

Wortel Flakkee industrie rassen rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2018

Flakkee industriewortelen: screening rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2018

Flakkee industriewortelen: screening rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2018 rassenonderzoek met  Karotan (Rijk Zwaan), Komarno (Bejo), Muleta (Clause), Maxima (Agri semences), Blanes (Bejo).

maandag 15 april 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (4718)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming onkruiden 2018

Wortel gewasbescherming onkruiden 2018

Alternatieven voor linuron in na-opkomst voor onkruidbestrijding in wortelen 2018

De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, in 4 parallellen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 15.4 m² en het ras was Nerac (Bejo). De proefbespuitingen gebeurden met een automatische proefveldspuit. De toepassingsdruk was 5 bar en de gebruikte hoeveelheid water is 400 l/ha. Op vier tijdstippen werden proefbehandelingen uitgevoerd in deze proef. De eerste proefbehandeling werd uitgevoerd 2 dagen na zaai (voor-opkomst), de volgende proefbehandelingen werden uitgevoerd na-opkomst in het 1-blad, 2-3-blad en 4-bladstadium.

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18557)/Commentaren (0)/
Wortel bemesting compost/bokashi 2018

Wortel bemesting compost/bokashi 2018

Demo toepassen compost/bokashi in wortelen 2018

Op het proefcentrum wordt al jaren geëxperimenteerd met composteren en sinds kort ook met fermenteren. Deze laatste techniek blijkt een ideale manier te zijn om organisch materiaal te bewaren en is bovendien minder arbeidsintensief dan composteren. In deze demo werden de toepassingsmogelijkheden van bokashi in de teelt van wortelen nagegaan.

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19353)/Commentaren (0)/
Resultaten proeven zaaiui en wortelen 2018 binnen ‘Leve(n)de bodem’

Resultaten proeven zaaiui en wortelen 2018 binnen ‘Leve(n)de bodem’

Proeven rond het toepassen van mulch bij zaaiui en het gebruik van bokashi als meststof bij wortelen

In 2018 werden drie demoproeven aangelegd in kader van het Interreg project ‘Leve(n)de bodem’.
In dit artikel blikken we terug op de belangrijkste resultaten bij de proeven rond het toepassen van mulch bij zaaiui en het gebruik van Bokashi als meststof bij wortelen.

donderdag 7 maart 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (23208)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018

Thema gewasbescherming - 21.06.2018

Het proefveldbezoek openlucht groenten met als thema gewasbescherming ging door op donderdag 21 juni 2018.

maandag 2 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14354)/Commentaren (0)/
120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak

120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak

Actualiteiten openluchtteelten juli 2017

Movento 100 SC (spirotetramat) is via een 120-dagenregeling toegelaten tegen wollige wortelluis in wortel en pastinaak. Het product mag aan een dosis van 0,75 l/ha, met max. 4 toepassingen/teelt (interval van 14 dagen) en vanaf 01/07/2017 tot en met 29/10/2017 gebruikt worden.

dinsdag 11 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7043)/Commentaren (0)/
Zevenbladluis duikt op in wortelpercelen

Zevenbladluis duikt op in wortelpercelen

Luizen kunnen in het algemeen voor drie soorten schade zorgen.

De zevenbladluis of Cavariella aegopodii duikt op in wortelpercelen. Deze luis overwintert op wilgen. In mei migreren de gevleugelde luizen naar de wortelen waar ze snel voor ongevleugelde licht- tot geelgroene nakomelingen kunnen zorgen.

woensdag 17 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2850)/Commentaren (0)/
Inzicht rendabiliteit van kleine teelten met rekentool en teeltfiches

Inzicht rendabiliteit van kleine teelten met rekentool en teeltfiches

Fiches met betrouwbare cijfers staan je bij in het maken van de juiste keuzes voor jouw bedrijf

Inzicht in de rendabiliteit van kleine teelten is nuttig bij de opmaak van het teeltplan en de teeltkeuze. De rendabiliteit van kleine teelten verschilt immers van teelt tot teelt en van bedrijf tot bedrijf. Fiches met betrouwbare cijfers staan je bij in het maken van de juiste keuzes voor jouw bedrijf.

vrijdag 7 april 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20585)/Commentaren (0)/
Tags:
Poster ECOPAD project Interreg FWVL

Poster ECOPAD project Interreg FWVL

Onderzoek naar geïntegreerde bestrijding (IPM): preventie, monitoring, bestrijding in aardbei, witloof, wortel en ajuin

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker voor fruit en groenten. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsinstellingen dienen een antwoord te bieden aan de technische behoeften van de telers. De agro-ecologische benadering van het project ECOPAD, het pad naar de agro-ecologie, bestaat uit vijf modules. De eerste twee modules omvatten het beheer van het project en de communicatieactiviteiten. In de andere modules worden de drie grote principes van geïntegreerde bestrijding (IPM) – preventie, monitoring, bestrijding - bestudeerd.

dinsdag 21 maart 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (12916)/Commentaren (0)/
Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60%

Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60%

Actualiteiten openluchtteelten maart 2017

Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60% Wortelluizen vormen een witte, wollige massa op de wortels. De bleekgele doffe luizen zitten in deze massa.

donderdag 16 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13287)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming onkruiden vroege zaai onder afdekking 2016

Wortel gewasbescherming onkruiden vroege zaai onder afdekking 2016

Selectiviteit van herbicide schema’s in vroeg gezaaide wortels onder afdekking 2016

Deze proef werd aangelegd om de selectiviteit van diverse herbicide schema’s met Linuron 500 SC, Stomp aqua, Centium 36 CS, Challenge, PM14/027, Novitron Damtec in vroeg gezaaide wortels onder afdekking na te gaan.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5640)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming wortelluis 2016

Wortel gewasbescherming wortelluis 2016

Wortelluisbestrijding in wortel 2016

In deze proef werd de werkzaamheid van een zaadbehandeling met Cruiser (70% thiamethoxam) en/of bladbehandelingen met Movento SC (100 g/l spirotetramat) en Pirimor WG (50% pirimicarb) vergeleken. De eerste bladbehandeling werd uitgevoerd bij en temperatuursom van 625 graden, de tweede 21 dagen nadien.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11282)/Commentaren (0)/
Luizenprobleem in wortelteelt

Luizenprobleem in wortelteelt

Belangrijke boosdoeners in wortelen zijn de zevenbladluis (Cavariella aegopodii) en de wollige wortelluis.

Het rendement wortelschijven en winterwortelen lag in 2015 lager dan normaal. De oorzaak hiervan is niet eenduidig maar vast staat dat de droge groeiomstandigheden en de massale aanwezigheid van bladluizen en wortelluizen dit resultaat beïnvloedden. Binnenkort zullen de eerste wortelen opnieuw gezaaid worden, hoog tijd om meer uitleg te geven over deze kleine insecten. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

maandag 25 april 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23891)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie - donderdag 29.10.2015

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie op donderdag 29 oktober 2015. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermingsproeven en bemesting in deze teelten. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en IWT.

vrijdag 30 oktober 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15930)/Commentaren (0)/
IWD 2015: demonstratie tuinbouwmachines

IWD 2015: demonstratie tuinbouwmachines

Brochure demonstratie tuinbouw: Plantmachines, rooimachines en mechanische onkruidbestrijding - 26 & 27.09.2015

Voorstelling van de diverse plantmachines, rooimachines en mechanische onkruidbestrijding van de demonstratie tuinbouw op de Internationale Werktuigendagen 2015.

maandag 28 september 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10997)/Commentaren (0)/
Terugblik studiemoment en veldbezoek

Terugblik studiemoment en veldbezoek

Akkerbouwmatige groenteteelt - vrijdag 21.08.2015

Op 21 augustus 2015 organiseerden PCG en PCA in samenwerking met het Departement Landbouw en Visserij voor de 2de maal een studiemoment en veldbezoek rond akkerbouwmatige groenteteelt. Dit studiemoment werd georganiseerd onder het motto 'Sector ontmoet onderzoek', kennisuitwisseling tussen telers en de onderzoekers stond dan ook centraal.

donderdag 10 september 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20459)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek akkerbouwgroenten bezoekersgids 2015

Proefveldbezoek akkerbouwgroenten bezoekersgids 2015

Proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groenten - vrijdag 21.08.2015

Bezoekersgids proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groentenaardappelen, wortelen, uien en yacon van 21 augustus 2015.

vrijdag 28 augustus 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18062)/Commentaren (0)/
Guide pratique la protection intégrée

Guide pratique la protection intégrée

Réalisé dans le cadre du projet Interreg IV ‘Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives’

Le projet EMMA vise principalement à promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Ce type de culture est très exigeant en terme de qualité visuelle, de sécurité pour le consommateur.

Ce projet vise donc à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail conséquent de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (36301)/Commentaren (0)/
Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

in het kader van Interreg IV project ‘Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente- en aardbeienteelt’

In het grensoverschrijdend project werd gestreefd om een reeks technieken op punt te stellen. Enerzijds om tegemoet te komen aan de vraag naar reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (door een compilatie te maken van reeds bestaande methodes) en anderzijds om nieuwe technieken te ontwikkelen die voldoen aan de verwachtingen naar innovatie en aan talrijke onbeantwoorde vragen.

Dit project doet daarom zowel een beroep op de competenties en de complementariteit van de projectpartners, als op de ervaringen van de telers uit beide productieregio’s. Het doel is om de kennisuitwisseling en -verspreiding over de grenzen heen te verbeteren en nieuwe technieken te introduceren door het uitvoeren van onderzoek.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (38677)/Commentaren (0)/
Peterselie gewasbescherming meeldauw 2014

Peterselie gewasbescherming meeldauw 2014

Efficiëntie van biologische middelen tegen echte en valse meeldauw in peterselie 2014

Deze proef werd uitgevoerd om de efficiëntie na te gaan van biologische middelen tegen echte (Erysiphe heraclei / ERYSHE) en valse (Plasmopara nivea / PLASCR) meeldauw in de teelt van peterselie (Petroselinum crispum / PARCR) in open lucht.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23088)/Commentaren (0)/
Knolselder gewasbescherming wortelvlieg 2014

Knolselder gewasbescherming wortelvlieg 2014

Bestrijding van wortelvlieg in knolselder 2014

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van diverse insecticiden tegen wortelvlieg (Psila rosae / PSILRO) in knolselder (Apium graveolens var. rapaceaum / APUGR) na te gaan.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10625)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming onkruiden 2014

Wortel gewasbescherming onkruiden 2014

Selectiviteit van onkruidbestrijdingsmiddelen in wortelen 2014

Deze proef werd aangelegd om de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen na te gaan in wortelen met Challenge, PM14/027, PM14/027, PM14/026, PM14/026, PM14/026, Centium 36 CS, Linuron 500 SC, Sencor WG, Sencor SC, Sencor SC, Defi, Perfekthion 400 EC (dimethoaat), Sencor SC, Perfekthion 400 EC.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10615)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2014

Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2014

Efficiëntie van zaadcoating diverse middelen ter bestrijding van wortelvlieg in wortelen 2014

Sinds enkele jaren is Cruiser (70% thiamethoxam, WS) erkend als zaadcoating van wortel tegen wortelvlieg. Deze coating werd in deze proef getest in combinatie met de erkende bladbespuitingen tegen wortelvlieg: Decis (25 g/l deltamethrin, EC), Perfekthion (400 g/l dimethoaat, EC), Karate Zeon (100 g/l lambda-cyhalothrin, CS) en Coragen (200 g/l, chloorantraniliprole, SC). Het idee was dat de zaadcoating bescherming zou bieden tegen de 1ste vlucht en dat bladbespuitingen nodig zijn om de 2de (en 3de vlucht) onder controle te houden. Deze proef werd uitgevoerd om de efficiëntie van de zaadcoating en van de diverse middelen na te gaan.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18191)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek IPM

Bezoekersgids proefveldbezoek IPM

Rondleiding proefveld in het kader van het ADLO project IPM en het Europees Interreg IV-projecten EMMA - 30.10.2014

Op donderdag 30 oktober 2014 organiseerden we een proefveldbezoek in het kader van IPM in vollegrondsgroenten. Het programma omvatte het bezoeken van de proeven over gewasbescherming, ziekten & plagen en bemesting. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en het Europees Interreg IV-projecten EMMA.

maandag 3 november 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25030)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2013

Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2013

Efficiëntie van verschillende middelen tegen wortelvleig 2013

Sinds enkele jaren is Cruiser (70% thiamethoxam, WS) erkend als zaadcoating van wortel tegen wortelvlieg. Deze coating werd in deze proef getest in combinatie met de erkende bladbespuitingen tegen wortelvlieg: Decis (25 g/l deltamethrin, EC), Perfekthion (400 g/l dimethoaat, EC) en Karate Zeon (100 g/l lambda-cyhalothrin, CS). Daarnaast werd ook een niet-erkende bladbespuiting meegenomen. Het idee was dat de zaadcoating bescherming zou bieden tegen de 1ste vlucht en dat bladbespuitingen nodig zijn om de 2de (en 3de vlucht) onder controle te houden. Deze proef werd uitgevoerd om de efficiëntie van de zaadcoating en van de diverse middelen na te gaan.

zondag 15 december 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17948)/Commentaren (0)/
Wortel (bewaring) gewasbescherming ziekten 2013

Wortel (bewaring) gewasbescherming ziekten 2013

Ziektebestrijding in wortelen voor bewaring 2013

Deze proef werd aangelegd om na te gaan welke schema’s voor ziektebestrijding in wortelen (Daucus carota / DAUCS) efficiënt zijn tot in bewaring. De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, in 4 parallellen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 12.25 m². De wortelen werden gezaaid op 27 mei 2013.

zondag 15 december 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15506)/Commentaren (0)/
Ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten

Ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten

Demofilm over het onderzoek in het Interreg IV project Phytobio - 11.10.2013

Demofilm ivm het Interreg IV project PHYTOBIO: ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten.

zondag 10 november 2013/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15280)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Proefveldbezoek Openlucht teelt

Bezoekersgids Proefveldbezoek Openlucht teelt

Proefveldbezoek najaar 2013 - 04.10.2013

Bezoekersgids Proefveldbezoek 4 oktober 2013 met (voorlopige) resultaten van de teelten ajuin, andijvie, ijsbergsla, prei,  koolsoorten, kropsla en wortel.

vrijdag 4 oktober 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13476)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Proefveldbezoek in akkerbouwmatige groenten

Bezoekersgids Proefveldbezoek in akkerbouwmatige groenten

Proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groenten - 21.03.2013

Bezoekersgids proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groenten (aardappelen, spinazie, wortelen, uien, pastinaak) (gewasbescherming en bemesting in de groenteteelt) van 21 juni 2013.

vrijdag 21 juni 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20635)/Commentaren (0)/
Peterselie gewasbescherming onkruiden openlucht 2012

Peterselie gewasbescherming onkruiden openlucht 2012

Selectiviteit van herbiciden en schema’s van herbiciden in peterselie 2012

De voornaamste doelstelling van deze proef was om de selectiviteit van diverse herbiciden en schema’s van onkruidbestrijdingsmiddelen te testen in peterselie.

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19787)/Commentaren (0)/
Pastinaak rassen 2012

Pastinaak rassen 2012

Pastinaak rassenproef 2012

Pastinaak rassenonderzoek met Gladiator (Uniseeds), Albion (Uniseeds), Javelin (Uniseeds), Palace (Elsom Seeds), Picador (Elsom Seeds), Panorama (Elsom Seeds)

zaterdag 15 december 2012/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (13997)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2012

Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2012

Efficiëntie van zaadcoating en diverse middelen ter bestrijding van wortelvlieg in wortelen 2012

Deze proef werd uitgevoerd om de efficiëntie van een zaadcoating en diverse middelen ter bestrijding van wortelvlieg in wortelen na te gaan.

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8272)/Commentaren (0)/
Wortel bemesting volgens KNS 2012

Wortel bemesting volgens KNS 2012

Bemesting volgens KNS in wortel 2012

In deze proef werd de effectiviteit van bemesting volgens het KNS-systeem nagegaan. Het KNS-systeem is een systeem voor bijbemesting in de groenteteelt, dat opgesteld is door wetenschappers van het Instituut voor groenten- en sierplantenteelt (IGZ) in Rheinland-Pfalz, Duitsland.

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15547)/Commentaren (0)/
Aardappel teelttechniek watererosiedrempels (barbuttes)2012

Aardappel teelttechniek watererosiedrempels (barbuttes)2012

Bestrijding watererosie met drempels (barbuttes) bij aardappelteelt 2012

Interregproject KaderRichtlijn Water werd op een praktijkperceel nagegaan wat de landbouwer kan doen om het bodemverlies op hellende aardappelpercelen te reduceren.

zaterdag 15 december 2012/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20667)/Commentaren (0)/
Pilootbedrijf: Gebroeders Dobbels in Meulebeke - Ferme pilote : Les frères Dobbels à Meulebeke (PCG)

Pilootbedrijf: Gebroeders Dobbels in Meulebeke - Ferme pilote : Les frères Dobbels à Meulebeke (PCG)

In het kader van het Interreg IV-project 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.

In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (14997)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming bewaring 2011

Wortel gewasbescherming bewaring 2011

Ziektebestrijding wortelen voor bewaring 2011

Gewasbeschermingsonderzoek om de werking van de fungiciden Signum WG, Rovral SC, Ortiva Top, Trend 90, Horizon EW, Geyser, Nativo 75 WG, Ortiva Top, Rovral SC, vollevelds toegepast, tegen bewaarziekten in wortelen na te gaan.

donderdag 15 december 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8191)/Commentaren (0)/
Wortel erosiebestrijding drempels 2011

Wortel erosiebestrijding drempels 2011

Watererosie met erosiedrempels bij wortelen 2011

Industriewortelen onderzoek met erosiedrempels tussen de ruggen om de praktijkwaarde naar de bestrijding van watererosie te beoordelen.

donderdag 15 december 2011/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (14118)/Commentaren (0)/
Brochure Ziekten en plagen in wortelen

Brochure Ziekten en plagen in wortelen

Meest voorkomende plagen, schimmel- en bacterieziekten in wortelen

Hierin worden van de meeste voorkomende plagen, schimmel- en bacterieziekten in de teelt van wortelen beschreven. Deze brochure kwam tot stand dankzij de projecten 'Stimuleren van de duurzame teelt van industriegroenten'in de Oost-Vlaamse Leadergebieden (Meetjesland, Schelde en Leie, respectievelijk Vlaamse Ardennen).

zaterdag 12 november 2011/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (27772)/Commentaren (0)/
Wortel bemesting MYC100 2010

Wortel bemesting MYC100 2010

Het gebruik van MYC100 in de teelt van wortel 2010

MYC100, een microgranule, werd in een strook naast het zaaizaad verdeeld. Het werd toegepast in een bodem met verminderde bemesting (normale stikstofgift, geen fosfaatbemesting, 1/2de van de normale kaliumgift). Dit object werd vergeleken met een onbehandeld object met verminderde bemesting en met een onbehandeld object met normale bemesting.

woensdag 15 december 2010/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (5442)/Commentaren (0)/
Knolselder gewasbescherming (wortelvlieg) 2010

Knolselder gewasbescherming (wortelvlieg) 2010

Bestrijding van wortelvlieg (Psila rosae) in knolselder (Apium graveolens var. rapaceum) 2010

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van diverse insecticiden tegen wortelvlieg (Psila rosea / PSILRO)  in knolselder (Apium graveolens var. rapaceum) na te gaan.

woensdag 15 december 2010/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11768)/Commentaren (0)/
Pastinaak gewasbescherming onkruiden 2009

Pastinaak gewasbescherming onkruiden 2009

Screening onkruidbestrijdingsschema’s in pastinaak 2009

In pastinaak zijn momenteel enkel middelen op basis van linuron en Stomp (pendimethalin) erkend als toepassing na zaai. Om voor de onkruidbestrijding in pastinaak over meer middelen te beschikken, zowel in voor-opkomst als in na-opkomst, werden in deze proef de efficiëntie en selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsschema’s nagegaan.

dinsdag 15 december 2009/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11929)/Commentaren (0)/
Bladgewassen bemesting fosfor bij start 2009

Bladgewassen bemesting fosfor bij start 2009

Diverse bladgewassen fosforbemesting bij start 2009

In 2008 werden goede resultaten bekomen met de toepassing van ammoniumpolyfosfaat (APP) in blad- en krulandijvie. Het nut van gebruik van APP in een vroege preiteelt is reeds langer gekend. Voor verscheidene andere teelten blijft de vraag of het gebruik van ammoniumpolyfosfaat ook opbrengstverhogend of kwaliteitverbeterend kan werken. In 2009 werden proeven opgezet in blad- en krulandijvie, radicchio, peterselie, suikerbrood en kropsla

dinsdag 15 december 2009/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4814)/Commentaren (0)/
RSS
yesmovies