X
GO

Actueel nieuws

Duidelijk effect van stikstofbemesting in winterprei

Duidelijk effect van stikstofbemesting in winterprei

Actueel nieuws prei

De hergroei van prei na de winter is ondertussen gestart, veel later dan wat wij de voorbije jaren gewoon waren. Toch worden op veel bedrijven nog steeds lage opbrengsten gehaald. Op percelen waar regelmatig prei staat, zien wij soms veel schade van sleet en papiervlekkenziekte. Veelal is dit het gevolg van een algemene verzwakking van de prei.

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (403)/Commentaren (0)/
Moeilijke hergroei in prei en de productie blijft op een laag pitje

Moeilijke hergroei in prei en de productie blijft op een laag pitje

Actueel nieuws prei

De voorbije week was behoorlijk koud met nachtvorst. Hierdoor geraakt de prei moeilijk in hergroei en blijft de productie op een laag niveau. Op veel bedrijven is het opbrengstniveau momenteel 30 à 35 ton per hectare.

dinsdag 7 maart 2023/Auteur: Taco DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (688)/Commentaren (0)/
Hou roest in het oog!

Hou roest in het oog!

Actueel nieuws prei

De prei is na de vorstperiode van december goed gerecupereerd maar de voorbije week was het opnieuw koud met verschillende dagen met nachtvorst. De hergroei is er nog niet helemaal.

dinsdag 21 februari 2023/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (1174)/Commentaren (0)/
Actualiteiten prei, bloem- en spruitkool, bijbemesten indien nodig

Actualiteiten prei, bloem- en spruitkool, bijbemesten indien nodig

Actualiteiten openluchtteelten december 2022

Opbrengst van prei lager dan normaal / Hitte en vorst heeft gezorgd voor onvoldoende industriebloemkool / Lastig seizoen voor spruitkooltelers / Bijbemesten kan terug vanaf 16 januari indien nodig

dinsdag 20 december 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1101)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Moeilijke groeiomstandigheden in prei

Moeilijke groeiomstandigheden in prei

Actualiteiten openluchtteelten november 2022

Op 18 september 2022 verzamelde de preisector op het PCG voor een toelichting van de lopende proeven en projectwerking. Samen zochten we naar antwoorden voor de moeilijke groeiomstandigheden in prei dit seizoen. De prei is op de meeste percelen goed aan het groeien maar toch is er gemiddeld genomen minder productie aanwezig. De kwaliteit is er sterk op vooruit gegaan. Enkele weken geleden was, door de extreme weersomstandigheden, de houdbaarheid van de prei na oogst niet goed. Ook dat is nu beter. Trips is op de meeste percelen onder controle, enkel op de buitenste bladeren blijft regelmatig nog wat levende trips over. Voor de prei die pas gerooid wordt in april, kan het nog aangewezen zijn om in het voorjaar een extra tripsbestrijding uit te voeren. De afgelopen maanden werd op sommige velden, meestal beperkt tot enkele rassen, vastgesteld dat prei veel verkrampter groeide met samenklittende bladeren, een blekere bladkleur, puntige bladtoppen en een beperkte groeiachterstand. Op dit moment denken wij aan een gebrek aan een of ander sporenelement. De zoektocht naar de specifieke oorzaak van deze symptomen is gestart. 

dinsdag 15 november 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (953)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022

Een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden

Op 18 oktober organiseerde PCG een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden. Met als thema's: Onkruidbestrijding zonder bromoxynil / Druppelirrigatiestrategie / Rassenproef vroege herfst / Tripsbestrijding / Waarnemingen en waarschuwingen / Bemesting.

vrijdag 21 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5238)/Commentaren (0)/
De huidige W&W-systemen verbeteren

De huidige W&W-systemen verbeteren

In het kader van het LA-traject 'W&W 2.0: ‘Naar een community gebaseerd semiautomatisch W&W-systeem als robuuste pijler voor IPM in de groenteteelt in Vlaanderen’

Waarnemingen en Waarschuwingen (W&W) zijn reeds verschillende jaren een belangrijk onderdeel van optimale geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM). Door technieken als automatische insectenvallen, modellering in de cloud en digitale communicatiesystemen in te zetten, willen we de bestaande systemen verder verbeteren. Zo kunnen de W&W-systemen met gerichte berichtgeving de telers bijstaan in het optimaliseren van de gewasbescherming.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (1106)/Commentaren (0)/
Droogte speelt groei en kwaliteit parten

Droogte speelt groei en kwaliteit parten

Druppelirrigatie helpt opbrengst veilig te stellen

Het laat geen twijfel dat afgelopen seizoen niet eenvoudig was om kwalitatieve prei te telen met een goede opbrengst. De aanhoudende droogte veroorzaakte veel stress met alle gevolgen van dien. Op het PCG werden in het kader van TETEG (Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele en klimaat robuuste landen tuinbouw), DRIP en IPMTrips proeven opgezet en beoordelingen gedaan om deze impact te monitoren.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (679)/Commentaren (0)/
Hevig tripsseizoen is voorbij

Hevig tripsseizoen is voorbij

Actualiteiten openluchtteelten oktober 2022

Door het uitzonderlijke weer afgelopen seizoen ondervonden veel telers moeilijkheden met plagen. Vooral trips heeft lelijk huisgehouden op veel preipercelen, waar behandelingen door de droogte weinig effect hadden. De regen tijdens september heeft hier een einde aan gemaakt en de hergroei is volop bezig, maar de schade is nog niet onmiddellijk weg. Hoewel de tripsdruk sterk gedaald is, kunnen er nog actieve tripsen gevonden worden.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (730)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht

Er werden verschillende veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, vernietigen van groenbedekkers, rassenonderzoek en irrigatie.

vrijdag 5 augustus 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6489)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG

Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9641)/Commentaren (0)/
Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden

Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden

Actueel openluchtteelten juni 2022

Het droge voorjaar kende een abrupte onderbreking door de vele regen van afgelopen weken. Er is echter niet overal evenveel neerslag gevallen. De hoeveelheden variëren tussen 15 en 75 liter. De warme temperaturen die nu volgen, betekenen groeizame omstandigheden voor de vele gewassen die mogelijks door de voorgaande droogte wat moeilijkheden ondervonden maar beregenen is op de meeste plaatsen voorlopig nog niet nodig. Met de voorspelling van het extreem warme weer kan dit echter nog rap veranderen.

woensdag 15 juni 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5066)/Commentaren (0)/
Actualiteiten openluchtteelten april 2022

Actualiteiten openluchtteelten april 2022

Uien / bloemkool / prei

Eind maart is een groot deel van het uienareaal uitgezaaid. De regen die volgde, zorgde voor een goede werking van de toegepaste bodemherbiciden alsook een veelbelovende start voor de opkomst ...

woensdag 27 april 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5330)/Commentaren (0)/
Preiseizoen loopt op zijn einde, het nieuwe seizoen is ingezet

Preiseizoen loopt op zijn einde, het nieuwe seizoen is ingezet

Actueel openluchtteelten maart 2022

We kunnen alvast enkele eerste indrukken meegeven van de rassenproef winterprei. Deze werd geplant op 1 juli en werd op 27 januari gerooid. Tussen het merendeel van de rassen zijn de verschillen in opbrengst en kwaliteit klein. In de proef op het PCG komt Oslo er uit als koploper, met de hoogste opbrengst en een zeer goede kwaliteitsverdeling, met een hoog aandeel Flandria.

donderdag 17 maart 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (223)/Commentaren (0)/
Prei rassen vroege herfst versmarkt 2021

Prei rassen vroege herfst versmarkt 2021

Prei rassenproef vroege herfstteelt versmarkt 2021

Prei rassenonderzoek vroege herfstteelt  2021 voor de verse markt met volgende rassen: Krypton (Nunhems), 38-LE407 (Rijk Zwaan), Exeter (Uniseeds/Tozer), Batter (Bejo), Likestar (Seminis), Nunton (Nunhems), Poulton (Nunhems), Sureton (Nunhems), Curling (Bejo), Defender (Bejo), Darter (Bejo), Oslo (Enza).

donderdag 10 maart 2022/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (8262)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips 2021

Prei gewasbescherming trips 2021

Efficiëntie van middelen met fysische werking tegen trips in prei 2021

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van alternatieve middelen tegen Tabakstrips (Thrips tabaci / THRITB) in prei (Allium porrum / ALLPO) na te gaan. Door het dalende aantal erkende middelen dat kan ingezet worden tegen trips in prei, wordt in het kader van het project ‘IPMTrips’ naar alternatieve of nieuwe potentiële middelen gezocht. Daarbij worden middelen met een fysische of stimulerende werking ook in rekening genomen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (5491)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming Colletotrichum 2021

Prei gewasbescherming Colletotrichum 2021

Efficiëntie van middelen voor de bestrijding van Colletotrichum in prei 2021

De efficiëntie van middelen voor de bestrijding van Colletotrichum (Colletotrichum circinans) in prei (Allium porrum / ALLPO) wordt in deze proef nagegaan. Het schadebeeld van Colletotrichum lijkt op dat van papiervlekkenziekte maar de vlekken komen vooral voor op of net boven de schacht, aan de overgang van blad naar schacht. Aanvankelijk zijn de onregelmatige vlekken bleek maar onder vochtige omstandigheden komen er zwarte puntjes in de vlekken voor. De schimmel overleeft in de bodem en op gewasresten. De infectie gebeurt meestal vanaf de grond. De aantasting komt meestal voor op de schacht juist boven de grond. De sporen worden verspreid via het opspatten van regendruppels. De schimmel kan direct infecteren zonder de aanwezigheid van wondjes. Warm, vochtig weer zijn ideale omstandigheden voor een infectie.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (5676)/Commentaren (0)/
Prei druppelirrigatie 2021

Prei druppelirrigatie 2021

Verfijning van druppelirrigatie strategie bij prei 2021

De preiplanten hebben eind augustus toch wat droogtestress ervaren, wat resulteerde in een hogere voldoening aan de vochtvraag bij de preiplanten met druppelirrigatie ten opzichte van de preiplanten zonder irrigatie.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (5861)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden

Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

De term 'intercropping' is overgenomen uit het Engels en kunnen we vertalen als 'combinatieteelt'. Het omvat verschillende teeltcombinaties waarbij men een tweede gewas tussenin het hoofdgewas teelt op hetzelfde perceel. Het tweede gewas noemen we verder de ‘tussenteelt’. De tussenteelt  kan de dichtheid van bepaalde plagen in het gewas verminderen en zo de aantasting beperken zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Inagro, het PCG en het CRA-W (Gembloux) legden enkele proeven aan in bioteelten van kool, sla en paprika om na te gaan of deze methode een mogelijk alternatief kan zijn voor de inzet van biopesticiden of het afdekken van de teelten tegen bepaalde plagen. De geteste 'tussengewassen' zijn gekozen in functie van rupsen en bladluizen als doelplagen.

maandag 7 maart 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (10164)/Commentaren (0)/
Presentaties online studieavond prei 2022

Presentaties online studieavond prei 2022

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Taco, B3W, REO Veiling en Boerenbond.

De presentaties van deze studieavond zijn nu beschikbaar: Nieuwe IPM-checklist & Pré-ecoregelingen / Bemesting prei haalbaar! / Topbodem voor gezonde preiteelt / Onkruidbestrijding in prei hoe aanpakken? / Trips: wat leren we uit ervaringen? / De kracht van biodiversiteit / Rassenkeuze: ken de sterkte van je ras! / Duurzame preiteelt in de praktijk / Prei op dragers.

dinsdag 1 maart 2022/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (9637)/Commentaren (0)/
Prei gezond houden om verliezen te voorkomen

Prei gezond houden om verliezen te voorkomen

Actualiteiten openluchtteelten januari 2022

Eind 2021 kenden we opvallend zacht weer, dit in combinatie met de vele regenval heeft ervoor gezorgd dat veel percelen opnieuw groei kenden, waardoor deze nu bleker en zwakker staan door de lage stikstofvoorraad in de bodem. Het is daarom aangewezen om, van zodra het perceel dit toelaat, een staal te nemen voor bijbemesting, wat vanaf 16 januari opnieuw kan. Beperk de grootte van de giften.

donderdag 20 januari 2022/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (6000)/Commentaren (0)/
Prei rassenkeuze zomer en vroege herfst 2021

Prei rassenkeuze zomer en vroege herfst 2021

Actualiteiten openluchtteelten proeven december 2021

De proef rassenonderzoek zomer is gezaaid op 10 februari onder koud glas en uitgeplant op 6 mei op de percelen van het PCG te Kruishoutem. We hebben gerooid op 20 augustus. De proef rassenonderzoek vroege herfst werd aangelegd op een proefveld te Kruisem. Gezaaid op 9 maart en uitgeplant 16 juni. Door de trage gewasontwikkeling omwille van de natte teeltomstandigheden, voornamelijk bij de teeltstart, werd er pas geoogst op 12 oktober.

vrijdag 7 januari 2022/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (8421)/Commentaren (0)/
Bruine schachtstrepen en schieters in prei

Bruine schachtstrepen en schieters in prei

Actualiteiten openluchtteelten november 2021

2021 was een atypisch seizoen met tijdens de zomer veel neerslag en een drogere en groeizame herfst. In sommige regio’s is de prei (veel) later geplant dan voorzien en heeft men bijgevolg ook ouder plantmateriaal gebruikt.

woensdag 24 november 2021/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (1821)/Commentaren (0)/
Actualiteiten kolen en prei oktober 2021

Actualiteiten kolen en prei oktober 2021

Actueel openluchtteelten oktober 2021

Momenteel is er een oogstpiek voor het ras Giewont. Indien men kolen van een goede kwaliteit wenst te oogsten, dan kunnen de kolen op veel percelen niet in een keer weggeoogst worden en zijn twee oogstbeurten aangewezen. Na de neerslag is er nog veel groei geweest.

vrijdag 5 november 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8020)/Commentaren (0)/
Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei

Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei

Actualiteiten openluchtteelten september 2021

Nu de nachten langer worden, blijft het gewas langer nat, wat gunstig is voor de ontwikkeling van roest. Volg het gewas goed op, een goede referentie hiervoor is Harston omdat dit ras zeer gevoelig is voor roest. Purpervlekkenziekte zien wij dit jaar meer dan de voorbije jaren. Temperaturen hoger dan 20°C en een vochtige omgeving zijn ideale omstandigheden.

dinsdag 5 oktober 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7533)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids PREIdag 2021

Bezoekersgids PREIdag 2021

Bemesting / Rassenkeuze / Gewasbescherming / Beregening en mechanisatie.

Het PCG te Kruishoutem verricht al jaren praktijkonderzoek waarin een antwoord wordt gezocht voor verschillende knelpunten waar de preiteler mee geconfronteerd wordt. Tijdens de PREIdag op 10 september werden de resultaten van dit onderzoek getoond, aangevuld met informatie van firma’s en enkele demo’s. De PREIdag bestond uit een rondgang doorheen diverse thema’s: gewasbescherming, bemesting, rassenondezoek& plantenkwekers, irrigatie & mechanisatie.

woensdag 15 september 2021/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (12909)/Commentaren (0)/
De regen laat zijn sporen na

De regen laat zijn sporen na

Actualiteiten openluchtteelt augustus 2021

Heel wat regio’s hebben de voorbije weken veel neerslag te verwerken gekregen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor heel wat zaken. Er was de voorbije weken heel wat achterstand bij het uitplanten van teelten zoals bloemkool, selder, bladgewassen, prei, enz. Sommige telers hebben ervoor gekozen om in natte omstandigheden te planten, andere hebben gewacht om te planten tot wanneer de bodem wat droger was. Voor de tweede vrucht bloemkool is de plantdatum belangrijk, aangezien het ras Giewont best vóór 15 juli wordt geplant zodat de oogstdatum niet doorschuift naar november, december.

dinsdag 24 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9865)/Commentaren (0)/
Pochette de fiches techniques des produits biologiques pour la protection des cultures en plein air et dans les serres

Pochette de fiches techniques des produits biologiques pour la protection des cultures en plein air et dans les serres

Dans le cadre du programme Interreg V "Smartbiocontrol - BioProtect : La protection biologique dans la pratique: optimisation de l'efficacité de nouveaux biopesticides au champ"

Une enquête réalisée dans le cadre de ce projet a montré que l'un des facteurs qui freinent l'utilisation des produits biologiques de protection des cultures est le manque de connaissance des produits. Afin de répondre à ce besoin, 15 fiches techniques de 15 produits biologiques, principalement à base de micro-organismes, homologués en Belgique et/ou en France, ont été rédigées dans le cadre du projet. Les informations générales sont combinées aux résultats de tests disponibles et aux conseils des fabricants pour un résultat optimal.

vrijdag 9 juli 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (20889)/Commentaren (0)/
Trips in prei en zaaiuien

Trips in prei en zaaiuien

Actualiteiten openluchtteelten juni 2021

We starten het tripsseizoen dit jaar met minder middelen dan vorig jaar, op dit moment zijn spinosad (Tracer, Conserve Pro, Boomerang) en abamectine (Vertimec) erkend. In tegenstelling tot vorig jaar is er (nog) geen 120 dagenregeling voor Benevia in prei.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10296)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoek aan de proeven: uien, prei, oregano, basilicum, koolgewassen, wortelen en bladgewassen

Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

dinsdag 29 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19224)/Commentaren (0)/
Prei rassen late winter 2020-2021: Opbrengst, kwaliteit en omzet

Prei rassen late winter 2020-2021: Opbrengst, kwaliteit en omzet

De prei is gerooid op 4 mei 2021 nadat we een aantal weken de schotvorming hebben opgevolgd.

We hebben de prei gerooid op 4 mei 2021 nadat we een aantal weken de schotvorming hebben opgevolgd. Pluston en Aylton vormen snel een bloemsteel, het is met deze rassen dus opletten bij een verlate oogst. Op het einde van de teelt blijft de pitlengte vooral bij Vitaton en Oslo redelijk binnen de perken. De laatste metingen gebeuren nog deze week bij de houdbaarheidsbeoordeling.

vrijdag 11 juni 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (11654)/Commentaren (0)/
Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Les fiches techniques Ecopad: Lutte intégrée contre le mildiou des endives Phytophthora cryptogea / Gestion des déchets / Le thrips, Frankliniella occidentalis, en cultures de fraises / La drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii, en cultures de fraises / Raisonner la protection contre les maladies foliaires de la carotte / La mouche mineuse d’Alliacées / Chenilles sur chou / Evaluation de substances naturelles pour lutter contre les chenilles sur choux / Intercropping.

donderdag 13 mei 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15821)/Commentaren (0)/
Technische Product Fiches van het BIOPROTECT-project

Technische Product Fiches van het BIOPROTECT-project

In het kader van het Interreg V 'Smartbiocontrol - BioProtect: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

Technische Product Fiches: AQ10 WG / Karma / AMYLO-X WG / Contans® WG / ASPERELLO® T34 Biocontrol® / Serenade® ASO / Serenade® MAX / Blossom ProtectTM / LALSTOP K61® (voorheen Mycostop) / TEXIO WP / FytoSave / Prestop® / Trianum-P / NEXY / Proradix WP.

donderdag 22 april 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (20071)/Commentaren (0)/
Volg schot in prei goed op voor bepaling van het optimale oogsttijdstip

Volg schot in prei goed op voor bepaling van het optimale oogsttijdstip

Actualiteiten openluchtteelten april 2021

Na de vorstschade van februari is de prei maar traag hersteld. Door de lagere temperatuur verliep de groei van de prei de afgelopen weken trager dan vorig jaar.

donderdag 22 april 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5550)/Commentaren (0)/
Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Technische fiches Ecopad: Geïntegreerde beheersing van Phytophthora bij witloof / Beheer van gewasresten / Trips, Frankliniella occidentalis, in de aardbeienteelt / De Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii, in de aardbeienteelt / Beredeneerde gewasbescherming tegen bladziekten in wortel / Preimineervlieg / Rupsen in kolen / Evaluatie van natuurlijke middelen tegen rupsen in koolgewassen / Intercropping

woensdag 21 april 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17045)/Commentaren (0)/
Prei rassen zomer versmarkt 2020

Prei rassen zomer versmarkt 2020

Rassenproef zomer prei (Allium porrum/ALLPO) 2020

Krypton (Nunhems), Nunton (Nunhems), Bowler (Bejo), SVZM0612 (Seminis), TZ 4218 (Tozer/Uniseeds).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (16134)/Commentaren (0)/
Prei rassen vroege herfstteelt versmarkt 2020

Prei rassen vroege herfstteelt versmarkt 2020

Rassenproef vroege herfstteelt versmarkt prei (Allium porrum/ALLPO) 2020

Isdaora (Hazera), Likestar (Seminis), Stromboli (Hazera), TZ 4218 (Tozer/ Uniseeds), Cherokee (Enza), Skater (Bejo), Batter (Bejo), Nunton (Nunhems), Poulton (Nunhems), Darter (Bejo), Curling (Bejo), Oslo (Enza), Bowler (Bejo), Krypton (Nunhems), Chiefton (Nunhems).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (17027)/Commentaren (0)/
Prei rassen late herfst versmarkt 2020

Prei rassen late herfst versmarkt 2020

Prei rassenproef late herfstteelt versmarkt 2020

Isadora (Hazera), Likestar (Seminis), Cherokee (Enza), Oslo (Enza), Batter (Bejo), Curling (Bejo), Nunton (Nunhems), Poulton (Nunhems), Chiefton (Nunhems), Sureton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Darter (Bejo).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (10713)/Commentaren (0)/
Prei rassen winter versmarkt 2020-2021

Prei rassen winter versmarkt 2020-2021

Prei rassenproef winterteelt versmarkt 2020-2021

Prei rassenonderzoek winterteelt  2020-2021 voor de verse markt met volgende rassen: Lucretius (Seminis), Oslo (Enza), Defender (Bejo), Sureton (Nunhems), Vitaton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Aylton (Nunhems), Harston (Nunhems).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (6174)/Commentaren (0)/
Prei rassen late winter versmarkt 2020-2021

Prei rassen late winter versmarkt 2020-2021

Prei rassenproef late winterteelt versmarkt 2020-2021

Prei rassenonderzoek late winterteelt  2020-2021 voor de verse markt met volgende rassen: Lucretius (Seminis), Oslo (Enza), Vitaton (Nunhems), Harston (Nunhems), Aylton (Nunhems),  Pluston (Nunhems).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (4417)/Commentaren (0)/
Prei rasgevoeligheid trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg late herfst en winter 2020

Prei rasgevoeligheid trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg late herfst en winter 2020

Rasgevoeligheid van preirassen voor trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg in late herfst en winterteelt 2020

Aylton (Nunhems), Batter (Bejo), Chinook (Enza), Curling (Bejo), Darter (Bejo), Defender (Bejo), Harston (Nunhems), Isadora (Hazera), Likestar (Seminis), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Shafton (Nunhems), Skater (Bejo), Stromboli (Hazera), Sureton (Nunhems), TZ 4218 (Tozer/Uniseeds), Vitaton (Nunhems), Autora (Hazera), Bowler (Bejo), Cherokee (Enza), Chiefton (Nunhems), Krypton (Nunhems), Oslo (Enza), Duraton (Nunhems), Fencer (Bejo), Linkton (Nunhems), Longton (Nunhems), SVZL0612 (Seminis). 

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2763)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips en preimineervlieg 2020

Prei gewasbescherming trips en preimineervlieg 2020

Bestrijding van trips en preimineervlieg in prei 2020

In de proef werden een hele reeks alternatieve middelen getest die in de toekomst mogelijks een erkenning kunnen krijgen. Deze middelen werden vergeleken t.o.v. de referentie Tracer (SC, 480 g/l spinosad). Benevia (100 g/l cyantraniliprole, OD) had een 120-dagenregeling op het moment van de proef.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (5971)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips en ziekten spuittechnieken 2020

Prei gewasbescherming trips en ziekten spuittechnieken 2020

Efficiëntie van innovatieve spuittechnieken voor de bestrijding van trips en ziekten in prei 2020

Het correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is een belangrijk onderdeel van IPM. Het toepassen van driftreducerende technieken of precisiebespuitingen draagt hieraan bij. In deze proef testten we de efficiëntie van verschillende driftreducerende technieken zoals de Wingssprayer, spuiten met luchtondersteuning, een verlaagde spuitboomhoogte en de luchtmengdop. Daarnaast testten we ook een precisiebespuiting, namelijk bandbespuiting. Met precisiebespuitingen kan je de hoeveelheid gebruikte gewasbeschermingsmiddelen reduceren door preciezer en gerichter te spuiten. De verschillende technieken werden ingezet voor de bestrijding van trips en ziekten in prei. Tabel 1 geeft een overzicht van de gebruikte spuittechnieken in de proef. In Tabel 2 van het rapport worden de middelen die in elk object toegepast werden weergegeven.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16875)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming onkruiden 2020

Prei gewasbescherming onkruiden 2020

Efficiëntie en selectiviteit van herbiciden in prei (Allium porrum/ALLPO) 2020

1 Frontier Elite, Stomp Aqua, Lentagran 45 WP / 2 PM 20/009, Stomp Aqua, Lentagran 45 WP / 3 PM20/027, Stomp Aqua, Lentagran 45 WP / 4 PM10/012, Frontier Elite, Stomp Aqua / 5 PM12/014, AZ 500 / 6 PM17/001 / 7 Frontier Elite, Stomp Aqua, Lentagran 45 WP, Xinca / 8 Frontier Elite, Stomp Aqua, PM10/012, Lentagran 45 WP / 9 PM12/014.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15313)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming larven preimineervlieg 2020

Prei gewasbescherming larven preimineervlieg 2020

Efficiëntietest tegen larven preimineervlieg 2020

De proef werd uitgevoerd op het proefcentrum in Kruishoutem, België, in een randomized block design met 3 parallellen, met per parallel één insectenkooi (met daarin een pot met 3 preiplanten). De behandelingen werden uitgevoerd met een proefveldspuit met een toepassingsdruk van 5 bar en een spuitvolume van 400L/ha. Een uur, een week, 12 dagen en 17 dagen na de behandeling werden 15 preimineervliegen uitgezet in de kooien, met ongeveer evenveel vrouwelijke als mannelijk adulten. Op deze manier is er eiafleg op de planten en dus aantasting.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (4148)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming onkruiden zaaibed 2020

Prei gewasbescherming onkruiden zaaibed 2020

Selectiviteit van onkruidbestrijdingsschema’s in zaaibed prei 2020

1 Stomp aqua, Xinca, Xinca / 2 Stomp aqua, PM 20/009 /  3 Stomp aqua, PM 20/009 / 4 Stomp aqua, AZ 500 / 5 Stomp aqua, PM03/006 / 6 Stomp aqua, PM18/001, PM18/001 / 7 Stomp aqua, PM06/020, PM18/001, PM18/001 / 8 Stomp aqua, PM18/001, PM05/001, PM18/001, PM05/001 / 9 Stomp aqua, PM18/001, PM10/012, PM18/001, PM10/012 / 10 Stomp aqua, PM12/014, PM12/014, PM12/014 / 11 Stomp aqua, PM18/010, PM03/006, PM12/014, PM12/014, PM18/001, PM10/012, PM18/001, PM10/012.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16529)/Commentaren (0)/
Prei bemesting stikstof 2020

Prei bemesting stikstof 2020

Stikstofbemestingsproef in prei 2020

Binnen deze proef worden verschillende stikstofbemestingsdosissen gehanteerd gedurende de winterpreiteelt. Er is gekozen om de korrelbemestingen uit te voeren met Kalkammonsalpeter 27-0-0 en de bladvoedingen met Ureum 46-0-0.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (3002)/Commentaren (0)/
Prei irrigatie vergelijking druppelirrigatie en invloed op trips 2020

Prei irrigatie vergelijking druppelirrigatie en invloed op trips 2020

Vergelijking druppelirrigatie in preiteelt alsook invloed op tripsbestrijding 2020

Wat is de invloed van druppelirrigatie vs. bovenberegening met eenzelfde watergift, naar opbrengst toe? Kan er met druppelirrigatie 30% water bespaard worden mét behoud van opbrengst t.o.v. bovenaf beregenen? Is er een verschil in opbrengst tussen minder frequent grote beurten en frequent kleine beuren geven via druppelirrigatie? Wat is de invloed van beregeningsmethode op de tripsbestrijding in prei?

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (8566)/Commentaren (0)/
Prei vrieskou in februari 2021

Prei vrieskou in februari 2021

Actualiteiten openluchtteelten maart 2021

Tussen 7 en 14 februari 2021 heeft het hard gevroren maar niet hard genoeg om de preiharten te beschadigen. De weken voor de vorstperiode viel er veel neerslag zodat velen niet volop konden rooien. Telers hebben dan ook vrij massaal een gedeelte van hun prei afgedekt met vlies- of klimaatdoek. Toch was er op veel van die afgedekte prei ook schade te zien.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2243)/Commentaren (0)/
Druppelirrigatie in prei bewijst zijn nut!

Druppelirrigatie in prei bewijst zijn nut!

Openluchtteelten proeven februari 2021

Voldoende water ter beschikking hebben is veelal het knelpunt. Daarom wordt er gezocht naar methoden waarbij irrigeren zo efficiënt mogelijk kan gebeuren. Druppelirrigatie is één van de mogelijkheden. Het LA-traject ‘Datagedreven Regeling van druppelirrigatie voor een duurzame Productie in de tuinbouw’ focust op vollegrondsgroenten die gevoelig zijn aan waterstress. Door een efficiënte irrigatie vermijdt men significante productieverliezen, zoals gewichtsverlies in prei.

vrijdag 19 februari 2021/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (4345)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Tripsbestrijding is uitdagend, maar mogelijk

Tripsbestrijding is uitdagend, maar mogelijk

Openluchtteelten proeven februari 2021

Er werden 7 proefbehandelingen uitgevoerd in de proef, geplant op 24 juni 2020 (ras Krypton). De eerste proefbehandeling werd uitgevoerd op 10 juli,2020, 16 dagen na planten. De daaropvolgende proefbehandelingen werden uitgevoerd volgens de waarnemingen en waarschuwingen. In de proef werden naast erkende middelen ook alternatieve middelen getest die in de toekomst mogelijks een erkenning kunnen krijgen. Deze middelen werden vergeleken t.o.v. de referentie Tracer.

vrijdag 19 februari 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (1821)/Commentaren (0)/
Eerste resultaten prei winterrassen 2020

Eerste resultaten prei winterrassen 2020

Actualiteiten openluchtteelten februari 2021

De proef werd op 27 januari geoogst en twee weken later geschoond. In deze proef waren zowel de bladbreuk als schade door Colletotrichum de belangrijkste redenen om uit te sorteren naar EA1 kwaliteit. In Inagro werd een rassenproef met dezelfde rassen aangelegd en afgedekt tijdens de vorst. Deze proef wordt eind februari geoogst. Het wordt interessant om te zien of er verschillen zijn in resultaten bij een oogst voor en na de vorst.

vrijdag 19 februari 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (3038)/Commentaren (0)/
Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

ECOPAD: 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' | 'La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie

De afgelopen 4 jaar hebben de partners van het Interreg-project ECOPAD grensoverschrijdend samengewerkt om volgens de pijlers van IPM nieuwe technieken (preventieve maatregelen, beslissingsondersteunende technieken en bestrijdingsmethoden) en inzichten te verwerven in de beheersing van enkele economisch belangrijke ziekten en plagenbinnen de grensoverschrijdende regio. Tijdens het slotseminarie op 9 februari 2021 werden onze resultaten toegelicht.

Au cours des quatre dernières années, les partenaires du projet Interreg ‘ECOPAD : La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie’ ont travaillé ensemble au-delà des frontières pour développer de nouvelles techniques (mesures préventives, systèmes d'aide à la décision et méthodes de lutte) et des connaissances sur la lutte contre maladies et ravageurs économiquement importants dans la région transfrontalière selon les piliers de la lutte intégrée en cultures légumières. Lors du séminaire de clôture le 9 février 2021, nous avons présenté nos résultats.

dinsdag 16 februari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16834)/Commentaren (0)/
Actueel prei januari 2021

Actueel prei januari 2021

Actueel openluchtteelten januari 2021

Groei van prei stimuleren door beperkte stikstofbemesting / Prei gewasbescherming  / Rassenaanbod prei breidt uit / Vraag zoveel mogelijk info bij het pachten van gronden

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4286)/Commentaren (0)/
Prei rassen vroege en late herfstteelt 2020

Prei rassen vroege en late herfstteelt 2020

Keuzemogelijkheid groeit binnen het rassenaanbod

Rassenproeven prei - vroege herfstteelt 2020: Standaardrassen doen het goed, Darter en Oslo laten sterke indruk na / Tripsdruk terug bepalend voor eindresultaat / Rasbespreking beste nieuwkomer. Rassenproeven prei - late herfstteelt 2020 op de drie Vlaamse proefcentra: Trips en roest verdienen aandacht / Rasbeschrijving nieuwe rassen.

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (3863)/Commentaren (0)/
Naar een geïntegreerde beheersing van tabakstrips in openluchtgroenten

Naar een geïntegreerde beheersing van tabakstrips in openluchtgroenten

In het kader van het LA-traject 'Geïntegreerde beheersing van de bladtrips Thrips tabaci in openluchtgroenten'

De tabakstrips, Thrips tabaci, is verantwoordelijk voor ernstige economische schade als gevolg van een verminderde opbrengst, kwaliteit en verkoopbaarheid van verschillende groenten in Vlaanderen, waaronder prei, ui, spruit- en sluitkool. De korte levenscyclus en het vermogen om snel resistent te worden tegen insecticiden maken dat de tabakstrips moeilijk te bestrijden is. Er is nood aan een geïntegreerde beheersingsstrategie, waarbij zorgzaam en beredeneerd wordt omgegaan met de nog toegelaten chemische middelen en vooral wordt ingezet op preventie, plaagopvolging en aangepaste teelttechnieken die natuurlijke vijanden stimuleren.

donderdag 19 november 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (3509)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten november 2020

Actueel openluchtteelten november 2020

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

donderdag 19 november 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6668)/Commentaren (0)/
Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Le vendredi 18 septembre 2020, une visite sur les champs d’essais s’est déroulée au PCG avec le thème  'La protection intégrée des cultures en plein air'. Les essais des projets ECOPAD et BIOPROTRECT dans les cultures de carottes, poireaux, basilic et chou-fleur ont été présentés.

dinsdag 27 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22311)/Commentaren (0)/
Actueel prei oktober 2020

Actueel prei oktober 2020

Actueel openluchtteelten oktober 2020

Ziektebestrijding prei / Trips op de meeste preipercelen onder controle / Afwatering controleren

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3165)/Commentaren (0)/
Weer een stap dichter richting de teelt van hydroprei

Weer een stap dichter richting de teelt van hydroprei

Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt.

In 2019 lag een proef aan op het PCG om de beschutte hydroteelt van prei in teeltgoten verder op punt te zetten. Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt. Hiervoor brachten we verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels.

maandag 19 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15097)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Rondgang in de gewasbeschermingsproeven die aan liggen in het kader van de Interreg V-projecten 'ECOPAD' en 'BIOPROTECT'

Op vrijdag 18 september 2020 ging het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' door op de proefvelden van het PCG. Rondgang in de proeven van wortelen, prei, basilicum, bloemkool en bonen met als thema: Bestrijding van ziekten & plagen en de efficiëntie van diverse gewasbeschermingsmiddelen en spuittechnieken.

vrijdag 2 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23108)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten september 2020

Actueel openluchtteelten september 2020

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4961)/Commentaren (0)/
Prei rassen vroege herfst versmarkt 2019

Prei rassen vroege herfst versmarkt 2019

Prei rassenproef vroege herfstteelt versmarkt 2019

Skater (Bejo), Krypton (Nunhems), Nunton (Nunhems), Poulton (Nunhems), Chiefton (Nunhems), Likestar (Seminis), SV3225ZL (Seminis), Kinstar - SVZL 5240 (Seminis), Cherokee (Enza), Stromboli (Hazera), Isadora - 33-2604 (Hazera), Mako Power (Maes Seeds).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (9668)/Commentaren (0)/
Prei rassen herfst industrie 2019

Prei rassen herfst industrie 2019

Prei rassenproef herfstteelt industrie 2019

Walker - Bejo 3117 (Bejo), Bowler (Bejo), Batter (Bejo), Chiefton (Nunhems), Longton (Nunhems), Linkton (Nunhems), Duraton (Nunhems), Krypton (Nunhems), Megaton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Gostar (Seminis), TZ 4242 (Uniseeds), Gevaria (Enza), Cherokee (Enza), E 099 (Enza), Autora (Hazera), Leonora (Hazera), Mako Power (Maes Seeds), Fencer (Bejo).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (9726)/Commentaren (0)/
Prei rassen late herfst versmarkt 2019

Prei rassen late herfst versmarkt 2019

Prei rassenproef late herfstteelt versmarkt 2019

Curling (Bejo), Nunton (Nunhems), Poulton (Nunhems), Chiefton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Likestar (Seminis (Sanac)), Kinstar - SVZL 5240 (Seminis (Sanac)), Cherokee (Enza), Oslo E 099 (Enza), Isadora - 33-2604 (Hazera), ASR 60.0007 (Storm Seeds), ASR 60.0971 (Storm Seeds), HY 117 (Maes Seeds), HY 137 (Maes Seeds), HY 141 (Maes Seeds).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (8414)/Commentaren (0)/
Prei rassen winter versmarkt 2019

Prei rassen winter versmarkt 2019

Prei rassenproef winterteelt versmarkt 2019

Curling (Bejo), Defender (Bejo), Pluston (Nunhems), Aylton (Nunhems), Harston (Nunhems), Vitaton (Nunhems), Lucretius (Seminis), LE 4901 (Uniseeds), Oslo (Enza), ASR 60.0007 (Storm Seeds), ASR 60.0971 (Storm Seeds), Mako-Blue - HY 069 (Maes Seeds), Mako-Senna - HY 039 (Maes Seeds).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (8558)/Commentaren (0)/
Prei rasgevoeligheid trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg late herfst en winter 2019

Prei rasgevoeligheid trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg late herfst en winter 2019

Rasgevoeligheid van preirassen voor trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg in late herfst- en winterteelt 2019

Bowler (Bejo), Cherokee (Enza), Chiefton (Nunhems), Curling (Bejo), Defender (Bejo), Duraton (Nunhems), E 099 (Enza), Gevaria (Enza), Gostar (Seminis), Harston (Nunhems), LE 4901 (Uniseeds), Likestar (Seminis), Linkton (Nunhems), Longton (Nunhems), Lucretius (Seminis), Mako Blue (Hy 069) (Takii), Mako Power (Hy 014) (Takii), Mako Senna (Hy 039) (Takii), Megaton (Nunhems), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Skater (Bejo), Stromboli (Hazera), SV3225ZL (Seminis), SVZL 5240 (Seminis), Vitaton (Nunhems), Shafton (Nunhems).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21652)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips en preimineervlieg 2019

Prei gewasbescherming trips en preimineervlieg 2019

Bestrijding van trips (Thrips tabaci / THRITB) en preimineervlieg (Phytomyza gymnostoma / NAPOGY) in prei (allium porrum / ALLPO) 2019

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie na te gaan van middelen tegen trips (Thrips tabaci / THRITB) en preimineervlieg (Napomyza gymnostoma / NAPOGY) in prei (Allium porrum / ALLPO)

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21444)/Commentaren (0)/
Prei bemesting Optima Root 2019

Prei bemesting Optima Root 2019

Aangietproef Optima Root in prei 2019

In deze proef wordt Optima Root aangegoten net na planten en vergeleken met andere producten die hetzelfde effecten zouden moeten teweeg brengen. Er is voornamelijk gekeken naar fosforproducten omdat deze een positieve werking hebben op de wortelgroei en -ontwikkeling. Het aangieten van Ammoniumpolyfosfaat (APP) net na planten heeft in prei een gekend starteffect bij voorjaarstoepassingen. Tripelsuperfosfaat is een gekende fosforkorrelmeststof die in de praktijk wordt toegepast net voor het trekken van de ruggen. En Vivifos is een korrelmestof met langwerkende organische fosforbronnen die ook voor het trekken van de ruggen wordt toegediend. Er is een object zonder fosfor meegenomen ter controle. Ook heeft elk object evenveel water toegediend gekregen.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (2531)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming preimineervlieg 2 2019

Prei gewasbescherming preimineervlieg 2 2019

Efficiëntie van insecticiden tegen preimineervlieg - potten proef in kooien 2 2019

De proef werd uitgevoerd op het proefcentrum in Kruishoutem, België, in een randomized block design met 5 parallellen, met per parallel één insectenkooi (met daarin een pot met 5 preiplanten). De behandelingen werden uitgevoerd met een proefveldspuit met een toepassingsdruk van 5 bar en een spuitvolume van 400L/ha. Een week voor de behandeling werden in elke kooi 15 preimineervliegen uitgezet, met ongeveer evenveel vrouwelijke als mannelijk adulten. Op deze manier bevonden er zich larven in de prei op het moment van bespuiting.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (5199)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming preimineervlieg 1 2019

Prei gewasbescherming preimineervlieg 1 2019

Efficiëntie van insecticiden tegen preimineervlieg - potten proef in kooien 1 2019

In deze proefopzet willen we verschillende insecticiden screenen naar hun efficiëntie tegen de larven van de preimineervlieg, aangezien het bestrijden van de adulten in het veld niet altijd gemakkelijk blijkt. Een week voor de behandeling werden in elke kooi 15 preimineervliegen uitgezet, met ongeveer evenveel vrouwelijke als mannelijk adulten. Op deze manier bevonden er zich larven in de prei op het moment van bespuiting.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (5112)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips spuittechniek 2019

Prei gewasbescherming trips spuittechniek 2019

Optimalisatie tripsbestrijding: waterhoeveelheden en rijsnelheid en bandbespuiting 2019

Naast tijdstip en productkeuze speelt ook de spuittechniek een belangrijke rol voor een goede tripsbestrijding bij prei. Tripsen leven verscholen en diep in het hart van de plant. Om zoveel mogelijk tripsen te bestrijden moet de spuitvloeistof dan ook zoveel mogelijk in de schacht terechtkomen waar de tripsen zich bevinden. Een goede spuittechniek kan bijdragen om dit doel te bereiken. Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie hiervan na te gaan in prei (Allium porrum / ALLPO).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3429)/Commentaren (0)/
Prei irrigatie 2019

Prei irrigatie 2019

Irrigatieproef druppelirrigatie versus conventionele beregening in prei 2019

In het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ wordt vooral gefocust op advisering van de teler en kostprijs-rendement van irrigeren. In deze proef wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van druppelirrigatie in de groenteteelt, meer bepaald in prei. 

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3634)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Prei teelttechniek intercropping met suikererwt invloed op tripsaantasting 2019

Prei teelttechniek intercropping met suikererwt invloed op tripsaantasting 2019

Intercropping van prei en suikererwt: invloed op tripsaantasting 2019

In 2019 werd vastgesteld dat het inzaaien van banden suikererwten tussen uien, de tripsen weglokt van de uien naar de suikererwten met als gevolg een lagere aantasting door trips in de uien. Deze proef werd aangelegd om de invloed van het inzaaien van suikererwten in de spuitsporen van een preiteelt na te gaan, in het bijzonder op aantasting van trips in de prei.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (1608)/Commentaren (0)/
Prei rassen oude jonkmansteelt 2019

Prei rassen oude jonkmansteelt 2019

Prei test oude jonkmansteelt 2019

Vitaton (Nunhems), Harston (Nunhems), Aylton (Nunhems), Oslo (Enza).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (839)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Prei consumentenonderzoek rassen 2019

Prei consumentenonderzoek rassen 2019

Consumentenonderzoek prei 2019

Vitaton (Nunhems), Pluston (Nunhems), 099 (Enza Zaden).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Van Steenkiste Jana/Aantal keer bekeken (7177)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle

Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle

Actueel openluchtteelten augustus 2020

Op de meeste praktijkpercelen uien en prei is trips dan ook goed onder controle. In de huidige droge en warme omstandigheden kan de druk echter snel toenemen. Voor een goede tripsbestrijding gebruik je best voldoende water (300-500 l/ha), spuit je met een grove druppel bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds en maak je geen complexe mengingen.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2805)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5

ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 5 :

- Introduction

- Cultures associées de poireau – céleri-rave et d’oignons – pois mange-tout

- Recherche sur la sensibilité de variétés d’endives à Phytophthora cryptogea

- Piégeage de la drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii : de nouvelles informations complémentaires

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 5:

- Inleiding

- Intercropping prei met knolselder en ui met suikererwt

- Onderzoek naar de rasgevoeligheid van witloof voor Phytophthora cryptogea

- Vangen van de Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii : nieuwe, aanvullende informatie

woensdag 5 augustus 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16873)/Commentaren (0)/
Actualiteiten openluchtteelten juni 2020

Actualiteiten openluchtteelten juni 2020

Veel koolvliegeitjes op bloemkoolvelden / Bladluizen gesignaleerd in kolen / Start tijdig met tripsbestrijding in prei / Digitaal kunstmestregister uitgesteld tot 01/01/2021 / Vanggewasovereenkomst aanmelden voor 30/06/2020.

Veel koolvliegeitjes op bloemkoolvelden / Bladluizen gesignaleerd in kolen / Start tijdig met tripsbestrijding in prei / Digitaal kunstmestregister uitgesteld tot 01/01/2021 / Vanggewasovereenkomst aanmelden voor 30/06/2020.

vrijdag 19 juni 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4204)/Commentaren (0)/
Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis

Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis

Actualiteiten openluchtteelten mei 2020

Opgelet voor aardvlooien in kolen / De eerste koolmotjes worden gesignaleerd / Wees waakzaam voor zevenbladluis op de wortelpercelen / Wacht na het uitplanten van prei niet te lang met de onkruidbestrijding / Fosforklasse verlaging aanvragen op basis van oude papieren fosfaatanalyses kan nog tot 1 september 2020.

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7158)/Commentaren (0)/
Prei late winter rassenvergelijking 2019-2020

Prei late winter rassenvergelijking 2019-2020

Rassen van Enza welgekomen aanvulling op het aanbod

Oslo en een nieuw nummer van Enza komen als betere uit deze proef. De producties zijn goed, rond de 45 ton, en ze hebben beide weinig of geen last van zachte schachten. Hierdoor halen ze hoge tonnages in de Flandria kwaliteit, respectievelijk 89 en 83%. Oslo doet het net iets beter na de bewaring: 40% vergeeld blad t.o.v. 66% bij E 101. De pit blijft behoorlijk kort, vergelijkbaar met die van Harston, rond de 15 cm.

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2219)/Commentaren (0)/
Uitbreiding erkenning AZ 500 in zaaibed prei en yacon

Uitbreiding erkenning AZ 500 in zaaibed prei en yacon

Actualiteiten april 2020

AZ 500 is een bodemherbicide met een werking tegen breedbladigen en wordt toegepast in voor-opkomst of vroege na-opkomst. De erkende dosis op zaaibed prei of in yacon is 0,2 l/ha. AZ 500 bevat 500 g/l isoxaben in een SC formulering. De formulering bevat geen uitvloeiers, hechters of oliën en is een zachte formulering.

maandag 27 april 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7409)/Commentaren (0)/
Prei stand van het gewas

Prei stand van het gewas

Actualiteiten openluchtteelt februari 2020

Door het aanhoudende warme weer is de prei momenteel overal in hergroeimodus. Je ziet dagelijks verandering. Vooral op lichte gronden is de meeste prei al behoorlijk zwaar en is zelfs de frigoprei al serieus ontwikkeld. Men vreest dat de oogst voor de bewaring op sommige percelen wel eens vroeg zou kunnen vallen dit seizoen. Anderzijds zijn er ook nog percelen prei (meestal op zware grond) waar de productie nog achter blijft en is continue groei meegenomen. Het ontbreekt op veel bedrijven aan enthousiasme om veel inspanningen te leveren aangezien de afzetprijzen al verschillende weken heel laag zijn.

maandag 24 februari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10221)/Commentaren (0)/
Bijbemesting winterprei vanaf half januari 2020

Bijbemesting winterprei vanaf half januari 2020

Actueel openluchtteelten januari 2020

Door de droge weersomstandigheden in de zomer was er in september/oktober 2019 op de meeste percelen nog veel stikstof aanwezig. Vanaf oktober heeft het veel geregend en is de voorraad stikstof op veel percelen grotendeels weg. Op verschillende velden gaat de kwaliteit van het gewas achteruit en komen zelfs meldingen binnen over aantasting met Pseudomonas fluorescens, een zwaktebacterie. Voor specifieke teelten, waar groenten toe behoren, kan er bemest worden met kunstmest vanaf 16 januari tot 15 februari aan een maximale dosis van 50 kg/ha N.

woensdag 15 januari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11050)/Commentaren (0)/
Opgepast voor papiervlekkenziekte en Colletotrichum

Opgepast voor papiervlekkenziekte en Colletotrichum

Erkenning Mesurol 500 SC ingetrokken

Door de vele neerslag de voorbij weken liggen de meeste percelen er nat bij en blijft er dikwijls water tussen de rijen staan. Dit is de ideale omstandigheid voor het ontwikkelen van papiervlekkenziekte want waterplassen kunnen grote hoeveelheden sporen bevatten. We zien ook Colletotrichum uitbreiden door deze natte omstandigheden. 

woensdag 15 januari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8065)/Commentaren (0)/
Bestrijding van preimineervlieg

Bestrijding van preimineervlieg

In het VLAIO LA-Traject: ‘Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg Phytomyza gymnostoma Loew in prei’

De tweede vlucht van de preimineervlieg loopt op zijn einde. De bestrijding van preimineervlieg is niet zo evident want het is pas bij het schonen van de prei dat de schade vastgesteld wordt. Enerzijds is het belangrijk dat het middel op het juiste tijdstip toegepast wordt en anderzijds hadden we nog geen goed zicht op welke middelen efficiënt zijn. Om dit laatste punt uit te klaren werden de afgelopen jaren verschillende proeven uitgevoerd om de werking van verschillende middelen te testen tegen vliegen en larven.

dinsdag 12 november 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12752)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019

In het kader van diverse projecten

Op dinsdag 22 oktober 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in prei. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG en het bespreken van de reeds verworven resultaten. Teelttechniek, druppelirrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 25 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26373)/Commentaren (0)/
Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 2019

Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 2019

Demo beregening, druppelirrigatie en fertigatie

Tijdens deze editie was er veel aandacht naar irrigatie. Er zijn demovelden met beregening, druppelbevloeiing en fertigatie aangelegd in prei, uien en aardappelen. De verschillen in opbrengst en kwaliteit waren zeer duidelijk zichtbaar. De proeven werden besproken en er waren demonstraties van het leggen en het verwijderen van druppelslangen. Ook werden er profielputten gegraven om te tonen hoe de beworteling en het vochtgehalte in de bodem is in de verschillende objecten. Verder waren er ook demonstraties voorzien met beregeningsboom, gun corner, aansturing van irrigatie, sensoren, opvolging en beveiliging tijdens het beregenen, diverse haspels met kanon, ... 

dinsdag 24 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23233)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 16.07.2019

Op 16 juli 2019 organiseerden we een tweede proefveldbezoek in openluchtteelten. Omwille van de koudere weersomstandigheden in het late voorjaar waren tijdens het eerste proefveldbezoek nog niet in alle proeven (volledige) resultaten zichtbaar. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. 

vrijdag 26 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (28012)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 25.06.2019

Op 25 juni 2019 organiseerden we een eerste proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli 2019.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25142)/Commentaren (0)/
Prei rassen versmarkt zomer 2018

Prei rassen versmarkt zomer 2018

Prei rassenproef zomerteelt versmarkt 2018

Prei rassen versmarkt zomer 2018 onderzoek met Autora (Hazera), Krypton F1 (Nunhems), Stromboli (Hazera), Sumstar (Seminis), Skater (Bejo).

maandag 15 april 2019/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (15371)/Commentaren (0)/
Prei rassen versmarkt vroege herfst 2018

Prei rassen versmarkt vroege herfst 2018

Prei rassenproef vroege herfstteelt versmarkt 2018

Prei rassen versmarkt vroege herfst 2018 onderzoek met Krypton F1 (Nunhems), Nunton (Nunhems), Poulton (Nunhems), Stromboli (Hazera), SV3225ZM (Seminis), Skater (Bejo), Cherokee (Enza), 38-200 (Rijk Zwaan)

maandag 15 april 2019/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (18610)/Commentaren (0)/
Prei rassen versmarkt late herfstteelt 2018

Prei rassen versmarkt late herfstteelt 2018

Prei rassenproef late herfstteelt versmarkt 2018

Prei rassenonderzoek late herfstteelt versmarkt 2018 met 33-2604 (Hazera), Likestar (Seminis), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Curling (Bejo), Cherokee (Enza), 099 (Enza), 38-200 (Rijk Zwaan), ASR 60.0005 (Storm Seeds).

maandag 15 april 2019/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (16373)/Commentaren (0)/
Prei rassen dwars in de kist versmarkt late herfst 2018

Prei rassen dwars in de kist versmarkt late herfst 2018

Prei rassenproef dwars in de kist late herfstteelt versmarkt 2018

Prei rassenonderzoek dwars in de kist late herfstteelt versmarkt 2018 met Aylton (Nunhems), Likestar (Seminis), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Curling (Bejo), Cherokee (Enza).

maandag 15 april 2019/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (16409)/Commentaren (0)/
Prei rassen versmarkt winter 2018

Prei rassen versmarkt winter 2018

Prei rassenproef winterteelt versmarkt 2018

Prei rassenproef winterteelt versmarkt 2018 met Aylton (Nunhems), Harston (Nunhems), Pluston (Nunhems), Vitaton (Nunhems), Bejo 3090 F1 (Bejo), 099 (Enza), ASR 60.0005 (Storm Seeds).

maandag 15 april 2019/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (16706)/Commentaren (0)/
Prei rasgevoeligheid roest vroege herfst, late herfst, winter en late winter 2018

Prei rasgevoeligheid roest vroege herfst, late herfst, winter en late winter 2018

Rasgevoeligheid van preirassen voor roest (VH, LH, WI, LW) 2018

Witte kool rasgevoeligheid voor roest onderzoek met Curling (Bejo), Skater (Bejo), Cherokee (Enza), Stromboli (Hazera), Aylton (Nunhems), Harston (Nunhems), Krypton F1 (Nunhems), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Vitaton (Nunhems), Likestar (Seminis), Gevaria (Enza), Comanche (Enza), Bejo 3085 F1 (Bejo).

maandag 15 april 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17545)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming biologische middelen roest 2018

Prei gewasbescherming biologische middelen roest 2018

Efficiëntie van biologische gewasbeschermingsmiddelen tegen roest in prei 2018

This trial was executed to evaluate the efficacy of different biological products against rust (Puccinia alli / PUCCPO) in leek (Allium porrum / ALLPO). The trial was set up at a research field in Kruishoutem, Belgium, in a randomized block design with 3 parallels and a plot area of 12 m². The variety planted was Lucretius (Nunhems).

maandag 15 april 2019/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (18039)/Commentaren (0)/
Prei rasgevoeligheid trips zomer, vroege en late herfst 2018

Prei rasgevoeligheid trips zomer, vroege en late herfst 2018

Rasgevoeligheid van preirassen voor trips (ZO, VH, LH) 2018

Rasgevoeligheid van preirassen voor trips, onderzoek met Curling (Bejo), Skater (Bejo), Cherokee (Enza), Autora (Hazera), Stromboli (Hazera), Krypton F1 (Nunhems), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Likestar (Seminis), Sumstar (Seminis), Gostar (Seminis), Longton (Nunhems), Megaton (Nunhems) in zomerteelt, vroege herfst- en late herfstteelt.

maandag 15 april 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15361)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips invloed van beregening en efficiëntie van middelen 2018

Prei gewasbescherming trips invloed van beregening en efficiëntie van middelen 2018

Tripsbestrijding in prei: invloed van beregening en efficiëntie van middelen 2018

In deze proef werden er op zeven tijdstippen proefbehandelingen uitgevoerd. De eerste proefbehandeling werd uitgevoerd 20 dagen na planten. De daaropvolgende zes proefbehandelingen werden uitgevoerd met een interval van 5 tot 14 dagen. De bespuitingen A, B en C werden ’s nachts gezet aangezien het overdag warm en zonnig weer was. D en E zijn in de namiddag in overtrokken weersomstandigheden toegepast en F en G ’s morgens vroeg. De helft van de proef werd enkele keren beregend met watergiften van om en bij de 10 l/m².

maandag 15 april 2019/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (935)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming screening insecticiden preimineervlieg 2018

Prei gewasbescherming screening insecticiden preimineervlieg 2018

Screening van efficiëntie van insecticiden tegen preimineervlieg 2018

Er werden verschillende middelen (Karate Zeon, Tracer, Vertimec, Affirm, Trend, Exalt, Milbeknock, BPA044I, Benevia ) gescreend in deze proef, waarbij het object behandeld met water als negatieve controle diende. 

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10892)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming screening middelen beheersing preimineervlieg 2018

Prei gewasbescherming screening middelen beheersing preimineervlieg 2018

Screening van insecticiden naar efficiëntie voor de beheersing van preimineervlieg 2018

Er werden verschillende middelen (MoventoRequiem Prime FinalBenevia , VertimecMesurol) gescreend in deze proef, waarbij het object behandeld met water als negatieve controle diende. 

maandag 15 april 2019/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (8507)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming beheersing preimineervlieg 2018

Prei gewasbescherming beheersing preimineervlieg 2018

Efficiëntie voor de beheersing van preimineervlieg in prei 2018

Deze proef werd opgezet om verschillende insecticiden (Tracer, PM16/005, Trend 90, PM13/012, PM18/004) te screenen naar efficiëntie voor de beheersing van preimineervlieg in prei.

 
maandag 15 april 2019/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (15965)/Commentaren (0)/
Prei rasgevoeligheid papiervlekkenziekte late herfst, winter en late winter 2018

Prei rasgevoeligheid papiervlekkenziekte late herfst, winter en late winter 2018

Rasgevoeligheid van preirassen voor papiervlekkenziekte (LH, WI, LW)

Onderzoek rasgevoeligheid van preirassen voor papiervlekkenziektein late herfst, winter en late winter met Bejo 3090 F1 (Bejo), Curling (Bejo), Cherokee (Enza), Aylton (Nunhems), Harston (Nunhems), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Vitaton (Nunhems), Likestar (Seminis).

maandag 15 april 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (9989)/Commentaren (0)/
Prei bemesting strategie winter 2018

Prei bemesting strategie winter 2018

Bemestingsstrategieën late prei voor overwinteringsprei 2018

Binnen deze proef worden verschillende meststoffen, bemestingstijdstippen en  bemestingsstrategieën uitgetest. De verschillende meststoffen bestaan uit zowel snelwerkende (ammoniumnitraat), als traagwerkende mestoffen (gecoate Entec 26, Sulfammo 30) alsook bladvoeding (Ureum 46). De tijdstippen waarop deze meststoffen toegediend kunnen worden variëren tussen start, september, november en januari. Ook de totale stikstofgift varieert.

maandag 15 april 2019/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (1320)/Commentaren (0)/
Terugblik Preihappening

Terugblik Preihappening

Inspiratie voor de toekomst. En wat nu met de prei?

Op 15 februari organiseerde PCG een preihappening voor iedereen met een hart voor prei. Na jarenlang de Internationale Praktijkdag Prei in het najaar was het tijd voor iets nieuws: een preihappening waarin de toekomst voor de preiteelt centraal stond.

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11570)/Commentaren (0)/
Prei rassenproef winter, vroege en late herfstteelt 2018

Prei rassenproef winter, vroege en late herfstteelt 2018

Groeikracht en ziektetolerantie bepalen eindresultaat

Prei rassenonderzoek winterteelt: Pluston, en het nieuwe ras E65D.099 komen zeer goed uit deze proef met een goede opbrengst en een goede kwaliteit. Beide blijken sterk tegen trips en ziektes ...

dinsdag 2 april 2019/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (15374)/Commentaren (0)/
Prei zaai- en plantschema met verschillen tussen zware en lichte grond

Prei zaai- en plantschema met verschillen tussen zware en lichte grond

Van maart tot mei wordt een groot deel van het areaal prei uitgezaaid.

Van maart tot mei wordt een groot deel van het areaal prei uitgezaaid. Tegenwoordig worden de meeste planten gekocht bij een plantenkweker. Zeker telers die op een zwaardere grond telen, geven meestal de voorkeur aan de aankoop van preiplanten ipv zelf op te kweken. In maart wordt de herfstprei gezaaid, in april de winterprei.

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15397)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Preihappening

Bezoekersgids Preihappening

Proefveldbezoek prei 15.02.2019

De voornaamste proefresultaten die voorgesteld werden tijdens de preihappening werden gebundeld in een bezoekersgids.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15292)/Commentaren (0)/
Presentaties Preihappening

Presentaties Preihappening

Wat nu met prei - 15.02.2019

Tijdens de rondgang op PCG werd ingegaan op verschillende onderzoeksthema’s die van belang zijn voor de preiteelt zoals onderzoek naar rassen, bemesting, actuele plagen, residuarm telen, smaak- en consumentenonderzoek en de teelt van hydroprei. De ondersteunende presentaties kan u hieronder vinden.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16467)/Commentaren (0)/
Prei rassen late herfst 2018

Prei rassen late herfst 2018

Aantasting trips en roest bepalen kwaliteit en opbrengst

De bijzondere klimaatsomstandigheden van het afgelopen seizoen bleken ook voor de latere oogst van prei bepalend voor de productkwaliteit. De moeilijk controleerbare tripsaantasting en bijkomende roest zorgden voor kwaliteitsverlies. Veel prei kon niet meer als Flandriakwaliteit aangevoerd worden en kwam in EA1 terecht. Enkel de rassen met een behoorlijke tolerantie konden de kwaliteit enigszins behouden. Toch kunnen deze keer ook de productieve rassen goede omzetcijfers voorleggen vooral omwille van de uitzonderlijk goede prijzen voor de mindere kwaliteitssorteringen.

donderdag 3 januari 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13561)/Commentaren (0)/
Prei dwars in de kist 2018

Prei dwars in de kist 2018

Actualiteiten openluchtteelten november 2018

Dit jaar werd op het PCG terug een vergelijkende rassenproef prei opgezet voor afzet dwars in de kist. Dit type prei biedt zowel voor de teler als de retail en de consument een aantal voordelen. Vooral op het vlak van logistiek en bewaring zijn winsten te boeken die ook maatschappelijk belangrijk kunnen zijn. Het is wel zaak om goed aan de verwachtingen van de versmarkt-consument te blijven voldoen.

donderdag 6 december 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10789)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Oppassen voor schade door nachtvorst

Oppassen voor schade door nachtvorst

Vanaf -3 à -4 C° is schade door vorst aan verschillende groenteteelten mogelijk.

Vanaf -3 à -4 C° is schade door vorst aan verschillende groenteteelten mogelijk. De ligging van de percelen, de windrichting en voor knolselder en bloemkool is de mate waardoor de vrucht beschermd wordt door het blad ook van groot belang. Hoe groter en rijper een gewas, hoe gevoeliger voor de vorst. Oogst ook niets in bevroren toestand!

donderdag 22 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9630)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei en kolen en een bezoek aan de demoproef groenbedekkers - 15.11.2018

Op donderdag 15 november 2018 organiseerden we een proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, kolen, bataat en de demoproef groenbedekkers.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21291)/Commentaren (0)/
Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG

Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG

Het PCG werd uitgenodigd om het ontwikkelde hydroteeltsysteem voor prei te demonstreren.

Sinds 2015 voert het PCG al verkennende proeven uit voor de beschutte teelt van prei op water. De buitenlandse markten ontwikkelen meer en meer de vraag naar prei die volledig vrij is van gronddeeltjes, ready-to-use is, en idealiter ook nog eens zeer weinig of geen pesticiden bevat.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12068)/Commentaren (0)/
Openluchtteelten actueel september 2018

Openluchtteelten actueel september 2018

Actualiteiten openluchtgroenten september 2018

Ook in 2018 geldt er in de groenteteelt de verplichting om bodemanalyses te laten uitvoeren in groenten uit groep I en II.
Op uw Mestbankloket zal binnenkort een overzicht van de door u reeds genomen stalen gepubliceerd worden. Hierop kan u ook zien hoeveel stalen u dient te nemen en of u dus al in orde bent of niet.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9209)/Commentaren (0)/
Proof of concept hydroprei bevestigt

Proof of concept hydroprei bevestigt

In het kader van het provinciaal proefproject 'Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur'

Recente internationale handelsovereenkomsten creëren interessante nieuwe exportmogelijkheden van één van onze vaandeldragers uit de groenteteelt: prei. Deze grotendeels onbenutte markten, en stilaan ook de Europese, verlangen echter een zeer kwalitatief product. PCG zet daarom in op onderzoek naar de beschutte hydroteelt van prei om dit te kunnen aanbieden.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16199)/Commentaren (0)/
Tripsbestrijding in prei en uien

Tripsbestrijding in prei en uien

Actualiteiten openlucht teelten juli 2018

Op sommige velden wordt tripsschade waargenomen, soms al op pas uitgeplante prei. Ook in uien zien we trips opnieuw snel vermeerderen.

maandag 23 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8005)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018

Thema gewasbescherming - 21.06.2018

Het proefveldbezoek openlucht groenten met als thema gewasbescherming ging door op donderdag 21 juni 2018.

maandag 2 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14353)/Commentaren (0)/
Wie wordt honderdste gebruiker van webapplicatie residuarme teelt  en wint een groentekorf?

Wie wordt honderdste gebruiker van webapplicatie residuarme teelt en wint een groentekorf?

In het kader van het VLAIO LA-traject'Teeltspecifieke webapplicatie ter ondersteuning van residu-arm telen van groenten'

Voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgt de overheid voor een wettelijk kader zodat alles perfect in orde is voor de voedselveiligheid. Toch stellen we vast dat sommige afzetmarkten bovenwettelijke eisen afdwingen, waardoor telers nood hebben aan informatie voor het telen van een meer residuarm product. Om hen daarbij te helpen, ontwikkelden Inagro, PCG, PSKW en UGent een webapplicatie voor sla, komkommer en prei. 1 Jaar na de lancering vieren we straks onze honderdste gebruiker. 

vrijdag 20 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16848)/Commentaren (0)/
Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes

Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes

Actualiteiten openluchtteelten maart 2018

Deze keer was het voordeel van het afdekken van prei heel gering of nihil. Dit in tegenstelling tot vaststellingen in het verleden waar de prei veel beter van onder de afdekking kwam. De toepassingsmethode bij een plantbakbehandeling is heel belangrijk voor een goed resultaat. Eerst dienen de planten nat gezet te worden, dan behandeld en na de behandeling ingeregend te worden zodat het product in de perspot of seedling zit om zo systemisch in de plant opgenomen te kunnen worden.

donderdag 22 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10442)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

06.03.2018 - Sint-Eloois-Winkel

Presentaties van de studieavond prei die doorging op dinsdag 6 maart 2018 in Sint-Eloois-Winkel. Deze infoavond werd georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met TACO, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 15 maart 2018/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (11561)/Commentaren (0)/
Keuze plantmateriaal voor vroege prei

Keuze plantmateriaal voor vroege prei

Plantmateriaal kan vanaf de start een belangrijk verschil maken.

Welk plantmateriaal gebruiken is een vraag die velen zich stellen, zeker voor primeur- en zomerprei maar ook voor industrieprei. Voor velen een lastig moment!

maandag 5 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7543)/Commentaren (0)/
Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur

Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei.

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei om het systeem zoveel mogelijk te kunnen automatiseren. De eerste resultaten hiervan waren alvast veelbelovend.

vrijdag 26 januari 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5213)/Commentaren (0)/
Prei innovatie hydroteelt 2017

Prei innovatie hydroteelt 2017

Opkweek prei als uitgangsmateriaal voor hydroteelt 2017

Welk substraat geschikt is voor de opkweek van preiplanten die het ideaal uitgangsmateriaal vormen voor hydroteelt onderzoek met Perspotgrond, Traygrond, Steenwol plug, Sublime plug (28 mm), Sublime plug (53 mm), Xcel plug, Xtract plug, Paperpot, Obturoflex, Jiffy-7C plug en Preforma plug.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6765)/Commentaren (0)/
Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei

Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei

Actualiteiten prei oktober 2017

Door de nattere maand september werden op verschillende waarnemingsvelden papiervlekken waargenomen. Aangezien papiervlekkenziekte een grondgebonden ziekte is, is het voor de bestrijding ervan heel belangrijk rekening te houden met de voorgeschiedenis van het perceel.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6016)/Commentaren (0)/
De schade van trips aan de prei kan groot zijn

De schade van trips aan de prei kan groot zijn

Door de warme en droge weersomstandigheden van de voorbije zomer was de druk van trips de afgelopen maanden bijzonder hoog.

Vooral in West-Vlaanderen werden vaak meer dan 500 tripsen geteld op de plakvallen. Dit is nu net de regio waar het minste neerslag gevallen is en waar het meeste schade van trips waar te nemen is. Ondanks alle inspanningen van de telers en veelvuldig behandelen tegen trips kan de schade van trips aan de prei groot zijn. De voornaamste oorzaak hiervan was de slechte groei van de prei waardoor de middelen onvoldoende werkten. Door de groeizamere weersomstandigheden zou de tripsbestrijding nu beter moeten lukken.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8424)/Commentaren (0)/
Voedingstippen van de preimineervlieg waargenomen

Voedingstippen van de preimineervlieg waargenomen

Actualiteiten openluchtteelt september 2017

Op verschillende waarnemingsvelden (Putte, Bornem, Kruishoutem en Zulte) worden voedingsstippen van de preimineervlieg waargenomen. Ook op de gele plakvallen worden lage aantallen preimineervliegen geteld.

dinsdag 19 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7584)/Commentaren (0)/
Door de aanhoudende droogte is er veel trips

Door de aanhoudende droogte is er veel trips

Actualiteiten openluchtteelten juni 2017

Volg zeker de waarschuwingen goed op. Zomerprei kun je best grondig controleren op aanwezigheid van trips of strong>tripsschade. Indien er trips aanwezig is, kun je beter een extra behandeling plaatsen. Op de vangplaten worden nog steeds redelijke aantallen preivliegen geteld.

woensdag 21 juni 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6696)/Commentaren (0)/
Arbeidsefficiëntie nodig voor een rendabele prei- en courgetteteelt

Arbeidsefficiëntie nodig voor een rendabele prei- en courgetteteelt

De totale kostprijs voor arbeid loopt voor prei op tot 40% en voor courgette zelfs tot 50% van de totale kostprijs.

Zowel prei als courgettes voor de verse markt zijn heel arbeidsintensieve teelten. De totale kostprijs voor arbeid loopt voor prei op tot 40% en voor courgette zelfs tot 50% van de totale kostprijs. Arbeidsefficiënt te werk gaan, is dan ook noodzakelijk om een goede rendabiliteit van de teelt te bekomen.

dinsdag 30 mei 2017/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (16325)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Opvolging van de pit ontwikkeling in prei rassen late winter

Opvolging van de pit ontwikkeling in prei rassen late winter

Pitlengte prei bepaalt oogsttijdstip in de late winterprei 2016-2017

Bijkomende resultaten van 16/05/2017. De pit van de prei is de afgelopen dagen sterk in lengte toegenomen . Vanaf nu is het nodig om alle percelen geregeld te controleren. Zodra de pit een lengte heeft van meer dan 5 à 10 cm is het nodig zo snel mogelijk te oogsten.

dinsdag 16 mei 2017/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (9706)/Commentaren (0)/
Enquête bacterieziekten in prei en kool

Enquête bacterieziekten in prei en kool

In het kader van het LA-traject VLAIO 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei'

Op 1 oktober 2016 is het LA-traject (Vlaio) ‘Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei’ van start gegaan.Aanvullend aan het project zijn enkele bachelor studenten van KU Leuven aan de slag gegaan rond dit thema. Zij hebben een online enquête opgesteld om telers van prei en kolen te bevragen over bacteriële infecties en het gebruik van bacteriofagen.

woensdag 29 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13850)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond 1: Rendabiliteit in openluchtgroenten

Presentaties studieavond 1: Rendabiliteit in openluchtgroenten

Studieavond 1 in Tielt 13.03.2017 en in SKW 14.03.2017

In maart werden enkele studie-avonden georganiseerd rond het thema rendabiliteit  in de openlucht groenteteelt. Dit kadert in het Dept L&V demonstratieproject ‘Openluchtgroenteteelt: verhogen van de rendabiliteit door inzicht in kostenstructuur’. Gedurende twee jaar werden samen met een groep telers heel wat data verzameld rond rendabiliteit per teelt. Andere aspecten zoals arbeid, investeringen en energiekost komen er eveneens aan bod.

dinsdag 21 maart 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14754)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Evoluties, nieuwigheden en tendensen! - Dinsdag 07.03.2017 – Cultureel centrum De Link (Sint-Eloois-Winkel)

Binnen de Vlaamse groentesector is de preiteelt een economisch belangrijke teelt. Aangezien prei kapitaals- en arbeidsintensief is, is het voor u als teler noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt. Met deze studieavond willen we u informeren over nieuwigheden en tendensen binnen de preiteelt.

woensdag 15 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16846)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips 2016

Prei gewasbescherming trips 2016

Bestrijding van trips in prei: uittesten van diverse middelen en schema’s 2016

Voor de bestrijding van trips in prei zijn er momenteel drie groepen bestrijdingsmiddelen erkend, namelijk Mesurol 500 SC (methiocarb), Vertimec (abamectine) en middelen op basis van spinosad (Tracer, Conserve Pro, Boomerang). In deze proef werden de huidig erkende tripsmiddelen, gespoten in een schema volgens W&W, vergeleken met een schema met drie synthetische proefmiddelen (PM12/009 + PM03/012, PM13/012 + PM06/012, PM15/001 + PM06/012) die in de toekomst mogelijks een erkenning kunnen krijgen. 

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3880)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming preimineervlieg eerste generatie 2016

Prei gewasbescherming preimineervlieg eerste generatie 2016

Efficiëntie van verschillende netten en doeken tegen eerste generatie van de preimineervlieg 2016

Prei onderzoek naar de invloed van verschillende afdekkingsmethodes tegen de eerste generatie  mineervlieg (Phytomyza gymnostoma / NAPOGY) met niet afgedekt, Howicover 38, Ornata Plus 80, Vliesdoek P17.

donderdag 15 december 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3751)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming preimineervlieg tweede generatie 2016

Prei gewasbescherming preimineervlieg tweede generatie 2016

Efficiëntie van verschillende netten en doeken tegen tweede generatie van de preimineervlieg 2016

Prei onderzoek naar de invloed van verschillende afdekkingsmethodes tegen de tweede generatie  mineervlieg (Phytomyza gymnostoma / NAPOGY) met niet afgedekt, Howicover 38, Ornata Plus 80, Vliesdoek P17.

donderdag 15 december 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (4218)/Commentaren (0)/
Prei rendabiliteit laatste voorjaarsplanting buitenlands plantmateriaal 2016

Prei rendabiliteit laatste voorjaarsplanting buitenlands plantmateriaal 2016

Prei: nagaan rendement gebruik buitenlands plantmateriaal bij de laatste voorjaarsplantingen

Het rendement van het gebruik van buitenlands preiplantmateriaal bij de laatste voorjaarsplantingen 2016 met Krypton losse serreplant (Nunhems) en Krypton trayplant (Nunhems).

donderdag 15 december 2016/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (4659)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming preimineervlieg eerste generatie 2016

Prei gewasbescherming preimineervlieg eerste generatie 2016

Efficiëntie van middelen tegen de eerste generatie van de preimineervlieg 2016

Onderzoek 2016 naar efficiëntie van Tracer, Vertimec, Karate Zeon, Decis, PM12/009, Raptol, PM13/012, PM15/001 tegen de eerste generatie van de preimineervlieg  in prei.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7238)/Commentaren (0)/
Prei bemesting stikstof late herfst 2016

Prei bemesting stikstof late herfst 2016

Stikstof bemestingsstrategieën in late herfstprei 2016

In deze proef werd het effect van verschillende bemestingsstrategieën op de opbrengst en kwaliteit van late herfstprei nagegaan. Daarnaast werd het nitraatresidu opgevolgd tijdens de controleperiode 1 oktober - 15 november.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (932)/Commentaren (0)/
Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD

Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD

In het kader van het ECOPAD-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie'

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker bij producten zoals fruit en groenten, die symbool staan voor versheid en gezondheid. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven dienen zich bijgevolg in te spannen om hun onderzoeksactiviteiten en kennisverspreiding op te drijven om een antwoord te bieden op de technische behoeften van de telers.

donderdag 10 november 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17925)/Commentaren (0)/
Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

In het kader van het LA-traject VLAIO 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei'

Jaar na jaar blijven kool- en preitelers bacterieziekten aanhalen als één van de belangrijkste en meest frustrerende problemen. In kool wordt voornamelijk zwartnervigheid vastgesteld veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. campestris; in prei wordt voornamelijk bacteriebrand vastgesteld veroorzaakt door Pseudomonas syringae pv. porri.

woensdag 2 november 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (799)/Commentaren (0)/
Vlaamse preitelers bezoeken Deense preibedrijven

Vlaamse preitelers bezoeken Deense preibedrijven

Werkgroep prei West-Vlaanderen bezocht de Deense Österkrog Gartneri, Anders & Steen Hansen, ASA lift en de supermarkt Bilka.

Van 20 tot 22 oktober 2016 heeft een groep Vlaamse preitelers (Werkgroep prei West-Vlaanderen) een bezoek gebracht aan twee Deense preibedrijven (samen goed voor 60 % van de Deense prei).

dinsdag 25 oktober 2016/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (16928)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek Praktijkdag Prei ... enkele resultaten

Proefveldbezoek Praktijkdag Prei ... enkele resultaten

Rassen vroege herfstprei, korte prei rassen, differentiatie en prei in de winkelrekken - zondag 09.10.2016

Zondag 9 oktober 2016 ging de Internationale Praktijkdag Prei door op het PCG. Tijdens deze vijfde editie kon men de hele dag terecht voor demonstraties, rondleidingen langs de proeven of een bezoekje aan de beurs. De voor- en namiddag werden aan elkaar gekoppeld met een seminarie. De demonstraties stonden in het teken van een correcte spuittechniek met het oog op een goede efficiëntie en het beperken van drift. Het verschil tussen doppen en tussen spuitapparatuur in driftreductie werd heel duidelijk in de demonstraties. In dit artikel geven we de resultaten van enkele interessante proeven weer.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11611)/Commentaren (0)/
Faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

Faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

Actueel projecten openluchtteelten oktober 2016

Het LA-traject 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei' is gestart op 1/10/2016 en wordt uitgevoerd door KU Leuven als expert op vlak van bacteriofaagonderzoek, het ILVO als referentiecentrum voor bacteriële pathogenen in de landbouw en de praktijkcentra PCG, PSKW en Inagro. Het PCG is coördinator en heeft samen met PSKW en Inagro een hechte band met de landbouwsector.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19396)/Commentaren (0)/
Seminarie Internationale Praktijkdag Prei ‘Boer zoekt consument!’

Seminarie Internationale Praktijkdag Prei ‘Boer zoekt consument!’

Presentaties Internationale Praktijkdag Prei 2016

Het groenteverbruik van de Belg ging in 2015 algemeen 3 procent achteruit ten opzichte van 2014, zo verkondigde de VLAM eerder dit jaar. De sterkste daler in de top 10 was prei ( - 12%). De populariteit van deze groente blijkt af te nemen. Dit vraagt naar het ondernemen van actie. Wie is de consument en welke verwachtingen heeft deze over het product? Welke acties kunnen ondernomen worden om prei terug aantrekkelijk te maken voor de consument? Inzichten in het marktgebeuren en trends in verkoop zullen toegelicht worden tijdens het seminarie. Verschillende sprekers uit diverse vakgebieden reiken stof tot nadenken aan voor de toekomst.

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18335)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016

Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016

Proefveldbezoek en demonstratie spuittechniek in prei - zondag 09.10.2016

Het PCG organiseerde op zondag 9 oktober 2016 de tweejaarlijkse Internationale Praktijkdag Prei met als thema 'Boer zoekt consument'. Om aan de vraag naar informatie te voldoen, worden op het PCG veel praktijkproeven opgezet. Naast terugkerende thema’s zoals rassenkeuzegewasbescherming en bemesting komen deze editie ook verschillende proeven aan bod rond het thema differentiatie (korte/lange prei, dikke/fijne prei, gangbare/biologische teelt, …). Tijdens deze Internationale Praktijkdag Prei  lag de focus vooral op demonstraties rond spuittechniek zoals doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18853)/Commentaren (0)/
Een correcte spuittechniek in prei

Een correcte spuittechniek in prei

Demo tijdens Internationale Praktijkdag Prei - 09.10.2016

Tijdens de Internationale Praktijkdag Prei werd de focus bij de demonstraties vooral gelegd op spuittechniek in prei. Het uitvoeren van een correcte spuittechniek met het oog op een goede efficiëntie en het beperken van drift is ook afhankelijk van de juiste doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17821)/Commentaren (0)/
Welke toekomst en mogelijkheden zien we voor de prei van bij ons?

Welke toekomst en mogelijkheden zien we voor de prei van bij ons?

Seminarie ‘Boer zoekt consument!’ - Internationale Praktijkdag Prei - 09.10.2016

Het is bekend dat de consument tijdens het winkelen beïnvloed wordt door de kleur van product. Door contrasterende kleuren te gebruiken komen producten beter tot hun recht. Prei naast wortelen of tomaten presenteren zorgt ervoor dat hij meer opvalt en meer aandacht krijgt van de consument.

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18931)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten

Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten

Proefveldbezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Op donderdag 1 september 2016 organiseerde de openluchtafdeling van het PCG een bezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien. Een veertigtal aanwezigen woonden het bezoek bij. Hieronder vindt u een samenvatting van de proefresultaten.

maandag 19 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15606)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in bladgewassen, prei en uien op donderdag 1 september 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

donderdag 1 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8915)/Commentaren (0)/
Uitgesteld prei planten door aanhoudende regen

Uitgesteld prei planten door aanhoudende regen

Enkele tips om te zorgen voor een goede weggroei.

Door de aanhoudende neerslag heeft men in veel regio’s gedurende een periode van enkele weken niet kunnen planten. Momenteel worden veel oude(re) preiplanten uitgeplant. Dit is niet ideaal. Dikwijls is dit de basis voor aantastingen van zwakteschimmels zoals Fusarium, … Enkele tips om te zorgen voor een goede weggroei ...

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12408)/Commentaren (0)/
Starteffect van fosfor in prei duidelijk aanwezig

Starteffect van fosfor in prei duidelijk aanwezig

Actualiteiten proeven openluchtteelten juni 2016

Dit voorjaar zien we opnieuw duidelijke effecten van startfosfor in prei. Prei werd geplant op 14 april en kreeg naast een basisbemesting met 100 E N uit ammoniumnitraat een rijenbemesting met diverse samengestelde meststoffen.

dinsdag 14 juni 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13511)/Commentaren (0)/
Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla

Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla

Test de nieuwe applicatie voor residuarm telen in prei en sla uit op uw bedrijf

Het doel van dit project is een gebruiksvriendelijke applicatie op te stellen waarmee de teler, naargelang het tijdstip in de teelt en het moment van oogst, een gewasbeschermingsmiddel kan kiezen waarmee de oogst aan deze bovenwettelijke eisen voldoet. Deze applicatie is vanaf nu klaar om getest te worden op verschillende bedrijven. Wie graag eens kennismaakt met het model en het graag eens uittest op zijn bedrijf, kan contact opnemen met PCG glasteam.

vrijdag 20 mei 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20360)/Commentaren (0)/
Bestrijding van papiervlekkenziekte in prei

Bestrijding van papiervlekkenziekte in prei

In deze proef werd de efficiëntie van diverse middelen voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei nagegaan.

De druk van papiervlekkenziekte (Phytophtora porri)in deze preiproef was vrij hoog. 35 dagen na de laatste proefbehandeling werden in het onbehandelde object gemiddeld 0,37 vlekken per plant waargenomen.

zondag 24 april 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7735)/Commentaren (0)/
Pitlengte prei bepaalt oogsttijdstip bewaarprei

Pitlengte prei bepaalt oogsttijdstip bewaarprei

Zodra de pit een lengte heeft van meer dan 5 à 10 cm is het nodig zo snel mogelijk te oogsten.

De pit van de prei is de afgelopen dagen sterk in lengte toegenomen en het is hoog tijd om te oogsten voor bewaring. Dit jaar is dit vroeger dan de voorbije jaren en de snelheid waarmee de stok toeneemt is groot. Zodra de pit een lengte heeft van meer dan 5 à 10 cm is het nodig zo snel mogelijk te oogsten.

woensdag 13 april 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15552)/Commentaren (0)/
Alternatieve beheersing bacterieproblemen in prei

Alternatieve beheersing bacterieproblemen in prei

Bacteriophages for biocontrol of bacterial blight in leek caused by Pseudomonas syringae pv. porri

Als innovatieve en alternatieve piste voor het beheersen van bacterieproblemen veroorzaakt door Pseudomonas syringae pv. porri in prei, werd de mogelijkheid van faagtherapie onderzocht. Bacteriofagen werden geïsoleerd uit bodemstalen genomen op aangetaste productiepercelen.

donderdag 7 april 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17276)/Commentaren (0)/
Nieuwe aanwinst tegen papiervlekkenziekte in prei

Nieuwe aanwinst tegen papiervlekkenziekte in prei

Infinito: nieuwe aanwinst voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei

Sinds enkele weken is Infinito erkend voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei!

donderdag 24 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5410)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermingsproeven in prei - donderdag 03.03.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in prei op donderdag 3 maart 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en gewasbeschermingsproeven in deze teelt. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

zaterdag 5 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17610)/Commentaren (0)/
Ergonomie in de preiteelt: enkele tips

Ergonomie in de preiteelt: enkele tips

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als prei. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24512)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Presentaties studieavond prei dept. LV

Presentaties studieavond prei dept. LV

Als teler is het noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt - vrijdag 19.01 2016

Binnen de Vlaamse groentesector is de preiteelt een economisch belangrijke teelt. Aangezien prei kapitaals- en arbeidsintensief is, is het voor u als teler noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt. Met deze presentaties van de studieavond willen we u informeren over nieuwigheden en tendensen binnen de preiteelt.

donderdag 21 januari 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (24064)/Commentaren (0)/
Ergonomisch werken: hoe werkt dat?

Ergonomisch werken: hoe werkt dat?

In het kader van het Landbouw & Visserij-project 'Ergonomie in de tuinbouw'

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve sector als de tuinbouw. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een Landbouw & Visserij-project rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaand artikel.

woensdag 20 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (53486)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Brochure Bacterieziekten in kool en prei

Brochure Bacterieziekten in kool en prei

In het kader van het IWT project 'Beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei'.

In deze informatiegids worden de belangrijkste bacterieziekten in koolgewassen en prei beschreven en vindt u informatie over het tijdstip van voorkomen, de symptomen, de gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling en de waardplanten. Deze gids is ook voorzien van verschillende foto’s die moeten helpen bij de herkenning en identificatie van bacterieziekten in kool en prei. Tot slot wordt er ook een antwoord gegeven op de veel voorkomende vragen zoals 'Hoe voorkomen?' en 'Wat te doen na infectie?'

donderdag 7 januari 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26827)/Commentaren (0)/
Bacterieziektes in kool en prei - presentaties

Bacterieziektes in kool en prei - presentaties

Presentaties studieavond bacterieziektes in kool en prei - 17.12.2015

Kool- en preitelers worden vaak geconfronteerd met bacterieziekten. 'Waar komen ze vandaan?' en 'Wat kunnen we eraan doen?' zijn vragen die aanbod kwamen op de studieavond 'Bacterieziektes in kolen en prei'. 

donderdag 7 januari 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (29441)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming papiervlekkenziekte 2015

Prei gewasbescherming papiervlekkenziekte 2015

Efficiëntie van middelen voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei 2015

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie en de selectiviteit van diverse middelen: Folio Gold, Tanos, Signum, PM13/005, Prevint, Infinito, Dithane WG in prei (Allium porrum / ALLPO) tegen papiervlekkenziekte (Phytophthora porri / PHYTPO) na te gaan.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19625)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming onkruiden 2015

Prei gewasbescherming onkruiden 2015

Demonstratie van alternatieve herbiciden ter vervanging van Totril 2015

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van diverse onkruidbestrijdingsschema’s in prei (Allium porrum / ALLPO) na te gaan.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17870)/Commentaren (0)/
Prei Pseudomonas bespuiting op het veld 2015

Prei Pseudomonas bespuiting op het veld 2015

Bacteriofagen tegen Pseudomonas in prei: bespuitingen in het veld 2015

Deze proef werd uitgevoerd om de werkzaamheid van bacteriofagen als bladbehandeling in het veld tegen Pseudomonas syringae pv. porri in prei (Allium porrum / ALLPO) te onderzoeken.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15996)/Commentaren (0)/
Prei bemesting late herfst 2015 Addendum

Prei bemesting late herfst 2015 Addendum

Bemesting prei in de late herfstteelt 2015 Addendum

Prei bemesting onderzoek 2015 met KAS 27-0-0, Entec 26-0-0 + 32,5 SO3, Novatec Solub 21-0-0 + 60 SO3, Sulfammo 30-0-0 + 20 SO3, Sulfurea 38-0-0 + 18 SO3 , Ureum 46-0-0, Azofol 20-0-0* + 5MgO + 10 SO3, Foliar Urea 46-0-0, Urean 39-0-0.  Deze meststoffen werden in rijen- of breedwerpig bemesting, aangieten na planten, bemesting in rijen tussen ruggen en ingewerkt, geïnjecteerd of als bladvoeding toegediend.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21409)/Commentaren (0)/
Prei bemesting minerale stikstof- en fosformeststoffen 2015

Prei bemesting minerale stikstof- en fosformeststoffen 2015

Efficiëntie minerale N- en P- meststoffen in prei 2015

Deze proef heeft als doel de fosforopname in prei te optimaliseren. Enerzijds wordt gekeken wat het effect is van bepaalde startmeststoffen met fosfor aanwezig onder verschillende vormen. Anderzijds wordt er ook nagegaan of er een verhoogde P-opname kan bekomen worden door het toedienen van startmeststoffen zonder P. 

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16689)/Commentaren (0)/
Prei bemestingsstrategie late herfst 2015

Prei bemestingsstrategie late herfst 2015

Bemestingsstrategie in prei late herfst 2015

De proef heeft als doel te achterhalen wat de beste bemestingsstrategie is voor prei late herfstteelt. Hiervoor kijken we telkens naar de opbrengst, kwaliteit en het nitraatresidu in de controleperiode (1 oktober-15 november).

 

 

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12916)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie - donderdag 29.10.2015

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie op donderdag 29 oktober 2015. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermingsproeven en bemesting in deze teelten. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en IWT.

vrijdag 30 oktober 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15930)/Commentaren (0)/
IWD 2015: demonstratie tuinbouwmachines

IWD 2015: demonstratie tuinbouwmachines

Brochure demonstratie tuinbouw: Plantmachines, rooimachines en mechanische onkruidbestrijding - 26 & 27.09.2015

Voorstelling van de diverse plantmachines, rooimachines en mechanische onkruidbestrijding van de demonstratie tuinbouw op de Internationale Werktuigendagen 2015.

maandag 28 september 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10997)/Commentaren (0)/
Tips voor het planten van kolen en prei bij droogte

Tips voor het planten van kolen en prei bij droogte

Hoe omgaan met de warmte en de droogte

Er is de voorbije periode in de meeste regio’s heel weinig neerslag gevallen. Beregenen is dan ook meer dan ooit nodig. Aangezien het voor de meeste bedrijven moeilijk is om alles te beregenen, worden enkele prioriteiten besproken.

dinsdag 7 juli 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17609)/Commentaren (0)/
Hoe de rendabiliteit van je bedrijf verhogen?

Hoe de rendabiliteit van je bedrijf verhogen?

Openluchtteelten projecten mei 2015

Binnen het ADLO-demoproject 'Openluchtgroenteteelt: verhogen van de rendabiliteit door inzicht in kostenstructuur' worden enthousiaste telers gezocht die deel willen uitmaken van een gesloten werkgroep per teelt. In deze werkgroepen zal open gediscussieerd worden over de diverse kostenposten verbonden aan de teelt.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19791)/Commentaren (0)/
Emma Gazet nr 03 2014

Emma Gazet nr 03 2014

Promoten van een geïntegreerde duurzame groente- en aardbeiteelt in Oost- en West-Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais.

Telers worden aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens geconfronteerd met strenger wordende eisen op vlak van gewasbescherming. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van  middelen, die een impact hebben op de bijenpopulaties, aan strengere restricties onderworpen en eisen warenhuizen lagere residuwaarden op groenten dan de wettelijke toegelaten normen. In onze grensoverschrijdende regio worden dezelfde tendensen vastgesteld: een significante daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

vrijdag 24 april 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (30607)/Commentaren (0)/
Emma  Gazette n° 03 2014

Emma Gazette n° 03 2014

Un guide pour les producteurs de légumes et de fraises dans la région de Flandre-Occidentale, Flandre Orientale et le Nord Pas-de-Calais.

Ce projet vise à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

vrijdag 24 april 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (27318)/Commentaren (0)/
Najaarsbemesting in prei: effect van N en K

Najaarsbemesting in prei: effect van N en K

Proeven openlucht maart 2015

Prei geplant begin juli werd eind oktober bemest met hoge dosissen N en K. Met de K-bemesting werd getracht de EC-waarde in de bodem aanzienlijk te verhogen en zo het risico op Pseudomonas bladrot en vorstschade te verminderen.

dinsdag 17 maart 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9437)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Proefveldbezoek prei 2015

Bezoekersgids Proefveldbezoek prei 2015

Bemestings-, rassen- en gewasbeschermingsonderzoeken in winter- en late winterteelt prei - 26.02.2015

Bemestings-, rassen en gewasbeschermingsonderzoek in de winter- en late winterteelt prei met gewasbeoordelingen.

donderdag 26 februari 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13438)/Commentaren (0)/
Guide pratique la protection intégrée

Guide pratique la protection intégrée

Réalisé dans le cadre du projet Interreg IV ‘Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives’

Le projet EMMA vise principalement à promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Ce type de culture est très exigeant en terme de qualité visuelle, de sécurité pour le consommateur.

Ce projet vise donc à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail conséquent de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (36300)/Commentaren (0)/
Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

in het kader van Interreg IV project ‘Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente- en aardbeienteelt’

In het grensoverschrijdend project werd gestreefd om een reeks technieken op punt te stellen. Enerzijds om tegemoet te komen aan de vraag naar reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (door een compilatie te maken van reeds bestaande methodes) en anderzijds om nieuwe technieken te ontwikkelen die voldoen aan de verwachtingen naar innovatie en aan talrijke onbeantwoorde vragen.

Dit project doet daarom zowel een beroep op de competenties en de complementariteit van de projectpartners, als op de ervaringen van de telers uit beide productieregio’s. Het doel is om de kennisuitwisseling en -verspreiding over de grenzen heen te verbeteren en nieuwe technieken te introduceren door het uitvoeren van onderzoek.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (38677)/Commentaren (0)/
Faagtherapie voor bacterieziekten?

Faagtherapie voor bacterieziekten?

IWT-project: “Beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei”

In het IWT project 100881 'Beheersing van bacteriële pathogenen bij de opkweek van kolen en prei' - waarin voornamelijk Pseudomonas syringae pv. porri in prei en Xanthomonas campestris pv. campestris in kool bestudeerd worden - wordt onderzocht of bacteriofagen als innovatieve biologische gewasbescherming kunnen ingezet worden tegen deze bacterieziekten. Bacteriofagen of kortweg fagen zijn kleine virussen, veilig voor de mens, die specifieke bacteriën infecteren.

dinsdag 16 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14054)/Commentaren (0)/
Prei plantmateriaal vroege teelt 2014

Prei plantmateriaal vroege teelt 2014

Prei vroege teelt vergelijking zuiders plantmateriaal 2014

Prei opkweekmethode in de vroege teelt van prei met zuiders plantmateriaal vergeleken met losse plant, Tray 459, Tray 322 en Superseedling van de rassen: Duraton, Krypton, Megaton en Rally.

maandag 15 december 2014/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (14257)/Commentaren (0)/
Prei planttechniek trayplanten 2014

Prei planttechniek trayplanten 2014

Prei trayplanten: mechanische mogelijkheden 2014

Al enkele jaren wordt op het PCG proeven uitgevoerd waarin trayplanten worden vergeleken met losse planten voor de vroegste teelten. We kregen meerdere vragen omtrent de mogelijkheden om trayplanten machinaal te planten. In deze proef willen we dit nagaan en de eventuele obstakel signaleren.

maandag 15 december 2014/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (2953)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming roest 2014

Prei gewasbescherming roest 2014

Efficiëntie van middelen en combinaties van middelen voor roestbestrijding (Puccinia alli) in prei 2014

Vier proefbehandeling werden uitgevoerd met een interval van 14 dagen. De eerste proefbehandeling werd gezet bij een duidelijke en homogene aantasting van roest. Op dit tijdstip was er gemiddeld gezien 3 à 4 % van de prei bedekt door roest.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12601)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming papiervlekkenziekte 2014

Prei gewasbescherming papiervlekkenziekte 2014

Efficiëntie van fungiciden tegen papiervlekkenziekte (Phytophthora porri) in prei 2014

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van fungiciden tegen papiervlekkenziekte (Phytophthoraporri / PHYTPO) in prei (Allium porrum / ALLPO) na te gaan. De proef werd aangelegd in Kruishoutem, in 4 parallellen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 8.4 m² en het ras was Hawking (Seminis). De proefbespuitingen gebeurden met de Automatic Plot Sprayer. De toepassingsdruk varieerde tussen 2,8 en 2,9 bar en de gebruikte hoeveelheid water is 400 l/ha.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15375)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips, roest en papiervlekkenziekte 2014

Prei gewasbescherming trips, roest en papiervlekkenziekte 2014

IPM-schema in prei: geïntegreerde aanpak van trips, roest en papiervlekkenziekte 2014

Tussen preirassen bestaan grote verschillen in de gevoeligheid voor trips, roest en papiervlekkenziekte.

Door een goede rassenkeuze en een doordachte middelenkeuze kan er bespaard worden op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zonder in te boeten op kwaliteit of opbrengst.

Deze proef werd aangelegd om de behandelingen tegen trips, roest, papiervlekkenziekte in prei te optimaliseren en ligt aan in het kader van het ADLO project ‘Integratie van IPM in de vollegrondsgroenteteelt in Vlaanderen’.

Kernvragen zijn:

  • Welk ras is het minst gevoelig voor trips, roest en/of papiervlekken?
  • Welk behandelingsschema zorgt voor de minste aantasting?
  • In welk behandelingsschema worden het minst actieve stoffen gebruikt?
maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21775)/Commentaren (0)/
Prei Pseudomonas pottenproef 2014

Prei Pseudomonas pottenproef 2014

Pathogeniteitstest Pseudomonas isolaten in een pottenproef prei 2014

Veroorzaken de geïsoleerde Pseudomonas isolaten ziekte in prei? In deze proef werd vastgesteld dat de positieve referentieobjecten – de Pseudomonas syringae pv. porri isolaten – ziekte veroorzaken in de preistalen. Uit voorgaand onderzoek weten we dat Pseudomonas syringae pv. porri pathogeen is in prei. Het negatieve referentieobject 1 – het onbehandelde object waarbij enkel buffer werd geïnjecteerd – vertoonde geen ziekte. Deze resultaten bevestigen dat de proef betrouwbaar is.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13246)/Commentaren (0)/
Prei Pseudomonas in vivo test 2014

Prei Pseudomonas in vivo test 2014

Bacteriofagen tegen Pseudomonas in prei in vivo test 2014

Deze proef werd uitgevoerd om de werkzaamheid van bacteriofagen tegen Pseudomonas syringae pv. porri in vivo - in een pottenproef prei, onder gecontroleerde omstandigheden - te onderzoeken.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14019)/Commentaren (0)/
Prei Pseudomonas bespuiting op het veld 2014

Prei Pseudomonas bespuiting op het veld 2014

Bacteriofagen tegen Pseudomonas in prei: bespuitingen in het veld 2014

Op laboschaal werd de werkzaamheid van fagen duidelijk aangetoond. Deze proef werd uitgevoerd om de werkzaamheid van bacteriofagen als bladbehandeling in het veld tegen Pseudomonas syringae pv. porri in prei (Allium porrum / ALLPO) te onderzoeken.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14977)/Commentaren (0)/
Prei Pseudomonas bacteriofagen dompelbehandeling 2014

Prei Pseudomonas bacteriofagen dompelbehandeling 2014

Bacteriofagen tegen Pseudomonas in prei dompelbehandeling 2014

Deze proef werd uitgevoerd om de werkzaamheid van een dompelbehandelingen met bacteriofagen tegen Pseudomonas syringae pv. porri in prei (Allium porrum / ALLPO) te onderzoeken.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17605)/Commentaren (0)/
Prei Pseudomonas efficientie fagen pottenproef 2014

Prei Pseudomonas efficientie fagen pottenproef 2014

Efficiëntie van fagen tegen Pseudomonas in prei: potproef 2014

Deze proef werd uitgevoerd om de werkzaamheid van fagen als bladbehandeling in een pottenproef te onderzoeken. Daarnaast werd de faagcocktail en werden de bacteriestammen ook afzonderlijk toegepast, als controle. De fagen werden één keer toegediend door middel van een bladbehandeling.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16153)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming mineervlieg 2014

Prei gewasbescherming mineervlieg 2014

Bestrijding van mineervlieg in prei: uittesten van diverse middelen en toepassingstijdstippen

Deze proef werd uitgevoerd om de efficiëntie van middelen en toepassingstijdstip bij de bestrijding van mineervlieg (Phytomyza gymnostoma / NAPOGY) in prei (Allium porrum / ALLPO) na te gaan. In de proef waren 2 verschillende toepassingstijdstippen: ofwel werden de bespuitingen 2-wekelijks uitgevoerd (6 bespuitingen in totaal) ofwel werden de bespuitingen volgens de waarschuwingen uitgevoerd (5 proefbespuitingen).

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3829)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming mineervlieg 2014

Prei gewasbescherming mineervlieg 2014

Bestrijding van mineervlieg in prei: Toepassingstijdstip en middel 2014

Deze proef werd uitgevoerd om de efficiëntie van middelen en toepassingstijdstip bij de bestrijding van mineervlieg (Phytomyza gymnostoma / NAPOGY) in prei (Allium porrum / ALLPO) na te gaan.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12790)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips 2014

Prei gewasbescherming trips 2014

Bestrijding van trips in prei: alternatieve middelen 2014

Trips is elk jaar opnieuw een grote plaag in prei. Een gerichte en beredeneerde bestrijding is noodzakelijk. Voor de bestrijding van trips in prei zijn er momenteel drie groepen bestrijdingsmiddelen erkend, namelijk Mesurol 500 SC (methiocarb), Vertimec (abamectine) en middelen op basis van spinosad (Tracer,Conserve Pro, Boomerang). Het is noodzakelijk om de drie middelen (afwisselend) te gebruiken om de druk onder controle te houden. Sinds mei 2014 mag Mesurol slechts 2 maal gebruikt worden i.p.v. 3 keer. Er is nood aan alternatieve middelen om tot een goede bestrijding te komen.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11909)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips 2014

Prei gewasbescherming trips 2014

Tripsbestrijding in prei: zoektocht naar alternatieve middelen 2014

Deze proef werd uitgevoerd om de efficiëntie van diverse middelen tegen trips in prei na te gaan. Er werden zowel biologische als synthetische middelen getest.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12632)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming afbraakcurve zomer 2014

Prei gewasbescherming afbraakcurve zomer 2014

Afbraakcurve gewasbeschermingsmiddelen in prei 2014 - 1

Deze proef werd aangelegd om de afbraakcurve van gewasbeschermingsmiddelen op te stellen in prei. De gegenereerde gegevens van de residuanalyses worden gebruikt in het project door Universiteit Gent om een afbraakmodel per getest gewasbeschermingsmiddel op te stellen. Hiervoor worden alle gegevens van uitgevoerde proeven van alle partners binnen het project gebruikt, individuele besluiten uit de individuele proeven zijn dus niet relevant.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5857)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming afbraakcurve herfst 2014

Prei gewasbescherming afbraakcurve herfst 2014

Afbraakcurve gewasbeschermingsmiddelen in prei 2014 - 2

Deze proef werd aangelegd om de afbraakcurve van gewasbeschermingsmiddelen na te gaan in prei (Allium porrum / ALLPO). De proef werd aangelegd in Kruishoutem één object en vier parallellen. De plotoppervlakte bedroeg 33.6 m² en werd ingezaaid met het ras Poulton. De proefbehandelingen werden gemonitord door de AAMS (advanced agricultural measuring system). De bespuitingen vonden plaats onder 2.9bar. Een totaal oppervlak van 42 m² werd behandeld. Gebruikte hoeveelheid water is 400 l/ha.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5652)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming groenbemester 2014

Prei gewasbescherming groenbemester 2014

Invloed van diverse groenbemesters op ziektedruk van verschillende bodemgebonden ziektes in prei 2014

Italiaans raaigras, Japanse haver, Nemat, Caliente mosterd, Blend (mix Caliente & Nemat), Phacelia, Bladrammenas, Bruine mosterd, Bengaalse hennep als groenbemester ingezaaid in het voorjaar met als volgteelt prei. Na de oogst van de prei werd aan de hand van bodemstalen nagegaan of er al dan niet een stijging was van het aantal scleroten van sclerotinia en de aanwezige bodemaaltjes.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20814)/Commentaren (0)/
Prei bemesting (beheersing Pseudomonas en vorstschade) 2014

Prei bemesting (beheersing Pseudomonas en vorstschade) 2014

Verhogen EC-waarde voor beheersing van Pseudomonas bladrot en vorstschade in prei 2014

In deze proef werd aan de hand van een bemesting in het najaar, met als doel de weerbaarheid van de plant te verhogen, getracht om Pseudomonas bladrot in prei tegen te gaan. Er werd zowel bemest met kali als met stikstof. Door de bemesting stijgt de zoutconcentratie in de bodem en krijgen we sterkere planten in het najaar die mogelijks minder gevoelig zijn aan bacterieaantastingKalimeststoffen zijn meest geschikt om de EC-waarde tijdens de winter te verhogen.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13860)/Commentaren (0)/
Prei bijbemesting (voorjaar) winterteelt 2014

Prei bijbemesting (voorjaar) winterteelt 2014

Voorjaarsbemesting in winterprei 2014

In een winterteelt prei werden voor de bijbemesting in het voorjaar verschillende bemestingen met elkaar vergeleken. Een vroege en late toepassing van ammoniumnitraat werden met elkaar vergeleken, net als het effect van een hoge en lage stikstofgift. Daarnaast werd bij de late toepassing gekeken naar het effect van verschillende soorten magnesiumhoudende meststoffen, in combinatie met fosfor en kalium. Hiermee werd gefocust op het effect van magnesium op de hergroei en kleur van prei. Ook de gebruikswaarde van ureum als bladbemesting werd in de proef nagegaan.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11846)/Commentaren (0)/
Prei bemesting (bijbemesting) late herfst 2014

Prei bemesting (bijbemesting) late herfst 2014

Bijbemesting in prei late herfstteelt 2014

Een bemestingsproef in prei geplant in juni en geoogst in november werd in augustus bijbemest met verschillende meststoffen en toepassingsmethoden.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14198)/Commentaren (0)/
RSS
12
yesmovies