X
GO

Actueel nieuws

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

In het kader van het VIRTAB-project: “Assessing the risk of whitefly transmitted viruses for Belgian crops”.

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is familie van de alom bekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Beide zijn belangrijke plaaginsecten die heel wat siergewassen en groenten in kassen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen witte vliegen ook virussen overbrengen. De tabakswittevlieg is berucht omdat hij meer dan 100 virussen kan overdragen.

woensdag 22 februari 2023/Auteur: Demeyere Krista/Aantal keer bekeken (1441)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Tomaat mini enquête

Tomaat mini enquête

In het kader van het VLAIO LA-traject 'TarOMAAT: Naar een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen'

Het TarOMAAt project stelde zich tot doel te komen tot een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen door het beter controleren en bijsturen van de teelt. De nadruk in dit project lag op smaak, zonder factoren als productiviteit en andere meer klassieke kwaliteitsattributen buiten beschouwing te laten. Als belangrijkste vernieuwing werd gekeken naar SIFT-MS, een snelle techniek voor aromascreening, omdat het vruchtaroma gezien wordt als een belangrijke smaakmaker. KU Leuven, VCBT, PSKW, PCH, PCG verzoekt U om deel te nemen aan deze mini enquête van slechts vier korte vragen. Deze zal door het VLAIO worden gebruikt voor de eindevaluatie van het project.

maandag 19 december 2022/Auteur: Van Steenkiste Jana/Aantal keer bekeken (2961)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre

Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre

In het kader van het CCBT-project 'Groenbemesters in verwarmde serres: verkenning van de mogelijkheden'

In de nieuwe EU bio-verordening wordt de nadruk gelegd op het handhaven en vergroten van de biologische activiteit in de bodem. Specifiek voor serres wordt het gebruik van groenbemesters en een hogere plantendiversiteit opgelegd. Momenteel is over het gebruik van groenbemesters in biologische verwarmde serres echter nog heel weinig geweten. In dat kader liggen er op het PCG dit jaar twee proeven aan binnen een CCBT-project. Deze proeven nemen de praktische haalbaarheid voor het opnemen van groenbemesters in een rotatie met vruchtgroenten onder de loep.

dinsdag 15 november 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (1072)/Commentaren (0)/
Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

In het kader van het demonstratieproject ‘Optimale Waterapplicatie (OptiwAPP’) wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Overzicht van innovatieve irrigatietechnieken met een beknopt overzicht van het gebruik/toepassing, kostprijs en voordelen van de diverse methoden.

dinsdag 8 november 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (4044)/Commentaren (0)/
Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

In het kader van het VLAIO LA-traject ALTCHEM ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’.

Dit jaar verkennen we op het PCG opnieuw duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting.  Deze zomer hebben we diverse alternatieve ontsmettingsmethodes toegepast op grond die met Rhizoctonia solani besmet is. Op dit moment liggen er nog kropslateelten aan om op te volgen wat het effect is van de geteste alternatieven op de zwartrot.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (1051)/Commentaren (0)/
Enquête 'Beheersing van wortelknobbelaaltjes in biovruchtgroenteteelt'

Enquête 'Beheersing van wortelknobbelaaltjes in biovruchtgroenteteelt'

Een korte enquête met vijf vragen over hoe u als teler de resultaten van het onderzoek kon gebruiken.

Van 2018 tot 2022 liep het VLAIO-LA project ‘Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas’. De bedoeling was om in dit project een economisch en praktisch haalbaar, robuust teeltsysteem te ontwikkelen voor een intensieve biologische vruchtgroententeelt onder beschutting ter beheersing van wortelknobbelaaltjes. We probeerden diverse strategieën uit, zoals onderstammen, vanggewassen in de winterperiode, tussenteelten in de vruchtgroenteteelt en toevoegen van natuurlijke bodemmiddelen (bv compost, chitine of biologische preparaten), en met succes! Daarom hebben wij een korte enquête opgesteld met vijf vragen.

maandag 10 oktober 2022/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (4338)/Commentaren (0)/
Vragenlijst komkommerbontvirus (CGMMV) en Cucurbit Aphid-borne Yellows Virus (CABYV)

Vragenlijst komkommerbontvirus (CGMMV) en Cucurbit Aphid-borne Yellows Virus (CABYV)

In het kader van het LA-traject 'Integrale aanpak van komkommerbontvirus (Cucumber green mottle mosaic virus of CGMMV)'

In deze enquête polsen we naar jullie ervaringen met het komkommerbontvirus (CGMMV) en Cucurbit Aphid-borne Yellows Virus (CABYV). De informatie over CGMMV die hier uit voortkomt zal worden gebruikt worden om de projectaanvraag (InPaKt: Integrale aanpak van komkommerbontvirus) te ondersteunen en de nood vanuit de sector te benadrukken.

dinsdag 4 oktober 2022/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (4283)/Commentaren (0)/
Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden via het demonstratieproject GlaWInO!

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden via het demonstratieproject GlaWInO!

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Glastuinbouw Water Infiltratie & Opslag (GlaWInO)'

Nu bieden de partners vanuit het project ook de mogelijkheid aan voor een specifieke bedrijfsbegeleiding. Tijdens deze bedrijfsbegeleiding komt een specialist ter plaatse op jouw bedrijf en wordt voldoende informatie verzameld zoals: dakoppervlak, teelt, waterverbruik, beschikbare water-bassins, locaties voor waterinfiltratie, bodemtype en infiltratiecapaciteit. Op basis van deze informatie wordt samen bekeken welke infiltratiesystemen interessant kunnen zijn voor jouw specifieke bedrijfssituatie. Wil je effectief verder tot uitvoering, dan helpen we ook graag bij het aanvragen van de VLIF-NPI steun. Zo kan het infiltratiesysteem mogelijks volledig worden terugbetaald.

donderdag 25 augustus 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (5863)/Commentaren (0)/
Tags: water
Zero-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met rozemarijn

Zero-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met rozemarijn

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'.

Een alternatieve strategie bestaat erin om intercropping toe te passen met rozemarijnplanten aangezien meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen van rozemarijn een afstotend effect hebben op insecten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Daarom hebben we een veldproef opgezet waarbij we rozemarijn hebben aangeplant tussen de paprika’s en naast de paprika’s.

zaterdag 13 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (6732)/Commentaren (0)/
Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw?

Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw?

In het kader van het Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu project 'Beoordeling van het risiRisico op wittevlieg overgedragen virussen in Belgische gewassen - VIRTAB'

De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid in België, maar de kennis over het voorkomen van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België is beperkt. We willen met dit project vooral een beeld krijgen van de verspreiding van de tabakswittevlieg in België en het risico van deze wittevlieg voor onze glastuinbouw. Daarom zoeken we deze zomer naar vers op vangplaat gevangen tabakswittevlieg.

vrijdag 12 augustus 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (7559)/Commentaren (0)/
Biosolarisatie leidt tot afdoding van Rhizoctonia

Biosolarisatie leidt tot afdoding van Rhizoctonia

In het kader van het VLAIO - LA traject ALTCHEM: ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’

In een proef op het PCG testten we in 2021 (bio)solarisatie. Solarisatie is een methode van grondontsmetting door een vochtige bodem te bedekken met een dunne doorzichtige laag plastic, in de periode van het jaar met de hoogste zonnestraling en temperaturen. Biosolarisatie houdt in dat we vers organisch materiaal, in dit geval bladkool, in de bodem inwerken.

donderdag 11 augustus 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (6466)/Commentaren (0)/
Bezoek de uitgebreide website van het Waterportaal!

Bezoek de uitgebreide website van het Waterportaal!

In het kader van het Plattelandsproject 'In kaart brengen van de waterbeschikbaarheid voor de Oost-Vlaamse land- en tuinbouwsector'.

Onlangs werd de website van het Waterportaal aan een grondige update onderworpen. Zo vind je er nieuwe info over alternatieve bronnen, wateropslagmogelijkheden en waterkwaliteit, maar zijn er ook interessante artikels te vinden over irrigatie en behandeling van bedrijfsafvalwater. De klimaatverandering vraagt om extra aandacht voor waterbeschikbaarheid. Ook updates over droogtemaatregelen en eventuele oppompbeperkingen in Oost-Vlaanderen vind je hier terug.

dinsdag 9 augustus 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (6543)/Commentaren (0)/
Eiwitgewassen in koude serres

Eiwitgewassen in koude serres

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Ketenbreed initiatief voor plantaardig eiwit uit Vlaamse koude serres - KIPEi'

De vraag naar lokale eiwitgewassen stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift, maar ons Belgisch klimaat kan de teelt in openlucht parten spelen. In een serre kunnen de klimatologische omstandigheden beter gestuurd worden. Daarom vroegen we ons af of de teelt in serres voor deze gewassen een meerwaarde kan betekenen. Indien wel, zouden de eiwitgewassen een alternatieve zomerteelt kunnen vormen voor serres die leeg blijven in de zomer, bijvoorbeeld door grote Fusarium-druk. 

dinsdag 9 augustus 2022/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (7309)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022

Bezoek aan de teelten tomaat, kurkuma en gember

Op donderdag 30 juni 2022 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (7374)/Commentaren (0)/
Intercropping als mogelijke zero-fyto strategie tegen bladluis in sla?

Intercropping als mogelijke zero-fyto strategie tegen bladluis in sla?

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'.

In de beschutte bioslateelt kunnen bladluizen in de teelt voor veel schade zorgen. Een zware aantasting kan onvermarktbare kroppen opleveren. Ook virusoverdracht (en de bijhorende vlekvorming) kan de kroppen onvermarktbaar maken en dus een probleem vormen. De slaluis (Nasonovia ribisnigri) en de groene perzikluis (Myzus persicae) zijn hierbij vaak de grootste boosdoeners.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (6051)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022

Bezoek aan de proeven: tomaat, gember en kurkuma

Op donderdag 30 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse teelten: tomaat, gember en kurkuma). De rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG in zowel de verwarmde serres als de koepels worden toegelicht.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (8996)/Commentaren (0)/
Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een zelfstandig staalnemer (m/v)

Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een zelfstandig staalnemer (m/v)

Sollicitatie en C.V. bereiken ons bij voorkeur per e-mail op vacature@pcgroenteteelt.be of per brief.

Het PCG is een dynamisch Vlaams praktijkcentrum voor de groenteteelt dat beschikt over een eigen laboratorium. Dit laboratorium heeft een BELAC-accreditatie en erkenningen bij VLM en LNE en staat ter beschikking van eigen proeven en stalen van telers. Er worden voornamelijk bodemstalen geanalyseerd die genomen worden door erkende staalnemers.

Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een zelfstandig staalnemer (m/v). Sollicitatie en C.V. bereiken bij voorkeur per e-mail op vacature[at]pcgroenteteelt.be of per brief: PCG vzw, t.a.v. L. De Reycke, Bedrijfsleider, Karreweg 6, 9770 Kruishoutem.

donderdag 23 juni 2022/Auteur: DE REYCKE LUC/Aantal keer bekeken (9772)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
‘Uitzonderlijke’ droogte vraagt beregening in diverse groenten

‘Uitzonderlijke’ droogte vraagt beregening in diverse groenten

Situatie in België - 13 mei 2022

Volgens recente metingen (1 mei 2022) vertoonde 67% van de meetplaatsen een lage (42%) tot zeer lage (25%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Dat percentage zal de komende dagen nog stijgen, want het heeft nauwelijks geregend en er wordt opnieuw weinig neerslag voorspeld. Vooral Oost- en West-Vlaanderen zijn droog tot zeer droog. ‘Uiterst droog’ is een situatie die normaal gezien maar één keer om de vijftig jaar voorkomt, maar nu al sinds 2018 elk jaar opnieuw opduikt. Iets wat heel uitzonderlijk was, wordt dat steeds minder.

donderdag 19 mei 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (7604)/Commentaren (0)/
Start van het seizoen voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels

Start van het seizoen voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels

Actueel bio beschutte teelten mei 2022

Half mei, na de ijsheiligen, is traditioneel het moment om de warmtebehoevende vruchtgroenten (tomaat, paprika, komkommer en aubergine) aan te planten in onverwarmde koepels. Enkele tips ...

woensdag 18 mei 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (5144)/Commentaren (0)/
Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!

Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

Deze applicatie bevat ook infofiches over geavanceerde precisieberegeningstechnieken, zodat de teler een transparant beeld krijgt over de innovaties die zich afspelen in de sector en de inpasbaarheid op zijn bedrijf.

vrijdag 13 mei 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (8285)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Uitbreiding onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Uitbreiding onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Een tijdelijk onttrekkingsverbod afgekondigd voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in een aantal onttrekkingszones vanaf 11 mei 2022

Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur, bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod dat al van kracht is, een tijdelijk onttrekkingsverbod afgekondigd vanaf 11 mei 2022 voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in een aantal onttrekkingszones.

woensdag 11 mei 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (7427)/Commentaren (0)/
Irrigatietechnieken in cherrytomaat onder de loep

Irrigatietechnieken in cherrytomaat onder de loep

In het kader van het CCBT project ‘Irrigatie in bio’. 

Verschillende technieken van watergift werden met elkaar vergeleken in een teelt cherrytomaat. Irrigatie via druppeltape, druppeldarmen en strookberegening werd  met elkaar vergeleken.

woensdag 27 april 2022/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (4652)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Beschutte teelten planning onderzoek 2022

Beschutte teelten planning onderzoek 2022

Overzicht planning serres 2022

Het groeiseizoen in de serres is weeral volop gestart, daarom is het de hoogste tijd om een overzicht te geven van alle openkennis proeven die wij dit jaar gaan uitvoeren in onze serres.

woensdag 27 april 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (4477)/Commentaren (0)/
Prestaties nieuwe subsidie voor mechanische onkruidbeheersing en compostkeerder webinar 2022

Prestaties nieuwe subsidie voor mechanische onkruidbeheersing en compostkeerder webinar 2022

en praktische aanbevelingen bij de aankoop van een machine voor onkruidbeheersing (NPI waterkwaliteit) of een compostkeerder (NPI bodemkwaliteit).

Op maandagavond 28 februari 2022 vertellen we je graag meer over de maatregel, en gaan we ook even in op de praktische aanbevelingen bij de aankoop van een machine voor onkruidbeheersing (NPI waterkwaliteit) of een compostkeerder (NPI bodemkwaliteit).

donderdag 17 maart 2022/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (8593)/Commentaren (0)/
Kropsla gewasbescherming bestrijding zwartrot (Rhizoctonia) 2021

Kropsla gewasbescherming bestrijding zwartrot (Rhizoctonia) 2021

Onderzoek naar het effect en de aanwezigheid van biocontrole organismen (BCO’s), voor bestrijding van Rhizoctonia solani in kropsla 2021

De proef werd aangelegd om het effect en de aanwezigheid van biocontrole organismen (BCO’s) te bestuderen, voor bestrijding van Rhizoctonia solani in kropsla. Dit werd uitgevoerd door middel van een pottenproef met natuurlijk besmette bodems en een geautoclaveerde bodem. Twee BCO’s kunnen niet met commerciële naam genoemd worden, deze hebben de code BB005 en PM o.b.v. P. oligandrum gekregen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (3997)/Commentaren (0)/
Aubergine rassen en onderstammen bio tunnel 2021

Aubergine rassen en onderstammen bio tunnel 2021

Rassen- en onderstammenproef aubergine biologische teelt in tunnel 2021

 Recent zijn er ontwikkelingen in de beschikbaarheid van zowel zaadvaste als hybride rassen aubergine, wat het voor telers niet altijd evident maakt om de juiste keuze te maken. Ook (bodemgebonden) ziekten en plagen hebben een cruciale invloed op het welslagen van de teelt. Op heden is echter niet geweten hoe deze verschillende rassen op de markt van elkaar verschillen in gevoeligheid voor ziekten en plagen. Enten is een belangrijke teelttechnische maatregel die zeker in de verwarmde serreteelt zijn nut al bewezen heeft.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (4895)/Commentaren (0)/
Komkommer gewasbescherming Meloidogyne bio verwarmde kas 2021

Komkommer gewasbescherming Meloidogyne bio verwarmde kas 2021

Efficiëntie van verschillende gewasbeschermingsmiddelen tegen wortelknobbelaaltjes in verwarmde serreteelt van biokomkommer 2021

De momenteel toegepaste beheersmaatregelen zoals het gebruik van gekende resistente onderstammen, grondstomen, of niet-chemische bodemontsmetting zijn ontoereikend. Er zijn een aantal resistente onderstammen op de markt,  maar deze resistentie is vaak onvolledig en dus niet voor alle soorten wortelknobbelnematoden. Bij grondstomen wordt het volledige bodemleven afgedood, ook het nuttige, terwijl net dat nuttige bodemleven in de biologische teelt van groot belang is. Eenmaal een teler overgaat tot stomen, wordt hij automatisch verplicht om dit op regelmatige basis te doen daar er telkens een onevenwicht gecreëerd wordt: dit is dus geen duurzame methode. Stomen kost de teler tevens veel energie en geld (Vandevelde et al., 2016). Daarom wordt in deze proef de effectiviteit van gewasbescherming op basis van natuurlijke middelen onderzocht.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (5315)/Commentaren (0)/
Komkommer beheersing Meloidogyne door natuurlijke middelen bio verwarmde kas 2021

Komkommer beheersing Meloidogyne door natuurlijke middelen bio verwarmde kas 2021

Beheersing van Meloidogyne bij komkommer in biologische verwarmde kas door gebruik van natuurlijke middelen 2021

Wortelknobbelnematoden vormen de grootste uitdaging voor de biologische vruchtgroenteteler zoals ook werd aangetoond in een oriënterende bemonstering ter voorbereiding van dit project. Meloidogyne incognita, M. hapla en M. javanica komen op zeer regelmatige basis voor in bodems van bio serres. De generatieduur of levenscyclus van wortelknobbelnematoden verschilt per soort en hangt af van de temperatuur en de waardplant.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (4569)/Commentaren (0)/
Paprika bio gewasbescherming bladluis Zero-Fyto methode 2021

Paprika bio gewasbescherming bladluis Zero-Fyto methode 2021

Validatie zero-fytomethodes voor de bescherming van bio paprika tegen bladluis in tunnel 2021

Biedt intercropping van rozemarijn (in zekere mate) bescherming tegen bladluis in de tunnelteelt van biopaprika? Kan op deze manier dus het middelengebruik verminderd worden? Wat bedraagt de kritische afstand tussen rozemarijn en paprika waaronder nog een duidelijke bescherming geboden wordt? Is er een positief synergetisch effect op de opbrengst van paprika wanneer intercropping met rozemarijn wordt toegepast?

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (6335)/Commentaren (0)/
Tomaat beheersing Meloidogyne resistente onderstammen bio verwarmde kas 2021

Tomaat beheersing Meloidogyne resistente onderstammen bio verwarmde kas 2021

Beheersing van Meloidogyne in biologische tomatenteelt in verwarmde kas door gebruik te maken van resistente onderstammen 2021

Hoe scoren de onderstammen tomaat die beloftevol uit de pottenproef kwamen onder praktijkomstandigheden (opbrengst/kwaliteit)?

donderdag 10 maart 2022/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (4079)/Commentaren (0)/
Kurkuma teelttechniek bio beschutte teelt 2021

Kurkuma teelttechniek bio beschutte teelt 2021

Bioteelt van kurkuma 2021

This study has been set up to explore the biological cultivation of turmeric (Curcuma longa). With this trial we want to determine whether the local cultivation of turmeric is possible in a Flemish greenhouse and whether this would be economically viable. This is a follow-up trial of a trial in 2020 (see REP_GB20 HETT01) where a first successful biological cultivation of turmeric was performed in a Flemish greenhouse. The aim for 2021 was to validate these results and to create a more uniform yield.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (5663)/Commentaren (0)/
Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden

Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

De term 'intercropping' is overgenomen uit het Engels en kunnen we vertalen als 'combinatieteelt'. Het omvat verschillende teeltcombinaties waarbij men een tweede gewas tussenin het hoofdgewas teelt op hetzelfde perceel. Het tweede gewas noemen we verder de ‘tussenteelt’. De tussenteelt  kan de dichtheid van bepaalde plagen in het gewas verminderen en zo de aantasting beperken zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Inagro, het PCG en het CRA-W (Gembloux) legden enkele proeven aan in bioteelten van kool, sla en paprika om na te gaan of deze methode een mogelijk alternatief kan zijn voor de inzet van biopesticiden of het afdekken van de teelten tegen bepaalde plagen. De geteste 'tussengewassen' zijn gekozen in functie van rupsen en bladluizen als doelplagen.

maandag 7 maart 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (10162)/Commentaren (0)/
Enten van aubergines zorgt voor een meeropbrengst in biologische tunnelteelt 2021

Enten van aubergines zorgt voor een meeropbrengst in biologische tunnelteelt 2021

In het kader van het CCBT-project 'Optimalisatie aubergineteelt: rassenkeuze en belang van geënte planten'

Er zijn heel wat rassen paarse aubergine op de markt, wat het niet eenvoudig maakt om een goede keuze te maken. Om te achterhalen hoe verschillende rassen paarse aubergine presteren in een tunnelteelt op vlak van opbrengst en ziektegevoeligheid voor Verticillium, werd een rassenproef met 8 verschillende rassen aangelegd. Bijkomend werd nagegaan of enten van aubergine een meerwaarde is voor een tunnelteelt.

maandag 21 februari 2022/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (2580)/Commentaren (0)/
Irrigatie en mechanische onkruidbestrijding centraal op het groenteplatform

Irrigatie en mechanische onkruidbestrijding centraal op het groenteplatform

Werktuigendagen Oudenaarde - Landbouw zit in ons DNA! editie 2021

Op het groenteplatform van de Werktuigendagen waren er thema’s uitgewerkt gericht op arbeidsefficiëntie, klimaat en duurzaamheid. Tijdens de geleide rondgang van de tuinhouwdemonstraties kwamen water, mechanische onkruidbestrijding, spuittechniek en automatisatie in planten aan hoc!

vrijdag 21 januari 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (9194)/Commentaren (0)/
Enquête hergebruik van stikstof, fosfor en kalium

Enquête hergebruik van stikstof, fosfor en kalium

ReNu2Farm Capitalisation Enquête Tuinbouwsector (NL)

Het ReNu2Farm-project is opgericht om de hergebruikspercentages van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in de primaire voedselproductieketen in Noordwest-Europa (NWE) te verhogen. Na de goedkeuring van de ReNu2Farm Capitalisation, zal het project gebruik van herwonnen meststoffen in nieuwe markten stimuleren om zodoende het gebruik van herwonnen meststoffen in van kunstmest in Noordwest-Europa te verminderen.

dinsdag 14 december 2021/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (8857)/Commentaren (0)/
Triple C pakt erosieproblematiek in Vlaamse Ardennen aan

Triple C pakt erosieproblematiek in Vlaamse Ardennen aan

In het kader van het Interreg V 2 Seas Mers Zeeën 'Triple C: Climate resilience - Catchment based - Catchment planning and management'

De regio van de Vlaamse Ardennen is heuvelachtig en daardoor erg erosiegevoelig. Verschillende Vlaamse partners hebben binnen het Europese Triple C-project hun krachten gebundeld om te strijden tegen wateroverlast en erosie. Hiervoor werkten ze nauw samen met de landbouwers, lokale besturen en waterloopbeheerders. Op dinsdag 7 september hebben we de resultaten gepresenteerd op het slotevenement in Oostende. Hoe dit alles in zijn werk is gegaan zie je in onderstaand filmpje.

dinsdag 30 november 2021/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (9454)/Commentaren (0)/
Tags: erosie
Wetgeving driftreductie en bufferzones op een rijtje

Wetgeving driftreductie en bufferzones op een rijtje

In het kader van het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’.

Spuitdrift is de ongewenste verplaatsing van druppeltjes van gewasbeschermingsmiddelen onder invloed van de wind buiten het te behandelen perceel. Gewasbeschermingsmiddelen komen zo op naburige percelen of in waterlopen terecht en kunnen daar schade veroorzaken. Om drift te vermijden bestaat er een driftreductiewetgeving en bufferzone-reglementering, maar deze wetgeving is vrij complex. En als je grenslandbouwer met Nederland bent, wordt het helemaal moeilijk, want deze wetgeving verschilt van land tot land… We zetten alles nog even voor jouw op een rijtje.

maandag 29 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (9588)/Commentaren (0)/
De fyto- of spuitlicentie verlengen

De fyto- of spuitlicentie verlengen

In het kader van het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’.

Heel wat fytolicenties vervallen binnenkort. Wie nog niet voldoende navormingen heeft gevolgd om de fytolicentie te verlengen, is vast er vast naar op zoek. We zetten even op een rijtje waar je info vindt over fytolicentie-navormingen. Ben je grenslandbouwer met Nederland en heb je ook een spuitpas? Lees dan ook verder want in deze nieuwsbrief krijg je tips om je spuitpas te verlengen.

maandag 29 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (8942)/Commentaren (0)/
Blijf op de hoogte van wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming

Blijf op de hoogte van wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming

In het kader van het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’.

Er is heel wat wetgeving te volgen bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. Deze wetgeving is niet altijd eenvoudig en verandert regelmatig. Wil jij ook snel op de hoogte zijn van wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming? Lees dan volgende blog.

maandag 29 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (8139)/Commentaren (0)/
Onderstammen- en rassenproef rode blokpaprika 2021 in bioteelt

Onderstammen- en rassenproef rode blokpaprika 2021 in bioteelt

Er werden vijf onderstammen en 10 rassen met elkaar vergeleken.

Vijf onderstammen werden met elkaar en met een ongeënte planten van het ras Mavera vergeleken. Voor de vergelijkende rassenproef werden 10 rassen, allen op onderstam Taritana, met elkaar vergeleken

woensdag 24 november 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (2882)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Actueel proeven bio beschutte teelten augustus 2021

Op dinsdag 6 juli 2021 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.

dinsdag 31 augustus 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13818)/Commentaren (0)/
Telers met Verticillium problemen in aubergine gezocht!

Telers met Verticillium problemen in aubergine gezocht!

Herken je onderstaande symptomen en zie je het zitten om in 2022 een proefje aan te leggen op jouw bedrijf?

In 2022 willen we de meest beloftevolle rassen zowel geënt als ongeënt valideren op praktijkbedrijven die last hebben van Verticillium. Praktisch houdt dit in dat het PCG planten en een bodemanalyse voorziet en van jou verwachten we enkel dat je op regelmatige basis de gezondheid van de verschillende planten bijhoudt.

dinsdag 10 augustus 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (8938)/Commentaren (0)/
Bedrijfsbezoeken Vitaetom en Bio-Garant biologische glasgroenten

Bedrijfsbezoeken Vitaetom en Bio-Garant biologische glasgroenten

Maandag 30 augustus 2021 - Vitaetom (Zwijndrecht) en Bio-Garant (Londerzeel)

Omschakelen naar biologische groenteteelt gaat gepaard met zowel kansen als uitdagingen. Een eerste vereiste in het omschakelproces is dat de geïnteresseerde teler weet wat hem of haar te wachten staat. Tijdens deze bedrijfsbezoeken brengen we het omschakelproces dan ook in beeld, en luisteren we naar de ervaringen van twee biologische glasgroentetelers.

donderdag 8 juli 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (13029)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2021

Bezoek aan de proeven: komkommer, paprika, aubergine en kurkuma

Op dinsdag 6 juli 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoek van de diverse komkommer-, paprika-, aubergine- en kurkumaproeven die aanliggen op PCG.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (17135)/Commentaren (0)/
Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Proeven lopende in de serres en tunnels in juni 2021

Zo hebben we op het proefcentrum een eigen primeur te pakken met de hydroteelt van aubergine, waarbij we de combineerbaarheid van deze teelt nagaan met deze van omegabaars. We testen hierbij verschillende auberginerassen en ook natriumgehaltes in de voedingsoplossing.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19055)/Commentaren (0)/
Une culture intercalaire de poireaux peut protéger les poivrons contre les pucerons

Une culture intercalaire de poireaux peut protéger les poivrons contre les pucerons

Visite des champs d'essai rétrospective dans le cadre du projet "ZERO-PH(F)YTO F&L(G)".

Dans cet essai spécifique d’association poireaux-poivrons, nous avons d'abord examiné si une culture intercalaire de poireaux peut aider à protéger les poivrons (jusqu'à une certaine limite) contre les pucerons (principalement Myzus persicae) par rapport à la monoculture classique. Et si l'utilisation des pesticides peut être réduite en tant que telle. En partant de cette question, on a également voulu savoir quelle distance minimale  entre les poireaux et les poivrons permettrait  d’exprimer un effet d’une protection suffisante ?. Enfin, un effet synergique positif possible a été évalué sur le rendement du poivron lorsque les poireaux sont utilisés comme culture intercalaire dans la culture du poivron.

woensdag 12 mei 2021/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (17798)/Commentaren (0)/
Tussenteelt van prei in paprika’s tegen bladluizen

Tussenteelt van prei in paprika’s tegen bladluizen

Terugblik proefveldbezoek in het kader van het “ZERO-PH(F)YTO F&L(G)"-project.

In deze specifieke prei-paprikaproef werd ten eerste bekeken of een tussenteelt van prei de paprika’s (tot op een zekere grens) kan beschermen tegen bladluizen (vnl. Myzus persicae) in vergelijking met monocultuur. En of het middelengebruik als dusdanig verminderd kan worden. Voortbouwend op deze vraag werd ook onderzocht wat de kritische afstand tussen prei en paprika is waaronder nog een duidelijke bescherming geboden wordt. Ten laatste werd ook geëvalueerd of er eventueel een positief synergetisch effect is op de opbrengst van paprika wanneer prei als tussenteelt wordt gebruikt in de paprika.

woensdag 12 mei 2021/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (17091)/Commentaren (0)/
Monitoring cruciaal in het beheersen van schildwantsen

Monitoring cruciaal in het beheersen van schildwantsen

Actualiteiten beschutte teelten april 2020

Nu het weer zijn koers richting lente lijkt te hebben ingezet en de onbelichte vruchtgroenteteelten volop in productie zijn, is het zaak alert te zijn voor plaaginsecten die de teeltwissel hebben overleefd of de serre komen ingevlogen. Besteed hierbij bijzondere aandacht aan de schildwantsen (Pentatomidae), die met hun stekend-zuigende monddelen ernstige schade en verliezen kunnen veroorzaken in de fruit- en groenteteelt.

donderdag 22 april 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12796)/Commentaren (0)/
Courgette teelttechniek vervroeging voorjaar minitunnels bio 2020

Courgette teelttechniek vervroeging voorjaar minitunnels bio 2020

Minitunnels voor vervroeging teeltseizoen bio courgette voorjaar 2020

In een proef met minitunnels courgette werd nagegaan welk type minitunnel het meest geschikt is om een courgetteteelt te vervroegen in het voorjaar. Bijkomend werd nagegaan of de extra materiaal- en arbeidskost van dergelijke minitunnels opweegt tegen de gerealiseerde meeropbrengst.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (8080)/Commentaren (0)/
Komkommer bio gewasbescherming Meloidogyne resistente onderstam 2020

Komkommer bio gewasbescherming Meloidogyne resistente onderstam 2020

Beheersing van Meloidogyne in biologische komkommerteelt in verwarmde kas door gebruik te maken van resistente onderstammen 2020

Onderstammen: TRC 11550 (The Rootstock Company), TRC 11542 (The Rootstock Company), Ancora (Takii), TRC 1401 (The Rootstock Company).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14120)/Commentaren (0)/
Paprika bio gewasbescherming bladluis Zero-Fyto methode 2020

Paprika bio gewasbescherming bladluis Zero-Fyto methode 2020

Validatie Zero-Fyto methodes voor de bescherming van paprika tegen bladluis 2020

Objecten: Controle: interventie met GB-product tegen bladluis bij kritische toestand en Intercropping met prei & interventie met GB-product tegen bladluis bij kritische toestand.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12259)/Commentaren (0)/
Trostomaat bio onderstam 2020

Trostomaat bio onderstam 2020

Onderstammenproef biologische trostomaat 2020

Emperador (Rijk Zwaan), Suzuka (Rijk Zwaan), Radar (Takii), TD-4 (Takii), TRC51747 (TRC), Ubari (TRC), TOM 02627 (Sakata), TOM 02826 (Sakata), TOM 03030 (Sakata), Fortamino (Vitalis), Maxifort (De Ruiter), DRO141TX (De Ruiter), Zaroten op Ubari (Van Den Berg), Zaroten volgens octrooi - ongeënt (Van Den Berg), Zaroten zonder octrooi - ongeënt (Van Den Berg).Allen met ras Codino (Vitalis), behalve object 13, 14, 15

donderdag 18 maart 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (12121)/Commentaren (0)/
Tomaat bio bemesting natuurlijke middelen tegen Meloidogyne 2020

Tomaat bio bemesting natuurlijke middelen tegen Meloidogyne 2020

Natuurlijke middelen tegen Meloidogyne in biotomaat 2020

Welke invloed hebben verschillende types compost, chitine en mycorrhiza op de populatie Meloidogyne? Objecten: Compost ILVO / Chitine / Rootella / Wormencompost Philip / CMC compost Philip / blanco.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (14838)/Commentaren (0)/
Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (1) 2020

Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (1) 2020

Gewasbeschermingsmiddelen ter beheersing van Meloidogyne in biotomaat (1) 2020

De momenteel toegepaste beheersmaatregelen zoals het gebruik van gekende resistente rassen, grondstomen, of niet-chemische bodemontsmetting zijn ontoereikend. Bij tomaat is resistentie aanwezig in sommige cultivars maar deze is vaak onvolledig, nl. niet voor alle soorten wortelknobbelnematoden. Bij grondstomen wordt het volledige bodemleven afgedood, ook het nuttige, terwijl net dat nuttige bodemleven in de biologische teelt van groot belang is. Eenmaal een teler overgaat tot stomen, wordt hij automatisch verplicht om dit op regelmatige basis te doen daar er telkens een onevenwicht gecreëerd wordt: dit is dus geen duurzame methode. Stomen kost de teler tevens veel energie en geld (Vandevelde et al., 2016). Daarom wordt in deze proef de effectiviteit van gewasbescherming op basis van natuurlijke middelen onderzocht.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (14765)/Commentaren (0)/
Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (2) 2020

Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (2) 2020

Gewasbeschermingsmiddelen ter beheersing van Meloidogyne in biotomaat (2) 2020

Bij grondstomen wordt het volledige bodemleven afgedood, ook het nuttige, terwijl net dat nuttige bodemleven in de biologische teelt van groot belang is. Eenmaal een teler overgaat tot stomen, wordt hij automatisch verplicht om dit op regelmatige basis te doen daar er telkens een onevenwicht gecreëerd wordt: dit is dus geen duurzame methode. Stomen kost de teler tevens veel energie en geld (Vandevelde et al., 2016). Daarom wordt in deze proef de effectiviteit van gewasbescherming op basis van natuurlijke middelen onderzocht.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (14488)/Commentaren (0)/
Cherrytomaat bio irrigatie koepel 2020

Cherrytomaat bio irrigatie koepel 2020

Irrigatie in cherrytomaat in koepels 2020

Naast algemene vragen over irrigatieschema, starttijdstip per teelt, …, zijn telers ook op zoek naar zuinigere irrigatiemethoden. Daarbij wordt gekeken in de richting van druppelirrigatie met behulp van druppelirrigatieslang.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (13101)/Commentaren (0)/
Irrigatie in biologische cherrytomaat in koepels

Irrigatie in biologische cherrytomaat in koepels

Beschutte teelten proeven februari 2021

Naast algemene vragen over irrigatieschema en starttijdstip per teelt zijn telers ook op zoek naar zuinigere irrigatiemethoden. Daarbij wordt gekeken in de richting van druppelirrigatie met behulp van een druppelirrigatieslang. Verder biedt mulch tussen de planten ook mogelijkheden om het vochtgehalte in de bodem beter te bewaren, doordat het de verdamping van bodemvocht vermindert. Over de invloed van mulch op bodemvocht en over geschikte toedieningstechnieken van deze mulch in verschillende teeltsystemen ontbreekt momenteel nog kennis.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (5755)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Geschiktheid van onderstammen tomaat voor de biologische teelt

Geschiktheid van onderstammen tomaat voor de biologische teelt

Onderstammenproef biologische trostomaat 2020

In een proef in 2020 op het PCG werden een aantal tomatenonderstammen die op dit ogenblik aangeboden worden door de zaadhuizen met elkaar vergeleken. De bovenstam was Codino (Vitalis).

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (4971)/Commentaren (0)/
Webinar ‘Techniek in bio tuinbouw’

Webinar ‘Techniek in bio tuinbouw’

De filmpjes over deze topics zullen gevolgd worden door een vraag-en-antwoord sessie, ook telers zullen hun ervaringen kort delen.

De Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ kon dit jaar helaas niet doorgaan. Om toch even in te zoomen op het thema mechanisatie organiseren we op 4 december om 14u een korte online ‘webinar’ rond mechanisatie in de kleinschalige groenteteelt. We gingen filmen bij verschillende bio bedrijven, waaronder De Witte Beek, Geert De Clercq, de Zonnekouter en Aardevol. De online sessies starten telkens met een filmpje, gevolgd door een vraag-en-antwoord-sessie begeleid door Lieven Delanote, adviseur bio groenteteelt bij Inagro.

dinsdag 1 december 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (16622)/Commentaren (0)/
Wees ook in folietunnels alert voor ToBRFV!

Wees ook in folietunnels alert voor ToBRFV!

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, kortweg ToBRFV, is een relatief nieuw virus dat kan voorkomen op tomaat, Spaanse peper en paprika.

Recent werd een nieuwe vondst van ToBRFV gedaan bij een Duitse bioteler met folietunnels. Het ging hierbij om een besmetting in het ras San Marzano. De planten vertoonden niet de typische bladsymptomen die men kent van ToBRFV, maar de vruchten vertoonden wel verkleuringen die bij het virus horen. In België is er tot op heden nog geen melding gebeurd van aanwezigheid van het virus, maar we verwachten dat het vroeg of laat ook bij ons zal opduiken. Reden genoeg dus om ook in tunnels alert te blijven op de typische virussymptomen die hieronder nog eens op een rijtje gezet worden.

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (6876)/Commentaren (0)/
Zéro-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met prei

Zéro-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met prei

In het kader van het Interreg V-project France-Wallonie-Vlaanderen 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

Meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen (‘VOS’) van Allium spp. een afstotend effect hebben op insecten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Daarom hebben we, gelijktijdig met Université Picardie die een proef op laboschaal uitvoerde, een veldproef opgezet waarbij we beiden kozen voor prei als aanverwante plant met paprika. De proef op het PCG was een biologische tunnelteelt, waarbij we voor paprika het ras Sprinter (Vitalis) geënt op Scarface (Vitalis) kozen, en voor prei het ras Oslo (Vitalis).

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (7118)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020

Bio beschutte teelten in tomaat, paprika en GreenResilient/Irrigatie in bio - Dinsdag 18 augustus 2020

Op 18 augustus 2020 ging het proefveldbezoek rond de bio beschutte teelten in tomaatpaprika en GreenResilient/Irrigatie in bio door op het PCG.

woensdag 2 september 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (24239)/Commentaren (0)/
Paprika bioteelt tussenteelten beheersing wortelknobbelnematoden 2019

Paprika bioteelt tussenteelten beheersing wortelknobbelnematoden 2019

Praktische haalbaarheid van tussenteelten ter beheersing van wortelknobbelnematoden in paprika 2019

Onderzoek naar de haalbaarheid van het integreren van verschillende soorten tussenteelten: Braak / Stengelui (De Koster) / Tagetes patula (Vreeken) / Bladrammenas "Doublemax" (ILVO) / Ageratum houstonianum "Blue ball" (Vreeken) / Cineraria maritima "Silverdust" (Vlaams Zaadhuis) / Aubergine MAO (GrowGroup) / Basilicum (De Koster) / Rolklaver "Leo" (Vreeken).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (9117)/Commentaren (0)/
Radijs bioteelt rassen voorjaar in koepel 2019

Radijs bioteelt rassen voorjaar in koepel 2019

Rassenproef radijs voorjaar biologische teelt in koepel 2019

Radijs rassenonderzoek bioteelt in koepel met Celesta (Vitalis), Marike (Bingenheimer), Rudolf (Bejo).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (9462)/Commentaren (0)/
Sla teelttechniek minitunnels verlenging teeltseizoen najaar 2019

Sla teelttechniek minitunnels verlenging teeltseizoen najaar 2019

Minitunnels voor verlenging teeltseizoen van sla najaarsteelt 2019

Deze proef heeft als doel om verschillende materialen uit te testen waarmee minitunnels gemaakt kunnen worden. Verschillende boog- en afdekmaterialen worden naast elkaar uitgetest in een najaarsteelt van fijne bladgewassen met sla (Tombelo), veldsla (Calarassi), rucola (Selvatica). Zowel kant en klare constructies als zelf gemaakte constructies worden meegenomen in de proef. De arbeid, opbrengst en ziektedruk wordt geëvalueerd in de verschillende types tunnel.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (8839)/Commentaren (0)/
Tomaat teelttechniek 2019

Tomaat teelttechniek 2019

GreenResilient eindrapport tomaat 2019

The project hypothesis is that the implementation of more resilient production systems, based on low energy consumption, appropriate crop rotation, use of agroecological service crops (ASCs) and local organic amendments, is possible at almost any latitude in Europe.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (2420)/Commentaren (0)/
Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2019

Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2019

Vanggewas tijdens de winter ter beheersing van Meloidogyne in verwarmde kas 2019

Onderzoek met volgende objecten: braak, mengeling, rogge, wilde rucola, mosterdblad, veldsla, bladrammenas.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (10652)/Commentaren (0)/
Plotse overgang van uitgangswater om te irrigeren of voedingsoplossing aan te maken, kan de planten een plotse groeivertraging geven

Plotse overgang van uitgangswater om te irrigeren of voedingsoplossing aan te maken, kan de planten een plotse groeivertraging geven

Actueel beschutte teelten augustus 2020

Hemelwater is uiteraard het beste uitgangswater om te irrigeren of voedingsoplossing mee aan te maken. Maar een plotse overgang naar minder geschikt water zoals bijvoorbeeld boorputwater kan de planten een plotse groeivertraging geven en het gewas dof zetten. Start daarom tijdig met het mengen van regenwater met dit water van tweede keuze, bijvoorbeeld in een verhouding 50/50 of 60/40 van tweede keuze/regenwater, ook al is er nu nog genoeg voorraad. 

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5695)/Commentaren (0)/
Voorlopige resultaten vervroeging in courgette door het plaatsen van minitunnels

Voorlopige resultaten vervroeging in courgette door het plaatsen van minitunnels

In het kader van het CCBT-project 'Zorgen minitunnels voor maxi rendement?'

In een proef met minitunnels courgette werd nagegaan welk type minitunnel het meest geschikt is om een courgetteteelt te vervroegen in het voorjaar. Courgettes van het ras Tosca werden op 3 april 2020 geplant op zwarte plastiek ruggen met een plantafstand van 75 cm in de rij. De tussenafstand tussen de rijen was 3 meter, dit om invloeden van de verschillende minitunnels op elkaar zoveel mogelijk te beperken. De verschillende types minitunnels (zie tabel 1) werden geplaatst op 3 april, vlak na plant. Op 15 mei 2020 werden alle minitunnels weggenomen.

vrijdag 19 juni 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (13143)/Commentaren (0)/
Aandachtspunten voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels

Aandachtspunten voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels

Actualiteiten beschutte teelten mei 2020

Half mei, na de Ijsheiligen, is traditioneel het moment om de warmtebehoevende vruchtgroenten (tomaat, paprika, komkommer en aubergine) aan te planten in onverwarmde koepels. Enkele aandachtspunten op een rijtje ...

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6671)/Commentaren (0)/
Nieuw CCBT project over Irrigatie in Bio

Nieuw CCBT project over Irrigatie in Bio

Telersvragen over technieken, kostprijs en zuinige methodes

De droge periodes van de afgelopen jaren hebben kwetsbaarheden blootgelegd in het biologisch teeltsysteem van groenten in zowel de korte als de lange keten. Om deze droge periodes op te vangen, maken veel telers gebruik van verschillende irrigatiesystemen. Om een passend antwoord te kunnen bieden op de vele vragen die telers bij de verscheidene irrigatietechnieken hebben, werken drie CCBT partners Inagro, PCG en PSKW samen in een nieuw tweejarig project.

dinsdag 12 mei 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (18307)/Commentaren (0)/
Tijd om de watergift op punt te zetten

Tijd om de watergift op punt te zetten

Actualiteiten beschutte teelten april 2020

Bij bladgewassen is de uniformiteit van de beregening des te belangrijker. Een klein vuiltje in de beregeningsdoppen kan al een grote invloed hebben op de afgifte van deze doppen. Controleer de doppen regelmatig en probeer ze zeker één keer per jaar allemaal te reinigen. Een niet uniforme beregening kan in de komende maanden al snel voor droge plekken in de serre zorgen. De zoutconcentratie zal plaatselijk oplopen en de planten krijgen het moeilijker om water op te nemen.

maandag 27 april 2020/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (6375)/Commentaren (0)/
Praktische haalbaarheid van tussenteelten in paprika

Praktische haalbaarheid van tussenteelten in paprika

In het kader van het Vlaio LA-trajet 'Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas'

Bij een krappe teeltrotatie met een groot aandeel vruchtgroenten is het belangrijk om de populatie wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne spp.) onder controle te houden. Als de populatie aaltjes te groot wordt, gaat dit ten koste van de productie en de kwaliteit van het gewas, met economische verliezen tot gevolg. Door het inzetten van tussenteelten (= teelten die tussen de hoofdteelt vruchtgroenten gezaaid of geplant worden) die de wortelknobbelaaltjes sterker aantrekken dan de hoofdteelt kan deze laatste beter beschermd zijn. Idealiter doet de tussenteelt ook dienst als vanggewas en worden de aaltjes als het ware weggevangen waardoor de populatie daalt.

vrijdag 24 april 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (14451)/Commentaren (0)/
Ontwerp van veerkrachtige productiesystemen in Europese biologische serres

Ontwerp van veerkrachtige productiesystemen in Europese biologische serres

Update van de eerste helft van het GREENRESILIENT-project

In de afgelopen tien jaar is er een sterke discussie geweest rond de principes van biologische landbouw, voornamelijk gedreven door Europese verschillen tussen biologische productiesystemen. Sommige systemen zijn sterk geïntensiveerd en richten zich op een hoge economische duurzaamheid, terwijl andere zich richten op het vergroten van de biodiversiteit en het implementeren van agro-ecologische principes.

vrijdag 6 maart 2020/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (16680)/Commentaren (0)/
Zorgen minitunnels voor een maxi rendement?

Zorgen minitunnels voor een maxi rendement?

Het project ging van start op PCG

Binnen dit project willen we nagaan of kleine koepeltjes potentieel bieden voor biologische tuinbouwers om hun seizoen te verlengen. Een overkapping zorgt voor een verlenging van het seizoen wat maakt dat telers op jaarbasis een grotere omzet kunnen halen. Sommige telers krijgen echter geen bouwvergunning om een permanente overkapping te plaatsen, andere zijn pas gestart en kunnen de investering van grotere koepels niet van bij het begin dragen. Kleine tunnels zijn een optie, maar of dergelijke kleine tunnelconstructies daadwerkelijk interessant zijn, zal afhangen van de grootte van de investering en van de arbeid nodig om deze te plaatsen en af te breken. Een correct gebruik van minitunnels om schimmelziekten zoveel mogelijk te beperken, is ook een uitdaging.

maandag 21 oktober 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (21818)/Commentaren (0)/
Handleiding om vaardigheden te verwerven in metaalbewerking bij lassen, boren, zagen

Handleiding om vaardigheden te verwerven in metaalbewerking bij lassen, boren, zagen

Handboek voor de werkplaats 2019

Deze handleiding, die werd opgesteld door het team van Atelier Paysan, is bedoeld als een theoretisch hulpmiddel voor zelfbouwers van machines. Ze is niet volledig, maar vormt een essentiële basis om door te nemen, om vaardigheden te verwerven in metaalbewerking. Deze handleiding werpt een eerste blik op de technieken en wetmatigheden die komen kijken bij lassen, boren, zagen enz.

vrijdag 30 augustus 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (835)/Commentaren (0)/
Voorlopige resultaten proeven bio beschutte teelten

Voorlopige resultaten proeven bio beschutte teelten

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Op vrijdag 28 juni vond op PCG het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats. De ideale gelegenheid om de lopende proeven in de bio serres en koepels van naderbij te bekijken en er een woordje uitleg te krijgen. Momenteel liggen in de beide biologische serrecompartimenten proeven aan waarbij het potentieel van vanggewassen en tussenteelten ter beheersing van Meloidogyne spp. (wortelknobbelaaltjes) bekeken wordt. In de koepels staan vruchtgewassen en wordt binnen het GreenResilient project op zoek gegaan naar een meer agro-ecologische teelttechniek.

vrijdag 9 augustus 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (20073)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2019

Komkommer - paprika - GreenResilient - minitunnels - 28 juni 2019

Op 28 juni 2019 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de biologische paprika en komkommerteelt te bekijken. Tevens werd een korte bespreking gegeven over het GreenResilient project en het gebruik van minitunnels. Een overzicht van deze bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (22495)/Commentaren (0)/
Je serre omschakelen naar bio? Geef een boost met compost!

Je serre omschakelen naar bio? Geef een boost met compost!

In het kader van het CCBT-project ‘OS - Omschakelen op Slimme Wijze’

Kastelers die willen omschakelen naar biologische teelt streven ernaar hun bodem in een zo kort mogelijke tijdspanne klaar te krijgen voor een robuuste teelt. Zeker voor telers die een verkorting van de omschakelingsperiode kregen en die intensief vruchtgroenten willen gaan telen, is dit een hele uitdaging. De bodem die lang onder plastiek heeft gelegen, heeft vaak een laag organische stofgehalte, weinig voedingselementen en weinig bodemleven. Een koolstoftoediening van 16 ton C/ha over de 2 jaar verspreid, kan zorgen voor een gemiddelde toename van het totaal organisch koolstofgehalte in de bodem van 0,42%.

dinsdag 30 april 2019/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (18609)/Commentaren (0)/
Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2018

Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2018

Beheersing van Meloidogyne in biologische vruchtgroenten in verwarmde kas door tussen de teelten een vanggewas te zaaien tijdens de winter 2018

Bestaat er een vanggewas die de populatie wortelknobbelaaltjes naar beneden kan halen? Welke gewassen kiemen er nog in december, wanneer de vruchtgroenteteelt ten einde is? Hoe lang moet de teeltperiode zijn van het vanggewas om de populatie wortelknobbelaaltjes maximaal te doen dalen?

maandag 15 april 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (2049)/Commentaren (0)/
Online teeltkalender vernieuwd en uitgebreid met rasseninfo

Online teeltkalender vernieuwd en uitgebreid met rasseninfo

In het kader van het CCBT-project 'Teeltkalender 2.0'

In 2016 realiseerden Inagro en PCG de online teeltkalender samen met en voor de doelgroep van “kleine” biologische tuinbouwbedrijven. Na de lancering van deze nieuwe applicatie wilden we snel werk maken van een verbeterde versie met meer functionaliteiten. Dankzij een tweejarig project in 2017 – 2018 kunnen we nu de ‘Teeltkalender 2.0’ voorstellen waarin ook een online ‘Rasseninfo’ databank is geïntegreerd.

vrijdag 15 maart 2019/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (8670)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Techniek in de biotuinbouw leeft als nooit tevoren!

Techniek in de biotuinbouw leeft als nooit tevoren!

Drie demonstratiemomenten werden gefilmd. Bij elke machine wordt kort uitleg gegeven.

Als je nog denkt dat biologische land- en tuinbouw gelijk is aan op de knieën zitten wieden, dan heb je het goed mis! De Netwerkdag “Techniek in de biotuinbouw”, ondertussen aan zijn derde editie toe, was er het levende bewijs van. De dag gevuld met demo’s, workshops en beursgedeelte, zorgde ervoor dat de sector terug up to date is naar wat er op de markt is van mechanisatie aangepast voor kleine tot middelgrote biologische tuinbouwbedrijven. De aftermovie geeft je alvast een idee van de sfeer!

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15030)/Commentaren (0)/
Stralende editie van Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’

Stralende editie van Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’

In samenwerking met Proefcentrum Pamel, Inagro, PCG en Pcfruit, aangestuurd door het CCBT.

Onder een stralende zon ging op dinsdag 18 september de Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ door op CSA-bedrijf De Klepper in Wolvertem. De vele bezoekers kwamen er kijken naar de nieuwste innovaties binnen de biologische teelttechniek. Mede dankzij de steun van de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse overheid kon dit tweejaarlijks evenement verder uitgroeien tot een vaste afspraak voor de biosector.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13118)/Commentaren (0)/
Dubbele uitdaging voor Barver in slechts enkele jaren: bio telen en uittesten verschillende soorten compost

Dubbele uitdaging voor Barver in slechts enkele jaren: bio telen en uittesten verschillende soorten compost

Biokasteler Peter Bartels teelt reeds 3 jaar biologische vruchtgroenten in Rumst.

Biokasteler Peter Bartels teelt reeds 3 jaar biologische vruchtgroenten in Rumst. In samenwerking met het PCG in Kruishoutem loopt er een tweejarige compostproef op zijn bedrijf. Op 23 augustus 2018 zette Peter zijn deuren open voor een bedrijfsbezoek met inclusief een bezoek aan de proef. 

donderdag 25 oktober 2018/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (20360)/Commentaren (0)/
Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt!

Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt!

In het kader van het LA-traject ‘BALTO, Beheersing van Aculops lycopersici in tomaat’

Tomatengalmijt (Aculops lycopersici) is de laatste twee jaren sterk toegenomen in de Vlaamse tomatenteelt met een belangrijk economisch verlies als resultaat. Tomatengalmijt is niet zichtbaar met het blote oog of met een standaard loep. Telers merken hierdoor een aantasting te laat op, waardoor de mijt reeds in grote aantallen aanwezig is en zich heeft verspreid in de serre. Dit maakt de bestrijding des te moeilijker.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14972)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Serres bio beschutte teelten PCG - 21.06.2018

Op donderdag 21 juni 2018 organiseerde het PCG een proefveldbezoek voor de bio beschutte teelten. Hierbij een korte terugblik over de bladluisproef in paprika en de bladbemestingsproef in komkommer.

zondag 16 september 2018/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (17048)/Commentaren (0)/

Samen sterk: verenigde koopkracht

Project met de steun van LEADER: Plattelandsgebied Meetjesland, Leie en Schelde - Looptijd 01/01/2016 - 30/06/2018

Het huidige economische klimaat maakt dat landbouwers het niet gemakkelijk hebben om een waardig inkomen te halen uit hun landbouwactiviteiten. Om overeind te blijven, proberen kleinere tuinbouwers een meerwaarde te bieden aan hun product door een groot gamma aan verschillende gewassen te telen, en deze via korte keten te vermarkten. Deze diversificatie zorgt er echter voor dat alle materiaal (zaden, plantgoed, clipsen, haspels, …) slechts in kleine hoeveelheid nodig is. Deze kleine hoeveelheden&zijn niet altijd beschikbaar bij toeleveranciers, of zijn een pak duurder. Als PCG willen we deze kleinere telers begeleiden aan de hand van kennisuitwisseling en groepsaankopen. Op die manier willen we een ondersteuning bieden aan dezetelers en hun concurrentiepositie versterken.

zaterdag 30 juni 2018/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (4)/Commentaren (0)/
Tags:
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2018

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2018

Serres bio beschutte teelten PCG - 21.06.2018

Op 21 juni 2018 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de biologische gewasbeschermingsmiddelen tegen bladluis in paprika en het gebruik van bladmeststoffen in de biologische komkommerteelt te bekijken. Tevens werd een korte inleiding gegeven over het GreenResilient project. Een overzicht van deze bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids.

maandag 25 juni 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (20255)/Commentaren (0)/
Beheersing van wortelknobbelaaltjes in bio vruchtgroenten

Beheersing van wortelknobbelaaltjes in bio vruchtgroenten

In het kader van het LA-traject project ‘Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas’, start op 1 september 2018

Het is in eerste plaats een project voor de biologische vruchtgroentetelers. PCG zal in dit project samenwerken met de afdeling nematologie van ILVO om een toekomst voor de teelt van vruchtgroenten in de biologische glastuinbouw te verzekeren door het ontwikkelen van een geïntegreerde beheersing van wortelknobbelnematoden (Meloidogyne spp.) gebaseerd op innovatieve teelttechnieken.

dinsdag 22 mei 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (9199)/Commentaren (0)/
Europese biologische groentenserres met meer agro-ecologische praktijken

Europese biologische groentenserres met meer agro-ecologische praktijken

EU-onderzoeksproject Greenresilient, met ILVO & PCG als Belgische partner, start in 8 Europese landen.

ILVO en PCG zijn Vlaamse partners. ILVO bestudeert de aspecten van bodemvruchtbaarheid, nutriëntenhuishouding en functionele biodiversiteit in de vernieuwde teeltsystemen. PCG is een van de 5 experimentele sites waar vernieuwingen getest en geëvalueerd worden. 

 
donderdag 17 mei 2018/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (13077)/Commentaren (0)/
‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

In het kader van het Horizon 2020 Fertinnowa-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'

Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron van praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector. Beschrijvingen van meer dan 125 technologieën werden in dit praktisch boek opgenomen.

maandag 14 mei 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (13454)/Commentaren (0)/
Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie

Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie

Eindrapport in het kader van het project 'Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie'

Een maaimeststof is een snede van een groenbedekker, doorgaans een vlinderbloemige of met een vlinderbloemige component, die als bemesting op een ander perceel wordt uitgevoerd. Bij het gebruik van maaimeststoffen circuleren nutriënten intern op het bedrijf. Een maaimeststof brengt organische stof aan en de vlinderbloemige component bindt luchtstikstof.

dinsdag 20 maart 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15275)/Commentaren (0)/
Stikstofwerking van maaimeststoffen

Stikstofwerking van maaimeststoffen

Maaimeststof kan een volwaardig alternatief zijn voor stalmest.

Een maaimeststof is een snede van een groenbedekker, doorgaans een vlinderbloemige of met een vlinderbloemige component, die als bemesting op een ander perceel wordt uitgevoerd. Bij het gebruik van maaimeststoffen circuleren nutriënten intern op het bedrijf. Een maaimeststof brengt organische stof aan en de vlinderbloemige component bindt luchtstikstof.

maandag 19 maart 2018/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (15268)/Commentaren (0)/
Nieuwe brochure ‘Koolstofopbouw in biologische teelten’

Nieuwe brochure ‘Koolstofopbouw in biologische teelten’

In het kader van een demonstratieproject 'Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5'

In het eerste deel van de brochure worden een aantal teeltmaatregelen voor koolstofopbouw uitgelicht. Het tweede luik omvat een omschrijving van de demonstratieproeven

maandag 19 maart 2018/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (16102)/Commentaren (0)/
Zaaipapier voor de teelt van biologische veldsla in koepel: een haalbare kaart?

Zaaipapier voor de teelt van biologische veldsla in koepel: een haalbare kaart?

Demoproef met vier diverse afdekkingsmaterialen: compost, potgrond, zand en zonder afdekking.

Met deze demonstratieproef wilden we nagaan of zaaipapier nuttig kan zijn in de teelt van biologische veldsla in koepel. Aangezien het zaad bij het gebruik van zaaipapier best afgedekt wordt, hebben we eveneens nagegaan welk afdekmateriaal het meest geschikt is. Er werden vier afdekmaterialen opgenomen in de proef: compost, potgrond, zand en zonder afdekking

vrijdag 26 januari 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (10395)/Commentaren (0)/
Koepelteelt tomaat kan de moeite lonen!

Koepelteelt tomaat kan de moeite lonen!

Buitenteelt tomaat? Ondanks aanbod van robuuste rassen kan de overstap naar koepelteelt de moeite lonen!

Uit het onderzoek blijkt dat buitenteelt tomaat toch moeizaam verloopt met het huidige rassenaanbod, ondanks het droge jaar. Alle rassen zagen er in open lucht veel ongezonder uit dan de planten in koepelteelt, en waren veelal sterk aangetast door Phytophthora. De opbrengst was dan ook twee tot drie keer hoger in koepelteelt dan in open lucht. Bovendien werden over het algemeen de tomaten in koepelteelt naar smaak toe als beter bevonden. Uit dit onderzoek blijkt tenslotte dat de investering in een koepel in minder dan één teeltseizoen terugverdiend kan worden.

vrijdag 19 januari 2018/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (14786)/Commentaren (0)/
Nieuwe doorstart voor biologisch zaaizaad in België

Nieuwe doorstart voor biologisch zaaizaad in België

De databank www.OrganicXseeds.be geldt als officiële referentie in België.

Biologisch zaaizaad is een belangrijk thema in de biologische teelt. De Europese en Belgische wetgeving stuurt al langer aan op een verplicht gebruik. In veel gevallen is ontheffing voor niet chemisch behandeld zaaizaad echter nog de regel. De databank www.OrganicXseeds.be geldt als officiële referentie in België

zaterdag 30 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (5412)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Paprika bemesting compost (kalium) 2017

Paprika bemesting compost (kalium) 2017

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5: beschutte teelt paprika 2017

De proef lag aan bij een teler die net het verkorte programma voor omschakeling naar bio heeft doorlopen. Hierbij is de bodem genivelleerd geweest. De proef lag aan op het slechte gedeelte van de serre. Het is het eerste jaar dat er in de grond geteeld wordt nadat deze jaren onder plastiek gelegen heeft. De teler past voornamelijk breedwerpige irrigatie toe in de paprika.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (15777)/Commentaren (0)/
Paprika bemesting compost (fosfor) 2017

Paprika bemesting compost (fosfor) 2017

Tweejaarlijkse compostproef (fosfor) bio beschutte teelt: paprika 2017

Kastelers die willen omschakelen naar biologische teelt streven ernaar hun bodem in een zo kort mogelijke tijdspanne klaar te krijgen voor een robuuste teelt. Zeker voor telers die een verkorting van de omschakelingsperiode kregen en die intensief vruchtgroenten willen gaan telen, is dit een hele uitdaging. De bodem die lang onder plastiek heeft gelegen heeft vaak een laag organische stofgehalte, weinig voedingselementen en weinig bodemleven.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (16757)/Commentaren (0)/
Tomaat gewasbescherming biofungiciden echte meeldauw 2017

Tomaat gewasbescherming biofungiciden echte meeldauw 2017

Efficacy of biofungicides against powdery mildew in tomato 2017

Tomaat gewasbescherming onderzoek met biofungiciden ter bestrijding van echte meeldauw met Kumulus, Karma, Agricolle, AQ10, Fytosave, Limocide, PM17/006 en PM14/008.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19708)/Commentaren (0)/
Tomaat gewasbescherming biofungiciden botrytis 2017

Tomaat gewasbescherming biofungiciden botrytis 2017

Efficacy of biofungicides against grey mould disease in tomato 2017

Nine objects were evaluated in this trial; i.e. we tested the efficacy of 6 different biofungicides, of which one was additionally combined twice with an adjuvant, in comparison with an untreated control. Treatments were applied in accordance with the approach as suggested by the supplier of the particular biopesticide. These included a treatment through plant dipping, wound spraying, stem spraying and plant spraying. Similarly, the treatment interval of the particular biopesticide was chosen in accordance with the suggestion of the supplier.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (9182)/Commentaren (0)/
Tomaat rassen bio koepel- vs buitenteelt 2017

Tomaat rassen bio koepel- vs buitenteelt 2017

Rassenproef biologische tomaat: vergelijkende proef in koepel en in open lucht naar resistentie tegen phytophtora, opbrengst en smaak 2017

Tomaten rassen onderzoek dat buitenteelt versus koepelteelt met Bartelly (De Bolster), Bernemo (Van Den Berg Seeds), Bolstar Sensatica (De Bolster), Crimson Crush (Sutton Seeds, Dobies, Wallogreen), Mountain Magic (Johnny's Seeds, Wallogreen), Mountain Merit (Johnny's Seeds, Wallogreen), Vandos (Van Den Berg Seeds).

vrijdag 15 december 2017/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (19815)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting compost (fosfor) 2017

Tomaat bemesting compost (fosfor) 2017

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5: beschutte teelt tomaat 2017

Tomaat bemestingsonderzoek met geen compost / groencompost / gecomposteerde paardenmest aangereikt met zwavel / uitgerijpte biostimulator groenkeurcompost / groencompost / wormencompost en champost. De proeven lagen in 2016-2017 aan op 2 praktijkbedrijven die omgeschakeld zijn van substraatteelt vruchtgroenten naar biologische vruchtgroenten. In dit verslag zijn de gegeven van de tomatenteler verzamelt. Hij is reeds in 2015 omgeschakeld naar bio en teelde nu het tweede jaar in de bodem die 30 jaar onder plastiek gelegen heeft.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (11673)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting compost (kalium) 2017

Tomaat bemesting compost (kalium) 2017

Tweejaarlijkse composttoepassing bio beschutte teelt: tomaat 2017

Koolstofopbouw in de bodem is een verhaal van lange adem. De teler moet jaarlijks blijven inzetten om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen of op peil te houden. Er zitten grote verschillen in de samenstelling en prijzen van compost. Hier moet rekening mee gehouden worden bij de bepaling van de dosering en bestelling van compost. Je geeft met compost meer nutriënten mee dan enkel koolstof. Ook hier moet rekening mee gehouden worden in de dosering.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (12946)/Commentaren (0)/
Veldsla rassen najaar bio - resistentie valse meeldauw 2017

Veldsla rassen najaar bio - resistentie valse meeldauw 2017

Rassenproef bio veldsla tijdens najaar in koepel - Specifiek nagaan van resistentie tegen valse meeldauw 2017

Veldsla rassen onderzoek najaarsteelt in bio koepel met Accent (Enza), Audace (Clause), Baron (Hild), Calarasi (RZ), G184 Elan (Bingenheimer), Gala (Clause), Granon (Hild). Specifiek nagaan van resistentie tegen valse meeldauw.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13461)/Commentaren (0)/
Veldsla teelttechniek zaaipapier bio tunnel 2017

Veldsla teelttechniek zaaipapier bio tunnel 2017

Demonstratieproef rond de gebruikswaarde van zaaipapier voor veldsla in tunnel 2017

Met deze demonstratieproef willen we nagaan of zaaipapier nuttig kan zijn in de teelt van biologische veldsla in koepel.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16760)/Commentaren (0)/
Terugblik 'Workshop irrigatiematerialen voor kleinschalige tuinbouwbedrijven'

Terugblik 'Workshop irrigatiematerialen voor kleinschalige tuinbouwbedrijven'

In het kader van het LEADER project Meetjesland 'Samen sterk: verenigde koopkracht'

Elke teler streeft naar een optimale beregeningsinstallatie die zo goed mogelijk afgestemd is op de behoeften van zijn teelten. Wanneer er een breed pallet aan teelten te vinden is op een kleinere oppervlakte, is de uitdaging des te groter. Tijdens een workshop bracht Roland Saelens van het gelijknamige bedrijf een praktisch overzicht van het assortiment dat geschikt is voor kleinschalige bedrijven.

donderdag 16 november 2017/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (11719)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Groenbemesters ter beheersing van wortelknobbelaaltjes in verwarmde kas

Groenbemesters ter beheersing van wortelknobbelaaltjes in verwarmde kas

Maak gebruik van een vang- of antagonistisch gewas waarbij de populatie aaltjes daalt

Mogelijke beheersmaatregelen zoals het gebruik van resistente rassen of bodemontsmetting zijn ontoereikend. Bij bepaalde gewassen zijn inderdaad resistenties aanwezig, maar deze zijn vaak onvolledig. Gebruik maken van een vang - of antagonistisch gewas ;waarbij de populatie aaltjes daalt, lijkt meer aangewezen. Toch zijn dergelijke gewassen niet makkelijk te vinden. Tevens streven we hier naar gewassen met een korte teeltperiode, waarbij snel effect te zien is.

maandag 13 november 2017/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (5437)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2017

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2017

Proefveldbezoek Technisch Comité bio beschutte teelten - woensdag 04.10.2017

Op woensdag 4 oktober 2017 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de stand van zaken van de proeven en de projecten te bekijken. Een overzicht van de bioproeven zijn terug te vinden in de bezoekersgids. Tevens gaven zij inbreng voor de proefplanning van komend seizoen 2018.

vrijdag 3 november 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19735)/Commentaren (0)/
In de aanval tegen Cladosporium met resistente rassen

In de aanval tegen Cladosporium met resistente rassen

Als teler is het uiteraard vanzelfsprekend om een ras binnen het juiste segment van sortering te kiezen, naargelang de afzet verlangt.

Enkele jaren geleden kwamen de eerste “terug” resistente rassen op de markt. In deze proef uit 2016 werd nagegaan of er ondertussen al meer resistente rassen ontwikkeld werden bij de verschillende zaadhuizen. En welk ras dan een goed compromis vormt tussen opbrengst, resistentie en kwaliteit.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (7142)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva

Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva

Een schimmelziekte die in tomaat ernstige schade kan aanrichten.

Cladosporium bladvlekkenziekte is een schimmelziekte veroorzaakt door Cladosporium fulvum (synoniemen: Fulvia fulva of Passalora fulva), die in tomaat ernstige schade kan aanrichten. Aangezien er een latente periode van minstens een week is tussen infectie en het vertonen van de symptomen, worden deze eerst zichtbaar op de oudere bladeren. Bij ernstige aantasting kunnen de symptomen uiteindelijk ook op jonger blad zichtbaar worden.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (12559)/Commentaren (0)/
Fortamino sterke bio onderstam tomaat

Fortamino sterke bio onderstam tomaat

Op de acht onderstammen werd telkens Cappricia (Rijk Zwaan) geënt.

Op de acht onderstammen werd telkens Cappricia (Rijk Zwaan) geënt. Na de vijfde tros werd om de drie stengels één extra stengel aangehouden om uiteindelijk te komen tot een stengeldichtheid van 3,38 stengels/m². Vanaf 2 mei werd er wekelijks geoogst. Het toppen gebeurde op 26 augustus, op twee blaadjes boven de net openspringende tros.

maandag 25 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13313)/Commentaren (0)/
Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig

Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig

Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn?

Na een plotse sterke uitbreiding van de tomatengalmijt op bedrijven in 2016, is deze ook in 2017 wijdverspreid aanwezig. Hoewel de mijten in 2016 vrij goed beheersbaar waren, lijkt dit voor dit seizoen veel minder het geval. Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn? Tijd voor een overzicht.

donderdag 21 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (8746)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Tussentijdse resultaten tomaat koepel versus buitenteelt

Tussentijdse resultaten tomaat koepel versus buitenteelt

In het kader van het CCBT-project 'R² - Robuuste Rassen'

Op 1 augustus konden de geïnteresseerden een kijkje komen nemen. Op dat ogenblik waren de rassen zowel in tunnel als in open lucht al een tijdje in productie. Het gewas zag er op dat ogenblik nog goed uit, toch waren er bijvoorbeeld reeds verschillen in hoogte gewas, troszetting, ... De tweede verwerking van de tussentijdse resultaten van de opbrengst kan je in dit artikel raadplegen.

maandag 11 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14917)/Commentaren (0)/
Presentatie Beheersing Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in komkommer

Presentatie Beheersing Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in komkommer

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (23345)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat en komkommer: gangbaar en bioteelt

Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat en komkommer: gangbaar en bioteelt

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Bezoekersgids van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017. Het programma omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (22387)/Commentaren (0)/
Presentatie proefveldbezoek biologische middelen

Presentatie proefveldbezoek biologische middelen

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20528)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bedrijfsbezoek Vitaetom: bio vruchtgroenten in verwarmde kas

Bezoekersgids bedrijfsbezoek Vitaetom: bio vruchtgroenten in verwarmde kas

Kersvers omgeschakelde biotelers Walter en Koen telen voor het eerste jaar biologische vruchtgroenten in verwarmde kas - Vrijdag 28.07.2017

Het bedrijf telt 2 ha kas, verwarmd met WKK. Tijdens de rondgang konden de geïnteresseerden de teelt van pruimtomaat, courgette, komkommer en blokpaprika bekijken en ondertussen de tussentijdse resultaten meepikken. Het bedrijf stelde zich al onmiddellijk open om samen met PCG een bemestingsproef bij hen aan te leggen met verschillende soorten basisbemesting (groencompost, champost, wormencompost, …).

vrijdag 1 september 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (14429)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat koepel versus buitenteelt

Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat koepel versus buitenteelt

In het kader van het CCBT-project 'R² - Robuuste Rassen' - dinsdag 01.08.2017

Op dinsdag 1 augustus 2017 organiseerde we een proefveldbezoek tomaat. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen aangelegd in koepel en in open lucht op PCG. Het zou misschien kansen kunnen betekenen voor korte keten bedrijven zoals CSA’s en zelfpluktuinen. Binnen het CCBT-project “R² - Robuuste Rassen“ wordt uitgezocht of dit, door gebruik van robuustere rassen een optie kan zijn. Een voordeel van de open lucht teelt tomaat is dat de rotatie op die manier ruimer kan aangehouden worden dan in koepel. Het onderzoek moet eveneens uitwijzen of de investering van een koepel al dan niet een noodzaak is.

woensdag 2 augustus 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21421)/Commentaren (0)/
Stand van zaken project Mycospaerella

Stand van zaken project Mycospaerella

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Beheersing van Didymella bryoniae (Mycospaerella) in de teelt van komkommer'

Indien je echter vragen hebt of twijfel of er al dan niet Mycosphaerella aanwezig is op je bedrijf kan je nog altijd contact opnemen met jouw contactpersoon. We informeren je met alle plezier en komen indien gewenst een bezoek brengen. Ook kan een uitplating gebeuren om na te gaan of de vruchten al dan niet latent of actief aangetast zijn.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17118)/Commentaren (0)/
Bopak hoeft niet te wijken voor de standaard Joi Choi

Bopak hoeft niet te wijken voor de standaard Joi Choi

Paksoi rassenonderzoek biologische beschutte teelt 2016

Tijdens het najaar 2016 werd op het PCG een proef aangelegd in de biokoepels om na te gaan of er rasverschillen zijn in de gevoeligheid voor de schimmelziekte Mycosphaerella.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (7404)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Gebruik van maaimeststoffen in koepel is een optie, maar let op dosering

Gebruik van maaimeststoffen in koepel is een optie, maar let op dosering

Toedieningswijze en bodemconditie beïnvloeden de werking van maaimeststoffen

Door de aangescherpte aanvoernorm voor fosfor binnen MAP5 wordt het gebruik van maaimeststoffen, theoretisch althans, interessant. Of dit ook in de praktijk zo is in koepel, testten ILVO en PCG uit.

zaterdag 3 juni 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19567)/Commentaren (0)/
Bodemverbeterende middelen tegen aaltjes Beter inzetten op frequente Basis

Bodemverbeterende middelen tegen aaltjes Beter inzetten op frequente Basis

In het kader van het CCBT-project: ‘BBB’: Bodemgebonden plagen Beheersen en Bestrijden

Wortelknobbelaaltjes zijn een toenemend probleem voor bio beschutte telers door de intensieve teelt van vruchtgroenten. Ondertussen zijn er enkele natuurlijke middeltjes op de markt waar slechts beperkt praktijkonderzoek is op uitgevoerd. Aan de hand van proefopstellingen op het PCG werd door middel van bodemanalyses in kaart gebracht of er veelbelovende middeltjes/technieken tussen zitten.

woensdag 26 april 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (23060)/Commentaren (0)/
Posters kennen en herkennen van plagen: monitoring in de glastuinbouw

Posters kennen en herkennen van plagen: monitoring in de glastuinbouw

Bladluis, spint, tomatengalmijt, trips, weekhuidmijt, witte vlieg en wolluis

Het kennen en vooral herkennen van plagen in een gewas blijft de basis voor een geslaagde IPM strategie. In kader van het demonstratieproject ‘Monitoring in de glastuinbouw’ werden dan ook posters opgesteld in verschillende talen zoals Engels, Frans, Arabisch, Spaans, Pools en Roemeens rond het herkennen van plagen. Zo verloopt communicatie rond ziekten en plagen gerichter en efficiënter waardoor er sneller ingegrepen kan worden. De posters zijn beschikbaar voor bladluis, spint, trips, tomatengalmijt, weekhuidmijt, wolluis en witte vlieg. De posters zijn vrij te downloaden.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25378)/Commentaren (0)/
Des affiches de connaître et reconnaître les ravageurs

Des affiches de connaître et reconnaître les ravageurs

Les pucherons, les acariens, l' Aculops Lycopersici, les Thrips, le tarsonème, l' aleurodes et le cochenille farineuse

Les affiches ont été écrits  dans différentes langues comme l'anglais, le français, l'arabe, espagnol, polonais et roumain autour de ravageurs reconnaissant. Les affiches sont disponibles pour les pucherons, les acariens, l' Aculops Lycopersici, les trips, le tarsonème, les aleurodes, le cochenille farineuse. Les affiches sont à télécharger gratuitement.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19475)/Commentaren (0)/
Knowing and recognizing pests

Knowing and recognizing pests

Aphid, Spider mite, Tomato russet mite, Thrips, Broad mite, Whitefly and Mealybug

The posters are available for Aphid, Spider mite, Tomato russet mite, Thrips, Broad mite, Whitefly and MealybugThe posters are free to download.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18846)/Commentaren (0)/
Reconocer plagas en un cultivo

Reconocer plagas en un cultivo

Pulgón, Acaro, Tomato russet mite, Trips, Broad mite, Mosca blanca, Mealybug.

Reconocer plagas en un cultivo sigue siendo la base de una estrategia exitosa de MIP (Manejo Integrado de Plagas). Por el proyecto ‘Monitoring in de glastuinbouw’ (Monitoreo en la horticultura en invernaderos) se han desarollado posters para facilitar el (re)conocimiento de plagas en varios idiomas : neerlandés, francés, inglés, castellano, polaco, rumano y árabe.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19200)/Commentaren (0)/
Znajomość i rozpoznanie szkodnika

Znajomość i rozpoznanie szkodnika

Mszyce, Przędziorki, Roztocz szklarniowy na pomidorach, Wciornastki, Różnopazurkowce, Mączliki, WeŁnowce.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18605)/Commentaren (0)/
Cunoaştirea şi recunuoaştirea dăunătorilor

Cunoaştirea şi recunuoaştirea dăunătorilor

Afide, Acarian, Acarianul galicol, Thrips, Acarianul transparent, Musculița Alba,

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17071)/Commentaren (0)/
الثعرف على الافات - Knowing and recognizing pests

الثعرف على الافات - Knowing and recognizing pests

حشرة النباتات (Aphid), الثعرف على الافات (Spider mite), Aculops lycopersici (Tomato russet mite), رحلات (Thrips), الأسبوع الجلد العثة (Broad mite), الذبابة البيضاء (Whitefly), الدقيقي (Mealybug).

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18077)/Commentaren (0)/
Bretoense telers zetten in op duurzamer watergebruik

Bretoense telers zetten in op duurzamer watergebruik

In het kader van het Horizon 2020-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'

Wanneer we het hebben over de Bretoense tuinbouwsector, verschijnt bij velen het beeld van de regio met de uitgestrekte kustlijn en de opmerkelijke groene algengroei. Maar niet lang meer, als we Esther Lechevallier, onderzoekster aan het proefstation CATE, mogen geloven. Uit een bezoek aan enkele Bretoense tuinbouwbedrijven en het proefstation CATE blijkt dat er binnen de sector heel wat veranderingen aan de gang zijn. Er is veel aandacht voor duurzaam watergebruik, uitspoeling van nutriënten, gekke wortels en waterontsmetting.

woensdag 8 februari 2017/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (24899)/Commentaren (0)/
Teeltkalender: handvat voor de bio teeltplanning

Teeltkalender: handvat voor de bio teeltplanning

Met deze zaai/plant- en oogstkalender vind je sneller de teeltperiodes van groenten in openlucht en onder beschutting

Met de start van het nieuwe jaar komt de teeltplanning terug op tafel. Inagro en PCG ontwikkelden voor biobedrijven met een divers teeltplan de ‘Teeltkalender’. Met deze zaai/plant- en oogstkalender vind je sneller de teeltperiodes van groenten in openlucht en onder beschutting. Laat ons weten wat je er van vindt!

zondag 22 januari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (4390)/Commentaren (0)/
Praktijkonderzoek groenten biologische teelt 2017

Praktijkonderzoek groenten biologische teelt 2017

Een gezonde bodem en planten zonder onkruid met en voor boeren!

Ruim een derde van de Vlaamse biobedrijven teelt groenten. De brede diversiteit waarvoor deze bedrijven staan, zorgt ook voor een brede diversiteit aan boeiende kennisvragen. Deze vragen inspireerden andermaal het proefprogramma van Inagro en PCG. In deze bijdrage geven we graag een overzicht van de ambities voor 2017.

zondag 22 januari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (11391)/Commentaren (0)/
Brochure Monitoring van plagen en nuttigen 2016

Brochure Monitoring van plagen en nuttigen 2016

In het kader van het Dept. L & V project: Monitoring in de glastuinbouw: Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding - woensdag 18.01.2017

Tijdens de demodag 'Monitoring van plagen en nuttigen in de serre' op 18 januari 2017 werd de brochure 'Monitoring van plagen en nuttigen in de glastuinbouw – Weet wat er leeft in je teelt' voorgesteld. Deze brochure, opgesteld in een handig zakformaat, is de ideale tool voor de teler om op zijn bedrijf op een efficiënte manier te monitoren. Ze bevat informatie over de herkenning van de belangrijkste plagen en nuttigen en legt uit op welke wijze en met welke hulpmiddelen deze insecten en mijten herkend en opgespoord kunnen worden. Daarnaast wordt het belang van schadedrempels verklaard en wordt getoond hoe de monitoringsresultaten als leidraad kunnen dienen voor een goede gewasbescherming.

zaterdag 21 januari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (29577)/Commentaren (0)/
Efficiënt monitoren met behulp van gridcharts

Efficiënt monitoren met behulp van gridcharts

In het kader van het Dep. L & V project: Monitoring in de glastuinbouw: Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding

Bij kamerplantentelers en tomatentelers is monitoring al vrij goed ingeburgerd. maar in andere sectoren is dit vaak minder het geval. Om betrouwbare monitoringsresultaten te bekomen, is het vooreerst belangrijk om efficiënt te monitoren. Dit klinkt evident. maar toch  is het belangrijk om hier  even bij stilte staan.

dinsdag 27 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20740)/Commentaren (0)/
Paksoi rassen najaar en bemesting maaimeststoffen bio 2016

Paksoi rassen najaar en bemesting maaimeststoffen bio 2016

Rassenproef paksoi najaarsteelt en effect van toediening maaimeststoffen in biologische tunnelteelten 2016

Paksoi rassen onderzoek met Bopak (Bejo), Joi Choi (Sakata), Yang Qing Choi (Sakata), You Qing Choi (Sakata) en effect toediening van maaimeststoffen.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15897)/Commentaren (0)/
Paprika bemesting plantaardig versus dierlijk, maaimeststoffen bioteelt 2016

Paprika bemesting plantaardig versus dierlijk, maaimeststoffen bioteelt 2016

Bemestingsproef biologische teelt – kans voor maaimeststoffen in de teelt van paprika 2016

In de ene kas werd verteerde runderstalmest gebruikt als basisbemesting; voor de bijbemesting werd de kas opgesplitst in 2 waarbij de ene helft bloedmeel toegediend kreeg, de andere helft kippenmestkorrels. De andere kas kreeg in het verleden groencompost als basisbemesting; de bijbemesting in deze plantaardige kas bestond uit sojaschroot en moutkiemen. Het laatste jaar werd de basisbemesting in beide afdelingen vervangen door deels maaimeststoffen in te werken, om de kansen voor maaimeststoffen in de teelt van vruchtgroenten in verwarmde kas te bekijken.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16950)/Commentaren (0)/
Vruchtgroenten groenbemester bestrijding wortelknobbelaaltje 2016

Vruchtgroenten groenbemester bestrijding wortelknobbelaaltje 2016

Onderdrukking van Meloidogyne in kas door middel van het inzaaien van gepaste tussenteelt/groenbemesting binnen de rotatie van vruchtgroenten 2016

Onderdrukking van Meloidogyne in kas door middel van het inzaaien van Rucola Diplotaxis tenuifolia Toscana, Soedangras "Piper" en Tagetes "Nemamix" binnen de rotatie van vruchtgroenten.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16717)/Commentaren (0)/
Welk tunnelsysteem kies ik het best voor mijn bedrijf?

Welk tunnelsysteem kies ik het best voor mijn bedrijf?

Voor- en nadelen van mini-tunnels, wandeltunnels, verplaatsbare tunnels, vaste boogtunnels, warenhuizen en regenkappen.

Er zijn verschillende types op de markt en deze hebben telkens hun eigen voor- en nadelen. De types kunnen van klein naar groot onderverdeeld worden verschillende tunnels: mini-, wandel-, verplaatsbare-, verrijdbare-, vaste boogtunnel. Daarna volgen de grotere constructies zoals warenhuizen en eventueel regenkappen. Samen met de constructeurs werden ook de aandachtspunten bij aankoop overlopen en het belang van wateropvang onderstreept. De workshop eindigde met enkele tips en trics afkomstig van onderzoek en praktijk.

dinsdag 25 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (43209)/Commentaren (0)/
Bio-aubergines onderzoek rassen en snoeitechniek

Bio-aubergines onderzoek rassen en snoeitechniek

Actueel proeven teelten onder beschutting oktober 2016

Over de teelt van aubergines wordt niet zo heel veel onderzoek gedaan. Nochtans stijgt de consumptie ervan en wint de aubergineteelt aan belangstelling. Aan de hand van een rassenproef werd nagegaan welk ras momenteel het meest geschikt is. Naast gewone aubergines werd eveneens een graffiti-aubergine en een mini-aubergine meegenomen in proef. Tijdens de teelt werden twee snoeiwijzen aangehouden, zodat ook hier een vergelijking kon gemaakt worden naar opbrengst en sortering.

donderdag 20 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17542)/Commentaren (0)/
Eerste ervaringen van kersvers omgeschakelde biotuinder

Eerste ervaringen van kersvers omgeschakelde biotuinder

Verslag bedrijfsbezoek Barver - Bioteler Peter Bartels koos voor de stap naar bio te zetten

Peter Bartels teelde 33 jaar gangbare groenten, maar zette 15 februari dit jaar de stap naar omschakeling tot biologische teelt. Het bedrijf telt 8000 m². Tijdens het bezoek werd de teelt van tomaat, komkommer en courgette toegelicht worden.

donderdag 20 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (24378)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Proefveldbezoek bio beschutte teelten - maandag 03.10.2016

Maandag 3 oktober 2016 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de stand van zaken van de proeven en de projecten te bekijken. Een overzicht van de data zijn terug te vinden in de publicatie. Tevens gaven zij inbreng voor de proefplanning van komend seizoen 2017.

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17957)/Commentaren (0)/
Netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw'  2016

Netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw' 2016

Netwerkdag: Techniek in de bio tuinbouw, klein en professioneel! - donderdag 08.09.2016

Op 8 september ging op biologische plukboerderij de Grenshoeve de tweede editie van de netwerkdag & beurs ‘Techniek in de bio tuinbouw’ door. Meer dan 300 bioboeren en sectorgerelateerden kwamen naar Bellegem om de innovaties uit de sector te bekijken.  Via velddemo’s, workshops en infostands van leveranciers werd heel wat informatie aangeboden over diverse technische thema’s. Nieuw dit jaar waren de demonstraties en workshops voor kleinfruitteelten.

maandag 3 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (10914)/Commentaren (0)/
Tags:
Vlaamse biosector gaat voor innovatie op maat

Vlaamse biosector gaat voor innovatie op maat

Tweede editie netwerkdag ‘Techniek in de bio tuinbouw’

Op 8 september ging op biologische plukboerderij de Grenshoeve de tweede editie van de netwerkdag & beurs Techniek in de bio tuinbouw’ door. Meer dan 300 bioboeren en sectorgerelateerden kwamen naar Bellegem om de innovaties uit de sector te bekijken.  Via velddemo’s, workshops en infostands van leveranciers werd heel wat informatie aangeboden over diverse technische thema’s. Nieuw dit jaar waren de demonstraties en workshops voor kleinfruitteelten.

dinsdag 13 september 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (29954)/Commentaren (0)/
Aubergines: Mao spant de kroon

Aubergines: Mao spant de kroon

Onderstammenonderzoek in de biologische teelt van aubergine 2015

Op vraag van de sector werd een biologische onderstamproef aubergine aangelegd op PCG. De keuze van de onderstammen gebeurde op basis van de wensen van de telers, aangevuld met deze die de zaadhuizen aanleverden.

dinsdag 13 september 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17767)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Proefveldbezoek bio beschutte teelten - vrijdag 08.07.2016

Op vrijdag 8 juli 2016 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en de onderstammenproef in tomaat en de bemestingsproef in rode paprika.

dinsdag 26 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (24338)/Commentaren (0)/
Gewasbescherming in de biologische teelt

Gewasbescherming in de biologische teelt

Preventief handelen is uiteraard een must: het bos door de bomen

Preventief handelen is uiteraard een must. Het aantal curatieve maatregelen is in biologische teelt beperkt, en vaak zijn er nadelige gevolgen aan gekoppeld zoals bepaalde toegelaten middelen die nefast zijn voor natuurlijke vijanden. Preventie begint reeds voor het zaaien, en blijft een aandachtspunt doorheen de teelt. Enkele voorbeelden zijn de keuze van resistente rassen, afdekking door wildnet of insectengaas, en een goede klimaatsturing in serre en tunnel.

vrijdag 22 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (56712)/Commentaren (0)/
Kans voor maaimeststoffen in biopaprika

Kans voor maaimeststoffen in biopaprika

Bemestingsproef toepassing maaimeststoffen in de teelt van paprika

Sinds 6 jaar ligt een bemestingsproef aan in de bioserres van het PCG met verschillende soorten bijbemesting, telkens in vruchtgroenten. Dit jaar is het tweede seizoen dat de kans van maaimeststoffen ook wordt bekeken.

donderdag 14 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19916)/Commentaren (0)/
Rassen- en onderstammen in de biotrostomaat

Rassen- en onderstammen in de biotrostomaat

De belangrijkste tussentijdse onderzoeksresultaten

Tomaten in de biologische teelt belangrijkste tussentijdse resultaten rassen - en onderstammen onderzoek met Tica G419 (Bingenheimer), 72-720 rz (Rijk Zwaan), Cappricia (Rijk Zwaan), Extension (Bayer), Almadir (Uniseeds), Sevance (Monsanto), E15M.40770 = TOVIT1411 (Enza), E15M.40763 = TOVIT1433 (Enza), Foundation (Bayer).

donderdag 14 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15565)/Commentaren (0)/
Wat en hoe monitoren in vruchtgroenten?

Wat en hoe monitoren in vruchtgroenten?

Een kosteloze basisopleiding van 1u te verkrijgen voor jou en/of een medewerker op jouw bedrijf.

Ben je bioteler en heb je behoorlijk wat vruchtgroenten in je teeltplanning? Dan kan je kosteloos een basisopleiding van 1u verkrijgen voor jou en/of een medewerker op jouw bedrijf.

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (30659)/Commentaren (0)/
Win de innovatieprijs 'Klein en professioneel'

Win de innovatieprijs 'Klein en professioneel'

Netwerkdag en beurs - Techniek in de Biotuinbouw - 08.09.2016

Eenvoudige en betaalbare mechanisering is ongetwijfeld ook voor jou van essentieel belang voor een efficiënte bedrijfsvoering. Veel telers zijn daarom zelf deeltijds mecanicien om machines aan te passen naar hun behoeften of om een eigen werktuig volledig zelf te bouwen op maat van hun bedrijf. Heeft u zelf ook oog en gevoel voor techniek?

dinsdag 12 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17362)/Commentaren (0)/
Alternatief voor witziekte in komkommer

Alternatief voor witziekte in komkommer

Actualiteiten proeven bio beschutte teelten juni 2016

Witziekte is in biologische komkommerteelt niet zo gemakkelijk te behandelen. Zwavel is erkend in komkommer maar bij frequente behandeling gaan vruchten aborteren. Ook de bladeren gaan parasolvormig krullen. Om die reden werd op het PCG een proef aangelegd om de effectiviteit van witziektemiddelen in een biologische komkommerteelt na te gaan. In de proef zijn zowel erkende, als (nog) niet erkende 'natuurlijke' middelen opgenomen. Onderzoek met Serenade ASO + bitterzout, Serenade ASO, FytoSave, Microsulfo, Fenicur, onbehandeld, Karma, Vacciplant, Agricolle en Prev Am.

woensdag 15 juni 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17673)/Commentaren (0)/
Mycosphaerella in de komkommerteelt

Mycosphaerella in de komkommerteelt

Brochure in het kader van het project ‘Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer’.

De onderzoekspartners van het VLAIO-project rond D. bryoniae (Mycosphaerella) in de komkommerteelt willen u een praktische gids ter beschikking stellen. In de gids Mycosphaerella in de komkommerteelt  staat een duidelijk overzicht van de symptomen. Symptomen tijdig en correct herkennen door telers en voorlichters is van cruciaal belang om tijdig Mycosphaerella te beheersen. Na bijna 1 jaar onderzoek is dit de eerste stap om tot een goede beheersingsstrategie te komen.

dinsdag 31 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31468)/Commentaren (0)/
Weerbaarheid en opbrengst in komkommer

Weerbaarheid en opbrengst in komkommer

Welke onderstammen komkommer zijn er op de markt die geschikt blijken voor biologische teelt?

In deze proef werd nagegaan welke onderstammen komkommer er op de markt zijn die geschikt blijken voor biologische teelt met Ancora F1 (Takii), Azman (Rijk Zwaan), Ficifolia (Grow Group), Flexifort (Vitalis), TRC 1401 (TRC), TRC Cucuos 1 (TRC), Mendosa (Uniseeds), Nemafree (Grow Group), Status F1 (Takii), TRC 11503 (TRC), Tokita 2 = Ulisse (TRC), VDB No 31 (Van Den Berg Seeds). Alle onderstammen waren geënt met Carambole (Rijk Zwaan).

donderdag 19 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (24518)/Commentaren (0)/
Uniforme beregening voor een goede opbrengst

Uniforme beregening voor een goede opbrengst

Enkele tips om problemen zoveel mogelijk te vermijden in de glasteelt.

Een uniforme beregening is vanzelfsprekend van groot belang voor een goede teelt en opbrengst. De uniformiteit van de beregening kan door verschillende factoren beïnvloed worden: druk in de leidingen, ouderdom van de doppen, onderhoud van het watersysteem, … Een niet uniforme beregening heeft natuurlijk een nadelig effect op productie en kwaliteit van de teelt. Hieronder enkele tips om problemen zoveel mogelijk te vermijden.

woensdag 18 mei 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15829)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Wanneer starten met beregenen?

Wanneer starten met beregenen?

Hoe water en energie besparen?

Landbouwers schatten het vochtgehalte van de bodem meestal in op basis van het gevoel. De belangrijkste parameters om te starten met irrigatie zijn de stand van het gewas en de bladkleurLaat je niet enkel inspireren om te beregenen omdat de buren ermee gestart zijn maar kijk zelf naar je gewas en je grondNeem een spade en graaf tot onder de bouwvoor.

woensdag 18 mei 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19434)/Commentaren (0)/
Enten van tomaten: meerwaarde in koepel?

Enten van tomaten: meerwaarde in koepel?

Bij tomaten in tunnelteelt is de teeltduur tenslotte veel korter en er hangt uiteraard een extra kostenplaatje aan het plantgoed van geënte planten.

Bij tomaten in tunnelteelt is de teeltduur tenslotte veel korter en er hangt uiteraard een extra kostenplaatje aan het plantgoed van geënte planten. Tijdens een rassenproef Coeur de Boeuf in tunnel op het PCG werden twee herhalingen geënt en twee herhalingen niet geënt. Binnen deze proef werd de productie en kwaliteit van geënte en ongeënte planten met elkaar vergeleken.

vrijdag 6 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15260)/Commentaren (0)/
Richtlijnen voor onderzoek in bioglasteelt

Richtlijnen voor onderzoek in bioglasteelt

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Het handboek 'Onderzoeksrichtlijnen voor de biologische kasteelt' is door 21 experts van diverse Europese landen samengesteld. Deze richtlijnen voor diverse gestandaardiseerde onderzoeksprocedures kunnen onderzoekers helpen bij het opzetten van hun onderzoek in de biologische glasteelt.

dinsdag 3 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17326)/Commentaren (0)/
Energieverbruik in de biologische kasteelt

Energieverbruik in de biologische kasteelt

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Negen experts uit verschillende regio's van Europa werkten samen aan het onderwerp 'Energieverbruik in de biologische kasteelt'. Zij bestuurdeerden het energieverbruik nodig voor de verwarming en het pijl houden van de luchtvochtigheid in de biokas. De strategieën voor de vermindering van de energiebehoefte en de verhoging van de energieproductie ontstonden door de herziening van het indirecte energiegebruik en de opties voor de vervanging van fossiele brandstoffen door hernieuwbare energie.

maandag 2 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15616)/Commentaren (0)/
Tags:
Beheer van bodemvruchtbaarheid

Beheer van bodemvruchtbaarheid

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Het beheer van de bodemvruchtbaarheid in de biologische kasteeltsystemen verschilt heel sterk in Europa. De uitdaging is om de strategieën die voldoen aan de voorschriften van (EG) Reg. 834/2007 en (EG) Reg. 889/2008 te identificeren en uit te voeren volgens de biologische principes met het oog op de ondersteuning van de ecologische, sociale en economische duurzame teeltsystemen.

maandag 25 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19848)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Impact waterkwaliteit en irrigatiebeheer

Impact waterkwaliteit en irrigatiebeheer

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Het handboek 'Impact van waterkwaliteit en irrigatiebeheer in de biologische glastuinbouw' is een unieke bron van informatie voor kwekers, onderzoekers, studenten, docenten, consultants en leveranciers die betrokken zijn bij de biologische beschutte teelt. Deze publicatie kan helpen bij het ontwikkelen en implementeren van meer duurzame strategieën in verband met irrigatie in de biologische glastuinbouw.

vrijdag 22 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25430)/Commentaren (0)/
Buitenteelt tomaat … Wie durft het aan?

Buitenteelt tomaat … Wie durft het aan?

In het kader van het CCBT project R² - robuuste rassen

Binnen het CCBT-project 'R² - Robuuste Rassen' zal uitgezocht worden of dit, door een combinatie van robuustere rassen en verwachte warmere zomers, een optie kan zijn. Op die manier kan de rotatie ruimer genomen worden doordat deze kan opgenomen worden binnen de open lucht teelten. Het onderzoek moet eveneens uitwijzen of de investering van een koepel al dan niet een noodzaak is.

vrijdag 22 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (26777)/Commentaren (0)/
Compostering en compost in de biologische tuinbouw

Compostering en compost in de biologische tuinbouw

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

'Handboek voor compostering en compost in de biologische tuinbouw' is een unieke bron van informatie voor alle betrokkenen in de biologische tuinbouw: telers, compost producenten, onderzoekers, studenten, docenten, consultants en leveranciers. Dit werk zal zeker bijdragen tot een betere compostering en betere compost, en een nog meer duurzame biologische tuinbouw.

donderdag 21 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20462)/Commentaren (0)/
Monitoring in de vruchtgroenten

Monitoring in de vruchtgroenten

Teelten onder beschutting projecten april 2016

Binnen het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding' willen we telers ondersteunen en een antwoord bieden op heel wat praktische vragen. Waarom moet je monitoren? Hoe monitor je best? Hoe verwerk je deze data?

zaterdag 16 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (42623)/Commentaren (0)/
Ergonomie in de tomatenteelt

Ergonomie in de tomatenteelt

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als tomatenteelt. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23681)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Coeur de Boeuf in tunnel is een uitdaging

Coeur de Boeuf in tunnel is een uitdaging

Vruchtgroenterassen uit de verwarmde kas zijn niet zonder meer te gebruiken in een tunnelteelt.

Vruchtgroenterassen zoals tomaten uit de verwarmde kas zijn niet zonder meer te gebruiken in een tunnelteelt.

woensdag 10 februari 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19769)/Commentaren (0)/
Ergonomisch werken: hoe werkt dat?

Ergonomisch werken: hoe werkt dat?

In het kader van het Landbouw & Visserij-project 'Ergonomie in de tuinbouw'

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve sector als de tuinbouw. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een Landbouw & Visserij-project rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaand artikel.

woensdag 20 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (53486)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Organische stofopbouw in bio

Organische stofopbouw in bio

In het kader van het Landbouw & Visserij-project 'Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5'

Als gevolg van de verstrengde fosfornormen in MAP5 wordt de dosis organische bemesting sterk beperkt voor de percelen in klasse 3 en klasse 4, waardoor er minder mogelijkheden zijn om het organische stofgehalte op deze percelen te onderhouden, wat voor de biologische landbouw net van primordiaal belang is.

donderdag 14 januari 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (27989)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Biorassen vroege teelt komkommer

Biorassen vroege teelt komkommer

Waardevolle biorassen beschikbaar voor vroege teelt komkommer

Komkommerrassen biologisch onderzoek in de vroege teelt met Carambole (Rijk Zwaan), E23L.2216 F1 (Vitalis), El Toro F1 (Van Den Berg Seeds bv.), Proloog (Rijk Zwaan), Toploader (Vitalis).

donderdag 7 januari 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (12655)/Commentaren (0)/
Aubergine onderstam bio 2015

Aubergine onderstam bio 2015

Onderstammenproef aubergine bioteelt 2015

Aubergine onderstammenproef bioteelt 2015 onderzoek met Javah F1 (Takii), Mao (Grow Group), Mao nieuw = Torvum Vigor (Grow Group).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18880)/Commentaren (0)/
Komkommer wortelknobbelaaltjesbeheersing – bestrijding bio 2015

Komkommer wortelknobbelaaltjesbeheersing – bestrijding bio 2015

Oriënterende proef wortelknobbelaaltjesbeheersing – bestrijding in komkommer biologische teelt 2015

Komkommer met Onbehandeld, Compost wood chip (ILVO), Enriched biochar Soil Improver (Carbon Gold), Maxstim for Salads (Maxstim LTD), Nemater (Pireco), Profunda + Nemamix (Natugro Koppert).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (12650)/Commentaren (0)/
Komkommer gewasbescherming witziekte natuurlijke middelen 2015

Komkommer gewasbescherming witziekte natuurlijke middelen 2015

Effectiviteit witziektemiddelen komkommer (Cucumis sativus / CUMSA) BIO

Komkommer bestrijding witziekte onderzoek  met natuurlijke middelen: Serenade ASO (met bitterzout), Serenade ASO, FytoSave, Microsulfo, Fenicur, Onbehandeld, Karma, Vacciplant, Agricolle, Prev Am.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18128)/Commentaren (0)/
Tomaat rassen Coeur de Boeuf tunnel 2015

Tomaat rassen Coeur de Boeuf tunnel 2015

Rassenproef tomaat Coeur de Boeuf in koepel 2015

Tomatenrassen Coeur de Boeuf onderzoek in koepel met Cauralina (Gautier Semences), Corazon (Clause), Country Taste F1 (Hild), Deko (Uniseeds), EXP 868 (Clause), Gourmandia (Clause), Rugantino (Rijk Zwaan), Tovit 1411 (Enza), Voluptuoso (Clause). Onderzoek teelttechniek 'enten of niet' een meerwaarde in tunnel?

 
dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31427)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting maaimeststoffen bioteelt 2015

Tomaat bemesting maaimeststoffen bioteelt 2015

Bemestingsproef biologische teelt – kans voor maaimeststoffen in de teelt van tomaat 2015

In de ene kas werd verteerde runderstalmest gebruikt als basisbemesting; voor de bijbemesting werd de kas opgesplitst in 2 waarbij de ene helft bloedmeel toegediend kreeg, de andere helft kippenmestkorrels. De andere kas kreeg in het verleden groencompost als basisbemesting; de bijbemesting in deze plantaardige kas bestond uit sojaschroot en moutkiemen. Het laatste jaar werd de basisbemesting in beide afdelingen vervangen door deels maaimeststoffen in te werken, om de kansen voor maaimeststoffen in de teelt van vruchtgroenten in verwarmde kas te bekijken.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16808)/Commentaren (0)/
Radijs rassen voorjaar koepel 2015

Radijs rassen voorjaar koepel 2015

Gekleurde radijsjes telen in tunnel: demonstratieve rassenproef voorjaar 2015

Gekleurde radijsrassen onderzoek in koepel voorjaarsteelt met Amathyst (Vreeken's zaden), Celesta F1 (Vitalis), Cherry Belle (Semailles), Eiszapfen, witte kegelradijs (Bingenheimer), Malaga (Graines Voltz), Pearl (Vitalis), Sniezka (Graines Voltz), White Breakfast (Graines Voltz), Zeeuwse gele zeempjes (Vreeken's zaden), Zlata (Graines Voltz).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (37868)/Commentaren (0)/
Plaagbeheersing in groenten (open lucht en beschutte teelt) en akkerbouw

Plaagbeheersing in groenten (open lucht en beschutte teelt) en akkerbouw

Workshop plant CCBT viert vijfjarig bestaan - 04.12.2015

Het CCBT vierde dit jaar het vijfjarig bestaan en nodigde daarom op 4 december de ruime sector uit voor een studiedag in Oostkamp. Als de koepel van het praktijkonderzoek voor de bioteelt vormt CCBT de brug tussen het onderzoek en de praktijk.. De deelnemers konden er zelf aan de slag in verschillende workshops. Het grootste aantal aanwezigen nam deel aan de worskhop ‘Plaagbeheersing in groenten en akkerbouw’.

zaterdag 5 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19908)/Commentaren (0)/
Wortelknobbelaaltje, meer dan een kwaaltje!

Wortelknobbelaaltje, meer dan een kwaaltje!

Het PCG zal de meest relevante middelen uittesten om na te gaan wat het effect is op de Meloidogyne.

Biologisch telen doe je in de grond. Dat is een uitgangspunt van de biologische glastuinbouw. Daarom besteden biologische glastuinders veel aandacht aan de bodem; zowel aan bodemvruchtbaarheid als aan bodemgezondheid. Maar het is niet altijd evident om die bodem optimaal te houden ...

maandag 12 oktober 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28687)/Commentaren (0)/
Druppelaars: microbiële & antiworteleigenschappen

Druppelaars: microbiële & antiworteleigenschappen

In het kader van het Europees RIGA project (EU CIP Eco Innovation)

PCS en PCG werken samen mee aan het RIGA-project. Dit is een Europese samenwerking met partners uit Spanje (Aimplas en Galloplast) en Italië (Cersaa en Irritec), waarin een meer duurzaam druppel irrigatiesysteem ontwikkeld wordt.

maandag 5 oktober 2015/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (35475)/Commentaren (0)/
Oproep biologische komkommertelers

Oproep biologische komkommertelers

In het kader van het IWT-project Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer

Didymella bryoniae, beter gekend onder de naam Mycosphaerella, vormt al vele jaren één van de belangrijkste problemen in de komkommerteelt. Tijdens het IWT-project  “Beheersing van D. bryoniae in de teelt van komkommer” dat op 1 juli 2015 van start is gegaan, is de doelstelling om na 4 jaar onderzoek tot een beheersingsstrategie te komen dat toepasbaar is binnen elk type komkommerbedrijf. Om dit te realiseren zal er naast onderzoek op PSKW ook jaarlijks één bezoek plaatsvinden op alle komkommerbedrijven.

maandag 14 september 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15208)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015

Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015

Proefveldbezoek: rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten - vrijdag 17.07.2015

Op vrijdag 17 juli 2015 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoek aan de proeven rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten. Het onderzoek is financieel ondersteunt door ADLO, CCBT, IWT en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

zaterdag 18 juli 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (27309)/Commentaren (0)/
Maaimeststoffen, een nieuwe bemestingsvorm

Maaimeststoffen, een nieuwe bemestingsvorm

Nieuw project 'Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie' gaat van start.

In dit Vlaams onderzoeksproject voor de biologische landbouw zullen de praktijkcentra Inagro en PCG met de wetenschappelijke instellingen ILVO en UGent samenwerken rond de optimalisatie van de toepassing van maaimeststoffen. Finale doelstelling is het aanreiken van handvaten aan de biologische telers voor het gebruik van deze nieuwe bemestingsvorm. Het project 'Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditieheeft een looptijd van twee en een half jaar. Het wordt gefinancierd met Vlaamse middelen vanuit het Departement Landbouw en Visserij.

maandag 6 juli 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28918)/Commentaren (0)/
Bio-Logistiek Plant-Goed diverse mogelijkheden

Bio-Logistiek Plant-Goed diverse mogelijkheden

Op zoek naar oplossingen voor logistieke en andere knelpunten bij het vinden van bioplantgoed.

Als afsluiter van het project kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' zetten we de mogelijkheden voor de aankoop van bioplantgoed nog even op een rijtje. 

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (55298)/Commentaren (0)/
Tags:
Project rond bioplantgoed afgerond

Project rond bioplantgoed afgerond

Teelten onder beschutting: projecten mei 2015

Het kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' ging in overleg met plantenkwekers, telers en verdeelpunten op zoek naar oplossingen voor logistieke en andere knelpunten bij het vinden van bioplantgoed.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (47274)/Commentaren (0)/
Tags:
Monitoren plagen & nuttigen: tips en trics

Monitoren plagen & nuttigen: tips en trics

Ook het monitoren van nuttigen blijkt een belangrijke meerwaarde te hebben.

Herkennen van plagen én nuttigen is dé basis van een efficiënt monitoringssysteem. Op heel wat bedrijven wordt er reeds gemonitord via vangplaten. Maar wat met de plagen zoals spint, bladluizen, … . Ook het monitoren van nuttigen blijkt een belangrijke meerwaarde te hebben. Reden genoeg voor 4 praktijkcentra om begin 2015 een viertal workshops te organiseren waarin telers, teeltmedewerkers en geïnteresseerden wegwijs werden gemaakt in de wereld van de plagen en natuurlijke vijanden in de serres. Hieronder enkele belangrijke tips… 

maandag 20 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (48260)/Commentaren (0)/
Wat is de waarde van plantsapmetingen?

Wat is de waarde van plantsapmetingen?

Bladsapanalyses kunnen echter wel een indicatie geven of men al geruime tijd aan het over- of onderbemesten is.

Al vele jaren is er onderzoek lopende omtrent plantsapanalyses, en dit bij meerdere instellingen. Verschillende teelten en verschillende technieken werden onder de loep genomen. Sommige praktijkbedrijven laten plantsapanalyses uitvoeren, andere geloven er niet in. Maar wat is nu de waarde van plantsapmetingen en hoe vertaal je de resultaten naar de praktijk?

maandag 20 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (33485)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Monitoring in de glastuinbouw

Monitoring in de glastuinbouw

Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding

Binnen het ADLO-project 'Monitoring in de glastuinbouw', dat net gestart is, willen we telers overtuigen van het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming. Het efficiënt herkennen van ziekten en plagen en het correct interpreteren van deze waarnemingen, op regelmatige tijdstippen, is de sleutel tot een duurzame gewasbescherming met minimale kosten en kwaliteitsvolle planten. Door samen te werken, over de sectoren groenten en sierteelt heen, zal een vruchtbare kennisuitwisseling ontstaan.

vrijdag 3 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (40740)/Commentaren (0)/
Monitoring in de glastuinbouw: nieuw ADLO-project gaat van start

Monitoring in de glastuinbouw: nieuw ADLO-project gaat van start

Het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming

Binnen het ADLO-demonstratieproject 'Monitoring in de glastuinbouw', dat net gestart is, willen we telers overtuigen van het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming. Het efficiënt herkennen van ziekten en plagen en het correct interpreteren van deze waarnemingen, op regelmatige tijdstippen, is de sleutel tot een duurzame gewasbescherming met minimale kosten en kwaliteitsvolle planten.

donderdag 2 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (11646)/Commentaren (0)/
Terugblikken op de netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw'

Terugblikken op de netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw'

Netwerkdag in de bio landbouw: video door Daniel Dumitrescu - 09.09.2014

Inagro, PCG en CCBT organiseerden een netwerkdag rond techniek in de bio-tuinbouw. Ook kleinschalige bedrijven willen immers zo professioneel mogelijk werken.

dinsdag 31 maart 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (23691)/Commentaren (0)/
Hoe scoren handzaaimachines in het veld?

Hoe scoren handzaaimachines in het veld?

Terugblikken op de netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw' - 09.09.2014

Tijdens de netwerkdag 'techniek in de bio tuinbouw' op 9 september was er bijzonder veel aandacht voor de gedemonstreerde handzaaimachines. In een met linten afgebakend teeltbed op het demonstratieveld werden alle handzaaimachines ook aan een zaaiproef onderworpen. Zeven handzaaimachines en één versie met motorcultor zaaiden er een veldje spinazie in.

dinsdag 31 maart 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (36610)/Commentaren (0)/

Biologisch plantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit

Project met de steun van BioForum Vlaanderen vzw en Bio zoekt Keten - Looptijd 01/11/2014 - 31/03/2015

Binnen deze opdracht willen we aan de hand van een enquête gericht naar de biogroentetelers in kaart brengen welke de knelpunten zijn omtrent deze thematiek en wat deze precies inhouden.

dinsdag 31 maart 2015/Auteur: De Groote Stefanie /Aantal keer bekeken (2)/Commentaren (0)/
Tags:
Aanbod rassen radijs voorjaarsteelt

Aanbod rassen radijs voorjaarsteelt

Rijkelijk aanbod kwaliteitsvolle rassen radijsjes

Radijsjes kunnen vroeg gezaaid worden en kunnen tijdig geoogst worden alvorens de vruchtgroenten de kas in horen te gaan. Aan de hand van een rassenproef radijs in tunnel tijdens het voorjaar willen we nagaan welk ras het meest geschikt is. Volgende rassen werden opgenomen in de proef: Celesta (Vitalis), Famox (Hild), Marike (Bingenheimer), Rockstar (Syngenta), Rudi (Bingenheimer), Rudolf (Bejo), SGR0507 (Syngenta), Topsi (Hild).

donderdag 19 maart 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21447)/Commentaren (0)/
Folder Bio advies door PCG

Folder Bio advies door PCG

Individuele bedrijfsbegeleiding: Biologische teelt beschutte teelten en kruiden

PCG adviseert voornamelijk telers die interesse hebben in en/of vragen hebben over bio be-schutte groenteteelt. Dit wil zeggen dat je er terecht kan met vragen over alle groenten die biologisch geteeld worden in serres (zowel koude kas als stookteelt) en koepels. Verder kan er ook begeleiding geboden worden over kruidenteelt, dit zowel in open lucht als in kas, in volle grond als in pot.

donderdag 26 februari 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (41440)/Commentaren (0)/
Courgette rassen najaar koepel 2014

Courgette rassen najaar koepel 2014

Rassenproef courgette in tunnel tijdens het najaar 2014

Courgette onderzoek rassen najaarsteelt in koepel met Ariane (Gautier Semences), Calnegre (Uniseeds), Cavili(Hild), Dunja(Vitalis), Green Tiger (Hild), Milos (Syngenta), Partenon (Hild), Perseo (Gautier Semences), Sebring (Hild), Zelia (Vitalis).

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (9362)/Commentaren (0)/
Chinese kool rassen tunnel 2014

Chinese kool rassen tunnel 2014

Rassenproef Chinese kool onder koepel 2014

Chinese kool rassenonderzoek in tunnel met CC 10682 (Sakata), Manoko (Bejo), Orient Surprise (Takii), Preduro F (Takii), SC3-510 (Sakata), WS 4304 F1 (Uniseeds), WS 4306 F1 (Uniseeds).

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (22320)/Commentaren (0)/
Pruimtomaat bemesting bioteelt 2014

Pruimtomaat bemesting bioteelt 2014

Oriënterende bemestingsproef bio pruimtomaat: plantaardig versus dierlijk, afstellen van bemesting op behoefte gewas 2014

Gedurende drie jaar ligt een bemestingsproef aan op het PCG in biologische vruchtgroenten. Deze demonstratieve proef in twee kleine afdelingen, dit jaar in pruimtomaat, heeft als doel de dierlijke en plantaardige vormen van bemesting te vergelijken met elkaar. Ook wordt er bekeken of aan de hand van bladsapanalyses de bemesting nauwer kan afgestemd worden op de behoefte van de plant.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14614)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Radijs rassen voorjaar (koepel) 2014

Radijs rassen voorjaar (koepel) 2014

Rassenproef radijs voorjaarsteelt in koepel 2014

Rassenonderzoek van voorjaarsteelt radijs in een tunnel met Celesta (Vitalis), Famox (Hild), Marike (Bingenheimer), Rockstar (Syngenta), Rudi (Bingenheimer), Rudolf (Bejo), SGR0507 (Syngenta), Topsi (Hild).

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18466)/Commentaren (0)/
Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit

Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit

In het kader voor een betere toegang tot kwalitatief plantgoed voor de Vlaamse biologische groentetelers.

Naar aanleiding van enkele vragen tijdens de 'Biobedrijfsnetwerken Groententeelt' starten PCG en Inagro, in opdracht van 'Bio zoekt Keten', een kortlopend project omtrent bioplantgoed. PCG en Inagro willen hiermee bijdragen aan een betere toegang tot kwalitatief plantgoed voor de Vlaamse biologische groentetelers. Het project loopt van november 2014 tem maart 2015.

maandag 24 november 2014/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (29744)/Commentaren (0)/
Tags:
Hoe scoren handzaaimachines?

Hoe scoren handzaaimachines?

Netwerkdag 'Techniek in de bio landbouw' op 09.09.2014

Tijdens de netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw' op 9 september was er bijzonder veel aandacht voor de gedemonstreerde handzaaimachines. In een met linten afgebakend teeltbed op het demonstratieveld werden alle handzaaimachines ook aan een zaaiproef onderworpen. Zeven handzaaimachines en één versie met motorcultor zaaiden er een veldje spinazie in.

maandag 27 oktober 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (40256)/Commentaren (0)/
Opsporingsbericht… Tuta absoluta gezocht!

Opsporingsbericht… Tuta absoluta gezocht!

In het kader van het IWT project "Beheersing van Tuta aboluta in de Vlaamse tomatenteelt"

Voor de zoektocht naar nieuwe natuurlijke vijanden zijn de betrokken proefcentra op zoek naar biologische bedrijven waar T. absoluta aanwezig is. Door het ontbreken van chemische middelen is de kans groter dat er op deze bedrijven natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Wilt u de onderzoekers helpen in hun zoektocht naar natuurlijke vijanden?

dinsdag 21 oktober 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14219)/Commentaren (0)/
Bioboeren hebben machines graag een maatje kleiner

Bioboeren hebben machines graag een maatje kleiner

Netwerkdag: Techniek in de bio tuinbouw, klein en professioneel! - dinsdag 09.09.2014

Op de traditionele landbouwbeurzen lijkt de slogan voor het tentoongestelde materiaal wel 'om ter grootst' zodat de bedrijfsleiders van eerder kleinschalige biologische tuinbouwbedrijven er hun gading niet vinden. Voor Inagro, het PCG en het CCBT was dat het sein om een demonstratiedag met kleiner materiaal te organiseren.

woensdag 8 oktober 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18742)/Commentaren (0)/
RSS
12
yesmovies