X
GO

Actueel nieuws

Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect

Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect

De Blauwe Keten en BioProtect (Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen)

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur is sinds vele jaren actief betrokken in Europese programma's en sensibiliseringsactiviteiten. Team Europa staat dan ook klaar om mogelijke initiatiefnemers te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van hun projecten. Wil je weten wat Europese subsidies concreet voor jou kunnen betekenen? Laat je inspireren door deze video.

maandag 22 november 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (9673)/Commentaren (0)/
Komkommer rassen aqua- en hydroponicteeltsysteem 2019

Komkommer rassen aqua- en hydroponicteeltsysteem 2019

Vergelijkende rassenproef komkommer in aqua- en hydroponicteeltsysteem met focus op zouttolerantie 2019

In deze proef werden drie behandelingen getest: hydroponics met gebruik van regenwater, aquaponics met gebruik van afvalwater van de viskweek en hydroponics waarbij handmatig NaCl werd toegevoegd aan het recept om een hoger zoutgehalte te verkrijgen. In de proef werden 3 variëteiten (Proloog, Hi-Power en Topspin) uitgeplant in elke behandeling. Er werd geplant op 17/1/2019, de eerste oogst volgde op 22/2/2019 en de proef werd beëindigd op 3/5/2019. In de aquacultuurafdeling werd gekozen voor Omegabaars (Therapon barcoo) in het RAS systeem.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25496)/Commentaren (0)/
Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document update

Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document update

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Met aquaponics worden 2 sectoren, de visteelt en de groenteteelt, samengebracht en veel technieken die gekend zijn in één van deze of beide sectoren kunnen helpen om aquaponics als geheel te optimaliseren. Deze technieken werden door de projectpartners gebundeld in een inventarisatiedocument waarvan de eerste versie nu beschikbaar is. Het document is een bundeling van verschillende hoofdstukken die elk een bepaald aspect van aquaponics aan bod laten komen. Zo is er een hoofdstuk dat meer info geeft over de wetgeving en dat doorverwijst naar de verantwoordelijke instanties in Vlaanderen en Nederland. In een ander hoofdstuk wordt ingegaan op filtertechnieken, terwijl een volgend onderdeel dan weer over waterontsmetting gaat.

dinsdag 1 oktober 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22048)/Commentaren (0)/
Terugblik koplopersbijeenkomst precisielandbouw

Terugblik koplopersbijeenkomst precisielandbouw

Koplopersbijeenkomst precisielandbouw op het bedrijf van Martin de Meijer in Hoek (NL)

Het bedrijf is gelegen in ingepolderd land met een grote variatie in grondsoorten, nl. van grof zand tot kleigrond. Dit vormt in hoofdzaak de drijfveer voor Martin om aan precisielandbouw te doen. Op de lichte (zand)gronden komen de vroege teelten en op de zware (klei)gronden de late teelten. Voor het opmaken van taakkaarten maakt Martin niet alleen gebruik van dronebeelden en bodemscans maar ook van historische kaarten en gegevens uit de trekker (met RTK-gps) zoals brandstofverbruik, wielslip en opbrengstmetingen. Het akkerbouwbedrijf telt ongeveer 225 ha met als belangrijkste teelten aardappelen, uien (zaai en plant), wortelen, suikerbieten, wintertarwe en bruine bonen. 

dinsdag 20 augustus 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (20256)/Commentaren (0)/
Bodemscanners in de kijker op openveldevent bodem

Bodemscanners in de kijker op openveldevent bodem

In het kader van het Interreg-V project Vlaanderen-Nederland ‘Leve(n)de bodem’

Drie machines om de bodem te scannen werden onlangs gepresenteerd op het ‘Openveldevent Bodem’ op het PCG in Kruishoutem. Met de Veris-MSP3-bodemscanner van Vantage-Agrometius is inmiddels voldoende praktijkervaring opgedaan bij het verzamelen van gegevens over de bodem. De SoilXplorer van CNH geeft vooral snel inzicht in enkele parameters en is praktijkrijp. Het multisensorplatform van de onderzoeksgroep Precision Scoring van Universiteit Gent is nog in ontwikkeling, maar verzamelt een scala aan gegevens. Alle drie de machines brengen op hun eigen manier verschillende bodemeigenschappen in kaart. Op basis daarvan kan vervolgens een actie zoals plaatsspecifiek bekalken of bemesten worden uitgevoerd.

vrijdag 9 augustus 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19499)/Commentaren (0)/
Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar

Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar

In het kader van de projecten Interreg Vlaanderen Nederland (Aquavlan 2) en Interreg France – Wallonie – Vlaanderen (Smart Aquaponics)

Dat de teelt van tomaten en Omegabaars een goede combinatie is, heeft het onderzoek op het PCG al bewezen. Bovendien wordt het reeds op professionele schaal in de praktijk toegepast bij de bedrijven Aqua4C en Tomato Masters. In 2018 en 2019 werden proeven aangelegd met komkommer in een aquaponicteeltsysteem. De resultaten tonen aan dat er potentieel is voor de combinatie van komkommer- en visteelt. 

woensdag 17 juli 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22838)/Commentaren (0)/
Bodemproeven in zaaiui, prei, wortelen en bloemkool

Bodemproeven in zaaiui, prei, wortelen en bloemkool

In het kader van het Interreg-V project Vlaanderen-Nederland ‘Leve(n)de bodem’

In 2019 liggen op het PCG vier demoproeven aan in het kader van ‘Leve(n)de Bodem’: zaaiui in combinatie met zomergerst, prei late herfst voorafgegaan door een voorjaarsgroenbedekker, uitmijningsproef fosfor met wortelen als hoofdteelt en het toepassen van bokashi in bloemkool tweede vrucht (nog aan te leggen).

dinsdag 18 juni 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21375)/Commentaren (0)/
Wat is de kwaliteit van de bodem op jouw perceel?

Wat is de kwaliteit van de bodem op jouw perceel?

Jouw bodemkwaliteit in een oogopslag, dankzij de BodemIDee - Bekijk de filmpjes en leer je bodem beter kennen.

Wat is de kwaliteit van de bodem op jouw perceel? Bodemanalyses helpen je als ondernemer al een eind op weg. Maar er is meer dan de nutriëntenstatus alleen. Fysische bodemfactoren - zoals bodemdichtheid, waterdoorlaatbaarheid en stabiliteit van de aggregaten - bepalen de draagkracht van de bodem. Daarnaast zorgt een gezond bodemleven ervoor dat je perceel weerbaarder is tegen ziekten en plagen. De BodemIDee is hét werkinstrument binnen het Interreg-project Leve(n)de Bodem. Leer je bodem beter kennen aan de hand van de bijhorende filmpjes.

 
vrijdag 14 juni 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21714)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Aërobe mineralisatie van aquaponicsslib: slibverwerking en nutriëtenrecuperatie

Aërobe mineralisatie van aquaponicsslib: slibverwerking en nutriëtenrecuperatie

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

We onderzochten het potentieel van nutriëntenrecuperatie en slibverwerking van aquaponicsslib. Een duurzamer aquaponicssysteem is mogelijk dankzij de mineralisatie van visslib. We bereikten 44% slibvermindering en konden de nutriënten recupereren

donderdag 25 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18436)/Commentaren (0)/
Zaaiui bemesting mulch 2018

Zaaiui bemesting mulch 2018

Demo toepassen mulch in zaaiui 2018

De proef was opgebouwd uit vier stroken van 3m breed, waaronder een referentiestrook en drie objecten met toepassing van verschillende types mulch, namelijk stro, groencompost en populierenschors. De mulch werd handmatig toegediend aan 10-15 ton per ha.

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (22854)/Commentaren (0)/
Wortel bemesting compost/bokashi 2018

Wortel bemesting compost/bokashi 2018

Demo toepassen compost/bokashi in wortelen 2018

Op het proefcentrum wordt al jaren geëxperimenteerd met composteren en sinds kort ook met fermenteren. Deze laatste techniek blijkt een ideale manier te zijn om organisch materiaal te bewaren en is bovendien minder arbeidsintensief dan composteren. In deze demo werden de toepassingsmogelijkheden van bokashi in de teelt van wortelen nagegaan.

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19353)/Commentaren (0)/
Groenbedekkers demo 2018

Groenbedekkers demo 2018

In het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Leve(n)de bodem’

In deze demoproef met mengsels groenbedekkers wordt enerzijds de invloed van vroeg en laat bloeiende rassen van gele mosterd op stikstofopname, gewashoogte en vorstgevoeligheid onderzocht.

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11500)/Commentaren (0)/
Komkommer onderstammen aqua- en hydroponicteeltsysteem 2018

Komkommer onderstammen aqua- en hydroponicteeltsysteem 2018

Vergelijkende studie komkommer in aqua- en hydroponicteeltsysteem met focus op onderstammen 2018

Een mogelijk probleem bij aquaponics is de opstapeling van natrium waardoor de voedingsoplossing van de planten op termijn een te hoge concentratie aan natrium zou bevatten. Op tomaten werd de voorbije jaren al veel onderzoek gedaan met positieve resultaten. Het effect van telen in een aquaponic systeem met komkommers werd nog niet onderzocht. Met deze proef wordt nagegaan of bepaalde onderstammen van komkommer betere resultaten geven (opbrengst en kwaliteit) bij een oplopende natriumconcentratie. De onderstammen werden geselecteerd op basis van in de literatuur gevonden gegevens over zouttollerantie.

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20095)/Commentaren (0)/
Presentaties aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst 2019

Presentaties aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst 2019

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'AQUA-VLAN 2'

Op vrijdag 22 maart kwam de klankbordgroep van Aquavlan2 opnieuw samen. De projectpartners ronden hun onderzoek af en deelden hun resultaten met de aquacultuursector. Zes onderwerpen vulden het programma, van duurzaam visvoer tot grondsmaakpreventie.

vrijdag 29 maart 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20704)/Commentaren (0)/
Resultaten proeven zaaiui en wortelen 2018 binnen ‘Leve(n)de bodem’

Resultaten proeven zaaiui en wortelen 2018 binnen ‘Leve(n)de bodem’

Proeven rond het toepassen van mulch bij zaaiui en het gebruik van bokashi als meststof bij wortelen

In 2018 werden drie demoproeven aangelegd in kader van het Interreg project ‘Leve(n)de bodem’.
In dit artikel blikken we terug op de belangrijkste resultaten bij de proeven rond het toepassen van mulch bij zaaiui en het gebruik van Bokashi als meststof bij wortelen.

donderdag 7 maart 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (23208)/Commentaren (0)/
Laatste kans, ontvang tot € 30.000 bedrijfssteun

Laatste kans, ontvang tot € 30.000 bedrijfssteun

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Ben je een ondernemer met een idee voor de aquacultuursector? Dankzij het project Aquavlan2 krijg je de kans om dat idee tot een businessconcept uit te werken. Via een vouchersysteem kan je tussen €3.000 en €30.000 steun krijgen in de vorm van      expertise of diensten. De volgende en laatste voucherkeuringsronde is op 28 februari 2019. Dit is jouw laatste kans!

dinsdag 26 februari 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14451)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Terugblik demo groenbedekkers 2018

Terugblik demo groenbedekkers 2018

In het kader van het Interreg-V project Vlaanderen-Nederland ‘Leve(n)de bodem’

Half november vond op het PCG een proefveldbezoek openlucht in prei, kool en bataat plaats. Tijdens dit proefveldbezoek werd tevens de demo groenbedekkers toegelicht welke kadert binnen het Interreg project ‘Leve(n)de bodem’. Hieronder worden de voorlopige resultaten van deze demo kort besproken.

donderdag 3 januari 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (12214)/Commentaren (0)/
Verwerking en toepassing van eendenkroos

Verwerking en toepassing van eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

De gekweekte eendenkroos kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld als veevoer, eiwit- of zetmeelbronDoor het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, Universiteit van Gent, Inagro en ABC Kroos is gekeken naar de kweek van eendenkroos op waterige reststromen, de samenstelling van eendenkroos en de verwerking en toepassing van (inhoudsstoffen uit) eendenkroos. Deze brochure focust op de samenstelling, verwerking en toepassing van eendenkroos.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20232)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Tijdens de studienamiddag ‘Micro-algen en eendenkroos, een duurzame toekomst’ werden de mogelijkheden voor de kweek, verwerking en toepassing van Spirulina en eendenkroos naar voren gebracht. De onderstaande infobrochures werden tijdens dit slotevent van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘De blauwe keten’ uitgedeeld.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (15753)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de sectoren te overtuigen over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. Om die reden werd een economische haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en fycocyanine. Hiervoor werd eerst een marktanalyse uitgevoerd, gevolgd door de ontwikkeling van een rekentool.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21834)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de voedingssector te overtuigen om over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. De economische haalbaarheidsstudie die wordt uitgevoerd in het project De Blauwe Keten zorgt hierbij voor ondersteuning om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (18736)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Teelthandleiding: eendenkroos

Teelthandleiding: eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Interessant is dat eendenkroos eveneens geschikt is om diverse nutriëntrijke restwaterstromen uit de landbouw te zuiveren. Mogelijkheden zijn restwater van de mestverwerking, spui uit bodemloze teelten of restwater van aquacultuur. Stikstof (N) en fosfor (P) zijn immers nodig voor de groei van eendenkroos. Op nutriëntrijke media kan eendenkroos 30 tot 45% eiwit bevatten. Hierbij springt vooral de aminozuursamenstelling van de plantaardige eiwitten in het oog: de hoge gehaltes lysine en methionine maken dat de eiwitkwaliteit sterk overeenkomt met de kwaliteit van dierlijk eiwit. Dit maakt eendenkroos een veelbelovend gewas voor zowel menselijke voeding als voor diervoeder (varkens, kippen en vissen).

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (19863)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina: een microalg met potentieel

Spirulina: een microalg met potentieel

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Spirulina is de belangrijkste commerciële bron van de natuurlijke kleurstof fycocyanine. Fycocyanine heeft een intens blauwe kleur en wordt veel gebruikt om snoepgoed te kleuren. Spirulina kan tot 20% fycocyanine bevatten. Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 5.000 ton Spirulina gekweekt en ongeveer 3% hiervan wordt verwerkt tot een fycocyanine-extract dat kan worden gebruikt als blauwe kleurstof. Fycocyanine biedt ook nog andere gezondheidsvoordelen aangezien het een antioxidant is met een aangetoonde werking tegen radicalen en zelfs een ondersteunende functie heeft van spieren bij het sporten.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20103)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Fycocyanine: natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

Fycocyanine: natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Microalgen zijn een waardevolle bron van natuurlijke pigmenten. Eén van de belangrijkste natuurlijke pigmenten afkomstig van microalgen is de blauwe kleurstof fycocyanine. Blauw komt in de natuur zelden voor en de vraag naar natuurlijke kleurstoffen door zowel de voedings-, textiel-, bouw- als papierindustrie neemt sterk toe. De belangrijkste commerciële bron van fycocyanine is de cyanobacterie Spirulina.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21974)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Fycocyanine toegepast als blauwe kleurstof voor textiel

Fycocyanine toegepast als blauwe kleurstof voor textiel

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Hoewel er een groot aantal natuurlijke kleurstoffen bestaat, is er voor bepaalde kleuren weinig keuze. Zo zijn er erg weinig blauwe kleurstoffen. Binnen het project “De Blauwe Keten” gaan we op zoek naar de toepassingsmogelijkheden van fycocyanine, een blauwe kleurstof die wordt gewonnen uit de microalg Spirulina.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20613)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings

Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Fycocyanine, een blauw eiwit uit Spirulina, is momenteel de enige natuurlijke blauwe kleurstof die gewonnen kan worden uit een organisme dat op voldoende grote schaal gekweekt kan worden. Om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen van de natuurlijke kleurstof fycocyanine in producten zoals papier, karton en biopolymeren, zijn industrieel onderzoek en praktijktesten op een aangepaste state-of-the-art pilot noodzakelijk. Millvision heeft enerzijds de mogelijkheden verkend voor toepassingen bij papier, karton en verpakkingen. Anderzijds zijn de mogelijkheden verkend voor de toepassing in coatings en biocomposieten ten behoeve van een (interieur)bouwontwerp.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (18750)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers

Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het Europese project Aquavlan2 steunt aquacultuurondernemers met een idee. Via een uniek vouchersysteem worden bedrijfsspecifieke vragen beantwoord. In oktober heeft het vouchercomité twee vouchers goedgekeurd. Het Vlaamse bedrijf Aqua4c en de Nederlander Robbert Willemsen denken na over de productie van roze Omegabaars.  De tweede voucher is voor het Nederlandse bedrijf Sea Protein dat macrowieren wil produceren. 

vrijdag 23 november 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12739)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei en kolen en een bezoek aan de demoproef groenbedekkers - 15.11.2018

Op donderdag 15 november 2018 organiseerden we een proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, kolen, bataat en de demoproef groenbedekkers.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21291)/Commentaren (0)/
Verven met kleurstof gewonnen uit de microalg Spirulina

Verven met kleurstof gewonnen uit de microalg Spirulina

De toepassingsmogelijkheden van fycocyanine, een blauwe kleurstof die wordt gewonnen uit de microalg Spirulina

Binnen het project "De Blauwe Keten" gaat Centexbel op zoek naar de toepassingsmogelijkheden van fycocyanine, een blauwe kleurstof die wordt gewonnen uit de microalg Spirulina. Deze presentatie brengt een geïllustreerd verfprotocol dat je begeleidt bij het aanverven van katoen of linnen met deze natuurlijke blauwe kleurstof.

dinsdag 9 oktober 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (17658)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Terugblik Opendag bodem 31.08.2018

Terugblik Opendag bodem 31.08.2018

In het kader van Het Interreg V Vlaanderen-Nederland project ‘Leve(n)de bodem’ - 31.08.2019

Eind augustus vond op PCG een ‘Opendag bodem’ plaats georganiseerd i.k.v. Interreg project ‘Leve(n)de bodem’. Tijdens dit evenement werd lopend en recent afgerond onderzoek op het PCG rond bewust omgaan met koolstof en nutriënten in de bodem aan het grote publiek gecommuniceerd. Via een uiteenzetting rond boslandbouw werd ook aandacht geschonken aan de uitzonderlijke droogte van afgelopen zomer. De belangrijkste bevindingen van de opendag zetten we even op een rijtje.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (15926)/Commentaren (0)/
Presentaties Opendag bodem 31.08.2018

Presentaties Opendag bodem 31.08.2018

In het kader van Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'Leve(n)de Bodem'

PCG organiseerde op 31 augustus 2018 een opendag bodem i.k.v. Interreg project ‘Leve(n)de bodem’. Op die dag wordt het lopende en recent afgeronde onderzoek op PCG rond bewust omgaan met koolstof en nutriënten in de bodem gepresenteerd met aansluitend een bezoek aan de proefvelden.

donderdag 13 september 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (19805)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Opendag bodem 2018

Bezoekersgids Opendag bodem 2018

In het kader van Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'Leve(n)de Bodem' - 31.08.2018

PCG organiseerde op 31 augustus 2018 een opendag bodem i.k.v. Interreg project ‘Leve(n)de bodem’. Op die dag wordt het lopende en recent afgeronde onderzoek op PCG rond bewust omgaan met koolstof en nutriënten in de bodem gepresenteerd met aansluitend een bezoek aan de proefvelden.

donderdag 13 september 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4478)/Commentaren (0)/
Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector

Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Dankzij het vouchersysteem van het Interreg-project Aquavlan2 krijg je als aquacultuur-ondernemer een unieke kans. Je kan tot € 30.000 steun ontvangen om je idee tot een businessconcept uit te werken. Heb je zelf een idee? Dien dan jouw voucher in bij de aquaconsulent.

vrijdag 7 september 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11499)/Commentaren (0)/
Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document

Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Met aquaponics worden 2 sectoren, de visteelt en de groenteteelt, samengebracht en veel technieken die gekend zijn in één van deze of beide sectoren kunnen helpen om aquaponics als geheel te optimaliseren. Deze technieken werden door de projectpartners gebundeld in een inventarisatiedocument waarvan de eerste versie nu beschikbaar is. Het document is een bundeling van verschillende hoofdstukken die elk een bepaald aspect van aquaponics aan bod laten komen. Zo is er een hoofdstuk dat meer info geeft over de wetgeving en dat doorverwijst naar de verantwoordelijke instanties in Vlaanderen en Nederland. In een ander hoofdstuk wordt ingegaan op filtertechnieken, terwijl een volgend onderdeel dan weer over waterontsmetting gaat.

dinsdag 14 augustus 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19462)/Commentaren (0)/
Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur

Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Naast de waterfractie die hergebruikt kan worden op het tuinbouwbedrijf als basis voor de voedingsoplossing, beschikt het aquacultuurbedrijf ook over een andere reststroom: spuislib. Dit spuislib kan verder gevalideerd worden op verschillende manieren en kan toepassingen vinden als meststof, of voor de productie van biogas en groene stroom. In dit verwerkingsproces kunnen technieken als coagulatie en flocculatie helpen bij het indikken van de slibfractie. Door fermentatie kan bijvoorbeeld biogas geproduceerd worden. Wat overblijft, het digestaat, kan toepassing vinden als meststof in de landbouw en zo is de cirkel rond.

maandag 13 augustus 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17237)/Commentaren (0)/
Terugblik tweede bijeenkomst ondernemersgroep composteren en fermenteren

Terugblik tweede bijeenkomst ondernemersgroep composteren en fermenteren

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Leve(n)de Bodem'

Tijdens het eerste luik van deze bijeenkomst lichtte Jarinda Viaene het potentieel van boerderijcomposteren toe. Het tweede luik gaf aan de landbouwers de mogelijkheid de reststromen op hun bedrijf en in nabije omgeving te identificeren en de seizoenale beschikbaarheid ervan te bepalen.

maandag 9 juli 2018/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (17483)/Commentaren (0)/
Natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

Natuurlijke blauwe kleurstof uit Spirulina

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Kunnen we in de glastuinbouw op commerciële schaal micro-algen (Spirulina) kweken voor de productie van een natuurlijke blauwe kleurstof? Dit als vervanger van de artificiële variant Briljant Blauw (E133).

dinsdag 29 mei 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (24202)/Commentaren (0)/
Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken

Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het project Aquavlan2 steunt ondernemers binnen aquacultuur met een idee. Via een vouchersysteem worden hun bedrijfsspecifieke vragen beantwoord.  Het vouchercomité gaf op 16 april 2018 goedkeuring aan twee nieuwe aanvragen. In totaal kregen reeds elf bedrijven een voucher toegekend. 

maandag 30 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11963)/Commentaren (0)/
Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water dat hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler. Die gebruikt het op zijn beurt om gewassen te kweken.

vrijdag 20 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10401)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Glasteelt een win-win situatie met viskwekerij?

Glasteelt een win-win situatie met viskwekerij?

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een win-win situatie met een viskwekerij?

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water die hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler die het op zijn beurt hergebruikt om gewassen te kweken. Interesse in een samenwerking met een viskweker, maar je hebt nog vragen rond de werking en haalbaarheid voor jouw bedrijf? Lees dan zeker verder.

maandag 5 maart 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11725)/Commentaren (0)/
Onderzoek naar extratie van blauwe kleurstof uit algen, eiwitten uit eendenkroos

Onderzoek naar extratie van blauwe kleurstof uit algen, eiwitten uit eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

In het project Blauwe Keten worden de mogelijkheden onderzocht voor algenteelt in de glastuinbouw in Vlaanderen en Zuid-Nederland. In onze kennisclip wordt het onderzoek aan u uitgelegd.

vrijdag 5 januari 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (16323)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder

Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Het PCG zet in op verdere teeltoptimalisatie om te komen tot een rendabel model voor glastuinbouwbedrijven die aan de slag willen gaan met de innovatieve teelt van micro-algen.

zaterdag 30 december 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13280)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Presentaties studienamiddag composteren en fermenteren

Presentaties studienamiddag composteren en fermenteren

In het kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’ en het Interreg-V Vlaanderen-Nederland project ‘Leve(n)de Bodem’.

In kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof )) in Vlaamse percelen’ organiseerde het PCG een studienamiddag over composteren en fermenteren op woensdag 29 november 2017. Experten kwamen er spreken, proefresultaten werden gepresenteerd, gevolgd door een interessante rondleiding op het PCG.

vrijdag 1 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (24295)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids studienamiddag composteren en fermenteren

Bezoekersgids studienamiddag composteren en fermenteren

In het kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’ en het Interreg-V Vlaanderen-Nederland project ‘Leve(n)de Bodem’.

In kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof )) in Vlaamse percelen’ organiseerde het PCG een studienamiddag over composteren en fermenteren op woensdag 29 november 2017. Experten kwamen er spreken, proefresultaten werden gepresenteerd, gevolgd door een interessante rondleiding op het PCG. 

vrijdag 1 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (22738)/Commentaren (0)/
Aquacultuur op weg naar rendabiliteit?

Aquacultuur op weg naar rendabiliteit?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Op de kick off van het Interreg project Aquavlan2 in Inagro (Roeselare) kon een debat over aquacultuur niet uitblijven. Hoe zit het immers met de rendabiliteit van aquacultuur? Daarover debatteerden Jaap Broodman, directeur van de afdeling visserij en aquacultuur te Zeeland (NL), Bart Naeyaert en Alexander Vercaemer, beiden gedeputeerden van respectievelijk West- en Oost-Vlaanderen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11781)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquacultuur, voer voor specialisten?

Aquacultuur, voer voor specialisten?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Enige tijd geleden vond de kick-off van het Interreg-project Aquavlan2 plaats in Inagro te Roeselare. Aquacultuur in Vlaanderen en Nederland dus: hiermee wordt de teelt van vissen en schaal- en schelpdieren bedoeld, aan land of in zee. Aquavlan1 richtte zich vooral op het ontwikkelen van de aquacultuursector. Hierin wil Inagro de bestaande bedrijven ondersteunen met specifiek onderzoek, samen met hun partners Ugent, HZ, Odisee, PCG, ILVO, Empro... Zo zal er onderzoek gedaan worden naar het sluiten van kringlopen binnen de zoetwater aquacultuur (vb tuinbouw combineren met vis) en het sluiten van kringlopen in de maricultuur. Verder wordt naar opties gezocht voor nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14553)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics

Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het nutriëntenrijke water uit de zoetwateraquacultuur zou ook gevalideerd kunnen worden in de hydroteelt als basis voor de voedingsoplossing. Deze potentiële wisselwerking tussen aquacultuur en hydroponics ligt aan de basis van aquaponics.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9531)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Folder Leve(n)de Bodem

Folder Leve(n)de Bodem

In het kader van Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'Leve(n)de Bodem'

In de landbouw nam de productie per hectare in de laatste decennia enorm toe. Dat grote succes kent echter een keerzijde: het intensieve gebruik van de landbouwbodem zorgde voor een achteruitgang van de bodemkwaliteit. Door het gebruik van zware machines, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen ... zijn we in een neerwaartse spiraal beland, waarbij de bufferende werking van de bodem verloren gaat. Om het tij te keren is een transitie in denken en doen van landbouwondernemers noodzakelijk en moet er ook nagedacht worden over hoe de bescherming van de bodem kan gewaardeerd worden. Het Interreg-project 'Leve(n)de Bodem' bestaat uit drie belangrijke pijlers: begeleiding door kennispendelaars, leren van elkaar in ondernemersgroepen en demonstraties van nieuwe technieken. 

zondag 1 oktober 2017/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (8859)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Cursussen Aquacultuur 2017-2018

Cursussen Aquacultuur 2017-2018

Aquacultuur 1: theorie - Aquacultuur 2: praktijk, bedrijfsvoering en technische aspecten van recirculatiesystemen

Al enkele jaren kan je bij Odisee terecht voor een degelijke inleidende cursus aquacultuur. Ook dit jaar verzorgt de onderzoeksgroep Aqua-ERF (Aquaculture Education and Research Facility) van Odisee zo’n opleiding.

vrijdag 1 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11610)/Commentaren (0)/
“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof

“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Dit groene goud wordt al gebruikt voor verschillende toepassingen, maar onze focus zal liggen op de maximalisatie van de inhoud aan de natuurlijke blauwe kleurstof die deze microalg bevat, genaamd fycocyanine.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20005)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Opstart piloot op PCG van nieuwe serreteelt: Spirulina

Opstart piloot op PCG van nieuwe serreteelt: Spirulina

Diverse sectoren zoals de textiel-, bouw- en papierindustrie zijn vragende partij

Het PCG heeft op 20 april de aftrap gegeven van het teeltseizoen van de microalg Spirulina. Na enkele verkennende testen te hebben uitgevoerd in het najaar van 2016 om een geschikt oogstsysteem te vinden, is de pilootopstelling terug operationeel.

maandag 29 mei 2017/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (18207)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Veel interesse voor aquaponics in Europa

Veel interesse voor aquaponics in Europa

In april kwamen Europese onderzoekers die werken rond aquaponics samen in het Spaanse Murcia.

De derde week van april kwamen Europese onderzoekers die werken rond aquaponics samen in het Spaanse Murcia. Gedurende de drie daagse bijeenkomst stonden onder andere enkele bedrijfsbezoeken op het programma.

vrijdag 19 mei 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (8587)/Commentaren (0)/
Tags:
Vijf bedrijven krijgen goedkeuring voor voucheronderzoek

Vijf bedrijven krijgen goedkeuring voor voucheronderzoek

In het kader van INTERREG V-project Vlaanderen-Nederland: Aquavlan2

In het project Aquavlan2 krijgen ondernemers een unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een voucher. Zes bedrijven dienden samen vier voucheraanvragen in. Drie aanvragen werden in de maand april 2017 goedgekeurd voor uitvoering. De Vlaamse firma’s Crevetec, Lambers-Seghers, Proviron, Joosen-Luyckx-Aqua-Bio en het Nederlandse Aquaculture Farming Technology (AFT) krijgen zo ondersteuning in hun R&D. Geïnteresseerde bedrijven kunnen hun voucheraanvraag alsnog indienen.

vrijdag 5 mei 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18581)/Commentaren (0)/
Tags:
Officiële start van het Interreg project Leve(n)de Bodem

Officiële start van het Interreg project Leve(n)de Bodem

Samen werken aan een betere bodemkwaliteit

Op 28 maart vond onder een stralende lentezon de officiële aftrap plaats van het Interreg-project ‘Leve(n)de Bodem’ op het Proefbedrijf biologische landbouw van Inagro. Samen werken aan een betere bodemkwaliteit, daarvoor staat dit project. Kennispartners uit Vlaanderen en Nederland gaan samen met jou aan de slag op de bodem.

dinsdag 2 mei 2017/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (11901)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Aquavlan2: aquacultuurproject met unieke mogelijkheden voor bedrijven

Aquavlan2: aquacultuurproject met unieke mogelijkheden voor bedrijven

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Aquavlan2 ondersteunt bedrijven in de aquacultuur- en glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland met technische innovatie. De verdere ontwikkeling van technieken moet hen in staat stellen om kringlopen in de zoute en zoete aquacultuur te sluiten, nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen te benutten en de grondsmaak in aquatische producten te voorkomen. Daarnaast krijgen ondernemers de unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een vouchersysteem. Zo wordt de sector verder uitgebouwd en versterken bestaande bedrijven hun concurrentievermogen op wereldschaal.

dinsdag 31 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (26286)/Commentaren (0)/
PlattelandsPret: Innovatieve teelten in de glastuinbouw

PlattelandsPret: Innovatieve teelten in de glastuinbouw

Reportage waarin 2 projecten uit Oost-Vlaanderen worden toegelicht: 'De blauwe keten' en 'AQUA-VLAN 2'.

Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. In deze aflevering worden 2 projecten uit Oost-Vlaanderen toegelicht: 'De blauwe keten' en 'AQUA-VLAN 2'.

maandag 16 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16240)/Commentaren (0)/
Tags:
Interreg Vlaanderen-Nederland project: Leve(n)de Bodem

Interreg Vlaanderen-Nederland project: Leve(n)de Bodem

Het project Leve(n)de bodem wil de kloof dichten tussen het reeds uitgevoerde onderzoek en de praktijk.

Het project Leve(n)de bodem wil de kloof dichten tussen het reeds uitgevoerde onderzoek en de praktijk. Het project biedt de landbouwers een platform om een verandering te bewerkstelligen door te werken aan bewustwording en implementatie van de maatregelen.

donderdag 10 november 2016/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (11520)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Interreg V Vlaanderen-Nederland project: AquaVlan 2

Interreg V Vlaanderen-Nederland project: AquaVlan 2

Op het PCG wordt gewerkt met de Omegabaars in het aquaponicsysteem.

Binnen Aquavlan 2 wordt gewerkt aan de optimalisatie van zowel de maritieme als de zoetwater aquacultuur. De rol van het PCG is het optimaliseren van het concept aquaponics, hiervoor zal nauw samengewerkt worden met Inagro. Op het PCG wordt gewerkt met de Omegabaars in het aquaponicsysteem.

donderdag 10 november 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12922)/Commentaren (0)/
Allemaal een hap van de groene pap

Allemaal een hap van de groene pap

Kan spirulina de wereld (en Mars) gezonder maken?

Ze is een van de makkelijkst te kweken eiwitbronnen, ze barst van het ijzer en de vitamines: spirulina, een groene bacterie. Ze kan niet alleen Marsmissies, maar ook Congolese kinderen aan een vollediger dieet helpen, zeggen Belgische onderzoekers.

woensdag 31 augustus 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (13912)/Commentaren (0)/
Micro-algen: toekomst voor glastuinbouw?

Micro-algen: toekomst voor glastuinbouw?

In het kader van het Vlaams-Nederlandse Interreg-project ‘De Blauwe Keten’

In het kader van het Vlaams-Nederlandse Interreg-project 'De Blauwe Keten' zullen een handvol projectpartners de komende drie jaar onderzoeken op welke manier de teelt van algen kan uitgroeien tot een innovatieve en rendabele sector. Momenteel worden de meeste micro-algen geïmporteerd uit Azië of de Verenigde Staten, terwijl ook de bestaande glastuinbouwinfrastructuur in Vlaanderen en Nederland zich perfect leent tot de uitbouw van een algensector.

maandag 8 februari 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20977)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina, een groot potentieel?

Spirulina, een groot potentieel?

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'De Blauwe Keten'

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde micro-algen een groot potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn van de artificiële variant, Briljant Blauw (E133), wat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico’s. Daarnaast zijn ook veel andere sectoren, zoals textiel- papier- en bouwindustrie, vragende partij naar deze natuurlijke blauwe kleurstof, aangezien dit volledig past in de opmars van de biogebaseerde materialen.

donderdag 14 januari 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (24465)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Algenteelt in 'De Blauwe Keten'

Algenteelt in 'De Blauwe Keten'

In het kader van het Interreg V project De blauwe keten

'De blauwe keten' is een aanzet om tot een nieuwe sector 'de teelt van micro-algen' te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler kan worden.

donderdag 7 januari 2016/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21367)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
RSS
yesmovies