GO

Nieuws

Interesse in bodemkwaliteit bij openluchtgroenten? Wij zoeken u!

Interesse in bodemkwaliteit bij openluchtgroenten? Wij zoeken u!

Focusgroep B3W (Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit)

In het kader van de B3W-werking organiseren we een Focusgroep ‘Bodemkwaliteit in openluchtgroenten’. Deze focusgroep is een lerend netwerk, waarbinnen wij samen met 8 à 12 groentetelers 3 keer per jaar samenkomen om kennis uit te wisselen over bodemkwaliteit.

maandag 17 april 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (1544)/Commentaren (0)/
Word nu lid van de Focusgroep Bodemkwaliteit in openluchtgroenten

Word nu lid van de Focusgroep Bodemkwaliteit in openluchtgroenten

Focusgroep B3W (Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit) komt 3 keer per jaar samen

In het kader van de B3W-werking organiseren we een Focusgroep ‘Bodemkwaliteit in openluchtgroenten’. Deze focusgroep is een lerend netwerk, waarbinnen wij samen met 8 à 12 groentetelers 3 keer per jaar samenkomen om kennis uit te wisselen over bodemkwaliteit.

donderdag 9 februari 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (3564)/Commentaren (0)/
Moeilijke groeiomstandigheden in prei

Moeilijke groeiomstandigheden in prei

Actualiteiten openluchtteelten november 2022

Op 18 september 2022 verzamelde de preisector op het PCG voor een toelichting van de lopende proeven en projectwerking. Samen zochten we naar antwoorden voor de moeilijke groeiomstandigheden in prei dit seizoen. De prei is op de meeste percelen goed aan het groeien maar toch is er gemiddeld genomen minder productie aanwezig. De kwaliteit is er sterk op vooruit gegaan. Enkele weken geleden was, door de extreme weersomstandigheden, de houdbaarheid van de prei na oogst niet goed. Ook dat is nu beter. Trips is op de meeste percelen onder controle, enkel op de buitenste bladeren blijft regelmatig nog wat levende trips over. Voor de prei die pas gerooid wordt in april, kan het nog aangewezen zijn om in het voorjaar een extra tripsbestrijding uit te voeren. De afgelopen maanden werd op sommige velden, meestal beperkt tot enkele rassen, vastgesteld dat prei veel verkrampter groeide met samenklittende bladeren, een blekere bladkleur, puntige bladtoppen en een beperkte groeiachterstand. Op dit moment denken wij aan een gebrek aan een of ander sporenelement. De zoektocht naar de specifieke oorzaak van deze symptomen is gestart. 

dinsdag 15 november 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2672)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022

Een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden

Op 18 oktober organiseerde PCG een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden. Met als thema's: Onkruidbestrijding zonder bromoxynil / Druppelirrigatiestrategie / Rassenproef vroege herfst / Tripsbestrijding / Waarnemingen en waarschuwingen / Bemesting.

vrijdag 21 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7547)/Commentaren (0)/
Nieuwsbrief B3W schrijf je meteen in!

Nieuwsbrief B3W schrijf je meteen in!

Nieuwsbrief B3W (Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit) 4 keer per jaar

Begin 2021 ging de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit of B3W van start als nieuwe begeleidings- en voorlichtingsdienst voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector. B3W werd opgericht in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Vanuit diepgaande kennis en praktijkervaring begeleidt B3W land- en tuinbouwbedrijven bij hun evolutie richting duurzaam nutriëntenbeheer en bodemzorg. Het doel is om zowel de nutriëntenverliezen naar water, bodem en lucht te verminderen, alsook de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (7066)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG

Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12142)/Commentaren (0)/
Presentaties online studieavond prei 2022

Presentaties online studieavond prei 2022

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), Taco, B3W, REO Veiling en Boerenbond.

De presentaties van deze studieavond zijn nu beschikbaar: Nieuwe IPM-checklist & Pré-ecoregelingen / Bemesting prei haalbaar! / Topbodem voor gezonde preiteelt / Onkruidbestrijding in prei hoe aanpakken? / Trips: wat leren we uit ervaringen? / De kracht van biodiversiteit / Rassenkeuze: ken de sterkte van je ras! / Duurzame preiteelt in de praktijk / Prei op dragers.

dinsdag 1 maart 2022/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (11323)/Commentaren (0)/
B3W: duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer gestoeld op onderzoek en praktijk

B3W: duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer gestoeld op onderzoek en praktijk

In het kader van het VLM-project 'Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit - B3W'

Vanuit diepgaande kennis en praktijkervaring begeleidt B3W land- en tuinbouwbedrijven bij hun evolutie richting duurzaam nutriëntenbeheer en bodemzorg, met respect voor de gestelde milieudoelen en de actuele voorschriften.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (5571)/Commentaren (0)/
Stikstofbemesting in vollegrondsgroenten: een economische - ecologische benadering

Stikstofbemesting in vollegrondsgroenten: een economische - ecologische benadering

In het kader van het VLM-project 'Stikstofbemestingsnormen in de groenteteelt. Stikstoftrappenproeven ter onderbouwing van de normen in het kader van MAP 5'

In deze studie analyseerden we een uitgebreide dataset van stikstofbemestingsproeven (2009-2016) met verschillende trappen van stikstofbemestingshoeveelheden van alternatieve sla, spinazie, prei, wortelen, bloemkool en spruiten aangelegd op diverse locaties in de 3 Vlaamse groenteregio’s. We berekenden het effect van de teeltbeschikbare stikstofhoeveelheid op opbrengsthoeveelheid, stikstofopname, de kwaliteitsparameters nitraatconcentratie (bij bladgroenten), bladkleur en uniformiteit en residuele minerale stikstofhoeveelheid bij de oogst.

donderdag 14 november 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2599)/Commentaren (0)/

Stikstoftrappenproeven ter onderbouwing van de normen in het kader van MAP 5

Stikstofbemestingsnormen in de groenteteelt - Project met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM Mestbank) - Looptijd 31/01/2015 - 28/02/2017

Een beperking van de N-bemesting wordt beschouwd als één van de beste N-beheersmaatregelen om N03·-verliezen naar grond- en oppervlaktewater te beperken. Stikstofbemestingsnormen zijn dan ook een belangrijke pijler van het mestbeleid.

dinsdag 28 februari 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (578)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag 'Management van oogstresten in de groenteteelt'

Presentaties studiedag 'Management van oogstresten in de groenteteelt'

In het kader van het ADLO-project 'Onderzoek naar het beheer van oogstresten bij vollegrondsgroenten en mogelijkheden van vanggewassen en teeltrotaties met het oog op de waterkwaliteitsdoelstellingen van het Actieprogramma'

Oogstresten van landbouwgewassen vormen een cruciale schakel voor het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid. In landbouwecosystemen blijft bij de oogst in veel gevallen meer bovengrondse biomassa achter op het veld dan dat er verwijderd wordt in het geoogste product. Hierbij moet ook nog de ondergrondse biomassa aan oogstresten gevoegd worden die per definitie op het veld achterblijft en die in een aantal gevallen aanzienlijk kan zijn. Naast een belangrijke rol in opbouw/behoud van organische stof, bevatten oogstresten ook een aanzienlijke hoeveelheid nutriënten.

dinsdag 17 februari 2015/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (16876)/Commentaren (0)/
Prei bemesting (N-trappen) late herfst 2014

Prei bemesting (N-trappen) late herfst 2014

N-trappenproef in prei late herfst 2014

Door te bemesten in trappen wordt de invloed van over- of onderbemesten in de teelt nagegaan. Er werden 4 objecten opgenomen in de proef, een onbemest object, een object waar bemest werd volgens het KNS en 2 objecten waar respectievelijk 40% meer en 40% minder bemesting werd toegediend dan in het object 'KNS'. Via bodemstalen, gewasstalen en oogstbeoordeling kan geëvalueerd worden hoe het gewas omgaat met een hoge of lage stikstofbemesting en wat het bijhorende nitraatresidu is.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13786)/Commentaren (0)/

Het documenteren en milieukundig bijstellen van het KNS en andere bemestingsadviessystemen in de tuinbouw

Project met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM Mestbank) met het oog op een ruimere toepassing in de tuinbouw zoals voorzien in het Actieprogramma 2011-2014 (MAP4) - Looptijd 01/03/2013 - 30/06/2014

Het bemestingsbeleid op akker- en tuinbouwbedrijven wordt complexer. Het realiseren van een kwantitatief en kwalitatief goede productie en het in stand houden van de bodemvruchtbaarheid is niet voldoende om te spreken van een verantwoorde bemesting. Naast de economisch optimale bemesting zijn ook factoren als de impact op de omgeving van belang.

maandag 30 juni 2014/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (333)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Samenvatting van de Benchmarkt studie in 4 stappen

Samenvatting van de Benchmarkt studie in 4 stappen:

 

 

  • Innovatieve bemestingstechnieken voor een betere waterkwaliteit
  • Europese vergelijking van nutriëntenwetgeving in de tuinbouw
  • Internationale conferentie Nutrihort reikt innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer aan
  • Rapporten
dinsdag 31 december 2013/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (18951)/Commentaren (0)/

Internationale benchmark van nutriëntenregelgeving en van innovatieve cultiveringstechnieken voor tuinbouw met betrekking tot waterbescherming met het oog op de waterkwaliteitsdoelstellingen

Actieprogramma 2011-2014 - Project met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) - Looptijd 01/7/2012 - 31/12/2013

Het doel van de opdracht is enerzijds een internationale benchmark van nutriëntenregelgeving voor tuinbouw en van innovatieve teelttechnieken voor tuinbouwgewassen in de Europese lidstaten uit te voeren en anderzijds het organiseren van een Europese conferentie over de nutriëntenproblematiek en de beste praktijken in de tuinbouw met betrekking tot waterbescherming in diverse landen.

dinsdag 31 december 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (143)/Commentaren (0)/
Bloemkool oogstresten vergelijking inwerken of laten staan 2013

Bloemkool oogstresten vergelijking inwerken of laten staan 2013

Demoproef: vergelijken inwerken en laten staan oogstresten bloemkool op praktijkniveau 2013 (1)

Het na de winter inwerken van deze oogstresten zorgt ervoor dat de stikstof later vrijkomt en opgenomen kan worden door de volgteelt. Om na te gaan hoe groot het effect is van het laten staan van de oogstrest bloemkool, werd een demoproef aangelegd op een bloemkoolveld bij een teler. Na oogst werden op de helft van het veld de oogstresten ingewerkt, terwijl de oogstresten op het andere deel bleven staan. Vervolgens werd op beide delen van het veld maandelijks een grondstaal genomen.

zondag 15 december 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12639)/Commentaren (0)/
Bloemkool beheer van oogstresten 2013

Bloemkool beheer van oogstresten 2013

In situ stabilisatie van oogstresten bloemkool

Oogstresten van landbouwgewassen vormen een cruciale schakel in het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid. In een landbouwecosysteem blijft bij de oogst in veel gevallen meer bovengrondse biomassa achter op het veld dan dat er verwijderd wordt in het geoogste product, zo ook bij bloemkool.

Hierbij moet ook nog de ondergrondse biomassa aan oogstresten gevoegd worden die per definitie op het veld achterblijft en die in een aantal gevallen aanzienlijk kan zijn. Deze oogstresten gaan veel N mineraliseren, waardoor bij regen grote hoeveelheden N kunnen uitspoelen.

Deze proef heeft tot doel de haalbaarheid te onderzoeken van het ter plaatste behandelen van deze oogstresten.

zondag 15 december 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11345)/Commentaren (0)/
Bloemkool oogstresten vergelijking inwerken of laten staan 2013

Bloemkool oogstresten vergelijking inwerken of laten staan 2013

Demoproef: Vergelijken inwerken en laten staan oogstresten bloemkool op praktijkniveau 2013 (2)

Door de oogstresten, stronk met blad, te laten staan, wordt de stikstof vastgehouden in deze plantendelen. Het na de winter inwerken van deze oogstresten zorgt ervoor dat de stikstof later vrijkomt en opgenomen kan worden door de volgteelt.

Om na te gaan hoe groot het effect is van het laten staan van de oogstrest bloemkool, werd een demoproef aangelegd op een bloemkoolveld bij een teler in 2 verschillende rassen bloemkool.

Na oogst werd op de helft van het veld de oogstresten ingewerkt, terwijl de oogstresten op het andere deel bleven staan. Vervolgens werd op beide delen van het veld maandelijks een grondstaal genomen.

zondag 15 december 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18102)/Commentaren (0)/
Bloemkool oogstresten minder nitraatuitspoeling 2013

Bloemkool oogstresten minder nitraatuitspoeling 2013

Lange termijnproef: alternatieve rotaties met bloemkool voor minder nitraatuitspoeling van de oogstresten 2013

Deze proef heeft tot doel het evalueren van alternatieve gewasrotaties en vanggewassen bij vollegrondsgroenten, meer bepaald bloemkool.

Hiervoor werd Italiaans raaigras enerzijds als teelt en anderzijds als vanggewas en rogge als vanggewas gezaaid op 2 verschillende tijdstippen na een teelt bloemkool.

zondag 15 december 2013/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17400)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Verslagen van de bezoeken aan de regio's - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16782)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Proceedings - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16669)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Book of Abstracts - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15605)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Fact Sheets - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15002)/Commentaren (0)/
Bloemkool bemesting oogstresten 2012

Bloemkool bemesting oogstresten 2012

Immobilisatie van stikstof in oogstresten bloemkool 2012

Deze proef heeft tot doel de haalbaarheid te onderzoeken van het ter plaatste behandelen van deze oogstresten. Door het toedienen van immobiliserende materialen voor het inwerken van de oogstresten, wordt getracht de vrijkomende N uit de oogstresten tijdelijk vast te leggen en op die manier N-verliezen te beperken. Volgende immobiliserende materialen werden gebruikt: jonge groencompost, graanstro en oogstrest korrelmaïs.

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17352)/Commentaren (0)/
Bloemkool oogstresten N-mineralisatie 2012

Bloemkool oogstresten N-mineralisatie 2012

N-mineralisatie oogstresten bloemkool 2012

In deze proef, bestaande uit twee deelproeven, werd nagegaan wat de invloed is van de verschillende manieren om de oogstresten in te werken op de hoeveelheid reststikstof en met welke techniek de vrijgekomen stikstof optimaal kan worden benut door de volgteelt. In het tweede deel van de proef werd getest of er een verschil is tussen de rassen Balboa (Bejo) en Clapton (S&G).

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15245)/Commentaren (0)/
Spruitkool oogstresten N-mineralisatie 2012

Spruitkool oogstresten N-mineralisatie 2012

N-mineralisatie oogstresten spruitkool 2012

In deze proef werd nagegaan wat de invloed is van de verschillende manieren om de oogstresten van spruitkool te vernietigen op de hoeveelheid reststikstof en met welke techniek de vrijgekomen stikstof optimaal kan worden benut door de volgteelt.

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15491)/Commentaren (0)/
RSS