GO

Nieuws

Bemonsteringsronde Bemisia, doet u mee? maandag 4 september 2023

Bemonsteringsronde Bemisia, doet u mee?

De komende weken organiseren we een bemonsteringsronde om een beter zicht te krijgen op de aanwezigheid van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België. Momenteel is er te weinig gekend over zijn verspreiding in België om in te schatten hoe belangrijk deze opkomende plaag is voor onze teelten. In onze bemonsteringsronde gaan we langs op serrebedrijven met vruchtgroenten en controleren we een aantal vangplaten op de aanwezigheid van Bemisia. Als we Bemisia aantreffen, wordt er nagegaan om welk type Bemisia het gaat.

maandag 4 september 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (144)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Leeft er Bemisia in uw teelt? zondag 9 juli 2023

Leeft er Bemisia in uw teelt?

Monitoring voor Bemisia in vruchtgroenten 10/07/2023

Witte vliegen zijn een belangrijke plaag op kasgewassen en kunnen tot grote opbrengstverliezen leiden. In vruchtgroenten in België gaat het dan met name over kas- en tabakswittevlieg. De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid en welgekend in België. De tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, is een opkomende plaag die veel minder bekend is.

zondag 9 juli 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (317)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023 woensdag 22 februari 2023

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

In het kader van het VIRTAB-project: “Assessing the risk of whitefly transmitted viruses for Belgian crops”.

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is familie van de alom bekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Beide zijn belangrijke plaaginsecten die heel wat siergewassen en groenten in kassen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen witte vliegen ook virussen overbrengen. De tabakswittevlieg is berucht omdat hij meer dan 100 virussen kan overdragen.

woensdag 22 februari 2023/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4184)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Aandacht voor fytosanitair risico van nieuwe gewassen zaterdag 19 november 2022

Aandacht voor fytosanitair risico van nieuwe gewassen

Raadpleeg de fiches rond fytosanitaire risico’s in bataat, yacon en ulluco

Via een desktopstudie werden de verschillende mogelijkheden van insleep van virussen en/of nematoden geïdentificeerd en werd de verspreiding van deze nichegewassen in België nagegaan. Telers werden bevraagd over hun ervaringen met de kwaliteit en gezondheid van hun teelt. Op basis van de bevindingen stelden ILVO en PCG informatiefiches op voor bataat, yacon en ulluco die volgens de resultaten het grootste fytosanitair risico vormen en vragen om sensibilisatie. De fiches geven informatie over de virussen en nematoden die aangetroffen werden in deze teelten.

zaterdag 19 november 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (6688)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2022 donderdag 8 september 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2022

In het kader van het Dept. L & V project 'Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw' en de Operationele groep 'MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat'.

Op dinsdag 6 september 2022 organiseerden we een proefveldbezoek en machinedemonstraties voor de teelt van bataat'. Het programma omvatte een rondgang waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2022, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod komen. Het nieuwe VLAIO LA-traject ‘Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat' werd voorgesteld.

donderdag 8 september 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8868)/Commentaren (0)/
Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw? vrijdag 12 augustus 2022

Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw?

In het kader van het Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu project 'Beoordeling van het risiRisico op wittevlieg overgedragen virussen in Belgische gewassen - VIRTAB'

De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid in België, maar de kennis over het voorkomen van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België is beperkt. We willen met dit project vooral een beeld krijgen van de verspreiding van de tabakswittevlieg in België en het risico van deze wittevlieg voor onze glastuinbouw. Daarom zoeken we deze zomer naar vers op vangplaat gevangen tabakswittevlieg.

vrijdag 12 augustus 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9949)/Commentaren (0)/
Yacon rassen 2021 donderdag 10 maart 2022

Yacon rassen 2021

Demonstratieve rassenproef yacon 2021

Voor het 8ste jaar op rij werden dit jaar verschillende rassen yacon (Smallanthus sonchifolius) vergeleken in proef. De resultaten over de jaren heen maken het mogelijk rassen te selecteren die over het algemeen beter presteren dan andere.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (7790)/Commentaren (0)/
Wetgeving driftreductie en bufferzones op een rijtje maandag 29 november 2021

Wetgeving driftreductie en bufferzones op een rijtje

In het kader van het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’.

Spuitdrift is de ongewenste verplaatsing van druppeltjes van gewasbeschermingsmiddelen onder invloed van de wind buiten het te behandelen perceel. Gewasbeschermingsmiddelen komen zo op naburige percelen of in waterlopen terecht en kunnen daar schade veroorzaken. Om drift te vermijden bestaat er een driftreductiewetgeving en bufferzone-reglementering, maar deze wetgeving is vrij complex. En als je grenslandbouwer met Nederland bent, wordt het helemaal moeilijk, want deze wetgeving verschilt van land tot land… We zetten alles nog even voor jouw op een rijtje.

maandag 29 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (11100)/Commentaren (0)/
De fyto- of spuitlicentie verlengen maandag 29 november 2021

De fyto- of spuitlicentie verlengen

In het kader van het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’.

Heel wat fytolicenties vervallen binnenkort. Wie nog niet voldoende navormingen heeft gevolgd om de fytolicentie te verlengen, is vast er vast naar op zoek. We zetten even op een rijtje waar je info vindt over fytolicentie-navormingen. Ben je grenslandbouwer met Nederland en heb je ook een spuitpas? Lees dan ook verder want in deze nieuwsbrief krijg je tips om je spuitpas te verlengen.

maandag 29 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (10344)/Commentaren (0)/
Blijf op de hoogte van wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming maandag 29 november 2021

Blijf op de hoogte van wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming

In het kader van het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’.

Er is heel wat wetgeving te volgen bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. Deze wetgeving is niet altijd eenvoudig en verandert regelmatig. Wil jij ook snel op de hoogte zijn van wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming? Lees dan volgende blog.

maandag 29 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (9621)/Commentaren (0)/
Yacon rassen 2020 donderdag 18 maart 2021

Yacon rassen 2020

Demonstratieve rassenproef yacon 2020

Voor het zevende jaar op rij werden dit jaar verschillende rassen yacon (Smallanthus sonchifolius) vergeleken in proef. De resultaten over de jaren heen maken het mogelijk rassen te selecteren die over het algemeen beter presteren dan andere. Onderzoek met de rassen: "Blanco" / "Dimi" / Meest courante, gele soort / "Morado" / Peru I / "Rojo" / Uit Cajamarca Peru / Uit Nieuw-Zeeland / Uit Nieuw-Zeeland II "Richard" / Uit Rusland / Witte soort.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11399)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Bezoekersgids proefveldbezoek en demonstratie bataat 2020 dinsdag 15 september 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek en demonstratie bataat 2020

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en 'Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture' - RI 18/A-293 PRONC-BE

Op 10 september 2020 ging het proefveldbezoek & demonstratie rond de teelt van bataat door op het PCG. Bezoekersgids: 1. Teelttechnische proef aanleg bataat / 2. Rassenproef bataat /3. Efficiëntie en selectiviteit van onkruidbestrijdingsmiddelen in bataat / 4. Bewaring bataat / 5. Demonstratie machines / 6. Rassenonderzoek yacon / 7. Innovatieve teelt oca / 8. PRONC: Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture’

dinsdag 15 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20634)/Commentaren (0)/
Innovatieve teelten oca, ulluco, mashua en crosne demo 2019 dinsdag 1 september 2020

Innovatieve teelten oca, ulluco, mashua en crosne demo 2019

Demo innovatieve teelten oca of knolklaverzuring, ulluco, mashua of knolcapucien en crosne of Japanse andoorn 2019

In deze demotuin probeerden we voor het derde jaar op rij enkele minder gekende teelten uit. We richtten ons, in navolging van yacon en bataat, op enkele - weliswaar kleinere – knol- of wortelvormende gewassen, nl. oca of knolklaverzuring (oxalis tuberosa), ulluco (ullucus tuberosus), mashua of knolcapucien, (tropaeolum tuberosum) en crosne of Japanse andoorn (Stachys sieboldii syn. Affinis).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (12569)/Commentaren (0)/
Fytosanitaire risico’s van nieuwe gewassen dinsdag 20 augustus 2019

Fytosanitaire risico’s van nieuwe gewassen

In het kader van het FOD-project 'Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture - RI 18/A-293 PRONC-BE'

Plantmateriaal van nieuwe gewassen komt ons land binnen via verschillende kanalen. De fytosanitaire status van dit materiaal wordt echter zelden gecontroleerd. Vooral virussen en nematoden hebben een groot potentieel om zo ongemerkt ingesleept te worden in België. ILVO en PCG slaan daarom de handen in elkaar om het fytosanitair risico van verschillende knolgewassen in kaart te brengen.

dinsdag 20 augustus 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17094)/Commentaren (0)/
Bataat nu ook als teelt in de verzamelaanvraag vrijdag 9 augustus 2019

Bataat nu ook als teelt in de verzamelaanvraag

Er werd om en bij de 80 hectare bataat geregistreerd in Vlaanderen

Om in kaart te brengen welke virussen aanwezig zijn in bataat in Vlaanderen en welk risico deze virussen inhouden, werd een project opgestart samen met ILVO. Bataat telers die vreemde symptomen aantreffen in het veld kunnen bijdragen aan het project door foto’s door te sturen van de symptomen naar annelien[at]pcgroenteteelt.be. Op basis van de foto’s wordt dan beslist om een eventuele virusanalyse uit te voeren.

vrijdag 9 augustus 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19589)/Commentaren (0)/
Tags:
Yacon, een knolgewas met mogelijkheden woensdag 22 februari 2017

Yacon, een knolgewas met mogelijkheden

Knolgewas, ook wel zonnewortel of appelwortel genoemd

Op het PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groen­teteelt Oost-Vlaanderen) wordt intussen al meer dan
5 jaar innovatief onderzoek verricht naar yacon. Dit knolgewas, ook wel zonnewortel of appelwortel genoemd, is familie van de zonnebloem en van de aard­peer. In Europa wordt het gewas slechts in beperkte mate geteeld, maar in Vlaanderen groeit de plant zonder veel problemen.

woensdag 22 februari 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25090)/Commentaren (0)/
In Vlaanderen geteelde Yacon wellicht volgend jaar verkrijgbaar maandag 3 oktober 2016

In Vlaanderen geteelde Yacon wellicht volgend jaar verkrijgbaar

Artikel verschenen in Knack Weekend - Bron: Belga

In Vlaanderen geteelde yacon, een Andesknolgewas dat ook als zonnewortel of appelwortel gekend is, zal allicht volgend jaar in de winkelrekken te vinden zijn. Ook de verwerkende industrie heeft interesse in de knol die na blancheren en pasteuriseren knapperig blijft, zo is te horen bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem.

maandag 3 oktober 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21261)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Yacon: geslaagde kennisuitwisseling vrijdag 20 mei 2016

Yacon: geslaagde kennisuitwisseling

Infomoment 'De teelt van Yacon onder de loep' ging door op het PCG - maandag 25.04.2016

Eind april werd op het PCG de teelt van yacon voorgesteld aan geïnteresseerde telers. Zowel telers uit Vlaanderen als Nederland kwamen luisteren naar de onderzoeksresultaten die de afgelopen 5 jaar gerealiseerd werden op het proefcentrum. De belangstelling voor deze nieuwe teelt is groot, zo blijkt. Veel telers zijn op zoek naar alternatieve teelten die nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor hun bedrijf. De teelt van yacon vraagt weinig input en zorgt voor extra afwisseling in de teeltrotatie.

vrijdag 20 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24541)/Commentaren (0)/
Yacon planten met 4-rijige planter Perdu woensdag 4 mei 2016

Yacon planten met 4-rijige planter Perdu

Demo proef planten van yacon broedknollen met 2-rijige planter Cova, 4-rijige planter Perdu, 4-rijige volautomatische aardappelplanter

Demonstratieve proef aangelegd op het PCG waarin verschillende beschikbare plantmachines uitgetest werden voor het planten van yacon broedknollen met 2-rijige planter Cova, 4-rijige planter Perdu, 4-rijige volautomatische aardappelplanter (manueel knollen inleggen).

woensdag 4 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25250)/Commentaren (0)/
Presentatie 'De teelt van yacon onder de loep' dinsdag 3 mei 2016

Presentatie 'De teelt van yacon onder de loep'

Infomoment 'De teelt van yacon onder de loep' - 25.04.2016

Tijdens dit infomoment werd er kennis gemaakt met de mogelijkheden die de nieuwe teelt 'yacon' te bieden heeft. Het PCG doet reeds 5 jaar onderzoek in de teelt van yacon. Ook in 2016 zal dit onderzoek verdergezet worden. Verdere mechanisatie van de teelt en de invloed hiervan op de bewaring van de knollen zal speciale aandacht krijgen.

dinsdag 3 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (32502)/Commentaren (0)/
Yacon, nieuw knolgewas aan de pers voorgesteld woensdag 3 februari 2016

Yacon, nieuw knolgewas aan de pers voorgesteld

Persmoment Argopolis: lancering van de nieuwe groente 'Yacon'

Eind vorige week werd in het Limburgse Kinrooi de Yacon als nieuw knolgewas gelanceerd. Oorspronkelijk komt deze groente uit het Andesgebergte in Peru.

woensdag 3 februari 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21350)/Commentaren (0)/
Yacon demo teelttechniek 2015 dinsdag 15 december 2015

Yacon demo teelttechniek 2015

Demonstratieve proef planten en oogsten van Yacon 2015

Demonstratieve proef waarin verschillende beschikbare plantmachines uitgetest werden voor het planten van yacon broedknollen met 2-rijige planter Cova, 4-rijige planter Perdu, 4-rijige volautomatische aardappelplanter (manueel knollen inleggen).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (30541)/Commentaren (0)/
Yacon teelttechniek plantdichtheden 2015 dinsdag 15 december 2015

Yacon teelttechniek plantdichtheden 2015

Yacon (Smallanthus sonchifolius) teelttechniek: verschillende plantdichtheden 2015

Yacon onderzoek teelttechniek onderzoek plantafstand stekken en broedknollen met Broedknollen, afstand in de rij 0,5 m / Broedknollen, afstand in de rij 0,75 m / Broedknollen, afstand in de rij 1 m / Stekken, afstand in de rij 0,5 m / Stekken, afstand in de rij 0,75 m / Stekken, afstand in de rij 1 m.

 
dinsdag 15 december 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (31482)/Commentaren (0)/
Yacon teelttechniek planttijdstippen 2015 dinsdag 15 december 2015

Yacon teelttechniek planttijdstippen 2015

Yacon (Smallanthus sonchifolius) teelttechniek: verschillende planttijdstippen 2015

Yacon onderzoek teelttechniek verschillende planttijdstippen met Broedknollen planten rond half april (dubbel afdekken met agryl tegen vorst) / Broedknollen planten rond half mei (na vorst) / Plantjes planten rond half mei na opkweek in pot vanaf half april (na vorst)

 
dinsdag 15 december 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (29980)/Commentaren (0)/
Yacon: smaak van de consument!? maandag 16 november 2015

Yacon: smaak van de consument!?

Consumentenonderzoek in kader van het Yacomix project.

In kader van het Yacomix project, gefinancierd door het GroenteInnovatiefonds (GIF) Limburg en vzw Boterakker, werd dit jaar kwalitatief en kwantitatief consumentenonderzoek uitgevoerd op het PCG om enerzijds te peilen naar de verwachtingen en perceptie van consumenten over yacon en anderzijds in kaart te brengen wat de consumenten effectief vinden van het product op gebied van uiterlijk, geur, smaak, textuur… De voornaamste bevindingen worden in dit artikel meegegeven.

maandag 16 november 2015/Auteur: Annelien Tack, Jana Van Steenkiste en Saskia Buysens/Aantal keer bekeken (30505)/Commentaren (0)/
Tags: versmarkt

Haalbaarheidsstudie: Teeltoptimalisatie, consumentenaanvaardbaarheid, verwerking en vermarkten van yacon

Project met de steun van het Groente-Innovatie Fonds - Looptijd 01/09/2014 - 31/08/2015

Haalbaarheidsstudie met onderzoek naar teelttechniek, afzetmogelijkheden en consumentenaanvaardbaarheid.

maandag 31 augustus 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (438)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek akkerbouwgroenten bezoekersgids 2015 vrijdag 28 augustus 2015

Proefveldbezoek akkerbouwgroenten bezoekersgids 2015

Proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groenten - vrijdag 21.08.2015

Bezoekersgids proefveldbezoek met focus op praktijkonderzoek in akkerbouwmatige groentenaardappelen, wortelen, uien en yacon van 21 augustus 2015.

vrijdag 28 augustus 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19152)/Commentaren (0)/
Bio-Logistiek Plant-Goed diverse mogelijkheden woensdag 27 mei 2015

Bio-Logistiek Plant-Goed diverse mogelijkheden

Op zoek naar oplossingen voor logistieke en andere knelpunten bij het vinden van bioplantgoed.

Als afsluiter van het project kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' zetten we de mogelijkheden voor de aankoop van bioplantgoed nog even op een rijtje. 

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (56372)/Commentaren (0)/
Tags:
Project rond bioplantgoed afgerond woensdag 27 mei 2015

Project rond bioplantgoed afgerond

Teelten onder beschutting: projecten mei 2015

Het kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' ging in overleg met plantenkwekers, telers en verdeelpunten op zoek naar oplossingen voor logistieke en andere knelpunten bij het vinden van bioplantgoed.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (48218)/Commentaren (0)/
Tags:

Biologisch plantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit

Project met de steun van BioForum Vlaanderen vzw en Bio zoekt Keten - Looptijd 01/11/2014 - 31/03/2015

Binnen deze opdracht willen we aan de hand van een enquête gericht naar de biogroentetelers in kaart brengen welke de knelpunten zijn omtrent deze thematiek en wat deze precies inhouden.

dinsdag 31 maart 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (491)/Commentaren (0)/
Tags:
Yacon, knolgewas met veel potentieel donderdag 19 maart 2015

Yacon, knolgewas met veel potentieel

Teeltkennis en inzicht verwerven marktwaarde mogelijk dankzij het Yacomix-project

Op het PCG wordt er intussen al 5 jaar onderzoek verricht naar yacon. In Europa wordt het gewas, slechts in beperkte mate geteeld, maar in Vlaanderen groeit de plant zonder veel problemen. Met het Yacomix-project wil het PCG de kennis over de teelt nog verruimen en meer inzicht verwerven in de marktwaarde ervan.

donderdag 19 maart 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (41466)/Commentaren (0)/
Folder RIGA-project woensdag 25 februari 2015

Folder RIGA-project

Micro-irrigatie leidingen en druppelaars met anti-microbiële en anti-worteleigenschappen

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een nieuw druppelirrigatiesysteem (~T-tape) met anti-algen en anti-wortel eigenschappen. Dit zou de levensduur sterk moeten verhogen t.o.v. de bestaande druppelirrigatiesystemen. Het innovatieve systeem zal tevens zorgen voor een reductie in waterverbruik, maar ook in een dalend verbruik van ontsmettings- of reinigingsmiddelen. Er wordt gestreefd naar een duurzaam concept dat prijscompetitief zal zijn met bestaande systemen.

woensdag 25 februari 2015/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (19475)/Commentaren (0)/
Yacon teelttechniek 2014 maandag 15 december 2014

Yacon teelttechniek 2014

Teelttechniek in de teelt van Yacon (Smallanthus sonchifolius) 2014

Aan de hand van deze teelttechnische proef wordt de invloed onderzocht van verschillende teeltmethoden op de uiteindelijke opbrengst.

maandag 15 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (29723)/Commentaren (0)/
Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit maandag 24 november 2014

Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit

In het kader voor een betere toegang tot kwalitatief plantgoed voor de Vlaamse biologische groentetelers.

Naar aanleiding van enkele vragen tijdens de 'Biobedrijfsnetwerken Groententeelt' starten PCG en Inagro, in opdracht van 'Bio zoekt Keten', een kortlopend project omtrent bioplantgoed. PCG en Inagro willen hiermee bijdragen aan een betere toegang tot kwalitatief plantgoed voor de Vlaamse biologische groentetelers. Het project loopt van november 2014 tem maart 2015.

maandag 24 november 2014/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (30710)/Commentaren (0)/
Tags:
Innovatie op het PCG: Yacononderzoek maandag 24 november 2014

Innovatie op het PCG: Yacononderzoek

Op 1 september 2014 startte het Yacomix project op het PCG gefinancierd door het GroenteInnovatiefonds (GIF) Limburg.

Binnen dit project wil PCG zijn kennis over de teelt van yacon verruimen en ook een beter zicht krijgen op de marktwaarde van dit product. Een analytisch sensorisch panel zal samengesteld en getraind worden om de sensorische eigenschappen van yacon te beschrijven. Daarnaast zal kwalitatief en kwantitatief consumentenonderzoek gebeuren om enerzijds te peilen naar de verwachtingen en perceptie van consumenten over yacon.

maandag 24 november 2014/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (18142)/Commentaren (0)/
Tags:
Limburg ondersteunt innovatieve groenteteeltprojecten maandag 6 oktober 2014

Limburg ondersteunt innovatieve groenteteeltprojecten

In het kader van het project 'Haalbaarheidsstudie: Teeltoptimalisatie, consumentenaanvaardbaarheid, verwerking en vermarkten van yacon' met de steun van het Groente-Innovatie Fonds

Voor het project Yacomix, werkt Boterakker vzw samen met onder andere het PCG en de KU Leuven om de yacon te introduceren als nieuwe teelt. Dit wortelgewas behoort tot de zonnebloemfamilie, is zeer ziektetolerant, heeft een zoetfrisse smaak waardoor het over veel 'foodpairing' mogelijkheden beschikt en bevat weinig calorieën. Het gewas zou zowel mogelijkheden bieden voor menselijke consumptie als voor hoogwaardige toepassingen. Het project onderzoekt zowel de teelttechnische aspecten als de vermarktbaarheid van de yacon.

maandag 6 oktober 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (12363)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Groenbedekkers: erosiebeperkende kwaliteit en preventie stikstof uitloging 2012-2013 zaterdag 15 december 2012

Groenbedekkers: erosiebeperkende kwaliteit en preventie stikstof uitloging 2012-2013

Testen van verschillende groenbedekkers en bodembewerkingen op respectievelijk N-opname en opbrengst 2012-2013

In Interregproject Proeftuin KaderRichtlijn Water werd op een praktijk/demoperceel diverse groenbedekkers (Italiaans raaigras, zomerhaver, Japanse haver, wikke, rogge, gele mosterd, bladrammenas, facelia, Fix Azote, braak) onderzocht naar hun erosiebeperkende kwaliteiten en hun kracht om N-uitloging in de bodem tegen te gaan. Naast de diverse soorten (uitbreiding demoproef 2011/2012) werden ook drie manieren van inzaai/bodembewerking getest en dit telkens op twee verschillende zaaitijdstippen.

zaterdag 15 december 2012/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (21756)/Commentaren (0)/

RAS (Recirculatie Aquacultuur Systemen) en Regels

Project met de steun van Scheldemondfonds - Looptijd 01/10/2010 - 01/10/2011

De Europese wetgeving kan verschillend geïnterpreteerd worden door de verschillende overheden; dit zowel regionaal als provinciaal aan beide zijden van de landsgrens. Dit wordt als bijzonder hinderlijk ervaren door de sector voor de verdere duurzame ontwikkeling van aquacultuur in RAS. Van belang is hier vooral het regelwerk rond de Kaderrichtlijn Water, de Richtlijn voor Exoten en het juist berekenen van afvalstromen en het managen van afvalstromen vanuit RAS.

zaterdag 1 oktober 2011/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (641)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
RSS
123movies