GO

Nieuws

Dé agrarische energie-encyclopedie wordt vervolgd in Enerpedia 4.0 maandag 21 februari 2022

Dé agrarische energie-encyclopedie wordt vervolgd in Enerpedia 4.0

Vragen rond energiebesparing en hernieuwbare energie in de akkerbouw, tuinbouw, glastuinbouw, veehouderij (varkens-, rund- en pluimvee), fruit- en witloofteelt.

De meest groene energie is de energie die u niet verbruikt! Alles begint bij het verminderen van de energievraag. Doorgedreven maatregelen van energiebesparing vormen de eerste stap naar een energiezuinige bedrijfsvoering. Voor de verschillende sectoren in de landbouw geven wij specifieke besparende tips. U vindt tips terug op de site van Enerpedia.

maandag 21 februari 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3164)/Commentaren (0)/
Klimaatcomputer aanpassen richting herfst donderdag 30 september 2021

Klimaatcomputer aanpassen richting herfst

Actualiteiten beschutte teelten september 2021

De zomer loopt op z’n einde; tijd om te controleren of de instellingen van de klimaatcomputer zijn afgestemd op de dalende daglengte en de lagere buitentemperaturen. Om onnodige energiekosten te vermijden en uw teelten optimaal te laten verlopen, zetten we enkele aandachtspunten op een rij.

donderdag 30 september 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5723)/Commentaren (0)/
Slimmer bijbelichten met de DynaGrow-tool vrijdag 18 september 2020

Slimmer bijbelichten met de DynaGrow-tool

In het kader van het Interreg-V-project 'SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production'

DynaGrow houdt tegelijkertijd rekening met een DLI-streefwaarde die je zelf op geeft, het weer op dat moment en de dagen nadien, alsook de verwachte elektriciteitsprijzen zoals de Spot Belpex. DLI of de Dagelijkse Licht Integraal is de dagelijkse hoeveelheid PAR-licht die het gewas ontvangt per vierkante meter. De DLI-streefwaarde komt overeen met een optimale groeicurve en opbrengst van het gewas.

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10186)/Commentaren (0)/
Hydrosla teelttechniek belichting strategie 2019 dinsdag 1 september 2020

Hydrosla teelttechniek belichting strategie 2019

Demonstratie Dynagrow-model voor het hanteren van slimme belichtings-strategieën in hydrosla o.b.v. DLI 2019

De MGS-serre werd opgedeeld in twee helften, waarvan de assimilatiebelichting van de linkerhelft gestuurd werd via de DynaGrow-tool, en de assimilatiebelichting van de rechterhelft volgens een klassiek schema met een vaste stralingsgrens op 150 W/m².

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (7812)/Commentaren (0)/
Hydrosla teelttechniek belichting strategie o.b.v. DLI, elektriciteitsprijs en weersverwachtingen 2019 dinsdag 1 september 2020

Hydrosla teelttechniek belichting strategie o.b.v. DLI, elektriciteitsprijs en weersverwachtingen 2019

Demonstratie dynagrow-model voor de toepassing van slimme belichtingsstrategieën in hydrosla o.b.v. DLI, elektriciteitsprijs en weersverwachtingen 2019

Slimme belichtingstechnieken kunnen potentieel bieden om de rendabiliteit van belichte teelten verder te verhogen. De DynaGrow-tool integreert in realtime het DLI (Dagelijkse Licht Integraal)-concept met elektriciteitsprijzen en weersvoorspellingen om zodoende het teeltproces te optimaliseren in kostenefficiëntie.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4646)/Commentaren (0)/
Lichte kostenbesparing met 2 lichtperiodes bij hydrosla vrijdag 27 september 2019

Lichte kostenbesparing met 2 lichtperiodes bij hydrosla

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘LightMan, Management van licht in bedekte teelten’ en het project ‘SMARTGREEN (Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production)’

Het opsplitsen van de licht- en donkerperiode in twee dynamische blokken voor de teelt van hydrosla is mogelijk. Uit proeven met zowel multicolorsla als kropsla bleek dat deze strategie in vergelijking met een klassieke sturing toelaat om te besparen op elektriciteitskosten, zonder in te boeten op productie of kwaliteit.

vrijdag 27 september 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21358)/Commentaren (0)/
Posters studiedag led-belichting in de tuinbouw donderdag 10 januari 2019

Posters studiedag led-belichting in de tuinbouw

Ken je de diverse mogelijkheden van leds in de tuinbouw al?

Op vrijdag 7 december 2018 vond de studiedag led-belichting in de tuinbouw plaats op het PCS te Destelbergen. Led kan gebruikt worden in de serre als bijbelichting, zowel boven als tussen het gewas, maar ook als stuurlicht. Eveneens zijn toepassingen in een meerlagensysteem mogelijk. In de posters hieronder worden onderzoek, expertise en praktische tools voorgesteld. Zowel sierteelt, groenteteelt als aardbeienteelt komen hierbij aan bod.

donderdag 10 januari 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24865)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag led-belichting in de tuinbouw dinsdag 11 december 2018

Presentaties studiedag led-belichting in de tuinbouw

Ken je de diverse mogelijkheden van leds in de tuinbouw al?

Op vrijdag 7 december 2018 vond de studiedag led-belichting in de tuinbouw plaats op het PCS te Destelbergen. Led kan gebruikt worden in de serre als bijbelichting, zowel boven als tussen het gewas, maar ook als stuurlicht. Eveneens zijn toepassingen in een meerlagensysteem mogelijk. In de presentaties hieronder wordt ingegaan op wat led-licht doet met de plant en in welke mate deze energiezuinige vorm van belichting economisch verantwoord is.

dinsdag 11 december 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25048)/Commentaren (0)/
Tags: licht
Poster led-belichting bij hydrosla in een serre dinsdag 11 december 2018

Poster led-belichting bij hydrosla in een serre

In het kader van het LA-traject 'LightMan' en het Interreg V-project 'North Sea Region 'Reframe'

onderzoek naar het potentieel van kostenefficiënte en dynamische lichtstrategieën met led bij hydrosla in een serre

Het stijgend gebruik van leds in het Vlaamse areaal hydrosla gaat gepaard met een nieuwe waaier aan mogelijkheden lichtmanagementstrategieën voor jaarrond productie. Zo wordt het mogelijk om dynamischer te belichten in functie van de actuele groeiomstandigheden, actuele groeiomstandigheden, verwachte elektriciteitsprijzen en weersvoorspellingen om te komen tot een maximaal bedrijfsresultaat met minimum aan inputs.

dinsdag 11 december 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25411)/Commentaren (0)/
Tags: licht
Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers donderdag 25 oktober 2018

Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers

Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

De klimaatcomputer bevat een grote hoeveelheid data die voor jou als teler erg belangrijk is en veel informatie bevat. Hackers zijn erop uit om deze informatie te blokkeren en gebruiken daarvoor onder andere cryptosoftware. Deze software vergrendelt alle bestanden op je computer waarna geld gevraagd wordt om deze vergrendeling ongedaan te maken. Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

donderdag 25 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11248)/Commentaren (0)/
Energiezuinig belichten in hydrosla dinsdag 31 oktober 2017

Energiezuinig belichten in hydrosla

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘LightMan, Management van licht in bedekte teelten’

De stap van de grondteelt van sla naar hydroteelt is een zware investering, onder andere door de investering in bijbelichting. Maar bijbelichting laat een teler toe om sla te kunnen aanleveren tijdens de wintermaanden, wanneer de prijzen beter zijn.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13120)/Commentaren (0)/

Enerpedia 2.0: informatie en advies rond energiebesparing in land- en tuinbouw

Project met de steun van de Vlaamse Overheid: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) - Looptijd 01/07/2014 - 30/06/2017

Het doel van het project is de energie- en klimaatprestaties van de landbouwsector te verbeteren door middel online audits, begeleiding, organiseren van workshops en het ter beschikking stellen van objectieve informatie. Innovatieve duurzame technieken verder ontwikkelen en vlotter ingang doen vinden bij reguliere landbouwers, is de opzet.

vrijdag 30 juni 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (608)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag 'Van Licht naar Gewicht' maandag 23 januari 2017

Presentaties studiedag 'Van Licht naar Gewicht'

Klassieke en LED belichting, rendabiliteit van belichte teelten - dinsdag 17 januari 2017

Op 17 januari 2017 organiseerden de projectpartners van het LA-traject 'LightMan' (VLAIO), in samenwerking met Lycopersicon en Biobest, een studiedag rond belichte teelten. Meer dan 100 bezoekers volgden deze studiedag mee. Het gevarieerde assortiment aan sprekers wierp hun licht op de impact op enkele teelten (sla, tomaat, aardbei en paprika) evenals teelttechnieken wanneer u overgaat tot assimilatiebelichting. Zowel de traditionele SON-T lamp als verschillende types LED-belichting kwamen aan bod.

maandag 23 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22136)/Commentaren (0)/
Terugblik op 'Open energiedag' vrijdag 25 maart 2016

Terugblik op 'Open energiedag'

PCG orginseerde samen met andere Vlaamse praktijkcentra de Open Energiedag. - vrijdag 11 maart 2016

Op vrijdag 11 maart organiseerde PCG samen met de andere Vlaamse praktijkcentra voor land- en tuinbouw de Open Energiedag. Tijdens die dag zetten meer dan 20 bedrijven hun deuren open om collega-telers kennis te laten maken met de innovaties die zij toepassen op het vlak van energiebesparing of –opwekking. Voor de mensen die niet aanwezig konden zijn, zetten we hieronder de innovaties met toepassingen in de groenteteelt op een rijtje.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18356)/Commentaren (0)/
Vocht en CO2 controleren in bladgewassen maandag 25 januari 2016

Vocht en CO2 controleren in bladgewassen

Klimaatsturing met de stookinstallatie voor een stevigere, compactere krop

De afgelopen dagen zakte de buitentemperatuur voor het eerst deze winter voor lange tijd onder nul (Figuur 1). De recente ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt maken de keuze om te stoken iets gemakkelijker. Naast bescherming tegen vorstschade of het aanhouden van een constante groeisnelheid in het gewas, zijn er aan het gebruik van de stookinstallatie bij bladgroenten neveneffecten verbonden. Hieronder sommen we er een aantal op, zodat je er op kan anticiperen of er zelfs voordeel uit kan halen.

maandag 25 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27758)/Commentaren (0)/

GREENGROWING: reduced energy use in the NSR horticultural greenhouse industry

Project met de steun van Interreg IVb North Sea Region - Looptijd: 01/10/2011 - 30/06/2015

Energiekosten maken tot 25 % van de omzet uit van een glastuinbouwbedrijf. Energie-efficiëntie, kostenreductie en productiviteitsverbetering dringen zich op. Het project zorgt voor disseminatie van kennis, technologie en eco-innovatie naar KMO's en aanverwante industrieën. Het project beoogt reductie van het energieverbruik met ten minste 10 % en bijgevolg een vermindering van de CO2 emissie. Technieken zoals een verbeterde klimaatsturing, telen in gesloten kassen, meerlagen teelt, tolerantere teelten in combinatie met ICT zullen in dit kader geëvalueerd worden samen met betrokken KMO's.

dinsdag 30 juni 2015/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (938)/Commentaren (0)/
Zuinig en doordacht belichten, natuurlijk! dinsdag 16 juni 2015

Zuinig en doordacht belichten, natuurlijk!

Innovatiegids met alle facetten van belichting in de glastuinbouw

Het Proefcentrum voor Sierteelt lanceert de innovatiegids 'Zuinig en doordacht belichten, natuurlijk!'. Deze gids is een aanrader voor elke sierteler die de belichting op zijn bedrijf wenst te optimaliseren om zo de plantkwaliteit en rendabiliteit  te verhogen. Alle facetten van belichting in de glastuinbouw komen erin aan bod, gaande van lichtkwaliteit, plantreacties en lichtproductie tot het correct uitvoeren van een lichtmeting en het investeren en onderhouden van een belichtingsinstallatie.

dinsdag 16 juni 2015/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (27737)/Commentaren (0)/
Info en advies rond energiebesparing woensdag 25 februari 2015

Info en advies rond energiebesparing

Project Enerpedia 2.0: informatie en advies rond energiebesparing in land- en tuinbouw

Het project Enerpedia 2.0 is de opvolger van het project EnergieBewust Boeren dat eind 2012 afliep. Binnen het project werken 12 verschillende praktijkcentra, onderzoeksinstellingen ILVO en Thomas More en Innovatiesteunpunt samen rond het thema energie(besparing) binnen de land- en tuinbouwsector.

woensdag 25 februari 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20840)/Commentaren (0)/
Wat bij stroomuitval in de glastuinbouw? zaterdag 20 september 2014

Wat bij stroomuitval in de glastuinbouw?

Stappenplan als hulp om te anticiperen op een eventuele stroompanne

Elektriciteit is onontbeerlijk op een modern geautomatiseerd glastuinbouwbedrijf. Zo zijn vele bedrijfsprocessen, klimaatsturing, energievoorziening, … afhankelijk van elektriciteit. Een belangrijke vraag die men bij een stroomuitval moet stellen is: welke (sturings)processen zijn essentieel om de teelt in leven te houden zonder dat er productie- en kwaliteitsverlies optreedt?

zaterdag 20 september 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22288)/Commentaren (0)/
Energiezuinig ontvochtigen in het voorjaar zaterdag 15 februari 2014

Energiezuinig ontvochtigen in het voorjaar

Stappenplan voor een energiezuinige vochtbeheersing in serre

Vochtbeheersing in de serre is een complex gegeven dat gestuurd wordt door vele parameters. Zo zijn er processen die ingrijpen op de vochtproductie of verdamping bij de plant, waaronder instraling, kastemperatuur, watergift, teelt(fase), etc. Daarnaast zijn er zaken die de afvoer van vocht of waterdamp beïnvloeden, zoals onder andere de serreconstructie, isolatiewaarde, energie-schermen, luchtbehandeling, raamstand, buitenklimaat, ...

zaterdag 15 februari 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (31396)/Commentaren (0)/
Energiezuinige glastuinbouw in Europa woensdag 30 oktober 2013

Energiezuinige glastuinbouw in Europa

Terugblik workshop & studiedag in het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing

In het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing organiseerden PCG en PCS op woensdag 23 oktober een studiedag die geheel in het teken stond van energiezuinige glastuinbouw in de Noordzee regio. De opzet van de studiedag was alle kennis uit verschillende deelnemende landen (België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen) omtrent energiebesparing te bundelen en over te brengen naar onze regio.

woensdag 30 oktober 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23660)/Commentaren (0)/

Registratie en sensibilisering rondom energiebewuste biokas

Project met de steun van de Vlaamse Overheid: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) - Looptijd 01/01/2011 - 30/04/2013

Om het project een extra demonstratiewaarde te geven willen wij graag metingen uitvoeren in deze nieuwe opstelling. Dit betekent opvolging van emissies, energiestromen, temperatuurmetingen, CO2-productie, enz. per afdeling en per energieproductie-eenheid om een gefundeerd advies naar de sector toe te kunnen formuleren. Het project voorziet enerzijds in een aantal meet en registratiefunctionaliteiten en anderzijds in de opvolging van de metingen en sturingen over twee seizoenen.

dinsdag 30 april 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (442)/Commentaren (0)/
Voorlopige meetresultaten project LNE zondag 30 september 2012

Voorlopige meetresultaten project LNE

In het kader van het project ‘Registratie en sensibilisering rondom energiebewuste biokas’ of LNE

In dit project is het de bedoeling metingen uit te voeren rondom energie en CO2 in de bioserre en de bevindingen ervan terug te koppelen naar de sector. Door het gebruik van calorimeters en debietmeters kunnen de energieen CO2-stromen worden bepaald.

zondag 30 september 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14729)/Commentaren (0)/

Energiebewust Boeren

Project met de steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)- Looptijd 01/04/2010 - 31/03/2012

Het EFRO-project heeft tot doel vanuit de kennis en expertise, verspreid aanwezig in de praktijkcentra in Vlaanderen, een aantal gemeenschappelijke en duurzame tools te ontwikkelen om land- en tuinbouwers te sensibiliseren tot en te begeleiden bij het toepassen van innovaties inzake energiebesparing en gebruik van andere energiebronnen op hun bedrijf. Belangrijk hierbij is dat de ontwikkelde tools gemakkelijk toegankelijk worden voor alle land- en tuinbouwers in Vlaanderen.

zaterdag 31 maart 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (583)/Commentaren (0)/
Innovatie in energie: Praktijkcases 2012 vrijdag 2 maart 2012

Innovatie in energie: Praktijkcases 2012

Brochure in het kader van 'Registratie en sensibilisering rondom energiebewuste biokas' - 02.03.2012

De laatste jaren zijn er verschillende innovatieve energiebesparende of -producerende technieken in de land- en tuinbouw opgedoken. Vele van deze technieken hebben ondertussen hun doeltreffendheid bewezen. Sommige technieken werden zeer recent geïnstalleerd en zullen zich in de praktijk nog moeten bewijzen. Kortom, redenen genoeg om de technologieën in de praktijk onder de loep te nemen in deze brochure.

vrijdag 2 maart 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27525)/Commentaren (0)/
Presentaties cursus klimaatregeling winter 2012 woensdag 1 februari 2012

Presentaties cursus klimaatregeling winter 2012

Georganiseerd door het PCS en het PCG in winter 2012

In januari en februari 2012 werd door het PCG en PCS een cursus klimaatregeling georganiseerd. MODULE BASIS met als thema's: Plantenfysiologie en rekenen met licht en vocht, licht en klimaatsturing. MODULE GEVORDERDE met als thema's: energiebesparing in de kas, temperatuurintegratie en kiltetolerantie, Het Nieuwe Telen, sensoren, plantsensoren en energievoorziening.

woensdag 1 februari 2012/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (28173)/Commentaren (0)/
Kropsla teelttechniek (energie) vroege lente 2010 woensdag 15 december 2010

Kropsla teelttechniek (energie) vroege lente 2010

Teelttechnische proef sla vroege lenteteelt: energiebesparing door verlengde opkweek 2010

Is het zinvol om de te zaaien in een grotere perspotmaat om zo later te kunnen planten en een besparing op de energiekost te verwezenlijken? Onderzoek met de rassen Gardia (Rijk Zwaan), Hilton (Enza), Motivo (Syngenta) gezaaid in een perspotmaat van 5 cm en van 6 cm.

woensdag 15 december 2010/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15439)/Commentaren (0)/
Kropsla teelttechniek (energie) vroege lente 2010 woensdag 15 december 2010

Kropsla teelttechniek (energie) vroege lente 2010

Teelttechnische proef sla vroege lenteteelt: energiebesparing door aanbrengen vast scherm 2010

Is het zinvol is om in de serre een vast schermdoek aan te brengen om zo te besparen op de energiekost?Teelttechnisch onderzoek met de rassen kropsla werden gezaaid: Arcadia (Rijk Zwaan), Fidel (Nunhems), Gardia (Rijk Zwaan), Hilton (Enza), LS 8220 (Syngenta), LS 8227 (Syngenta), Motivo (Syngenta), Tonava (Syngenta).

woensdag 15 december 2010/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16643)/Commentaren (0)/
RSS
123movies