GO

Nieuws

Bemonsteringsronde Bemisia, doet u mee? maandag 4 september 2023

Bemonsteringsronde Bemisia, doet u mee?

De komende weken organiseren we een bemonsteringsronde om een beter zicht te krijgen op de aanwezigheid van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België. Momenteel is er te weinig gekend over zijn verspreiding in België om in te schatten hoe belangrijk deze opkomende plaag is voor onze teelten. In onze bemonsteringsronde gaan we langs op serrebedrijven met vruchtgroenten en controleren we een aantal vangplaten op de aanwezigheid van Bemisia. Als we Bemisia aantreffen, wordt er nagegaan om welk type Bemisia het gaat.

maandag 4 september 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (144)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Leeft er Bemisia in uw teelt? zondag 9 juli 2023

Leeft er Bemisia in uw teelt?

Monitoring voor Bemisia in vruchtgroenten 10/07/2023

Witte vliegen zijn een belangrijke plaag op kasgewassen en kunnen tot grote opbrengstverliezen leiden. In vruchtgroenten in België gaat het dan met name over kas- en tabakswittevlieg. De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid en welgekend in België. De tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, is een opkomende plaag die veel minder bekend is.

zondag 9 juli 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (317)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023 dinsdag 27 juni 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (439)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten dinsdag 27 juni 2023

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

27/06/2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Van Mullem Jeroen/Aantal keer bekeken (435)/Commentaren (0)/
Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre 2022 vrijdag 26 mei 2023

Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre 2022

In de nieuwe EU bio-verordening wordt de nadruk gelegd op het handhaven en vergroten van de biologische activiteit in de bodem. Specifiek voor serres wordt het gebruik van groenbemesters (voor een korte periode) en een hogere plantendiversiteit opgelegd. Momenteel is over het gebruik van groenbemesters in biologische verwarmde serres echter nog heel weinig geweten. Er zijn ook nog heel wat vragen over de praktische mogelijkheid van het opnemen van groenbemesters in een rotatie met vruchtgroenten. Verkenning van soorten die als groenbemester gebruikt kunnen worden, op welk moment ze best ingezaaid worden en welke impact op de hoofdteelt verwacht kan worden, is dus aan de orde.

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (151)/Commentaren (0)/
Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023 woensdag 22 februari 2023

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

In het kader van het VIRTAB-project: “Assessing the risk of whitefly transmitted viruses for Belgian crops”.

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is familie van de alom bekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Beide zijn belangrijke plaaginsecten die heel wat siergewassen en groenten in kassen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen witte vliegen ook virussen overbrengen. De tabakswittevlieg is berucht omdat hij meer dan 100 virussen kan overdragen.

woensdag 22 februari 2023/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4184)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Tomaat mini enquête maandag 19 december 2022

Tomaat mini enquête

In het kader van het VLAIO LA-traject 'TarOMAAT: Naar een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen'

Het TarOMAAt project stelde zich tot doel te komen tot een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen door het beter controleren en bijsturen van de teelt. De nadruk in dit project lag op smaak, zonder factoren als productiviteit en andere meer klassieke kwaliteitsattributen buiten beschouwing te laten. Als belangrijkste vernieuwing werd gekeken naar SIFT-MS, een snelle techniek voor aromascreening, omdat het vruchtaroma gezien wordt als een belangrijke smaakmaker. KU Leuven, VCBT, PSKW, PCH, PCG verzoekt U om deel te nemen aan deze mini enquête van slechts vier korte vragen. Deze zal door het VLAIO worden gebruikt voor de eindevaluatie van het project.

maandag 19 december 2022/Auteur: Van Steenkiste Jana/Aantal keer bekeken (5302)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Enquête 'Beheersing van wortelknobbelaaltjes in biovruchtgroenteteelt' maandag 10 oktober 2022

Enquête 'Beheersing van wortelknobbelaaltjes in biovruchtgroenteteelt'

Een korte enquête met vijf vragen over hoe u als teler de resultaten van het onderzoek kon gebruiken.

Van 2018 tot 2022 liep het VLAIO-LA project ‘Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas’. De bedoeling was om in dit project een economisch en praktisch haalbaar, robuust teeltsysteem te ontwikkelen voor een intensieve biologische vruchtgroententeelt onder beschutting ter beheersing van wortelknobbelaaltjes. We probeerden diverse strategieën uit, zoals onderstammen, vanggewassen in de winterperiode, tussenteelten in de vruchtgroenteteelt en toevoegen van natuurlijke bodemmiddelen (bv compost, chitine of biologische preparaten), en met succes! Daarom hebben wij een korte enquête opgesteld met vijf vragen.

maandag 10 oktober 2022/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (6614)/Commentaren (0)/
Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw? vrijdag 12 augustus 2022

Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw?

In het kader van het Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu project 'Beoordeling van het risiRisico op wittevlieg overgedragen virussen in Belgische gewassen - VIRTAB'

De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid in België, maar de kennis over het voorkomen van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België is beperkt. We willen met dit project vooral een beeld krijgen van de verspreiding van de tabakswittevlieg in België en het risico van deze wittevlieg voor onze glastuinbouw. Daarom zoeken we deze zomer naar vers op vangplaat gevangen tabakswittevlieg.

vrijdag 12 augustus 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9949)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022 maandag 8 augustus 2022

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022

Bezoek aan de teelten tomaat, kurkuma en gember

Op donderdag 30 juni 2022 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9817)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022 vrijdag 8 juli 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022

Bezoek aan de proeven: tomaat, gember en kurkuma

Op donderdag 30 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse teelten: tomaat, gember en kurkuma). De rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG in zowel de verwarmde serres als de koepels worden toegelicht.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (11785)/Commentaren (0)/
Start van het seizoen voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels woensdag 18 mei 2022

Start van het seizoen voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels

Actueel bio beschutte teelten mei 2022

Half mei, na de ijsheiligen, is traditioneel het moment om de warmtebehoevende vruchtgroenten (tomaat, paprika, komkommer en aubergine) aan te planten in onverwarmde koepels. Enkele tips ...

woensdag 18 mei 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (7058)/Commentaren (0)/
Irrigatietechnieken in cherrytomaat onder de loep woensdag 27 april 2022

Irrigatietechnieken in cherrytomaat onder de loep

In het kader van het CCBT project ‘Irrigatie in bio’. 

Verschillende technieken van watergift werden met elkaar vergeleken in een teelt cherrytomaat. Irrigatie via druppeltape, druppeldarmen en strookberegening werd  met elkaar vergeleken.

woensdag 27 april 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (6301)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Tomaat beheersing Meloidogyne resistente onderstammen bio verwarmde kas 2021 donderdag 10 maart 2022

Tomaat beheersing Meloidogyne resistente onderstammen bio verwarmde kas 2021

Beheersing van Meloidogyne in biologische tomatenteelt in verwarmde kas door gebruik te maken van resistente onderstammen 2021

Hoe scoren de onderstammen tomaat die beloftevol uit de pottenproef kwamen onder praktijkomstandigheden (opbrengst/kwaliteit)?

donderdag 10 maart 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (5730)/Commentaren (0)/
Bedrijfsbezoeken Vitaetom en Bio-Garant biologische glasgroenten donderdag 8 juli 2021

Bedrijfsbezoeken Vitaetom en Bio-Garant biologische glasgroenten

Maandag 30 augustus 2021 - Vitaetom (Zwijndrecht) en Bio-Garant (Londerzeel)

Omschakelen naar biologische groenteteelt gaat gepaard met zowel kansen als uitdagingen. Een eerste vereiste in het omschakelproces is dat de geïnteresseerde teler weet wat hem of haar te wachten staat. Tijdens deze bedrijfsbezoeken brengen we het omschakelproces dan ook in beeld, en luisteren we naar de ervaringen van twee biologische glasgroentetelers.

donderdag 8 juli 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14712)/Commentaren (0)/
Monitoring cruciaal in het beheersen van schildwantsen donderdag 22 april 2021

Monitoring cruciaal in het beheersen van schildwantsen

Actualiteiten beschutte teelten april 2020

Nu het weer zijn koers richting lente lijkt te hebben ingezet en de onbelichte vruchtgroenteteelten volop in productie zijn, is het zaak alert te zijn voor plaaginsecten die de teeltwissel hebben overleefd of de serre komen ingevlogen. Besteed hierbij bijzondere aandacht aan de schildwantsen (Pentatomidae), die met hun stekend-zuigende monddelen ernstige schade en verliezen kunnen veroorzaken in de fruit- en groenteteelt.

donderdag 22 april 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14465)/Commentaren (0)/
Trostomaat bio onderstam 2020 donderdag 18 maart 2021

Trostomaat bio onderstam 2020

Onderstammenproef biologische trostomaat 2020

Emperador (Rijk Zwaan), Suzuka (Rijk Zwaan), Radar (Takii), TD-4 (Takii), TRC51747 (TRC), Ubari (TRC), TOM 02627 (Sakata), TOM 02826 (Sakata), TOM 03030 (Sakata), Fortamino (Vitalis), Maxifort (De Ruiter), DRO141TX (De Ruiter), Zaroten op Ubari (Van Den Berg), Zaroten volgens octrooi - ongeënt (Van Den Berg), Zaroten zonder octrooi - ongeënt (Van Den Berg).Allen met ras Codino (Vitalis), behalve object 13, 14, 15

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13531)/Commentaren (0)/
Tomaat bio bemesting natuurlijke middelen tegen Meloidogyne 2020 donderdag 18 maart 2021

Tomaat bio bemesting natuurlijke middelen tegen Meloidogyne 2020

Natuurlijke middelen tegen Meloidogyne in biotomaat 2020

Welke invloed hebben verschillende types compost, chitine en mycorrhiza op de populatie Meloidogyne? Objecten: Compost ILVO / Chitine / Rootella / Wormencompost Philip / CMC compost Philip / blanco.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16848)/Commentaren (0)/
Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (1) 2020 donderdag 18 maart 2021

Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (1) 2020

Gewasbeschermingsmiddelen ter beheersing van Meloidogyne in biotomaat (1) 2020

De momenteel toegepaste beheersmaatregelen zoals het gebruik van gekende resistente rassen, grondstomen, of niet-chemische bodemontsmetting zijn ontoereikend. Bij tomaat is resistentie aanwezig in sommige cultivars maar deze is vaak onvolledig, nl. niet voor alle soorten wortelknobbelnematoden. Bij grondstomen wordt het volledige bodemleven afgedood, ook het nuttige, terwijl net dat nuttige bodemleven in de biologische teelt van groot belang is. Eenmaal een teler overgaat tot stomen, wordt hij automatisch verplicht om dit op regelmatige basis te doen daar er telkens een onevenwicht gecreëerd wordt: dit is dus geen duurzame methode. Stomen kost de teler tevens veel energie en geld (Vandevelde et al., 2016). Daarom wordt in deze proef de effectiviteit van gewasbescherming op basis van natuurlijke middelen onderzocht.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16749)/Commentaren (0)/
Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (2) 2020 donderdag 18 maart 2021

Tomaat bio gewasbescherming Meloidogyne (2) 2020

Gewasbeschermingsmiddelen ter beheersing van Meloidogyne in biotomaat (2) 2020

Bij grondstomen wordt het volledige bodemleven afgedood, ook het nuttige, terwijl net dat nuttige bodemleven in de biologische teelt van groot belang is. Eenmaal een teler overgaat tot stomen, wordt hij automatisch verplicht om dit op regelmatige basis te doen daar er telkens een onevenwicht gecreëerd wordt: dit is dus geen duurzame methode. Stomen kost de teler tevens veel energie en geld (Vandevelde et al., 2016). Daarom wordt in deze proef de effectiviteit van gewasbescherming op basis van natuurlijke middelen onderzocht.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16440)/Commentaren (0)/
Cherrytomaat bio irrigatie koepel 2020 donderdag 18 maart 2021

Cherrytomaat bio irrigatie koepel 2020

Irrigatie in cherrytomaat in koepels 2020

Naast algemene vragen over irrigatieschema, starttijdstip per teelt, …, zijn telers ook op zoek naar zuinigere irrigatiemethoden. Daarbij wordt gekeken in de richting van druppelirrigatie met behulp van druppelirrigatieslang.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14779)/Commentaren (0)/
Irrigatie in biologische cherrytomaat in koepels donderdag 18 maart 2021

Irrigatie in biologische cherrytomaat in koepels

Beschutte teelten proeven februari 2021

Naast algemene vragen over irrigatieschema en starttijdstip per teelt zijn telers ook op zoek naar zuinigere irrigatiemethoden. Daarbij wordt gekeken in de richting van druppelirrigatie met behulp van een druppelirrigatieslang. Verder biedt mulch tussen de planten ook mogelijkheden om het vochtgehalte in de bodem beter te bewaren, doordat het de verdamping van bodemvocht vermindert. Over de invloed van mulch op bodemvocht en over geschikte toedieningstechnieken van deze mulch in verschillende teeltsystemen ontbreekt momenteel nog kennis.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (7134)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Geschiktheid van onderstammen tomaat voor de biologische teelt vrijdag 22 januari 2021

Geschiktheid van onderstammen tomaat voor de biologische teelt

Onderstammenproef biologische trostomaat 2020

In een proef in 2020 op het PCG werden een aantal tomatenonderstammen die op dit ogenblik aangeboden worden door de zaadhuizen met elkaar vergeleken. De bovenstam was Codino (Vitalis).

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (5848)/Commentaren (0)/
Wees ook in folietunnels alert voor ToBRFV! vrijdag 23 oktober 2020

Wees ook in folietunnels alert voor ToBRFV!

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, kortweg ToBRFV, is een relatief nieuw virus dat kan voorkomen op tomaat, Spaanse peper en paprika.

Recent werd een nieuwe vondst van ToBRFV gedaan bij een Duitse bioteler met folietunnels. Het ging hierbij om een besmetting in het ras San Marzano. De planten vertoonden niet de typische bladsymptomen die men kent van ToBRFV, maar de vruchten vertoonden wel verkleuringen die bij het virus horen. In België is er tot op heden nog geen melding gebeurd van aanwezigheid van het virus, maar we verwachten dat het vroeg of laat ook bij ons zal opduiken. Reden genoeg dus om ook in tunnels alert te blijven op de typische virussymptomen die hieronder nog eens op een rijtje gezet worden.

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (7951)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020 woensdag 2 september 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020

Bio beschutte teelten in tomaat, paprika en GreenResilient/Irrigatie in bio - Dinsdag 18 augustus 2020

Op 18 augustus 2020 ging het proefveldbezoek rond de bio beschutte teelten in tomaatpaprika en GreenResilient/Irrigatie in bio door op het PCG.

woensdag 2 september 2020/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (26325)/Commentaren (0)/
Tomaat teelttechniek 2019 dinsdag 1 september 2020

Tomaat teelttechniek 2019

GreenResilient eindrapport tomaat 2019

The project hypothesis is that the implementation of more resilient production systems, based on low energy consumption, appropriate crop rotation, use of agroecological service crops (ASCs) and local organic amendments, is possible at almost any latitude in Europe.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (3509)/Commentaren (0)/
Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2019 dinsdag 1 september 2020

Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2019

Vanggewas tijdens de winter ter beheersing van Meloidogyne in verwarmde kas 2019

Onderzoek met volgende objecten: braak, mengeling, rogge, wilde rucola, mosterdblad, veldsla, bladrammenas.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (12297)/Commentaren (0)/
Aandachtspunten voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels woensdag 20 mei 2020

Aandachtspunten voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels

Actualiteiten beschutte teelten mei 2020

Half mei, na de Ijsheiligen, is traditioneel het moment om de warmtebehoevende vruchtgroenten (tomaat, paprika, komkommer en aubergine) aan te planten in onverwarmde koepels. Enkele aandachtspunten op een rijtje ...

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (7733)/Commentaren (0)/
Voorlopige resultaten proeven bio beschutte teelten vrijdag 9 augustus 2019

Voorlopige resultaten proeven bio beschutte teelten

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Op vrijdag 28 juni vond op PCG het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats. De ideale gelegenheid om de lopende proeven in de bio serres en koepels van naderbij te bekijken en er een woordje uitleg te krijgen. Momenteel liggen in de beide biologische serrecompartimenten proeven aan waarbij het potentieel van vanggewassen en tussenteelten ter beheersing van Meloidogyne spp. (wortelknobbelaaltjes) bekeken wordt. In de koepels staan vruchtgewassen en wordt binnen het GreenResilient project op zoek gegaan naar een meer agro-ecologische teelttechniek.

vrijdag 9 augustus 2019/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21507)/Commentaren (0)/
Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2018 maandag 15 april 2019

Biologische teelt gewasbescherming beheersing van Meloidogyne 2018

Beheersing van Meloidogyne in biologische vruchtgroenten in verwarmde kas door tussen de teelten een vanggewas te zaaien tijdens de winter 2018

Bestaat er een vanggewas die de populatie wortelknobbelaaltjes naar beneden kan halen? Welke gewassen kiemen er nog in december, wanneer de vruchtgroenteteelt ten einde is? Hoe lang moet de teeltperiode zijn van het vanggewas om de populatie wortelknobbelaaltjes maximaal te doen dalen?

maandag 15 april 2019/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (2986)/Commentaren (0)/
Dubbele uitdaging voor Barver in slechts enkele jaren: bio telen en uittesten verschillende soorten compost donderdag 25 oktober 2018

Dubbele uitdaging voor Barver in slechts enkele jaren: bio telen en uittesten verschillende soorten compost

Biokasteler Peter Bartels teelt reeds 3 jaar biologische vruchtgroenten in Rumst.

Biokasteler Peter Bartels teelt reeds 3 jaar biologische vruchtgroenten in Rumst. In samenwerking met het PCG in Kruishoutem loopt er een tweejarige compostproef op zijn bedrijf. Op 23 augustus 2018 zette Peter zijn deuren open voor een bedrijfsbezoek met inclusief een bezoek aan de proef. 

donderdag 25 oktober 2018/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (21568)/Commentaren (0)/
Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt! zondag 16 september 2018

Gezocht: Natuurlijke vijanden voor tomatengalmijt!

In het kader van het LA-traject ‘BALTO, Beheersing van Aculops lycopersici in tomaat’

Tomatengalmijt (Aculops lycopersici) is de laatste twee jaren sterk toegenomen in de Vlaamse tomatenteelt met een belangrijk economisch verlies als resultaat. Tomatengalmijt is niet zichtbaar met het blote oog of met een standaard loep. Telers merken hierdoor een aantasting te laat op, waardoor de mijt reeds in grote aantallen aanwezig is en zich heeft verspreid in de serre. Dit maakt de bestrijding des te moeilijker.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15952)/Commentaren (0)/
Koepelteelt tomaat kan de moeite lonen! vrijdag 19 januari 2018

Koepelteelt tomaat kan de moeite lonen!

Buitenteelt tomaat? Ondanks aanbod van robuuste rassen kan de overstap naar koepelteelt de moeite lonen!

Uit het onderzoek blijkt dat buitenteelt tomaat toch moeizaam verloopt met het huidige rassenaanbod, ondanks het droge jaar. Alle rassen zagen er in open lucht veel ongezonder uit dan de planten in koepelteelt, en waren veelal sterk aangetast door Phytophthora. De opbrengst was dan ook twee tot drie keer hoger in koepelteelt dan in open lucht. Bovendien werden over het algemeen de tomaten in koepelteelt naar smaak toe als beter bevonden. Uit dit onderzoek blijkt tenslotte dat de investering in een koepel in minder dan één teeltseizoen terugverdiend kan worden.

vrijdag 19 januari 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16141)/Commentaren (0)/
Tomaat gewasbescherming biofungiciden echte meeldauw 2017 vrijdag 15 december 2017

Tomaat gewasbescherming biofungiciden echte meeldauw 2017

Efficacy of biofungicides against powdery mildew in tomato 2017

Tomaat gewasbescherming onderzoek met biofungiciden ter bestrijding van echte meeldauw met Kumulus, Karma, Agricolle, AQ10, Fytosave, Limocide, PM17/006 en PM14/008.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21139)/Commentaren (0)/
Tomaat gewasbescherming biofungiciden botrytis 2017 vrijdag 15 december 2017

Tomaat gewasbescherming biofungiciden botrytis 2017

Efficacy of biofungicides against grey mould disease in tomato 2017

Nine objects were evaluated in this trial; i.e. we tested the efficacy of 6 different biofungicides, of which one was additionally combined twice with an adjuvant, in comparison with an untreated control. Treatments were applied in accordance with the approach as suggested by the supplier of the particular biopesticide. These included a treatment through plant dipping, wound spraying, stem spraying and plant spraying. Similarly, the treatment interval of the particular biopesticide was chosen in accordance with the suggestion of the supplier.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (10102)/Commentaren (0)/
Tomaat rassen bio koepel- vs buitenteelt 2017 vrijdag 15 december 2017

Tomaat rassen bio koepel- vs buitenteelt 2017

Rassenproef biologische tomaat: vergelijkende proef in koepel en in open lucht naar resistentie tegen phytophtora, opbrengst en smaak 2017

Tomaten rassen onderzoek dat buitenteelt versus koepelteelt met Bartelly (De Bolster), Bernemo (Van Den Berg Seeds), Bolstar Sensatica (De Bolster), Crimson Crush (Sutton Seeds, Dobies, Wallogreen), Mountain Magic (Johnny's Seeds, Wallogreen), Mountain Merit (Johnny's Seeds, Wallogreen), Vandos (Van Den Berg Seeds).

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21111)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting compost (fosfor) 2017 vrijdag 15 december 2017

Tomaat bemesting compost (fosfor) 2017

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5: beschutte teelt tomaat 2017

Tomaat bemestingsonderzoek met geen compost / groencompost / gecomposteerde paardenmest aangereikt met zwavel / uitgerijpte biostimulator groenkeurcompost / groencompost / wormencompost en champost. De proeven lagen in 2016-2017 aan op 2 praktijkbedrijven die omgeschakeld zijn van substraatteelt vruchtgroenten naar biologische vruchtgroenten. In dit verslag zijn de gegeven van de tomatenteler verzamelt. Hij is reeds in 2015 omgeschakeld naar bio en teelde nu het tweede jaar in de bodem die 30 jaar onder plastiek gelegen heeft.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (12538)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting compost (kalium) 2017 vrijdag 15 december 2017

Tomaat bemesting compost (kalium) 2017

Tweejaarlijkse composttoepassing bio beschutte teelt: tomaat 2017

Koolstofopbouw in de bodem is een verhaal van lange adem. De teler moet jaarlijks blijven inzetten om het koolstofgehalte in de bodem te verhogen of op peil te houden. Er zitten grote verschillen in de samenstelling en prijzen van compost. Hier moet rekening mee gehouden worden bij de bepaling van de dosering en bestelling van compost. Je geeft met compost meer nutriënten mee dan enkel koolstof. Ook hier moet rekening mee gehouden worden in de dosering.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (13912)/Commentaren (0)/
In de aanval tegen Cladosporium met resistente rassen dinsdag 31 oktober 2017

In de aanval tegen Cladosporium met resistente rassen

Als teler is het uiteraard vanzelfsprekend om een ras binnen het juiste segment van sortering te kiezen, naargelang de afzet verlangt.

Enkele jaren geleden kwamen de eerste “terug” resistente rassen op de markt. In deze proef uit 2016 werd nagegaan of er ondertussen al meer resistente rassen ontwikkeld werden bij de verschillende zaadhuizen. En welk ras dan een goed compromis vormt tussen opbrengst, resistentie en kwaliteit.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (7850)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva dinsdag 31 oktober 2017

Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva

Een schimmelziekte die in tomaat ernstige schade kan aanrichten.

Cladosporium bladvlekkenziekte is een schimmelziekte veroorzaakt door Cladosporium fulvum (synoniemen: Fulvia fulva of Passalora fulva), die in tomaat ernstige schade kan aanrichten. Aangezien er een latente periode van minstens een week is tussen infectie en het vertonen van de symptomen, worden deze eerst zichtbaar op de oudere bladeren. Bij ernstige aantasting kunnen de symptomen uiteindelijk ook op jonger blad zichtbaar worden.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13743)/Commentaren (0)/
Fortamino sterke bio onderstam tomaat maandag 25 september 2017

Fortamino sterke bio onderstam tomaat

Op de acht onderstammen werd telkens Cappricia (Rijk Zwaan) geënt.

Op de acht onderstammen werd telkens Cappricia (Rijk Zwaan) geënt. Na de vijfde tros werd om de drie stengels één extra stengel aangehouden om uiteindelijk te komen tot een stengeldichtheid van 3,38 stengels/m². Vanaf 2 mei werd er wekelijks geoogst. Het toppen gebeurde op 26 augustus, op twee blaadjes boven de net openspringende tros.

maandag 25 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14177)/Commentaren (0)/
Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig donderdag 21 september 2017

Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig

Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn?

Na een plotse sterke uitbreiding van de tomatengalmijt op bedrijven in 2016, is deze ook in 2017 wijdverspreid aanwezig. Hoewel de mijten in 2016 vrij goed beheersbaar waren, lijkt dit voor dit seizoen veel minder het geval. Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn? Tijd voor een overzicht.

donderdag 21 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9485)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Tussentijdse resultaten tomaat koepel versus buitenteelt maandag 11 september 2017

Tussentijdse resultaten tomaat koepel versus buitenteelt

In het kader van het CCBT-project 'R² - Robuuste Rassen'

Op 1 augustus konden de geïnteresseerden een kijkje komen nemen. Op dat ogenblik waren de rassen zowel in tunnel als in open lucht al een tijdje in productie. Het gewas zag er op dat ogenblik nog goed uit, toch waren er bijvoorbeeld reeds verschillen in hoogte gewas, troszetting, ... De tweede verwerking van de tussentijdse resultaten van de opbrengst kan je in dit artikel raadplegen.

maandag 11 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15965)/Commentaren (0)/
Presentatie Beheersing Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in komkommer dinsdag 5 september 2017

Presentatie Beheersing Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in komkommer

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (24999)/Commentaren (0)/
Presentatie proefveldbezoek biologische middelen dinsdag 5 september 2017

Presentatie proefveldbezoek biologische middelen

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21936)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bedrijfsbezoek Vitaetom: bio vruchtgroenten in verwarmde kas vrijdag 1 september 2017

Bezoekersgids bedrijfsbezoek Vitaetom: bio vruchtgroenten in verwarmde kas

Kersvers omgeschakelde biotelers Walter en Koen telen voor het eerste jaar biologische vruchtgroenten in verwarmde kas - Vrijdag 28.07.2017

Het bedrijf telt 2 ha kas, verwarmd met WKK. Tijdens de rondgang konden de geïnteresseerden de teelt van pruimtomaat, courgette, komkommer en blokpaprika bekijken en ondertussen de tussentijdse resultaten meepikken. Het bedrijf stelde zich al onmiddellijk open om samen met PCG een bemestingsproef bij hen aan te leggen met verschillende soorten basisbemesting (groencompost, champost, wormencompost, …).

vrijdag 1 september 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (15420)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat koepel versus buitenteelt woensdag 2 augustus 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek tomaat koepel versus buitenteelt

In het kader van het CCBT-project 'R² - Robuuste Rassen' - dinsdag 01.08.2017

Op dinsdag 1 augustus 2017 organiseerde we een proefveldbezoek tomaat. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen aangelegd in koepel en in open lucht op PCG. Het zou misschien kansen kunnen betekenen voor korte keten bedrijven zoals CSA’s en zelfpluktuinen. Binnen het CCBT-project “R² - Robuuste Rassen“ wordt uitgezocht of dit, door gebruik van robuustere rassen een optie kan zijn. Een voordeel van de open lucht teelt tomaat is dat de rotatie op die manier ruimer kan aangehouden worden dan in koepel. Het onderzoek moet eveneens uitwijzen of de investering van een koepel al dan niet een noodzaak is.

woensdag 2 augustus 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (22938)/Commentaren (0)/
Eerste ervaringen van kersvers omgeschakelde biotuinder donderdag 20 oktober 2016

Eerste ervaringen van kersvers omgeschakelde biotuinder

Verslag bedrijfsbezoek Barver - Bioteler Peter Bartels koos voor de stap naar bio te zetten

Peter Bartels teelde 33 jaar gangbare groenten, maar zette 15 februari dit jaar de stap naar omschakeling tot biologische teelt. Het bedrijf telt 8000 m². Tijdens het bezoek werd de teelt van tomaat, komkommer en courgette toegelicht worden.

donderdag 20 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25380)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016 maandag 10 oktober 2016

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Proefveldbezoek bio beschutte teelten - maandag 03.10.2016

Maandag 3 oktober 2016 kwamen de biotelers met beschutte teelten samen om de stand van zaken van de proeven en de projecten te bekijken. Een overzicht van de data zijn terug te vinden in de publicatie. Tevens gaven zij inbreng voor de proefplanning van komend seizoen 2017.

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19135)/Commentaren (0)/

FA COST Action FA1204: Vegetable Grafting to Improve Yield and Fruit Quality under Biotic and Abiotic Stress Conditions

Project met de steun van COST (European Cooperation in Science and Technology) - Looptijd: 01/10/2012 - 30/9/2016

Door de beperkte beschikbaarheid aan land en watervoorraden worden groenten (en dan vooral komkommerachtigen en planten van de nachtschadefamilie) in weinig ideale omstandigheden geteeld (monoculturen). Via entingen op onderstammen wordt gepoogd problemen die gepaard gaan met monocultuur waaronder ziekten, opbrengstverliezen, … te vermijden. Binnen deze samenwerking wordt kennis van enten, onderstammen, entmethodes, … uitgewisseld. Hierin participeren 19 landen. Voor de bioteelt binnen het PCG is onderzoek naar onderstammen en de bijhorende ziekteweerbaarheid al jaren een belangrijk thema.

vrijdag 30 september 2016/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (605)/Commentaren (0)/
Rassen- en onderstammen in de biotrostomaat donderdag 14 juli 2016

Rassen- en onderstammen in de biotrostomaat

De belangrijkste tussentijdse onderzoeksresultaten

Tomaten in de biologische teelt belangrijkste tussentijdse resultaten rassen - en onderstammen onderzoek met Tica G419 (Bingenheimer), 72-720 rz (Rijk Zwaan), Cappricia (Rijk Zwaan), Extension (Bayer), Almadir (Uniseeds), Sevance (Monsanto), E15M.40770 = TOVIT1411 (Enza), E15M.40763 = TOVIT1433 (Enza), Foundation (Bayer).

donderdag 14 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16312)/Commentaren (0)/
Enten van tomaten: meerwaarde in koepel? vrijdag 6 mei 2016

Enten van tomaten: meerwaarde in koepel?

Bij tomaten in tunnelteelt is de teeltduur tenslotte veel korter en er hangt uiteraard een extra kostenplaatje aan het plantgoed van geënte planten.

Bij tomaten in tunnelteelt is de teeltduur tenslotte veel korter en er hangt uiteraard een extra kostenplaatje aan het plantgoed van geënte planten. Tijdens een rassenproef Coeur de Boeuf in tunnel op het PCG werden twee herhalingen geënt en twee herhalingen niet geënt. Binnen deze proef werd de productie en kwaliteit van geënte en ongeënte planten met elkaar vergeleken.

vrijdag 6 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16006)/Commentaren (0)/
Buitenteelt tomaat … Wie durft het aan? vrijdag 22 april 2016

Buitenteelt tomaat … Wie durft het aan?

In het kader van het CCBT project R² - robuuste rassen

Binnen het CCBT-project 'R² - Robuuste Rassen' zal uitgezocht worden of dit, door een combinatie van robuustere rassen en verwachte warmere zomers, een optie kan zijn. Op die manier kan de rotatie ruimer genomen worden doordat deze kan opgenomen worden binnen de open lucht teelten. Het onderzoek moet eveneens uitwijzen of de investering van een koepel al dan niet een noodzaak is.

vrijdag 22 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28175)/Commentaren (0)/
Ergonomie in de tomatenteelt woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de tomatenteelt

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als tomatenteelt. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24865)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Coeur de Boeuf in tunnel is een uitdaging woensdag 10 februari 2016

Coeur de Boeuf in tunnel is een uitdaging

Vruchtgroenterassen uit de verwarmde kas zijn niet zonder meer te gebruiken in een tunnelteelt.

Vruchtgroenterassen zoals tomaten uit de verwarmde kas zijn niet zonder meer te gebruiken in een tunnelteelt.

woensdag 10 februari 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20885)/Commentaren (0)/
Tomaat rassen Coeur de Boeuf tunnel 2015 dinsdag 15 december 2015

Tomaat rassen Coeur de Boeuf tunnel 2015

Rassenproef tomaat Coeur de Boeuf in koepel 2015

Tomatenrassen Coeur de Boeuf onderzoek in koepel met Cauralina (Gautier Semences), Corazon (Clause), Country Taste F1 (Hild), Deko (Uniseeds), EXP 868 (Clause), Gourmandia (Clause), Rugantino (Rijk Zwaan), Tovit 1411 (Enza), Voluptuoso (Clause). Onderzoek teelttechniek 'enten of niet' een meerwaarde in tunnel?

 
dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (32777)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting maaimeststoffen bioteelt 2015 dinsdag 15 december 2015

Tomaat bemesting maaimeststoffen bioteelt 2015

Bemestingsproef biologische teelt – kans voor maaimeststoffen in de teelt van tomaat 2015

In de ene kas werd verteerde runderstalmest gebruikt als basisbemesting; voor de bijbemesting werd de kas opgesplitst in 2 waarbij de ene helft bloedmeel toegediend kreeg, de andere helft kippenmestkorrels. De andere kas kreeg in het verleden groencompost als basisbemesting; de bijbemesting in deze plantaardige kas bestond uit sojaschroot en moutkiemen. Het laatste jaar werd de basisbemesting in beide afdelingen vervangen door deels maaimeststoffen in te werken, om de kansen voor maaimeststoffen in de teelt van vruchtgroenten in verwarmde kas te bekijken.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17959)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015 zaterdag 18 juli 2015

Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015

Proefveldbezoek: rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten - vrijdag 17.07.2015

Op vrijdag 17 juli 2015 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoek aan de proeven rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten. Het onderzoek is financieel ondersteunt door ADLO, CCBT, IWT en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

zaterdag 18 juli 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28433)/Commentaren (0)/
Pruimtomaat bemesting bioteelt 2014 maandag 15 december 2014

Pruimtomaat bemesting bioteelt 2014

Oriënterende bemestingsproef bio pruimtomaat: plantaardig versus dierlijk, afstellen van bemesting op behoefte gewas 2014

Gedurende drie jaar ligt een bemestingsproef aan op het PCG in biologische vruchtgroenten. Deze demonstratieve proef in twee kleine afdelingen, dit jaar in pruimtomaat, heeft als doel de dierlijke en plantaardige vormen van bemesting te vergelijken met elkaar. Ook wordt er bekeken of aan de hand van bladsapanalyses de bemesting nauwer kan afgestemd worden op de behoefte van de plant.

maandag 15 december 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (15562)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Opsporingsbericht… Tuta absoluta gezocht! dinsdag 21 oktober 2014

Opsporingsbericht… Tuta absoluta gezocht!

In het kader van het IWT project "Beheersing van Tuta aboluta in de Vlaamse tomatenteelt"

Voor de zoektocht naar nieuwe natuurlijke vijanden zijn de betrokken proefcentra op zoek naar biologische bedrijven waar T. absoluta aanwezig is. Door het ontbreken van chemische middelen is de kans groter dat er op deze bedrijven natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Wilt u de onderzoekers helpen in hun zoektocht naar natuurlijke vijanden?

dinsdag 21 oktober 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (14809)/Commentaren (0)/
Tomaat tunnelteelt zomer 2013 dinsdag 1 juli 2014

Tomaat tunnelteelt zomer 2013

Tunnelteelt kerstomaat waardige invulling in de zomer

Tunnelopstellingen worden vaak ingezet om het seizoen te verlengen. Toch kan, voornamelijk bij afzet via korte keten, de invulling van een zomerteelt met vruchtgroenten ook interessant zijn. De teelt van kerstomaatjes is zeker aangewezen omdat het teeltseizoen net iets langer is dan van andere types tomaat onder tunnel.

dinsdag 1 juli 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (26478)/Commentaren (0)/
Kerstomaat waardige invulling in tunnel vrijdag 2 mei 2014

Kerstomaat waardige invulling in tunnel

Kleine types tomaat rassenonderzoek koepel

Welke kersttomaat is het meest geschikt is om te telen in koepel: 12-Y-06 (Nunhems), C65 (Gautier), C80 (Gautier), Conchita (De Ruiter), Confetto (Rijk Zwaan), Delicacy (Sakata), Delicassi  (Gautier), Favorita (De Ruiter), Garincha (Enza), Lazarino (Uniseeds), McDreamy (Vitalis), Nun 09011 (Nunhems), Nun 09013  (Nunhems), Perlati  (Vitalis), Sakura  (Vitalis), Sassari (Rijk Zwaan), Sunstream  (Vitalis), Tz 551 (Uniseeds), Vialli  (Vitalis).

 

vrijdag 2 mei 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25417)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Stand van zaken in de bio beschutte teelten 2013 vrijdag 21 juni 2013

Bezoekersgids Stand van zaken in de bio beschutte teelten 2013

Rondleiding in bioproeven beschutte teelt onder de loep door sector - 21.06.2013

Jaarlijks komen sector en onderzoek samen om de stand van zaken van de proeven te bespreken. Tussen de telers en de onderzoekers is er steeds een uitwisseling van teeltinfo, deze zijn voor beide partijen interessant.

vrijdag 21 juni 2013/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19010)/Commentaren (0)/
Beredeneerde bemesting bij tomaat in bioteelt zaterdag 31 december 2011

Beredeneerde bemesting bij tomaat in bioteelt

Stikstofbemesting afstemmen op de behoefte van de plant

Op dit ogenblik wordt de bemesting voornamelijk uitgevoerd op basis van bodemanalyses, toch zet de trend zich meer en meer naar bemesting aan de hand van bladsapanalyses zodat tijdig gereageerd kan worden bij tekort. Om op al deze vragen een antwoord te bieden werd een demoproef, teelt bio trostomaat, aangelegd in twee kleinere afdelingen.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13702)/Commentaren (0)/
Eindrapport: Bemestings- en smaakonderzoek in bio trostomaat 2011 zaterdag 31 december 2011

Eindrapport: Bemestings- en smaakonderzoek in bio trostomaat 2011

Demo: aard bemesting in biologische teelt trostomaat 2011

Bemesting en bijbemesting in biotrostomaat onderzoek met verteerde runderstalmest, groencompost, bloedmeel, gedroogde kippenmest, kippenmest en sojamoutkiemen aan de hand van bodem- en bladsapanalyses. Smaakonderzoek om de invloed van de bemesting, dierlijk en/of plantaardig, op de sensorische eigenschappen van de tomaten in een biologische teelt na te gaan.

zaterdag 31 december 2011/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17638)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting bio 2011 donderdag 15 december 2011

Tomaat bemesting bio 2011

Biologische teelt bemestingsproef trostomaat 2011

Bemestingsonderzoek in bio trostomaat met plantaardige en dierlijke meststoffen. Voor de basisbemesting werd het gebruik van verteerde runderstalmest en groencompost onderzocht. De bijbemesting werd uitgevoerd met bloedmeel, gedroogde kippenmest, soja en moutkiemen.

donderdag 15 december 2011/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20127)/Commentaren (0)/
RSS
123movies