GO

Nieuws

Demonstratieproject KNS 2.0 – blog 2 dinsdag 19 september 2023

Demonstratieproject KNS 2.0 – blog 2

19/09/2023

Wil je weten hoe PCG, Inagro en PSKW hun bloemkool, knolselder en prei van nabij opvolgen en bijbemesten? Ga dan snel naar de website https://www.groentenadvies.be/efficient-bijbemesten! Hieronder wordt ook al een eerste update gegeven.

dinsdag 19 september 2023/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (194)/Commentaren (0)/
Demonstratieproject KNS 2.0 – blog 1 maandag 21 augustus 2023

Demonstratieproject KNS 2.0 – blog 1

21/08/2023

Het demonstratieproject ‘KNS 2.0 - Klimaatadaptatie in Najaarsgroenten voor Stikstofbemesting’ wil groentetelers een duidelijk en up-to-date beeld geven van de evolutie van de mineralisatie en opname van stikstof in de najaarsteelten prei, bloemkool en knolselder.

maandag 21 augustus 2023/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (242)/Commentaren (0)/
Evaluatie van eiwitgewassen onder glas in een tweede teeltjaar maandag 7 augustus 2023

Evaluatie van eiwitgewassen onder glas in een tweede teeltjaar

07/08/2023

De vraag naar lokaal eiwit stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift. We willen onderzoeken of de teelt in koude serre voor deze gewassen een meerwaarde kan betekenen tegenover teelt in openlucht, want in een serre kunnen de klimatologische omstandigheden beter gestuurd worden. Darrom gaan we dit jaar opnieuw met geïnteresseerde telers aan de slag en zaaiden we verschillende eiwitgewassen in serre uit.

maandag 7 augustus 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (433)/Commentaren (0)/
Rassenevaluatie prei binnen de community maandag 10 juli 2023

Rassenevaluatie prei binnen de community

10/07/2023

In het kader van de operationele groep 'Rassenevaluatie binnen de community' worden stappen gezet om de rassenevaluatie van tomaat, komkommer, prei en courgette die standaard gebeurt door de Vlaamse praktijkcentra, uit te breiden met evaluaties door telers. Deze participatieve manier van kennis verzamelen en samenwerken moet er toe bijdragen dat telers nog sneller tot nieuwe, onderbouwde inzichten kunnen komen op basis waarvan de bedrijfsstrategie kan bijgestuurd worden.

maandag 10 juli 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (407)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023 dinsdag 27 juni 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (439)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten 2023 dinsdag 27 juni 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten 2023

Op donderdag 22 juni 2023 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten. Het programma omvatte het bezoeken aan de diverse teelten: prei, uien en koolgewassen rassen, gewasbescherming, irrigatie, ... 

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (446)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten dinsdag 27 juni 2023

Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten

27/06/2023

Op 22 juni stelde PCG het lopende onderzoek voor op het proefveldbezoek openluchtgroenten. Er werd ingegaan op de lopende proeven en projectwerking binnen diverse thema’s zoals onder andere onkruidbeheersing, rassenonderzoek, plaagbeheersing, invloed van druppel- en subirrigatie en invloed van najaarsbewerkingen bij inzaai van een groenbedekker in functie van de bodemvochtbeschikbaarheid in het voorjaar.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (513)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten dinsdag 27 juni 2023

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

27/06/2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Van Mullem Jeroen/Aantal keer bekeken (435)/Commentaren (0)/
Invloed van bodembedekking en hulpstoffen op het watervasthoudend vermogen van de bodem in uienteelt 2022 vrijdag 26 mei 2023

Invloed van bodembedekking en hulpstoffen op het watervasthoudend vermogen van de bodem in uienteelt 2022

Als gevolg van de klimaatverandering wordt de Vlaamse landbouw meer en meer geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Ook dit jaar kregen we te maken met langdurig droge periodes, met een grote invloed op de opkomst, groei en uiteindelijke opbrengst van groenten. Op sommige percelen of in bepaalde teelten wordt irrigatie toegepast om het hoofd te bieden aan deze problemen. Irrigatie is echter geen oplossing voor de vele percelen waarop irrigatie niet mogelijk is. Irrigatie is bovendien niet altijd een bedrijfszekere oplossing bij een dreigend of acuut tekort aan beschikbaar water, denk aan de regelmatige afkondigingen van een captatieverbod en de dreiging van het afkoppelen van water volgens een reactief afwegingskader.

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (286)/Commentaren (0)/
Demonstratieve rassenproef bataat met aandacht voor invloed van watergift en startfosfor 2022 vrijdag 26 mei 2023

Demonstratieve rassenproef bataat met aandacht voor invloed van watergift en startfosfor 2022

Deze proef werd aangelegd om de invloed van watergift en startfosfor na te gaan voor verschillende rassen bataat (Ipomoea batatas). De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, als demonstratieve proef. We teelden bataat op ruggen met biodegradeerbare mulchfolie met een tussenafstand van 75 cm en 30 cm in de rij. In het kader van het Vlaamse relanceplan werd de klimaatrobuustheid van de verschillende rassen nagegaan. Er werd onderzocht of bepaalde rassen beter bestand zijn tegen droogte dan andere en of ze ook met beperkte irrigatie een goede opbrengst kunnen behalen. De weersomstandigheden om dit uit te testen waren in 2022 ideaal: een vrij warme zomer met een tekort aan neerslag. Ook werd de invloed van toediening van startfosfor net na planten nagegaan op de ontwikkeling van (opslag)wortels bij bataat.

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (419)/Commentaren (0)/
Bestrijding van koolvlieg in bloemkool 2022 vrijdag 26 mei 2023

Bestrijding van koolvlieg in bloemkool 2022

Deze proef werd opgezet om een efficiënte bestrijdingsmethode van de koolvlieg (Delia radicum / HYLERA) na te gaan in bloemkool (Brassica oleracea var. botrytis / BRSOB).

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (40)/Commentaren (0)/
Invloed van voorbewerking, tijdstip ruggentrek en mulching op watervasthoudend vermogen van de bodem in wortelteelt 2022 vrijdag 26 mei 2023

Invloed van voorbewerking, tijdstip ruggentrek en mulching op watervasthoudend vermogen van de bodem in wortelteelt 2022

Bij kerende grondbewerking wordt verwacht dat dit leidt tot een lager vochtgehalte in de bodem, omdat de capillaire werking meer verstoord wordt dan wanneer de bodem niet-kerend wordt bewerkt. In de bodem waar de proef aanligt wordt al jarenlang een niet-kerende strategie toegepast. Ook wordt verwacht dat ruggen trekken 2 weken voor zaai leidt tot een hoger vochtgehalte bij zaai, omdat de bodem al tijd heeft gehad om zich te zetten waardoor er via capillaire werking meer vocht in de rug is gekomen. Stro zal ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt waardoor dit ook leidt tot een hoger vochtgehalte.

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (347)/Commentaren (0)/
Increased drought resilience of crops by soil amendments/good soil practices 2022 vrijdag 26 mei 2023

Increased drought resilience of crops by soil amendments/good soil practices 2022

Het effect van bodemadditieven op de droogtestress in groene selder 2022

Als gevolg van de klimaatverandering wordt de Vlaamse landbouw meer en meer geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Al vier jaar op rij kregen we te maken met langdurig droge periodes, met een grote invloed op de opkomst, groei en uiteindelijke opbrengst van groenten. Op sommige percelen of in bepaalde teelten wordt irrigatie toegepast om het hoofd te bieden aan deze problemen. Irrigatie is echter geen oplossing voor de vele percelen waarop irrigatie niet mogelijk is. Irrigatie is bovendien niet altijd een bedrijfszekere oplossing bij een dreigend of acuut tekort aan beschikbaar water, denk aan de regelmatige afkondigingen van een captatieverbod en de dreiging van het afkoppelen van water volgens een reactief afwegingskader.

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (158)/Commentaren (0)/
VLIF steun voor niet-productieve investeringen zoals infiltratiesystemen vrijdag 26 mei 2023

VLIF steun voor niet-productieve investeringen zoals infiltratiesystemen

Vanaf 01/04/2023 tot 30/06/2023 is er een blokperiode geopend voor het indienen van niet-productieven investeringen (NPI's) voor landbouwers. Onder de NPI's vallen ook infiltratiesystemen, zowel bovengronds (WADI en andere) als ondergronds (infiltratieblok, -kolk en -put).

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (289)/Commentaren (0)/
Tags: water
Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat dinsdag 2 mei 2023

Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat

Gezien het toenemende succes van de teelt van bataat in Vlaanderen, kreeg PCG de voorbije jaren veel vragen omtrent beschikbare mechanisatie in de teelt. Voor vele bedrijven vormt de afwezigheid van aangepaste mechanisatie voor elk onderdeel van de teeltwerkzaamheden de grootste struikelblok om over te gaan naar opschaling van de teelt.
 

dinsdag 2 mei 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (1470)/Commentaren (0)/
Bataat curen bij hogere temperatuur beperkt het gewichtsverlies maandag 3 april 2023

Bataat curen bij hogere temperatuur beperkt het gewichtsverlies

Het VCBT ging in 2022 van start met onderzoek rond bewaring van bataat. In een eerste proef onder gecontroleerde omstandigheden bekeken ze het effect van de temperatuur tijdens de curing op de kwaliteit van de knollen in de bewaring.

maandag 3 april 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2868)/Commentaren (0)/
Fiches van boven- en ondergrondse infiltratiesystemen maandag 3 april 2023

Fiches van boven- en ondergrondse infiltratiesystemen

Op deze infofiches staan de verschillende infiltratiesystemen uitgelegd samen met de voor- en nadelen, een kostprijsinschatting en de toepasbaarheid op glastuinbouwbedrijven.

maandag 3 april 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (2866)/Commentaren (0)/
Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden! dinsdag 21 maart 2023

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

Via VLIF Niet-Productieve Investeringen (VLIF-NPI) kan je als landbouwer subsidies ontvangen voor maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. Om de mogelijkheden en het bestaan van de NPI’s verder kenbaar te maken onder de sector werd het demonstratieproject GlaWInO opgestart dat zich focust op infiltratiesystemen bij glastuinbouwbedrijven. Wat kunnen we voor jouw bedrijf betekenen? Dat lees je hier!

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (3442)/Commentaren (0)/
Watergift in bataat loont de moeite dinsdag 21 maart 2023

Watergift in bataat loont de moeite

Hoewel bataat vrij droogtetolerant is en goed kan recupereren na moeilijke omstandigheden, is de aanwezigheid van voldoende water cruciaal voor het eindresultaat. We bekeken in 2022 het effect van watergift op de uiteindelijke opbrengst.

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3095)/Commentaren (0)/
Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken vrijdag 17 maart 2023

Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

Tijdens de voorbije twee teeltseizoenen werd er op verschillende proefvelden in Vlaanderen gezocht naar manieren om de gewasweerbaarheid tegen droogte te verhogen. Goede bodempraktijken kunnen voor een betere vochthuishouding in de bodem zorgen.

vrijdag 17 maart 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (3651)/Commentaren (0)/
MIRLET.C4G van start dinsdag 7 maart 2023

MIRLET.C4G van start

Verhoogde waterproductiviteit in bladgewassen door integratie van de MIRLET-tool met Care4Growing

In tijden van klimaatverandering is zuinig omspringen met water van groot belang voor de land- en tuinbouw om de strijd tegen waterschaarste en droogte aan te gaan. De MIRLET-tool (Model IRrigation in LETtuce) ondersteunt telers van bladgewassen in serregrond bij hun irrigatiemanagement. De tool combineert een datacaptatiesysteem in de serre, in de vorm van een pakket van sensoren, met een mechanistisch verdampingsmodel en geeft de telers zo adviezen over de optimale irrigatiestrategie. Om deze irrigatie-optimalisatie tool voor telers gemakkelijker toegankelijk te maken, ging op 10 oktober 2022 het samenwerkings- en digitaliseringsproject ´MIRLET.C4G´ van start. Daarbij werken wij samen met Inagro, het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en LAVA. 

dinsdag 7 maart 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (3874)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer' dinsdag 24 januari 2023

Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

Op donderdag 15 december vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer’ plaats. De studiedag werd georganiseerd door het Waterportaal, een Oost-Vlaams infoloket waar land- en tuinbouwers terecht kunnen met vragen en informatie over waterbeheer op het bedrijf. In de toekomst zullen we meer en meer geconfronteerd worden met lange periodes van droogte en toenemende kans op intense buien en eventueel overstromingen. Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

dinsdag 24 januari 2023/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (4379)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer' dinsdag 24 januari 2023

Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Praktische tips en maatregelen

We hebben vaker te maken met droge, hete periodes die worden afgewisseld met plaatselijk zeer zware buien. Je kan je gewassen hiertegen wapenen door in te zetten op goed bodembeheer in combinatie met efficiënt watergebruik. Op donderdag 15 december 2022 vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer' plaats op het PCG waarbij praktische tips en maatregelen voorgesteld werden.

dinsdag 24 januari 2023/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (4650)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022 dinsdag 8 november 2022

Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

In het kader van het demonstratieproject ‘Optimale Waterapplicatie (OptiwAPP’) wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Overzicht van innovatieve irrigatietechnieken met een beknopt overzicht van het gebruik/toepassing, kostprijs en voordelen van de diverse methoden.

dinsdag 8 november 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (6699)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022 vrijdag 21 oktober 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022

Een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden

Op 18 oktober organiseerde PCG een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden. Met als thema's: Onkruidbestrijding zonder bromoxynil / Druppelirrigatiestrategie / Rassenproef vroege herfst / Tripsbestrijding / Waarnemingen en waarschuwingen / Bemesting.

vrijdag 21 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8099)/Commentaren (0)/
Kies voor alternatieve waterbronnen maandag 19 september 2022

Kies voor alternatieve waterbronnen

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat belangrijke watervoerende lagen in Vlaanderen onderhevig zijn aan verdroging. Daarom gebruik je best zo veel mogelijk andere waterbronnen dan diep grondwater. Om welke bronnen gaat het, wie zijn de waterbeheerders en welke acties kan je ondernemen om deze waterbronnen te gebruiken? Door de klimaatverandering zullen periodes van waterschaarste in de toekomst frequenter voorkomen. Enkel met een robuust waterbeleid, gebaseerd op wateropslag, waterbuffering en een duurzaam watergebruik, kunnen we de schade zo veel mogelijk  beperken. Naast diep grondwater bestaan er diverse soorten alternatieve waterbronnen. We geven een kort overzicht.

maandag 19 september 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (6640)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2022 donderdag 8 september 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2022

In het kader van het Dept. L & V project 'Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw' en de Operationele groep 'MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat'.

Op dinsdag 6 september 2022 organiseerden we een proefveldbezoek en machinedemonstraties voor de teelt van bataat'. Het programma omvatte een rondgang waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2022, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod komen. Het nieuwe VLAIO LA-traject ‘Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat' werd voorgesteld.

donderdag 8 september 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8868)/Commentaren (0)/
Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden via het demonstratieproject GlaWInO! donderdag 25 augustus 2022

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden via het demonstratieproject GlaWInO!

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Glastuinbouw Water Infiltratie & Opslag (GlaWInO)'

Nu bieden de partners vanuit het project ook de mogelijkheid aan voor een specifieke bedrijfsbegeleiding. Tijdens deze bedrijfsbegeleiding komt een specialist ter plaatse op jouw bedrijf en wordt voldoende informatie verzameld zoals: dakoppervlak, teelt, waterverbruik, beschikbare water-bassins, locaties voor waterinfiltratie, bodemtype en infiltratiecapaciteit. Op basis van deze informatie wordt samen bekeken welke infiltratiesystemen interessant kunnen zijn voor jouw specifieke bedrijfssituatie. Wil je effectief verder tot uitvoering, dan helpen we ook graag bij het aanvragen van de VLIF-NPI steun. Zo kan het infiltratiesysteem mogelijks volledig worden terugbetaald.

donderdag 25 augustus 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (8480)/Commentaren (0)/
Tags: water
Brochure Groente-N-advies: praktische tips en toppercelen die tonen hoe het moet woensdag 17 augustus 2022

Brochure Groente-N-advies: praktische tips en toppercelen die tonen hoe het moet

15 februari 2020 - 14 februari 2022

De afgelopen 2-jaar werden verschillende demonstratieve proeven aangelegd met een focus op goede bemestingspraktijken. Verder werden ook praktijkpercelen opgevolgd bij landbouwers die hun praktische ervaringen deelden rond oordeelkundige bemesting. Al deze info en ervaringen zijn nu mooi gebundeld in een overzichtelijke brochure.

woensdag 17 augustus 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (101)/Commentaren (0)/
Eiwitgewassen in koude serres dinsdag 9 augustus 2022

Eiwitgewassen in koude serres

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Ketenbreed initiatief voor plantaardig eiwit uit Vlaamse koude serres - KIPEi'

De vraag naar lokale eiwitgewassen stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift, maar ons Belgisch klimaat kan de teelt in openlucht parten spelen. In een serre kunnen de klimatologische omstandigheden beter gestuurd worden. Daarom vroegen we ons af of de teelt in serres voor deze gewassen een meerwaarde kan betekenen. Indien wel, zouden de eiwitgewassen een alternatieve zomerteelt kunnen vormen voor serres die leeg blijven in de zomer, bijvoorbeeld door grote Fusarium-druk. 

dinsdag 9 augustus 2022/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (9523)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022 maandag 8 augustus 2022

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022

Bezoek aan de teelten tomaat, kurkuma en gember

Op donderdag 30 juni 2022 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9817)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022 vrijdag 8 juli 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG

Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12679)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022 vrijdag 8 juli 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022

Bezoek aan de proeven: tomaat, gember en kurkuma

Op donderdag 30 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse teelten: tomaat, gember en kurkuma). De rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG in zowel de verwarmde serres als de koepels worden toegelicht.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (11785)/Commentaren (0)/
Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit! vrijdag 13 mei 2022

Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

Deze applicatie bevat ook infofiches over geavanceerde precisieberegeningstechnieken, zodat de teler een transparant beeld krijgt over de innovaties die zich afspelen in de sector en de inpasbaarheid op zijn bedrijf.

vrijdag 13 mei 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (10486)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Terugblik proefveldbezoek Kurkuma mei 2022 zaterdag 7 mei 2022

Terugblik proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'CURCOL - Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal - Curcuma based sustainable colours' - 4 mei 2022 - on 4 May 2022

Op 4 mei 2022 organiseerde het PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt vzw) in Kruishoutem in het kader van het Interreg NWE project CURCOL ‘Curcumine based sustainable Colours’ een proefveldbezoek over de start van bio kurkumateelt. Het proefveldbezoek kon genieten van een grote belangstelling van meer dan twintig telers, kwekers, verwerkers en andere geïnteresseerden. De pas opgestarte proeven in zowel verwarmde serre als koepel werden toegelicht. Ook de proefresultaten van voorgaande jaren en de resultaten rond bewaring en voorkieming van kurkumarhizomen kwamen aan bod. Daarnaast presenteerde Harrie Vreman van NEXTGarden Ingrediënt Farm uit Nederland hun proefresultaten over de kurkumateelt in pot.

zaterdag 7 mei 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (11945)/Commentaren (0)/
Uien bemesting stikstof 2021 donderdag 10 maart 2022

Uien bemesting stikstof 2021

Stikstofbemestingsproef in uien 2021

Uien hebben een lage stikstofbehoefte en behoren binnen het mestdecreet onder gewassen met een lage stikstofbehoefte. Dit betekent dat er binnen MAP 6 op een niet-zandgrond in gebiedstype 0 en 1 maximaal 115 kilogram werkzame stikstof per hectare per jaar toegediend mag worden in 2021.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (7324)/Commentaren (0)/
Uien teelttechniek invloed van hulpstoffen en bodembedekking op het watervasthoudend vermogen 2021 donderdag 10 maart 2022

Uien teelttechniek invloed van hulpstoffen en bodembedekking op het watervasthoudend vermogen 2021

Invloed van hulpstoffen en bodembedekking op het watervasthoudend vermogen in uien 2021

Een goed bodembeheer zorgt voor een maximale waterbuffercapaciteit in de bodem. Daarnaast kan door aangepaste maatregelen en innovatieve producten meer weerstand opgebouwd worden via de bodem. Door deze producten en maatregelen wordt een voorsprong gerealiseerd die de gewasproductie veerkrachtiger maakt tegen droogte en hitte. Voor sommige gewassen zal deze extra ondersteuning in de eerste fase van de groeicyclus ervoor zorgen dat de gewassen de rest van het groeiseizoen zelfstandig verder kunnen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (9139)/Commentaren (0)/
Bataat gewasbescherming mechanische onkruidbestrijding 2021 donderdag 10 maart 2022

Bataat gewasbescherming mechanische onkruidbestrijding 2021

Demonstratie mechanische onkruidbestrijding in bataat 2021

In deze proef werden verschillende mogelijkheden voor mechanische onkruidbestrijding in bataat uitgetest in functie van verschillende teeltsystemen. Drie verschillende teeltsystemen werden gedemonstreerd.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Auteurs/Aantal keer bekeken (8197)/Commentaren (0)/
Alternatieve sla bemesting stikstof 2021 donderdag 10 maart 2022

Alternatieve sla bemesting stikstof 2021

Stikstofbemestingsproef in alternatieve sla 2021

In deze stikstofbemestingsproef alternatieve sla worden twee rondes groene eikenbladsla (Kiribati) na elkaar geteeld op het PCG. In de proef liggen verschillende stikstoftrappen aan en wordt er ook gevarieerd in de meststoffen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (5856)/Commentaren (0)/
Wortel teelttechniek ruggentrek, voorbewerking en mulching op het watervasthoudend vermogen 2021 donderdag 10 maart 2022

Wortel teelttechniek ruggentrek, voorbewerking en mulching op het watervasthoudend vermogen 2021

Invloed van tijdstip ruggentrek, voorbewerking en mulching op het watervasthoudend vermogen in wortel 2021

De basis van een goede waterhuishouding voor de plant is de bodem. Een goed bodembeheer zorgt voor een maximale waterbuffercapaciteit in de bodem. Daarnaast kan door aangepaste maatregelen en innovatieve producten meer weerstand opgebouwd worden via de bodem. Door deze producten en maatregelen wordt een voorsprong gerealiseerd die de gewasproductie veerkrachtiger maakt tegen droogte en hitte.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (6960)/Commentaren (0)/
Toppercelen die tonen hoe het moet: bemestingstrategie bonen - bloemkool 2021 donderdag 10 maart 2022

Toppercelen die tonen hoe het moet: bemestingstrategie bonen - bloemkool 2021

Bemesting bij vollegrondsgroenten is en blijft een delicaat gegeven. Op vlak van nitraatresidu’s behoren de groenten tot de slechtste leerlingen van de klas. Hierdoor is bemesting bij vollegrondsgroenten een risico voor het behalen van een goede waterkwaliteit in het kader van de Europese Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn water. De nood is daarom hoog om op een brede manier te communiceren en te sensibiliseren over goede bemestingspraktijken die zichzelf al hebben bewezen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (108)/Commentaren (0)/
Toppercelen die tonen hoe het moet: bemestingstrategie winterprei 2021 donderdag 10 maart 2022

Toppercelen die tonen hoe het moet: bemestingstrategie winterprei 2021

Bemesting bij vollegrondsgroenten is en blijft een delicaat gegeven. Op vlak van nitraatresidu’s behoren de groenten tot de slechtste leerlingen van de klas. Hierdoor is bemesting bij vollegrondsgroenten een risico voor het behalen van een goede waterkwaliteit in het kader van de Europese Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn water. De nood is daarom hoog om op een brede manier te communiceren en te sensibiliseren over goede bemestingspraktijken die zichzelf al hebben bewezen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (99)/Commentaren (0)/
Stikstofvrijstelling uit groenbedekkers na vernietiging op twee tijdstippen in spinazie 2021 donderdag 10 maart 2022

Stikstofvrijstelling uit groenbedekkers na vernietiging op twee tijdstippen in spinazie 2021

Doelstelling is om via een proactief management van de groenbemesters hun agro-ecologische systeemdiensten te maximaliseren. We willen voordelen halen uit groenbedekkers door ze gerichter te beheren, in bijzonder bij het onderwerken in het voorjaar. Met name willen we processen (mineralisatie en organische stofopbouw) proactief aansturen en optimaliseren in functie van bodemkwaliteit, nutriëntenbenutting en gewasopbrengst van de volgteelt.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (78)/Commentaren (0)/
Praktijkopvolging management groenbedekkers vernietigingsmethode 2021 donderdag 10 maart 2022

Praktijkopvolging management groenbedekkers vernietigingsmethode 2021

Een aantal landbouwers is zich vandaag al erg bewust van het belang van een goed en proactief management van hun groenbemesters en koesteren deze groenbemesters als een volwaardig gewas. Vanuit deze overtuiging zijn ze ook in staat om eventuele knelpunten creatief aan te pakken of te omzeilen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (41)/Commentaren (0)/
Praktijkcase nietkerende grondbewerking vernietiging groenbedekker op zaaibed 2021 donderdag 10 maart 2022

Praktijkcase nietkerende grondbewerking vernietiging groenbedekker op zaaibed 2021

Een aantal landbouwers is zich vandaag al erg bewust van het belang van een goed en proactief management van hun groenbemesters en koesteren deze groenbemesters als een volwaardig gewas. Vanuit deze overtuiging zijn ze ook in staat om eventuele knelpunten creatief aan te pakken of te omzeilen.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (41)/Commentaren (0)/
Veldsla bestrijding Acidovorax bodemverbeterende middelen 2021 donderdag 10 maart 2022

Veldsla bestrijding Acidovorax bodemverbeterende middelen 2021

Evaluatie van de effectiviteit van een bodemverbeterende middelen voor de bestrijding van Acidovorax in veldsla 2021

Het doel van deze proef is onderzoeken hoe telers na een besmetting kunnen verhinderen dat de volgende teelt ook besmet raakt. In deze proef is gekeken welk bodemverbeterend middel Acidovorax kan onderdrukken of onder controle houden.

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (7423)/Commentaren (0)/
Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken maandag 21 februari 2022

Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Bodemkracht: verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken'

Om enkele maatregelen te onderzoeken op hun invloed op de vochtstatus en opbrengst, is er een proef aangelegd in wortel met verschillende manieren van voorbewerking, kerend (spitten) en niet-kerend (Lemken). Verder werd een proef uitgevoerd in uien om de invloed van additieven te onderzoeken op de vochtstatus en opbrengst. Op een praktijkperceel werd verschillende toepassingen vergeleken zoals compost als mulchlaag, de super absorberende ‘ZEBA korrel’ en het gesteentemeel bentoniet, zowel de kleifractie als de gedroogde vorm.

maandag 21 februari 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (10004)/Commentaren (0)/
MIRLET-app goedgekeurd voor GMO steun maandag 21 februari 2022

MIRLET-app goedgekeurd voor GMO steun

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Demonstratie van een ondersteuningstool voor beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas'

Te veel water kan leiden tot verhoogde infectiedruk van smetschimmels en tot uitspoeling van dure meststoffen. Een tekort aan water leidt tot suboptimale gewasontwikkeling en lagere opbrengsten. De MIRLET-app kan hiervoor een oplossing bieden. Een eenvoudig sensorpakket verzamelt alle nodige klimaatdata (luchttemperatuur, relatieve vochtigheid en stralingssom) en stuurt dit door naar een model, dat hieruit de dagelijks transpiratie (in l/m²) berekent.

maandag 21 februari 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (3870)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Resultaten tweede ronde alternatieve sla stikstofbemestingsproef 2021 maandag 21 februari 2022

Resultaten tweede ronde alternatieve sla stikstofbemestingsproef 2021

In het kader van het demoproject 'Groente-N-advies' van het Departement Landbouw en Visserij.

Tijdens de gewasbeoordeling drie en een halve week na planten kan je het onbemest N object er visueel uithalen. De sla staat er kleiner en bleker bij dan de andere objecten. Het object met KNS advies toegediend met KAS staat het grootste in volume, het donkerste van kleur en het uniformst.

maandag 21 februari 2022/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (4842)/Commentaren (0)/
Irrigatie en mechanische onkruidbestrijding centraal op het groenteplatform vrijdag 21 januari 2022

Irrigatie en mechanische onkruidbestrijding centraal op het groenteplatform

Werktuigendagen Oudenaarde - Landbouw zit in ons DNA! editie 2021

Op het groenteplatform van de Werktuigendagen waren er thema’s uitgewerkt gericht op arbeidsefficiëntie, klimaat en duurzaamheid. Tijdens de geleide rondgang van de tuinhouwdemonstraties kwamen water, mechanische onkruidbestrijding, spuittechniek en automatisatie in planten aan hoc!

vrijdag 21 januari 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (11110)/Commentaren (0)/
Droogte als stimulans voor duurzamer watergebruik vrijdag 21 januari 2022

Droogte als stimulans voor duurzamer watergebruik

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

De afgelopen vier zomers (2017-2020) waren erg droog. Het totale neerslagtekort, dit is de neerslag verminderd met de gewasverdamping, bedroeg eind september 2018 in België 250 mm en in 2020 zelfs 300 mm. In een 'normaal' jaar bedraagt het neerslagtekort slechts 100 mm. Droogteperiodes zoals die van 2018 en 2020 zouden zich slechts in 1 op de 20 jaar voordoen, maar lijken de laatste jaren steeds frequenter voor te komen. Volgens klimaatanalyses zullen extreme droogtes zoals die van 2018 en 2020 tegen 2100 eens om de twee jaar voorkomen indien de klimaatopwarming zich doorzet volgens het meest extreme scenario.

vrijdag 21 januari 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (9227)/Commentaren (0)/
Mengsels van groenbemesters centraal thema op groenbemestersevent 4 november 2021 vrijdag 26 november 2021

Mengsels van groenbemesters centraal thema op groenbemestersevent 4 november 2021

In het kader van Demonstratieproject Groene Bodemkracht van het Departement Landbouw en Visserij.

Op donderdag 4 november organiseerden het Departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG en PSKW deel 1 van het Groenbemestersevent op het Hof Ter Weeden in Kruisem. Op het demoveld werden een 20-tal mengsels uitgezaaid die telkens een andere toepassing beogen. De zes aanwezige zaadbedrijven gaven een korte toelichting bij het hoe en het waarom van hun mengsel. In een drietal profielputten toonden we wat groenbemesters vertellen over de toestand van je bodem en hoe je dit als boer zelf kunt waarnemen. Na de koffie in de schuur van het Hof ter Weeden gingen vier sprekers in op de keuze van de groenbemesters, de interactie tussen groenbemesters en aaltjes, de meerwaarde van mengsels en de stikstoflevering voor de volgteelt.

vrijdag 26 november 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (9581)/Commentaren (0)/
Brochure Groenbemestersevent (deel 1) 2021 donderdag 25 november 2021

Brochure Groenbemestersevent (deel 1) 2021

In het kader van Demonstratieproject Groene Bodemkracht van het Departement Landbouw en Visserij.

Op 4 november organiseerden het Departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG en PSKW een groenbedekkersevent waar alle aspecten die de keuze en het beheer van groenbemesters beïnvloeden werden toegelicht. We brachten een bezoek aan het veld waar een hele reeks groenbedekkermengsels zijn ingezaaid en stelden deze voor. Nadien behandelden verschillende sprekers allerlei thema’s zoals de invloedsfactoren voor een goede keuze van een groenbedekker, de relatie tussen groenbedekkers en nematoden, de voor- en nadelen van complexe mengsels, het inwerkingstijdstip van groenbedekkers en de mineralisatie nadien,… We hielden de thema’s breed zodat de informatie relevant was voor alle types landbouwers die met dit onderwerp te maken hebben.

donderdag 25 november 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (11535)/Commentaren (0)/
Presentaties Groenbemestersevent (deel 1) 2021 donderdag 25 november 2021

Presentaties Groenbemestersevent (deel 1) 2021

In het kader van Demonstratieproject Groene Bodemkracht van het Departement Landbouw en Visserij.

Op 4 november organiseerden het Departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG en PSKW een groenbedekkersevent waar alle aspecten die de keuze en het beheer van groenbemesters beïnvloeden werden toegelicht. We brachten een bezoek aan het veld waar een hele reeks groenbedekkermengsels zijn ingezaaid en stelden deze voor. Nadien behandelden verschillende sprekers allerlei thema’s zoals de invloedsfactoren voor een goede keuze van een groenbedekker, de relatie tussen groenbedekkers en nematoden, de voor- en nadelen van complexe mengsels, het inwerkingstijdstip van groenbedekkers en de mineralisatie nadien,… We hielden de thema’s breed zodat de informatie relevant was voor alle types landbouwers die met dit onderwerp te maken hebben.

donderdag 25 november 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (10963)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids groenteplatform mechanische onkruidbestrijding en irrigatie 2021 vrijdag 5 november 2021

Bezoekersgids groenteplatform mechanische onkruidbestrijding en irrigatie 2021

Werktuigendagen Oudenaarde - Landbouw zit in ons DNA! editie 2021

De Werktuigendagen op 25 en 26 september in Oudenaarde waren een ideale gelegenheid om landbouwers hiermee kennis te laten maken. Een verkorte versie van deze technische fiches is te vinden in de bezoekersgids van het groenteplatform op de Werktuigendagen.

vrijdag 5 november 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11668)/Commentaren (0)/
Irrigatie in de kijker op Werktuigendagen 2021 vrijdag 5 november 2021

Irrigatie in de kijker op Werktuigendagen 2021

Werktuigendagen Oudenaarde - Landbouw zit in ons DNA! editie 2021

Het wordt steeds belangrijker om op een beredeneerde manier om te gaan met water. Dit kan door het weinige water op de efficiëntste manier en het beste tijdstip in te zetten voor irrigatie. Ook de kostprijs van de beregening kan je best op voorhand goed inschatten. Die kost kan je voor jouw bedrijf berekenen met een tool die beschikbaar is via de website van het PCG (Bepaal zelf de kostprijs van beregening op jouw bedrijf met dit rekenblad). Deze tool kan op dit moment enkel gebruikt worden voor haspelberegening en watertransport door loonwerker.

vrijdag 5 november 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (10942)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Terugblik BATAAT dag 2021 donderdag 30 september 2021

Terugblik BATAAT dag 2021

In het kader van het LA-traject: 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’.

PCG bracht de voornaamste resultaten uit vier jaar onderzoek en ging in op de teelttechniek en rassenkeuze van bataat. De invloed van keuze plantmateriaal, bemesting, watergift en gebruik van folie werden toegelicht. Vijf oranje rassen (Orleans, Bellevue, Beauregard, Bayou Belle en Indosweet) presteerden jaar na jaar goed en haalden over de jaren heen de hoogste verkoopbare opbrengsten. Naast onderzoek rond de teelt van bataat deed PCG ook uitgebreid smaak- en consumentenonderzoek.

donderdag 30 september 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (10660)/Commentaren (0)/
Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw maandag 20 september 2021

Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw

In het kader van het Dept. L & V project 'Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw'

De voorbije jaren kregen we steeds vaker te maken met extreme klimaatomstandigheden, zoals langdurige droogte en hittegolven, vorstperiodes laat in het voorjaar, extreme regenval,… met een duidelijke economische impact op onze land- en tuinbouw. In het kader van het Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ en de Blue Deal werd het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ ingediend bij de Departement voor Landbouw en Visserij en goedgekeurd door de Vlaamse regering. Via onderzoek en voorlichting zullen concrete oplossingen geboden worden zodat de land- en tuinbouw in Vlaanderen zich kan wapenen tegen het veranderende klimaat en hun toekomst gegarandeerd blijft.

maandag 20 september 2021/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (10895)/Commentaren (0)/
Demoproject GlaWInO wil wateropslag en infiltratie in de glastuinbouw optimaliseren! vrijdag 17 september 2021

Demoproject GlaWInO wil wateropslag en infiltratie in de glastuinbouw optimaliseren!

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Glastuinbouw Water Infiltratie & Opslag (GlaWInO)'

Recent werd een nieuwe lijst van VLIF-NPI’s (niet productieve investeringssteun) gepubliceerd door het departement Landbouw en Visserij. Via deze subsidiemaatregelen kunnen verschillende natuur en klimaat gerelateerde investeringen ondersteund worden. Om deze NPI’s extra bekendheid te geven, werden acht demonstratieprojecten geselecteerd die 1 of meerdere van deze NPI’s extra in de verf zetten. Eén van deze projecten is het demonstratieproject GlaWInO: Glastuinbouw Water Infiltratie en Opslag, een project dat ingaat op de optimalisatie van wateropslag en waterinfiltratie op glastuinbouwbedrijven.

vrijdag 17 september 2021/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (10755)/Commentaren (0)/
Tags: water
Bezoekersgids PREIdag 2021 woensdag 15 september 2021

Bezoekersgids PREIdag 2021

Bemesting / Rassenkeuze / Gewasbescherming / Beregening en mechanisatie.

Het PCG te Kruishoutem verricht al jaren praktijkonderzoek waarin een antwoord wordt gezocht voor verschillende knelpunten waar de preiteler mee geconfronteerd wordt. Tijdens de PREIdag op 10 september werden de resultaten van dit onderzoek getoond, aangevuld met informatie van firma’s en enkele demo’s. De PREIdag bestond uit een rondgang doorheen diverse thema’s: gewasbescherming, bemesting, rassenondezoek& plantenkwekers, irrigatie & mechanisatie.

woensdag 15 september 2021/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (14950)/Commentaren (0)/
Interesse om als pilootbedrijf aan de slag te gaan met de EVA-app? donderdag 9 september 2021

Interesse om als pilootbedrijf aan de slag te gaan met de EVA-app?

In het kader van de demo-projecten ‘Cross-sectorale uitrol van EVA in de plantaardige sector’ en ‘Bemesten met een plan? Ja dat kan’.

We zijn op zoek naar pilootbedrijven die interesse hebben om aan de slag te gaan met de EVA-app, een tool die origineel ontwikkeld werd door PCFruit om de fruitteler te helpen bij zijn bedrijfsvoering en administratie, maar intussen uitgebreid werd naar de akkerbouw en groenteteelt.

donderdag 9 september 2021/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (10701)/Commentaren (0)/
Presentaties BATAAT dag 2021 woensdag 8 september 2021

Presentaties BATAAT dag 2021

In het kader van het LA-traject: 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’.

Op dinsdag 7 september 2021 organiseerden we een BATAAT dag. Het programma omvatte een seminarie met verschillende presentaties omtrent de productie, handel en consumptie van bataat in België en de wereld (VLAM), de teelt van bataat in Vlaanderen (PCG), gebruikswaarde en consumentenappreciatie van lokale bataat (PCG) en de verwerking van bataat tot vriesverse producten (Ardo). Na het seminarie werd een rondgang georganiseerd waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2021 ook bewaring, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod kwamen.

woensdag 8 september 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15156)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids BATAAT dag 2021 woensdag 8 september 2021

Bezoekersgids BATAAT dag 2021

In het kader van het LA-traject: 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’.

Op dinsdag 7 september 2021 organiseerden we een BATAAT dag. Het programma omvatte een seminarie met verschillende presentaties omtrent de productie, handel en consumptie van bataat in België en de wereld (VLAM), de teelt van bataat in Vlaanderen (PCG), gebruikswaarde en consumentenappreciatie van lokale bataat (PCG) en de verwerking van bataat tot vriesverse producten (Ardo). Na het seminarie werd een rondgang georganiseerd waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2021 ook bewaring, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod komen.

woensdag 8 september 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13752)/Commentaren (0)/
Resultaten eerste ronde stikstofbemestingsproef alternatieve sla donderdag 26 augustus 2021

Resultaten eerste ronde stikstofbemestingsproef alternatieve sla

In het kader van demonstratieproject Groente-N-advies van het Departement Landbouw en Visserij.

In de proef liggen verschillende stikstof-trappen aan en wordt er ook gevarieerd in de meststoffen. Zo is er een onbemest N-object meegenomen, dat alleen de stikstofvrijstelling van de bodem ontvangt. Daarnaast is er een object waarin het KNS-bemestingsadvies wordt gevolgd, een object aan -40% van dit advies en een object met +40% van dit advies. Bemesten gebeurt vóór het planten met kalkammonsalpeter 27-0-0. Het KNS-advies is ook ingevuld met een breedwerpige grondbespuiting met Urean 30-0-0 vóór planten. De Urean werd ook aan -40% van het advies toegepast in de rij met een slangenpomp direct na het planten.

donderdag 26 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10762)/Commentaren (0)/
Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021 dinsdag 6 juli 2021

Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Proeven lopende in de serres en tunnels in juni 2021

Zo hebben we op het proefcentrum een eigen primeur te pakken met de hydroteelt van aubergine, waarbij we de combineerbaarheid van deze teelt nagaan met deze van omegabaars. We testen hierbij verschillende auberginerassen en ook natriumgehaltes in de voedingsoplossing.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21539)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021 dinsdag 29 juni 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoek aan de proeven: uien, prei, oregano, basilicum, koolgewassen, wortelen en bladgewassen

Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

dinsdag 29 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21754)/Commentaren (0)/
MIRLET-app die telers van bladgewassen onder beschutting helpt bij hun irrigatie dinsdag 29 juni 2021

MIRLET-app die telers van bladgewassen onder beschutting helpt bij hun irrigatie

Enkelen getuigen daarover op beeld en delen zo graag hun ervaringen met collega's. Laat je inspireren!

Het demo-project MIRLET ging begin 2019 van start en had als hoofddoel de MIRLET-app dichter bij de eindgebruiker te brengen. Telers werden daarom actief benaderd en de mogelijkheid geboden om de sensoren en bijhorende webapplicatie volledig gratis uit te proberen gedurende één of meerdere teeltrondes. Dat resulteerde in 24 individuele begeleidingstrajecten waarbij de telers in kwestie konden ervaren hoe de app werkt en hoe het advies een meerwaarde kan betekenen voor hun irrigatiemanagement.

dinsdag 29 juni 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (17413)/Commentaren (0)/
MIRLET-tool voor irrigatie van bladgewassen onder glas donderdag 17 juni 2021

MIRLET-tool voor irrigatie van bladgewassen onder glas

In het kader van het Dept. L& V-project 'Demonstratie van een ondersteuningstool voor beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas'

De MIRLET-tool is geschikt voor de teelt van Lollo Bionda, Lollo Rossa, groene en rode eikenbladsla, groene Salanova®-types, bleekselderij en groene selder. De tool komt voort  uit het REDUNG-project waar werd gefocust op het vermijden van nutriëntenuitspoeling. Bij overmatige irrigatie treedt er namelijk uitspoeling op naar diepere grondlagen. Om de MIRLET-tool praktisch bruikbaar te maken, werd ze getest in de proefcentra van Inagro, PSKW en PCG.

donderdag 17 juni 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (16657)/Commentaren (0)/
Operationele groep Mebat gaat van start! maandag 14 juni 2021

Operationele groep Mebat gaat van start!

Mebat: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat

De operationele groep ‘Mebat: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’ heeft als doel diverse bedrijven met expertise in de teelt samen te brengen om kennis uit te wisselen rond plant- en oogstmechanisatie en mechanische onkruidbestrijding en samen de voornaamste knelpunten te definiëren en aan te pakken.

maandag 14 juni 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14985)/Commentaren (0)/
Lagedruk grondstomen kan Rhizoctonia en Sclerotinia bestrijden donderdag 22 april 2021

Lagedruk grondstomen kan Rhizoctonia en Sclerotinia bestrijden

Ook de nutriëntenconcentraties zijn voor en na het stomen gemeten. Enkel silicium vertoonde een duidelijk effect van stomen; alleen in behandelingen met stomen nam het siliciumgehalte toe.

De behandeling waarbij stoombreken werd toegepast resulteerde in een reductie van zowel Rhizoctonia als Sclerotinia ten opzichte van de controlebehandeling waarbij regulier breken en frezen werd toegepast. Stoomfrezen resulteerde in een sterkere reductie van Rhizoctonia en Sclerotinia dan stoombreken. Er was voor Sclerotinia op 15 cm diepte echter geen significant verschil zichtbaar. Bij stoombreken was namelijk 43 procent van de Sclerotinia nog niet afgedood en bij stoombreken 30 procent. Maar in de meeste gevallen was het effect van stoomfrezen vergelijkbaar met de behandeling waar zowel stoombreken als stoomfrezen werd toegepast. Laatstgenoemde behandeling resulteerde in een totale reductie van uitgroei van Rhizoctonia en Sclerotinia

donderdag 22 april 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (11748)/Commentaren (0)/
Stikstofbemestingsproef uien gezaaid donderdag 22 april 2021

Stikstofbemestingsproef uien gezaaid

In het kader van demonstratieproject Groente-N-advies van het Departement Landbouw en Visserij.

In de proef wordt er gevarieerd in de basisbemesting en twee tijdstippen van bijbemesting. Het eerste bijbemestingstijdstip is wanneer de uien 10 cm hoog zijn. Het tweede tijdstip is enkele weken daarna, afhankelijk van onder andere het weer. De basisbemesting wordt uitgevoerd met de vloeibare meststof Urean 30% en de bijbemesting zal gebeuren met korrelmeststoffen. Er wordt ook een behandeling met BleuN meegenomen in de proef. Een hoge dosis Urean bij de start moet aantonen dat er geen negatief effect is op de uien. Daarnaast is er ook een object opgenomen in de proef dat geen stikstofbemesting krijgt.

donderdag 22 april 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (11904)/Commentaren (0)/
Uien gewasbescherming trips spuittechnieken 2020 donderdag 18 maart 2021

Uien gewasbescherming trips spuittechnieken 2020

Vergelijking innovatieve spuittechnieken tegen trips (Thrips tabaci / THRITB) in uien 2020

Spuittechniek: Klassieke luchtmengdop, Luchtondersteuning. 25 cm dopafstand, Wingssprayer, Verlaagde spuitboom. 25 cm dopafstand, Luchtmengdop, Luchtmengdop meer water

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19461)/Commentaren (0)/
Uien gewasbescherming uienvlieg en bonenvlieg 2020 donderdag 18 maart 2021

Uien gewasbescherming uienvlieg en bonenvlieg 2020

Efficiëntiebepaling van coatings en granulaten tegen uienvlieg en bonenvlieg in uien 2020

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van coatings en granulaten tegen uienvlieg (Delia antiqua / HYLEAN) en bonenvlieg (Delia platura /HYLEPL) in uien (Allium cepa / ALLCE) na te gaan.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (2802)/Commentaren (0)/
Bloemkool bemesting stikstof 2020 donderdag 18 maart 2021

Bloemkool bemesting stikstof 2020

Stikstofbemestingsproef in bloemkool 2020

Op een praktijkperceel testen we enkele verschillende stikstofbemestingsstrategieën in tweede vrucht bloemkool voor industrie. Er wordt gevarieerd in de toepassing van runderdrijfmest, stikstofdosis bij de start, stikstofdosis in de bijbemesting alsook de toepassingstechniek van de stikstof.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (4414)/Commentaren (0)/
Stikstofbemesting tweede vrucht bloemkool 2020 donderdag 18 maart 2021

Stikstofbemesting tweede vrucht bloemkool 2020

Op een praktijkperceel testen we enkele verschillende stikstofbemestingsstrategieën in tweede vrucht bloemkool voor industrie. Er wordt gevarieerd in de toepassing van runderdrijfmest, stikstofdosis bij de start, stikstofdosis in de bijbemesting alsook de toepassingstechniek van de stikstof.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (50)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips en ziekten spuittechnieken 2020 donderdag 18 maart 2021

Prei gewasbescherming trips en ziekten spuittechnieken 2020

Efficiëntie van innovatieve spuittechnieken voor de bestrijding van trips en ziekten in prei 2020

Het correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is een belangrijk onderdeel van IPM. Het toepassen van driftreducerende technieken of precisiebespuitingen draagt hieraan bij. In deze proef testten we de efficiëntie van verschillende driftreducerende technieken zoals de Wingssprayer, spuiten met luchtondersteuning, een verlaagde spuitboomhoogte en de luchtmengdop. Daarnaast testten we ook een precisiebespuiting, namelijk bandbespuiting. Met precisiebespuitingen kan je de hoeveelheid gebruikte gewasbeschermingsmiddelen reduceren door preciezer en gerichter te spuiten. De verschillende technieken werden ingezet voor de bestrijding van trips en ziekten in prei. Tabel 1 geeft een overzicht van de gebruikte spuittechnieken in de proef. In Tabel 2 van het rapport worden de middelen die in elk object toegepast werden weergegeven.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19002)/Commentaren (0)/
Prei bemesting stikstof 2020 donderdag 18 maart 2021

Prei bemesting stikstof 2020

Stikstofbemestingsproef in prei 2020

Binnen deze proef worden verschillende stikstofbemestingsdosissen gehanteerd gedurende de winterpreiteelt. Er is gekozen om de korrelbemestingen uit te voeren met Kalkammonsalpeter 27-0-0 en de bladvoedingen met Ureum 46-0-0.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (4755)/Commentaren (0)/
Stikstoftrappenproef in prei 2020 donderdag 18 maart 2021

Stikstoftrappenproef in prei 2020

Op percelen waar prei geteeld wordt, is er heel regelmatig een overschrijding van de hoeveelheid reststikstof in de periode 1 oktober – 15 november. Winterprei groeit in die periode nog volop en heeft stikstof nodig om een goede productie en kwaliteit te verzekeren. Op percelen winterprei met eerder weinig stikstof in het najaar, zal de groei tijdens zachtere perioden in najaar of winter tegenvallen en kan de kwaliteit van het gewasachteruit gaan. De juiste nood aan stikstof op voorhand inschatten is geen evidentie aangezien het weer niet te voorspellen is.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (26)/Commentaren (0)/
Stikstofvrijstelling groenbedekkers in eerste vrucht bloemkool 2020 donderdag 18 maart 2021

Stikstofvrijstelling groenbedekkers in eerste vrucht bloemkool 2020

Doelstelling is om via een proactief management van de groenbemesters hun agro-ecologische systeemdiensten te maximaliseren. We willen voordelen halen uit groenbedekkers door ze gerichter te beheren, in bijzonder bij het onderwerken in het voorjaar. Met name willen we processen (mineralisatie en organische stofopbouw) proactief aansturen en optimaliseren in functie van bodemkwaliteit, nutriëntenbenutting en gewasopbrengst van de volgteelt. Hierdoor demonstreren we wat de impact is van de groenbemesterskeuze, wijze van vernietigen en het tijdstip van onderwerken op de stikstofdynamiek en de gewasontwikkeling in de volgteelt. In deze proef testen we 4 groenbedekkers (Italiaans raaigras, wikken, snijrogge en luzerne) uit die we op 2 tijdstippen vernietigen met eenzelfde niet-kerende grondbewerking. We volgen de stikstofvrijstelling op tot aan de oogst van de volgteelt bloemkool.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (61)/Commentaren (0)/
Alternatieve sla salanova crispy en salanova eikenblad irrigatie 2020 donderdag 18 maart 2021

Alternatieve sla salanova crispy en salanova eikenblad irrigatie 2020

Demonstratie irrigatietool in alternatieve sla op lichte grond - Salanova crispy groen & Salanova eikenblad groen 2020

De proef werd aangelegd om deze aangepaste irrigatietool te demonstreren in alternatieve sla, Salanova crispy groen en Salanova eikenblad groen. Hierbij wordt één deel van het gewas beregend volgens de adviezen komende uit de irrigatie-tool. Het andere deel wordt op basis van bodemstalen, gewasstand en ervaring beregend door de teeltverantwoordelijke. Irrigatiehoeveelheden, kropgewichten en kropkwaliteit worden geregistreerd.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15409)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Alternatieve sla lollo bionda en lollo rossa irrigatie 2020 donderdag 18 maart 2021

Alternatieve sla lollo bionda en lollo rossa irrigatie 2020

Demonstratie irrigatietool in alternatieve sla op lichte grond - lollo bionda en lollo rossa 2020

De proef werd aangelegd om deze aangepaste irrigatietool te demonstreren in alternatieve sla, Lollo Bionda en Lollo Rossa. Hierbij wordt één deel van het gewas beregend volgens de adviezen komende uit de irrigatie-tool. Het andere deel wordt op basis van gewasstand en ervaring beregend door de teeltverantwoordelijke. Irrigatiehoeveelheden, kropgewichten en kropkwaliteit worden geregistreerd.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (15698)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Kropsla irrigatie glasteelt 2020 donderdag 18 maart 2021

Kropsla irrigatie glasteelt 2020

Demonstratie irrigatietool in kropsla op lichte grond 2020

De proef werd aangelegd om een irrigatietool te demonstreren in kropsla op een lichte bodem. De MIRLET-applicatie berekent verdamping door het gewas en door de bodem en gaat uit van een bodem waar voldoende vocht in aanwezig is. Om die reden is het model in principe toepasbaar op alle bodemtypes en is hiervoor geen correctie nodig. Op lichte bodems zal bij grote irrigatiebeurten wel sneller een deel van het water onder de wortelzone terecht komen en zo onbeschikbaar worden voor de plant.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14980)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Veldsla bestrijding Acidovorax lage druk grondstomen (1) 2020 donderdag 18 maart 2021

Veldsla bestrijding Acidovorax lage druk grondstomen (1) 2020

Evaluatie van de effectiviteit van een hittebehandeling voor de bestrijding van Acidovorax in veldsla door middel van lage druk grondstomen (1) 2020

Het doel van deze proef is onderzoeken hoe telers na een besmetting kunnen verhinderen dat de volgende teelt ook besmet raakt. Aangezien de gramnegatieve bacterie Acidovorax heel gevoelig is voor warmte werd in deze proef de effectiviteit van lagedruk stomen geëvalueerd ter bestrijding van deze bacterie in veldsla. Tien minuten op 50-60 °C volstaat. Bij hogere temperatuur sterft hij sneller af, indien de temperatuur lager is duurt het langer. Bij lagedruk stomen is het belangrijk de bodem goed los te maken tot 30 cm diepte.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15249)/Commentaren (0)/
Veldsla bestrijding Acidovorax lage druk grondstomen (2) 2020 donderdag 18 maart 2021

Veldsla bestrijding Acidovorax lage druk grondstomen (2) 2020

Evaluatie van de effectiviteit van een hittebehandeling voor de bestrijding van Acidovorax in veldsla door middel van lage druk grondstomen (2) 2020

In deze proef werden volgende behandelingen onderzocht: Breken + spitfrezen / Stoombreken + spitfrezen / Breken + stoomspitfrezen / Stoombreken + stoomspitfrezen. Dit onderzoek werd uitgevoerd met het ras Audace (Clause). 

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14247)/Commentaren (0)/
Veldsla bestrijding Acidovorax lage druk grondstomen (3) 2020 donderdag 18 maart 2021

Veldsla bestrijding Acidovorax lage druk grondstomen (3) 2020

Evaluatie van de effectiviteit van een hittebehandeling voor de bestrijding van Acidovorax in veldsla door middel van lage druk grondstomen en de toevoeging van bodemverbeterende middelen.

In deze proef werden volgende behandelingen onderzocht: Breken + spitfrezen / Stoombreken + spitfrezen / Breken + stoomspitfrezen / Stoombreken + stoomspitfrezen. Ook werd nagegaan welk bodemverbeterend middel  Acidovorax kan onderdrukken of onder controle houde. Dit onderzoek werd uitgevoerd met het ras Festival (Clause). 

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (14611)/Commentaren (0)/
Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt woensdag 17 februari 2021

Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt

Deze technische fiches zijn opgemaakt in het kader van het demonstratieproject ‘Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt’ met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

Om de opgedane kennis niet verloren te laten gaan, zijn er technische fiches opgemaakt van de diverse technieken die tijdens demonstraties en proeven aan bod kwamen. De fiches zijn geïnspireerd op de voorgestelde innovaties binnen het project Innoseta (http://www.innoseta.eu/nl/). Op het vlak van driftreductie en precisiespuittechnologie zijn er systemen op de markt die door landbouwers niet altijd gekend zijn. Bedrijfsleiders die de investering in een nieuwe spuitmachine overwegen, vinden houvast voor hun aankoopbeslissing in onderstaande technische fiches. Sommige van de beschreven technieken zijn merkonafhankelijk. Andere technieken zijn gebonden aan één merk van spuitmachines. Vaak zijn er dan alternatieven op de markt van concurrerende fabrikanten.

woensdag 17 februari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15922)/Commentaren (0)/
Prei rassen vroege en late herfstteelt 2020 vrijdag 22 januari 2021

Prei rassen vroege en late herfstteelt 2020

Keuzemogelijkheid groeit binnen het rassenaanbod

Rassenproeven prei - vroege herfstteelt 2020: Standaardrassen doen het goed, Darter en Oslo laten sterke indruk na / Tripsdruk terug bepalend voor eindresultaat / Rasbespreking beste nieuwkomer. Rassenproeven prei - late herfstteelt 2020 op de drie Vlaamse proefcentra: Trips en roest verdienen aandacht / Rasbeschrijving nieuwe rassen.

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (4371)/Commentaren (0)/
Beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas vrijdag 18 september 2020

Beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas

In het kader van het Dept. L& V-project 'Demonstratie van een ondersteuningstool voor beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas'

Bij de opstart van de teelt plaatsen we een sensormodule in je serre die de essentiële klimaatdata zal gaan opmeten waarmee het model wordt gevoed. Als teler log je vervolgens in op de MIRLET-app en krijg je onmiddellijk te zien hoeveel water de afgelopen dagen werd verdampt. De app berekent vervolgens hoeveel water je moet bijgeven en zo geef je het gewas exact wat het nodig heeft. De irrigatie aansturen doe je nog steeds zoals vroeger, alleen heb je nu meer zekerheid dat je effectief geeft wat de plant nodig heeft.

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6911)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020 woensdag 2 september 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2020

Bio beschutte teelten in tomaat, paprika en GreenResilient/Irrigatie in bio - Dinsdag 18 augustus 2020

Op 18 augustus 2020 ging het proefveldbezoek rond de bio beschutte teelten in tomaatpaprika en GreenResilient/Irrigatie in bio door op het PCG.

woensdag 2 september 2020/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (26325)/Commentaren (0)/
Uien gewasbescherming vergelijking driftreducerende doppen 2019 dinsdag 1 september 2020

Uien gewasbescherming vergelijking driftreducerende doppen 2019

Vergelijking driftreducerende doppen in uien 2019

Met verschillende driftreducerende doppen voerden we bespuitingen uit tegen onkruid, trips en valse meeldauw in uien. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gebruikte doppen. Het gebruik van minimum 50% driftreducerende doppen is sinds 1 januari 2017 verplicht in het kader van Geïntegreerde Gewasbescherming (IPM).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8745)/Commentaren (0)/
Uien irrigatie en fertigatie 2019 dinsdag 1 september 2020

Uien irrigatie en fertigatie 2019

Irrigatie en fertigatie in uien 2019

In deze proef wordt onderzocht wat de mogelijkheden (geen beregening, standaard bemesting / Druppelirrigatie bovengronds, standaard bemesting / Fertigatie, specifieke bemesting / Bovenberegening, standaard bemesting) zijn van druppelirrigatie en fertigatie in de groenteteelt, meer bepaald in ui.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8874)/Commentaren (0)/
Bloemkool gewasbescherming koolvlieg innovatieve spuittechnieken 2019 dinsdag 1 september 2020

Bloemkool gewasbescherming koolvlieg innovatieve spuittechnieken 2019

Bestrijding van koolvlieg in bloemkool innovatieve spuittechnieken 2019

Dit jaar lag op het PCG een proef aan waarbij de werkzaamheid werd nagegaan van een plantbakbehandeling en een behandeling op kluit tijdens de plant tegen koolvlieg (Delia radicum / HYLERA) in bloemkool (Brassica oleracea var. Botrytis / BRSOB). In deze proef testen we een plantmachine, die tijdens het planten een kleine hoeveelheid vloeistof mee geeft aan het trayplantje, dit als mogelijke vervanging van de plantbakbehandeling. Naast een gerichte en uniforme dosering heeft dit systeem ook als voordeel dat de bestrijdingsmiddelen niet in contact komen met de mensen op de plantmachine. In deze proef willen we nagaan of je met dit systeem een even goede efficiëntie tegen koolvlieg bereikt als met een plantbakbehandeling.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (15096)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips spuittechniek 2019 dinsdag 1 september 2020

Prei gewasbescherming trips spuittechniek 2019

Optimalisatie tripsbestrijding: waterhoeveelheden en rijsnelheid en bandbespuiting 2019

Naast tijdstip en productkeuze speelt ook de spuittechniek een belangrijke rol voor een goede tripsbestrijding bij prei. Tripsen leven verscholen en diep in het hart van de plant. Om zoveel mogelijk tripsen te bestrijden moet de spuitvloeistof dan ook zoveel mogelijk in de schacht terechtkomen waar de tripsen zich bevinden. Een goede spuittechniek kan bijdragen om dit doel te bereiken. Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie hiervan na te gaan in prei (Allium porrum / ALLPO).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4360)/Commentaren (0)/
Prei irrigatie 2019 dinsdag 1 september 2020

Prei irrigatie 2019

Irrigatieproef druppelirrigatie versus conventionele beregening in prei 2019

In het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ wordt vooral gefocust op advisering van de teler en kostprijs-rendement van irrigeren. In deze proef wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van druppelirrigatie in de groenteteelt, meer bepaald in prei. 

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4338)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Prei rassen oude jonkmansteelt 2019 dinsdag 1 september 2020

Prei rassen oude jonkmansteelt 2019

Prei test oude jonkmansteelt 2019

Vitaton (Nunhems), Harston (Nunhems), Aylton (Nunhems), Oslo (Enza).

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1095)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2019 dinsdag 1 september 2020

Wortel gewasbescherming wortelvlieg 2019

Efficiëntie van diverse granulaten en zaadcoatingen tegen wortelvlieg 2019

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van coating en granulaten tegen wortelvlieg (Psila rosea / PSILRO) in wortelen (Daucus carota / DAUCS) na te gaan.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (6728)/Commentaren (0)/
Wortel gewasbescherming onkruiden 2019 dinsdag 1 september 2020

Wortel gewasbescherming onkruiden 2019

Onkruidbestrijding in wortel 2019

Deze proef werd aangelegd om de doeltreffendheid van verschillende onkruidbestrijdingsschema’s na te gaan, vooral voor de bestrijding van zwarte nachtschade. Verder werden ook schema’s aangelegd met middelen die nog geen erkenning hebben in wortelen om de gewasveiligheid na te gaan.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7087)/Commentaren (0)/
Kropsla irrigatie glasteelt 2019 dinsdag 1 september 2020

Kropsla irrigatie glasteelt 2019

Demonstratie van een irrigatietool in kropsla op lichte bodem 2019

In deze proef wordt een kropslateelt aangelegd waarin irrigatie met gietbeurten niet groter dan 2,5 L/m² vergeleken wordt met irrigatie van traditionele gietbeurten van 3 tot 5 L/m².

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12241)/Commentaren (0)/
Demonstratieproject Groente-N-Advies via www.groenteNadvies.be maandag 17 augustus 2020

Demonstratieproject Groente-N-Advies via www.groenteNadvies.be

In het kader van het Dept. L&V demoproject 'Topboeren - Groente-N-advies'

Groente-N-advies zet alle goede bemestingspraktijken nog eens op rij opdat zowel de opbrengst en kwaliteit als het nitraatresidu aanvaardbaar zouden zijn. Bemesting bij vollegrondsgroenten is en blijft een delicaat gegeven. De expertise over alle goede bemestingspraktijken wordt de volgende 2 jaar door het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW), het PCG en Inagro gedemonstreerd en is te volgen via www. groenteNadvies.be.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (16429)/Commentaren (0)/
Tijd om de watergift op punt te zetten maandag 27 april 2020

Tijd om de watergift op punt te zetten

Actualiteiten beschutte teelten april 2020

Bij bladgewassen is de uniformiteit van de beregening des te belangrijker. Een klein vuiltje in de beregeningsdoppen kan al een grote invloed hebben op de afgifte van deze doppen. Controleer de doppen regelmatig en probeer ze zeker één keer per jaar allemaal te reinigen. Een niet uniforme beregening kan in de komende maanden al snel voor droge plekken in de serre zorgen. De zoutconcentratie zal plaatselijk oplopen en de planten krijgen het moeilijker om water op te nemen.

maandag 27 april 2020/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (7447)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019 vrijdag 25 oktober 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019

In het kader van diverse projecten

Op dinsdag 22 oktober 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in prei. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG en het bespreken van de reeds verworven resultaten. Teelttechniek, druppelirrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 25 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (28113)/Commentaren (0)/
Driftreducerende doppen geven goed spuitresultaat in uien vrijdag 18 oktober 2019

Driftreducerende doppen geven goed spuitresultaat in uien

We testten spuitdoppen met 50, 75 en 90% driftreductie.

In uien werd de efficiëntie van verschillende driftreducerende doppen nagegaan voor de bestrijding van onkruiden, trips en valse meeldauw. Door doppen te gebruiken met hoog driftreductiepercentages komen er minder gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen terecht en kan je tegemoetkomen aan de wettelijke productspecifieke bufferzones. 

vrijdag 18 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23956)/Commentaren (0)/
Terugblik Demo irrigatie werktuigdagen donderdag 17 oktober 2019

Terugblik Demo irrigatie werktuigdagen

Spectaculaire opbrengststijging na irrigatie en fertigatie

De resultaten met druppelirrigatie en fertigatie zijn hoopgevend. Zeker in droge jaren zoals 2019 kan deze irrigatietechniek een meerwaarde bieden. Landbouwers werken aan lagere druk waardoor de energiekosten minder hoog oplopen, gebruiken minder water, meststoffen zijn beter beschikbaar voor de planten en worden effectief opgenomen. Het blijft natuurlijk een investering die je al in het begin van het seizoen moet doen terwijl je nog niet kan inschatten wat het nieuwe teeltseizoen zal brengen.

donderdag 17 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21101)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Irrigatie demonstraties werktuigendagen 2019 woensdag 16 oktober 2019

Irrigatie demonstraties werktuigendagen 2019

Plattelandspret: demonstraties werktuigendagen - Boerenstebuiten: groenteplatform & droogte

De Werktuigendagen in Oudenaarde (21 en 22 september 2019) zijn een ideale gelegenheid om landbouwers kennis te laten maken met nieuwe irrigatietechnieken. Druppelirrigatie, fertigatie en klassieke bovenberegening werden toegepast op de demonstratievelden met aardappelen, prei en uien. Het is duidelijk dat fertigatie een meerwaarde biedt in de preiteelt ten opzichte van andere irrigatietechnieken, voor uien zijn de verschillen kleiner. Zowel de sortering als de opbrengst verbeterden in beide teelten spectaculair in alle objecten waar water werd gegeven.

woensdag 16 oktober 2019/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (25230)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 2019 dinsdag 24 september 2019

Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 2019

Demo beregening, druppelirrigatie en fertigatie

Tijdens deze editie was er veel aandacht naar irrigatie. Er zijn demovelden met beregening, druppelbevloeiing en fertigatie aangelegd in prei, uien en aardappelen. De verschillen in opbrengst en kwaliteit waren zeer duidelijk zichtbaar. De proeven werden besproken en er waren demonstraties van het leggen en het verwijderen van druppelslangen. Ook werden er profielputten gegraven om te tonen hoe de beworteling en het vochtgehalte in de bodem is in de verschillende objecten. Verder waren er ook demonstraties voorzien met beregeningsboom, gun corner, aansturing van irrigatie, sensoren, opvolging en beveiliging tijdens het beregenen, diverse haspels met kanon, ... 

dinsdag 24 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (24754)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Terugblik demo wortelen Westrozebeke maandag 23 september 2019

Terugblik demo wortelen Westrozebeke

In samenwerking met Departement Landbouw en Visserij, PCG, Ingro, Green Farm, Inagro en BB - Vrijdag 06.09.2019 - Westrozebeke

Mechanisch bestrijden van onkruid neemt toe. Naast een herbicidenproef lag eveneens een demo mechanische onkruidbestrijding. Door het wegvallen van herbiciden (o.a. Linuron) is onkruidbestrijding moeilijker geworden en blijft er na de laatste onkruidbestrijding soms nog onkruid over. Vooral zwarte nachtschade vormt een probleem. Sommige constructeurs/loonwerkers hebben dit aangepakt door machines te ontwikkelen om het onkruid mechanisch te verwijderen in de wortelteelt op ruggen.

maandag 23 september 2019/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (16530)/Commentaren (0)/
Alternatieven voor Pychlorex 5G in kolen maandag 19 augustus 2019

Alternatieven voor Pychlorex 5G in kolen

Resultaten koolvliegproef 2019

De combinatie van een plantbakbehandeling en granulaat bij planten leverde in het verleden al goede resultaten op. Zo leverden Tracer en Pychlorex 5G de beste resultaten in onze proef van 2018, met het hoogste aandeel gezonde planten en slechts 2,5% uitval door koolvlieg. Pychlorex 5G kan vanaf februari volgend jaar echter niet langer ingezet worden tegen koolvlieg, daarom testen we dit jaar verschillende combinaties van plantbakbehandelingen en alternatieve granulaten. Tevens hebben we ook Howicover getest als preventieve methode tegen koolvliegaantasting en een alternatieve toepassing voor de plantbakbehandeling.

maandag 19 augustus 2019/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (20222)/Commentaren (0)/
Presentaties bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019 donderdag 8 augustus 2019

Presentaties bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019

Familie Ryckaert te Assenede - Donderdag 1 augustus 2019

Op 1 augustus 2019 waren we te gast op het pootgoedbedrijf van de familie Ryckaert te Assenede. Haspelberegening is een klassieke techniek in openluchtteelten. Op het bedrijf van Andreas hebben ze het in 2018 aangedurfd te starten met druppelirrigatie. In het eerste jaar gebruikte hij T-tape, dit jaar waren de slangen van het merk Torro. Vanaf zijn opvangbassin vertrekt een toevoerleiding naar het veld waarin wordt bedruppeld. Om de landbouwsector kennis te laten maken met deze techniek van beregenen, organiseerden het PCG, PCA, Bodemkundige Dienst van België (BDB) en Inagro een studieavond op donderdag 1 augustus. Deze kaderde binnen het demonstratieproject van de Vlaamse Overheid: ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen'.

donderdag 8 augustus 2019/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (2542)/Commentaren (0)/
Terugblik bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019 donderdag 8 augustus 2019

Terugblik bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019

Familie Ryckaert te Assenede - Donderdag 1 augustus 2019

Voor het derde jaar op rij is het droge weer een bekommernis bij de landbouwers. Beregeningshaspels met boom of kanon zien we steeds vaker klaar staan naast het perceel. Op het bedrijf van pootgoedtelers Dirk en Andreas Ryckaert wordt sinds twee jaar druppelirrigatie toegepast. Om de landbouwsector kennis te laten maken met deze techniek van beregenen, organiseerden het PCG, PCA, Bodemkundige Dienst van België (BDB) en Inagro een studieavond op donderdag 1 augustus. Deze kaderde binnen het demonstratieproject van de Vlaamse Overheid: ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’. 

donderdag 8 augustus 2019/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (20240)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019 vrijdag 26 juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 16.07.2019

Op 16 juli 2019 organiseerden we een tweede proefveldbezoek in openluchtteelten. Omwille van de koudere weersomstandigheden in het late voorjaar waren tijdens het eerste proefveldbezoek nog niet in alle proeven (volledige) resultaten zichtbaar. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. 

vrijdag 26 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (29995)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019 vrijdag 5 juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 25.06.2019

Op 25 juni 2019 organiseerden we een eerste proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli 2019.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26985)/Commentaren (0)/
Zaaiuien rassen industrie 2018 maandag 15 april 2019

Zaaiuien rassen industrie 2018

Zaaiui rassenproef industrie 2018

Zaaiuien rassen industrie 2018 onderzoek met Action (Syngenta), Bossito (Seminis), Medaillon (Syngenta), Motion (Syngenta), Progression (Syngenta), Rockito (Seminis), Hyway (Bejo), Hytech (Bejo), Hybelle (Bejo), Hytune (Bejo), Fasto (Hazera), Vento (Hazera), Centro (Hazera).

maandag 15 april 2019/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (26220)/Commentaren (0)/
Terugblik Preihappening dinsdag 2 april 2019

Terugblik Preihappening

Inspiratie voor de toekomst. En wat nu met de prei?

Op 15 februari organiseerde PCG een preihappening voor iedereen met een hart voor prei. Na jarenlang de Internationale Praktijkdag Prei in het najaar was het tijd voor iets nieuws: een preihappening waarin de toekomst voor de preiteelt centraal stond.

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (12325)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Preihappening dinsdag 12 maart 2019

Bezoekersgids Preihappening

Proefveldbezoek prei 15.02.2019

De voornaamste proefresultaten die voorgesteld werden tijdens de preihappening werden gebundeld in een bezoekersgids.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16402)/Commentaren (0)/
Presentaties Preihappening dinsdag 12 maart 2019

Presentaties Preihappening

Wat nu met prei - 15.02.2019

Tijdens de rondgang op PCG werd ingegaan op verschillende onderzoeksthema’s die van belang zijn voor de preiteelt zoals onderzoek naar rassen, bemesting, actuele plagen, residuarm telen, smaak- en consumentenonderzoek en de teelt van hydroprei. De ondersteunende presentaties kan u hieronder vinden.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17482)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019 donderdag 28 februari 2019

Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019

Organisatie Het Departement Landbouw en Visserij - 19.02.2019 Staden

In dit artikel vind je de presentaties van de studieavond industriebloemkool van dinsdag 19 februari 2019 in Staden. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 28 februari 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20088)/Commentaren (0)/
EVA-app Eindelijk Vereenvoudigde Administratie donderdag 31 januari 2019

EVA-app Eindelijk Vereenvoudigde Administratie

In het kader van het Dept. L & V-project 'Cross-sectorale uitrol van EVA in de plantaardige sector'

We zijn op zoek naar pilootbedrijven die interesse hebben om aan de slag te gaan met de EVA-app, een tool die origineel ontwikkeld werd door PCFruit om de fruitteler te helpen bij zijn bedrijfsvoering en administratie, maar intussen uitgebreid werd naar de akkerbouw en groenteteelt.

donderdag 31 januari 2019/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (22)/Commentaren (0)/
Prei dwars in de kist 2018 donderdag 6 december 2018

Prei dwars in de kist 2018

Actualiteiten openluchtteelten november 2018

Dit jaar werd op het PCG terug een vergelijkende rassenproef prei opgezet voor afzet dwars in de kist. Dit type prei biedt zowel voor de teler als de retail en de consument een aantal voordelen. Vooral op het vlak van logistiek en bewaring zijn winsten te boeken die ook maatschappelijk belangrijk kunnen zijn. Het is wel zaak om goed aan de verwachtingen van de versmarkt-consument te blijven voldoen.

donderdag 6 december 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11091)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Industriebloemkool tweede vrucht 2018 dinsdag 4 december 2018

Industriebloemkool tweede vrucht 2018

Actualiteiten openluchtteelten november 2018

Een bijzonder droog en warm groeiseizoen typeerde de tweede vrucht 2018. De gewasontwikkeling liep niet zoals gewoonlijk maar met veel zorgen ivm voldoende watervoorziening. De nutriënten in de bodem werden niet efficiënt benut en veel percelen stonden kort voor de oogst nog met een te beperkt gewasvolume. Het aantal groeidagen verhoogde met makkelijk 14 tot 20 dagen, bij de echt trage groeiers zelfs nog meer. De oogst van de standaardvariëteit voor de tweede vrucht (Giewont) begon laat en zeer traag maar verloopt momenteel zeer vlot.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16534)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Terugblik infovergadering ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ vrijdag 5 oktober 2018

Terugblik infovergadering ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’

In het kader van het demoproject ’Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ en aardappelen’ en het H2020-project ‘FERTINNOWA’

Eind augustus werden op het PCG en de Bodemkundige Dienst van België studieavonden georganiseerd binnen het demonstratieproject ‘Beredeneerd Beregenen van Openluchtgroenten en Aardappelen’. De uitzonderlijke voorjaarsdroogte van 2017 en de droogte van dit jaar duiden op het feit dat beregenen lang geen luxe meer is maar een pure noodzaak. Tijdens deze avond kwamen een aantal aspecten aan bod uit het demonstratieproject.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21672)/Commentaren (0)/
Presentatie studieavond ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ donderdag 23 augustus 2018

Presentatie studieavond ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’

PCG Kruishoutem 21.08.2018 - BDB Leuven-Heverlee 22.08.2018

In dit artikel kan je de presentaties terugvinden die aan bod gekomen zijn op de studieavond ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ op dinsdag 21 augustus 2018 op het PCG en op woensdag 22 augustus 2018 op het BDB. Deze studieavond is georganiseerd door het PCG in samenwerking met de Bodemkundige Dienst van België, PCA en Inagro binnen het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’en het H2020-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'

donderdag 23 augustus 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (23170)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Veel aandacht voor inwerken groenbedekkers vrijdag 4 mei 2018

Veel aandacht voor inwerken groenbedekkers

In het kader van het demoproject 'Het ABC (Actie Bodemonderhoud C (kool¬stof)) in Vlaamse percelen'

In het kader van het demonstratieproject ‘Het ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’ organiseerde het PCG in samenwerking met de Werktuigendagen een demonstratie mechanisch vernietigen en inwerken van groenbedekkers op zaterdag 23 september 2017.

vrijdag 4 mei 2018/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (17830)/Commentaren (0)/
Wil je advies bij beregening? dinsdag 20 maart 2018

Wil je advies bij beregening?

In het kader van het Dept. LV demoproject 'Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen'.

Landbouwers hebben daar nog onvoldoende zicht op en dit willen we uitklaren. Ben je geïnteresseerd om meer inzicht te verwerven in het watergeven op je bedrijf, dan is deelname aan dit project zeker interessant. Daarenboven krijg je gratis beregeningsadvies op maat van je gewas en je perceel.

dinsdag 20 maart 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (539)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie dinsdag 20 maart 2018

Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie

Eindrapport in het kader van het project 'Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie'

Een maaimeststof is een snede van een groenbedekker, doorgaans een vlinderbloemige of met een vlinderbloemige component, die als bemesting op een ander perceel wordt uitgevoerd. Bij het gebruik van maaimeststoffen circuleren nutriënten intern op het bedrijf. Een maaimeststof brengt organische stof aan en de vlinderbloemige component bindt luchtstikstof.

dinsdag 20 maart 2018/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16259)/Commentaren (0)/
Stikstofwerking van maaimeststoffen maandag 19 maart 2018

Stikstofwerking van maaimeststoffen

Maaimeststof kan een volwaardig alternatief zijn voor stalmest.

Een maaimeststof is een snede van een groenbedekker, doorgaans een vlinderbloemige of met een vlinderbloemige component, die als bemesting op een ander perceel wordt uitgevoerd. Bij het gebruik van maaimeststoffen circuleren nutriënten intern op het bedrijf. Een maaimeststof brengt organische stof aan en de vlinderbloemige component bindt luchtstikstof.

maandag 19 maart 2018/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (16219)/Commentaren (0)/
Nieuwe brochure ‘Koolstofopbouw in biologische teelten’ maandag 19 maart 2018

Nieuwe brochure ‘Koolstofopbouw in biologische teelten’

In het kader van een demonstratieproject 'Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5'

In het eerste deel van de brochure worden een aantal teeltmaatregelen voor koolstofopbouw uitgelicht. Het tweede luik omvat een omschrijving van de demonstratieproeven

maandag 19 maart 2018/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (16925)/Commentaren (0)/
Terugblik studiedag composteren/fermenteren donderdag 25 januari 2018

Terugblik studiedag composteren/fermenteren

In het kader van het demonstratieproject ‘Het ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’.

Eind november werd er op het PCG een studiedag over composteren en fermenteren georganiseerd. Jurgen Degraeve van Agriton kwam spreken over fermentatie, Koen Willekens van ILVO over composteren en het PCG haalde hun resultaten van de compost- en fermentatieproeven boven van vroeger tot nu. In dit artikel vind je een samenvatting van wat er op de studiedag verteld werd.

donderdag 25 januari 2018/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (12892)/Commentaren (0)/
Irrigeren in openlucht: geen luxe, wel noodzaak donderdag 25 januari 2018

Irrigeren in openlucht: geen luxe, wel noodzaak

In het kader van het demoproject 'Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen'

Het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ gaat van start op 1 februari 2018. Binnen dit project werkt coördinator PCG samen met PCA, Inagro en de Bodemkundige Dienst (BDB). Het project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij.

donderdag 25 januari 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (548)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Spruitkool bemesting preventie glazigheid 2017 vrijdag 15 december 2017

Spruitkool bemesting preventie glazigheid 2017

Demoproef: voorkomen glazigheid in spruitkool 2017

Het doel van deze demo is nagaan of je glazigheid kunt verminderen of voorkomen door het toepassen van een bemesting met natrium, potas of stikstof in spruitkool

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12349)/Commentaren (0)/
Spinazie, gele mosterd en Italiaans raaigras bemesting compost en bokashi 2017 vrijdag 15 december 2017

Spinazie, gele mosterd en Italiaans raaigras bemesting compost en bokashi 2017

Demonstratie korte termijneffect compost en bokashi bij spinazie, gele mosterd en italiaans raaigras 2017

De proef bestaat uit de toepassing van 4 types compost en 1 type bokashi. Deze producten zijn toegediend en licht ondergewerkt net voor het inzaaien van de teelten. Er zijn geen minerale meststoffen toegediend in de proef. Het is de bedoeling de compost en bokashi zelf te laten spreken wat ze op korte termijn kunnen betekenen. Er is gekozen om voor eenzelfde dosis te gaan bij de verschillende producten. Dit om aan te tonen dat elk product zijn eigen karakteristieken heeft en het belangrijk is om op voorhand de inhoud ervan op te vragen.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (12437)/Commentaren (0)/
Bemesting demo fermenteren 2017 vrijdag 15 december 2017

Bemesting demo fermenteren 2017

In het kader van het demonstratieproject ‘Het ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’.

Op het PCG is een fermentatiekuil opgezet met prei, wortel, stro, koolzaadstro, houtsnippers en stalmest. Het fermentatieproces binnenin de kuil is goed verlopen. Het doel was het opzetten van de kuil en deze te demonstreren aan de landbouwers. Daarin is het doel geslaagd. Binnen een vervolgproef zal deze bokashi uitgetest worden op het veld.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (8704)/Commentaren (0)/
Groenbedekkersmengsels - deel 2 vernietigingsdemo met machines 2017 vrijdag 15 december 2017

Groenbedekkersmengsels - deel 2 vernietigingsdemo met machines 2017

Demo vernietiging mengsels groenbedekkers op Werkttuigdagen 2017 - deel 2 vernietigingsdemo met machines

Tijdens de Werktuigendagen op het demonstratieveld groenbedekkers een vernietigingsdemonstratie georganiseerd. Twaalf verschillende machines vernietigden allen hetzelfde mengsel (EAG matacelie van Aveve, 60% gele mosterd en 40% facelia). Dit om onderlinge vergelijking te kunnen tussen de machines. Er is steeds meer aandacht voor het machinaal vernietigen van EAG mengsels omdat deze sinds kort niet meer vernietigd mogen worden met herbiciden. Ook zijn de winters in Vlaanderen vaak niet sterk genoeg om het gewas volledig kapot te vriezen. Maar niet elke groenbedekker laat zich even makkelijk vernietigen. De vernietigingsdemonstratie vond plaats op zaterdag 23 september en is gefilmd met GoPro camera’s op en naast de tractoren. Het filmpje was gedurende de rest van het weekend te zien op het groot scherm naast het veld. De machines zijn ook een heel weekend naast hun resultaat blijven staan.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (13228)/Commentaren (0)/
Groenbedekkersmengsels  - deel 1 gewasontwikkeling en opname 2017 vrijdag 15 december 2017

Groenbedekkersmengsels - deel 1 gewasontwikkeling en opname 2017

Demo vernietiging mengsels groenbedekkers op Werkttuigdagen 2017 - deel 1 gewasontwikkeling en opname

Binnen het eerste thema is in Oudenaarde een demonstratieveld aangelegd met 21 mengsels van groenbedekkers. 20 daarvan zijn commerciële mengsels en 1 is een eigen samengesteld mengsel. Alle mengsels voldoen aan de voorwaarden om een EAG mengsel te zijn. De laatste jaren worden steeds meer groenbedekkers ingezaaid op de percelen wat ten goede komt van de bodem- en waterkwaliteit. Het tijdig inzaaien van de groenbedekker blijft een must om een goed ontwikkeld gewas te bekomen. Anders bestaat de kans dat je meer nadelen dan voordelen ondervind.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (15060)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting compost (fosfor) 2017 vrijdag 15 december 2017

Tomaat bemesting compost (fosfor) 2017

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5: beschutte teelt tomaat 2017

Tomaat bemestingsonderzoek met geen compost / groencompost / gecomposteerde paardenmest aangereikt met zwavel / uitgerijpte biostimulator groenkeurcompost / groencompost / wormencompost en champost. De proeven lagen in 2016-2017 aan op 2 praktijkbedrijven die omgeschakeld zijn van substraatteelt vruchtgroenten naar biologische vruchtgroenten. In dit verslag zijn de gegeven van de tomatenteler verzamelt. Hij is reeds in 2015 omgeschakeld naar bio en teelde nu het tweede jaar in de bodem die 30 jaar onder plastiek gelegen heeft.

vrijdag 15 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (12538)/Commentaren (0)/
Presentaties studienamiddag composteren en fermenteren vrijdag 1 december 2017

Presentaties studienamiddag composteren en fermenteren

In het kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’ en het Interreg-V Vlaanderen-Nederland project ‘Leve(n)de Bodem’.

In kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof )) in Vlaamse percelen’ organiseerde het PCG een studienamiddag over composteren en fermenteren op woensdag 29 november 2017. Experten kwamen er spreken, proefresultaten werden gepresenteerd, gevolgd door een interessante rondleiding op het PCG.

vrijdag 1 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (25626)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids studienamiddag composteren en fermenteren vrijdag 1 december 2017

Bezoekersgids studienamiddag composteren en fermenteren

In het kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’ en het Interreg-V Vlaanderen-Nederland project ‘Leve(n)de Bodem’.

In kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof )) in Vlaamse percelen’ organiseerde het PCG een studienamiddag over composteren en fermenteren op woensdag 29 november 2017. Experten kwamen er spreken, proefresultaten werden gepresenteerd, gevolgd door een interessante rondleiding op het PCG. 

vrijdag 1 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (23813)/Commentaren (0)/
Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva dinsdag 31 oktober 2017

Kennen en herkennen van ziekten Cladosporium of Passalora fulva

Een schimmelziekte die in tomaat ernstige schade kan aanrichten.

Cladosporium bladvlekkenziekte is een schimmelziekte veroorzaakt door Cladosporium fulvum (synoniemen: Fulvia fulva of Passalora fulva), die in tomaat ernstige schade kan aanrichten. Aangezien er een latente periode van minstens een week is tussen infectie en het vertonen van de symptomen, worden deze eerst zichtbaar op de oudere bladeren. Bij ernstige aantasting kunnen de symptomen uiteindelijk ook op jonger blad zichtbaar worden.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (13743)/Commentaren (0)/
PCG op Werktuigendagen te Oudenaarde 2017 dinsdag 31 oktober 2017

PCG op Werktuigendagen te Oudenaarde 2017

Thema's irrigatie/fertigatie, innovatieve teelten en groenbedekkers

In de voorbije editie van de Werktuigendagen werden drie thema’s door het PCG meer onder de aandacht gebracht. Het droge voorjaar van 2017 zal voor vele landbouwers nog een tijdje in hun geheugen gegrift staan, daarom mocht het thema irrigatie/fertigatie zeker niet ontbreken. Een volgende thema kaderde binnen de innovatieve teelten waarbij bataat de hoofdrol speelde. Een laatste thema waren de uien.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8592)/Commentaren (0)/
Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen woensdag 20 september 2017

Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september organiseerden PCG en PCA een proefveldbezoek om hun onderzoek rond uienteelt voor te stellen. Dat er veel interesse is in de teelt van uien bewezen de meer dan 100 aanwezigen.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10736)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017 maandag 4 september 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september 2017 ging het proefveldbezoek uien door met als thema's rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring.

maandag 4 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (27722)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bedrijfsbezoek Vitaetom: bio vruchtgroenten in verwarmde kas vrijdag 1 september 2017

Bezoekersgids bedrijfsbezoek Vitaetom: bio vruchtgroenten in verwarmde kas

Kersvers omgeschakelde biotelers Walter en Koen telen voor het eerste jaar biologische vruchtgroenten in verwarmde kas - Vrijdag 28.07.2017

Het bedrijf telt 2 ha kas, verwarmd met WKK. Tijdens de rondgang konden de geïnteresseerden de teelt van pruimtomaat, courgette, komkommer en blokpaprika bekijken en ondertussen de tussentijdse resultaten meepikken. Het bedrijf stelde zich al onmiddellijk open om samen met PCG een bemestingsproef bij hen aan te leggen met verschillende soorten basisbemesting (groencompost, champost, wormencompost, …).

vrijdag 1 september 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (15420)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen dinsdag 18 juli 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen

Proefveldbezoek groenten en aardappelen met als thema gewasbescherming - dinsdag 18.07.2017

Op dinsdag 18 juli 2017 organiseerde we een proefveldbezoek aardappelen en openluchtgroentenHet programma omvatte het bezoeken van de gewasbeschermingsproeven in de teelt van bloem-, spruitkool, kruiden, bataat, andijvie en aardappelen

dinsdag 18 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21298)/Commentaren (0)/
Gezocht: proefvelden en vragen rond composteren en fermenteren woensdag 12 juli 2017

Gezocht: proefvelden en vragen rond composteren en fermenteren

In het kader van het demonstratieproject ‘Het ABC in Vlaamse percelen’

Het demonstratieproject ‘Het ABC in Vlaamse percelen’ dat in 2016 van start is gegaan, tracht strategieën en technieken aan te brengen om zoveel mogelijk koolstofrijk materiaal op de percelen te houden of aan te wenden.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (11256)/Commentaren (0)/
Gebruik van maaimeststoffen in koepel is een optie, maar let op dosering zaterdag 3 juni 2017

Gebruik van maaimeststoffen in koepel is een optie, maar let op dosering

Toedieningswijze en bodemconditie beïnvloeden de werking van maaimeststoffen

Door de aangescherpte aanvoernorm voor fosfor binnen MAP5 wordt het gebruik van maaimeststoffen, theoretisch althans, interessant. Of dit ook in de praktijk zo is in koepel, testten ILVO en PCG uit.

zaterdag 3 juni 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20460)/Commentaren (0)/
Arbeidsefficiëntie nodig voor een rendabele prei- en courgetteteelt dinsdag 30 mei 2017

Arbeidsefficiëntie nodig voor een rendabele prei- en courgetteteelt

De totale kostprijs voor arbeid loopt voor prei op tot 40% en voor courgette zelfs tot 50% van de totale kostprijs.

Zowel prei als courgettes voor de verse markt zijn heel arbeidsintensieve teelten. De totale kostprijs voor arbeid loopt voor prei op tot 40% en voor courgette zelfs tot 50% van de totale kostprijs. Arbeidsefficiënt te werk gaan, is dan ook noodzakelijk om een goede rendabiliteit van de teelt te bekomen.

dinsdag 30 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17022)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Inzicht rendabiliteit van kleine teelten met rekentool en teeltfiches vrijdag 7 april 2017

Inzicht rendabiliteit van kleine teelten met rekentool en teeltfiches

Fiches met betrouwbare cijfers staan je bij in het maken van de juiste keuzes voor jouw bedrijf

Inzicht in de rendabiliteit van kleine teelten is nuttig bij de opmaak van het teeltplan en de teeltkeuze. De rendabiliteit van kleine teelten verschilt immers van teelt tot teelt en van bedrijf tot bedrijf. Fiches met betrouwbare cijfers staan je bij in het maken van de juiste keuzes voor jouw bedrijf.

vrijdag 7 april 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22160)/Commentaren (0)/
Tags:
Posters kennen en herkennen van plagen: monitoring in de glastuinbouw donderdag 16 februari 2017

Posters kennen en herkennen van plagen: monitoring in de glastuinbouw

Bladluis, spint, tomatengalmijt, trips, weekhuidmijt, witte vlieg en wolluis

Het kennen en vooral herkennen van plagen in een gewas blijft de basis voor een geslaagde IPM strategie. In kader van het demonstratieproject ‘Monitoring in de glastuinbouw’ werden dan ook posters opgesteld in verschillende talen zoals Engels, Frans, Arabisch, Spaans, Pools en Roemeens rond het herkennen van plagen. Zo verloopt communicatie rond ziekten en plagen gerichter en efficiënter waardoor er sneller ingegrepen kan worden. De posters zijn beschikbaar voor bladluis, spint, trips, tomatengalmijt, weekhuidmijt, wolluis en witte vlieg. De posters zijn vrij te downloaden.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (27170)/Commentaren (0)/
Des affiches de connaître et reconnaître les ravageurs donderdag 16 februari 2017

Des affiches de connaître et reconnaître les ravageurs

Les pucherons, les acariens, l' Aculops Lycopersici, les Thrips, le tarsonème, l' aleurodes et le cochenille farineuse

Les affiches ont été écrits  dans différentes langues comme l'anglais, le français, l'arabe, espagnol, polonais et roumain autour de ravageurs reconnaissant. Les affiches sont disponibles pour les pucherons, les acariens, l' Aculops Lycopersici, les trips, le tarsonème, les aleurodes, le cochenille farineuse. Les affiches sont à télécharger gratuitement.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20647)/Commentaren (0)/
Knowing and recognizing pests donderdag 16 februari 2017

Knowing and recognizing pests

Aphid, Spider mite, Tomato russet mite, Thrips, Broad mite, Whitefly and Mealybug

The posters are available for Aphid, Spider mite, Tomato russet mite, Thrips, Broad mite, Whitefly and MealybugThe posters are free to download.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19879)/Commentaren (0)/
Reconocer plagas en un cultivo donderdag 16 februari 2017

Reconocer plagas en un cultivo

Pulgón, Acaro, Tomato russet mite, Trips, Broad mite, Mosca blanca, Mealybug.

Reconocer plagas en un cultivo sigue siendo la base de una estrategia exitosa de MIP (Manejo Integrado de Plagas). Por el proyecto ‘Monitoring in de glastuinbouw’ (Monitoreo en la horticultura en invernaderos) se han desarollado posters para facilitar el (re)conocimiento de plagas en varios idiomas : neerlandés, francés, inglés, castellano, polaco, rumano y árabe.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20402)/Commentaren (0)/
Znajomość i rozpoznanie szkodnika donderdag 16 februari 2017

Znajomość i rozpoznanie szkodnika

Mszyce, Przędziorki, Roztocz szklarniowy na pomidorach, Wciornastki, Różnopazurkowce, Mączliki, WeŁnowce.

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19774)/Commentaren (0)/
Cunoaştirea şi recunuoaştirea dăunătorilor donderdag 16 februari 2017

Cunoaştirea şi recunuoaştirea dăunătorilor

Afide, Acarian, Acarianul galicol, Thrips, Acarianul transparent, Musculița Alba,

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18140)/Commentaren (0)/
الثعرف على الافات - Knowing and recognizing pests donderdag 16 februari 2017

الثعرف على الافات - Knowing and recognizing pests

حشرة النباتات (Aphid), الثعرف على الافات (Spider mite), Aculops lycopersici (Tomato russet mite), رحلات (Thrips), الأسبوع الجلد العثة (Broad mite), الذبابة البيضاء (Whitefly), الدقيقي (Mealybug).

donderdag 16 februari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19257)/Commentaren (0)/
Brochure Monitoring van plagen en nuttigen 2016 zaterdag 21 januari 2017

Brochure Monitoring van plagen en nuttigen 2016

In het kader van het Dept. L & V project: Monitoring in de glastuinbouw: Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding - woensdag 18.01.2017

Tijdens de demodag 'Monitoring van plagen en nuttigen in de serre' op 18 januari 2017 werd de brochure 'Monitoring van plagen en nuttigen in de glastuinbouw – Weet wat er leeft in je teelt' voorgesteld. Deze brochure, opgesteld in een handig zakformaat, is de ideale tool voor de teler om op zijn bedrijf op een efficiënte manier te monitoren. Ze bevat informatie over de herkenning van de belangrijkste plagen en nuttigen en legt uit op welke wijze en met welke hulpmiddelen deze insecten en mijten herkend en opgespoord kunnen worden. Daarnaast wordt het belang van schadedrempels verklaard en wordt getoond hoe de monitoringsresultaten als leidraad kunnen dienen voor een goede gewasbescherming.

zaterdag 21 januari 2017/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31644)/Commentaren (0)/
Efficiënt monitoren met behulp van gridcharts dinsdag 27 december 2016

Efficiënt monitoren met behulp van gridcharts

In het kader van het Dep. L & V project: Monitoring in de glastuinbouw: Hét instrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding

Bij kamerplantentelers en tomatentelers is monitoring al vrij goed ingeburgerd. maar in andere sectoren is dit vaak minder het geval. Om betrouwbare monitoringsresultaten te bekomen, is het vooreerst belangrijk om efficiënt te monitoren. Dit klinkt evident. maar toch  is het belangrijk om hier  even bij stilte staan.

dinsdag 27 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (22003)/Commentaren (0)/
Uien gewasbescherming valse meeldauw 2016 donderdag 15 december 2016

Uien gewasbescherming valse meeldauw 2016

Efficiëntie van middelen tegen valse meeldauw in uien 2016

Deze proef werd opgezet om de werking van middelen tegen valse meeldauw (Peronospora destructor / PERODE) in ui (Allium cepa) te onderzoeken.

donderdag 15 december 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18798)/Commentaren (0)/
Uien gewasbescherming uitvloeiers valse meeldauw 2016 donderdag 15 december 2016

Uien gewasbescherming uitvloeiers valse meeldauw 2016

Efficiëntie van de toevoeging van uitvloeiers voor bestrijding valse meeldauw in uien 2016

Deze proef werd opgezet om de efficiëntie van de toevoeging van uitvloeiers tegen valse meeldauw (Peronospora destructor / PERODE) in ui (Allium cepa) te onderzoeken.

donderdag 15 december 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19186)/Commentaren (0)/
Bloemkool onderzaai demo 2016 donderdag 15 december 2016

Bloemkool onderzaai demo 2016

Onderzaai in bloemkool: demo op proefplatform Ardooie 2016

Het PCG heeft een demo aangelegd met onderzaai van diverse gewassen op het bloemkoolplatform georganiseerd door de Vlaamse Overheid, Dep. L&V met geen onderzaai, Italiaans raaigras, Japanse Haver, zomerhaver, bladrammenas, facelia, snijrogge, klaver, grasklaver (50+10), rietzwenkgras.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8994)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Bloemkool bemesting startfosfor demo 2016 donderdag 15 december 2016

Bloemkool bemesting startfosfor demo 2016

Bemesting startfosfor in bloemkool: demo op proefplatform Ardooie 2016

Het PCG had op het bloemkoolplatform georganiseerd door de Vlaamse Overheid, Dep. L&V twee bemestingsdemo’s, een eerste rond stikstofbemesting en een tweede rond het gebruik van startmeststoffen. Beide demo’s werden aangeplant op 9 juli 2016 met het ras Giewont (Seminis). Om de verschillen duidelijk te kunnen aantonen gebeurde de bemesting volledig met kunstmest zonder inzet van dierlijke mest.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12521)/Commentaren (0)/
Bloemkool bemesting stikstof demo 2016 donderdag 15 december 2016

Bloemkool bemesting stikstof demo 2016

Stikstofbemesting in bloemkool: demo op proefplatform Ardooie 2016

Het PCG had op het bloemkoolplatform georganiseerd door de Vlaamse Overheid, Dep. L&V twee bemestingsdemo’s, een eerste rond stikstofbemesting (dit verslag) en een tweede rond het gebruik van startmeststoffen (OL16 BKBMP1). Beide demo’s werden aangeplant op 9 juli 2016 met het ras Giewont (Seminis). Om de verschillen duidelijk te kunnen aantonen gebeurde de bemesting volledig met kunstmest zonder inzet van dierlijke mest.

donderdag 15 december 2016/Auteur: Anonym/Aantal keer bekeken (10920)/Commentaren (0)/
Paksoi rassen najaar en bemesting maaimeststoffen bio 2016 donderdag 15 december 2016

Paksoi rassen najaar en bemesting maaimeststoffen bio 2016

Rassenproef paksoi najaarsteelt en effect van toediening maaimeststoffen in biologische tunnelteelten 2016

Paksoi rassen onderzoek met Bopak (Bejo), Joi Choi (Sakata), Yang Qing Choi (Sakata), You Qing Choi (Sakata) en effect toediening van maaimeststoffen.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16864)/Commentaren (0)/
Paprika bemesting plantaardig versus dierlijk, maaimeststoffen bioteelt 2016 donderdag 15 december 2016

Paprika bemesting plantaardig versus dierlijk, maaimeststoffen bioteelt 2016

Bemestingsproef biologische teelt – kans voor maaimeststoffen in de teelt van paprika 2016

In de ene kas werd verteerde runderstalmest gebruikt als basisbemesting; voor de bijbemesting werd de kas opgesplitst in 2 waarbij de ene helft bloedmeel toegediend kreeg, de andere helft kippenmestkorrels. De andere kas kreeg in het verleden groencompost als basisbemesting; de bijbemesting in deze plantaardige kas bestond uit sojaschroot en moutkiemen. Het laatste jaar werd de basisbemesting in beide afdelingen vervangen door deels maaimeststoffen in te werken, om de kansen voor maaimeststoffen in de teelt van vruchtgroenten in verwarmde kas te bekijken.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17825)/Commentaren (0)/
Prei bemesting stikstof late herfst 2016 donderdag 15 december 2016

Prei bemesting stikstof late herfst 2016

Stikstof bemestingsstrategieën in late herfstprei 2016

In deze proef werd het effect van verschillende bemestingsstrategieën op de opbrengst en kwaliteit van late herfstprei nagegaan. Daarnaast werd het nitraatresidu opgevolgd tijdens de controleperiode 1 oktober - 15 november.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1347)/Commentaren (0)/
Eerste ervaringen van kersvers omgeschakelde biotuinder donderdag 20 oktober 2016

Eerste ervaringen van kersvers omgeschakelde biotuinder

Verslag bedrijfsbezoek Barver - Bioteler Peter Bartels koos voor de stap naar bio te zetten

Peter Bartels teelde 33 jaar gangbare groenten, maar zette 15 februari dit jaar de stap naar omschakeling tot biologische teelt. Het bedrijf telt 8000 m². Tijdens het bezoek werd de teelt van tomaat, komkommer en courgette toegelicht worden.

donderdag 20 oktober 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25380)/Commentaren (0)/
Aubergines: Mao spant de kroon dinsdag 13 september 2016

Aubergines: Mao spant de kroon

Onderstammenonderzoek in de biologische teelt van aubergine 2015

Op vraag van de sector werd een biologische onderstamproef aubergine aangelegd op PCG. De keuze van de onderstammen gebeurde op basis van de wensen van de telers, aangevuld met deze die de zaadhuizen aanleverden.

dinsdag 13 september 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (18413)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016 dinsdag 26 juli 2016

Bezoekersgids bio beschutte teelten: stand van zaken 2016

Proefveldbezoek bio beschutte teelten - vrijdag 08.07.2016

Op vrijdag 8 juli 2016 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en de onderstammenproef in tomaat en de bemestingsproef in rode paprika.

dinsdag 26 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25561)/Commentaren (0)/
Kans voor maaimeststoffen in biopaprika donderdag 14 juli 2016

Kans voor maaimeststoffen in biopaprika

Bemestingsproef toepassing maaimeststoffen in de teelt van paprika

Sinds 6 jaar ligt een bemestingsproef aan in de bioserres van het PCG met verschillende soorten bijbemesting, telkens in vruchtgroenten. Dit jaar is het tweede seizoen dat de kans van maaimeststoffen ook wordt bekeken.

donderdag 14 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (20871)/Commentaren (0)/
Rassen- en onderstammen in de biotrostomaat donderdag 14 juli 2016

Rassen- en onderstammen in de biotrostomaat

De belangrijkste tussentijdse onderzoeksresultaten

Tomaten in de biologische teelt belangrijkste tussentijdse resultaten rassen - en onderstammen onderzoek met Tica G419 (Bingenheimer), 72-720 rz (Rijk Zwaan), Cappricia (Rijk Zwaan), Extension (Bayer), Almadir (Uniseeds), Sevance (Monsanto), E15M.40770 = TOVIT1411 (Enza), E15M.40763 = TOVIT1433 (Enza), Foundation (Bayer).

donderdag 14 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16312)/Commentaren (0)/
Wat en hoe monitoren in vruchtgroenten? woensdag 13 juli 2016

Wat en hoe monitoren in vruchtgroenten?

Een kosteloze basisopleiding van 1u te verkrijgen voor jou en/of een medewerker op jouw bedrijf.

Ben je bioteler en heb je behoorlijk wat vruchtgroenten in je teeltplanning? Dan kan je kosteloos een basisopleiding van 1u verkrijgen voor jou en/of een medewerker op jouw bedrijf.

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31945)/Commentaren (0)/
Weerbaarheid en opbrengst in komkommer donderdag 19 mei 2016

Weerbaarheid en opbrengst in komkommer

Welke onderstammen komkommer zijn er op de markt die geschikt blijken voor biologische teelt?

In deze proef werd nagegaan welke onderstammen komkommer er op de markt zijn die geschikt blijken voor biologische teelt met Ancora F1 (Takii), Azman (Rijk Zwaan), Ficifolia (Grow Group), Flexifort (Vitalis), TRC 1401 (TRC), TRC Cucuos 1 (TRC), Mendosa (Uniseeds), Nemafree (Grow Group), Status F1 (Takii), TRC 11503 (TRC), Tokita 2 = Ulisse (TRC), VDB No 31 (Van Den Berg Seeds). Alle onderstammen waren geënt met Carambole (Rijk Zwaan).

donderdag 19 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (25541)/Commentaren (0)/
Enten van tomaten: meerwaarde in koepel? vrijdag 6 mei 2016

Enten van tomaten: meerwaarde in koepel?

Bij tomaten in tunnelteelt is de teeltduur tenslotte veel korter en er hangt uiteraard een extra kostenplaatje aan het plantgoed van geënte planten.

Bij tomaten in tunnelteelt is de teeltduur tenslotte veel korter en er hangt uiteraard een extra kostenplaatje aan het plantgoed van geënte planten. Tijdens een rassenproef Coeur de Boeuf in tunnel op het PCG werden twee herhalingen geënt en twee herhalingen niet geënt. Binnen deze proef werd de productie en kwaliteit van geënte en ongeënte planten met elkaar vergeleken.

vrijdag 6 mei 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (16005)/Commentaren (0)/
Workshop: Herkennen van plagen en nuttigen maandag 25 april 2016

Workshop: Herkennen van plagen en nuttigen

Deze workshop kadert binnen het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding' - 01.03.2016 (PCG)

Presentatie gebruikt in de workshop in het kader van het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding'. Om je als teler te helpen efficiënt te monitoren en zo het maximale uit je teelt te halen, demonstreerden de vier proefcentra PCS, PCG, PCH & PSKW tijdens deze demodag hoe dit kan, zowel in sier- als groenteteelt

maandag 25 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (31416)/Commentaren (0)/
Monitoring in de vruchtgroenten zaterdag 16 april 2016

Monitoring in de vruchtgroenten

Teelten onder beschutting projecten april 2016

Binnen het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding' willen we telers ondersteunen en een antwoord bieden op heel wat praktische vragen. Waarom moet je monitoren? Hoe monitor je best? Hoe verwerk je deze data?

zaterdag 16 april 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (44442)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016 zaterdag 5 maart 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermingsproeven in prei - donderdag 03.03.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in prei op donderdag 3 maart 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en gewasbeschermingsproeven in deze teelt. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

zaterdag 5 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18513)/Commentaren (0)/
Het belang van de uienteelt in Vlaanderen! zaterdag 5 maart 2016

Het belang van de uienteelt in Vlaanderen!

Presentaties van het studie- & netwerkmoment uien - vrijdag 19.02.2016

België werd in het verleden weinig onderzoek uitgevoerd naar de teelt van uien. Enkele jaren geleden startte het PCG met onderzoek naar deze teelt omwille van het groeiende areaal en de vraag naar bijkomende erkenningen voor onkruidbestrijdingsmiddelen. De eerste resultaten van dit onderzoek werden gecommuniceerd tijdens deze studienamiddag. Met dit netwerkmoment willen we de sector mee betrekken in de verdere sturing van het onderzoek.

zaterdag 5 maart 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26773)/Commentaren (0)/
Ergonomie in de preiteelt: enkele tips woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de preiteelt: enkele tips

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als prei. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25640)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de slateelt (grondteelt) woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de slateelt (grondteelt)

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als sla (grondteelt). In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24921)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de slateelt (hydroteelt) woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de slateelt (hydroteelt)

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als sla (hydroteelt). In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24790)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de tomatenteelt woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de tomatenteelt

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als tomatenteelt. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24865)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de witloofteelt woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de witloofteelt

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als witloof. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24116)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomisch werken: hoe werkt dat? woensdag 20 januari 2016

Ergonomisch werken: hoe werkt dat?

In het kader van het Landbouw & Visserij-project 'Ergonomie in de tuinbouw'

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve sector als de tuinbouw. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een Landbouw & Visserij-project rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaand artikel.

woensdag 20 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (54849)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Organische stofopbouw in bio donderdag 14 januari 2016

Organische stofopbouw in bio

In het kader van het Landbouw & Visserij-project 'Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP5'

Als gevolg van de verstrengde fosfornormen in MAP5 wordt de dosis organische bemesting sterk beperkt voor de percelen in klasse 3 en klasse 4, waardoor er minder mogelijkheden zijn om het organische stofgehalte op deze percelen te onderhouden, wat voor de biologische landbouw net van primordiaal belang is.

donderdag 14 januari 2016/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28983)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Alternatieve sla bemesting opvolging bijbemesting 2015 dinsdag 15 december 2015

Alternatieve sla bemesting opvolging bijbemesting 2015

Demo: Opvolging bijbemesting in alternatieve sla 2015

Alternatieve sla is een moeilijke teelt om het nitraatresidu in de controleperiode (1 oktober-15 november) beneden de norm van 90 kg NO3-N/ha te houden. Het is een korte, intensieve teelt (8-10 weken) met een oppervlakkig wortelstel. De volledige N-behoefte van de teelt (100-120 kg N/ha) moet op korte termijn opgenomen worden. Zeker bij het telen van verschillende rondes sla na elkaar op hetzelfde perceel, kan er veel nitraatuitspoeling optreden tussen de slateelten. Nitraat dat uitspoelt beneden de 30 cm is niet meer opneembaar voor de volgende rondes. Zo ontstaat tijdens het seizoen een geleidelijke opstapeling van het nitraatresidu in de diepere lagen.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18767)/Commentaren (0)/
Alternatieve sla bemesting nitraatuitspoeling 2015 dinsdag 15 december 2015

Alternatieve sla bemesting nitraatuitspoeling 2015

Waterbufferend vermogen in sla: effect op nitraatresidu en opbrengst 2015

In een dubbele teelt van alternatieve sla werd het effect van het waterabsorberend granulaat ZEBA nagegaan op de nitraatuitspoeling tijdens en tussen de teelten. Voor het planten van de eerste teelt werd 50 kg/ha ZEBA breedwerpig toegepast en ingewerkt met de rotoreg. Deze behandeling werd vergeleken met de blanco behandeling waar geen ZEBA toegepast werd.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20224)/Commentaren (0)/
Spinazie bemesting reductie reststikstof 2015 dinsdag 15 december 2015

Spinazie bemesting reductie reststikstof 2015

Demo: Reductie nitraatuitspoeling in combinatieteelt spinazie boon 2015

In deze demonstratieve proef wordt gekeken of de stikstof die na een spinazieteelt achterblijft in de bodem, of mineraliseert uit de oogstresten, beter beschikbaar kan gemaakt worden voor een late bonenteelt. De proef bestaat er in de spinazie te laten opschieten na oogst (in tussentijd tegen wanneer de bonen gezaaid worden). Op die manier is er opname van het achtergebleven nitraatresidu in de bodem na de spinazieteelt. Voor de zaai van de bonen (zaai 1/08) wordt de opgeschoten spinazie vernietigd. De stikstof die vrijkomt door mineralisatie kan dan benut worden door de bonenteelt.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22854)/Commentaren (0)/
Bloemkool gewasbescherming koolvlieg (plantbakbehandeling) 2015 dinsdag 15 december 2015

Bloemkool gewasbescherming koolvlieg (plantbakbehandeling) 2015

Bestrijding van koolvlieg in bloemkool: uittesten diverse plantbakbehandelingen 2015

Dit jaar lag op het PCG opnieuw een proef aan in bloemkool waarbij de efficiëntie van plantbakbehandelingen - uitgevoerd op diverse toepassingstijdstippen - werd vergeleken. De vraag was of een vroege plantbakbehandeling de plant wel voldoende lang kon beschermen tegen de koolvlieg, Delia radicum. Gelijkaardige proeven werden al aangelegd in 2012 en 2014. Een overkoepelend besluit vind je terug in dit artikel.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22529)/Commentaren (0)/
Bloemkool bemesting bladvoeding eerste vrucht 2015 dinsdag 15 december 2015

Bloemkool bemesting bladvoeding eerste vrucht 2015

Bladvoeding in bloemkool eerste vrucht 2015

Het doel van de proef is te onderzoeken of een gefractioneerde bijbemesting met bladvoeding het nitraatresidu kan verlagen en toch de opbrengst en kwaliteit kan behouden. De toegepaste producten zijn Foliar Urea (Yara), Azofol (Disaghor), Power Green (Intergrow), Brio S (TimacAgro), Folur S (Tradecorp), EfficieNt 28 (Agro-Vital) en AMX N90. De objecten met bladvoeding werden vergeleken met een onbehandeld object (dat enkel een basisbemesting kreeg) en met twee objecten die ammoniumnitraat toegediend kregen in zowel de standaarddosis (60 kg N/ha) als dezelfde dosis als de bladvoedingen (3 keer 5 kg N/ha).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19203)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming onkruiden 2015 dinsdag 15 december 2015

Prei gewasbescherming onkruiden 2015

Demonstratie van alternatieve herbiciden ter vervanging van Totril 2015

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van diverse onkruidbestrijdingsschema’s in prei (Allium porrum / ALLPO) na te gaan.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18738)/Commentaren (0)/
Prei bemesting late herfst 2015 Addendum dinsdag 15 december 2015

Prei bemesting late herfst 2015 Addendum

Bemesting prei in de late herfstteelt 2015 Addendum

Prei bemesting onderzoek 2015 met KAS 27-0-0, Entec 26-0-0 + 32,5 SO3, Novatec Solub 21-0-0 + 60 SO3, Sulfammo 30-0-0 + 20 SO3, Sulfurea 38-0-0 + 18 SO3 , Ureum 46-0-0, Azofol 20-0-0* + 5MgO + 10 SO3, Foliar Urea 46-0-0, Urean 39-0-0.  Deze meststoffen werden in rijen- of breedwerpig bemesting, aangieten na planten, bemesting in rijen tussen ruggen en ingewerkt, geïnjecteerd of als bladvoeding toegediend.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22405)/Commentaren (0)/
Prei bemestingsstrategie late herfst 2015 dinsdag 15 december 2015

Prei bemestingsstrategie late herfst 2015

Bemestingsstrategie in prei late herfst 2015

De proef heeft als doel te achterhalen wat de beste bemestingsstrategie is voor prei late herfstteelt. Hiervoor kijken we telkens naar de opbrengst, kwaliteit en het nitraatresidu in de controleperiode (1 oktober-15 november).

 

 

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13694)/Commentaren (0)/
Aubergine onderstam bio 2015 dinsdag 15 december 2015

Aubergine onderstam bio 2015

Onderstammenproef aubergine bioteelt 2015

Aubergine onderstammenproef bioteelt 2015 onderzoek met Javah F1 (Takii), Mao (Grow Group), Mao nieuw = Torvum Vigor (Grow Group).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19839)/Commentaren (0)/
Tomaat rassen Coeur de Boeuf tunnel 2015 dinsdag 15 december 2015

Tomaat rassen Coeur de Boeuf tunnel 2015

Rassenproef tomaat Coeur de Boeuf in koepel 2015

Tomatenrassen Coeur de Boeuf onderzoek in koepel met Cauralina (Gautier Semences), Corazon (Clause), Country Taste F1 (Hild), Deko (Uniseeds), EXP 868 (Clause), Gourmandia (Clause), Rugantino (Rijk Zwaan), Tovit 1411 (Enza), Voluptuoso (Clause). Onderzoek teelttechniek 'enten of niet' een meerwaarde in tunnel?

 
dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (32777)/Commentaren (0)/
Tomaat bemesting maaimeststoffen bioteelt 2015 dinsdag 15 december 2015

Tomaat bemesting maaimeststoffen bioteelt 2015

Bemestingsproef biologische teelt – kans voor maaimeststoffen in de teelt van tomaat 2015

In de ene kas werd verteerde runderstalmest gebruikt als basisbemesting; voor de bijbemesting werd de kas opgesplitst in 2 waarbij de ene helft bloedmeel toegediend kreeg, de andere helft kippenmestkorrels. De andere kas kreeg in het verleden groencompost als basisbemesting; de bijbemesting in deze plantaardige kas bestond uit sojaschroot en moutkiemen. Het laatste jaar werd de basisbemesting in beide afdelingen vervangen door deels maaimeststoffen in te werken, om de kansen voor maaimeststoffen in de teelt van vruchtgroenten in verwarmde kas te bekijken.

dinsdag 15 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17959)/Commentaren (0)/
Plaagbeheersing in groenten (open lucht en beschutte teelt) en akkerbouw zaterdag 5 december 2015

Plaagbeheersing in groenten (open lucht en beschutte teelt) en akkerbouw

Workshop plant CCBT viert vijfjarig bestaan - 04.12.2015

Het CCBT vierde dit jaar het vijfjarig bestaan en nodigde daarom op 4 december de ruime sector uit voor een studiedag in Oostkamp. Als de koepel van het praktijkonderzoek voor de bioteelt vormt CCBT de brug tussen het onderzoek en de praktijk.. De deelnemers konden er zelf aan de slag in verschillende workshops. Het grootste aantal aanwezigen nam deel aan de worskhop ‘Plaagbeheersing in groenten en akkerbouw’.

zaterdag 5 december 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21035)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015 vrijdag 30 oktober 2015

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelt 2015

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie - donderdag 29.10.2015

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in de koolgewassen, prei, basilicum, wortelen, bioremediatie & irrigatie op donderdag 29 oktober 2015. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermingsproeven en bemesting in deze teelten. De proeven liggen o.a. aan in het kader van het ADLO project IPM en IWT.

vrijdag 30 oktober 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16973)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bloemkool industrierassen 2015 vrijdag 30 oktober 2015

Bezoekersgids bloemkool industrierassen 2015

Proefveldbezoek bloemkoolrassen industrie tweede vrucht - woensdag 28.10.2015

Op woensdag 28 oktober 2015 organiseerden we een proefveldbezoek in de industrierassen bloemkool tweede vrucht. Het onderzoek is financieel ondersteunt door Landbouw & Visserij.

Rondgang industrierassen bloemkool tweede vrucht met Bejo 2936 (Bejo), Clarina (Syngenta), David (Syngenta), Fortaleza (Seminis), Freebel (Seminis), Giewont (Seminis), Gohan (Syngenta), Idris (Vilmorin), Liria (Bejo), Octopus (Clause), Raoul (Hazera), SV 5818 AC (Seminis), CF AF 1122 (Vilmorin), Balboa (Bejo), Dexter (Rijk Zwaan), Seoul (Hazera), Naruto (Clause), Moby Dick (Clause), Liberty (Clause), Escale (Clause).

vrijdag 30 oktober 2015/Auteur: WINNEPENINCKX ROBRECHT/Aantal keer bekeken (20246)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015 zaterdag 18 juli 2015

Bezoekersgids bio-beschutte teelten 2015

Proefveldbezoek: rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten - vrijdag 17.07.2015

Op vrijdag 17 juli 2015 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio-beschutte teelten. Het programma omvatte het bezoek aan de proeven rassen- en onderstammen in komkommer en aubergine, rassen & bemesting en teelttechniek in tomaat en monitoring in vruchtgroenten. Het onderzoek is financieel ondersteunt door ADLO, CCBT, IWT en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

zaterdag 18 juli 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (28433)/Commentaren (0)/
Maaimeststoffen, een nieuwe bemestingsvorm maandag 6 juli 2015

Maaimeststoffen, een nieuwe bemestingsvorm

Nieuw project 'Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditie' gaat van start.

In dit Vlaams onderzoeksproject voor de biologische landbouw zullen de praktijkcentra Inagro en PCG met de wetenschappelijke instellingen ILVO en UGent samenwerken rond de optimalisatie van de toepassing van maaimeststoffen. Finale doelstelling is het aanreiken van handvaten aan de biologische telers voor het gebruik van deze nieuwe bemestingsvorm. Het project 'Stikstofwerking van maaimeststoffen in relatie tot toedieningswijze en bodemconditieheeft een looptijd van twee en een half jaar. Het wordt gefinancierd met Vlaamse middelen vanuit het Departement Landbouw en Visserij.

maandag 6 juli 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (30199)/Commentaren (0)/
Hoe de rendabiliteit van je bedrijf verhogen? woensdag 27 mei 2015

Hoe de rendabiliteit van je bedrijf verhogen?

Openluchtteelten projecten mei 2015

Binnen het ADLO-demoproject 'Openluchtgroenteteelt: verhogen van de rendabiliteit door inzicht in kostenstructuur' worden enthousiaste telers gezocht die deel willen uitmaken van een gesloten werkgroep per teelt. In deze werkgroepen zal open gediscussieerd worden over de diverse kostenposten verbonden aan de teelt.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20752)/Commentaren (0)/
Monitoren plagen & nuttigen: tips en trics maandag 20 april 2015

Monitoren plagen & nuttigen: tips en trics

Ook het monitoren van nuttigen blijkt een belangrijke meerwaarde te hebben.

Herkennen van plagen én nuttigen is dé basis van een efficiënt monitoringssysteem. Op heel wat bedrijven wordt er reeds gemonitord via vangplaten. Maar wat met de plagen zoals spint, bladluizen, … . Ook het monitoren van nuttigen blijkt een belangrijke meerwaarde te hebben. Reden genoeg voor 4 praktijkcentra om begin 2015 een viertal workshops te organiseren waarin telers, teeltmedewerkers en geïnteresseerden wegwijs werden gemaakt in de wereld van de plagen en natuurlijke vijanden in de serres. Hieronder enkele belangrijke tips… 

maandag 20 april 2015/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (50362)/Commentaren (0)/
RSS
12
123movies