GO

Nieuws

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023 woensdag 22 februari 2023

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

In het kader van het VIRTAB-project: “Assessing the risk of whitefly transmitted viruses for Belgian crops”.

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is familie van de alom bekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Beide zijn belangrijke plaaginsecten die heel wat siergewassen en groenten in kassen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen witte vliegen ook virussen overbrengen. De tabakswittevlieg is berucht omdat hij meer dan 100 virussen kan overdragen.

woensdag 22 februari 2023/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4184)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Oogst kurkuma in aantocht vrijdag 14 oktober 2022

Oogst kurkuma in aantocht

In het kader van het Interreg NW-Europe project: ‘CURCOL - Curcumin based sustainable colours’ en het Interreg NSR-project: ‘SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production’.

Dit jaar focussen de proeven op het verhogen van het gehalte curcumine van de geteelde kurkuma, een inhoudsstof waaruit kleurstoffen kunnen worden gemaakt. Er ligt een bemestingsproef aan in de verwarmde serre waarin onderzocht wordt of een hogere kaliumbemesting invloed heeft op de opbrengst en het curcuminegehalte. Daarnaast worden dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheden van de kurkumateelt in de koepel onderzocht. Hierbij wordt bekeken welke rassen in een teelt in Vlaamse tunnels de hoogste curcuminegehaltes kunnen behalen. We bekijken ook of de manier van voorkieming de opbrengst beïnvloedt. Dit jaar werd het plantmateriaal namelijk op twee manieren opgekweekt, in een meerlagenteeltsysteem en in bakken in de serre.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3710)/Commentaren (0)/
Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden vrijdag 14 oktober 2022

Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

In het kader van het VLAIO LA-traject ALTCHEM ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’.

Dit jaar verkennen we op het PCG opnieuw duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting.  Deze zomer hebben we diverse alternatieve ontsmettingsmethodes toegepast op grond die met Rhizoctonia solani besmet is. Op dit moment liggen er nog kropslateelten aan om op te volgen wat het effect is van de geteste alternatieven op de zwartrot.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3454)/Commentaren (0)/
Hortifolies 2022 - 2de editie vrijdag 19 augustus 2022

Hortifolies 2022 - 2de editie

In het kader van het Interreg Zero-Ph(F)yto F&L(G)-project: 'Synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'.

Het Interreg Zero-Ph(F)yto F&L(G)-project loopt stilaan op zijn einde. Om dit verhaal mooi af te sluiten, nodigen wij u uit op de Horti-Folies beurs in Gembloux op
16, 17 en 18 september 2022. Tijdens dit evenement kunt u de resultaten van dit project ontdekken en bespreken met de partners. Veel van de door ons geteste methoden om ziekten en plagen aan te pakken, zullen worden gedemonstreerd op speciaal ingerichte percelen. Op onze stand komt u ook meer te weten over plagen, natuurlijke vijanden en alternatieve bestrijdingsmethoden.

16-9-2022 10:00 - 18-9-2022 17:00/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (2277)/Commentaren (0)/
Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw? vrijdag 12 augustus 2022

Wat is het virusrisico van wittevlieg voor Belgische glastuinbouw?

In het kader van het Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu project 'Beoordeling van het risiRisico op wittevlieg overgedragen virussen in Belgische gewassen - VIRTAB'

De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid in België, maar de kennis over het voorkomen van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België is beperkt. We willen met dit project vooral een beeld krijgen van de verspreiding van de tabakswittevlieg in België en het risico van deze wittevlieg voor onze glastuinbouw. Daarom zoeken we deze zomer naar vers op vangplaat gevangen tabakswittevlieg.

vrijdag 12 augustus 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9948)/Commentaren (0)/
Dé agrarische energie-encyclopedie wordt vervolgd in Enerpedia 4.0 maandag 21 februari 2022

Dé agrarische energie-encyclopedie wordt vervolgd in Enerpedia 4.0

Vragen rond energiebesparing en hernieuwbare energie in de akkerbouw, tuinbouw, glastuinbouw, veehouderij (varkens-, rund- en pluimvee), fruit- en witloofteelt.

De meest groene energie is de energie die u niet verbruikt! Alles begint bij het verminderen van de energievraag. Doorgedreven maatregelen van energiebesparing vormen de eerste stap naar een energiezuinige bedrijfsvoering. Voor de verschillende sectoren in de landbouw geven wij specifieke besparende tips. U vindt tips terug op de site van Enerpedia.

maandag 21 februari 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3164)/Commentaren (0)/
Klimaatcomputer aanpassen richting herfst donderdag 30 september 2021

Klimaatcomputer aanpassen richting herfst

Actualiteiten beschutte teelten september 2021

De zomer loopt op z’n einde; tijd om te controleren of de instellingen van de klimaatcomputer zijn afgestemd op de dalende daglengte en de lagere buitentemperaturen. Om onnodige energiekosten te vermijden en uw teelten optimaal te laten verlopen, zetten we enkele aandachtspunten op een rij.

donderdag 30 september 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5723)/Commentaren (0)/
Nieuw virus in de komkommerteelt maandag 30 augustus 2021

Nieuw virus in de komkommerteelt

Cucurbit Aphid-Borne Yellows virus (CABYV)

De afgelopen weken duikt het Cucurbit Aphid-Borne Yellows virus (CABYV) steeds meer op bij Nederlandse komkommertelers. Het van oorsprong mediterrane plantvirus verspreidt zich sinds juni snel. Boosdoener zijn luizen. Die zijn met het huidige middelenpakket echter niet eenvoudig te bestrijden.

maandag 30 augustus 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10211)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
Waakzaamheid geboden voor ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus). woensdag 14 juli 2021

Waakzaamheid geboden voor ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus).

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, of kortweg het ToBRFV virus

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, of kortweg ToBRFV virus, is een relatief nieuw virus dat kan voorkomen op tomaat, Spaanse peper alsook op paprikarassen zonder ingebouwde resistenties. Het virus kan een grote impact hebben op de tomatenteelt, maar is niet gevaarlijk voor mensen of dieren. Het is makkelijk via contact overdraagbaar op gezonde planten en dus heel besmettelijk. ToBRFV maakt deel uit van de familie van de Tobamovirussen waar TMV (Tabaksmozaïekvirus) en ToMV (Tomatenmozaïekvirus) ook toe behoren. Het verschil met TMV en ToMV is dat dit nieuwe virus de algemeen ingekruiste resistentie, die gebaseerd is op het resistentiegen Tm2, doorbroken heeft.

woensdag 14 juli 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14869)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
Aandachtspunten voor de zomer in de beschutte teelten dinsdag 6 juli 2021

Aandachtspunten voor de zomer in de beschutte teelten

Actualiteiten beschutte teelten juni 2021

Met het felle weer van de afgelopen weken – en hetgeen er waarschijnlijk nog zit aan te komen – moeten we extra aandacht hebben voor het behoud van een zo stabiel en tegelijk actief mogelijk groeiklimaat. Daarnaast vereist deze periode ook meer oplettendheid bij nieuwe plantingen of zaaiingen en het efficiënt gebruik van fytomiddelen

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14203)/Commentaren (0)/
Aquaponics met aubergines en omegabaars donderdag 17 juni 2021

Aquaponics met aubergines en omegabaars

In het kader van het project Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen 'Smart Aquaponics'

De proef heeft een tweeledig doel: enerzijds willen we kijken naar de natriumtolerantie van aubergine door de vergelijking te maken tussen standaard hydrocultuur, hydrocultuur met toevoeging van extra NaCl in de meststofselectie en aquaponics waarbij een deel van het afvalwater van de omegabaarskweek dient voor de aanmaak van de voedingsoplossing. Anderzijds is het ook een rassenproef waarbij we de rassen Beyonce (Rijk Zwaan), Tracey (Rijk Zwaan) en Lemmy (Enza) gaan vergelijken, allen geënt op Maxifort (De Ruiter). We hopen naast de vergelijking binnen de standaard hydrocultuur ook enige verschillen te kunnen waarnemen op vlak van hun natriumtoleranties.

donderdag 17 juni 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17485)/Commentaren (0)/
ToBRFV recent ook in België vastgesteld donderdag 18 maart 2021

ToBRFV recent ook in België vastgesteld

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV): begin 2021 werd België toegevoegd aan de EPPO-lijst met landen waar ToBRFV voorkomt.

De verschillende praktijkcentra en Scientia Terrae kunnen een basisprotocol ter beschikking stellen dat bij een mogelijke ToBRFV-besmetting kan worden aangepast aan de specifieke bedrijfssituatie. Belangrijk om weten is dat een besmetting geen uitzichtloze situatie hoeft te zijn; zo werden in het verleden gevallen in Duitsland gemeld die achteraf terug helemaal clean waren dankzij een strak hygiënebeleid.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6491)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
Hygiëneprotocol Fusarium in sla vrijdag 26 februari 2021

Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten

Voor de aanpak van Fusarium moet gezocht worden naar oplossingen door hygiëne, resistente rassen en (groene) gewasbeschermingsmiddelen. Ook door de grond te behandelen, kan je het inoculum terugdringen en zo de symptomen onder controle houden. Om verdere uitbreiding op het bedrijf en tussen bedrijven van de verschillende fysio’s zo veel mogelijk te beperken zijn hygiënemaatregelen noodzakelijk.

vrijdag 26 februari 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16558)/Commentaren (0)/
Kurkuma: van teelt tot biobased kleurstof maandag 23 november 2020

Kurkuma: van teelt tot biobased kleurstof

Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal

Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal. Wist je dat we in Europa per jaar ongeveer 87 miljoen ton verpakkingsafval produceren? Het goede nieuws is dat er een deel hiervan biobased verpakkingen zijn die recycleerbaar of biologisch afbreekbaar zijn.

maandag 23 november 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (28218)/Commentaren (0)/
Curcuma: from cultivation to biobased colorant maandag 23 november 2020

Curcuma: from cultivation to biobased colorant

Use of natural colorants in biobased packaging material

In the Interreg Northwest Europe project CurCol, we investigate the color production and application in bioplastic and paper packaging, based on the yellow natural colorant curcumin. And that process already starts with the cultivation of the turmeric plant.

maandag 23 november 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (26651)/Commentaren (0)/
Webinar over beheersing van Fusarium oxysporum in bladgroenten onder glas donderdag 19 november 2020

Webinar over beheersing van Fusarium oxysporum in bladgroenten onder glas

In het kader van het Vlaio LA-traject: Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten

Op 2 december 2020 is er een webinar over beheersing van Fusarium oxysporum en dat meer bepaald bij groenten onder glas. Dit gaat door van 19 uur tot 20.30 uur en u kan daar bij aanwezig zijn. Ontdek hier het volledige programma. Onderaan vindt u een link om in te schrijven. Het event gaat volledig online door en vereist geen speciale software of online kennis.

2-12-2020 19:00 - 20:30/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (2527)/Commentaren (0)/
AQUAPONICS: van theorie naar praktijk donderdag 29 oktober 2020

AQUAPONICS: van theorie naar praktijk

In het kader van het Interreg V-project 'Smart Aquaponics - Ontwikkeling van intelligente beheersinstrumenten voor aquaponics systemen aangepast aan professionals, stedelijke gemeenschappen en opleiding'

Welke installaties, pompen en filters heb ik nodig? Wat is aquaponics? Hoe maak ik het smart?  Kan aquaponics in een stad? Wat is een levensvatbaar businessmodel? Welke tips and tricks kan ik meenemen van andere stadslandbouwprojecten? Deze webinar introduceert je in de wereld van aquaponics.

18-11-2020 16:00 - 18:00/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3074)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Zéro-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met prei vrijdag 23 oktober 2020

Zéro-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met prei

In het kader van het Interreg V-project France-Wallonie-Vlaanderen 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

Meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen (‘VOS’) van Allium spp. een afstotend effect hebben op insecten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Daarom hebben we, gelijktijdig met Université Picardie die een proef op laboschaal uitvoerde, een veldproef opgezet waarbij we beiden kozen voor prei als aanverwante plant met paprika. De proef op het PCG was een biologische tunnelteelt, waarbij we voor paprika het ras Sprinter (Vitalis) geënt op Scarface (Vitalis) kozen, en voor prei het ras Oslo (Vitalis).

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (8755)/Commentaren (0)/
Weer een stap dichter richting de teelt van hydroprei maandag 19 oktober 2020

Weer een stap dichter richting de teelt van hydroprei

Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt.

In 2019 lag een proef aan op het PCG om de beschutte hydroteelt van prei in teeltgoten verder op punt te zetten. Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt. Hiervoor brachten we verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels.

maandag 19 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16076)/Commentaren (0)/
Nieuwsbrief ‘Smart Aquaponics’ woensdag 14 oktober 2020

Nieuwsbrief ‘Smart Aquaponics’

In het kader van het project Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen 'Smart Aquaponics'

Het project heeft o.a. als doel om een intelligent beheerssysteem te ontwikkelen en te demonstreren dat toelaat om bestaande installaties op een praktische manier te monitoren a.d.h.v. sensoren. Daarnaast zullen we ook tools ontwikkelen voor zij die nog niet zo bekend zijn met de wereld van aquaponics. Via een ‘smart game’ willen we dit op een laagdrempelige manier doen voor iedereen. 

woensdag 14 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22391)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Proefveldbezoek: Beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas vrijdag 18 september 2020

Proefveldbezoek: Beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas

In het kader van het Dept. L & V-project 'Demonstratie van een ondersteuningstool voor beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas'

Op maandag 19 oktober 2020 nodigen we je graag uit op het proefveldbezoek 'Beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas'. Start om 16u00 op het PCG, einde voorzien om 17u30. Rondgang in de teelten van alternatieve sla en kropsla met de aandacht op de validatie MIRLET-tool demonstratie gebruik MIRLET-tool.

19-10-2020 16:00 - 17:30/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3596)/Commentaren (0)/
Slimmer bijbelichten met de DynaGrow-tool vrijdag 18 september 2020

Slimmer bijbelichten met de DynaGrow-tool

In het kader van het Interreg-V-project 'SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production'

DynaGrow houdt tegelijkertijd rekening met een DLI-streefwaarde die je zelf op geeft, het weer op dat moment en de dagen nadien, alsook de verwachte elektriciteitsprijzen zoals de Spot Belpex. DLI of de Dagelijkse Licht Integraal is de dagelijkse hoeveelheid PAR-licht die het gewas ontvangt per vierkante meter. De DLI-streefwaarde komt overeen met een optimale groeicurve en opbrengst van het gewas.

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10186)/Commentaren (0)/
Beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas vrijdag 18 september 2020

Beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas

In het kader van het Dept. L& V-project 'Demonstratie van een ondersteuningstool voor beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas'

Bij de opstart van de teelt plaatsen we een sensormodule in je serre die de essentiële klimaatdata zal gaan opmeten waarmee het model wordt gevoed. Als teler log je vervolgens in op de MIRLET-app en krijg je onmiddellijk te zien hoeveel water de afgelopen dagen werd verdampt. De app berekent vervolgens hoeveel water je moet bijgeven en zo geef je het gewas exact wat het nodig heeft. De irrigatie aansturen doe je nog steeds zoals vroeger, alleen heb je nu meer zekerheid dat je effectief geeft wat de plant nodig heeft.

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6911)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Poster CurCol: Transitie naar kurkumine kleuren vrijdag 11 september 2020

Poster CurCol: Transitie naar kurkumine kleuren

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'Curcuma based sustainable colours '

Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in plastic en papieren verpakkingen. Het project beoogt drie pilots voor kleurstofproductie en -toepassing in verpakkingen, door barrières, business cases en actieplannen te definiëren. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.

vrijdag 11 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21129)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Plotse overgang van uitgangswater om te irrigeren of voedingsoplossing aan te maken, kan de planten een plotse groeivertraging geven maandag 17 augustus 2020

Plotse overgang van uitgangswater om te irrigeren of voedingsoplossing aan te maken, kan de planten een plotse groeivertraging geven

Actueel beschutte teelten augustus 2020

Hemelwater is uiteraard het beste uitgangswater om te irrigeren of voedingsoplossing mee aan te maken. Maar een plotse overgang naar minder geschikt water zoals bijvoorbeeld boorputwater kan de planten een plotse groeivertraging geven en het gewas dof zetten. Start daarom tijdig met het mengen van regenwater met dit water van tweede keuze, bijvoorbeeld in een verhouding 50/50 of 60/40 van tweede keuze/regenwater, ook al is er nu nog genoeg voorraad. 

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6711)/Commentaren (0)/
Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten maandag 17 augustus 2020

Systeembenadering voor de beheersing van Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in bladgroenten

In het kader van het Vlaio LA-traject 'Fossy'

Binnen het vorige project FUNSLA werd een hygiëneprotocol opgesteld en werden rassenproeven opgezet en gewasbeschermings- en ontsmettingsmiddelen uitgetest. Hieruit bleek dat bepaalde alternatieve slarassen, zoals verschillende rassen van lollo bionda, een hoger tolerantieniveau hebben dan kropsla en dat sommige biologische en chemische producten kunnen worden ingezet om de symptomen licht te onderdrukken, maar geen enkel product vertoonde voldoende werkzaamheid. Tot op heden is geen enkel bedrijf erin geslaagd om opnieuw een volledig jaar ‘Fusarium-vrij’ te telen.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17776)/Commentaren (0)/
Aandachtspunten voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels woensdag 20 mei 2020

Aandachtspunten voor vruchtgroenten in onverwarmde koepels

Actualiteiten beschutte teelten mei 2020

Half mei, na de Ijsheiligen, is traditioneel het moment om de warmtebehoevende vruchtgroenten (tomaat, paprika, komkommer en aubergine) aan te planten in onverwarmde koepels. Enkele aandachtspunten op een rijtje ...

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (7733)/Commentaren (0)/
Nieuwe teelt, nieuw scoutingseizoen vrijdag 20 maart 2020

Nieuwe teelt, nieuw scoutingseizoen

Frequent monitoren is de basis van een goede gewasbescherming

Het nieuwe vruchtgroenteseizoen onder glas is al gestart terwijl de bestelling van plantgoed voor de meeste tunneltelers al de deur uit is. En daarmee doen we ook een oproep om ziekten en plagen grondig te (gaan) monitoren of scouten onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’. Voor de serretelers is het nu al van belang de populatieopbouw van de biologische bestrijders in de gaten te houden en voldoende te stimuleren. We kenden immers tot op vandaag een zachte winter waardoor we in het algemeen een vroegere opduik van plaaginsecten kunnen verwachten.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13228)/Commentaren (0)/
‘Outside the box’ op mobiele goten vrijdag 20 maart 2020

‘Outside the box’ op mobiele goten

In het kader van het project 'Verkenning van het potentieel van innovatieve teelten in Oost-Vlaanderen'

Er werden negen soorten groenten opgeplant op het mobielegotensysteem (MGS): knolvenkel, koolrabi, rode biet, witte en groene selder, knolselder, broccoli, bloemkool en boerenkool. Het doel van deze demonstratieve proef was om een eerste ervaring op te doen en na te gaan welke gewassen potentieel hebben voor een teelt op mobiele goten onder glas.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19703)/Commentaren (0)/
Hydroprei: weer een stap dichter richting de teelt maandag 24 februari 2020

Hydroprei: weer een stap dichter richting de teelt

Hiervoor brachten we verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels.

In 2019 lag een proef aan op het PCG om de beschutte hydroteelt van prei in teeltgoten verder op punt te zetten. Voor de typische gewaskenmerken van prei zoals de opgerichte bladeren en witte schacht was een aanpassing nodig aan het huidige teeltgootmodel (MGS) dat voor sla gebruikt wordt. Hiervoor brachten we verticale wanden op de goot aan die bovenin voorzien werden van verschillende technische materialen, zoals steunschuim en borstels. Het plantmateriaal kweekten we op in trays op kweektafels dat we nadien op de goten plantten.

maandag 24 februari 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6488)/Commentaren (0)/
Nieuw samenwerkingsverband in de strijd tegen Acidovorax valerianellae woensdag 15 januari 2020

Nieuw samenwerkingsverband in de strijd tegen Acidovorax valerianellae

Acidovoraxbesmetting op uw bedrijf? Verwittig de proefcentra!

Voor het optimaliseren van een detectiemethode zijn we nog op zoek naar plantmateriaal besmet met Acidovorax valerianellae. Heb je een (vermoeden van) infectie met de bacterie op je bedrijf, neem dan zeker contact op met PCG glasteamen werk mee aan een oplossing voor het Acidovorax-probleem.

woensdag 15 januari 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14405)/Commentaren (0)/
Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat dinsdag 12 november 2019

Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat

We moeten extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

Afgelopen teeltseizoen werd bij verscheidene tomatentelers het gewas frequent bespoten met zwavelproducten waardoor Macrolophus zich minder vlot en talrijk kon opbouwen. In 2019 bleef tomatengalmijt beter onder controle, maar Tuta absoluta en Bemisia tabaci kregen meer vrij spel. Door de aanwezigheid van het ToBRFV-virus op enkele tomatenbedrijven bij onze noorderburen, moeten we extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

dinsdag 12 november 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13381)/Commentaren (0)/
Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document update dinsdag 1 oktober 2019

Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document update

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Met aquaponics worden 2 sectoren, de visteelt en de groenteteelt, samengebracht en veel technieken die gekend zijn in één van deze of beide sectoren kunnen helpen om aquaponics als geheel te optimaliseren. Deze technieken werden door de projectpartners gebundeld in een inventarisatiedocument waarvan de eerste versie nu beschikbaar is. Het document is een bundeling van verschillende hoofdstukken die elk een bepaald aspect van aquaponics aan bod laten komen. Zo is er een hoofdstuk dat meer info geeft over de wetgeving en dat doorverwijst naar de verantwoordelijke instanties in Vlaanderen en Nederland. In een ander hoofdstuk wordt ingegaan op filtertechnieken, terwijl een volgend onderdeel dan weer over waterontsmetting gaat.

dinsdag 1 oktober 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23510)/Commentaren (0)/
Lichte kostenbesparing met 2 lichtperiodes bij hydrosla vrijdag 27 september 2019

Lichte kostenbesparing met 2 lichtperiodes bij hydrosla

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘LightMan, Management van licht in bedekte teelten’ en het project ‘SMARTGREEN (Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production)’

Het opsplitsen van de licht- en donkerperiode in twee dynamische blokken voor de teelt van hydrosla is mogelijk. Uit proeven met zowel multicolorsla als kropsla bleek dat deze strategie in vergelijking met een klassieke sturing toelaat om te besparen op elektriciteitskosten, zonder in te boeten op productie of kwaliteit.

vrijdag 27 september 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21358)/Commentaren (0)/

LightMan: Management van licht in bedekte teelten

Project met de steun van VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) - Looptijd 01/09/2015 - 31/08/2019

De doelstelling van dit project is dan ook de implementatie en uitbreiding van artificiële belichting in de Vlaamse sla-, aardbeien-, en tomatenteelt te faciliteren en te ondersteunen door een antwoord te geven op deze vragen.

zaterdag 31 augustus 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (562)/Commentaren (0)/
Poster ZEROPHYTO project Interreg FWVL dinsdag 6 augustus 2019

Poster ZEROPHYTO project Interreg FWVL

Onderzoek naar ‘zero-fyto’ teelt van groenten en fruit, d.i. zonder het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen

In dit project werken Franse, Waalse en Vlaamse partners over de grenzen heen samen rond de ‘zero-fyto’ teelt van groenten en fruit, d.i. zonder het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen. Met de samenwerking beogen we mogelijke zero-fyto methoden voor de beheersing van een aantal doelplagen te identificeren, te valideren in de praktijk en door te geven naar de sector.

dinsdag 6 augustus 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23496)/Commentaren (0)/
Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar woensdag 17 juli 2019

Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar

In het kader van de projecten Interreg Vlaanderen Nederland (Aquavlan 2) en Interreg France – Wallonie – Vlaanderen (Smart Aquaponics)

Dat de teelt van tomaten en Omegabaars een goede combinatie is, heeft het onderzoek op het PCG al bewezen. Bovendien wordt het reeds op professionele schaal in de praktijk toegepast bij de bedrijven Aqua4C en Tomato Masters. In 2018 en 2019 werden proeven aangelegd met komkommer in een aquaponicteeltsysteem. De resultaten tonen aan dat er potentieel is voor de combinatie van komkommer- en visteelt. 

woensdag 17 juli 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24397)/Commentaren (0)/
Terugblik Circulaire glastuinbouw in 2030 dinsdag 18 juni 2019

Terugblik Circulaire glastuinbouw in 2030

Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla: circulaire glastuinbouw in 2030’

Om ook glastuinbouwers te inspireren hoe die circulaire toekomst er voor hen kan uitzien, organiseerde Boerenbond in samenwerking met PCG, Innovatiesteunpeunt, KBC, ILVO, Smart Digital Farming en het Vlaams departement L&V het evenement ‘Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla? Circulaire glastuinbouw in 2030’ dat op 4 juni doorging in het PCG. Dit netwerkevent voor tuinders en technologiebedrijven bracht eerst een mix van zowel resultaten van praktijkgericht onderzoek als de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Keynote speaker Henry Gordon Smith sloot de avond af met een nuchtere kijk op de wereld van urban farming en verticale teelten.

dinsdag 18 juni 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24545)/Commentaren (0)/

Geïntegreerde beheersingsstrategie voor grondgebonden schimmels en nematoden in bladgroenten onder glas

Project met de steun van VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) - Looptijd 01/09/2015 - 30/04/2019

De hoofddoelstelling van het project is het verzekeren van een toekomst voor de teelt van bladgroenten onder glas in Vlaanderen door het introduceren van een geïntegreerde bestrijdingsstrategie voor smetpathogenen en nematoden.

dinsdag 30 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (590)/Commentaren (0)/
Aërobe mineralisatie van aquaponicsslib: slibverwerking en nutriëtenrecuperatie donderdag 25 april 2019

Aërobe mineralisatie van aquaponicsslib: slibverwerking en nutriëtenrecuperatie

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

We onderzochten het potentieel van nutriëntenrecuperatie en slibverwerking van aquaponicsslib. Een duurzamer aquaponicssysteem is mogelijk dankzij de mineralisatie van visslib. We bereikten 44% slibvermindering en konden de nutriënten recupereren

donderdag 25 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19644)/Commentaren (0)/
Onderzoek naar inzet brander in vernietiging Acidovorax valerianellae donderdag 4 april 2019

Onderzoek naar inzet brander in vernietiging Acidovorax valerianellae

Actualiteiten beschutte teelten maart 2018

De bacterie Acidovorax valerianellae blijft voor problemen zorgen in de veldslateelt en een oplossing is nog niet beschikbaar. Wel is geweten dat de bacterie gevoelig is voor warmte, waardoor de mogelijheid bestaat dat deze vernietigd kan worden met een brander.

donderdag 4 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16322)/Commentaren (0)/
Donkere dagen zetten planten onder druk donderdag 4 april 2019

Donkere dagen zetten planten onder druk

Actualiteiten beschutte teelten maart 2018

Dit gebrek aan licht kan zich bij bijvoorbeeld komkommer ook uiten in het minder vlot uitgroeien van de vruchten. Die slechtere uitgroei vertaalt zich als vruchten met kromming of onregelmatige verdikking(en).

donderdag 4 april 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12150)/Commentaren (0)/
Presentaties aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst 2019 vrijdag 29 maart 2019

Presentaties aquacultuur klankbordgroep bijeenkomst 2019

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'AQUA-VLAN 2'

Op vrijdag 22 maart kwam de klankbordgroep van Aquavlan2 opnieuw samen. De projectpartners ronden hun onderzoek af en deelden hun resultaten met de aquacultuursector. Zes onderwerpen vulden het programma, van duurzaam visvoer tot grondsmaakpreventie.

vrijdag 29 maart 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21934)/Commentaren (0)/
Poster SMART AQUAPONICS vrijdag 1 maart 2019

Poster SMART AQUAPONICS

Ontwikkeling van intelligente beheersinstrumenten voor aquaponics systemen aangepast aan professionals, stedelijke gemeenschappen en opleiding

SMART AQUAPONICS beoogt de implementatie van aquaponics* bij publieke organisaties en professionelen te bevorderen. Het einddoel van het project is om een aquaponics gids te publiceren en om drie digitale instrumenten te ontwikkelen (een online training, een ontwerphulpmiddel en een monitoring- en managementstool), die via smartphone en pc kunnen worden geraadpleegd. Het project duurt van 2018 tot 2021.

vrijdag 1 maart 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21011)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Laatste kans, ontvang tot € 30.000 bedrijfssteun dinsdag 26 februari 2019

Laatste kans, ontvang tot € 30.000 bedrijfssteun

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Ben je een ondernemer met een idee voor de aquacultuursector? Dankzij het project Aquavlan2 krijg je de kans om dat idee tot een businessconcept uit te werken. Via een vouchersysteem kan je tussen €3.000 en €30.000 steun krijgen in de vorm van      expertise of diensten. De volgende en laatste voucherkeuringsronde is op 28 februari 2019. Dit is jouw laatste kans!

dinsdag 26 februari 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15353)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Posters studiedag led-belichting in de tuinbouw donderdag 10 januari 2019

Posters studiedag led-belichting in de tuinbouw

Ken je de diverse mogelijkheden van leds in de tuinbouw al?

Op vrijdag 7 december 2018 vond de studiedag led-belichting in de tuinbouw plaats op het PCS te Destelbergen. Led kan gebruikt worden in de serre als bijbelichting, zowel boven als tussen het gewas, maar ook als stuurlicht. Eveneens zijn toepassingen in een meerlagensysteem mogelijk. In de posters hieronder worden onderzoek, expertise en praktische tools voorgesteld. Zowel sierteelt, groenteteelt als aardbeienteelt komen hierbij aan bod.

donderdag 10 januari 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24865)/Commentaren (0)/
Afbraak van gewasbeschermingsmiddelen verloopt trager tijdens de donkere wintermaanden donderdag 3 januari 2019

Afbraak van gewasbeschermingsmiddelen verloopt trager tijdens de donkere wintermaanden

In het kader van het LA-traject 'Geïntegreerde beheersingsstrategie voor grondgebonden schimmels en nematoden in bladgroenten onder glas'

Bladgewassen die de komende periode geoogst worden, hebben er een lange groeiperiode opzitten tijdens de donkerste maanden van het jaar. De groei verloopt opvallend trager dan tijdens de zomer en de teelt vraagt een aangepaste teelttechniek. Die donkere maanden zorgen ook voor een tragere afbraaksnelheid van gewasbeschermingsmiddelen en minder effect van groeiverdunning op het residu. Houd er altijd rekening mee om vroeg genoeg te stoppen met het uitvoeren van behandelingen zodat het geoogste product voldoet aan de geldende residunormen.

donderdag 3 januari 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17722)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag led-belichting in de tuinbouw dinsdag 11 december 2018

Presentaties studiedag led-belichting in de tuinbouw

Ken je de diverse mogelijkheden van leds in de tuinbouw al?

Op vrijdag 7 december 2018 vond de studiedag led-belichting in de tuinbouw plaats op het PCS te Destelbergen. Led kan gebruikt worden in de serre als bijbelichting, zowel boven als tussen het gewas, maar ook als stuurlicht. Eveneens zijn toepassingen in een meerlagensysteem mogelijk. In de presentaties hieronder wordt ingegaan op wat led-licht doet met de plant en in welke mate deze energiezuinige vorm van belichting economisch verantwoord is.

dinsdag 11 december 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25048)/Commentaren (0)/
Tags: licht
Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers vrijdag 23 november 2018

Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het Europese project Aquavlan2 steunt aquacultuurondernemers met een idee. Via een uniek vouchersysteem worden bedrijfsspecifieke vragen beantwoord. In oktober heeft het vouchercomité twee vouchers goedgekeurd. Het Vlaamse bedrijf Aqua4c en de Nederlander Robbert Willemsen denken na over de productie van roze Omegabaars.  De tweede voucher is voor het Nederlandse bedrijf Sea Protein dat macrowieren wil produceren. 

vrijdag 23 november 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13573)/Commentaren (0)/
Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers donderdag 25 oktober 2018

Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers

Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

De klimaatcomputer bevat een grote hoeveelheid data die voor jou als teler erg belangrijk is en veel informatie bevat. Hackers zijn erop uit om deze informatie te blokkeren en gebruiken daarvoor onder andere cryptosoftware. Deze software vergrendelt alle bestanden op je computer waarna geld gevraagd wordt om deze vergrendeling ongedaan te maken. Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

donderdag 25 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11248)/Commentaren (0)/
Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG vrijdag 5 oktober 2018

Terugblik 25 jaar prei-hybriden Nunhems en prei op water PCG

Het PCG werd uitgenodigd om het ontwikkelde hydroteeltsysteem voor prei te demonstreren.

Sinds 2015 voert het PCG al verkennende proeven uit voor de beschutte teelt van prei op water. De buitenlandse markten ontwikkelen meer en meer de vraag naar prei die volledig vrij is van gronddeeltjes, ready-to-use is, en idealiter ook nog eens zeer weinig of geen pesticiden bevat.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12832)/Commentaren (0)/
Melden ongewenste bodemoverlever en bodemstaalname in sla vrijdag 5 oktober 2018

Melden ongewenste bodemoverlever en bodemstaalname in sla

Actualiteiten teelten onder beschutting september 2018

Bij verschillende serreslabedrijven in Vlaanderen werd de bodemgebonden pathogeen Fusarium oxysporum f.sp. lactucae vastgesteld. De schimmel dringt de plant binnen via de wortels en koloniseert vervolgens het vaatweefsel, dat uiteindelijk volledig zal verstoppen.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12949)/Commentaren (0)/
Proof of concept hydroprei bevestigt zondag 16 september 2018

Proof of concept hydroprei bevestigt

In het kader van het provinciaal proefproject 'Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur'

Recente internationale handelsovereenkomsten creëren interessante nieuwe exportmogelijkheden van één van onze vaandeldragers uit de groenteteelt: prei. Deze grotendeels onbenutte markten, en stilaan ook de Europese, verlangen echter een zeer kwalitatief product. PCG zet daarom in op onderzoek naar de beschutte hydroteelt van prei om dit te kunnen aanbieden.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17058)/Commentaren (0)/
DLI-sturing van belichting in sla toont potentieel zondag 16 september 2018

DLI-sturing van belichting in sla toont potentieel

In het kader van het LA-traject ‘LightMan, Management van licht in bedekte teelten’

Elk gewas, ras en zelfs groeistadium beschikt over een specifieke lichtbehoefte die nodig is voor het bereiken van een optimale productiviteit en kwaliteit. Kennis hierover laat toe om exact te bepalen hoeveel extra licht nodig is, wanneer een zekere hoeveelheid zonlicht verwacht wordt, om aan die dagelijkse lichtbehoefte te voldoen. Bij de bepaling van deze streefwaarde moet er – naast het type gewas – echter ook nog rekening worden gehouden met enkele bijkomende factoren zoals de lichtdoorlatendheid van de serre, de geïnstalleerde belichtingscapaciteit en uiteraard ook de weersvoorspellingen tijdens de teeltperiode.

zondag 16 september 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22828)/Commentaren (0)/
Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector vrijdag 7 september 2018

Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Dankzij het vouchersysteem van het Interreg-project Aquavlan2 krijg je als aquacultuur-ondernemer een unieke kans. Je kan tot € 30.000 steun ontvangen om je idee tot een businessconcept uit te werken. Heb je zelf een idee? Dien dan jouw voucher in bij de aquaconsulent.

vrijdag 7 september 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12272)/Commentaren (0)/
Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document dinsdag 14 augustus 2018

Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Met aquaponics worden 2 sectoren, de visteelt en de groenteteelt, samengebracht en veel technieken die gekend zijn in één van deze of beide sectoren kunnen helpen om aquaponics als geheel te optimaliseren. Deze technieken werden door de projectpartners gebundeld in een inventarisatiedocument waarvan de eerste versie nu beschikbaar is. Het document is een bundeling van verschillende hoofdstukken die elk een bepaald aspect van aquaponics aan bod laten komen. Zo is er een hoofdstuk dat meer info geeft over de wetgeving en dat doorverwijst naar de verantwoordelijke instanties in Vlaanderen en Nederland. In een ander hoofdstuk wordt ingegaan op filtertechnieken, terwijl een volgend onderdeel dan weer over waterontsmetting gaat.

dinsdag 14 augustus 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20617)/Commentaren (0)/
Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur maandag 13 augustus 2018

Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Naast de waterfractie die hergebruikt kan worden op het tuinbouwbedrijf als basis voor de voedingsoplossing, beschikt het aquacultuurbedrijf ook over een andere reststroom: spuislib. Dit spuislib kan verder gevalideerd worden op verschillende manieren en kan toepassingen vinden als meststof, of voor de productie van biogas en groene stroom. In dit verwerkingsproces kunnen technieken als coagulatie en flocculatie helpen bij het indikken van de slibfractie. Door fermentatie kan bijvoorbeeld biogas geproduceerd worden. Wat overblijft, het digestaat, kan toepassing vinden als meststof in de landbouw en zo is de cirkel rond.

maandag 13 augustus 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18417)/Commentaren (0)/
De FUNSLA-app helpt je bij het herkennen en bestrijden van ziekten in sla dinsdag 22 mei 2018

De FUNSLA-app helpt je bij het herkennen en bestrijden van ziekten in sla

In het kader van het LA-traject 'Geïntegreerde beheersingsstrategie voor grondgebonden schimmels en nematoden in bladgroenten onder glas'

Binnen het FUNSLA-project hebben we een app opgesteld die een determinatie-applicatie bevat om de smetpathogenen te helpen determineren. Daarnaast zijn aan de app informatiefiches toegevoegd van de verschillende pathogenen

dinsdag 22 mei 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24262)/Commentaren (0)/
Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken maandag 30 april 2018

Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het project Aquavlan2 steunt ondernemers binnen aquacultuur met een idee. Via een vouchersysteem worden hun bedrijfsspecifieke vragen beantwoord.  Het vouchercomité gaf op 16 april 2018 goedkeuring aan twee nieuwe aanvragen. In totaal kregen reeds elf bedrijven een voucher toegekend. 

maandag 30 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12816)/Commentaren (0)/
Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij? vrijdag 20 april 2018

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water dat hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler. Die gebruikt het op zijn beurt om gewassen te kweken.

vrijdag 20 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11082)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Wie wordt honderdste gebruiker van webapplicatie residuarme teelt  en wint een groentekorf? vrijdag 20 april 2018

Wie wordt honderdste gebruiker van webapplicatie residuarme teelt en wint een groentekorf?

In het kader van het VLAIO LA-traject'Teeltspecifieke webapplicatie ter ondersteuning van residu-arm telen van groenten'

Voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgt de overheid voor een wettelijk kader zodat alles perfect in orde is voor de voedselveiligheid. Toch stellen we vast dat sommige afzetmarkten bovenwettelijke eisen afdwingen, waardoor telers nood hebben aan informatie voor het telen van een meer residuarm product. Om hen daarbij te helpen, ontwikkelden Inagro, PCG, PSKW en UGent een webapplicatie voor sla, komkommer en prei. 1 Jaar na de lancering vieren we straks onze honderdste gebruiker. 

vrijdag 20 april 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17760)/Commentaren (0)/
Bodemontsmetting in de glasteelt in 2018: Welke opties blijven over? dinsdag 20 maart 2018

Bodemontsmetting in de glasteelt in 2018: Welke opties blijven over?

120-dagenregeling voor bodeminjectie van metam-producten vanaf 20 mei

Met de nieuwe Europese en zonale toepassingsvoorwaarden kan je metam-natrium (Terrasan en Solasan) en metam-kalium (Tamifume) sinds 1 januari 2017 alleen nog toepassen via druppelbevloeiing. Omdat deze techniek nog niet volledig op punt staat, werd in 2017 een 120-dagenregeling goedgekeurd voor bodeminjectie.

dinsdag 20 maart 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17464)/Commentaren (0)/
Glasteelt een win-win situatie met viskwekerij? maandag 5 maart 2018

Glasteelt een win-win situatie met viskwekerij?

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een win-win situatie met een viskwekerij?

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water die hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler die het op zijn beurt hergebruikt om gewassen te kweken. Interesse in een samenwerking met een viskweker, maar je hebt nog vragen rond de werking en haalbaarheid voor jouw bedrijf? Lees dan zeker verder.

maandag 5 maart 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12339)/Commentaren (0)/
Inzetten van nuttigen bij de start van een nieuwe teelt maandag 5 maart 2018

Inzetten van nuttigen bij de start van een nieuwe teelt

Het monitoren of scouten van ziekten en plagen en het uitzetten van de biologische bestrijders begint na aanplant.

Het nieuwe teeltseizoen is weer van start gegaan voor de vruchtgroenten en dus is het noodzakelijk om de komende tijd de juiste acties uit te voeren. Wanneer het gewas is aangeplant, begint ook het monitoren of scouten van ziekten en plagen en het uitzetten van de biologische bestrijders.

maandag 5 maart 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23042)/Commentaren (0)/
Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur vrijdag 26 januari 2018

Ontwikkeling van de teelt van prei in hydrocultuur

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei.

Het PCG heeft de afgelopen jaren al op kleine schaal geëxperimenteerd met een alternatief teelt- en dragersysteem voor de grondloze teelt van prei om het systeem zoveel mogelijk te kunnen automatiseren. De eerste resultaten hiervan waren alvast veelbelovend.

vrijdag 26 januari 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5516)/Commentaren (0)/
Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder zaterdag 30 december 2017

Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Het PCG zet in op verdere teeltoptimalisatie om te komen tot een rendabel model voor glastuinbouwbedrijven die aan de slag willen gaan met de innovatieve teelt van micro-algen.

zaterdag 30 december 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14455)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Tomaten en omegabaars: beste vrienden in een aquaponic systeem dinsdag 28 november 2017

Tomaten en omegabaars: beste vrienden in een aquaponic systeem

In het kader van het MIP-project STOKSTROOM: ‘Sluiting van de water en nutriëntenstromen in het Stokstrorm aquapak’

Het PCG werkte de voorbije twee jaren mee in het MIP-project STOKSTROOM, waarin onderzoek gedaan werd naar alle aspecten van een aquaponicsysteem met omegabaars en tomaat. Dit project werd opgestart samen met onder andere viskwekerij Aqua4C en tomatenbedrijf Tomato Masters, die in 2018 een aquaponicsysteem willen opstarten. Omdat het om een pioniersproject gaat, was onderzoek noodzakelijk om optimale resultaten voor beide teelten te verzekeren.

dinsdag 28 november 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21261)/Commentaren (0)/
Energie-advies & begeleiding op maat dinsdag 28 november 2017

Energie-advies & begeleiding op maat

In het kader van het project Enerpedia: informatie en advies rond energiebesparing in land- en tuinbouw

De land- en tuinbouwsector in Vlaanderen heeft in de afgelopen jaren al stappen gezet in de goede richting op vlak van primair energieverbruik. De beoogde energiedoelstellingen van het Vlaams Klimaatplan 2013-2020 die we moeten behalen, komen op deze manier steeds meer in ons handbereik, en met de juiste duwtjes in de rug kunnen we er geraken.

dinsdag 28 november 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10983)/Commentaren (0)/
Tags:
In schoonheid eindigen is sterk starten dinsdag 28 november 2017

In schoonheid eindigen is sterk starten

Actualiteiten beschutte teelten november 2017

De komkommers zijn eruit en ook bij de onbelichte tomatenteelt loopt het seizoen nu langzaam op zijn einde richting afrit Kerstmis. Met andere woorden, het is het ideale moment om zich te bezinnen over het plan van aanpak voor de grote schoonmaak tijdens de teeltwissel. Zodra u het volledige gewas met bladmateriaal en de matten uit de serre geruimd heeft, en eventueel onkruid verwijderd is, is alles klaar om op te bouwen naar de volgende teelt.

dinsdag 28 november 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4611)/Commentaren (0)/
Energiezuinig belichten in hydrosla dinsdag 31 oktober 2017

Energiezuinig belichten in hydrosla

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘LightMan, Management van licht in bedekte teelten’

De stap van de grondteelt van sla naar hydroteelt is een zware investering, onder andere door de investering in bijbelichting. Maar bijbelichting laat een teler toe om sla te kunnen aanleveren tijdens de wintermaanden, wanneer de prijzen beter zijn.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13120)/Commentaren (0)/
Stappen richting optimale belichtingsstrategie van hydrosla maandag 9 oktober 2017

Stappen richting optimale belichtingsstrategie van hydrosla

In het kader van het VLAIO LA-traject 'LightMan: Management van licht in bedekte teelten'

Het grondloos telen van sla gaat hand in hand met bijbelichten, waarbij SON-T lampen op dit moment de standaard zijn om jaarrond verse slakroppen te kunnen aanleveren. Telers die de stap naar led zetten voor het bijbelichten van sla in hydrocultuur dienen een noodzakelijke aanpassing te doen in hun teeltstrategie op verschillende facetten.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11813)/Commentaren (0)/
Aquacultuur op weg naar rendabiliteit? maandag 9 oktober 2017

Aquacultuur op weg naar rendabiliteit?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Op de kick off van het Interreg project Aquavlan2 in Inagro (Roeselare) kon een debat over aquacultuur niet uitblijven. Hoe zit het immers met de rendabiliteit van aquacultuur? Daarover debatteerden Jaap Broodman, directeur van de afdeling visserij en aquacultuur te Zeeland (NL), Bart Naeyaert en Alexander Vercaemer, beiden gedeputeerden van respectievelijk West- en Oost-Vlaanderen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12499)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquacultuur, voer voor specialisten? maandag 9 oktober 2017

Aquacultuur, voer voor specialisten?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Enige tijd geleden vond de kick-off van het Interreg-project Aquavlan2 plaats in Inagro te Roeselare. Aquacultuur in Vlaanderen en Nederland dus: hiermee wordt de teelt van vissen en schaal- en schelpdieren bedoeld, aan land of in zee. Aquavlan1 richtte zich vooral op het ontwikkelen van de aquacultuursector. Hierin wil Inagro de bestaande bedrijven ondersteunen met specifiek onderzoek, samen met hun partners Ugent, HZ, Odisee, PCG, ILVO, Empro... Zo zal er onderzoek gedaan worden naar het sluiten van kringlopen binnen de zoetwater aquacultuur (vb tuinbouw combineren met vis) en het sluiten van kringlopen in de maricultuur. Verder wordt naar opties gezocht voor nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15382)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics maandag 9 oktober 2017

Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het nutriëntenrijke water uit de zoetwateraquacultuur zou ook gevalideerd kunnen worden in de hydroteelt als basis voor de voedingsoplossing. Deze potentiële wisselwerking tussen aquacultuur en hydroponics ligt aan de basis van aquaponics.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10194)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie

Proof of concept of an industrial plant production centre

Project met de steun van VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) - Looptijd 01/10/2016 - 30/09/2017

Deze studie is gericht de haalbaarheid aan te tonen van het concept van een labogebaseerde Closed Crop Production System (CCPS) om co-cultivatie van meerdere gewassen mogelijk te maken.

zaterdag 30 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (162)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Fusarium in sla: Vlaamse en Nederlandse onderzoekers wisselen info uit donderdag 21 september 2017

Fusarium in sla: Vlaamse en Nederlandse onderzoekers wisselen info uit

Chemische bodemontsmetting is onvoldoende werkzaam en na de ontsmetting kan Fusarium de grond heel snel opnieuw koloniseren.

Deze zomer kwamen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers samen om kennis uit te wisselen vanwege de aanhoudende problemen met Fusarium in sla. De onderzoekers van UGent, PSKW, Inagro, PCG, LTO Glaskracht, Wageningen University en Research, Botany, Proeftuin Zwaagdijk en Groen Agro Control informeerden elkaar over de stand van zaken van de diverse onderzoeken en bespraken mogelijke vervolgstappen om te komen tot meer concrete oplossingen voor de praktijk.

donderdag 21 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9085)/Commentaren (0)/
Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig donderdag 21 september 2017

Tomatengalmijt in 2017 wijdverspreid aanwezig

Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn?

Na een plotse sterke uitbreiding van de tomatengalmijt op bedrijven in 2016, is deze ook in 2017 wijdverspreid aanwezig. Hoewel de mijten in 2016 vrij goed beheersbaar waren, lijkt dit voor dit seizoen veel minder het geval. Wat kan je doen om problemen te voorkomen en hoe kan je geholpen worden eens de galmijten op je bedrijf aanwezig zijn? Tijd voor een overzicht.

donderdag 21 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9485)/Commentaren (0)/
Tags: plagen
Presentatie proefveldbezoek biologische middelen dinsdag 5 september 2017

Presentatie proefveldbezoek biologische middelen

Biologische gewasbescherming voor de gangbare en biologische teelt in tomaat en komkommer - vrijdag 25.08.2017

Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.

dinsdag 5 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21936)/Commentaren (0)/
Cursussen Aquacultuur 2017-2018 vrijdag 1 september 2017

Cursussen Aquacultuur 2017-2018

Aquacultuur 1: theorie - Aquacultuur 2: praktijk, bedrijfsvoering en technische aspecten van recirculatiesystemen

Al enkele jaren kan je bij Odisee terecht voor een degelijke inleidende cursus aquacultuur. Ook dit jaar verzorgt de onderzoeksgroep Aqua-ERF (Aquaculture Education and Research Facility) van Odisee zo’n opleiding.

vrijdag 1 september 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (12156)/Commentaren (0)/

STOKSTROOM - Sluiting van water- en nutriëntenstromen in Stokstorm aquapark

Project met de steun van MIP (Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform) - Looptijd 01/09/2015- 31/08/2017

Het doel van het project is te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een kringloopsluiting te realiseren op het gebied van water en nutriënten tussen zoetwateraquacultuur en glastuinbouw zonder dat dit risico’s oplevert voor de gewassen, het milieu en de voedselveiligheid. Concreet zullen de projectpartners werken aan het ontwikkelen van een set van maatregelen die de koppeling van de zuivere en met nutriënten verrijkt waterstromen van omegabaarskwekerij Aqua4C en tomatenbedrijf Tomato Masters toelaat.

donderdag 31 augustus 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (547)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof woensdag 12 juli 2017

“Het groene goud” Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Dit groene goud wordt al gebruikt voor verschillende toepassingen, maar onze focus zal liggen op de maximalisatie van de inhoud aan de natuurlijke blauwe kleurstof die deze microalg bevat, genaamd fycocyanine.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21110)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Serreconstructie sterker met gesloten ramen woensdag 12 juli 2017

Serreconstructie sterker met gesloten ramen

Ramen sluiten bij stormweer

Bij een windkracht hoger dan 8 Beaufort (62-74 km/u) wordt gesproken van een storm. Tot nog toe werd altijd aangeraden om de ramen aan de luwe zijde bij stormweer te openen op een kier (3-5 cm).

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9197)/Commentaren (0)/

Enerpedia 2.0: informatie en advies rond energiebesparing in land- en tuinbouw

Project met de steun van de Vlaamse Overheid: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) - Looptijd 01/07/2014 - 30/06/2017

Het doel van het project is de energie- en klimaatprestaties van de landbouwsector te verbeteren door middel online audits, begeleiding, organiseren van workshops en het ter beschikking stellen van objectieve informatie. Innovatieve duurzame technieken verder ontwikkelen en vlotter ingang doen vinden bij reguliere landbouwers, is de opzet.

vrijdag 30 juni 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (608)/Commentaren (0)/
Nieuw bremia fysio benoemd woensdag 21 juni 2017

Nieuw bremia fysio benoemd

Actualiteiten beschutte teelten juni 2017

Een nieuw bremia fysio kwam echter algemeen voor in Europa en wordt zo het nieuwe fysio BI: 33EU. Enkel de Zuid-Europese landen werden tot nog toe gespaard van dit nieuwe fysio, in België werd het wel al opgemerkt.

woensdag 21 juni 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (6927)/Commentaren (0)/
Veel interesse voor aquaponics in Europa vrijdag 19 mei 2017

Veel interesse voor aquaponics in Europa

In april kwamen Europese onderzoekers die werken rond aquaponics samen in het Spaanse Murcia.

De derde week van april kwamen Europese onderzoekers die werken rond aquaponics samen in het Spaanse Murcia. Gedurende de drie daagse bijeenkomst stonden onder andere enkele bedrijfsbezoeken op het programma.

vrijdag 19 mei 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (8989)/Commentaren (0)/
Tags:
Vijf bedrijven krijgen goedkeuring voor voucheronderzoek vrijdag 5 mei 2017

Vijf bedrijven krijgen goedkeuring voor voucheronderzoek

In het kader van INTERREG V-project Vlaanderen-Nederland: Aquavlan2

In het project Aquavlan2 krijgen ondernemers een unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een voucher. Zes bedrijven dienden samen vier voucheraanvragen in. Drie aanvragen werden in de maand april 2017 goedgekeurd voor uitvoering. De Vlaamse firma’s Crevetec, Lambers-Seghers, Proviron, Joosen-Luyckx-Aqua-Bio en het Nederlandse Aquaculture Farming Technology (AFT) krijgen zo ondersteuning in hun R&D. Geïnteresseerde bedrijven kunnen hun voucheraanvraag alsnog indienen.

vrijdag 5 mei 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19293)/Commentaren (0)/
Tags:
Presentaties studienamiddag 'Brandveiligheid in de glastuinbouw' donderdag 16 maart 2017

Presentaties studienamiddag 'Brandveiligheid in de glastuinbouw'

Studienamiddag Brandveiligheid in serres - Provincie Oost-Vlaanderen - Maandag 06.03.2017

De provincie Oost-Vlaanderen, Boerenbond en de FOD Binnenlandse Zaken hebben een aantal type-oplossingen uitgewerkt voor brandveiligheid in serres die gelijkwaardig zijn aan de wettelijke brandveiligheidsnormen die worden opgelegd. “Dit moet de doorlooptijd van vergunningsdossiers aanzienlijk kunnen verkorten. Het biedt gemeentebesturen en brandweerkorpsen ook een houvast in de advisering van dossiers, wat tot meer gunstige adviezen kan leiden”, zegt Alexander Vercamer, Oost-Vlaamse gedeputeerde voor Landbouw.

donderdag 16 maart 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13231)/Commentaren (0)/
Tags:
Aquavlan2: aquacultuurproject met unieke mogelijkheden voor bedrijven dinsdag 31 januari 2017

Aquavlan2: aquacultuurproject met unieke mogelijkheden voor bedrijven

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Aquavlan2 ondersteunt bedrijven in de aquacultuur- en glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland met technische innovatie. De verdere ontwikkeling van technieken moet hen in staat stellen om kringlopen in de zoute en zoete aquacultuur te sluiten, nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen te benutten en de grondsmaak in aquatische producten te voorkomen. Daarnaast krijgen ondernemers de unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden via een vouchersysteem. Zo wordt de sector verder uitgebouwd en versterken bestaande bedrijven hun concurrentievermogen op wereldschaal.

dinsdag 31 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27587)/Commentaren (0)/
Verdampingsmodel voor kropsla klaar voor de praktijk maandag 23 januari 2017

Verdampingsmodel voor kropsla klaar voor de praktijk

In het kader van het LA-traject REDUNG 'Reductie van de nitraat uitspoeling in de grondgebonden groenteteelt onder beschutting door beredeneerde watergift en bemesting' (VLAIO)

Binnen het REDUNG project werd een verdampingsmodel ontwikkeld voor sla. Het model voorspelt de verdamping van bodem en gewas en vormt zo een beslissingsondersteunende applicatie bij de irrigatie. De bedoeling is dat je als teler zelf het moment van irrigeren beslist  en dat je de applicatie kan raadplegen om te weten hoeveel water er moet gegeven worden.

maandag 23 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20272)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag 'Van Licht naar Gewicht' maandag 23 januari 2017

Presentaties studiedag 'Van Licht naar Gewicht'

Klassieke en LED belichting, rendabiliteit van belichte teelten - dinsdag 17 januari 2017

Op 17 januari 2017 organiseerden de projectpartners van het LA-traject 'LightMan' (VLAIO), in samenwerking met Lycopersicon en Biobest, een studiedag rond belichte teelten. Meer dan 100 bezoekers volgden deze studiedag mee. Het gevarieerde assortiment aan sprekers wierp hun licht op de impact op enkele teelten (sla, tomaat, aardbei en paprika) evenals teelttechnieken wanneer u overgaat tot assimilatiebelichting. Zowel de traditionele SON-T lamp als verschillende types LED-belichting kwamen aan bod.

maandag 23 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22136)/Commentaren (0)/
PlattelandsPret: Innovatieve teelten in de glastuinbouw maandag 16 januari 2017

PlattelandsPret: Innovatieve teelten in de glastuinbouw

Reportage waarin 2 projecten uit Oost-Vlaanderen worden toegelicht: 'De blauwe keten' en 'AQUA-VLAN 2'.

Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. In deze aflevering worden 2 projecten uit Oost-Vlaanderen toegelicht: 'De blauwe keten' en 'AQUA-VLAN 2'.

maandag 16 januari 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17006)/Commentaren (0)/
Tags:
Nieuwe LED-installatie MGS-serre donderdag 15 december 2016

Nieuwe LED-installatie MGS-serre

In het kader van het LA-traject 'LightMan: Management van licht in bedekte teelten' (VLAIO)

Het PCG heeft geïnvesteerd in een nieuwe belichtingsinstallatie voor de serreafdeling met het mobiel goten systeem. Het proefcentrum speelde een voortrekkersrol in het onderzoek naar de beste praktijken bij het gebruik van een mobiel goten systeem, waaronder het gebruik van bijbelichting.

donderdag 15 december 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19327)/Commentaren (0)/
Interreg V Vlaanderen-Nederland project: AquaVlan 2 donderdag 10 november 2016

Interreg V Vlaanderen-Nederland project: AquaVlan 2

Op het PCG wordt gewerkt met de Omegabaars in het aquaponicsysteem.

Binnen Aquavlan 2 wordt gewerkt aan de optimalisatie van zowel de maritieme als de zoetwater aquacultuur. De rol van het PCG is het optimaliseren van het concept aquaponics, hiervoor zal nauw samengewerkt worden met Inagro. Op het PCG wordt gewerkt met de Omegabaars in het aquaponicsysteem.

donderdag 10 november 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13548)/Commentaren (0)/
Acidovorax valerianellae in veldsla: een groeiend probleem vrijdag 21 oktober 2016

Acidovorax valerianellae in veldsla: een groeiend probleem

Actueel nieuws teelten onder beschutting oktober 2016

Aantastingen van de bacterie 'Acidovorax valerianellae' leiden tot oogsten die bijna volledig onverkoopbaar worden. Veldsla die besmet is met Acidovorax is typisch te herkennen aan de zwarte vlekjes die zichtbaar zijn op voornamelijk de kiemblaadjes en de eerste echte blaadjes.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23559)/Commentaren (0)/
Bodemontsmetting: wat kan en wat kan niet? donderdag 14 juli 2016

Bodemontsmetting: wat kan en wat kan niet?

Voor bladgewassen onder beschutting werd opnieuw een 120-dagenregeling voor Telone II goedgekeurd.

De middelen die mogen ingezet worden voor het uitvoeren van een bodemontsmetting worden steeds schaarser. Basamid, met als actieve stof dazomet, mag toegepast worden om de 3 jaar en heeft een wachttijd van 3 weken. Ook stomen is een mogelijkheid, bij deze niet-chemische bodemontsmetting is een temperatuur van 70 °C op 30 cm diepte vereist.

donderdag 14 juli 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (26866)/Commentaren (0)/
Bescherm de planten tegen bodemziektes dinsdag 14 juni 2016

Bescherm de planten tegen bodemziektes

Actualiteiten beschutte teelten juni 2016

Het donkere weer van de voorbije weken zorgt ervoor dat de planten trager groeien en verzwakken. In deze omstandigheden moet altijd extra aandacht besteed worden aan het beschermen van de plant tegen bodemziektes.

dinsdag 14 juni 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16386)/Commentaren (0)/
Extra aandacht voor beregening na veldslazaai dinsdag 14 juni 2016

Extra aandacht voor beregening na veldslazaai

Actualiteiten beschutte teelten juni 2016

Om een goede opkomst van veldsla na zaai te garanderen moet extra aandacht besteed worden aan de beregening.

dinsdag 14 juni 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11654)/Commentaren (0)/
Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla vrijdag 20 mei 2016

Nieuwe app voor residuarm telen in prei en sla

Test de nieuwe applicatie voor residuarm telen in prei en sla uit op uw bedrijf

Het doel van dit project is een gebruiksvriendelijke applicatie op te stellen waarmee de teler, naargelang het tijdstip in de teelt en het moment van oogst, een gewasbeschermingsmiddel kan kiezen waarmee de oogst aan deze bovenwettelijke eisen voldoet. Deze applicatie is vanaf nu klaar om getest te worden op verschillende bedrijven. Wie graag eens kennismaakt met het model en het graag eens uittest op zijn bedrijf, kan contact opnemen met PCG glasteam.

vrijdag 20 mei 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21302)/Commentaren (0)/
Uniforme beregening voor een goede opbrengst woensdag 18 mei 2016

Uniforme beregening voor een goede opbrengst

Enkele tips om problemen zoveel mogelijk te vermijden in de glasteelt.

Een uniforme beregening is vanzelfsprekend van groot belang voor een goede teelt en opbrengst. De uniformiteit van de beregening kan door verschillende factoren beïnvloed worden: druk in de leidingen, ouderdom van de doppen, onderhoud van het watersysteem, … Een niet uniforme beregening heeft natuurlijk een nadelig effect op productie en kwaliteit van de teelt. Hieronder enkele tips om problemen zoveel mogelijk te vermijden.

woensdag 18 mei 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16439)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Nieuw systeem voor aquaponics in gebruik zaterdag 16 april 2016

Nieuw systeem voor aquaponics in gebruik

Innovatie 2016

PCG heeft in april een nieuw systeem voor aquaponics in gebruik genomen. In dit systeem wordt het nutriëntenrijke water uit de viskweek gebruikt voor de fertigatie van tomatenplanten.

zaterdag 16 april 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (31119)/Commentaren (0)/
Serres hebben nood aan hygiënemaatregelen maandag 28 maart 2016

Serres hebben nood aan hygiënemaatregelen

Studienamiddag 'Studienamiddag gewasbescherming in glasgroenten en aardbei' met sprekers van Inagro, PCG, UGent en PSKW- 4 maart 2016

Op 4 maart organiseerde Inagro een studienamiddag over de actuele ziekteproblemen in de bladgewassenteelten onder glas. De sprekers van Inagro, PCG, UGent en PSKW focusten voornamelijk op de oplossingen die reeds werden gevonden in de projecten waarin zij samenwerken.

maandag 28 maart 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27046)/Commentaren (0)/
Terugblik op 'Open energiedag' vrijdag 25 maart 2016

Terugblik op 'Open energiedag'

PCG orginseerde samen met andere Vlaamse praktijkcentra de Open Energiedag. - vrijdag 11 maart 2016

Op vrijdag 11 maart organiseerde PCG samen met de andere Vlaamse praktijkcentra voor land- en tuinbouw de Open Energiedag. Tijdens die dag zetten meer dan 20 bedrijven hun deuren open om collega-telers kennis te laten maken met de innovaties die zij toepassen op het vlak van energiebesparing of –opwekking. Voor de mensen die niet aanwezig konden zijn, zetten we hieronder de innovaties met toepassingen in de groenteteelt op een rijtje.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18356)/Commentaren (0)/
Ergonomie in de preiteelt: enkele tips woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de preiteelt: enkele tips

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als prei. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25640)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de slateelt (grondteelt) woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de slateelt (grondteelt)

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als sla (grondteelt). In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24921)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de slateelt (hydroteelt) woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de slateelt (hydroteelt)

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als sla (hydroteelt). In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24790)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de tomatenteelt woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de tomatenteelt

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als tomatenteelt. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24865)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Ergonomie in de witloofteelt woensdag 24 februari 2016

Ergonomie in de witloofteelt

In het kader van het project 'Ergonomie in de tuinbouw' - Vlaamse overheid, Dept. L & V

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve teelt als witloof. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een project - Vlaamse overheid, Dept. L&V - rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaande poster.

woensdag 24 februari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24116)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Hoe erosiegevoelig zijn uw percelen in 2016? zaterdag 30 januari 2016

Hoe erosiegevoelig zijn uw percelen in 2016?

De online bodemverkenner van DOV

De nieuwe potentiële erosiegevoeligheidskaart 2016 is online raadpleegbaar op de bodemverkenner van DOV. De jaarlijkse potentiële erosiegevoeligheidskaart is het resultaat van berekeningen met een erosiemodel. Een modelberekening is altijd een vereenvoudiging van de realiteit omdat ze alleen rekening houdt met de parameters waarvoor informatie beschikbaar is voor heel Vlaanderen.

zaterdag 30 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20710)/Commentaren (0)/
Tags: erosie
Vocht en CO2 controleren in bladgewassen maandag 25 januari 2016

Vocht en CO2 controleren in bladgewassen

Klimaatsturing met de stookinstallatie voor een stevigere, compactere krop

De afgelopen dagen zakte de buitentemperatuur voor het eerst deze winter voor lange tijd onder nul (Figuur 1). De recente ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt maken de keuze om te stoken iets gemakkelijker. Naast bescherming tegen vorstschade of het aanhouden van een constante groeisnelheid in het gewas, zijn er aan het gebruik van de stookinstallatie bij bladgroenten neveneffecten verbonden. Hieronder sommen we er een aantal op, zodat je er op kan anticiperen of er zelfs voordeel uit kan halen.

maandag 25 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27758)/Commentaren (0)/
Ergonomisch werken: hoe werkt dat? woensdag 20 januari 2016

Ergonomisch werken: hoe werkt dat?

In het kader van het Landbouw & Visserij-project 'Ergonomie in de tuinbouw'

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve sector als de tuinbouw. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een Landbouw & Visserij-project rond ergonomie in de tuinbouw. Er werd gezocht naar oplossingen om werkplekken ergonomischer in te richten. Enkele tips worden, aan de hand van de basisprincipes uit de ergonomie, meegegeven in onderstaand artikel.

woensdag 20 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (54849)/Commentaren (0)/
Tags: ergonomie
Mathias is Belgisch kampioen 'Reuzepompoen' dinsdag 13 oktober 2015

Mathias is Belgisch kampioen 'Reuzepompoen'

Mathias Willemijns, verantwoordelijke technieker glasgroenten bij het PCG.

Mathias Willemijns heeft op 3 oktober 2015 het Belgisch kampioenschap reuzepompoen gewonnen.

dinsdag 13 oktober 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (13040)/Commentaren (0)/
Tags:
IWD 2015: demonstratie tuinbouwmachines maandag 28 september 2015

IWD 2015: demonstratie tuinbouwmachines

Brochure demonstratie tuinbouw: Plantmachines, rooimachines en mechanische onkruidbestrijding - 26 & 27.09.2015

Voorstelling van de diverse plantmachines, rooimachines en mechanische onkruidbestrijding van de demonstratie tuinbouw op de Internationale Werktuigendagen 2015.

maandag 28 september 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11912)/Commentaren (0)/
Tipburn prevention in lettuce dinsdag 15 september 2015

Tipburn prevention in lettuce

Eindverslag IWT project 'Beheersing van rand in bladgewassen' (TIPRELET)

Het project TIPRELET - TIPburn PREvention of LEttuce Types - probeert de wetenschappelijke hiaten in te vullen door een innovatieve benadering van de randproblematiek, waarbij het dynamisch gedrag van slaplanten als respons op hun omgeving centraal staat.

dinsdag 15 september 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17992)/Commentaren (0)/
Irrigatie en bemesting in slateelt onder de loep maandag 15 juni 2015

Irrigatie en bemesting in slateelt onder de loep

In het kader van het IWT-project REDUNG 'Reductie van de nitraatuitspoeling in de grondgebonden groenteteelt onder beschutting door beredeneerde watergift en bemesting'

Voor het IWT-project REDUNG, dat als volledige titel 'Reductie van de nitraatuitspoeling in de grondgebonden groenteteelt onder beschutting door beredeneerde watergift en bemesting' heeft, werd een inventarisatie van de sector uitgevoerd. Hiervoor werden 29 slabedrijven (serresla, grondteelt) verspreid over de provincies West- Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen geënquêteerd. De enquête bevatte vragen rond bemesting en irrigatie. Enkele interessante resultaten worden hieronder weergegeven.

maandag 15 juni 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (31513)/Commentaren (0)/
Opletten met gebruik van Thiacloprid (Calypso) woensdag 27 mei 2015

Opletten met gebruik van Thiacloprid (Calypso)

Teelten onder beschutting: stand van zaken mei 2015

Opletten met gebruik van Thiacloprid (Calypso) in sla, andijvie, radicchio rosso en suikerbrood. Om overschrijdingen van de nieuwe MRL’s te vermijden, heeft het Erkennigscomité voor bestrijdingsmiddelen voor landbouwkundig gebruik besloten de gebruiken van Calypso onmiddellijk in te trekken.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19225)/Commentaren (0)/
120-dagenregeling voor chloorpicrine en Telone II woensdag 27 mei 2015

120-dagenregeling voor chloorpicrine en Telone II

Teelten onder beschutting: stand van zaken mei 2015

Vanaf 1 juni 2015 is Chloorpicrine voor 120 dagen toegelaten tegen bodemschimmels, -insecten en nematoden en Telone II is dan weer vanaf 20 mei al toegelaten voor een periode van 120 dagen tegen bodeminsecten en nematoden in volgende teelten onder bescherming.

woensdag 27 mei 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20817)/Commentaren (0)/
Wortelexudaten als innovatieve 'grond'stof donderdag 19 maart 2015

Wortelexudaten als innovatieve 'grond'stof

Eindverslag proefproject in de land- en tuinbouwsector met de steun van provincie Oost-Vlaanderen

Het PCG bouwde in 2014 een eerste aeroponics-opstelling om na te gaan welke perspectieven die technologie kan bieden voor de Vlaamse glastuinbouw. Dit eindverslag en het artikel uit Proeftuinnieuws geven een overzicht van de voor- en nadelen van aeroponics om zo een beeld te geven van wat er in de toekomst mogelijk kan zijn.

donderdag 19 maart 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16790)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Technologische toepassingen aquaponics woensdag 25 februari 2015

Technologische toepassingen aquaponics

Innovaties aquacultuur deel 3

In de reeks over de evoluties in de aquacultuur- en aquaponicswereld bekijken we deze maand de ontwikkelingen op het gebied van aquaponics gaat over het technologische niveau. Op zich zijn alle evoluties die we in de glastuinbouw meemaken op het gebied van energie-efficiëntie, natuurlijke bestrijders, raseigenschappen en recirculatietechnologie (ontsmetters, filters en sensoren) interessant voor aquaponicstoepassingen.

woensdag 25 februari 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (41010)/Commentaren (0)/
Info en advies rond energiebesparing woensdag 25 februari 2015

Info en advies rond energiebesparing

Project Enerpedia 2.0: informatie en advies rond energiebesparing in land- en tuinbouw

Het project Enerpedia 2.0 is de opvolger van het project EnergieBewust Boeren dat eind 2012 afliep. Binnen het project werken 12 verschillende praktijkcentra, onderzoeksinstellingen ILVO en Thomas More en Innovatiesteunpunt samen rond het thema energie(besparing) binnen de land- en tuinbouwsector.

woensdag 25 februari 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20840)/Commentaren (0)/
Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel vrijdag 16 januari 2015

Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel

Innovaties aquacultuur deel 2

In de reeks over de evoluties in de aquacultuur- en aquaponicswereld bekijken we deze maand de ontwikkelingen op het gebied van consumentenbewustzijn. Een groeiende aandacht van de consumenten voor de duurzaamheid en het lokale karakter van de voedselproductie biedt immers kansen voor het creëren van toegevoegde waarde. 

vrijdag 16 januari 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (36482)/Commentaren (0)/
Onderzoek verzoutend effect van meststoffen dinsdag 16 december 2014

Onderzoek verzoutend effect van meststoffen

Glasteelten proeven december 2014

Bemestingsproef waarin 4 objecten zijn opgenomen. In object 1 wordt een standaardbemesting toegediend, terwijl in objecten 2, 3 en 4 wordt voor een minder verzoutend bemestingsschema gekozen met een hoofdmeststof die per object geleverd werd door respectievelijk COMPO, DCM en Everris.

dinsdag 16 december 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27284)/Commentaren (0)/
Aquacultuur: Evoluties in de vismarkt dinsdag 16 december 2014

Aquacultuur: Evoluties in de vismarkt

Innovaties aquacultuur deel 1

Een aantal recente ontwikkelingen bieden echter kansen voor de ontwikkeling van aquacultuur in Vlaanderen, die ook voor glastelers interessant kunnen zijn. Die evoluties bevinden zich op het gebied van marktontwikkeling, consumentenbewustzijn en de beschikbaarheid van technologie. In een reeks artikelen zal telkens één van die aspecten worden belicht. We starten met de evoluties in de markt.

dinsdag 16 december 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (36275)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Wat bij stroomuitval in de glastuinbouw? zaterdag 20 september 2014

Wat bij stroomuitval in de glastuinbouw?

Stappenplan als hulp om te anticiperen op een eventuele stroompanne

Elektriciteit is onontbeerlijk op een modern geautomatiseerd glastuinbouwbedrijf. Zo zijn vele bedrijfsprocessen, klimaatsturing, energievoorziening, … afhankelijk van elektriciteit. Een belangrijke vraag die men bij een stroomuitval moet stellen is: welke (sturings)processen zijn essentieel om de teelt in leven te houden zonder dat er productie- en kwaliteitsverlies optreedt?

zaterdag 20 september 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22288)/Commentaren (0)/
Disseminatie overzicht Interreg IVa Vlaanderen-Nederland project AquaVlan vrijdag 29 augustus 2014

Disseminatie overzicht Interreg IVa Vlaanderen-Nederland project AquaVlan

AquaVlan resultaten binnen 4 thema’s: schelpdierteelt, duurzame viskweek, zilte teelt en onderwijs

Hieronder vindt u terug welke resultaten er geboekt werden binnen dit  Interreg IVa Vlaanderen-Nederland project AquaVlan per thema en waar u de inhoud van het resultaat kunt opvragen en inkijken.

vrijdag 29 augustus 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24033)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Grondontsmetting in de glasteelt maandag 21 juli 2014

Grondontsmetting in de glasteelt

Welke grondontsmettingsmiddelen komen in aanmerking?

Als de druk van bodemgebonden ziekten of plagen in de serre toeneemt, kiezen veel telers ervoor om een grondontsmetting te laten uitvoeren. De zomer is daarvoor de uitgelezen periode, omdat voor een goede effectiviteit relatief hoge bodemtemperaturen nodig zijn. Elk jaar is het opnieuw afwachten welke middelen hiervoor gebruikt kunnen worden.

maandag 21 juli 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (27853)/Commentaren (0)/
Energieverbruik in de biologische serre maandag 21 juli 2014

Energieverbruik in de biologische serre

Het energieverbruik in de biologische serres opgevolgd voor verschillende proeven die aanliggen voor tomaat, komkommer en paprika.

Sinds het teeltjaar 2012 wordt het energieverbruik in de biologische serres opgevolgd voor verschillende proeven die aanliggen voor verschillende vruchtgewassen zoals tomaat (2012, 2013 en 2014), komkommer (2013) en paprika (2012 en 2014).

maandag 21 juli 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (32275)/Commentaren (0)/
Meten is weten met behulp van sensoren dinsdag 27 mei 2014

Meten is weten met behulp van sensoren

Voorbeelden van sensoren die volumetrisch vochtgehalte meten zijn PlantCare of Decagon.

Onder het motto 'meten is weten' vinden tegenwoordig meer en meer types sensoren ingang in de glastuinbouw. De vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie van de kaslucht, instraling en de weergegevens van buiten zijn standaardparameters die moderne klimaatcomputers registreren.

dinsdag 27 mei 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (28046)/Commentaren (0)/
Goedgekeurd IWT project rond fosfor maandag 26 mei 2014

Goedgekeurd IWT project rond fosfor

IWT-project ‘Actief beheer en uitmijning van fosfaat voor optimale P efficiëntie en terugdringen van fosfaatverliezen op perceelsniveau’

Vanaf september 2014 start het IWT-project 'Actief beheer en uitmijning van fosfaat voor optimale P efficiëntie en terugdringen van fosfaatverliezen op perceelsniveau'.

maandag 26 mei 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9529)/Commentaren (0)/
Hoe verdedigt tomaat zich tegen stengelinfecties vrijdag 2 mei 2014

Hoe verdedigt tomaat zich tegen stengelinfecties

Welke afweermechanismen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van bladsnijwonden tegen Botrytis infectie in tomaten.

Op 20 maart 2014 werd het doctoraat 'Hoe verdedigt tomaat zich tegen stengelinfecties' verdedigd aan de KULeuven. Het doctoraatsproject was een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen van prof. Bruno Cammue aan de KU Leuven, prof. Monica Höfte van de UGent en Rudi Aerts van de KU Leuven, campus Thomas More in Geel.

vrijdag 2 mei 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (19664)/Commentaren (0)/
Kropsla raamregeling en gewasbescherming woensdag 19 maart 2014

Kropsla raamregeling en gewasbescherming

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de ingestelde lichtgrenzen.

De laatste weken zijn de dagen opmerkelijk langer en zonniger aan het worden en ook de temperatuur is gevoelig aan het stijgen. Door het klimaat in de serre automatisch te sturen met behulp van de straling, kan een regeling op maat van de plant bekomen worden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de ingestelde lichtgrenzen.

woensdag 19 maart 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (10871)/Commentaren (0)/
Energiezuinig ontvochtigen in het voorjaar zaterdag 15 februari 2014

Energiezuinig ontvochtigen in het voorjaar

Stappenplan voor een energiezuinige vochtbeheersing in serre

Vochtbeheersing in de serre is een complex gegeven dat gestuurd wordt door vele parameters. Zo zijn er processen die ingrijpen op de vochtproductie of verdamping bij de plant, waaronder instraling, kastemperatuur, watergift, teelt(fase), etc. Daarnaast zijn er zaken die de afvoer van vocht of waterdamp beïnvloeden, zoals onder andere de serreconstructie, isolatiewaarde, energie-schermen, luchtbehandeling, raamstand, buitenklimaat, ...

zaterdag 15 februari 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (31396)/Commentaren (0)/
Combinatie tomatenteelt en omegabaars woensdag 15 januari 2014

Combinatie tomatenteelt en omegabaars

Combinatieteelt tomaat en vissen

Reeds meerdere jaren werkt PCG aan het optimaliseren van de combinatieteelt van groenten en vissen, aquaponics. Bouwend op die ervaring, startten we vorig jaar met de teelt van omegabaars gekoppeld aan tomaten op organisch substraat.

woensdag 15 januari 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (32053)/Commentaren (0)/

Internationale benchmark van nutriëntenregelgeving en van innovatieve cultiveringstechnieken voor tuinbouw met betrekking tot waterbescherming met het oog op de waterkwaliteitsdoelstellingen

Actieprogramma 2011-2014 - Project met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) - Looptijd 01/7/2012 - 31/12/2013

Het doel van de opdracht is enerzijds een internationale benchmark van nutriëntenregelgeving voor tuinbouw en van innovatieve teelttechnieken voor tuinbouwgewassen in de Europese lidstaten uit te voeren en anderzijds het organiseren van een Europese conferentie over de nutriëntenproblematiek en de beste praktijken in de tuinbouw met betrekking tot waterbescherming in diverse landen.

dinsdag 31 december 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (164)/Commentaren (0)/
Energiezuinige glastuinbouw in Europa woensdag 30 oktober 2013

Energiezuinige glastuinbouw in Europa

Terugblik workshop & studiedag in het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing

In het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing organiseerden PCG en PCS op woensdag 23 oktober een studiedag die geheel in het teken stond van energiezuinige glastuinbouw in de Noordzee regio. De opzet van de studiedag was alle kennis uit verschillende deelnemende landen (België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen) omtrent energiebesparing te bundelen en over te brengen naar onze regio.

woensdag 30 oktober 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (23660)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer vrijdag 20 september 2013

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Verslagen van de bezoeken aan de regio's - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16933)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer vrijdag 20 september 2013

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Proceedings - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (16799)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer vrijdag 20 september 2013

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Book of Abstracts - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15745)/Commentaren (0)/
Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer vrijdag 20 september 2013

Innovatieve technieken voor een duurzaam nutriëntenbeheer

Fact Sheets - Internationale conferentie Nutrihort in Gent - 16, 17 en 18.09.2013

Op 16, 17 en 18 september 2013 hebben wetenschappers, beleidsmakers en andere specialisten zich tijdens Nutrihort in Gent gebogen over de uitdagingen voor een duurzaam nutriëntenbeheer in de tuinbouwsector. De uitdaging: een leefbare tuinbouw en een betere waterkwaliteit mogelijk maken.

vrijdag 20 september 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15140)/Commentaren (0)/

Registratie en sensibilisering rondom energiebewuste biokas

Project met de steun van de Vlaamse Overheid: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) - Looptijd 01/01/2011 - 30/04/2013

Om het project een extra demonstratiewaarde te geven willen wij graag metingen uitvoeren in deze nieuwe opstelling. Dit betekent opvolging van emissies, energiestromen, temperatuurmetingen, CO2-productie, enz. per afdeling en per energieproductie-eenheid om een gefundeerd advies naar de sector toe te kunnen formuleren. Het project voorziet enerzijds in een aantal meet en registratiefunctionaliteiten en anderzijds in de opvolging van de metingen en sturingen over twee seizoenen.

dinsdag 30 april 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (442)/Commentaren (0)/
Energiezuinige serre PCG 2012 zaterdag 15 december 2012

Energiezuinige serre PCG 2012

Ervaringen met de energiezuinige serres op het PCG 2012

In de bio-afdeling van het PCG werd in 2012 het energieverbruik voor bio-tomaat en bio-paprika opgevolgd in twee afdelingen van 400 m².

zaterdag 15 december 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (25298)/Commentaren (0)/
Voorlopige meetresultaten project LNE zondag 30 september 2012

Voorlopige meetresultaten project LNE

In het kader van het project ‘Registratie en sensibilisering rondom energiebewuste biokas’ of LNE

In dit project is het de bedoeling metingen uit te voeren rondom energie en CO2 in de bioserre en de bevindingen ervan terug te koppelen naar de sector. Door het gebruik van calorimeters en debietmeters kunnen de energieen CO2-stromen worden bepaald.

zondag 30 september 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (14729)/Commentaren (0)/

Energiebewust Boeren

Project met de steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)- Looptijd 01/04/2010 - 31/03/2012

Het EFRO-project heeft tot doel vanuit de kennis en expertise, verspreid aanwezig in de praktijkcentra in Vlaanderen, een aantal gemeenschappelijke en duurzame tools te ontwikkelen om land- en tuinbouwers te sensibiliseren tot en te begeleiden bij het toepassen van innovaties inzake energiebesparing en gebruik van andere energiebronnen op hun bedrijf. Belangrijk hierbij is dat de ontwikkelde tools gemakkelijk toegankelijk worden voor alle land- en tuinbouwers in Vlaanderen.

zaterdag 31 maart 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (583)/Commentaren (0)/

RAS (Recirculatie Aquacultuur Systemen) en Regels

Project met de steun van Scheldemondfonds - Looptijd 01/10/2010 - 01/10/2011

De Europese wetgeving kan verschillend geïnterpreteerd worden door de verschillende overheden; dit zowel regionaal als provinciaal aan beide zijden van de landsgrens. Dit wordt als bijzonder hinderlijk ervaren door de sector voor de verdere duurzame ontwikkeling van aquacultuur in RAS. Van belang is hier vooral het regelwerk rond de Kaderrichtlijn Water, de Richtlijn voor Exoten en het juist berekenen van afvalstromen en het managen van afvalstromen vanuit RAS.

zaterdag 1 oktober 2011/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (641)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Combinatie tomaat-visteelt verder verkend woensdag 29 december 2010

Combinatie tomaat-visteelt verder verkend

in het kader van het Interreg IVa-project 'Duurzame Aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland' (AQUA-VLAN)

Na de succesvolle verkennende demonstratie van de combinatie van de teelten van tomaat en tilapia – een tropische zoetwatervis – van vorig jaar gaat het PCG na de vele positieve reacties ook dit jaar verder in op dit innovatieve onderzoek. Veel tuinders namen contact op met het PCG om meer te weten te komen over de mogelijke voordelen van deze ongewone combinatie. Overigens, niet alleen tuinders zien brood in deze combinatie. Mais Automatisering gelooft ook in de duoteelt. In opdracht van Mais test het PCG dit jaar een opstelling op haar praktijkrijpheid.

woensdag 29 december 2010/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (20668)/Commentaren (0)/
RSS
123movies