GO

Nieuws

Onkruidbestrijding in bataat niet uitstellen

Onkruidbestrijding in bataat niet uitstellen

Actueel nieuws bataat 29/05/2023

Een weekje later dan voorzien, op 23 mei, zijn we bij PCG gestart met de aanleg van de proeven. De ruggen werden getrokken op 22 mei. De slips konden geplant worden in mooie, vochtige ruggen. Het nadeel van het natte voorjaar is wel dat de bodem lang koud is gebleven en de net getrokken ruggen nog niet de kans hebben gehad om op te warmen. Door de koude nachten zien we dat de temperatuur 's nachts tot ongeveer 10 graden zakt op 15 cm diepte in de rug. Overdag loopt de bodemtemperatuur wel gemakkelijk op tot tegen de 20 graden.

maandag 29 mei 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (132)/Commentaren (0)/
Bataat seizoen gaat van start

Bataat seizoen gaat van start

Actueel nieuws bataat 12/05/2023

Het natte voorjaar stuurt op heel wat bedrijven de voorjaarsplanning in de war en zorgt voor een algemeen latere start in heel wat teelten. Voor bataat zijn de mogelijkheden echter beperkt om veel te veranderen aan de voorziene planning. Bij PCG komen de planten toe gespreid over week 20, 21 en 22. Ook hier wordt het nipt en hopen we dat we de ruggen tijdig kunnen trekken.

maandag 15 mei 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (443)/Commentaren (0)/
Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat

Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat

Gezien het toenemende succes van de teelt van bataat in Vlaanderen, kreeg PCG de voorbije jaren veel vragen omtrent beschikbare mechanisatie in de teelt. Voor vele bedrijven vormt de afwezigheid van aangepaste mechanisatie voor elk onderdeel van de teeltwerkzaamheden de grootste struikelblok om over te gaan naar opschaling van de teelt.
 

dinsdag 2 mei 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (1112)/Commentaren (0)/
Startfosfor in de teelt van bataat

Startfosfor in de teelt van bataat

We bekeken in 2022 het effect van een fosforgift bij de start van de teelt van bataat op de uiteindelijke opbrengst en het totaal aantal knollen dat wordt geproduceerd. Terwijl bij de controle puur water werd gegeven via druppeltape net na planten, werd in de demonstratieve proef 25 eenheden ammoniumpolyfosfaat (APP) meegegeven met het water via druppeltape.

maandag 17 april 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (1540)/Commentaren (0)/
Bataat curen bij hogere temperatuur beperkt het gewichtsverlies

Bataat curen bij hogere temperatuur beperkt het gewichtsverlies

Het VCBT ging in 2022 van start met onderzoek rond bewaring van bataat. In een eerste proef onder gecontroleerde omstandigheden bekeken ze het effect van de temperatuur tijdens de curing op de kwaliteit van de knollen in de bewaring.

maandag 3 april 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2599)/Commentaren (0)/
Watergift in bataat loont de moeite

Watergift in bataat loont de moeite

Hoewel bataat vrij droogtetolerant is en goed kan recupereren na moeilijke omstandigheden, is de aanwezigheid van voldoende water cruciaal voor het eindresultaat. We bekeken in 2022 het effect van watergift op de uiteindelijke opbrengst.

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2878)/Commentaren (0)/
Bellevue, Orleans en Beauregard nek aan nek in 2022

Bellevue, Orleans en Beauregard nek aan nek in 2022

Na een uitgebreide screening van de beschikbare bataat rassen in de periode 2018-2021, legden we in 2022 een beperktere demonstratieve proef aan met 6 rassen bataat.

dinsdag 7 maart 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2834)/Commentaren (0)/
Onderzoek in bataat gaat verder

Onderzoek in bataat gaat verder

Dat succesvol bataat telen in België mogelijk is, zoveel is duidelijk. Toch zijn er nog heel wat vragen waarop we vandaag het antwoord niet kennen en vraagt de uitbreiding van deze teelt diepgaander onderzoek.

dinsdag 21 februari 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3968)/Commentaren (0)/
Aandacht voor fytosanitair risico van nieuwe gewassen

Aandacht voor fytosanitair risico van nieuwe gewassen

Raadpleeg de fiches rond fytosanitaire risico’s in bataat, yacon en ulluco

Via een desktopstudie werden de verschillende mogelijkheden van insleep van virussen en/of nematoden geïdentificeerd en werd de verspreiding van deze nichegewassen in België nagegaan. Telers werden bevraagd over hun ervaringen met de kwaliteit en gezondheid van hun teelt. Op basis van de bevindingen stelden ILVO en PCG informatiefiches op voor bataat, yacon en ulluco die volgens de resultaten het grootste fytosanitair risico vormen en vragen om sensibilisatie. De fiches geven informatie over de virussen en nematoden die aangetroffen werden in deze teelten.

zaterdag 19 november 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (6332)/Commentaren (0)/
Brochure 'Bewaring bataat'

Brochure 'Bewaring bataat'

In het kader van het Vlaio LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen'

Omdat er maar weinig gekend was over de bewaring van Vlaamse bataat, hebben we binnen het vierjarige LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’ gezocht naar de ideale bewaaromstandigheden met focus op temperatuur en relatieve vochtigheid. De belangrijkste aandachtspunten en resultaten uit het onderzoek werden gebundeld in een praktische brochure.

dinsdag 20 september 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (7338)/Commentaren (0)/
Tags: bewaring
Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2022

In het kader van het Dept. L & V project 'Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw' en de Operationele groep 'MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat'.

Op dinsdag 6 september 2022 organiseerden we een proefveldbezoek en machinedemonstraties voor de teelt van bataat'. Het programma omvatte een rondgang waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2022, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod komen. Het nieuwe VLAIO LA-traject ‘Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat' werd voorgesteld.

donderdag 8 september 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8435)/Commentaren (0)/
Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit van bataat

Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit van bataat

In het kader van het LA-traject ‘Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat’

Dat succesvol bataat telen in België mogelijk is, zoveel is duidelijk. Toch zijn er nog heel wat vragen waarop we vandaag het antwoord niet kennen en vraagt de uitbreiding van deze teelt diepgaander onderzoek. Op 1 september 2022 ging daarom het 4-jarige LA-traject ‘Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat’ van start. Het PCG is coördinator en werkt voor het onderzoek rond bewaring samen met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT). Het project wil de productuniformiteit en -kwaliteit van bataat vergroten voor een meer duurzaam en rendabel resultaat.

dinsdag 6 september 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2478)/Commentaren (0)/
Tags:
Duurzame koolvliegbestrijding

Duurzame koolvliegbestrijding

In het kader van het Vlaio LA-traject ‘Duurzame beheersing van koolvlieg - SUSCABFLY’

Een gebrek aan praktijkkennis over deze maatregelen weerhoudt telers er echter van ze toe te passen. Het doel van het SUSCABFLY-project is om de kennishiaten over deze technieken weg te werken en verder te bouwen aan een duurzame beheersingsstrategie voor deze plaag.

donderdag 11 augustus 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (7719)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek bataat 2022 met machinedemo’s

Proefveldbezoek bataat 2022 met machinedemo’s

Dinsdag 6 september 2022 - start om 13u30

Op dinsdag 6 september 2022 organiseren we een proefveldbezoek en machinedemonstraties voor de teelt van bataat'. Het programma omvat een rondgang waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2022, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod komen. Het nieuwe VLAIO LA-traject ‘Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat' wordt voorgesteld.

6-9-2022 13:30 - 15:30/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (4137)/Commentaren (0)/
Rassenonderzoek bataat 2021

Rassenonderzoek bataat 2021

Actualiteiten innovatieonderzoek december 2021

De opbrengstresultaten waren door de lagere temperaturen iets minder dan de eerdere drie seizoenen (zie grafiek). Toch zien we dat de toprassen nog steeds degelijke opbrengsten behaalden.

vrijdag 7 januari 2022/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11175)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Terugblik BATAAT dag 2021

Terugblik BATAAT dag 2021

In het kader van het LA-traject: 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’.

PCG bracht de voornaamste resultaten uit vier jaar onderzoek en ging in op de teelttechniek en rassenkeuze van bataat. De invloed van keuze plantmateriaal, bemesting, watergift en gebruik van folie werden toegelicht. Vijf oranje rassen (Orleans, Bellevue, Beauregard, Bayou Belle en Indosweet) presteerden jaar na jaar goed en haalden over de jaren heen de hoogste verkoopbare opbrengsten. Naast onderzoek rond de teelt van bataat deed PCG ook uitgebreid smaak- en consumentenonderzoek.

donderdag 30 september 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (10422)/Commentaren (0)/
Presentaties BATAAT dag 2021

Presentaties BATAAT dag 2021

In het kader van het LA-traject: 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’.

Op dinsdag 7 september 2021 organiseerden we een BATAAT dag. Het programma omvatte een seminarie met verschillende presentaties omtrent de productie, handel en consumptie van bataat in België en de wereld (VLAM), de teelt van bataat in Vlaanderen (PCG), gebruikswaarde en consumentenappreciatie van lokale bataat (PCG) en de verwerking van bataat tot vriesverse producten (Ardo). Na het seminarie werd een rondgang georganiseerd waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2021 ook bewaring, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod kwamen.

woensdag 8 september 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14861)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids BATAAT dag 2021

Bezoekersgids BATAAT dag 2021

In het kader van het LA-traject: 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’.

Op dinsdag 7 september 2021 organiseerden we een BATAAT dag. Het programma omvatte een seminarie met verschillende presentaties omtrent de productie, handel en consumptie van bataat in België en de wereld (VLAM), de teelt van bataat in Vlaanderen (PCG), gebruikswaarde en consumentenappreciatie van lokale bataat (PCG) en de verwerking van bataat tot vriesverse producten (Ardo). Na het seminarie werd een rondgang georganiseerd waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2021 ook bewaring, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod komen.

woensdag 8 september 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13459)/Commentaren (0)/
Bataat dag

Bataat dag

In het kader van het LA-traject: 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’.

Op dinsdag 7 september 2021 organiseren we een BATAAT dag. Het programma omvat een seminarie met verschillende presentaties omtrent de productie, handel en consumptie van bataat in België en de wereld (VLAM), de teelt van bataat in Vlaanderen (PCG), gebruikswaarde en consumentenappreciatie van lokale bataat (PCG) en de verwerking van bataat tot vriesverse producten (Ardo). Na het seminarie wordt een rondgang georganiseerd waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2021 ook bewaring, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod komen. 

7-9-2021 13:15 - 17:00/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (6792)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 8 | Newsletter 8

ECOPAD Nieuwsbrief 8 | Newsletter 8

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 8 :

- Conclusion de 4 années de recherches fructueuses menées dans le projet ECOPAD

- Mêmes problématiques au-delà des frontières

- Séminaire en ligne le 9 février 2021

- Pochette contenant les fiches techniques

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 8:

- Afsluiting van vier vruchtbare proefjaren binnen het project ECOPAD

Zelfde problematieken over de grenzen heen

Online seminarie op 9 februari 2021

- Pakket met technische fiches

woensdag 16 juni 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13747)/Commentaren (0)/
Tags:
Operationele groep Mebat gaat van start!

Operationele groep Mebat gaat van start!

Mebat: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat

De operationele groep ‘Mebat: Mechanisatie voor opschaling van de teelt van bataat’ heeft als doel diverse bedrijven met expertise in de teelt samen te brengen om kennis uit te wisselen rond plant- en oogstmechanisatie en mechanische onkruidbestrijding en samen de voornaamste knelpunten te definiëren en aan te pakken.

maandag 14 juni 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14759)/Commentaren (0)/
Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Les fiches techniques Ecopad: Lutte intégrée contre le mildiou des endives Phytophthora cryptogea / Gestion des déchets / Le thrips, Frankliniella occidentalis, en cultures de fraises / La drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii, en cultures de fraises / Raisonner la protection contre les maladies foliaires de la carotte / La mouche mineuse d’Alliacées / Chenilles sur chou / Evaluation de substances naturelles pour lutter contre les chenilles sur choux / Intercropping.

donderdag 13 mei 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17491)/Commentaren (0)/
Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Technische fiches Ecopad: Geïntegreerde beheersing van Phytophthora bij witloof / Beheer van gewasresten / Trips, Frankliniella occidentalis, in de aardbeienteelt / De Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii, in de aardbeienteelt / Beredeneerde gewasbescherming tegen bladziekten in wortel / Preimineervlieg / Rupsen in kolen / Evaluatie van natuurlijke middelen tegen rupsen in koolgewassen / Intercropping

woensdag 21 april 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18595)/Commentaren (0)/
Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

ECOPAD: 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' | 'La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie

De afgelopen 4 jaar hebben de partners van het Interreg-project ECOPAD grensoverschrijdend samengewerkt om volgens de pijlers van IPM nieuwe technieken (preventieve maatregelen, beslissingsondersteunende technieken en bestrijdingsmethoden) en inzichten te verwerven in de beheersing van enkele economisch belangrijke ziekten en plagenbinnen de grensoverschrijdende regio. Tijdens het slotseminarie op 9 februari 2021 werden onze resultaten toegelicht.

Au cours des quatre dernières années, les partenaires du projet Interreg ‘ECOPAD : La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie’ ont travaillé ensemble au-delà des frontières pour développer de nouvelles techniques (mesures préventives, systèmes d'aide à la décision et méthodes de lutte) et des connaissances sur la lutte contre maladies et ravageurs économiquement importants dans la région transfrontalière selon les piliers de la lutte intégrée en cultures légumières. Lors du séminaire de clôture le 9 février 2021, nous avons présenté nos résultats.

dinsdag 16 februari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18136)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7

ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 7 :

- Introduction

- Stratégie de Protection Biologique Intégrée contre la drosophile
à ailes tachetées Drosophila suzukii en culture de fraise

- La lutte biologique par conservation contre les thrips en culture de fraises

- Une meilleure connaissance des souches de Phytophthora
en endive sont nécessaires pour un meilleur contrôle de la maladie

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 7:

- Inleiding

Geïntegreerde beheersing van de Aziatische fruitvlieg
(Drosophila suzukii) in de aardbeiteelt

Biologische beheersing van trips in aardbeien door habitatmanagement

- Diepgaand onderzoek naar Phytophthora-stammen bij witloof nodig
voor goede beheersing

dinsdag 26 januari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16912)/Commentaren (0)/
Planttijdstip en plantdichtheid bataat onder de loep

Planttijdstip en plantdichtheid bataat onder de loep

In het kader van het Vlaio La-traject “Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen”

Momenteel hanteren we als ideaal planttijdstip de eerste twee (tot drie) weken na de ijsheiligen (half mei). Te vroeg planten kan verlies betekenen door koude, te laat planten productieverlies omdat het aantal groeidagen niet bereikt wordt. De afgelopen jaren haalden we goede resultaten met een plantdichtheid van 75 cm op 30 cm. Om te kijken of we een geschiktere, kleinere sortering konden krijgen voor de verse markt door dichter te planten, werd in 2020 vergeleken met een plantdichtheid van 75 cm op 20 cm. Omdat deze teelttechnische vragen eveneens rasafhankelijk zijn, voerden we dit onderzoek uit bij twee courant geteelde rassen in Vlaanderen voor de verse markt: Orleans (LSU) en Bellevue (LSU).

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8008)/Commentaren (0)/
Duurzame beheersing van koolvlieg

Duurzame beheersing van koolvlieg

In het kader van het LA-traject ‘Duurzame beheersing van koolvlieg’

Telers zijn vaak genoodzaakt om hun toevlucht te zoeken tot chemische gewasbescherming. Recente evoluties in de gewasbescherming en de stijgende vraag naar residuvrije fruit- en groenteproducten zetten hen echter onder druk. Het gebruik van duurzame en natuurlijke plaagbeheersingstechnieken kan een uitweg bieden uit deze impasse.

maandag 21 december 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8086)/Commentaren (0)/
Bataat meerwaarde van schuin planten van slips bevestigd

Bataat meerwaarde van schuin planten van slips bevestigd

Rassenonderzoek: meerwaarde van schuin planten van slips bevestigd

Het belangrijk is om slips niet verticaal in de grond te planten maar wel schuin zodat de slip hoger in de rug zit en beter kan profiteren van de warmte. De afgelopen jaren werden de slips ook in de proeven op PCG schuin (± 45°) geplant, maar het resultaat met verticaal planten werd nog niet eerder nagegaan. Dit jaar werden de slips in de rassenproef daarom in 1 herhaling verticaal geplant als vergelijking.

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (6967)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6

ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 6 :

- Introduction

- Le timing est important pour la culture associée poireau-pois mange-tout

- Lutte contre les maladies foliaires de la grosse carotte, résultats 2019

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 6:

- Inleiding

- Timing belangrijk bij intercropping prei en suikererwt

- Bestrijding van bladziekten bij Flakkee wortelen, resultaten 2019

- Geïntegreerde beheersing van rupsen in kool

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16587)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek en demo bataat 2020

Proefveldbezoek en demo bataat 2020

Rondleiding: rassen bataat, onkruidbestrijding bataat, teelttechniek bataat, rassen yacon en rassen oca / demo plant- en rooimachines / Demonstratie plant- en rooimachines .- Donderdag 10 september 2020

Op 10 september 2020 om 13u30 nodigen we je graag uit voor het proefveldbezoek rond de teelt van bataat die doorgaat op het PCG. We hopen jullie op dit proefveldbezoek te verwelkomen! Rondleiding: rassen bataat, onkruidbestrijding bataat, teelttechniek bataat, rassen yacon en rassen oca.  Demonstratie plant- en rooimachines.

10-9-2020 13:30 - 16:30/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3019)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5

ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 5 :

- Introduction

- Cultures associées de poireau – céleri-rave et d’oignons – pois mange-tout

- Recherche sur la sensibilité de variétés d’endives à Phytophthora cryptogea

- Piégeage de la drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii : de nouvelles informations complémentaires

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 5:

- Inleiding

- Intercropping prei met knolselder en ui met suikererwt

- Onderzoek naar de rasgevoeligheid van witloof voor Phytophthora cryptogea

- Vangen van de Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii : nieuwe, aanvullende informatie

woensdag 5 augustus 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17927)/Commentaren (0)/
Rassenonderzoek bataat blijft belangrijk

Rassenonderzoek bataat blijft belangrijk

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen'

Er werden rassen aangelegd van de Portugese firma Nativaland (Na), het Spaanse Viveros Santana (VS), de Nederlandse firma Biological Youngplants (BY) en het Belgische bedrijf Vervit (Ve).

maandag 23 maart 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15566)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Temperatuur en relatieve vochtigheid van belang bij bewaring van yacon

Temperatuur en relatieve vochtigheid van belang bij bewaring van yacon

In het kader van het proefproject 'Optimalisatie van de bewaring van yacon' van de provincie Oost-Vlaanderen

Afnemers wensen niet eenmalig een grote hoeveelheid yacon aan te kopen, zij opteren ervoor om gedurende een langere periode stelselmatig een kleine hoeveelheid yacon af te nemen zodat de consument een continu aanbod aantreft in het winkelschap gedurende een langere periode. Yacon telers willen daarom hun product gedurende een zo lang mogelijke periode kunnen aanbieden. Naast teeltonderzoek is daarom bewaaronderzoek ook heel belangrijk voor de sector.

woensdag 15 januari 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21027)/Commentaren (0)/
Eerste resultaten rassenonderzoek bataat 2019

Eerste resultaten rassenonderzoek bataat 2019

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’

Er werden rassen aangelegd van de Portugese firma Nativaland (Na), het Spaanse Viveros Santana (VS), de Nederlandse firma Biological Youngplants  (BY) en het Belgische bedrijf Vervit (Ve). Alle rassen werden aangeplant als slips om de uniformiteit en vorm van de knollen goed te kunnen vergelijken, behalve de rassen van Vervit. Deze firma wil een kwalitatief, geworteld product ontwikkelen waarbij de uniformiteit en knolvorm niet moeten inboeten. De proef werd aangeplant eind mei en geoogst in de week van 30 september 2019. 

woensdag 15 januari 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17794)/Commentaren (0)/
Tags: rassen

Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten

Project met de steun van LEADER: Plattelandsgebied Vlaamse Ardennen - Grensregio Waasland - Looptijd 01/01/2017 - 30/06/2019

In deze moeilijke tijd voor landbouwers wordt duidelijk dat ook zij mee moeten met hun tijd en vernieuwing of innovatie hierbij cruciaal is. Veel telers zijn op zoek naar nieuwe teelten zoals bijvoorbeeld Japanse andoornyaconbataat, … die potentieel bieden in de Vlaamse Ardennen. Ondanks de grote interesse in nieuwe teelten, ontbreekt vaak de kennis om er mee aan de slag te gaan. Met verenigde krachten, ervaring en kennis door het oprichten van een Lerend Netwerk in de regio Vlaamse Ardennen zal de introductie en optimalisatie van een nieuwe teelt heel wat efficiënter lopen. Ook de optimalisatie van de nieuwe producten naar smaakverpakking en bewaring wordt meegenomen in het project naast markt -en ketenontwikkeling.

maandag 30 september 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (1276)/Commentaren (0)/
Het proefveldbezoek bataat op PCG kon rekenen op heel wat belangstelling

Het proefveldbezoek bataat op PCG kon rekenen op heel wat belangstelling

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen'

Op maandag 2 september ging op het PCG voor de eerste maal een proefveldbezoek door volledig gewijd aan de teelt van bataat. Hoewel deze teelt voor België vrij nieuw is, kon het proefveldbezoek op heel wat belangstelling rekenen uit de sector. Meer dan 40 geïnteresseerden waren aanwezig voor een namiddag die volledig in het teken stond van de ‘zoete aardappel’ die op een paar jaar tijd een duidelijke intrede heeft gemaakt op Vlaamse grond.

vrijdag 27 september 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19011)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2019

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen'

Op 2 september 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in bataat. Het programma omvatte het bezoeken van de verschillende proeven die aanliggen op PCG en het bespreken van de reeds verworven resultaten. Rassenonderzoek, onkruidbeheersing, teelttechniek en bewaring kwamen aan bod. Er werden ook enkele machinedemonstraties voorzien in de teelt van bataat.

dinsdag 3 september 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23995)/Commentaren (0)/
Fytosanitaire risico’s van nieuwe gewassen

Fytosanitaire risico’s van nieuwe gewassen

In het kader van het FOD-project 'Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture - RI 18/A-293 PRONC-BE'

Plantmateriaal van nieuwe gewassen komt ons land binnen via verschillende kanalen. De fytosanitaire status van dit materiaal wordt echter zelden gecontroleerd. Vooral virussen en nematoden hebben een groot potentieel om zo ongemerkt ingesleept te worden in België. ILVO en PCG slaan daarom de handen in elkaar om het fytosanitair risico van verschillende knolgewassen in kaart te brengen.

dinsdag 20 augustus 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16965)/Commentaren (0)/
Bataat nu ook als teelt in de verzamelaanvraag

Bataat nu ook als teelt in de verzamelaanvraag

Er werd om en bij de 80 hectare bataat geregistreerd in Vlaanderen

Om in kaart te brengen welke virussen aanwezig zijn in bataat in Vlaanderen en welk risico deze virussen inhouden, werd een project opgestart samen met ILVO. Bataat telers die vreemde symptomen aantreffen in het veld kunnen bijdragen aan het project door foto’s door te sturen van de symptomen naar annelien[at]pcgroenteteelt.be. Op basis van de foto’s wordt dan beslist om een eventuele virusanalyse uit te voeren.

vrijdag 9 augustus 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19487)/Commentaren (0)/
Tags:
Bezoekersgids Zin voor innovatie!? Laat je inspireren door nieuwe teelten

Bezoekersgids Zin voor innovatie!? Laat je inspireren door nieuwe teelten

Slotmoment Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Op vrijdag 28 juni 2019 organiseerden we het slotmoment van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'. Het programma omvatte de resultaten van het project en een bezoek aan de demotuin innovatieve teelten. 

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (27444)/Commentaren (0)/
Presentatie Zin voor innovatie!? Laat je inspireren door nieuwe teelten

Presentatie Zin voor innovatie!? Laat je inspireren door nieuwe teelten

Slotmoment Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Op vrijdag 28 juni 2019 organiseerden we het slotmoment van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'. Het programma omvatte de resultaten van het project en een bezoek aan de demotuin innovatieve teelten. 

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25170)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4

ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 4 :

- Introduction

- Étude de la sensibilité variétale de la grosse carotte aux maladies foliaires Résultats 2018

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

- Démonstration de la récolte de tiges de choux de Bruxelles

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 4:

- Inleiding

- Rasgevoeligheid van Flakkeese wortelen voor bladziekten Resultaten 2018

- Beredeneerde bestrijding van rupsen in kolen

- Demonstratie oogst spruitkoolstokken

donderdag 4 juli 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16864)/Commentaren (0)/
Bewaring bataat

Bewaring bataat

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’

Concreet wordt er in het onderdeel bewaring nagegaan wat de beste wondheel- en ventilatiestrategie is en of en welke kiemremming noodzakelijk is. Meer specifiek is er aandacht voor de kwaliteit (uitwendig en inwendig) en het voorkomen van naoogstproblemen zoals rot, kieming en residuen. In het eerste projectjaar lag de klemtoon voornamelijk op de wondheling en werd de invloed van de wondheling op de bewaring nagegaan.

donderdag 4 april 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15038)/Commentaren (0)/
Tags: bewaring
Letterlijk en figuurlijk proeven van yacon!

Letterlijk en figuurlijk proeven van yacon!

Op vrijdag 23 november organiseerde PCG een inspirerend netwerkmoment om het potentieel van yacon

Tijdens het netwerkmoment ‘Ontdek het potentieel van yacon!’, georganiseerd door PCG, konden producenten, verwerkers en handelaars proeven van wat yacon zoal te bieden heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos!

donderdag 3 januari 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17928)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Presentaties netwerkmoment 2018 'Ontdek het potentieel van yacon!'

Presentaties netwerkmoment 2018 'Ontdek het potentieel van yacon!'

In het kader van het Leader project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!'

Op vrijdag 23 november 2018 ging op het PCG het netwerkmoment ‘Ontdek het potentieel van yacon!’ door. De resultaten van het lopende onderzoek op PCG en Vives Hogeschool Roeselare werden voorgesteld aan de aanwezige producenten, verwerkers en handelaars. Ook waren enkele bedrijven te gast die hun ervaring met yacon deelden. Kortom, inspirerende presentaties over het eindeloze potentieel dat yacon te bieden heeft.

Ben je zelf ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van yacon? Neem dan zeker eens een kijkje in de presentaties!

maandag 26 november 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19103)/Commentaren (0)/
Onderzoek bataat 2018: een tipje van de sluier

Onderzoek bataat 2018: een tipje van de sluier

Vanaf eind september werd gestart met het rooien van de verschillende proeven.

Vanaf eind september werd gestart met het rooien van de verschillende proeven. In het veld konden we het effect van de koude nachten zien op het loof. De bovenste bladeren verkleurden zwart en krulden op. In de grond bleef de temperatuur, zelfs bij een gemeten temperatuur aan de grondoppervlake van net onder het vriespunt, boven de 10 °C. Dit is wenselijk voor behoud van kwaliteit van de knollen.

donderdag 15 november 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11250)/Commentaren (0)/
Intercropping van ui met suikererwt

Intercropping van ui met suikererwt

In het kader van het Interreg V-project Ecopad 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie'

In het kader van het Interreg V project ‘ECOPAD’ testten we dit seizoen het potentieel van intercropping als preventieve maatregel in een geïntegreerde teelt. Bij intercropping worden twee verschillende gewassen gecombineerd op het zelfde perceel in rijen of stroken. Met de combinatie wordt een positief effect beoogt ten opzichte van de afzonderlijke teelt.

 
maandag 22 oktober 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22091)/Commentaren (0)/
2018 belooft een topjaar te worden voor de bataat

2018 belooft een topjaar te worden voor de bataat

In het kader van het LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’

Het warme seizoen heeft de zoete aardappel zeker deugd gedaan. Dat kunnen we nu al vaststellen in de proeven. Uiteraard is het belang van watergift niet te onderschatten bij dergelijke lange droogte. Wanneer de combinatie van een warm seizoen en voldoende waterbeschikbaarheid aanwezig is, kunnen zeker goede resultaten worden geboekt.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16119)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van ulluco!

Ontdek het potentieel van ulluco!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Ulluco (Ullucus tuberosus) behoort samen met de oca, mashua en de aardappel tot de belangrijkste voedingsgewassen uit de Andes.

maandag 17 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (26513)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van crosne!

Ontdek het potentieel van crosne!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Crosne (Stachys sieboldii syn. affinis) – ook gekend als Japanse Andoorn of Chinese Artisjok – is een plant afkomstig uit Noord-China. Bij intrede in Europa in de 19e eeuw werd deze plant voor het eerst op iets grotere schaal geteeld nabij de Franse stad ‘Crosne’. Aangezien de Chinese naam voor de Fransen moeilijk uit te spreken was, werd het gewas omgedoopt tot crosne.

maandag 17 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (26099)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van mashua!

Ontdek het potentieel van mashua!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Mashua (Tropaeolum tuberosum) – ook wel knolcapucien genoemd – is een klimplant uit de familie Tropaeolaceae, verwant aan de Oost-Indische kers. Het gewas wordt verbouwd in Zuid-Amerika en wordt door de inheemse bevolking beschouwd als een erg voedzaam knolgewas. Ook op vele andere plaatsen in de wereld wordt ondertussen geëxperimenteerd met het telen van mashua.

maandag 17 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24663)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Ontdek het potentieel van oca!

Ontdek het potentieel van oca!

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Oca (Oxalis tuberosa) of knolklaverzuring is een plant uit de klaverzuringfamilie. Het is één van de belangrijkste voedingsgewassen uit het Andesgebergte. Ondanks dat het reeds in de 19e eeuw naar Europa werd ingevoerd, is het pas de laatste jaren dat deze kleurrijke knolletjes aan populariteit winnen.

maandag 17 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25899)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 3 / Newsletter 3

ECOPAD Nieuwsbrief 3 / Newsletter 3

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Table des matières Newsletter 3 :

- Introduction

- Piégeage de Drosophila suzukii en culture de fraises

- La lutte biologique contre les thrips sur fraises

- Recherche sur les méthodes de lutte alternative contre la mouche mineuse du poireau, Phytomyza gymnostoma

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 3:

- Inleiding

- Het wegvangen van Drosophila suzukii in de aardbeienteelt

- De natuurlijke plaagbestrijding tegen trips op aardbeien

- Onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmogelijkheden van de preimineervlieg, Phytomyza gymnostoma

dinsdag 11 september 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (12540)/Commentaren (0)/
Vlaanderen loopt warm voor bataat

Vlaanderen loopt warm voor bataat

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen'

Half mei is het zover, dan komt het plantmateriaal van bataat toe op PCG en worden de geplande proeven voor 2018 aangelegd. Met de warmere temperaturen in het vooruitzicht hopen we alvast dat niet alleen de teler maar ook de bodem warm loopt voor bataat. Om deze nieuwe teelt verder te optimaliseren staan verschillende proeven op het programma in 2018.

donderdag 3 mei 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11152)/Commentaren (0)/
Ken je knolletjes: resultaten consumentenenquête

Ken je knolletjes: resultaten consumentenenquête

In het kader van het Leader Vlaamse Ardennen project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten'

Op 1 januari 2017 is het project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ aangevat in het Leader-gebied Vlaamse Ardennen. Binnen dit project willen we telers laten kennismaken met nieuwe, nog ongekende soorten die potentieel bieden voor onze regio. Om te bepalen op welke teelten kan ingezet worden, is het belangrijk om de interesse en aankoopbereidheid van de consument in  nieuwe soorten te kennen.

vrijdag 20 april 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14936)/Commentaren (0)/
Terugblik kick-off meeting 'CropExplore'

Terugblik kick-off meeting 'CropExplore'

Exploratie van alternatieve grondstoffen voor toepassing in de voedingssector

Op de kick-off meeting van dit project stelde PCG yacon voor aan de aanwezige voedingsbedrijven. Yacon biedt niet alleen voor telers potentieel als lokale, duurzame teelt. 

maandag 19 maart 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13727)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 2 / Newsletter 2

ECOPAD Nieuwsbrief 2 / Newsletter 2

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Inhoudstabel Nieuwsbrief 2:

- Inleiding

- Labotesten om de bestrijding en monitoring van de Drosophila suzukii fruitvlieg in aardbei te verbeteren

- Eerste jaar strokenteelt wortel-ui toont de mogelijkheden van intercropping aan

- Onderzoek naar de rasgevoeligheid van industriewortel tegen bladziekten

 

     


Table des matières Newsletter 2 :

- Introduction

- Tests en laboratoire pour améliorer la surveillance et la lutte contre la mouche Drosophila suzukii sur fraise

- La première année de culture en bandes d’oignons et de carottes montre les possibilités des cultures associées

- Etude de la sensibilité variétale de la grosse carotte aux maladies foliaires

vrijdag 19 januari 2018/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (10463)/Commentaren (0)/
Voor het eerst yacon geveild in Roeselare

Voor het eerst yacon geveild in Roeselare

Onder begeleiding van de veiling REO en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG)

Voor de eerst keer ooit heeft de REO Veiling in Roeselare de exotische groente yacon geveild. Het van oorsprong Boliviaanse knolgewas werd geleverd door een Poperingse leverancier die daarmee voor een West-Vlaamse primeur zorgt.

zondag 26 november 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (6635)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Netwerkmoment rond eetbare bloemen trekt veel geïnteresseerden

Netwerkmoment rond eetbare bloemen trekt veel geïnteresseerden

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' - vrijdag 22 september 2017

Voor het telen en vermarkten van eetbare bloemen is heel wat kennis noodzakelijk. Niet enkel teelttechnisch dient er nog heel wat uitgeklaard te worden, ook op wetgevend vlak en bewaring is het een uitdaging. Toch kunnen eetbare bloemen ook kansen creëren voor een aantal bedrijven.

donderdag 2 november 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (4456)/Commentaren (0)/
Verslag proefveldbezoek innovatieve teelten

Verslag proefveldbezoek innovatieve teelten

In het kader van het Leader-project 'Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten' - donderdag 14 september 2017

Op donderdag 14 september vond het proefveldbezoek Innovatieve teelten’ plaats. Zo’n vijftig sectorgerelateerden trotseerden het wisselvallige herfstweer en maakten gebruik van de gelegenheid om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. Hoewel de wortel- en knolgewassen in proef nog niet geoogst zijn en er dus nog geen opbrengstgegevens zijn, werden toch al enkele tussentijdse ervaringen meegedeeld.

donderdag 2 november 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13878)/Commentaren (0)/
Presentaties Netwerkmoment eetbare bloemen

Presentaties Netwerkmoment eetbare bloemen

Gericht naar professionele tuinders, gespecialiseerde groothandel en horeca - vrijdag 22.09.2017

Op vrijdag 22 september 2017 kon je deelnemen aan het Netwerkmoment eetbare bloemen. Zowel voor de horeca als voor de teler lonkt de kans om dit product mee op te nemen in hun werking en zo een waardevol extraatje te creëren. Voor de teler kan dit een zekerder inkomen betekenen; de restauranthouder verfijnt zijn menu en geeft het een extra karakter door tevens het regionale te benadrukken.

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (26963)/Commentaren (0)/
Infofiche Bewaring van eetbare bloemen

Infofiche Bewaring van eetbare bloemen

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

Eetbare bloemen omvatten een breed gamma die wat betreft bewaring niet allemaal dezelfde optimale bewaarwijze hebben. Telers combineren toch vaak verschillende soorten in één verpakking waardoor een compromis bewaarconditie vereist is die voor alle verpakte bloemen geschikt is. Hieronder geven we u een aantal aandachtspunten die het uitstalleven en de bewaarduur van de bloemen kan verbeteren.

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25948)/Commentaren (0)/
Tags: bewaring
Infofiches teelt, bewaring en vermarkting van eetbare bloemen binnen wetgevend kader

Infofiches teelt, bewaring en vermarkting van eetbare bloemen binnen wetgevend kader

Een teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op het groente- en/of sierteeltbedrijf.

De projectwerking rond eetbare bloemen bereikt dit najaar zijn hoogtepunt met de organisatie van een afsluitend netwerkmoment en de publicatie van verschillende infofiches die de voornaamste resultaten uit het project bundelen. Het PCG, PCS en VCBT ontwikkelden samen, elk vanuit hun eigen expertise, praktische tips en tricks voor de teelt, de bewaring en de vermarkting van eetbare bloemen binnen het wetgevend kader.

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19389)/Commentaren (0)/
Infofiche Teelt van Crocus sativus — Saffraankrokus

Infofiche Teelt van Crocus sativus — Saffraankrokus

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

De saffraankrokus, Crocus sativus, behoort tot de lissenfamilie (Iridaceae) en kent zijn oorsprong in Griekenland of Zuidwest-Azië. Naast Crocus sativus zijn er nog heel wat andere krokussen zoals de C. hadriatus, C. niveus, C. thomasii, C. pallasii, C. oreocreticus … Deze krokussen hebben allemaal kleinere meeldraden dan de Crocus sativus en zijn dus minder geschikt voor de teelt van saffraan.

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24547)/Commentaren (0)/
Infofiche Algemene teelttips voor eetbare bloemen

Infofiche Algemene teelttips voor eetbare bloemen

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

Teelt van eetbare bloemen kan zowel in vollegrond als in pot. Deze keuze zal afhankelijk zijn van de bedrijfsvoering. Als men de bloemen als biologisch product wil commercialiseren, is men wel genoodzaakt om de planten in vollegrond te telen.

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24439)/Commentaren (0)/
Infofiche Gewasbescherming eetbare bloemen

Infofiche Gewasbescherming eetbare bloemen

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

Om te weten welke insecten of schimmels zich op de planten bevinden is monitoring essentieel. Op regelmatige tijdstippen een steekproef nemen en enkele planten bekijken is zeker aan te raden. Daar vaak enkel de bloemen worden gecommercialiseerd, kan bij het blad een zekere schadedrempel wel getolereerd worden.

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22379)/Commentaren (0)/
Infofiche Vermarkting van eetbare bloemen

Infofiche Vermarkting van eetbare bloemen

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

De teelt en verkoop van eetbare bloemen gaat vandaag de dag nog steeds om een nichemarkt. Om uit te groeien tot een professionele, duurzame en milieuvriendelijke teelt voor het grote publiek, moet de consument bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor dit product. Het gaat nu eenmaal om een delicaat, beperkt houdbaar product met een erg arbeidsintensieve manier van telen en oogsten. Er bestaan heel veel verschillende soorten bloemen. Bij het vermarkten van deze bloemen binnen de voedselketen komt een erg specifieke wetgeving kijken.

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24482)/Commentaren (0)/
Infofiche Eetbare bloemen telen voor de voedselketen

Infofiche Eetbare bloemen telen voor de voedselketen

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!'

Ook al gaat het vaak om de zelfde bloemensoorten, toch zijn het telen voor de sierteelt en het telen voor de voedselketen twee erg verschillende zaken die strikt uit elkaar moeten gehouden worden. Wanneer een sierteeltbedrijf wil starten met het produceren van bloemen voor consumptie, moet het eerst het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hiervan op de hoogte stellen. Alle bedrijven die bv. door het telen van eetbare gewassen of het aanbieden van voedsel op het bedrijf in contact komen met de voedselketen, moeten geregistreerd zijn bij het FAVV

donderdag 28 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23080)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van bataat!

Ontdek het potentieel van bataat!

Innovatief én duurzaam met verschillende kleuren en smaken met voor elk wat wils

Bataat (Ipomoea batatas) – ook wel zoete aardappel genoemd – is een knolgewas afkomstig uit de tropische en subtropische delen van Centraal- en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, behoort de ‘zoete aardappel’ niet tot de familie van de Solanaceae zoals de aardappelen, maar wel tot de Convulvulaceae, de windefamilie.

vrijdag 15 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24261)/Commentaren (0)/
Ontdek het potentieel van yacon!

Ontdek het potentieel van yacon!

Yacon bevat een intrigerend smakenpalet

Yacon (Smallanthus sonchifolius) - ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd - is een knolgewas uit de Andes. Het is een zeer veelzijdige plant. In Zuid-Amerika worden alle delen van de plant gebruikt. De knollen kunnen zowel vers verwerkt worden als bewaard worden.

vrijdag 15 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25417)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek innovatieve teelten 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek innovatieve teelten 2017

Eetbare bloemen, demo (oca, ulluco, crosne, mierikswortel, suikerwortel), yacon en bataat - donderdag 14.09.2017

Op donderdag 14 september 2017 organiseerde we een proefveldbezoek innovatieve teelten. Het programma omvatte het bezoeken van de eetbare bloemen, de demo (oca, ulluco, crosne, mierikswortel, suikerwortel), yacon en bataat op het PCG.

vrijdag 15 september 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (27604)/Commentaren (0)/
Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen

Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen'

In oktober 2017 gaat een nieuw La-traject van start dat de uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen beoogt, zowel op teelttechnisch als economisch vlak, om te komen tot een geschikt product voor afzet via verse markt en verwerkende industrie.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (9526)/Commentaren (0)/
Tags:
ECOPAD Nieuwsbrief 1 / Newsletter 1

ECOPAD Nieuwsbrief 1 / Newsletter 1

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

In kader van het grensoverschrijdend Interreg V FWVl project ECOPAD “Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie” zal twee maal per jaar een ECOPAD-Nieuwsbrief gepubliceerd worden om de sector te informeren over het projectverloop en de belangrijkste resultaten. 

 

Dans le cadre du projet transfrontalier Interreg V FWVl « ECOPAD : La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie » une ECOPAD-newsletter sera diffusée deux fois par an pour informer les producteurs du suivi du projet et des principaux résultats.

vrijdag 7 juli 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13678)/Commentaren (0)/
Tags:
Het goud van de Andes: maak kennis met talrijke wortel- en knolgewassen

Het goud van de Andes: maak kennis met talrijke wortel- en knolgewassen

Demoveldjes innovatieve teelten bataat en yacon

Op 1 januari 2017 is het Leader-project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ aangevat in het Leader-gebied Vlaamse Ardennen. Binnen dit project willen we telers laten kennismaken met nieuwe, nog ongekende soorten die potentieel bieden voor onze regio. We moeten nu eenmaal mee evolueren met onze tijd en vernieuwing en innovatie zijn hierbij cruciaal.

zaterdag 3 juni 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16870)/Commentaren (0)/
Inzicht rendabiliteit van kleine teelten met rekentool en teeltfiches

Inzicht rendabiliteit van kleine teelten met rekentool en teeltfiches

Fiches met betrouwbare cijfers staan je bij in het maken van de juiste keuzes voor jouw bedrijf

Inzicht in de rendabiliteit van kleine teelten is nuttig bij de opmaak van het teeltplan en de teeltkeuze. De rendabiliteit van kleine teelten verschilt immers van teelt tot teelt en van bedrijf tot bedrijf. Fiches met betrouwbare cijfers staan je bij in het maken van de juiste keuzes voor jouw bedrijf.

vrijdag 7 april 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21944)/Commentaren (0)/
Tags:
Presentaties studienamiddag: Alternatieve teelten voor de Vlaamse akkerbouw?

Presentaties studienamiddag: Alternatieve teelten voor de Vlaamse akkerbouw?

Studienamiddag Energieteelten en alternatieve teelten, een alternatief voor de Vlaamse landbouw? - donderdag 16.03.2017

Het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid en het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) hielden dit voorjaar een voorlichtingsvergadering in verband met ‘Energieteelten en Alternatieve Teelten’ waarop verschillende onderzoekers hun bevindingen toelichten. Kunnen deze teelten een alternatief bieden voor de Vlaamse akkerbouw?

woensdag 29 maart 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8387)/Commentaren (0)/
Poster ECOPAD project Interreg FWVL

Poster ECOPAD project Interreg FWVL

Onderzoek naar geïntegreerde bestrijding (IPM): preventie, monitoring, bestrijding in aardbei, witloof, wortel en ajuin

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker voor fruit en groenten. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsinstellingen dienen een antwoord te bieden aan de technische behoeften van de telers. De agro-ecologische benadering van het project ECOPAD, het pad naar de agro-ecologie, bestaat uit vijf modules. De eerste twee modules omvatten het beheer van het project en de communicatieactiviteiten. In de andere modules worden de drie grote principes van geïntegreerde bestrijding (IPM) – preventie, monitoring, bestrijding - bestudeerd.

dinsdag 21 maart 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (13796)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond 1: Rendabiliteit in openluchtgroenten

Presentaties studieavond 1: Rendabiliteit in openluchtgroenten

Studieavond 1 in Tielt 13.03.2017 en in SKW 14.03.2017

In maart werden enkele studie-avonden georganiseerd rond het thema rendabiliteit  in de openlucht groenteteelt. Dit kadert in het Dept L&V demonstratieproject ‘Openluchtgroenteteelt: verhogen van de rendabiliteit door inzicht in kostenstructuur’. Gedurende twee jaar werden samen met een groep telers heel wat data verzameld rond rendabiliteit per teelt. Andere aspecten zoals arbeid, investeringen en energiekost komen er eveneens aan bod.

dinsdag 21 maart 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15616)/Commentaren (0)/
Yacon, een knolgewas met mogelijkheden

Yacon, een knolgewas met mogelijkheden

Knolgewas, ook wel zonnewortel of appelwortel genoemd

Op het PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groen­teteelt Oost-Vlaanderen) wordt intussen al meer dan
5 jaar innovatief onderzoek verricht naar yacon. Dit knolgewas, ook wel zonnewortel of appelwortel genoemd, is familie van de zonnebloem en van de aard­peer. In Europa wordt het gewas slechts in beperkte mate geteeld, maar in Vlaanderen groeit de plant zonder veel problemen.

woensdag 22 februari 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24872)/Commentaren (0)/
Bataat gedijt in Vlaamse grond

Bataat gedijt in Vlaamse grond

In het kader van het Leader-project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!

In navolging van een eerste geslaagde test vorig jaar op het PCG teelden we afgelopen seizoen opnieuw met succes bataat. Met enkele verkennende proeven hoopten we onze kennis over deze nieuwe teelt te verruimen. De eerste resultaten van een teelttechnische proef en een rassenproef zijn ondertussen gekend en komen in dit artikel aan bod.

woensdag 4 januari 2017/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8706)/Commentaren (0)/
Eerste oogst van bio bataat op PCG is een succes!

Eerste oogst van bio bataat op PCG is een succes!

In het kader van het project 'Teelt van bataat: potentieel voor onze regio?'

De resultaten van het eerste onderzoeksjaar op PCG zijn alvast veelbelovend. Het optimaliseren van een nieuwe teelt gebeurt stap voor stap. Het onderzoek naar de teelt van bataat in Vlaanderen wordt daarom in 2017 zeker verdergezet op het PCG. Via samenwerking met telers zal gewerkt worden rond optimalisatie van verschillende teeltaspecten zoals plantafstand, onkruidbeheersing, mechanisatie,… Ook het rassenonderzoek zal uitgebreid worden met nieuwe rassen.

vrijdag 16 december 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24738)/Commentaren (0)/
Teelt van bataat in Vlaanderen: verkennende rassenproeven

Teelt van bataat in Vlaanderen: verkennende rassenproeven

Verkennende rassenproeven zowel onder beschutting als in openlucht.

In het kader van het project 'Teelt van bataat: potentieel voor onze regio?', met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen, werden in 2016 twee verkennende proeven aangelegd, zowel onder beschutting als in openlucht. Vijf verschillende rassen van de Franse firma Graines Voltz (Murasaki 29, EvangelineBonita, Orléans, Beauregard) en werden opgenomen in beide proeven.

dinsdag 13 december 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23237)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD

Interreg V Frankrijk - Wallonië - Vlaanderen project: ECOPAD

In het kader van het ECOPAD-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie'

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker bij producten zoals fruit en groenten, die symbool staan voor versheid en gezondheid. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven dienen zich bijgevolg in te spannen om hun onderzoeksactiviteiten en kennisverspreiding op te drijven om een antwoord te bieden op de technische behoeften van de telers.

donderdag 10 november 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19072)/Commentaren (0)/
In Vlaanderen geteelde Yacon wellicht volgend jaar verkrijgbaar

In Vlaanderen geteelde Yacon wellicht volgend jaar verkrijgbaar

Artikel verschenen in Knack Weekend - Bron: Belga

In Vlaanderen geteelde yacon, een Andesknolgewas dat ook als zonnewortel of appelwortel gekend is, zal allicht volgend jaar in de winkelrekken te vinden zijn. Ook de verwerkende industrie heeft interesse in de knol die na blancheren en pasteuriseren knapperig blijft, zo is te horen bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem.

maandag 3 oktober 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21066)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Eetbare bloemen: ONDERZOEK - teelt en oogst = TOTAALPAKKET

Eetbare bloemen: ONDERZOEK - teelt en oogst = TOTAALPAKKET

Tournée Provinciale - Eetbare Bloemen - Oost-Vlaanderen

Sierteelt en tuinbouw staan soms dichter bij elkaar dan je denkt. Zeker nu eetbare bloemen volop in de lift zitten. Ze bieden een waaier aan culinaire mogelijkheden. Maar in Oost-Vlaanderen willen ze vooral met teeltonderzoek geïnteresseerde tuinbouwers op pad te helpen. 

woensdag 14 september 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (29249)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Vlamingen zijn dol op de zoete patat. Nu nog de boeren.

Vlamingen zijn dol op de zoete patat. Nu nog de boeren.

In het kader van het project 'Teelt van bataat: potentieel voor onze regio?' met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen

Jeroen Meus combineert ze met guacamole. Sofie Dumont serveert ze met geroosterde bloemkool. Ilse D'Hooge verwerkt ze in een groententaart. Zoete aardappels zijn overal. Behalve op de velden van de Vlaamse boeren. En daar moet verandering in komen, vindt hetProefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen in Kruishoutem.' Er is veel vraag naar van telers', vertelt Annelien Tack, die onderzoek doet naar openluchtgroenten. 'Maar de resultaten zijn tot nu toe niet zo succesvol. Vandaar dat we op zoek gaan naar manieren om dit gewas hier met succes te telen'.

zondag 21 augustus 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22252)/Commentaren (0)/
Tags:
Eerste Vlaamse zoete aardappel in de kiem

Eerste Vlaamse zoete aardappel in de kiem

In het kader van het project 'Teelt van bataat: potentieel voor onze regio?' met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen

Opgevuld, gegrild in de pan of op de barbecue, geroosterd tot frietjes of chips, of gewoon als puree. Sinds de zoete aardappel in opmars is, duikt hij in de meest diverse gedaanten op in onze keukens en restaurants. Het exotische oranje gewas is zó hip dat onderzoekers momenteel volop uitzoeken hoe hij met succes op Vlaamse bodem ­geteeld kan worden.

zondag 21 augustus 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22842)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Yacon: geslaagde kennisuitwisseling

Yacon: geslaagde kennisuitwisseling

Infomoment 'De teelt van Yacon onder de loep' ging door op het PCG - maandag 25.04.2016

Eind april werd op het PCG de teelt van yacon voorgesteld aan geïnteresseerde telers. Zowel telers uit Vlaanderen als Nederland kwamen luisteren naar de onderzoeksresultaten die de afgelopen 5 jaar gerealiseerd werden op het proefcentrum. De belangstelling voor deze nieuwe teelt is groot, zo blijkt. Veel telers zijn op zoek naar alternatieve teelten die nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor hun bedrijf. De teelt van yacon vraagt weinig input en zorgt voor extra afwisseling in de teeltrotatie.

vrijdag 20 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24398)/Commentaren (0)/
Yacon planten met 4-rijige planter Perdu

Yacon planten met 4-rijige planter Perdu

Demo proef planten van yacon broedknollen met 2-rijige planter Cova, 4-rijige planter Perdu, 4-rijige volautomatische aardappelplanter

Demonstratieve proef aangelegd op het PCG waarin verschillende beschikbare plantmachines uitgetest werden voor het planten van yacon broedknollen met 2-rijige planter Cova, 4-rijige planter Perdu, 4-rijige volautomatische aardappelplanter (manueel knollen inleggen).

woensdag 4 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25144)/Commentaren (0)/
Presentatie 'De teelt van yacon onder de loep'

Presentatie 'De teelt van yacon onder de loep'

Infomoment 'De teelt van yacon onder de loep' - 25.04.2016

Tijdens dit infomoment werd er kennis gemaakt met de mogelijkheden die de nieuwe teelt 'yacon' te bieden heeft. Het PCG doet reeds 5 jaar onderzoek in de teelt van yacon. Ook in 2016 zal dit onderzoek verdergezet worden. Verdere mechanisatie van de teelt en de invloed hiervan op de bewaring van de knollen zal speciale aandacht krijgen.

dinsdag 3 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (32190)/Commentaren (0)/
Presentatie werkgroep 3: mogelijkheden van hennep

Presentatie werkgroep 3: mogelijkheden van hennep

Presentaties 'Mogelijkheden voor de teelt van hennep in Vlaanderen' Werkgroep 3 - 19.04.2016

Huidige sterktes, zwaktes, mogelijkheden en knelpunten voor de teelt van hennep werden uitvoering toegelicht in de Werkgroep 3 'Mogelijkheden voor hennep in Vlaanderen' door Evelien Lambrecht (UGent) op 19 april 2016 in het PCG.

dinsdag 3 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18759)/Commentaren (0)/
Presentatie werkgroep 2: Vermarkting hennep

Presentatie werkgroep 2: Vermarkting hennep

Studiedag 'De teelt en vermarkting van hennep in Vlaanderen' - 09.10.2015

De werkgroep 'Samenwerkingsmogelijkheden voor de teelt en vermarkting van hennep in Vlaanderen' kwam samen op vrijdag 9 oktober 2015. Uit een eerste werkgroep die werd georganiseerd in maart 2015 bleek dat er heel wat interesse is naar mogelijkheden voor samenwerking. Dit onderwerp zal dan ook centraal staan binnen deze tweede werkgroep.

maandag 2 mei 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18288)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Presentatie werkgroep 1: De hennepteelt

Presentatie werkgroep 1: De hennepteelt

Presentaties 'Mogelijkheden voor de teelt van hennep in Vlaanderen' Werkgroep 1 - 15.03.2015

De hennepteelt werd uitvoerig toegelicht in de Werkgroep 1 'Mogelijkheden voor hennep in Vlaanderen' op 15 maart 2015 in Gent. Deze werkgroep heeft tot doel de geïnteresseerde telers, afnemers, onderzoekers,… samenbrengen te brengen om na te denken over mogelijkheden voor de teelt en vermarkting van hennep in Vlaanderen.

maandag 25 april 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17106)/Commentaren (0)/
Eetbare bloemen sierlijk én smakelijk!

Eetbare bloemen sierlijk én smakelijk!

Een teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op het groente- en/of sierteeltbedrijf.

Dit project wil het potentieel dat eetbare sierteelt heeft, verder uitbouwen tot een duurzame en milieuvriendelijke teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op een groente- en/of sierteeltbedrijf.

vrijdag 22 april 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3144)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Oogst eerste proefveld quinoa

Oogst eerste proefveld quinoa

Onderzoek quinoa i.s.m. ILVO, NPW, Dept. L& V, Inagro en PCG

PCG onderzocht via een verkennende screening een aantal bestaande herbiciden voor toepassing in de quinoateelt (Chenopodium quinoa). Wat de demonstratiewerking betreft werden er in 2015 twee velden aangelegd, één in de provincie Vlaams-Brabant (in samenwerking met het Nationale Proeftuin voor Witloof) en een tweede in Zwalm. Samen met het Departement Landbouw en Visserij werden daar enkele variëteitengezaaid. ILVO onderzocht het ideale zaaitijdstip en deed het een bemestingsonderzoek, waarbij op drie rassen verschillende dosissen stikstof op verschillende tijdstippen toegediend worden. Bij Inagro werd onder meer de biologische onkruidbeheersing bij quinoa onderzocht.

maandag 28 maart 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (15604)/Commentaren (0)/
Yacon, nieuw knolgewas aan de pers voorgesteld

Yacon, nieuw knolgewas aan de pers voorgesteld

Persmoment Argopolis: lancering van de nieuwe groente 'Yacon'

Eind vorige week werd in het Limburgse Kinrooi de Yacon als nieuw knolgewas gelanceerd. Oorspronkelijk komt deze groente uit het Andesgebergte in Peru.

woensdag 3 februari 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21214)/Commentaren (0)/
Zoete aardappel of bataat

Zoete aardappel of bataat

Demonstratieproject rond duurzame ontwikkeling in de tuinbouw, gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen

In het kader van een voorbeeldproject rond duurzame ontwikkeling in de sector land- en tuinbouw, gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen, zal in 2016 het potentieel van de teelt van bataat voor onze streek onderzocht worden.

donderdag 7 januari 2016/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (30335)/Commentaren (0)/
Cressen rassen voorjaar koepel 2015

Cressen rassen voorjaar koepel 2015

Cressen telen in tunnel: demonstratieve rassenproef voorjaar 2015

Cressen rassenonderzoek in koepel voorjaarsteelt met Bloedzuring (Vreeken's zaden), Brassica Purple Frills (De Bolster),  Koolrabi Delikatesse blauwe (De Bolster), Radijs Topsi (Hild), Rode basilicum (Bingenheimer), Rode biet Bull's blood (Vreeken's zaden), Tatsoi rouge Fuego (Graines Voltz), Tatsoi vert Nogaro (Graines Voltz), Tuinkers G251 grootbladige (Bingenheimer), Zuring Nobel (Vreeken's zaden).

dinsdag 15 december 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (41695)/Commentaren (0)/
Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!

Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!

In het kader van het project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' - met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

Dit project wil het potentieel dat eetbare sierteelt heeft, verder uitbouwen tot een duurzame en milieuvriendelijke teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op een groente- en/of sierteeltbedrijf.

maandag 16 november 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (2721)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie

Haalbaarheidsstudie: Teeltoptimalisatie, consumentenaanvaardbaarheid, verwerking en vermarkten van yacon

Project met de steun van het Groente-Innovatie Fonds - Looptijd 01/09/2014 - 31/08/2015

Haalbaarheidsstudie met onderzoek naar teelttechniek, afzetmogelijkheden en consumentenaanvaardbaarheid.

maandag 31 augustus 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (372)/Commentaren (0)/
Delicatessegroentjes in de kijker!

Delicatessegroentjes in de kijker!

In het provinciehuis in Gent op de Europadag en op het PCG tijdens de Bioweek

Sinds 2013 voert het PCG binnen hun onderzoeksdomein ‘innovatie’, naast onderzoek naar kruiden, ook onderzoek uit naar verschillende andere nicheteelten. Binnen het leader-project “In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad” werd de teelt onder de loep genomen van verschillende mini- en zelfs microgroenten. Het project werd de laatste maanden in de kijker gezet bij het grote publiek op de Europadag te Gent en op het PCG tijdens de Bioweek.

maandag 6 juli 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3564)/Commentaren (0)/

In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!

Project met de steun van LEADER: Plattelandsgebied Meetjesland, Leie en Schelde - Vlaamse Ardennen - Grensregio Waasland - Looptijd 01/10/2013 - 30/06/2015

Restaurateurs uit de regio hebben specifieke wensen qua groente- aanbod en voor hen is een integratie in gerechten telkens een uitdaging. Verschillende groentes die geschikt zijn om in onze regio te telen, bevatten inhoudsstoffen met unieke smaak- en geureigenschappen. Het gaat om zogenoemde “vergeten groenten”, maar ook innovatieve gewassen komen hiervoor in aanmerking. Vanuit de restaurants is er sterke vraag om meer in eigen beheer groentes te kweken en/of aangeleverd te krijgen. Dit project biedt daarom opportuniteiten voor lokale telers om in nauwe samenwerking met deze restaurants dergelijke teelten binnen hun teeltplan op te nemen en hun vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

dinsdag 30 juni 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (650)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Verwerking en afzet kruiden: groeiend potentieel!

Verwerking en afzet kruiden: groeiend potentieel!

In het kader van het Leader-project ‘Opwaardering van kruiden: verwerking en vermarkting’

Het verhandelen van verse kruiden blijkt tot op heden geen evidente zaak te zijn. De beperkte houdbaarheid blijft voor een deel van de consumenten een struikelblok om met verse kruiden te werken. Vele kruiden zijn echter ook ideaal voor verschillende verwerkingsprocessen. Hierbij moet, zoals voor andere voedingsmiddelen, wel rekening gehouden worden met traceerbaarheid en voedselveiligheid. Het marktpotentieel voor het verwerken van verse kruiden tot een gebruiksvriendelijker, aantrekkelijk product blijkt in ieder geval gunstig te zijn.

donderdag 18 juni 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11898)/Commentaren (0)/
Bewaring van verse kruiden: hoe optimaliseren?

Bewaring van verse kruiden: hoe optimaliseren?

In het kader van het Leaderproject 'Verwerking en vermarkting van kruiden'.

Een belangrijke fase bij de vermarkting van verse kruiden is de periode van bewaring, zo blijkt uit het leaderproject 'Verwerking en vermarkting van kruiden'. Veel verschillende factoren beïnvloeden de houdbaarheid van verse kruiden tijdens de bewaring.

maandag 15 juni 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11727)/Commentaren (0)/
Delicatessegroentjes: hoe kleiner, hoe fijner!

Delicatessegroentjes: hoe kleiner, hoe fijner!

Innovaties mei 2015

Op vraag van de sector werden verschillende gewassen uitgetest in koepel met als doel deze in het voorjaar te oogsten als microgroente of ‘cresse’ in het stadium van kiemlobben of maximum 1 echt ontluikend blaadje. Op het zaaibed werd een laag van 4 cm organisch materiaal aangebracht voor een betere onkruidbeheersing. Potgrond en groencompost werden vergeleken als organisch materiaal. Verder werd ook het breedwerpig inzaaien vergeleken met het zaaien op rijtjes in functie van het snijgemak.

donderdag 28 mei 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (34367)/Commentaren (0)/
Zelf kiemen en microgroenten kweken!

Zelf kiemen en microgroenten kweken!

In het kader van het Leader-project 'In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!'

Op zondag 3 mei 2015 had  de Zoom! Europadag in Gent plaats, georganiseerd door de provincie Oost-Vlaanderen. Van 13 tot 17 uur kon je in  Gent op vijf locaties deelnemen aan verschillende activiteiten voor gezinnen, jong en oud. doe-activiteiten, animatie en informatie, zoektocht of rondleiding ... voor elk wat wils! Op elke locatie stonden Europese projecten centraal. Op de stand van het PCG in het Proviciehuis Oost-Vlaanderen werd het project 'In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!' werd voorgesteld.
Korte handleiding om zelf kiemen en microgroenten te kweken.

donderdag 7 mei 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3189)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Emma Gazet nr 03 2014

Emma Gazet nr 03 2014

Promoten van een geïntegreerde duurzame groente- en aardbeiteelt in Oost- en West-Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais.

Telers worden aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens geconfronteerd met strenger wordende eisen op vlak van gewasbescherming. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van  middelen, die een impact hebben op de bijenpopulaties, aan strengere restricties onderworpen en eisen warenhuizen lagere residuwaarden op groenten dan de wettelijke toegelaten normen. In onze grensoverschrijdende regio worden dezelfde tendensen vastgesteld: een significante daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

vrijdag 24 april 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (31861)/Commentaren (0)/
Emma  Gazette n° 03 2014

Emma Gazette n° 03 2014

Un guide pour les producteurs de légumes et de fraises dans la région de Flandre-Occidentale, Flandre Orientale et le Nord Pas-de-Calais.

Ce projet vise à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

vrijdag 24 april 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (28590)/Commentaren (0)/
Yacon, knolgewas met veel potentieel

Yacon, knolgewas met veel potentieel

Teeltkennis en inzicht verwerven marktwaarde mogelijk dankzij het Yacomix-project

Op het PCG wordt er intussen al 5 jaar onderzoek verricht naar yacon. In Europa wordt het gewas, slechts in beperkte mate geteeld, maar in Vlaanderen groeit de plant zonder veel problemen. Met het Yacomix-project wil het PCG de kennis over de teelt nog verruimen en meer inzicht verwerven in de marktwaarde ervan.

donderdag 19 maart 2015/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (41297)/Commentaren (0)/

Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente- en aardbeiteelt

Project met de steun van Interreg IV France-Wallonie-Vlaanderen - Looptijd: 01/01/2012 - 31/12/2014

woensdag 31 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (763)/Commentaren (0)/
Project brengt boer en kok dichter

Project brengt boer en kok dichter

LEADER-project ‘In my backyard: Delicatessegroenten op een dienblad'

Veel bedrijven met alternatieve teelten werken op hun eigen manier. Zij hebben vaak héél veel verschillende teelten waardoor zij bijvoorbeeld moeilijker een mooi afgelijnd rotatie- of teeltplan hebben. Bovendien is voldoende afzet niet altijd even eenvoudig. We wilden onderzoeken hoe we hen vooruit konden helpen.

maandag 22 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21254)/Commentaren (0)/
Tags:
Guide pratique la protection intégrée

Guide pratique la protection intégrée

Réalisé dans le cadre du projet Interreg IV ‘Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives’

Le projet EMMA vise principalement à promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Ce type de culture est très exigeant en terme de qualité visuelle, de sécurité pour le consommateur.

Ce projet vise donc à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail conséquent de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (38022)/Commentaren (0)/
Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

Praktijkgids geïntegreerde bestrijding

in het kader van Interreg IV project ‘Grensoverschrijdende samenwerking rond alternatieve teeltmethodes in de groente- en aardbeienteelt’

In het grensoverschrijdend project werd gestreefd om een reeks technieken op punt te stellen. Enerzijds om tegemoet te komen aan de vraag naar reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (door een compilatie te maken van reeds bestaande methodes) en anderzijds om nieuwe technieken te ontwikkelen die voldoen aan de verwachtingen naar innovatie en aan talrijke onbeantwoorde vragen.

Dit project doet daarom zowel een beroep op de competenties en de complementariteit van de projectpartners, als op de ervaringen van de telers uit beide productieregio’s. Het doel is om de kennisuitwisseling en -verspreiding over de grenzen heen te verbeteren en nieuwe technieken te introduceren door het uitvoeren van onderzoek.

donderdag 18 december 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (40234)/Commentaren (0)/
Limburg ondersteunt innovatieve groenteteeltprojecten

Limburg ondersteunt innovatieve groenteteeltprojecten

In het kader van het project 'Haalbaarheidsstudie: Teeltoptimalisatie, consumentenaanvaardbaarheid, verwerking en vermarkten van yacon' met de steun van het Groente-Innovatie Fonds

Voor het project Yacomix, werkt Boterakker vzw samen met onder andere het PCG en de KU Leuven om de yacon te introduceren als nieuwe teelt. Dit wortelgewas behoort tot de zonnebloemfamilie, is zeer ziektetolerant, heeft een zoetfrisse smaak waardoor het over veel 'foodpairing' mogelijkheden beschikt en bevat weinig calorieën. Het gewas zou zowel mogelijkheden bieden voor menselijke consumptie als voor hoogwaardige toepassingen. Het project onderzoekt zowel de teelttechnische aspecten als de vermarktbaarheid van de yacon.

maandag 6 oktober 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (12297)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Bezoekersgids Demo delicatessegroenten 2014

Bezoekersgids Demo delicatessegroenten 2014

Proefveldbezoek in het kader van Leader project ‘In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad' - 26.08.2014

In het kader van het Leader-project 'In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad' biedt het PCG nu ook ondersteuning aan telers en restaurants om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en duurzame samenwerkingsverbanden te creëren met nadruk op afzet via de korte keten.

zaterdag 20 september 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19335)/Commentaren (0)/
PCG brengt telers en koks samen

PCG brengt telers en koks samen

PCG biedt nu ook ondersteuning aan telers en restaurants voor delicatessegroenten

De vraag naar kwalitatieve delicatessegroenten is de laatste jaren erg toegenomen. Hierbij wordt de aandacht steeds vaker gevestigd op 'lokaal geteelde groenten' en 'speciale' groenten zoals mini- en microgroenten, nieuwe teelten, vergeten groentenRestauranthouders verkiezen hoe langer hoe meer de kweek van groenten in directe samenwerking met lokale telers waar ze, letterlijk en figuurlijk, alles in handen kunnen nemen. Ze willen een vers, kwalitatief product en zijn ook bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen.

zaterdag 20 september 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (30841)/Commentaren (0)/
Bezoek demotuin delicatessegroenten

Bezoek demotuin delicatessegroenten

Bezoek georganiseerd in het kader van het Leader-project “In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad!” op 26 augustus 2014

Op dinsdag 26 augustus werd op het PCG een bezoek georganiseerd aan de demotuin delicatessegroenten die aangelegd werd in het kader van het Leader-project 'In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad!' Ondanks het slechte weer kunnen we toch spreken van een succes.

zaterdag 20 september 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14204)/Commentaren (0)/
Quinoa made in Belgium

Quinoa made in Belgium

Zuid-Amerikaans wondergewas voor het eerst geoogst in ons land

In Nederland zijn een vijftiental quinotelers. In ons land maar eentje. Wel lopen er experimenten. In Kruishoutem heeft het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen een honderd vierkante meter gezaaid. Ze willen er de opbrengst onderzoeken om de boeren te kunnen informeren.

woensdag 10 september 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (11452)/Commentaren (0)/
Tags:
Persmoment delicatessegroenten: PlattelandsPret

Persmoment delicatessegroenten: PlattelandsPret

In het kader van Leader project ‘In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad' - 26.08.2014

Deze week brengt PlattelandsPret: In my backyard, delicatessengroenten op een dienblad, een Leader-project van het Proefcentrum voor de Groenteteelt, waarin getracht wordt restauranthouders en groentekwekers met elkaar in contact te brengen, om aldus vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en nieuwe smaken voor te stellen.

dinsdag 26 augustus 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14644)/Commentaren (0)/
Groenbedekkers: GrintALL-proef

Groenbedekkers: GrintALL-proef

Start meerjarige proef met verschillende groenbemesters (Interreg project EMMA)

De teelt van groenbemesters is voor vele groentetelers een vaste activiteit binnen het teeltplan. De voornaamste redenen voor het zetten van een groenbedekker zijn de stikstofopname na de hoofdteelt en de bodemverbeterende eigenschappen (opbouw koolstofgehalte). Wat de bijkomende invloed is van deze groenbemesters op bvb. bodemziektes of de vermeerdering van plagen of aaltjes, is echter niet altijd geweten.

dinsdag 27 mei 2014/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (32386)/Commentaren (0)/
Emma Gazet nr 02 2013

Emma Gazet nr 02 2013

Promoten van een geïntegreerde duurzame groente- en aardbeiteelt in Oost- en West-Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais.

Telers worden aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens geconfronteerd met strenger wordende eisen op vlak van gewasbescherming. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van middelen, die een impact hebben op de bijenpopulaties, aan strengere restricties onderworpen en eisen warenhuizen lagere residuwaarden op groenten dan de wettelijke toegelaten normen. In onze grensoverschrijdende regio worden dezelfde tendensen vastgesteld: een significante daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

dinsdag 31 december 2013/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (27827)/Commentaren (0)/
Emma Gazette n°2 2013

Emma Gazette n°2 2013

Un guide pour les producteurs de légumes et de fraises dans la région de Flandre-Occidentale, Flandre Orientale et le Nord Pas-de-Calais.

Le projet 'EMMA' (Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives) a pour but de promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Il a aussi pour but de constituer un socle de références visant à la réduction des intrants pour ces cultures.

dinsdag 31 december 2013/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25294)/Commentaren (0)/
Ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten

Ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten

Demofilm over het onderzoek in het Interreg IV project Phytobio - 11.10.2013

Demofilm ivm het Interreg IV project PHYTOBIO: ontwikkeling en promotie van nieuwe fytosanitaire producten voor de biologische bestrijding van plantenziekten.

zondag 10 november 2013/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16516)/Commentaren (0)/
Emma Gazet nr 01 2012

Emma Gazet nr 01 2012

Promoten van een geïntegreerde duurzame groente- en aardbeiteelt in Oost- en West-Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais.

In het grensoverschrijdend project wordt gestreefd om een reeks technieken op punt te stellen om tegemoet te komen aan de vraag naar reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (door een compilatie te maken van reeds bestaande methodes) en worden nieuwe technieken ontwikkeld die voldoen aan de verwachtingen rond innovatie en aan talrijke onbeantwoorde vragen.

maandag 31 december 2012/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (26321)/Commentaren (0)/
Emma  Gazette n° 01 2012

Emma Gazette n° 01 2012

Un guide pour les producteurs de légumes et de fraises dans la région de Flandre-Occidentale, Flandre Orientale et le Nord Pas-de-Calais.

Ce projet vise à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.

maandag 31 december 2012/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22883)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 14 december 2011

Jade info nummer 14 december 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Einde van het project Jade 2 en zijn nieuwsbrief Jade info
  • Bestrijding van papiervlekkenziekte in prei
  • Bestrijding wollige slawortelluis op witloof dankzij natuurlijke vijanden
  • Tripsbestrijding in prei: Invloed van de toegepaste hoeveelheid spuitoplossing en de vochttoestand van het gewas
donderdag 15 december 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22459)/Commentaren (0)/
Jade Info nummer 13 november 2011

Jade Info nummer 13 november 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Vergelijking van verschillende strategieën voor de bestrijding van roest in prei, met het gebruik van een risicomodel
  • Nut van groenbedekkers in de strijd tegen bodemdegradatie
  • Bandbespuiting witloof voor de bestrijding van de wollige slawortelluis
dinsdag 15 november 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22270)/Commentaren (0)/
Jade Info nummer 12 juli 2011

Jade Info nummer 12 juli 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Bieden biologische middelen hulp in de strijd tegen Fusarium bij prei?
  • De impact van teeltmethoden op de ontwikkelingsdynamiek van bladluizen in sla
vrijdag 15 juli 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21787)/Commentaren (0)/
Jade Info nummer 11 april 2011

Jade Info nummer 11 april 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Gevoeligheid van witloofrassen t.a.v. Alternaria en roest
  • Voorstelling van het pilootbedrijf van de heer Cornille in Frelinghien (Frankrijk)
vrijdag 15 april 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21783)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 10 maart 2011

Jade info nummer 10 maart 2011

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Onderzoek naar alternatieve methoden voor de chemische onkruidbestrijding op het pilootbedrijf witloof 'GAEC de l’Abbaye'
  • Combineer alternatieve afschrikmiddelen met de bijzondere bejaging van houtduif
  • Voorstelling van het pilootbedrijf van Etienne Billaud te Herlies (Frankrijk)
dinsdag 15 maart 2011/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (22272)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 9 octobre 2010

Jade info numéro 9 octobre 2010

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

Table des matières

  • Fertilisation du chou-fleur
  • Attaques 'aérienne' sur choux : montée en puissance de quatre menaces
    • La mouche du chou (Delia radicum)
    • Pegohylemyia ou Batanophila fugax
    • L'areurode (Aleurodes proletella)
    • Le thrips (Thrips tabaci)
vrijdag 15 oktober 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20736)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 8 septembre 2010

Jade info numéro 8 septembre 2010

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • Techniques de pulvérisations pour lutter contre les pucerons sur chou de Bruxelles
  • Tolérances variétales des choux
  • Nouvelles avancées sur la cécidomyie du chou-fleur en France
woensdag 15 september 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17263)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 08 september 2010

Jade info nummer 08 september 2010

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Diverse spuittechnieken ter bestrijding van bladluizen in spruitkool
  • Ziektegevoeligheid koolrassen
    • Rasgevoeligheid voor trips - Thrips tabaci - bij witte kool
    • Rasgevoeligheid voor zwartnervigheid - Xanthomonas compestris - bij bloemkool
  • Recente ontwikkeling in de bestrijding van de koolgalmug in de Franse bloemkoolpercelen
woensdag 15 september 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21897)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 7 juin 2010

Jade info numéro 7 juin 2010

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • Intérêt des semences pré-germées
  • Désherbage des oignons de semis
  • Gestion raisonnée des apports d’azote en cultures de légumes : Situation en France et en Belgique
  • Visite de la ferme pilote endive : le GAEC de l’Abbaye
dinsdag 15 juni 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20776)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 07 juni 2010

Jade info nummer 07 juni 2010

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Belang van voorgekiemde zaden
  • Onkruidbestrijding bij zaaiuien in Frankrijk
  • Beredeneerde stikstofbemesting in de groenteteelt
  • Bezoek aan het pilootbedrijf voor witloof: de GAEC de l’Abbaye
dinsdag 15 juni 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21826)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 6 février 2010

Jade info numéro 6 février 2010

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • Optimiser la protection du poireau: ou en est-on de part et d’autre de la frontière; quelles sont les perspectives d’évolution?
  • Buses anti-dérive en poireau
  • Tolérances variétales en poireau
  • Invitation Journées Européennes
    Produits de protection en plantes bio : Usages, réglèmentations et perspectives européennes
maandag 15 februari 2010/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (20788)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 05 december 2009

Jade info nummer 05 december 2009

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Septoria bij selder
  • Uitnodiging bezoek aan pilootbedrijf witloof: le GAEC de la Fontaine
  • Ammoniumpolyfosfaat (APP) als startmeststof in prei en andijvie
dinsdag 15 december 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21998)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 5 novembre 2009

Jade info numéro 5 novembre 2009

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • La septoriose du céleri
  • Invitation visite d’une ferme pilote endive: le GAEC de la Fontaine chez la famille WAVRANT, Rue de la fontaine à Tilques près de St Omer dans le Pas de Calais (France).
  • Poly Ammonium Phosphate (PAP) comme engrais de démarrage.
zondag 15 november 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (21386)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 04 september 2009

Jade info nummer 04 september 2009

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Rijen- en bandbemesting bij bloemkool en prei
  • Demonstratie van geautomatiseerde schoffelmachines
    • Robocrop van Garford, verdeeld door Agrilead
    • Précicam van Carré
    • Een multi-gestuurde schoffelmachine van Agronomic
    • Précizo van JM cabinet conseil
  • Bezoek pilootbedrijf witloof van Stefaan Gheeraert en Chantal Lemahieu te Poperinge - POVLT
  • Proefveldbezoek OL PCG 8 oktober 2009
dinsdag 15 september 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (23885)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 3 mars 2009

Jade info numéro 3 mars 2009

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

 

 

Table des matières

  • La problématique des pigeons en choux
  • Tolérances variétales des choux et du poireau
  • Présentation fermes pilotes PLRN
  • Le besoin en azote au champ des variétés d’endive
zondag 15 maart 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24636)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 03 maart 2009

Jade info nummer 03 maart 2009

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Houtduiven veroorzaken veel schade in koolgewassen
  • Ziektegevoeligheid kool- en preirassen
    • Rasgevoeligheid voor trips (Thrips tabaci) bij witte kool
    • Rasgevoeligheid voor zwartnervigheid (Xanthomonas campestris) bij bloemkool
    • Rasgevoeligheid voor roest (Puccinia allii) bij prei
    • Rasgevoeligheid voor papiervlekkenziekte (Phytophthora porri) bij prei
  • Voorstelling pilootbedrijven PLRN: Gaec Gruson in Cuvillers en Daniel Vandale uit Météren
  • Stikstofbehoefte op het veld van witloofrassen
zondag 15 maart 2009/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (26863)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 02 december 2008

Jade info nummer 02 december 2008

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

 

 

 

 

 

 

 

Inhoudstabel

  • Geïntegreerde bescherming tegen de koolvlieg
  • Geïntegreerde bestrijding van Sclerotinia in witloof
maandag 15 december 2008/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24499)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 2 décembre 2008

Jade info numéro 2 décembre 2008

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

 

 

 

 

 

Table des matières

  • Protection intégrée contre la mouche du chou:
    • Eléments de biologie
    • Techniques de suivi du ravageur
    • Protection insecticide utilisable contre la mouche du chou
    • Stratégies de protection utilisables contre la mouche du chou
    • Essais de méthodes alternatives
  • Protection intégrée contre le sclérotinia de l’endive:
    • Présentation succincte du pathogène
    • Cycle biologique et symptômes sur endive
    • Eléments de lutte: Prophylaxie de base / Lutte chimique / Lutte biologique
    • En pratique
maandag 15 december 2008/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (24398)/Commentaren (0)/
Jade info nummer 01 oktober 2008

Jade info nummer 01 oktober 2008

Nieuwsbrief in het kader van het Interreg IV-project Jade 'Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: de groentetuin van Europa'

In het kader van een interregionaal Europees programma Vlaanderen en Nord Pas-de-Calais: Jardin de l’Europe (JADE 2), groentetuin van Europa, werken 6 onderzoekscentra uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk samen aan de ontwikkeling van een grensoverschrijdende geïntegreerde groenteproductie, namelijk PCG, Inagro, FREDON, APEF, PLRN en CRA.

woensdag 15 oktober 2008/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25142)/Commentaren (0)/
Jade info numéro 1 octobre 2008

Jade info numéro 1 octobre 2008

Le projet JADE2 est réalisé dans le cadre du programme Interreg IV France/Wallonie/Flandre

Pendant la durée du projet, 14 bulletins 'JADE infos' ont publiés et distribués à tous les membres des partenaires. Les bulletins d'information a été aussi publiés sur les sites web de chaque opérateur. Ces bulletins techniques sensibilisent les producteurs à la production intégrée et contribuent à la connaissance des techniques alternatives.

woensdag 15 oktober 2008/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (25094)/Commentaren (0)/
Bloemenranden als middel om nuttigen te behouden ter bestrijding van plagen in groentegewassen

Bloemenranden als middel om nuttigen te behouden ter bestrijding van plagen in groentegewassen

In het kader van het Interreg IV-project Jade

In de groenteteelt lijkt de bloemenrand, indien correct toegepast, ervoor te zorgen dat de luizenpopulatie onder controle kan worden gehouden, zonder behandelingen met insecticiden. Het perceel moet intussen wel regelmatig geobseerveerd worden om eventueel met een insecticide te behandelen indien de nuttigen nog niet geïnstalleerd zijn of nog niet voldoende aanwezig zijn om voldeoende te werken.

woensdag 7 november 2007/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (31090)/Commentaren (0)/
RSS