GO

Nieuws

Evaluatie van eiwitgewassen onder glas in een tweede teeltjaar maandag 7 augustus 2023

Evaluatie van eiwitgewassen onder glas in een tweede teeltjaar

07/08/2023

De vraag naar lokaal eiwit stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift. We willen onderzoeken of de teelt in koude serre voor deze gewassen een meerwaarde kan betekenen tegenover teelt in openlucht, want in een serre kunnen de klimatologische omstandigheden beter gestuurd worden. Darrom gaan we dit jaar opnieuw met geïnteresseerde telers aan de slag en zaaiden we verschillende eiwitgewassen in serre uit.

maandag 7 augustus 2023/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (868)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten dinsdag 27 juni 2023

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

27/06/2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Van Mullem Jeroen/Aantal keer bekeken (889)/Commentaren (0)/
Prei frigobewaring dinsdag 2 mei 2023

Prei frigobewaring

Actueel nieuws prei 28/04/2023

De meeste prei voor bewaring is geoogst. Er was dit seizoen een groot verschil in lengte van de stok waar te nemen. Plantdata, rassen en grondsoort waren allemaal zaken die invloed hadden op de snelheid van groei van de zaadstengel.

dinsdag 2 mei 2023/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (1417)/Commentaren (0)/
Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers donderdag 25 oktober 2018

Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers

Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

De klimaatcomputer bevat een grote hoeveelheid data die voor jou als teler erg belangrijk is en veel informatie bevat. Hackers zijn erop uit om deze informatie te blokkeren en gebruiken daarvoor onder andere cryptosoftware. Deze software vergrendelt alle bestanden op je computer waarna geld gevraagd wordt om deze vergrendeling ongedaan te maken. Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.

donderdag 25 oktober 2018/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (11563)/Commentaren (0)/

Enerpedia 2.0: informatie en advies rond energiebesparing in land- en tuinbouw

Project met de steun van de Vlaamse Overheid: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) - Looptijd 01/07/2014 - 30/06/2017

Het doel van het project is de energie- en klimaatprestaties van de landbouwsector te verbeteren door middel online audits, begeleiding, organiseren van workshops en het ter beschikking stellen van objectieve informatie. Innovatieve duurzame technieken verder ontwikkelen en vlotter ingang doen vinden bij reguliere landbouwers, is de opzet.

vrijdag 30 juni 2017/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (935)/Commentaren (0)/
Terugblik op 'Open energiedag' vrijdag 25 maart 2016

Terugblik op 'Open energiedag'

PCG orginseerde samen met andere Vlaamse praktijkcentra de Open Energiedag. - vrijdag 11 maart 2016

Op vrijdag 11 maart organiseerde PCG samen met de andere Vlaamse praktijkcentra voor land- en tuinbouw de Open Energiedag. Tijdens die dag zetten meer dan 20 bedrijven hun deuren open om collega-telers kennis te laten maken met de innovaties die zij toepassen op het vlak van energiebesparing of –opwekking. Voor de mensen die niet aanwezig konden zijn, zetten we hieronder de innovaties met toepassingen in de groenteteelt op een rijtje.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (18684)/Commentaren (0)/
Vocht en CO2 controleren in bladgewassen maandag 25 januari 2016

Vocht en CO2 controleren in bladgewassen

Klimaatsturing met de stookinstallatie voor een stevigere, compactere krop

De afgelopen dagen zakte de buitentemperatuur voor het eerst deze winter voor lange tijd onder nul (Figuur 1). De recente ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt maken de keuze om te stoken iets gemakkelijker. Naast bescherming tegen vorstschade of het aanhouden van een constante groeisnelheid in het gewas, zijn er aan het gebruik van de stookinstallatie bij bladgroenten neveneffecten verbonden. Hieronder sommen we er een aantal op, zodat je er op kan anticiperen of er zelfs voordeel uit kan halen.

maandag 25 januari 2016/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (28132)/Commentaren (0)/

GREENGROWING: reduced energy use in the NSR horticultural greenhouse industry

Project met de steun van Interreg IVb North Sea Region - Looptijd: 01/10/2011 - 30/06/2015

Energiekosten maken tot 25 % van de omzet uit van een glastuinbouwbedrijf. Energie-efficiëntie, kostenreductie en productiviteitsverbetering dringen zich op. Het project zorgt voor disseminatie van kennis, technologie en eco-innovatie naar KMO's en aanverwante industrieën. Het project beoogt reductie van het energieverbruik met ten minste 10 % en bijgevolg een vermindering van de CO2 emissie. Technieken zoals een verbeterde klimaatsturing, telen in gesloten kassen, meerlagen teelt, tolerantere teelten in combinatie met ICT zullen in dit kader geëvalueerd worden samen met betrokken KMO's.

dinsdag 30 juni 2015/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (1286)/Commentaren (0)/
Info en advies rond energiebesparing woensdag 25 februari 2015

Info en advies rond energiebesparing

Project Enerpedia 2.0: informatie en advies rond energiebesparing in land- en tuinbouw

Het project Enerpedia 2.0 is de opvolger van het project EnergieBewust Boeren dat eind 2012 afliep. Binnen het project werken 12 verschillende praktijkcentra, onderzoeksinstellingen ILVO en Thomas More en Innovatiesteunpunt samen rond het thema energie(besparing) binnen de land- en tuinbouwsector.

woensdag 25 februari 2015/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21247)/Commentaren (0)/
Bedrijfsbegeleiding bioteelt en kruiden zaterdag 20 september 2014

Bedrijfsbegeleiding bioteelt en kruiden

Folder 'Bio advies en bedrijfsbegeleiding in bio beschutte teelt en kruiden door PCG'

PCG adviseert voornamelijk telers die interesse hebben in en/of vragen hebben over bio beschutte groenteteelt. Dit wil zeggen dat je er terecht kan met vragen over alle groenten die biologisch geteeld worden in serres (zowel koude kas als stookteelt) en koepels. Verder kan er ook begeleiding geboden worden over kruidenteelt, dit zowel in open lucht als in kas, in volle grond als in pot.

zaterdag 20 september 2014/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (30330)/Commentaren (0)/
Meten is weten met behulp van sensoren dinsdag 27 mei 2014

Meten is weten met behulp van sensoren

Voorbeelden van sensoren die volumetrisch vochtgehalte meten zijn PlantCare of Decagon.

Onder het motto 'meten is weten' vinden tegenwoordig meer en meer types sensoren ingang in de glastuinbouw. De vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie van de kaslucht, instraling en de weergegevens van buiten zijn standaardparameters die moderne klimaatcomputers registreren.

dinsdag 27 mei 2014/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (28403)/Commentaren (0)/
Energiezuinige glastuinbouw in Europa woensdag 30 oktober 2013

Energiezuinige glastuinbouw in Europa

Terugblik workshop & studiedag in het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing

In het kader van het Interreg IVB North Sea Region project GreenGrowing organiseerden PCG en PCS op woensdag 23 oktober een studiedag die geheel in het teken stond van energiezuinige glastuinbouw in de Noordzee regio. De opzet van de studiedag was alle kennis uit verschillende deelnemende landen (België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen) omtrent energiebesparing te bundelen en over te brengen naar onze regio.

woensdag 30 oktober 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24093)/Commentaren (0)/

Registratie en sensibilisering rondom energiebewuste biokas

Project met de steun van de Vlaamse Overheid: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) - Looptijd 01/01/2011 - 30/04/2013

Om het project een extra demonstratiewaarde te geven willen wij graag metingen uitvoeren in deze nieuwe opstelling. Dit betekent opvolging van emissies, energiestromen, temperatuurmetingen, CO2-productie, enz. per afdeling en per energieproductie-eenheid om een gefundeerd advies naar de sector toe te kunnen formuleren. Het project voorziet enerzijds in een aantal meet en registratiefunctionaliteiten en anderzijds in de opvolging van de metingen en sturingen over twee seizoenen.

dinsdag 30 april 2013/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (756)/Commentaren (0)/
Voorlopige meetresultaten project LNE zondag 30 september 2012

Voorlopige meetresultaten project LNE

In het kader van het project ‘Registratie en sensibilisering rondom energiebewuste biokas’ of LNE

In dit project is het de bedoeling metingen uit te voeren rondom energie en CO2 in de bioserre en de bevindingen ervan terug te koppelen naar de sector. Door het gebruik van calorimeters en debietmeters kunnen de energieen CO2-stromen worden bepaald.

zondag 30 september 2012/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (15046)/Commentaren (0)/
Presentaties cursus klimaatregeling winter 2012 woensdag 1 februari 2012

Presentaties cursus klimaatregeling winter 2012

Georganiseerd door het PCS en het PCG in winter 2012

In januari en februari 2012 werd door het PCG en PCS een cursus klimaatregeling georganiseerd. MODULE BASIS met als thema's: Plantenfysiologie en rekenen met licht en vocht, licht en klimaatsturing. MODULE GEVORDERDE met als thema's: energiebesparing in de kas, temperatuurintegratie en kiltetolerantie, Het Nieuwe Telen, sensoren, plantsensoren en energievoorziening.

woensdag 1 februari 2012/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (28577)/Commentaren (0)/
Metingen energie van start dinsdag 15 november 2011

Metingen energie van start

PCG participeert in Europees project rondom energie in glastuinbouw

Vorig jaar werd in de bioserre geïnvesteerd in een energiezuinige kas. Het betreft een maximaal geïsoleerde kas, waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van laag waardige warmte. Een gasabsorptiewarmtepomp samen met een boorgat energie opslag staat in voor de warmte productie en opslag.

dinsdag 15 november 2011/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (22606)/Commentaren (0)/
RSS