X
GO

Actueel nieuws

Alternatieve sla rassen voorjaar 2014

Alternatieve sla rassen voorjaar 2014

Rassenproef alternatieve sla rassen voorjaarsteelt 2014

Auteur: Crappé Sara/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, alternatieve sla, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In deze proef werden enkele rassen alternatieve sla met elkaar vergeleken voor een teelt tijdens de lente. Er waren 5 lollo rossa en 2 lollo bionda rassen in de proef opgenomen van de zaadhuizen Rijk Zwaan en Syngenta. Ook 2 groene en 3 rode eikenbladslarassen werden in de proef aangelegd, allen van Rijk Zwaan.

In deze rassenproef enkele alternatieve slarassen met elkaar vergeleken voor gebruikswaarde voor een voorjaarsteelt: Lollo bionda: Livorno (Rijk zwaan), 86-75 RZ (Rijk Zwaan) / Lollo rossa: Corentine (Rijk Zwaan), Kavalo (Syngenta), LS 13442 (Syngenta), Satine (Rijk Zwaan), 85-97 Rz (Rijk Zwaan) / Eikenblad groen: Kitonia (Rijk Zwaan), 82-21 Rz (Rijk Zwaan) / Eikenblad rood: Eventaï (Rijk Zwaan), Soupiraï (Rijk Zwaan), 82-94 Rz (Rijk zwaan).

 

Resultaten

Tabel: Veldbeoordeling lollo bionda in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

Tabel: Veldbeoordeling lollo bionda in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

 

Tabel: Veldbeoordeling lollo rossa in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

Tabel: Veldbeoordeling lollo rossa in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

 

Tabel: Veldbeoordeling groene eikenbladsla in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

Tabel: Veldbeoordeling groene eikenbladsla in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

 

Tabel: Veldbeoordeling rode eikenbladsla in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

Tabel: Veldbeoordeling rode eikenbladsla in rassenproef alternatieve sla voorjaar 2014

 

 

Bespreking

Lollo bionda
Livorno (Rijk Zwaan) Naast een iets minder goede uniformiteit en veldvulling, had Livorno vooral een wat grove bladkrul. Livorno had dan weer wel een mooie bladkleur en een goed stukgewicht.

86-75 RZ (Rijk Zwaan) Dit nieuwe ras scoorde erg goed, het had een mooie fijne bladkrul en een goede uniformiteit en veldvulling. Het ras vertoonde een even goede opbrengst als Livorno.

 

Lollo rossa

Corentine (Rijk Zwaan) Stukgewicht is wat aan de lage kant, dit kon verklaard worden door de slechte kropvulling. Corentine vertoonde een mooi fijne bladkrul, maar was iets bleker van kleur.

Kavalo (Syngenta) Behaalde een goed kropgewicht en een mooie kropvulling. Kavalo had een iets grovere bladkrul, maar was wel mooi gekleurd.

LS 13442 (Syngenta) combineerde een mooie donkere bladkleur met een hoog stukgewicht. De bladkrul was wel aan de grove kant.

Satine (Rijk Zwaan) had door een slechte kropvulling ook een minder hoog stukgewicht. De bladkrul was gemiddeld, maar de kleur van de bladeren was aan de bleke kant.

85-97 RZ (Rijk Zwaan) Ondankt een goede kropvulling, behaalde dit ras een laag kropgewicht. De bladeren van dit ras waren donker en diep ingekleurd, ook de bladkrul was mooi fijn.


Groen eikenblad

Kitonia (Rijk Zwaan) met een goed stukgewicht en een donkere bladkleur behaalde Kitonia een mooi resultaat. Scoorde ook op de andere criteria goed.

82-21 RZ (Rijk Zwaan) Behaalde eenzelfde kropgewicht als Kitonia, maar leek op de andere vlakken net het onderspit te moeten delven.

Rood eikenblad
Eventaï (Rijk Zwaan) De bladeren van Eventaï waren mooi diep en donker ingekleurd. De kroppen hadden een iets minder goede kropvulling, maar behaalde uiteindelijk wel nog een mooi stukgewicht.

Soupiraï (Rijk Zwaan) behaalde ondanks een goede kropvulling een eerder laag stukgewicht.

Soupiraï vertoonde ook wat gevoeligheid voor geel blad, de bladkleur was over het algemeen iets bleker en minder diep ingekleurd.

82-94 RS (Rijk Zwaan) haalde een erg hoog kropgewicht en combineerde dit met een donkere bladkleur. De inlkeuring van het blad was bij dit ras echter opvallend oppervlakkig.

 

Besluit
Bij de lollo bionda moet Livorno (Rijk Zwaan) het wat laten afweten tegenover het nieuwe ras van Rijk Zwaan: 86-75 RZ.

Voor lollo rossa spannen Kavalo en LS13442 (beide Syngenta) de kroon.

Voor groene eikenblad blijkt Kitonia nog steeds een goede keuze te zijn.

Terwijl Eventaï het meest overtuigd bij de rode eikenbladrassen.

Alternatieve sla rassen voorjaar 2014

publicatiejaar2014
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Alternatieve sla
Print

Aantal keer bekeken (6330)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x