X
GO

Actueel nieuws

Veldsla rassen winter 2014

Veldsla rassen winter 2014

Rassenproef veldsla winterteelt 2014

Auteur: Crappé Sara/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, veldsla, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Tijdens deze proef werden 9 veldslarassen van 4 verschillende zaadhuizen met elkaar vergeleken om na te gaan welke rassen het meeste potentieel hebben voor een winterteelt. De proef werd gezaaid en lag aan in een glazen serre.

 

 

Objecten
Accent (Enza), Agathe (Clause), Amely (Enza), Audace (Clause), Baron (Bayer), Calarasi (Rijk zwaan), Cirilla (Rijk zwaan), Gala (Clause), Pulsar (Rijk zwaan), Trophy (Clause).

Resultaten
De tabellen met de uitgebreide veld-, oogst- en meetbeoordelingen kunnen in het bijhorend verslag geraadpleegd worden.

Validiteit van de resultaten
De rassen werden allen op hetzelfde moment beoordeeld. In een rassenproef zijn er altijd snelle en tragere rassen. Zo geldt voor deze proef dat een ras als Pulsar eigenlijk al vrij ver was en zeker niet langer kon blijven staan. Andere rassen die wat trager ontwikkelden waren misschien nog niet helemaal op gewicht en hadden eventueel een hogere opbrengst kunnen geven.

Er werd tijdens de hele teelt 7 l/m² water gegeven in de proef. Het klimaat werd ingesteld op luchten vanaf een temperatuur van 6°C bereikt wordt, op zonnige dagen werd het luchten wat uitgesteld tot een hogere temperatuur bereikt werd.

Bespreking
Accent (Enza) deed het in deze proef behoorlijk goed. De veldvulling en uniformiteit waren gemiddeld. Accent gaf een wat lagere opbrengst en kwam ook traag op. Zowel het aantal bladeren als de lengte van die bladeren waren aan de lage kant.

Agathe (Clause) gaf in deze proef erg goede resultaten. Mooi uniform ras, de veldvulling kon iets beter. Toch behaalde dit ras een behoorlijke opbrengst en toonde het weinig gevoeligheid voor geel blad. Ook spranten werden in dit ras niet gezien. Er werden veel bladeren geteld bij Agathe, die bovendien vrij lang waren maar wel smal.

Amely (Enza) zowel de veldvulling en de uniformiteit zijn bij dit ras onvoldoende. Amely haalde ook een erg lage opbrengst en kende ook een minder goede opkomst. Dit is wellicht een traag ras dat nog wat extra groeidagen zou kunnen gebruiken om op gewicht te komen. Dan zal echter opgelet moeten worden voor geel blad, want bij de tweede beoordeling werd bij Amely wel al wat geel blad gezien. Amely had wel al veel blaadjes gevormd, maar die waren erg kort.

Audace (Clause) scoorde zowel voor uniformiteit als veldvulling voortreffelijk. Ook de opkomst was bij dit ras erg goed. Behaalde ook een mooie opbrengst, maar lijkt wel wat gevoelig voor geel blad. Audace vormt vrij veel bladeren die ook vrij lang waren.

Baron (Bayer) stond erg uniform op het veld, ook een vrij geode veldvulling. De opkomst van Baron was iets minder goed. Baron was weinig gevoelig voor geel blad, maar had op het moment van beoordelen ook nog geen hoog gewicht. Het ras langer laten staan was echter geen optie aangezien Baron erg veel spranten vormt. Baron had veel en vrij lange bladeren.

Calarasi (Rijk Zwaan) behaalde geen goede veldvulling en ook qua uniformiteit scoorde dit ras ondermaats. Calarasi toonde weinig geel blad, maar haalde ook een erg laag gewicht. Dit doet vermoeden dat dit ras traag ontwikkelde en nog wat langer  had kunnen blijven staan.

Cirilla (Rijk Zwaan) behaalde een goede veldvulling en uniformiteit en kende een goede opkomst. Cirilla behaalde een erg hoog gewicht, maar toonde ook al wat geel blad, dit ras moest dus zeker niet langer blijven staan. Cirilla vormde lange smalle bladeren.

Gala (Clause) zowel veldvulling als uniformiteit waren bij dit ras ondermaats, ook de opkomst kon beter. Gala behaalde een erg laag gewicht, maar toonde ook nog weinig geel blad. Dit ras kon dus nog wat langer blijven staan. De bladeren van Gala waren ook erg kort.

Pulsar (Rijk Zwaan) had een heel goede veldvulling en stond mooi uniform op het veld. Dit ras kende een erg goede start met een goede opkomst. Pulsar haalde het hoogste gewicht, maar mocht eigenlijk wat vroeger geoogst geweest zijn, want de plantjes vertoonden al wat geel blad. Pulsar begon ook al wat spranten te vormen. Pulsar had vrij veel en vrij lange bladeren.

Trophy (Clause) de veldvulling kon hier zeker beter, uniformiteit is gemiddeld. Trophy haalde een vrij hoog gewicht, maar toonde ook wat geel blad en begon spranten te vormen. Trophy vormt minder blad dan gemiddeld en die bladeren waren ook vrij kort maar wel breed.

Besluit
Over het algemeen komen de rassen vrij goed uit de proef. 

Pulsar is een goede keuze voor deze teeltperiode en is bovendien een snelgroeiend ras, wat erg goed merkbaar was op het veld. Opletten wel voor geel blad, al is het resultaat in deze proef wellicht te wijten aan het oogstmoment dat voor dit ras wat te laat was.

Cirilla en Trophy zijn waardige concurrenten, beide zijn ook wat gevoelig voor geel blad. Cirilla heeft ook erg smalle bladeren terwijl die van Trophy dan weer vrij kort zijn.

Ook Agathe en Audace mogen zeker niet vergeten worden in het lijstje van geschikte rassen voor de winterperiode.

Volledig verslag Veldsla rassenproef winterteelt 2014

publicatiejaar2014
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Veldsla
Print

Aantal keer bekeken (6189)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x