X
GO

Actueel nieuws

Cladosporium in de teelt van tomaat

Cladosporium in de teelt van tomaat

Actualiteiten teelten onder beschutting februari 2015

Auteur: Beyers Tom/woensdag 25 februari 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, tomaat, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Op veel vruchtgroentebedrijven is de vaste AC folie de laatste dagen verwijderd. Dat maakt het op zich gemakkelijker om het vocht onder controle te houden. De aandacht mag echter niet verslappen. Op donkere dagen met matige buitentemperaturen, zoals we die nu kennen, blijven de ramen dikwijls dicht liggen en zit er maar een minimale buis in. Zorg ervoor dat de verdamping op gang blijft door de luchtvochtigheid niet te laten oplopen.

Zeker in de tomatenteelt is het nu extra opletten voor een hoge RV. Het is verleidelijk om energie te besparen en tijdens de nacht een RV tot 85% toe te laten. Dat hoeft immers niet ten koste te gaan van snelheid. Dat verhoogt echter het risico op Cladosporiuminfecties. De sporen van Cladosporium kunnen maandenlang overleven in kassen, zelfs zonder de aanwezigheid van gewas en bij heel uiteenlopende klimaatomstandigheden.

Vorig jaar zat er bij verschillende tomatentelers Cladosporium in het gewas, terwijl die ziekte al jarenlang geen probleem meer vormde. In die zin is deze ziekte niet vergelijkbaar met de schimmels waarmee we goed bekend zijn, zoals meeldauw of Botrytis. Sporen van meeldauw kunnen maar een paar dagen overleven, terwijl Botrytissporen maximaal na een tweetal weken afsterven. Die schimmels raken we dus kwijt tijdens de teeltwissel en moeten weer van buitenaf binnenkomen. Daarom associëren we de start van de teelt niet met schimmelinfecties.

Met de heropkomst van Cladosporium kan daar echter verandering in komen. Hoewel Cladosporium het snelst ontwikkelt bij temperaturen rond 25°C en RV>85%, tonen de laatste proeven op PCG aan dat zelfs bij 18°C en RV tussen 80 en 85% infecties gemakkelijk verspreiden. Waakzaamheid is dus geboden.

Print

Aantal keer bekeken (8491)/Commentaren (0)

Links

x