X
GO

Actueel nieuws

Highlights biologisch onderzoek 2015

Highlights biologisch onderzoek 2015

PCG focust zich op serre- en koepelteelten en zet in op diversificatie

Auteur: PCG glasteam/vrijdag 16 januari 2015/Categorieën: Algemeen, Bio_beschutte_teelt, Kruiden, Innovaties, Actueel, Niet-leden

Highlights biologisch onderzoek 2015: PCG focust zich op serre- en koepelteelten en zet in op diversificatie

Bio beschutte teelten
Voor de afdeling bio beschutte teelt binnen PCG blijven rassen- en onderstammenproeven heel belangrijk. Belangrijke gewassen voor 2015 zijn komkommer (rassen en onderstammen), aubergines (rassen), coeur de boeuf tomaat (rassen) en spinazie (rassen).

Bij de rassen wordt er uiteraard niet enkel gekeken naar productiviteit en kwaliteit maar ook ziekteresistentie is een belangrijke parameter.

Onderstamonderzoek vindt enkel plaats in verwarmde kas met focus op resistentie tegen wortelknobbelaaltjes. Tijdens 2015 zal iets dieper ingegaan worden op het complexe bodemvoedselweb en hoe we door het toepassen van  bepaalde biologische middelen tijdens de periode van leegstand van de kas of bepaalde groenbemesters of andere alternatieve teelten de populatie aaltjes kunnen verminderen.

Aan de hand van analyses wordt het bodemleven in een bio bodem in kaart gebracht en ook het effect van maaimeststoffen zal uitgetest worden in kas en koepel. Een proefveldbezoek is voorzien begin juli.

Diversificatie
Tevens wordt behoorlijk ingezet op diversificatie en innovatie op het PCG door in te spelen op teelttechniek en minder courante gewassen.

Kruiden
Sinds enkele jaren bouwt PCG een vaste onderzoekstak kruiden uit. De kruidenproeven vinden zowel in open lucht als in de serre plaats, betreffen keuken- en geneeskrachtige kruiden, zijn zowel op de versmarkt als op verwerkende industrie gefocust en omvatten zowel pot- als volle grondteelt en zowel biologische als gangbare teelt.

Naar teelttechniek, voornamelijk onkruidbeheersing en oogst, in volle grond wordt onder meer focus gelegd op Marokkaanse munt. In de teelt van krulpeterselie  zal een vergelijkende proef aangelegd worden tussen ter plaatse zaaien en planten.

Aangezien de erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen heel beperkt zijn in kruiden, zal in deze teelt tevens een gewasbeschermingsproef met biologische middelen aangelegd worden.

Daarnaast zal het PCG ook rassenonderzoek koriander uitvoeren, waarbij de zaadteelt centraal staat en wordt in 2015 extra aandacht besteed aan mogelijkheden voor verwerking en vermarkting. Een proefveldbezoek kruiden zal eind juli plaatsvinden.

Telen van delicatessegroenten
Komend seizoen zal het PCG zijn activiteit rond de delicatessegroenten verder zetten, zowel naar voorlichting als onderzoek. De rode draad in het project is het creëren van duurzame samenwerkingsverbanden tussen restauranthouder en teler met nadruk op afzet via korte keten. Meer hierover in de ‘highlights onderzoek innovatie’ in een volgende nieuwsbrief.

Begeleiding en advies
PCG is tenslotte ook aanspreekbaar voor individuele bedrijfsbegeleiding of voor advies bij de omschakeling.

PCG Glasteam
Print

Aantal keer bekeken (7086)/Commentaren (0)

Links

x