X
GO

Actueel nieuws

Tomaat segmentatie consumentenonderzoek 2014

Tomaat segmentatie consumentenonderzoek 2014

Smaakonderzoek segmentatie tomaat 2014

Auteur: Van Steenkiste Jana/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, tomaat, Smaak, Vruchtgewassen, tomaat, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het segmentatieonderzoek tomaat werd nagegaan welke nieuwe tomatenrassen het best beantwoorden aan de eisen om opgenomen te worden in de Flandria segmentatie 2015. Naast goede productie- en teelteigenschappen dienen Flandria tomaten ook een goede kwaliteit en smaak te hebben. Via acceptatietesten werd tweemaal in het seizoen (voorjaar en zomer) nagegaan welke tomaten het best beantwoorden aan de wensen van de consumenten op gebied van smakelijkheid, smaak, textuur en kleur. Ook werd het opgeloste stofgehalte gemeten, als maat voor de zoetheid.

Bij de vleestomaten (segment Flandria Baron) zijn de tomaten van het ras Rebelski (De Ruiter) opnieuw lekker in voorjaar en zomer. Ook de tomaten van de rassen DR 5014 TH (De Ruiter) en RZ 72-626 (Rijk Zwaan) krijgen goede scores voor smakelijkheid. De tomaten van het ras Growdena (Syngenta) zijn volgens de consumenten heel lekker in de zomer, maar scoren opvallend minder in het voorjaar. De tomaten van de rassen RZ 72-627 (Rijk Zwaan) en T 409407 (Syngenta) vindt men niet lekker.

De tussentype tomaten (segment Flandria Prince) zijn bijna allemaal lekker tot heel lekker. Enkel de tomaten van het ras DR 2694 TH (De Ruiter) scoren minder op gebied van smakelijkheid en in de zomer is dit ook het geval bij de tomaten van het ras DR 8917 TH (De Ruiter).

Bij de grovere trostomaten (segment Flandria Princess) beoordelen de consumenten de tomaten van de rassen NUN 09092 (Nunhems), NUN 09093 (Nunhems) en RZ 72-756 (Rijk Zwaan) als heel lekkere tomaten zowel in het voorjaar als in de zomer. De tomaten van het ras Merlice (De Ruiter) vindt men net als voorgaande jaren niet lekker en in de zomer scoren ook de tomaten van het ras Clodano (Syngenta) minder goed.

Op twee rassen na die men niet lekker vindt (DR 1581 TH (De Ruiter) en T 811375 (Syngenta)) beoordelen de consumenten alle fijnere trostomaten (segment Flandria Elite) als lekker tot heel lekker. Gemiddeld gezien over het voorjaar en de zomer zijn de tomaten van het ras Foundation (Nunhems) de lekkerste uit de proef.

Er werden drie rassen pruimtomaten (segment Flandria Prunella) geproefd: Prunus (De Ruiter), Cyclade (Gautier Semences) en NUN 09101 (Nunhems). De voorgenoemde rassen zijn alle drie lekker, zonder significante verschillen tussen de rassen.

Volledig verslag Consumentenonderzoek segmentatie tomaat 2014

publicatiejaar2014
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Tomaat
Print

Aantal keer bekeken (9394)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x