X
GO

Actueel nieuws

Gewasbescherming en bemesting in winterprei

Gewasbescherming en bemesting in winterprei

Actualiteiten openluchtteelten januari 2015

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 15 januari 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Thema, bemesting, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Gewasbescherming
Mede door het aanhoudende natte weer en ook na enkele vorstdagen is de kans op uitbreiding van papiervlekkenziekte groot. Indien het meer dan 3 weken geleden is dat er een behandeling tegen papiervlekkenziekte werd uitgevoerd, is het aangewezen een behandeling tegen papiervlekkenziekte te plaatsen.

Sinds dit seizoen is Orvego Star of Prevint erkend voor de bestrijding van papiervlekkenziekte. Orvego Star en Prevint zijn erkend aan een dosis van 0,7 l/ha en hebben een wachttijd van 7 dagen. Deze middelen hebben een zeer goede werking tegen papiervlekkenziekte. Andere goede middelen voor de bestrijding van papiervlekkenziekte zijn Tanos (wachttijd 28 dagen) en Folio Gold (wachttijd 14 dagen).

Bemesting
Vanaf 16 februari mag er opnieuw bemest worden. Door de neerslag die gedurende de wintermaanden gevallen is, is de voorraad stikstof op de meeste percelen beperkt. Bijbemesting in prei kan best vroeg uitgevoerd worden zodat het gewas de voeding ten volle kan benutten. Afhankelijk van de bodemvoorraad worden dosissen van 30-50 E N geadviseerd.

In proeven zagen we tijdens een warm voorjaar waarbij de prei geleidelijk kan blijven groeien de beste resultaten met de trager werkende meststoffen (vb. ureum). In een koud en nat voorjaar wordt best snel opneembare N toegediend (vb. kalknitraat) in verschillende fracties aan een lage dosis per fractie (30 E N), om bruine schachtstrepen te vermijden. Ook is er tijdens een koud voorjaar meer effect van samengestelde meststoffen (P, K, Mg) dan in een warm voorjaar.

Print

Aantal keer bekeken (5456)/Commentaren (0)

Links

x