X
GO

Actueel nieuws

Groene geblokte paprika consumentenonderzoek 2014

Groene geblokte paprika consumentenonderzoek 2014

Smaakonderzoek groene geblokte paprika 2014

Auteur: Jana Van Steenkiste & Saskia Buysens/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, paprika, Smaak, Vruchtgewassen, paprika, Projecten, GMO, LAVA, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In het smaakonderzoek groene geblokte paprika werd nagegaan wat de invloed van rassenkeuze is op de acceptatie van deze paprika’s door consumenten, zowel op het gebied van smakelijkheid, smaak en textuur als op het gebied van uiterlijk en kleur. Ook werd het opgeloste stofgehalte van de vruchten gemeten als maat voor hun zoetheid.

 

 

Rassen
Morraine (De Ruiter), E20B.0056 (Enza), Redwing (Rijk Zwaan), Overture (Syngenta), Walibo = PR7037 (Syngenta).

 

 
Walibo - PR7037 - Syngenta

    
Overture - Syngenta

    
Morraine - Rijk Zwaan

 
  Walibo = PR7037 (Syngenta)
  Overture (Syngenta)
  Morraine (Rijk Zwaan)
 
             
 
E20B.0056 - Enza

 
Redwing - De Ruiter

     
  E20B.0056 (Enza)
  Redwing (De Ruiter)
     

 

Besluit
Alle geproefde groene paprika’s zijn lekker volgens de consumenten, zonder significant verschil tussen de rassen.

De paprika’s van alle rassen zijn te weinig zoet, maar vooral de paprika’s van het ras Overture (Syngenta) zijn veel te weinig zoet. Tussen de opgeloste stofgehaltes van de paprika’s in deze proef zit er geen significant verschil. De gemiddelde brixwaarde is 4,5 °Brix.

Op gebied van acceptatie van de stevigheid is er geen significant verschil tussen de rassen, alle paprika’s zijn net iets te stevig volgens de panelleden.

Het uiterlijk werd beoordeeld op een schaal van nul (niet aantrekkelijk) tot en met tien (heel aantrekkelijk). De paprika’s van het ras Overture (Syngenta) zijn de aantrekkelijkste uit de proef met een score van 7,2 en hebben een ideale groene kleur. Ze zijn bovendien significant aantrekkelijker dan de paprika’s van het ras Walibo (Syngenta) die de minst aantrekkelijke zijn uit de proef met een score van 6,3. De gemiddelde scores voor aantrekkelijkheid van de andere rassen liggen tussenin. De paprika’s van de rassen Redwing (Rijk Zwaan) en Walibo (Syngenta) hebben een te bleke groene kleur volgens de consumenten.

Samenwerking
Het segmentatieonderzoek paprika werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver), het Proefcentrum Hoogstraten (Meerle) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (Heverlee). 

Volledig rapport Consumentenonderzoek groene geblokte paprika 2014

publicatiejaar2014
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (12650)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x