X
GO

Actueel nieuws

Rode geblokte paprika consumentenonderzoek 2014

Rode geblokte paprika consumentenonderzoek 2014

Smaakonderzoek rode geblokte paprika 2014

Auteur: Jana Van Steenkiste & Saskia Buysens/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, paprika, Smaak, Vruchtgewassen, paprika, Projecten, GMO, LAVA, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In het smaakonderzoek rode geblokte paprika werd nagegaan wat de invloed van rassenkeuze is op de acceptatie van deze paprika’s door consumenten, zowel op het gebied van smakelijkheid, smaak en textuur als op het gebied van uiterlijk en kleur. Ook werd het opgeloste stofgehalte van de vruchten gemeten als maat voor hun zoetheid.

 

Rassen
Maduro (Enza), Davos (Rijk Zwaan), Redwing (Rijk Zwaan), Redline (Rijk Zwaan), RZ 35-182 (Rijk Zwaan), E20B.0065 (Enza), MR1 (De Ruiter), PR07643 (Syngenta).

Besluit
Alle geproefde rode paprika’s zijn lekker volgens de consumenten, zonder significant verschil tussen de rassen. Gemiddeld scoren de paprika’s 6,2 op een schaal van nul (absoluut niet lekker) tot en met tien (heel lekker).

Ook de acceptatie van de zoetheid van de paprika’s is niet significant verschillend tussen de verschillende rassen: alle geproefde paprika’s zijn te weinig zoet. Er is echter wel een significant verschil in het opgeloste stofgehalte van de verschillende rassen rode paprika.

De paprika’s van het ras 35-182 RZ (Rijk Zwaan) hebben het hoogste opgeloste stofgehalte, namelijk 6,8 °Brix. Dit is significant hoger dan het opgeloste stofgehalte van de paprika’s van de rassen Maduro (6,3 °Brix, Enza), Davos (6,2 °Brix, Rijk Zwaan), Redwing (6,2 °Brix, Rijk Zwaan), E20B.0065 (6,1 °Brix, Enza) en PR 07643 (6,1 °Brix, Syngenta).

De ideale stevigheid vinden de consumenten terug bij de paprika’s van het ras PR 07643 (Syngenta). De paprika’s van de rassen Redline (Rijk Zwaan) en E20B.0065 (Enza) vindt men iets te stevig.

Alle beoordeelde paprika’s vindt men heel aantrekkelijk, al zijn er wel significante verschillen tussen de rassen. De gemiddelde scores liggen tussen 6 en 7,5 op een schaal van nul (niet aantrekkelijk) tot en met tien (heel aantrekkelijk).

De meest aantrekkelijke rode paprika’s zijn deze van het ras Davos (Rijk Zwaan), de minst aantrekkelijke paprika’s zijn deze van het ras PR 07643 (Syngenta). Op gebied van rode kleur vindt men de paprika’s van de rassen 35-182 RZ (Rijk Zwaan) en MR1 (De Ruiter) veel te bleek.

Een ideale rode kleur vindt men terug bij de paprika’s van de rassen Maduro (Enza), Davos (Rijk Zwaan), Redline (Rijk Zwaan) en PR 07643 (Syngenta).

Samenwerking
Het segmentatieonderzoek paprika werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver), het Proefcentrum Hoogstraten (Meerle) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (Heverlee).

Volledig verslag Consumentenonderzoek rode geblokte paprika

publicatiejaar2014
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (14188)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x