X
GO

Actueel nieuws

Gele geblokte paprika consumentenonderzoek 2014

Gele geblokte paprika consumentenonderzoek 2014

Smaakonderzoek gele geblokte paprika 2014

Auteur: Van Steenkiste Jana/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, paprika, Smaak, Vruchtgewassen, paprika, Projecten, GMO, LAVA, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In het smaakonderzoek gele geblokte paprika werd nagegaan wat de invloed van rassenkeuze is op de acceptatie van deze paprika’s door consumenten, zowel op het gebied van smakelijkheid, smaak en textuur als op het gebied van uiterlijk en kleur. Ook werd het opgeloste stofgehalte van de vruchten gemeten als maat voor hun zoetheid.

 

Rassen
Atalante = E20B.4994 (Enza), Allrounder = RZ 35-239 (Rijk Zwaan), E20B.0072 (Enza), G23RZ (Rijk Zwaan), G24RZ (Rijk Zwaan), MY1 (De Ruiter), Y07689 (Syngenta), Y07696 (Syngenta).

 

 
Allrounder - RZ 35-239- Rijk Zwaan

    
Atalante - E20B.4994 - Enza

    
E20B.0072 Enza

 
  Allrounder RZ 35-239 -  (Rijk Zwaan)
  Atalante E20B.4994 -  (Enza)
  E20B.0072 Enza)
 
             
 
G 23 RZ Rijk Zwaan

 
G 24 RZ Rijk Zwaan

 
MY 1 De Ruiter

 
  G 23 RZ (Rijk Zwaan)
  G 24 RZ (Rijk Zwaan)
  MY 1 (De Ruiter)
 
             
 
Y 07689 Syngenta

 
Y 07696 Syngenta

     
  Y 07689 (Syngenta)
  Y 07696 (Syngenta)
     

 

Bespreking
Alle geproefde rassen gele paprika zijn lekker volgens de consumenten met een gemiddelde score van 6,5 op een schaal van nul tot en met tien. De paprika’s van het ras G 23 RZ (Rijk Zwaan) zijn de lekkerste uit de proef, significant lekkerder dan de paprika’s van het ras Atalante (Enza) die de minst lekkere zijn uit de proef, doch nog steeds lekker.

Alle paprika’s in de smaakproef zijn te weinig zoet. Vooral de paprika’s van het ras Atalante (Enza) zijn veel te weinig zoet en significant minder zoet dan de paprika’s van de rassen G 23 RZ (Rijk Zwaan), MY1 (De Ruiter) en Y 07696 (Syngenta).

Het opgeloste stofgehalte van de paprika’s in deze proef was gemiddeld 6,1 °Brix (zie Figuur 2). De paprika’s van het ras G 23 RZ hadden het hoogste opgeloste stofgehalte (6,4 °Brix) en de paprika’s van het ras Atalante het laagste opgeloste stofgehalte (5,9 °Brix).

Wat de stevigheid betreft, zijn de paprika’s van de rassen Atalante (Enza) en E20B.0072 (Enza) iets te stevig volgens de panelleden. De paprika’s van het ras Y 07696 (Syngenta) benaderen het dichtst de ideale stevigheid.

Op gebied van uiterlijk vinden de consumenten de paprika’s van het ras Y 07696 (Syngenta) de meest aantrekkelijke uit de proef (7,4 op een schaal van nul tot en met tien). Op de paprika’s van het ras Atalante na, vindt men ook de andere paprika’s heel aantrekkelijk. De paprika’s van het ras Atalante krijgen een significant lagere gemiddelde score (5,2 op een schaal van nul tot en met tien) dan de overige rassen. Qua kleur hebben de paprika’s van de rassen E20B.0072 (Enza) en Y 07696 (Syngenta) de ideale gele kleur. De paprika’s van het ras Atalante vindt men veel te bleek en significant bleker dan alle andere beoordeelde paprika’s. Ook de paprika’s van de rassen MY1 (De Ruiter) en Y 07689 (Syngenta) vindt men iets te bleek.

Atalante is het ras dat het minst goed uit deze smaakproef komt. De panelleden vinden de smakelijkheid van de paprika’s wel goed, maar op alle andere beoordeelde parameters scoort dit ras minder: veel te weinig zoet, iets te stevig, aantrekkelijk maar significant minder dan de andere rassen in de proef, veel te bleek en de laagste brixwaarde uit de proef.

Besluit
Alle geproefde rassen gele paprika zijn lekker volgens de consumenten met een gemiddelde score van 6,5 op een schaal van nul tot en met tien. De paprika’s van het ras G 23 RZ (Rijk Zwaan) zijn de lekkerste uit de proef, significant lekkerder dan de paprika’s van het ras Atalante (Enza) die de minst lekkere zijn uit de proef, doch nog steeds lekker.

Alle paprika’s in de smaakproef zijn te weinig zoet. Vooral de paprika’s van het ras Atalante (Enza) zijn veel te weinig zoet en significant minder zoet dan de paprika’s van de rassen G 23 RZ (Rijk Zwaan), MY1 (De Ruiter) en Y 07696 (Syngenta). Wat de stevigheid betreft, zijn de paprika’s van de rassen Atalante (Enza) en E20B.0072 (Enza) iets te stevig volgens de panelleden. De paprika’s van het ras Y 07696 (Syngenta) benaderen het dichtst de ideale stevigheid.

Op gebied van uiterlijk vinden de consumenten de paprika’s van het ras Y 07696 (Syngenta) de meest aantrekkelijke uit de proef (7,4 op een schaal van nul tot en met tien). Op de paprika’s van het ras Atalante na, vindt men ook de andere paprika’s heel aantrekkelijk. De paprika’s van het ras Atalante krijgen een significant lagere gemiddelde score (5,2 op een schaal van nul tot en met tien) dan de overige rassen. Qua kleur hebben de paprika’s van de rassen E20B.0072 (Enza) en Y 07696 (Syngenta) de ideale gele kleur. De paprika’s van het ras Atalante vindt men veel te bleek en significant bleker dan alle andere beoordeelde paprika’s. Ook de paprika’s van de rassen MY1 (De Ruiter) en Y 07689 (Syngenta) vindt men iets te bleek.

Atalante is het ras dat het minst goed uit deze smaakproef komt. De panelleden vinden de smakelijkheid van de paprika’s wel goed, maar op alle andere beoordeelde parameters scoort dit ras minder: veel te weinig zoet, iets te stevig, aantrekkelijk maar significant minder dan de andere rassen in de proef, veel te bleek en de laagste brixwaarde uit de proef.

Samenwerking
Het segmentatieonderzoek paprika werd uitgevoerd in samenwerking met het
Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver), het Proefcentrum Hoogstraten
(Meerle) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (Heverlee).

Volledig rapport Consumentenonderzoek gele geblokte paprika 2014

publicatiejaar2014
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (10643)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x