X
GO

Actueel nieuws

Toploader haalt de top in bioteelt

Toploader haalt de top in bioteelt

Rassenonderzoek biokomkommer 2013

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/dinsdag 18 november 2014/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, komkommer_BIO, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Actueel, Niet-leden

Het Technisch Comité Bio Beschutte Teelten vroeg zich af welke rassen komkommer op de markt het meest geschikt zijn voor biologische hoge draadsteelt in het voorjaar. Voor de selectie van de rassen werd in eerste instantie rekening gehouden met de wensen van de telers, uiteraard werd tevens gekeken naar al dan niet beschikbaarheid van biozaad en het aanbod dat de zaadhuizen zelf als voorstel aanleverden.

De 6 rassen opgenomen in proef werden gezaaid op 13 december 2012, met uitzondering van Carambole, die wegens omstandigheden 1 week later gezaaid werd. Allen werden geënt op Azman (Rijk Zwaan). Op 1 februari 2013 werd geplant aan een dichtheid van 2,78 planten/m², waarna de oogst startte op 13 maart.

Tabel: Oogst en gewasgegevens rassenproef komkommer voorjaar 2013

Tabel: Oogst en gewasgegevens rassenproef komkommer voorjaar 2013

Cumulatieve grafiek opbrengst rassen komkommer 1ste teelt 2013

Cumulatieve grafiek opbrengst rassen komkommer eerste teelt 2013

Besluit
Toploader (Vitalis) komt in deze proef naar voor als het meest geschikte ras voor een voorjaars- hoge draadteelt komkommer. Dit voornamelijk door zijn hoge opbrengst, zonder in te boeten op kwaliteit.

Cadence (Rijk Zwaan) voldoet niet in deze proef, zowel door de beperkte opbrengst als door de ijle gewasstand.

Ook Proloog (Rijk Zwaan) is iets minder geschikt voor hoge draadteelt, terwijl Carambole (Rijk Zwaan) zonder twijfel goed geschikt is maar wel gevoeliger is voor meeldauw.

De overige rassen opgenomen in proef voldoen.

Samenwerking
Provincie Oost-Vlaanderen en Vlaamse overheid, Dep. Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling.

 

Print

Aantal keer bekeken (7597)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x