X
GO

Actueel nieuws

Goede staalname vereist in glasteelt

Goede staalname vereist in glasteelt

Actualiteiten glasteelt oktober 2014

Auteur: PCG glasteam/zaterdag 25 oktober 2014/Categorieën: Algemeen, Gangbare glasteelt, Thema, bemesting, Bodem, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Een goede analyse is alleen mogelijk als er ook een goede staalname plaatsvindt. Dikwijls worden daar al fouten gemaakt. Zorg voor een voldoende spreiding van de staalname. Als het een
0-30 cm laag betreft, vraagt een extra steek niet veel arbeid. Over het algemeen luidt het advies twaalf steken per serre, maar in dit geval kan dat ruimer.

Ook bij staalname dieper in de bodem (laag 30-60 cm) is zorgvuldigheid belangrijk. Let er op dat er geen grond van de bovenste laag in het monster terechtkomt. Daarom is het aangewezen een bredere boor te gebruiken voor de laag 0-30 en een smallere voor de laag 30-60.

Houd bij de berekening van de bemesting rekening met het doorspoelen. Een correct bemestingsadvies steunt op betrouwbare resultaten. Het is aan te raden de diepere laag van voldoende vocht te voorzien. Zo is een ruime watergift op z’n plaats. De staalname moet dan wel na de watergift plaatsvinden, zodat er rekening wordt gehouden met eventuele migratie van mineralen.

Print

Aantal keer bekeken (8925)/Commentaren (0)

Links

x