X
GO

Actueel nieuws

IPM in beschermde teelten over de grenzen heen

IPM in beschermde teelten over de grenzen heen

IOBC (Integrated control in protected crops) in Gent op 16.09.2014

Auteur: BUYSENS SASKIA/dinsdag 21 oktober 2014/Categorieën: Algemeen, Gangbare glasteelt, Thema, gewasbescherming, plagen, ziekten, Voorlichting, symposium, Actueel, Niet-leden

Op 16 september verzamelden onderzoekers uit meer dan 22 landen en Vlaamse telers, vertegenwoordigers van toelevering en overheid zich op het PCS voor de studiedag 'IPM in beschermde teelten over de grenzen heen' om te zien en leren hoe geïntegreerde gewasbescherming toegepast wordt in de rest van de wereld.

 

En wat hebben we geleerd?
Door het bijvoederen van natuurlijke vijanden met pollen, moet je minder (frequent) roofmijten uitzetten en behoud je toch een goede bestrijding.

De combinatie van biologische en chemische gewasbescherming is niet gemakkelijk in de praktijk: geloof niet altijd wat er op de etiketten en folders staat over de veiligheid van combineren maar raadpleeg hiervoor de gespecialiseerde websites van Biobest, Koppert of het fytotoxweb (sierteelt).
Onder Italiaanse condities is Tuta absoluta in tomaat het best te bestrijden met de bestrijder Dicyphus errans.

Tabaksluis (rode Myzus) kan je goed en goedkoop biologisch bestrijden in paprika met Aphidius colemanii (direct bij het planten toepassen en vermijd ook hoge aantallen poppen), met Aphidoteles aphidimyza ( in hoge aantallen (5-10/m²) in 1 keer inzetten en oppassen met combinaties, zeker met Amblyseius swirskii) of met roofwantsen zoals Macrolophus (ruimt alle stadia van de luis op maar moeten preventief worden ingezet).

Oriëntatie van de plakvallen (best naar het zuiden, naar de zon gericht) en ook hoogte en manier van vastmaken is belangrijk.

Aubergineplanten zijn een magneet voor witte vliegen en als je die in je gewas zet en daar behandelt of natuurlijke vijanden introduceert, heb je al half gewonnen.

Voor de meeste gewasbeschermingsmiddelen is metabolische activiteit van het te bestrijden organisme nodig, wat betekent dat het middel niet werkt als het te koud is (< 8°C).

Tenslotte getuigden 2 telers, de biologische groenteteler Krist Hamerlinck en de sierteler Joris Volckaert over hun ervaringen met IPM.

Het monitoren is veel werk maar je leert er ook van en het spaart uiteindelijk ook geld. Beide telers zijn geen voorstanders van het ‘pest in first’ principe waar de plaag samen met zijn natuurlijke vijand de kas wordt ingebracht.

Joris houdt de kosten van biologische bestrijders betaalbaar door vooral biologische bestrijding op zijn moederplanten toe te passen.

Krist zoekt tijdens het scouten niet alleen de plagen maar ook de aanwezige natuurlijke vijanden en dat bepaalt of hij extra biologische bestrijders inzet. Door ervaring gaat Krist ook veel flexibeler om met schadedrempels: hij durft al eens te wachten om nieuwe vijanden in te zetten. Wachten en blijven opvolgen is belangrijk, getuigde ook een buitenlandse voorlichter, je hebt de drempelwaarden maar ook de veranderingen leren ons veel.

Saskia Buysens, Joachim Audenaert

In samenwerking met

Print

Aantal keer bekeken (9739)/Commentaren (0)

Links

x