X
GO

Actueel nieuws

Onderzoek tripsbestrijding in prei

Onderzoek tripsbestrijding in prei

Zoektocht naar alternatieve middelen

Auteur: PCG openluchtteam/woensdag 22 oktober 2014/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Tabakstrips kan aanzienlijke schade aanrichten in prei. Een gerichte en beredeneerde bestrijding is dan ook noodzakelijk.

Voor de bestrijding van trips in prei zijn er momenteel drie groepen bestrijdingsmiddelen erkend, namelijk Mesurol 500 SC (methiocarb), Vertimec (abamectine) en middelen op basis van spinosad (Tracer, Conserve Pro, Boomerang). Het is noodzakelijk om de drie groepen (afwisselend) te gebruiken om de druk onder controle te houden. Sinds mei 2014 mag Mesurol slechts 2 keer meer gebruikt worden i.p.v. 3 keer. Er is nood aan alternatieve middelen om tot een goede bestrijding te komen.

Op het PCG werd een proef aangelegd waarbij de gangbare chemische middelen vergeleken werden met vijf biologische middelen (o.b.v. entomopathogene schimmels of o.b.v. plantextracten). De biologische middelen werden wekelijks gespoten, de chemische tweewekelijks. In deze veldproef kon geen werkzaamheid worden aangetoond van de uitgeteste biologische middelen.

Entomopathogene schimmels zijn schimmels die insecten infecteren. Ze doen geen schade aan het gewas. Deze schimmels hebben in beschutte teelten, waar gespeeld kan worden met temperatuur en relatieve vochtigheid, hun werking reeds bewezen. In openlucht teelten kunnen temperatuur en relatieve vochtigheid niet zomaar ingesteld worden. Als de RV te laag is, kunnen deze schimmels niet kiemen en hun prooi daardoor niet overmeesteren.

Bij de uitgeteste plantextracten waren diverse terpenen (bv. marjoleinolie) het werkzame bestanddeel. Op laboschaal wordt een goede werking verkregen met deze middelen maar in deze proef konden de resultaten uit het labo niet doorgetrokken worden naar het veld. Tripsen kunnen zich in prei erg goed verstoppen, het is niet evident om deze te raken en dan ook te bestrijden.

Print

Aantal keer bekeken (9611)/Commentaren (0)

Links

x