X
GO

Actueel nieuws

Ziekten en preimineervlieg in prei

Ziekten en preimineervlieg in prei

Actualiteiten openlucht oktober 2014

Auteur: PCG openluchtteam/woensdag 22 oktober 2014/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Thema, gewasbescherming, plagen, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Ziekten in prei
Op dit ogenblik is er een redelijke druk van roest. Purper- en papiervlekkenziekte komen maar in heel beperkte mate voor. Naast een correcte bestrijding van roest is het zeker aangewezen om nu al voldoende aandacht te schenken aan de preventieve bestrijding van papiervlekkenziekte.

Naast de gekende middelen Ortiva, Signum, Tanos, Folio Gold is sinds eind juli 2014 Orvego Star erkend voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei. Orvego Star is een SC-formulering en bevat 300 g/l van de actieve stof ametoctradin en 225 g/l dimethomorf. Orvego Star mag 2 maal toegepast worden in de teelt en heeft een veiligheidstermijn van 7 dagen. In de proef over de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei werden vorig jaar zeer goede resultaten bekomen met Orvego Star. Daarnaast behoren de actieve stoffen van Orvego Star tot een andere resistentieklasse dan de actieve stoffen van de reeds erkende fungiciden voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei. Dit maakt Orvego Star een interessant middel om af te wisselen met andere fungiciden voor de bestrijding van papiervlekkenziekte in prei. In de toekomst zal de naam van Orvego Star voor de groenteteelt veranderen naar Prevint.

Preimineervlieg
In het verleden kon men eind september, begin oktober stoppen met het inzetten van insecticiden in de preiteelt. Met de komst van de preimineervlieg is dit niet langer het geval. De tweede generatie van de preimineervlieg, welke zware schade kan aanrichten in late herfst- en winterprei, komt voor vanaf eind augustus en de vlucht kan tot november duren. Vertimec en Tracer zijn beide erkend tegen de mineervlieg in prei. Daarom is het aangeraden nu nog een behandeling met Tracer of Vertimec te plaatsen.

Print

Aantal keer bekeken (12157)/Commentaren (0)

Links

x